Πολιτιστικό Πρόγραμμα 11ου Δ.Σ. Αργυρούπολης Ταξίδι στηνΑρχαία Ελληνική Τεχνολογία Από τους μαθητές του ΣΤ1
ΕισαγωγήΗ προσφορά των αρχαίων Ελλήνων στους τομείς της φιλοσοφίας και τηςτέχνης είναι γνωστή σε όλους μας. Όμως η Τεχνολογία των αρχαίωνΕλλήνων είναι σχετικά άγνωστη όπως και οι απίστευτες εφευρέσεις τουςπου μοιάζουν αρκετά με αυτές της σύγχρονης τεχνολογίας. Σκοπός μας ήταν :• να ερευνήσουμε τα σπουδαία αυτά τεχνολογικά επιτεύγματα των Αρχαίων Ελλήνων• να κατανοήσουμε ότι η αρχαία ελληνική τεχνολογία υπήρξε η βάση για την σύγχρονη ανάπτυξη της μηχανικής, της αρχιτεκτονικής, και της ναυσιπλοίας.• να κάνουμε έρευνα για την εφεύρεση που επιλέξαμε και να το παρουσιάσουμε σε ψηφιακή μορφή
Αφορμή ήταν ένα βίντεο στομάθημα της Πληροφορικής για τοπρώτο ρομπότ στην Αρχαιότητα, το Ρομπότ - υπηρέτρια του Φίλωνος.Τέλος, επισκεφτήκαμε την Έτσι ανακαλύψαμε, το Μουσείο : έκθεση Πλεύσις, στο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας του Κώστα Κοτσανά, στη Πελοπόννησο Μουσείο Ηρακλειδών και τον Πύργο των Αέρηδων. και το Μουσείο Τεχνολογίας NOESIS, στη ΘεσαλλονίκηΔουλέψαμε σε ομάδες και Μιλήσαμε για την δίκαιη οργανώσαμε τις κούπα του Πυθαγόρα και την αξία της στη διατήρηση πληροφορίες μας σε του μέτρου στη ζωή μας ψηφιακή μορφή
Η κούπα του Πυθαγόρα Επιμέλεια Έρευνας (η δίκαιη κούπα) Άγγελος Καραλής , ΣΤ1Η Υδραυλική Τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνωνείναι σχετικά άγνωστη όπως και οι απίστευτεςεπιδόσεις τους στον τομέα αυτό. Εγώ αποφάσισανα ασχοληθώ με την Δίκαιη Κούπα του Πυθαγόραή αλλιώς τη δίκαιη κούπα που κατασκεύασε οΣάμιος φιλόσοφος και μαθηματικός για τηντήρηση του μέτρου, «μέτρον άριστον». Ότανξεπερνιέται το μέτρο πρόκειται για «ύβρις», ηοποία έχει ως αποτέλεσμα την τιμωρία,«νέμεσις». ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αποτελείται από πηλό ή μπρούτζο και χαλκό. Στη μέση, φέρει έναν σωλήνα που καθορίζει το όριο γεμίσματος και ένα καμπύλο σιφώνιο.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΌταν το υγρό είναι κάτω από το όριο, είναι καλά. Όταν το υγρό ξεπεράσει τοόριο αρχίζει να χύνεται και να ξεχειλίζει εξαιτίας του νόμου του Πασκάλαδειάζοντας αυτόματα την κούπα. Με τον τρόπο αυτό ο Πυθαγόρας ήθελενα διδάξει τους μαθητές του την αναγκαιότητα τήρησης του μέτρου στιςζωές μας.
Μελετώντας τη κούπα του Πυθαγόρα γράψαμε τις σκέψειςμας και φτιάξαμε μια αφίσα για τη σημασία του μέτρου στη ζωή μας …..
Το αυτόματο σπονδείο με κερματοδέκτη (ο πρώτος αυτόματος πωλητής της ιστορίας) Επιμέλεια Έρευνας Θοδωρής Μπόγδος, ΣΤ1 Γιώργος Αβράμης, ΣΤ1Επιλέξαμε να ερευνήσουμε το σπονδείο με κερματοδέκτη, διότι ήταν οπρώτος «αυτόματος πωλητής» που επέτρεπε την αυτόματη λήψη αγιασμούαπό τους πιστούς με τη ρίψη ενός πεντάδραχμου νομίσματος σε αγγείο.ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΑποτελεί εφεύρεση του Ήρωνος του Αλεξανδρέως,μηχανικός και γεωμέτρης του 1ου αιώνα μ.Χ.Αποτελείται από ένα πήλινο δοχείο που έχει μιασχισμή – τρύπα στο πάνω μέρος για να πέφτει τονόμισμα. Εσωτερικά αποτελείται από ένα ζυγό πουανάλογα με το βάρος του νομίσματος ανοίγει μιαβαλβίδα για να πέσει μια ποσότητα από το αγίασμα.ΣΗΜΕΡΑΜερικές από τις εφαρμογές που βρίσκει στις μέρες μας είναι το μηχάνημααυτόματης λήψης καφέ και γενικότερα τα μηχανήματα ανάληψης χρημάτων.
ΓΑΣΤΡΑΦΕΤΗΣ Επιμέλεια Έρευνας (ο αρχαιότερος καταπέλτης) Βούλγαρης Θέμης , ΣΤ1 Μπαλαμπάνης Βαγγέλης, ΣΤ1Μέχρι τον 5ο αιώνα π.χ. ελάχιστα ήταν τα ξεχωριστά αμυντικά και πολιορκιτικάόπλα των αρχαίων ελλήνων. Ένα από αυτά ήταν και ο Γαστραφέτης, οαρχαιότερος καταπέλτης.ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΠρόκειται για έναν μικρό σεμέγεθος καταπέλτη πουαποτελείται από σκληρό τόξο, μιαχορδή και μία ξύλινη θήκη (σύριγξ)που έφερε δύο πριονωτές σανίδεςστα πλαϊνά της. Γαστραφέτης (Μουσείο Κοτσανά Κατάκολο)
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΗ θήκη είχε το σχήμα της χελιδονοουράς ώστε να γλιστρά με ασφάλεια μιαξύλινη ράβδος («διώστρα»). Μέσα στη ξύλινη ράβδο τοποθετούνταν το βέλος.Στο πίσω μέρος υπήρχε ένας μηχανισμός που με τα δύο δόντια συγκρατούσε τηχορδή του τόξου και μια περιστρεφόμενη ράβδο που ασφάλιζε ή απελευθέρωνετην αρπάγη με το βέλος.
13
Αστρολάβος του ΠτολεμαίουΕΙΣΑΓΩΓΗ Επιμέλεια Έρευνας Παυλάκου Χριστίνα, ΣΤ’1Ο αστρολάβος είναι ένα ιστορικό αστρονομικό όργανο το οποίοχρησιμοποιούσαν το 1ο με 2ο αιώνα π.Χ μέχρι και τον 18ο αιώνα μ.Χ. οιναυτικοί και οι αστρονόμοι για την παρατήρηση του Ήλιου και τωναστεριών.ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΑρχικά είχε τη μορφή σφαίρας και αποτελούνταν από7 δακτυλικούς κύκλους, πάνω σε μια βάση. Οαστρολάβος διαιρείται σε μοίρες, και σε έναν κανόνα(γωνιόμετρο) . Για να μετρήσουν την απόσταση μεταξύδυο αστεριών, τοποθετούσαν στο ένα αστέρι τονκανόνα και έστρεφαν τον δίσκο με την ακτίνα ώσπουνα συναντήσει το άλλο αστέρι, όπου η γωνία ήταναυτή που υπολόγιζε την απόσταση.
ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΥ 15Στη συνέχεια ο αστρολάβος άλλαξε μορφή και έγινε επίπεδοςαπό τους Άραβες τον 8ο αιώνα μ.Χ.Τον 18ο αιώνα αντικαταστάθηκε από τον Εξάντα πουμπορούσε να προσδιορίσει τη θέση του πλοίου τους στηνανοικτή θάλασσα με τη μέτρηση των γωνιών που σχημάτιζαντα ουράνια σώματα, ο ήλιος, η σελήνη ή τα άστρα με τονορίζοντα.Ωστόσο ο πιο σημαντικός Αστρολάβος στηναρχαιότητα ήταν ο Αστρολάβος τωνΑντικυθήρων ή Μηχανισμός τωνΑντικυθήρων. Πρόκειται για ένα μηχανικόυπολογιστή και όργανο αστρονομικώνμετρήσεων. Φτιαγμένος από χαλκό μέσα σεένα ξύλινο πλαίσιο είχε δεκάδες οδοντωτούςτροχούς όπως τα μηχανικά ρολόγια.
Η υπηρέτρια του Φίλωνα (το πρώτο λειτουργικό ρομπότ της ιστορίας) Επιμέλεια Έρευνας Γκαγκά Χριστίνα, ΣΤ1 Αλιάϊ Τατιάνα, ΣΤ1Ο Φίλων ο Βυζάντιος ήταν από τους σημαντικότερους μαθηματικούς καιμηχανικούς της ελληνικής περιόδου που έζησε τον 3ο αιώνα π.Χ. Θεωρείταικαι μαθητής του σπουδαίου μηχανικού Κτησιβίου.ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΠρόκειται για ένα ανθρωποειδές ρομπότ μετη μορφή υπηρέτριας που στο δεξί χέρικρατάει μια οινοχόη (δηλ. κανάτα). Όταν οεπισκέπτης τοποθετούσε έναν κύπελλο (τοκρατήρα) στην παλάμη του αριστερούχεριού της εκείνη αυτόματα έριχνε αρχικάκρασί και στη συνέχεια για ανάμιξη νερόστον κρατήρα ανάλογα με την επιθυμία του.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣτο εσωτερικό της υπηρέτριας βρίσκονται δύο δοχεία (με κρασί και νερόαντίστοιχα). Από τα 2 δοχεία ξεκινούν 2 σωληνάκια που οδηγούν το κρασί καιτο νερό στο δεξί χέρι και στη κανάτα του ρομπότ. Στο αριστερό χέρι και στηπαλάμη υπάρχει το κύπελλο ενώ στον ώμο ένας μηχανισμός που κλείνει τηροή του κρασιού και του νερού ανάλογα με το βάρος του υγρού που υπάρχειστο κύπελλο (κρατήρας).Η υπηρέτρια λοιπόν γεμίζει το κύπελλό μας με καθαρό οίνο ή αραιωμένο μενερό στην ποσότητα που επιθυμούμε ανάλογα με τη χρονική στιγμή που θατο τραβήξουμε από την παλάμη της.
Ο Μουσικός Καθρέπτης Επιμέλεια Έρευνας του Κτησίβιου Οδυσσέας Τσιρώνης, ΣΤ1Ο Κτησίβιος από την Αλεξάνδρεια (285-222 π.Χ.) ήταν μεγάλος μαθηματικός,μηχανικός και εφευρέτης της αρχαίας εποχής.Έμεινε περισσότερο γνωστός κυρίως για τα ακόλουθαεπιτεύγματά του: - το Κυρτό σιφώνι. - το Υδραυλικό Ωρολόγιο - το Υδραυλικό Μουσικό Όργανο (Ύδραυλις), - τα Τηλεβόλα όπλα - του υδραυλικούς καταπέλτες - την Κλεψύδρα (Αστρονομικό υδραυλικό χρονόμετρο)ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΠρόκειται για ένα ρυθμιζόμενο καθρέπτη που μπορούσε ναισορροπεί σε οποιαδήποτε θέση παράγοντας ταυτόχροναμουσικές νότες. Τον καθρέπτη που μπορούσε να ανυψώσει ή νακατεβάσει κάποιος χωρίς ιδιαίτερη δύναμη εφηύρε ο Κτησίβιοςτον 3ο αι. π.Χ. (για το κουρείο του πατέρα του).
Η ύδραυλις του Κτησιβίου (το πρώτο πληκτροφόρο μουσικό όργανο της ιστορίας) Επιμέλεια Έρευνας Κοσσιώρη Δανάη, ΣΤ1 Παπαβασιλείου Μαρία, ΣΤ1Αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με την Ύδραυλις του Κτησιβίου που είναι έναμουσικό όργανο της αρχαίας Ελλάδας. Πρόκειται για το πρώτο παγκοσμίωςπληκτροφόρο μουσικό όργανο που εφηύρε ο Κτησίβιος τον 3ο αιώνα π.Χ.ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΑποτελούνταν α) από δύο αντλίες παροχήςαέρα, β) τον \"πνιγέα\" για τη διατήρησησταθερής πίεσης αέρα, γ) το πληκτρολόγιο καιδ) τους μουσικούς αυλούς. Οι κύλινδροι ήταντοποθετημένοι εκατέρωθεν του \"πνιγέα\" καιδιέθεταν αντεπίστροφες βαλβίδες πουελέγχονταν αυτόματα από δύο ορειχάλκιναδελφίνια, ενώ τα έμβολά τους κινούντανπαλινδρομικά με τη βοήθεια χειρομοχλών.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΤο πληκτρολόγιο του μουσικού οργάνου αποτελείται από 24 πλήκτρα πουελέγχουν ισάριθμες ορειχάλκινες βαλβίδες παροχής αέρα σε 24 ανισομήκειςαυλούς οι οποίοι παράγουν δύο πλήρεις οκτάβες εξαιρετικής ακουστικότητας.Η ύδραυλις αποτελεί τον πρόγονο του σύγχρονου εκκλησιαστικού οργάνου.
Ο Σείκινος έγραψε το 200 π.Χ. το αρχαιότερο παγκοσμίως γνωστότραγούδι, του οποίου σώζονται πλήρως και οι στίχοι και η μουσική.
Yπολογιστικός μηχανισμός των Αντικυθήρων (ένας «φορητός υπολογιστής» από την αρχαιότητα)
Yπολογιστικός μηχανισμός Επιμέλεια Έρευνας των Αντικυθήρων Δουρλάρης Παναγιώτης, ΣΤ1 Αλεξανδρής Γιώργος, ΣΤ1Ο Yπολογιστικός μηχανισμός των Αντικυθήρων ανήκει στα αστρονομικάμετρητικά όργανα των αρχαίων Ελλήνων. Όμως εκτός από τον Yπολογιστικόμηχανισμό των Αντικυθήρων υπάρχουν κι άλλα μετρητικά όργανα εκείνηςτης εποχής. Μερικά από αυτά είναι:Η διόπτρα του Ήρωνος Ο πλανητικός εξομοιωτής του ΕυδόξουΤο πλανητικό σύστημα Yπολογιστικός μηχανισμός του Πτολεμαίου των Αντικυθήρων
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΕμείς ασχοληθήκαμε με τον Yπολογιστικόμηχανισμό των Αντικυθήρων. Ο μηχανισμός αυτόςαποτελούνταν από δείκτες, κλίμακες και τριάνταπέντε τουλάχιστον συνεργα-ζόμενους οδοντωτούςτροχούς που έπαιρναν κίνηση από μια χειρολαβή. Κομμάτια του μηχανισμούΒρέθηκε σε ναυάγιο από δύο Συμιακούς όπως βρέθηκε στο ναυάγιοσφουγγαράδες στο νησί Αντικύθηρα μεταξύΚρήτης και Κυθήρων το 1900 μ.Χ.Λειτουργία Η αρχική του μορφή τον 1ο αιώνα π.Χ.Στο μπροστινό μέρος του είχε μια κυκλική κλίμακα των 365 ημερών με τηδυνατότητα της προσθήκης μιας επιπλέον ημέρας κάθε τέσσερα έτη. Στοπίσω μέρος του είχε τις σπειροειδείς κλίμακες των κύκλων του Μέτωνοςκαι του Σάρου και τους κύκλους του Καλλίππου, του Εξελιγμού και τωναθλητικών αγώνων (Ολυμπιάδας). Με την περιστροφή της χειρολαβής καιεπομένως την επιλογή μιας ημερομηνίας στην εμπρόσθια κλίμακα των 365ημερών οι υπόλοιποι δείκτες έδειχναν όλες τις διαθέσιμες αστρονομικέςπληροφορίες γι' αυτήν.
Η πυροσβεστική αντλία Επιμέλεια Έρευνας του ‘Ηρωνα Μίχου Μαρίνα, ΣΤ1 Μαυρίδη Χριστίνα, ΣΤ1Επιλέξαμε σαν ομάδα να ερευνήσουμε την πυροσβεστική αντλία τουΉρωνος γιατί μας κέντρισε το ενδιαφέρον και γιατί ανήκει στην άγνωστηγια μας κατηγορία: Την υδραυλική τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων.Θέλαμε να ερευνήσουμε και να μάθουμε πως λειτουργούσε η υδραυλικήτεχνολογία των αρχαίων κάτι που πάντα μας παραξένευε για το πώς κάτιλειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα !ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΗ συσκευή είναι μια αντλία συνεχούς ροήςνερού με δίδυμα έμβολα πουχρησιμοποιούνταν για τη πυρόσβεση καιακόμα και πρόσφατα χρησιμοποιούντανσχεδόν η ίδια. Αποτελούνταν από δυοέμβολα που παλινδρομούσαν αντίθεταμέσα σε δύο κατακόρυφων κυκλικώνδοχείων βυθισμένο στην δεξαμενή νερού.
Οι βαλβίδες εισαγωγής υδάτος βρισκόταν στον υπερυψωμένο πυθμένατων δοχείων και οι βαλβίδες εισαγωγής ύδατος βρίσκονταν στη βάση τωνσωληνών εξαγωγής ύδατος. Οι σωλήνες συνέκλιναν σε έναν κοινόκατακόρυφο αγωγό. Ο αγωγός στο άκρο του έφερε μία ευφυήπεριστρεφόμενη διάταξη σωλήνων με ακροφύσιο που επέτρεπε τηνακριβή προβολή του στόχου.
Το αυτόματο άνοιγμα θυρών ναού μετά από θυσία στο βωμό του (ο πρώτος κτηριακός αυτοματισμός της ιστορίας) Επιμέλεια Έρευνας Τσιουμπανούδης Παύλος, ΣΤ1 Μήτση Αλέξανδρος , ΣΤ1Ο Ήρων ο Μηχανικός, έζησε στην Αλεξάνδρεια τον 1ο αιώνα π.Χ. Ημεγαλύτερη εφεύρεσή του ήταν η αιολόσφαιρα που θεωρείται σήμερα ηπρώτη ατμομηχανή στην Ιστορία. Με τη δύναμη του ατμού, από το βρασμότου νερού δημιουργείται η κίνηση .
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ - ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΜε τη φωτιά της θυσίας ο αέρας τουστεγανού δοχείου του βωμού θερμαίνεταικαι διαστέλλεται πιέζοντας το νερό σε άλλοσυγκοινωνούν δοχείο ύδατος. Το πιεζόμενονερό μέσω σιφωνίου μεταφέρεται σεδοχείο επί ζυγού και προκαλεί την εκτροπήπρος το μέρος του. Ο ζυγός εκτρεπόμενοςπαρασύρει σε περιστροφή τους δύο άξονεςτων θυρών και προκαλεί το άνοιγμά τους.Μετά το τέλος της θυσίας μέσω τουσιφωνίου δημιουργείται αντίστροφη ροήτου νερού και ο ζυγός εκτρέπεται προς τηναντίθετη κατεύθυνση και προκαλεί τοκλείσιμο των θυρών.
Επίσκεψη στο Μουσείο Ηρακλειδών (Έκθεση Πλεύσις)
Είδαμε την έκθεση Παρατηρήσαμε και καταγράψαμε “Πλεύσις” πληροφορίες για τις αρχαίες Τριήρεις.Μάθαμε για το υγρό πυρ Για τα καράβια που χρησιμοποιήθηκαν στα Βυζαντινά χρόνια στην Ελληνική Επανάσταση
Ο Πύργος των Ανέμων της Πλάκας (Το Ωρολόγιο του Κυρρήστου)Αποτελεί τον αρχαιότερο μετεωρολογικό Είναι ένανσταθμό στο κόσμο που υπολόγιζε τον καιρό οκταγωνικός πύργοςκαι την ώρα. που κατασκεύασε ο αστρονόμος Ανδρόνικος τον 1ο αιώνα π.Χ. Στη στέγη απεικονίζονται 8 φτερωτοί άνεμοι με τα σύμβολά τουςΚάτω από τους φτερωτούς ανέμους ήταν Ο Έλγιν είχε προσπαθήσει να τον αρπάξει μαζί μετοποθετημένα τα ηλιακά ρολόγια ενώ στο τα μάρμαρα του Παρθενώνα αλλά οι Δερβίσηδεςεσωτερικό του υπήρχε υδραυλικό ρολόι για τον τον απέτρεψαν. Από το καλοκαίρι του 2016 είναιυπολογισμό της ώρας πλέον χώρος ανοικτός για επίσκεψη.
Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε το ταξίδι μας στην Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία …. ή μήπως όχι ;
Σε όλα τα παιδιά της ΣΤ’ τάξης, εμείς οι δάσκαλοί σας,σας ευχόμαστε καλή συνέχεια στο ταξίδι της γνώσης στο Γυμνάσιο!!!
Search
Read the Text Version
- 1 - 40
Pages: