FİNAL ORTAK ÜRÜNÜ OKUDUĞUNU ANLAMA OKUMA SORUNU VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
İÇİNDEKİLER 1.ORTAK ÜRÜNÜN AMACI VE TANITIMI 2. TÜRKİYE'DE OKUMA ALIŞKANLIĞI VE OKUDUĞUNU ANLAMA ARAŞTIRMASI. 3. GÖRSELLERLE DESTEKLEYEREK SUNUM YAPMA. 4. SORU SORMAK. 5.BEYİN FIRTINASI TEKNİĞİ. 6.ÖZET ÇIKARMAK. 7.GÖRSELLEŞTİRME. 8. HİKAYE HARİTASI OLUŞTURMA. 9.AİLE OKUMA SAATİ. 10.GÖRSELLERE BAKARAK KONUYU TAHMİN ETME.
ORTAK ÜRÜNÜMÜZÜN AMACI PROJEMİZ İLKOKUL SEVİYESİ ÖĞRENCİLERİMİZLE ,OKUMA ANLAMA ETKİNLİKLERİ YAPTIK.SÖZLÜKTE ANLAM BULMA,WEB2 ARAÇLARI İLE ŞİİR YAZMA,BULMACA OLUŞTURMA,KENDİLERİNİ İFADE EDEBİLECEK YAZARLIK DENEYİMİ YAŞAMA,OKUDUĞU HİKAYE İLE İLGİLİ PROBLEM KURUP ÇÖZME GİBİ ETKİNLİKLERİMİZLE ,ÖĞRENCİLERİMİZ OKUMA ANLAMA ÇALIŞMALARIMIZI EĞLENEREK VE ÖĞRENEREK TAMAMLADILAR. FİNAL ÜRÜNÜ OLARAK OKUMA ANLAMA BAŞARISINI ARTTIRABİLMEK İÇİN NELER YAPABİLİRİZ?SORUSUNU ÖĞRENCİLERİMİZE SORDUK.VERDİKLERİ ÇALIŞMALARI BİRARAYA GETİRDİK.
ÖĞRETMEN ADI : BİRGÜL TAŞIYAN OKUL ADI: ŞEHİT HASAN HÜSEYİN İLKOKULU ÖĞRENCİ ADI: MELİKE TÜRKİYE’DE OKUMA ALIŞKANLIĞI VE OKUDUĞUNU ANLAMA SORUNU ARAŞTIRMASI ÖĞRENCİM MELİKE,ÖNCELİKLE SORUN ÇÖZÜMLERİNDEN ÖNCE TÜRKİYE'DE OKUDUĞUNU ANLAMA SORUNUNU ARAŞTIRMAMIZ GEREKTİĞİNİ BELİRTTİ. TÜRKİYE EĞİLİMLERİ ARAŞTIRMALARINA GÖRE 2020 DE YAPILAN ARAŞTIRMALARA GÖRE OKUMA ALIŞKANLIĞI GİDEREK AZALMAKTADIR. ÜLKEMİZDE OKUMAYANLARIN ORANI %50. 4 İKEN 2020 DE %59.1 OLMUŞTUR. TOPLUM VAKTİNİN ÇOĞUNU SOSYAL MEDYADA VE TELEVİZYON BAŞINDA GEÇİRMEKTEDİR. TÜRKİYE , GÜNDE SADECE 1 DAKİKASINI KİTAP OKUMAYA AYIRIRKEN TELEVİZYON İZLEMEYE 6 SAATİNİ , İNTERNETE İSE 3 SAATİNİ AYIRMAKTADIR. TÜRKİYE’ DE OKUMA ALIŞKANLIĞINDA DA DÜNYADA 86. SIRADA YER ALIYOR. ÇOCUKLARA KİTAP HEDİYE EDİLMESİNDE İSE TÜRKİYE 180 ÜLKE İÇERİSİNDE 140. SIRADADIR. HAL BÖYLE OLUNCA OKUDUĞUNU ANLAMAKTA DA SORUN YAŞIYORUZ. BUNUN İÇİN KÜÇÜK YAŞLARDA BU SORUNDA ÇÖZÜM BULMALI HEM OKUMAYI SEVDİRMEYİ HEM DE OKUDUĞUMUZU ANLAMININ YOLLARINI BULMALIYIZ. BU SORUNDAN YOLLA ÇIKARAK PROJEDEKİ ARKADAŞLARIMLA BU SORUNLARA ÇÖZÜM ÖNERİLERİ BULMAYA ÇALIŞTIK. BAKALIM ARKADAŞLARIMIZ NELER ÖNERMİŞ.
