FACULTEIT INDUSTRIËLE INGENIEURSWETENSCHAPPENHandleiding infographics
Studiekeuze objectief onderbouwenDe overgang naar het hoger onderwijs gaat gepaard met veel twijfel en onzekerheid. Het doelvan deze infographic is om nieuwe studenten in het secundair onderwijs op een heldere envisueel aantrekkelijke manier te informeren over een aantal alarmsignalen. Op deze manierkunnen studenten tijdig aan een aantal vaardigheden werken alvorens een definitievestudiekeuze te maken.Uitgangspunten bij gebruikObjectief cijfermateriaal kan een student helpen om een onderbouwde keuze te maken.Onzorgvuldig gebruik bij een grootschalige verspreiding zonder duiding kan echter leidentot contraproductieve neveneffecten. We pleiten dan ook voor een gedoseerde aanpak bijspecifieke studenten waar concrete vragen opborrelen tijdens een gesprek.Expertise studietrajectbegeleider Dialooggesprek in interactieStudietrajectbegeleiders hebben Deze infographics zijn niet bedoeldjarenlange ervaring in directe contacten om zomaar uit te delen aan nieuwemet kiezende studenten. studenten. Het materiaal vraagt duiding en interpretatie en kan best voornamelijkWe erkennen de grote waarde hiervan gebruikt worden in 1-op-1 interactie meten zien deze infographic eerder als een student.een ondersteunende aanvulling op deervaring van de studietrajectbegeleider. Het verhaal van de individuele student staat hierbij centraal. Het is bijvoorbeeldOp basis van de situationele inschatting niet de bedoeling om een zeervan de studietrajectbegeleider kan de gemotiveerde student met een minderinfographic gebruikt worden om een sterk instroomprofiel actief te ontradenbepaalde boodschap aan een student te om aan de opleiding industrieel ingenieuronderbouwen. te starten.FlexibiliteitDe infographics hoeven niet integraal besproken worden. Afhankelijk van de vraag van eenindividuele student kan de studiebegeleider zelf kiezen welke elementen relevant zijn omde specifieke vragen van een student te beantwoorden.In de ontwerpfase is er rekening mee gehouden dat de inhoud van de infographics nietenkel problematiseert maar veelzijdig ingezet kunnen worden. De infographics laten toeom… • individuele studenten te informeren over zowel positieve als negatieve aspecten van hun vooropleiding/vaardigheden; • zowel naar sterke als minder sterke studenten toe een gepaste boodschap te formuleren.
Toelichting: Your road to successEr is gekozen om te werken rond de metafoor van de weg die naar studiesucces leidt. Inde bochten bestaat er slipgevaar en wordt er telkens een onderscheid gemaakt tussen deinformatie in de binnenbocht (informatief voor alle studenten uit de opleiding industrieelingenieur) en de buitenbocht (studenten met verhoogd risicoprofiel): • Binnenbocht:beschrijving van de algemene verdeling van een bepaald studentenkenmerk in de opleiding industrieel ingenieur (N=459). Ieder studentenkermerk brengen we in verband met de behaalde studieresultaten op het einde van het eerste jaar. • Buitenbocht: focus op een bepaalde groep studenten met een verhoogd risicoprofiel. Er is getracht om op visuele wijze een sterke boodschap kernachtig over te brengen. Relatie met studie-efficiëntieBeschrijving populatieverdeling Verhoogd risicoprofielInhoudEr komen vijf thema’s aan bod in de infographic:1. Studierichting in het secundair onderwijs2. Achtergrond wiskunde: het zelfgerapporteerde aantal uren wiskunde in het laatste jaar van het secundair onderwijs.3. Geleverde inspanning: Zelfgerapporteerde antwoord op de vraag “Hoe hard heb je moeten studeren in het secundair onderwijs”.4. Time management vaardigheden: genormeerde schaalscore op 8 vragen die peilen naar uitstelgedrag en time management vaardigheden5. Advies klassenraad: Zelfgerapporteerde antwoord op de vraag “in welke mate ging de klassenraad akkoord met je keuze voor de opleiding industrieel ingenieur”.Aanvullend is ook het zelfgerapporteerde eindpercentage wiskunde uit het secondair onderwijsopgenomen als bijkomende variabele voor bepaalde studenten met een verhoogd risicoprofiel.Behaalde studiepuntenDe CSE’s hebben betrekking op het % behaalde studiepunten na de tweede zittijd (september2016). Ondanks de 30%-maatregel van KU Leuven is ervoor geopteerd om de ondergrensop 50% te leggen omdat we ervan uitgaan dat studenten met meer ambitie starten aan deopleiding dan enkel het behalen van meer dan 30% van de studiepunten.
KU LEUVEN FACULTEIT INDUSTRIËLE INGENIEURSWETENSCHAPPEN W. de Croylaan 56 gebouw E bus 2203 3001 LEUVEN, België www.iiw.kuleuven.beHet readySTEMgo projectDe infographics zijn ontwikkeld in het kader van het readySTEMgo project. Dit project isopgericht om de kernvaardigheden te bepalen die nodig zijn om het eerste jaar in eenwetenschaps- of ingenieursopleiding succesvol af te ronden. De vraag staat er centraal opwelke manier we studenten met een verhoogd drop-out risico tijdig kunnen (1) identificerenen (2) ondersteunen.Bij de start van het academiejaar 2015-2016 werd een uitgebreide vragenlijst ingevuld door1521 generatiestudenten van de Groep Wetenschap & Technologie.Opleiding N ♀Bio-ingenieur 256 47%Wetenschappen - CBBGG 175 48%Wetenschappen - WIF 120 24%Industrieel ingenieur 459 13% v.u.: prof. Bert Lauwers, W. de Croylaan 56 gebouw E bus 2203, 3001 LeuvenBurgerlijk ingenieur 429 16%Burgerlijk ingenieur - Architect 73 52% Totaal 1521 27%De vragenlijst bestond uit twee onderdelen. In het eerste luik werden een aantalachtergrondgegevens van de studenten bevraagd (bv. behaalde studieresultaten, adviesklassenraad, hoeveelheid inspanning, deelname zomercursus, timing finale beslissing, ...).Aan de hand van deze gegevens kunnen we een nauwkeurig instroomprofiel van de populatiegeneratiestudenten opstellen voor de verschillende opleidingen.In het tweede luik werd de LASSI-test (Learning and Study Strategies Inventory) afgenomenom leer- en studievaardigheden (bv. time management, of concentratievermogen tijdens hetstuderen, ...) van nieuwe generatiestudenten in kaart te brengen. De resultaten van dezebevraging werden in verband gebracht met de behaalde studieresultaten na de tweede zittijd(september 2016).www.fet.kuleuven.be/readystemgo
Search
Read the Text Version
- 1 - 4
Pages: