Important Announcement
PubHTML5 Scheduled Server Maintenance on (GMT) Sunday, June 26th, 2:00 am - 8:00 am.
PubHTML5 site will be inoperative during the times indicated!

Home Explore Kalmar läns museums höstprogram 2019

Kalmar läns museums höstprogram 2019

Published by Klmuseum, 2019-07-09 07:06:05

Description: höstprogram 2019

Keywords: Kalmar,museum,höst,Kalmar läns museum

Search

Read the Text Version

PUBLIKA PROGRAM HÖSTEN 2019 Varje onsdagskväll på ditt eget länsmuseum

Hej! Hösten är här och vi bjuder på en blandad kompott av onsdagsprogram varje vecka nästan ända fram till jul. Varje program varar 1-1,5 timme där inget annat anges. Förköp din biljett på www.kalmarlansmuseum.se eller i vår reception. Kostnad: 75 kr med årskort, 125 kr utan där inget annat anges. Drop in i mån av plats. Välkommen! Fredag 6 september kl 12-13 KALMARSUND PRIDE PÅ KALMAR LÄNS MUSEUM LUNCHFÖRELÄSNING: ULRIKA STÅLHAMMAR – KVINNA I MANSKLÄDER. HBTQ UNDER SVENSK STORMAKTSTID Med Peter Danielsson, historiker Ta del av den spännande och berörande livsberättelsen om den småländska militärdottern Ulrika Stålhammar som förklädde sig till man, tog värvning och gifte sig med en kvinna i början av 1700-talet – en tid när homosexualitet bestraffades med döden. Måndag 9 september kl 18.15-19.00 Obs veckodagen! HUR HOMO BLEV SAPIENS Med Peter Gärdenfors, seniorprofessor i kognitionsvetenskap, Lunds universitet Människans tänkande skiljer sig från de andra djurens, framför allt genom att hon har en rikare inre värld. Hon kan resonera om orsaker och verk- ningar, även om abstrakta förhållanden. Hon kan föreställa sig att hon kommer att vara annorlunda i framtiden och planera därefter. Hon kan också sätta sig in i andras inre världar – vad de känner, vill och tänker. Hon undervisar - och hon har ett språk. Föreläsningen kommer att handla om hur dessa kognitiva förmågor har uppstått under människans evolu- tion. Fri entré – drop in, först till kvarn! Föreläsningen hålls i samarbete med Linnéuniversitetet.

Onsdag 11 september kl 18-20 cirka MINNESKVÄLL: VÅR VÄN LOTTE LASERSTEIN Med Peter Fors och Katarina Sandström, Kalmar Den talangfulla konstnärinnan Lotte Laserstein (1898-1993) förut- spåddes en lysande målarkarriär i Berlin, men Hitlers maktöver- tagande satte brutalt stopp för den. Laserstein begav sig till Sverige och slog sig så småningom ner i Kalmar och på Öland. I dag visas hennes målningar vid stora utställningar i Frankfurt och Berlin och hennes konst får återigen den uppmärksamhet den förtjänar. Peter Fors och Katarina Sandström, goda vänner till Lotte, berät- tar under kvällen om konstnärinnans liv och verk. Därefter släp- per vi ordet fritt och du är varmt välkommen att dela med dig av dina minnen om Lotte Laserstein – eller enbart lyssna. Ta gärna med dig en målning eller någon minnessak du vill visa. Onsdag 18 september kl 18 KRONANS KANONKANONER Med Angelica Fingal, konservator, och Lars Einarsson, projektledare Kanonerna från regalskeppet Kronan har en spännande historia. Flera är trofékanoner som tagits som krigsbyten innan de placerades på stormaktstidens superskepp. De bär på deviser och spännande inskriptioner som berättar en historia om människor och makt, liv och död. Just nu pågår arbetet med att konservera, bevara, och dokumentera Kronans kanoner. Under kvällen tar du del av de nya kunskaper som arbetet har gett oss.

ALLTID FRI ENTRÉ VID VERNISSAGE! Onsdag 18 september kl 19-20.30 VERNISSAGE: SINSEMELLAN – GUNILLA SKYTTLAS GARDEROB En utställning om vänskap, kärlek till konsten och textilt återbruk Maria Nordenson Carlgren Maria Nordenson Carlgren Maria Nordenson Carlgren och Gunilla Skyttla lärde känna varandra i början av 80-talet. Maria sydde Gunil- las kläder av återbrukade textilier och fick kärleksfulla konstverk tillbaka. Maria Nordenson Carlgren visar ett urval av Gunillas Skyttlas kläder, konst, brev och skisser. Och berättar historien om vänskapen sinsemellan de båda kvinnorna. Utställningen visas till och med 10 november 2019. Alltid fri entré vid vernissage! www.gunillaochraine.se

Onsdag 25 september kl 18 1800-TALETS GLÖMDA KVINNOPIONJÄRER Med Ingrid Klefbäck, fil dr och lektor i jämställdhet, Borgehage Ingrid Klefbäck berättar om Sofie Adlersparre från Helgerum i Västerviks kommun och Rosalie Olivecrona som var två framstående pionjärer inom den svenska kvinnorörelsen. De startade tidskrifter, grundade skolor för föräldralösa barn, startade sjuksköterskeutbildning och hjälpte fattiga kvinnor att försörja sig. Rosalie Olivecrona

Onsdag 2 oktober kl 18 FAVORIT I REPRIS: BERÄTTELSER FRÅN EN FATTIGKYRKOGÅRD Med Cecilia Ring, arkeolog, Kalmar läns museum Under asfalten på Esplanaden i Kalmar döljer sig Sankta Gertruds kyrkogård där människor har begravts från med- eltiden och fram till 1870-talet. Kyrkogården har tidvis varit en plats där de allra fattigaste och sjuka har vigts till den sista vilan och ofta refererar man till den som pest- och kolerakyrkogård. Arkeologiska undersökningar genomfördes häromåret i samband med att Kalmar vatten bytte ut sitt ledningsnät. Ungefär 60 gravlagda har dokumenterats; från små barn till vuxna. Analyser av skelett visar att många lidit av svält och haft en mycket dålig tandstatus. Under kväll- en ger Cecilia Ring en bild av de döda, främst med utgångspunkt från benmaterialet. Föreläsningen är en repris från våren 2019.

Onsdag 9 oktober kl 18 KLIMAT OCH HÅLLBARHET: MÄNNISKANS PÅVERKAN PÅ ÖSTERSJÖN – FRÅN BRONSÅLDERN OCH FRAM TILL IDAG Med Catherine Legrand, professor i marinekologi Miljöföroreningar är ingen ny företeelse. Fiske, jakt, sjöfart, övergödning, skräp, föroreningar och avfall har på olika sätt påverkat Östersjön i olika tider. Catherine Legrand ger oss under kvällen en historisk tillbaka- blick över hur det har sett ut – från bronsåldern och fram till idag. Vad kan vi lära av det förflutna när det gäller att ta hand om Östersjön i framtiden? Foto: Jon Flobrant/Unsplash. Onsdag 16 oktober kl 18-20 Foto: Walter Olson. Från Kalmar läns museums samlingar. FAVORIT I REPRIS: VÅR TID VAR DÅ Med teaterelever från Jenny Nyströmsskolan och personal från Kalmar läns museum Upplev decennierna från populära tv-serien Vår tid är nu under en helkväll! Det bjuds på mat, mu- sik och mode från tiden. Jenny Nyströmsskolans teaterelever levandegör personer och berättelser i teatertablåer och i en historisk modevisning. Mu- seichef Örjan Molander berättar om tidsandan och om hur vi byggde och bodde. Frågesport om stort och smått med fina priser! Entré: 295 kronor inklusive tidstypiskt tilltugg. Ingen årskortsrabatt. Boka och betala din biljett själv direkt på nätet, www.kalmarlansmuseum.se/ bokning eller i vår reception.

Onsdag 23 oktober kl 18 DITT LIV MED HUND – ATT LEDA EN VÄN Med Jenny Forsberg, hundpsykolog Hunden har varit människans bästa vän i flera tusen år, men det är inte alltid så lätt att förstå vår fyrfota väns signaler och beteenden. Jenny Forsberg, hundpsykolog, berättar om hundens förhållande till människan ge- nom historien och ger oss sedan råd om hur vi genom ledarskap och med tillit, kunskap och förståelse kan bygga upp den allra bästa relationen med vår hund. Vi lär oss hundspråk, att tolka signaler och att ”prata” med vår bästa vän. Kom gärna med frågor om vad just du vill ha hjälp med och svar på! Foto: Walter Olson, 1929. Från Kalmar läns museums samlingar. Onsdag 30 oktober kl 18 DROTTNING KRISTINA – DEN MOTVILLIGA MONARKEN Med Peter Danielsson, historiker, Kalmar läns museum Gustav II Adolfs dotter Kristina uppfostrades till regent – men var en motvillig sådan. 1654 abdikerade hon, konverterade till katolicismen och begav sig till Rom. Historiker Peter Daniels- son tecknar ett spännande levnadsöde om en person som var mycket ovanlig för sin tid.

Onsdag 6 november kl 18 MÄNNISKOR OCH MURAR I 1600-TALETS KALMAR I mitten av 1600-talet övergavs den medeltida stadskärnan i slottets närhet och en ny, modern befäst stad växte upp på Kvarnholmen. Hur byggdes murverk och bastio- ner? Vilka var människorna i staden och hur bodde och levde de? Byggnadsantikvarie Jan Westergren, som har medverkat vid restaureringen av befäst- ningsverken kring Kvarnholmen och histori- ker Magdalena Jonsson, som varje år leder de populära kyrkogårdsteaterföreställningarna, ger under kvällen en bild av människor och murar i 1600-talsstaden Kalmar.

Onsdag 13 november kl 18 ANNA PETRUS – SKULPTÖR, DANSARE OCH FORMGIVARE Med Richard Edlund, antikvarie, Kalmar läns museum Anna Petrus (1886-1949) var en av det tidiga 1920-talets mest nyskapande formgivare som hade ett nära samarbete med både Svenskt Tenn och Näfverkvarns bruk. När hon gick bort 1949 var hon i det närmaste bortglömd. Vad var det som hände under tiden där emellan? På senare år har hennes uttrycksfulla konst uppmärksammats och hennes alster går för höga summor på auktionshusens kvalitetsauktioner. Anna Petrus har flera kopplingar till Kalmar och i kväll får vi möta hennes formvärld, samarbetspartners och höra mer om hennes liv. Tips: Se Anna Petrus dansa tango med Isaac Grünewald här: http://annapetrus.se/annapetrusfilmsekvens.html

Onsdag 20 november kl 18-20 FIXARAKUTEN – TEMA ÅTERBRUK Med Adam Norman, textilhistoriker, och Maria Kanje, Kalmar läns museum Välkommen på höstens mest kreativa kväll som hålls bland tyger, band och pärlor i vår kostymateljé! Kväl- lens ledord är återbruk och du tar med dig ett klädesplagg eller flera som du vill rädda eller förnya. Vi bjuder på kunskap, tips och inspiration. Under kvällen erbjuder vi också en visning i vår historiska klädkammare och du har möjlighet att prova originalplagg och hattar från svunna tider. Förköp din biljett på www.kalmarlansmuseum.se eller i vår reception. Kostnad: 200 kronor inklusive frukt och bubbelvatten. Ingen årskortsrabatt. Onsdag 27 november kl 18 NYTT LJUS PÅ VRAKEN I KVARTERET ELDAREN – DEL 2 Med Lars Einarsson och Nicholas Nilsson, arkeologer Kalmar läns museum Visst minns du vraket i kvarteret Eldaren som skulle lyftas upp, dokumenteras och flyttas i samband med nya universitetsbygget på Barlastholmen? Vid utgrävningarna såg inte bara det kända vraket dagens ljus – arkeologerna hittade tre båtar till som har använts som utfyllnad när havsnära delar i Kalmar fylldes ut under 1700- och 1800-talen. Prover har tagits och den här kvällen får vi veta allt om de nya kunskaper analyserna har gett oss om Kalmar som sjöfartsstad vid den här tiden.

ALLTID FRI ENTRÉ VID VERNISSAGE! 4 december kl 18-20 NY UTSTÄLLNING! VERNISSAGE: DIREKT FRÅN SVEN-HARRYS: JENNY NYSTRÖM Vi är stolta och glada över att kunna presentera succéutställningen om Jenny Nyström från Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm. Nu visar vi den folkkära och mångsidiga Kalmarkonstnärinnans verk på två våningsplan. Barbro Johnsson, förste antikvarie och ansvarig tjänsteman för Jenny Nyström- och Curt Stoopendaalstiftelsen vid Kalmar läns museum, berättar under kvällen om en mycket skicklig och mångsi- dig konstnär som dessutom försörjde sin familj i en tid då en kvinna främst skulle vara maka och mor. Fri entré! Drop in. Utställningen visas till och med 29/3 2020.v

11 december kl 12 & kl 18 SENASTE NYTT FRÅN SANDBY BORG Med Helena Victor, arkeolog och projektledare Gåtan kring den brutala massaker som drabbade invånarna i öländska Sandby borg för 1500 år sedan fortsätter att fängsla och fascinera. Arkeologerna lägger pussel med hjälp av moderna metoder som DNA- och tandanalyser och under föreläsningen berättar Helena Victor om de senaste resultaten och teorierna kring det som hände i borgen. Foto: Daniel Lindskog

RA! EXTRA! EXTRA! EXTRA! EXTRA! EXTRA! EXTRA! EXTRA! EXTRA! EXTRA! EXTRA! EXTRA! EXTRA! EXTRA! EXTRA! EXTRA! EXTRA! EXTRA! EXTRA! EXTRA! EXTRA! EXT

EXTRA! EXTRA! EXTRA! EXTRA! EXTRA! EXTRA! EXTRA! EXTRA! EXTRA! EXTRA! EX POPULÄR FÖRELÄSNINGSSERIE FORTSÄTTER I HÖST! HISTORISKA KÄNDISAR – PÅ VÄG MOT STORMAKTSTIDEN Nu är säsong 2 av historiker Peter Danielssons populära föreläsningsserie om historiska kändisar här! Säsong 1 avslutades med Gustav Vasa och Nils Dacke och nu fortsätter vi kronologiskt med kungligheter under 1500- och 1600-talen. Vi vill redan nu puffa för att det under våren 2020 blir en säsong 3 som vi helt och hållet viker åt svensk stormaktstid! Fredag 13/9 kl 10: KARIN MÅNSDOTTER – FRÅN BONDFLICKA TILL SVERIGES DROTTNING Fredag 27/9 kl 10: KATARINA JAGELLONICA - JOHAN III:S KATOLSKA HUSTRU Fredag 11/10 kl 10: KARL IX - ADELNS MAKTLYSTNE FIENDE Fredag 25/10 kl 10: GUSTAV II ADOLF – STORMAKTSTIDENS KRIGARKONUNG Onsdag 30/10 obs kvällstid kl 18: DROTTNING KRISTINA – DEN MOTVILLIGA MONARKEN TRA! EXTRA! EXTRA! EXTRA! EXTRA! EXTRA! EXTRA! EXTRA! EXTRA! EXTRA! EXTRA

Utställningar hösten 2019 TILLFÄLLIGA UTSTÄLLNINGAR: Lasse-Maja Cirkusmysteriet till och med 8/9 2019 Från arkeolog till överste – Yrkes-ABC från våra fotosamlingar Kaféutställning från 6/9 2019 Sinsemellan – Gunilla Skyttlas garderob 18/9-10/11 2019 Jenny Nyström från Sven-Harrys, Stockholm: 4/12 2019-29/3 2020 På vakt mot supermakt. Visas till och med 12/1 2020 PROFILUTSTÄLLNINGAR: Regalskeppet Kronan Superkronan Sandby borg Jenny Nyström Rugstorparn Månadens föremål – nytt föremål varje månad Kalmar Ångkvarns historia


Like this book? You can publish your book online for free in a few minutes!
Create your own flipbook