ÖĞRETMEN ADI : TUĞBA DALKILIÇ OKULU :ZEYYAT MANDALİNCİ İLKOKULU ÖĞRENCİ ADI:ESRA A. GÖRSELLERLE DESTEKLEYEREK SUNUM YAPMA ÖĞRENCİM ESRA, “ÖĞRETMENİM, OKUMAYI ÖĞRENDİĞİMDE HİKAYE KİTAPLARIMI OKUYUP BİTİRİNCE RESİMLERİNE BAKARAK SİZE ANLATTIM BU VİDEOLAR GÖNDERDİM. BU BENİM İÇİN ÇOK İYİ OLDU.” CÜMLESİNİ KURARAK ASLINDA GÖRSELLERLE DESTEKLENEN SUNUMUN OKUDUĞUNU ANLAMADA ETKİLİ OLDUĞUNU AÇIKLAMIŞ VE FİNAL ÜRÜNÜMÜZ İÇİN BU ÖNERİYİ SUNMUŞ OLDU. ÇOKLU ZEKA KURAMINDA DA YER ALAN GÖRSEL-UZAMSAL ZEKA TÜRÜNÜ DESTEKLEYEN BU ÖNERİ GÖRÜLENLERİ HAFIZAYA ALMA, ANLATILANLARI İSE ZİHİNDE CANLANDIRMAYA YARDIMCI OLARAK OKUDUĞUMUZU DAHA İYİ ANLAMAMIZI SAĞLARKEN DİL BECERİLERİMİZİN DE GELİŞMESİNE YARDIMCI OLUR. SUNUM YAPAN ÖĞRENCİLERİM HEM OKUDUKLARINI KAVRAMIŞLAR HEM AKRAN ÖĞRENMESİNİ SAĞLAMIŞ HEM DE TOPLULUK ÖNÜNDE KONUŞMA KAYGISINI YENMİŞ OLDULAR.
ÖĞRETMEN ADI:ÜMMÜHAN ÇELTİKCİ OKUL ADI:İSTİKLÂL İLKOKULU ÖĞRENCİ ADI:AYŞE MİNA SORU SORMAK ÖĞRENCİM AYŞE MİNA’NIN ÇÖZÜM ÖNERİSİ OKUDUĞUNU ANLAMA SORUNUNU ÇÖZME YÖNTEMLERİNDEN BİRİ DE OKUDUĞUMUZ HİKAYE İLE İLGİLİ ÇEŞİTLİ SORULAR SORMAKTIR. OKUDUĞUMUZ HİKAYEYE NE,NE ZAMAN,NEREDE,NASIL,NİÇİN VE KİM SORULARINI SORARSAK OKUDUĞUMUZ HİKAYEYİ DAHA İYİ ANLARIZ. BİZ DE OKUDUĞUNU ANLAMA SORUNUNA ÇÖZÜM ÖNERİLERİ OLARAK OKUDUĞUMUZ METİN VEYA HİKAYE İLE İLGİLİ SORULAR SORARAK OKUDUĞUMUZU ANLAMAYI DAHA DA KOLAYLAŞTIRABİLECEĞİMİZİ DÜŞÜNDÜK.ÖĞRENCİMİZ ÇÖZÜM ÖNERİSİNİ SUNDUKTAN SONRA KISA BİR ÖRNEKLENDİRME YAPMIŞTIR. YAPTIĞIMIZ BU UYGULAMAYI İSE 1.SINIF TÜRKÇE DERSİNDEKİ ; METİN İLE İLGİLİ SORULARI CEVAPLAR ANLAMLI VE KURALLI CÜMLELER YAZAR BÜYÜK HARFLERİ VE NOKTALAMA İŞARETLERİNİ UYGUN ŞEKİLDE KULLANIR. KAZANIMLARINA ENTEGRE ETTİK.
ÖĞRETMEN ADI:RUKİYE GÜL OKUL ADI: BORUSAN İLKOKULU ÖĞRENCİ ADI: ALARA Z.B BEYİN FIRTINASI TEKNİĞİ ÖĞRENCİM ALARA,OKUDUĞUNU ANLAMAYA YÖNELİK ÇÖZÜM ÖNERİSİ OLARAK BEYİN FIRTINASI TEKNİĞİ OLDUĞUNU BELİRTTİ. BEYİN FIRTINASI GENELLİKLE BİR GRUBUN BELİRLİ BİR SORUNA ÇÖZÜM BULMAK İÇİN KULLANDIĞI YARATICI DÜŞÜNME TEKNİĞİDİR. BEYİN FIRTINASI, BİRDEN FAZLA KİŞİNİN BİR ARAYA GELEREK BİR KONUYLA İLGİLİ FİKİRLERİNİ TARTIŞMAKSIZIN AÇIKLAYARAK, BİRBİRLERİYLE FİKİR ALIŞVERİŞİNDE BULUNDUKLARI, BİREYİN YARATICI DÜŞÜNME GÜCÜNÜ GELİŞTİREN BİR ÖĞRETİM TEKNİĞİDİR.BİZDE BU TEKNİĞİ OKUDUĞUNU ANLAMA SORUNUNA UYARLAYARAK ÖĞRENCİLERİMİZİN OKUYACAKLARI KİTAP HAKKINDA ÖN BİLGİLERİNİN OLUP OLMADIĞINI ÖLÇER VE KİTABI DAHA DİKKATLİ OKUMALARINI SAĞLAYABİLİRİZ.KİTAP OKUNDUKTAN SONRA DA AKILLARINDA NE KALDIĞINI,HANGİ BİLGİLERİ ÖĞRENDİKLERİNİ YİNE BU YÖNTEMLE ÖLÇEBİLİRİZ.
ÖĞRETMEN ADI: HÜLYA EROL OKUL ADI: AYDINLI İLKOKULU ÖĞRENCİ ADI: ZEHRANUR B. ÖZET ÇIKARMAK ÖĞRENCİM ZEHRANUR,OKUMA ANLAMA SORUNLARINDA ÇÖZÜM ÖNERİSİ OLARAK ÖZET ÇIKARTMANIN ÖNEMLİ OLDUĞUNU BELİRTTİ.OKUDUĞUNU ANLAMA BİREYİN AKADEMİK BAŞARISININ EN ÖNEMLİ ÖGELERİNDEN BİRİDİR. OKUDUĞUNU ANLAYAN BİREYLERİN HEM OKUL HAYATINDA HEM DE YAŞAMDA DAHA BAŞARILI OLDUKLARI BİR GERÇEKTİR. OKUDUĞUNU ANLAMA BECERİSİNİ GELİŞTİRMEK İÇİN OKUDUĞUNU ANLAMA STRATEJİLERİNİ İYİ KULLANMAK GEREKİR. ÖZETLEMEDE ORİJİNAL METNİN ANA HATLARIYLA ANLATILMASI SÖZ KONUSU OLUP, ÖĞRENCİNİN YAZILI MATERYALDEKİ ÖNEMSİZ BİLGİYİ TANIMASI VE ÇIKARMASI, METİNDEKİ ANA FİKRİ BELİRLEMESİ VE KENDİ SÖZCÜKLERİYLE İFADE ETMESİ, HER PARAGRAFTAKİ EN TEMEL CÜMLEYİ SEÇMESİ VE KENDİ SÖZCÜKLERİYLE İFADE ETMESİ GİBİ ÇALIŞMALARIN TÜMÜ ÖZETLEME BECERİSİNİ İÇERMEKTEDİR. ARAŞTIRMACILAR VE ÖĞRETMENLER, ÖZETLEME TEKNİĞİNİ KULLANMANIN ANLAMAYI YÖNETMEK VE FİKİRLERİ HATIRLAMAK İÇİN İYİ BİR YÖNTEM OLDUĞUNU ÖNE SÜRMEKTEDİRLER.
ÖĞRETMEN ADI: FATMA GÜLŞAH KARADAYI OKUL ADI:75.YIL CUMHURİYET İLKOKULU ÖĞRENCİ ADI: AHMET GÖRSELLEŞTİRME ÖĞRENCİM AHMET,OKUMA ANLAMA SORUNLARINA ÇÖZÜM ÖNERİSİ OLARAK GÖRSELLEŞTİRME TEKNİĞİNİ KULLANABİLECEĞİMİZİ BELİRTTİ. GÖRSELLEŞTİRME İLE OKUDUĞUMUZ BİR KONU YA DA PROBLEMİ ANLAMAK İÇİN RESİM İLE İFADE EDERİZ.BÖYLECE AKLIMIZDA YER EDECEKTİR.GÖRSELLEŞEN BİLGİYİ DAHA ÇABUK KAVRARIZ.EN BASİT HALİYLE AKLIMIZDA KALIR BİZ DE ANLAMIŞ OLURUZ. KİTAP OKUDUKTAN SONRA DA AKLIMIZDA KALANLARI GÖRSELLEŞTİREREK BİR KAÇ CÜMLE İLE YAZARSAK OKUDUĞUMUZ BİLGİLER AKLIMIZDA DAHA DA YER EDECEKTİR. ÖZELLİKLE MATEMATİK PROBLEMLERİNDE OKUDUĞUMUZU ANLAMADA ZORLUK ÇEKİYORSAK RESMİNİ ÇİZİP GÖRSELLEŞTİREREK ÇÖZÜM YOLUNU BULABİLİRİZ.
ÖĞRETMEN ADI: ARİFE MERT OKUL ADI: ÇINAR İLKOKULU ÖĞRENCİ ADI: ELİF AZRA HİKAYE HARİTASI OLUŞTURMA ÖĞRENCİM ELİF AZRA ,OKUDUĞUNU ANLAMA SORUNLARINA ÇÖZÜM ÖNERİSİ OLARAK HİKAYE HARİTASI OLUŞTURMA ÖNERİSİNİ SUNDU. OKUDUĞUNU ANLAMA SORUNLARINA ÇÖZÜM ÖNERİLERİNDEN BİRİSİ DE HİKAYE HARİTASI OLUŞTURMAKTIR. HİKAYE HARİTASI OLUŞTURMAK HİKAYEYİ ANALİZ ETMEMİZE, HİKAYEYİ DOĞRU BİR ŞEKİLDE ANLAMAMIZI SAĞLAR. HİKAYE HARİTASI OLUŞTURARAK HİKAYENİN HER BİR ELEMENTİ TEK TEK ELE ALINARAK İNCELENİR. ÖĞRENCİ HİKAYESİNİ OKUDUKTAN SONRA HİKAYE HARİTASI OLUŞTURURKEN METNİ ÖZETLEMİŞ VE YENİDEN ANLATMIŞ OLUR. HİKAYEYİ YENİDEN ANLATMA, ANLAMAYI OLUMLU YÖNDE ETKİLER VE GÜÇLENDİRİR. BİZ DE PROJEMİZİN FİNAL ÜRÜNÜNDE HİKAYE HARİTASINI YAPARAK OKUMA ANLAMAMIZI GELİŞTİRDİK.
ÖĞRETMEN ADI: DİLMAN PAK BENGİSU OKUL ADI: AYDINLI İLKOKULU ÖĞRENCİ ADI: ELİF HUMA T. AİLE OKUMA SAATİ OKUDUĞUNU ANLAMA SORUNLARINA ÇÖZÜM ÖNERİSİ OLARAK ÖĞRENCİM ELİF HUMA,AİLE OKUMA SAATİNİ SUNDU. OKUDUĞUNU ANLAMA SORUNLARINI ÇÖZMENİN YOLLARINDAN BİRİ DE AİLE OKUMA SAATİ DÜZENLEMEKTİR.AİLE BİREYLERİ GÜNÜN BELLİ BİR SAATİNDE HEP BİRLİKTE OKUMA YAPMALIDIRLAR.BU ŞEKİLDE BÜYÜKLER,KÜÇÜKLERE OKUMA KONUSUNDA ÖRNEK OLURLAR.AYNI ZAMANDA KİTAP OKUMAYI BİRLİKTE YAPILAN KEYİFLİ BİR ETKİNLİK HALİNE GETİRİRLER.KÜÇÜKLER KİTAP OKUMAKTAN KEYİF ALIR,BUNU ALIŞKANLIK HALİNE GETİRİRLER.BÖYLECE ÇOK KİTAP OKUYAN BİREYLER YETİŞMİŞ OLUR.ÇOK KİTAP OKUYAN İNSANLAR,OKUDUĞUNU ANLAMADA DA SORUN YAŞAMAZLAR.
ÖĞRETMEN ADI: ÖZLEM DAYAN OKUL ADI:ŞAHİNKAYA İLKOKULU ÖĞRENCİ ADI:İBRAHİM ÇAĞAN GÖRSELLERE BAKARAK KONUYU TAHMİN ETME ÖĞRENCİM İBRAHİM ÇAĞAN,OKUMA SORUNLARINA ÇÖZÜM ÖNERİSİ OLARAK GÖRSELLERE BAKARAK KONUYU TAHMİN ETME TEKNİĞİNİ SUNMUŞTUR. OKUDUĞUNU ANLAMA SORUNUNU ÇÖZME YÖNTEMLERİNDEN BİRİ DE OKUDUĞUMUZ HİKAYENİN RESİMLERİNEBAKARAK VEYA BAŞLIĞINA BAKARAKHİKAYENİN KONUSU İLE İLGİLİ TAHMİNDE BULUNMAKTIR. OKUDUĞUMUZ HİKAYE İLE İLGİLİ GÖRSELLER HAKKINDA YORUMLARDA BULUNUP BAŞLIK İLE İLGİLİ YORUMLAR YAPARSAK HİKAYEYİ DAHA İYİ ANLARIZ. ÖĞRENCİMİZ ÇÖZÜM ÖNERİSİNİ SUNDUKTAN SONRA KISA BİR ÖRNEKLENDİRME YAPMIŞTIR. YAPTIĞIMIZ BU UYGULAMAYI İSE 1.SINIF TÜRKÇE DERSİNDEKİ ; T.1.1.4. GÖRSELDEN/GÖRSELLERDEN HAREKETLE DİNLEYECEĞİ/İZLEYECEĞİ METİN HAKKINDA TAHMİNDE BULUNUR. .B) ÖĞRENCİLERİN ÇEVRELERİNİ VE ÇEVRELERİNDEKİ KİŞİLERİ TANITMALARI SAĞLANIR.T.1.2.4. KONUŞMA STRATEJİLERİNİ UYGULAR. A) GÖZ TEMASI KURMANIN; İŞİTİLEBİLİR SES TONUYLA, KONU DIŞINA ÇIKMADAN, KELİMELERİ DOĞRU TELAFFUZ EDEREK KONUŞMANIN ÖNEMİ VURGULANIR. B) KONUŞMALAR SIRASINDA NEZAKET KURALLARINA (YERİNDE HİTAP İFADELERİ KULLANMA, BAŞKALARININ SÖZÜNÜ KESMEME, SÖZ ALARAK KONUŞMAYA KATILMA, KARŞISINDAKİNİ SAYGIYLA DİNLEME) UYGUN DAVRANILMASI GEREKTİĞİ HATIRLATILIR.
DEĞERLENDİRME Etk nl ğ m zle öğrenc ler m z b r sorun bel rled ler ve bu soruna çeş tl çözüm öner ler get r p bunları uyguladılar. Açıkça görülmekted r k öğrenc ler m z hem eleşt rel düşünme hem de problem çözme becer ler kazanmış ve proje tabanlı öğrenme yöntem n n her aşamasını gerçekleşt rm şt r.
Search
Read the Text Version
- 1 - 13
Pages: