Gelecek Yüzyılın Otomasyonu; Hiper Otomasyon Full Automation Magazine Co-MERCX broadcast Gelecek yüzyılın otomasyonu; Hiper Otomasyon 21. yy. Klasik Otomasyon anlayışını yaşayabileceğimiz son yüzyıl olduğu düşünülmekle beraber; Hiper Otomasyon, Yapay Zeka (AI) ve Robotik Süreç Otomasyonu (RPA) disiplinlerini birleştirerek otomasyon dünyasında devrim niteliği taşıyan bir teknolojik gelişme olarak ortaya çıkacağı görülmektedir. Hiper Otomasyon, günümüzde uluslararası otoritelerce saygınlığı olan piyasa araştırma enstitüsü Gartner ’in \"En İyi 10 Stratejik Teknoloji Trendleri\" listesinde 1 numara konumunda bulunuyor. Hiper Otomasyon; çoklu makine öğrenmesi, paketlenmiş yazılım ve otomasyon araçlarının birleşiminden oluşan bir teknolojidir. Kısacası; Hiper Otomasyon, bir şirket veya bir organizasyonda otomatikleştirilebilecek her şeyin otomatikleştirilmesi gerektiği fikridir. Hiper otomasyon; insan gücüne dayalı işlemlerin, yapay zeka teknolojisiyle yapılmasıdır. Hiper otomasyon, entegre olduğu kurumun bir dijital versiyonunu oluşturarak işlemlerin otomatikleşmesini sağlar. 2021’nin teknoloji trendlerinden biri olan bu sistem, RPA ve Akıllı İş Süreci Yönetim Sistemleri’ne bağlı olarak çalışır. Birbirine kombine bu iki sistemle çalışan hiper Otomasyonun temel özelliklerini de barındırarak daha çok robotik süreç otomasyonuna odaklanır. Bu teknoloji, insanın bir göreve dahil olduğu yerdeki parçaları çoğaltmaya yardımcı olmak için bir araç kombinasyonu oluşturur. Hiper Otomasyon teknolojisinin, Yapay Zeka (AI), Robotik Süreç Otomasyonu (RPA) ve Makine Öğrenme (ML) disiplinleri gibi ileri teknolojilerin, geleneksel otomasyonlara katılmasıyla otomasyon teknolojisine büyük bir katkı sağlayacağı, otomasyonların yeteneklerini ve yetkinliklerini büyük oranda arttıracağı öngörülüyor. Hiper Otomasyon Teknolojisindeki asıl amaç, yapılan işe daha fazla djital bilgi transferi yaparak ayrıntıda saklı mükemmelliği artırmak ve bunu yaparken de organizasyondaki her birimi dönüşümün bir parçası olacak şekilde dahil etmek olarak kurgulanmaktadır. Artık otomasyon sistemleri üst düzey gelişmiş Hiper Otomasyon 'a gitmektedir. Bu yolculukta hiçbir sistem bunu tek başına yapamaz. Bir sonraki seviyede otomasyonlar operasyonel uyum içinde birden çok aracın kombinasyonunu içerecektir. Hiper Otomasyonu oluşturan Alanlar; - Robotik Süreç Otomasyonunu (RPA- Robotic Process Automation), - Akıllı İşletme Yönetimi (BPM-Business Process Management), - Yapay Zeka (AI-Artificial Inteligence), - Makine Öğrenme (ML-Machine Learning), - Gelişmiş IoT Analizi (AIA-Advanced IoT Analytics).
Gelecek Yüzyılın Otomasyonu; Hiper Otomasyon Full Automation Magazine Co-MERCX broadcast 1. Robotik Süreç Otomasyonunu (RPA-Robotic Process Automation): Robotik süreç otomasyonu (veya RPA), metaforik yazılım robotlarına (botlar) veya yapay zekaya (AI)/dijital işçilere dayanan bir iş süreci otomasyon teknolojisi biçimidir. Bazen yazılım robotiği olarak anılır (robot yazılımı ile karıştırılmamalıdır). 2. Akıllı İşletme Yönetimi (BPM-Business Process Management: İş süreçlerini keşfetmeyi, modellemeyi, analiz etmeyi, ölçmeyi, iyileştirmeyi, optimize etmeyi ve otomatikleştirmeyi amaçlayan bir disiplindir. BPM in Ana Bileşenleri;
Gelecek Yüzyılın Otomasyonu; Hiper Otomasyon Full Automation Magazine Co-MERCX broadcast 3. Yapay Zeka (AI-Artificial Inteligence): Görevleri yerine getirmek için insan zekasını taklit eden ve topladıkları bilgilere göre yinelemeli olarak kendilerini iyileştirebilen sistemler veya makineler anlamına gelir. Yapay Zeka, bilgisayarın insanlar gibi düşünmesini sağlayarak kompleks sorunları tıpkı insan gibi çözmesini destekler. Zeka ve akıl gerektiren sorunlar Yapay Zeka sayesinde bilgisayar yardımıyla etkili bir biçimde çözülebilir. 4. Makine Öğrenme (ML-Machine Learning): Makine öğrenimi veya makine öğrenmesi, bilgisayarların algılayıcı verisi ya da veri tabanları gibi veri türlerine dayalı öğrenimini olanaklı kılan algoritmaların tasarım ve geliştirme süreçlerini konu edinen bir bilim dalıdır. Makine öğrenimi, tükettikleri verilere göre öğrenen ya da performansı iyileştiren sistemler oluşturmaya odaklanan bir Yapay Zeka (AI) alt kümesidir. Algoritmalar makine öğrenimine güç sağlayan motorlardır. Genel olarak günümüzde 2 ana makine öğrenimi algoritması kullanılıyor. Denetimli öğrenme ve denetlenmeyen öğrenme. Aralarındaki fark, her birinin tahminlerde bulunmak üzere verileri nasıl öğrendiği ile tanımlanır.
Gelecek Yüzyılın Otomasyonu; Hiper Otomasyon Full Automation Magazine Co-MERCX broadcast 5. Gelişmiş IoT Analizi (AIA-Advanced IoT (internet of things) Analytics): Nesnelerin interneti, fiziksel nesnelerin birbirleriyle veya daha büyük sistemlerle bağlantılı olduğu iletişim ağıdır. İnternet üzerinden diğer cihazlara ve sistemlere bağlanmak ve veri alışverişi yapmak amacıyla sensörler, yazılımlar ve diğer teknolojilerle gömülüdür. Kısaca makinelerin kendi arasındaki konuşması ve anlaşmasıdır. Etrafımızda gördüğümüz tüm cihazların birbiri ile internet ağları üzerinden iletişim halinde olduğu ve üretimi ve tesisleri sürekli kontrol ettiği, düzelttiği ve/veya analizleri, sonuçları yöneticilere, operatörlere sunduğu bir gelişmiş platform ağıdır. Nesnelerin interneti; Son teknoloji donanımları, gelişmiş bulut mimarisi ve geniş sunucu kaynakları ile enerjiye ihtiyaç duyan tüm cihazların birbirleri ile iletişim (M2M) kurmasıdır. Evimizdeki küçük ev aletlerinden tutun da devasa bir fabrikada makinelerin kendi içerisinde haberleşip sistematik bir şekilde çalışmasına dayanmasıdır. Cihazlar bu haberleşmeyi benzersiz tanımlayıcılar (ID) ile bir ağ üzerinden yaparlar. Arada insanların kontrolüne gerek kalmadan sistem kendi içerisinde ayarlandığı şekilde işlevini yerine getirmektedir. Hiper Otomasyon teknolojisinin kurumlara sağlayacağı faydalar; ✓ Makine Öğrenme (ML), Doğal Dil İşleme (NLP), Karakter Tanıma (OCR) ve AI Bilgisayar Vizyonu gibi Yapay Zeka yetenekleri sayesinde robotlar daha fazla işi okuyabilir, görebilir ve daha hızlı işleyebilir. ✓ Analiz planlama ve geliştirici ekibinizin nasıl çalışabileceğini ve neleri otomasyona sokabileceğini göstermek için iş akışını derinlemesine inceleyen otomatik süreç keşif araçları sunar. ✓ Kurumunuz için ne kadar önemli olduğunun farkına varmadan, otomasyon ve otomasyona yönelik temel önlemleri ölçmek değerlendirmek ve göstermek için gelişmiş analizler sunar. ✓ Hiper Otomasyonlarda çıkacak ürün daha kapsamlı olacağından, daha fazla araç ve insanı dijital işleyişe dahil ederek; otomasyonların kurumunuzun dijital dönüşümüne olan katkısının artmasını sağlayacaktır.
Gelecek Yüzyılın Otomasyonu; Hiper Otomasyon Full Automation Magazine Co-MERCX broadcast Sonuç: Dijital yada Akıllı fabrika, üretimde verimliliğin artmasını, üretimin anlık olarak takip edilmesini ve uzaktan müdahale edilebilmesini sağlayabilecek otomasyon sistemleri ile donatılmış ve akıllı hale getirilmiş sanayi tesisleri ve fabrikalar oluşturulması sağlamaktır. Dijital dönüşümün hayatın her alanını etkilemeye başladığı bu dönemde Üreticiler, sürekli gelişecek ve değişecek olan bu ortamda ayakta kalabilmek için geleceğe bakmak ve Almanya’da Endüstri 4.0 adını alarak dünyanın hızla benimsediği 4. Sanayi Devrimi’ne uyum sağlamak için birçok çalışmayı fabrikalarına taşımak zorunda kalacaktır. Akıllı Fabrikalar ile maksimum verimde temiz ve sessiz üretim gerçekleştirilmektedir. Akıllı fabrikalarda oluşturulacak sanal prototipler üretilecek ürünlerin gerçekle neredeyse aynı şekilde test edilmesini ve ürün için oluşturulacak üretim sürçlerinin belirlenmesini sağlayacaktır. “Artırılmış Gerçeklik ile Bakım ve Montaj, Sanal Gerçeklik, IoT, Dijital İkiz, İş Süreçleri Simülasyonu, Kestirimci Bakım, Veri Görselleştirme, Bakım ve Kurulumların Dijitalleştirilmesi ve Yapay Zeka ile Sipariş” gibi çalışmalar ile müşterilerin değişen ihtiyaçlarına özel çözümler üretilecek ve hızla karşılayacak şirketler oluşacaktır. Mech. Engr. Erdinc Cihan Autoweld Advisor Co-MERCX Machinery Ltd Dr.M Robotics Weldermaster Automation www.commercx.com
Search
Read the Text Version
- 1 - 5
Pages: