Important Announcement
PubHTML5 Scheduled Server Maintenance on (GMT) Sunday, June 26th, 2:00 am - 8:00 am.
PubHTML5 site will be inoperative during the times indicated!

Home Explore TinkerCad Circuit

TinkerCad Circuit

Published by Serkan KILIÇER, 2022-03-01 18:59:17

Description: Devre tasarımları

Keywords: Robotic,Code,Programming,Arduino,Robotik,Kodlama,Programlama

Search

Read the Text Version

TİNKERCAD ROBOTİK KODLAMA

İlk önce kayıt olmak için hemen katıl butonuna basmamız gerekir hemen katıl butonuna tıkladıktan sonra kişisel hesap oluştur butonuna tıklamamız gerekir

daha sonra e posta ile kaydol butonuna basıyoruz Ülke ve Doğum günü ayarlarını yaparak sonraki bölüme ilerliyoruz. Eğer 18 yaşın altında iseniz bir sonraki aşamada - Ebeveyn E-posta adresini sizden isteyecektir.

Geçerli E-posta adresinizi yazdıktan sonra talimatlara uygun olacak şekilde güvenli bir parola oluşturmalısınız. Daha sonra giriş yap butonuna basarak giriş yapabilirsiniz

circuits bölümüne tıklayarak devre tasarlama kısmına geçiş yaparsınız

circuts bölümüne tıkladığınızda bu sayfa karşınıza gelicek

Kırmızı okla gösterilen yerde yapacağınız purojenin adını belirleye bilirsiniz

Mavi ok gösterilen bölümde Tinkercad programında yapılan tüm değişikliklerin otomatik olarak kaydedildiğini gösteren bir uyarı bulunmaktadır. Turuncu ok ise \"Kod\" penceresini göstermekte.Bu bölümden Arduino devrelerimizi kurmaya başladığımızda yalnız \" Blok\", yalnız\" Metin\" veya \"Metin + Blok\" yöntemlerinden birini kullanarak projelerimizin kodlarını yazacağız. Siyah ok ile işaret edilen bölümde ise kurulan devrenin gerçekte çalışacağını gösteren \"Simülasyon Başlat / Durdur\" tuşu bulunmaktadır. Kahverengi ok ile belirtilen bölümde ise Tinkercad Circuit bölümünde desteklenen tüm elektrik,elektronik devre elemanlarının yanı sıra arduino öğeleri listelenmektedir.

Kırmızı ok ile gösterilen \"Bileşenler\" bölümüne tıkladığımızda açılan başlıklar içinden ihtiyacınıza göre herhangi bir ana başlık seçebilirsiniz. Bu duruma bağlı olarak yeşil ok ile gösterilen alt bölümde devre elemanları sıralanacaktır.

hadi bir örnek yapalım \"ilk önce 9V Pil\" yazan elemanı seçelim. Bu elemanı çalışma alanına sürükleyip istediğiniz bir noktaya bırakabilirsiniz. İlk devre elemanını ekledik. Hemen ardından \"Basma Düğmesi\" yani butonu ekleyelim. Daha sonra bileşenler kutusunun altındaki arama bölümüne \" ampul\" yazıp aratalım.

Çalışma alanımıza bir 9V pil , bir buton ve bir adet ampul eklenmiş oldu. Şimdi sıra geldi bu üç devre elemanını kullanarak basit bir devre kurmaya. Devre elemanlarının bağlantı uçlarına farenizin sol tuşunu kullanarak dokunduktan sonra farenizi takip eden kabloların harekete geçtiğini göreceksiniz.Bu yöntemle şekildeki devreyi kurmaya çalışalım.

Ampulün çalışması için 9V luk pil devreye bağlanmış ve bu devrenin ortasına devreyi açıp kapamaya yarayan bir buton bağlanmış durumda. Şimdi sağ üst köşedeki \"Simülasyonu başlat \" tuşunu kullanarak devreyi çalıştıralım. Simülasyon devrede iken Butona basıldığı anda ampulümüzün yandığını gözlemlemiş olmalısınız. Şimdi çalışma alanındaki diğer gerekli tuşları inceleyelim.

Kırmızı Okla gösterilen tuş çalışma alanına eklemiş olduğunuz ve seçili olan elemanı istediğiniz şekilde kendi ekseninde döndürmeye yaramaktadır. Turuncu okla seçili olan elemanı veya kablo parçasını çalışma alanından silebilirsiniz. Aynı zamanda bunu klavyedeki delete tuşu ile gerçekleştirebilirsiniz. Mavi okla gösterilen tuşlar yaptığınız değişiklikleri \"geri alır\" yada \"yineler\". Bu işlemi ctrl + z veya ctrl + y tuş kombinasyonu şeklinde de yapabilirsiniz. Yeşil ok çalışma alanına bazı notlar alıp bunları görünür hale getirmenize imkan sağlarken pembe ile gösterilen komutu verdiğinizde bu notlar görünmez hale gelecektir.

Son olarak herhangi bir devre elemanının üzerine fare ile tıkladığımızda aktif hale gelen bir diyalog kutusu mevcuttur. Bu kutular devre elemanının teknik özelliğine göre değişir. Bu kutulardan bu elemanla ilgili bilgi alabildiğimiz gibi bu elemanla ilgili ayar yada şekil değişikliği yapabiliriz

devre oluşturmak için yeni devre oluştur butonuna basıyoruz

Sol üst köşeden projemize dilediğimiz bir isim veriyoruz. Sağ taraftaki bileşenler bölümünden \" Arduino Uno R3\" elemanımızı seçerek çalışma alanımıza yerleşmesini sağlıyoruz.

Arduinoyu ekledikten sonra projelerimizde en sık kullanacağımız ikinci elaman olan \"BreadBoard\" yani \"Deneysel Devre\" elemanını ekliyoruz. Bu elemanı genelde breadboard olarak anacağız.

Breadboard devre elemanlarının birbirine bağlanmasına yarayan yani bağlantı uçlarının birbirlerine temas etmesini sağlayan pratik bir araçtır.Breadboard elamanını yakından inceleyecek olursak.Üst ve alt kısımda birbirinin aynı olan ve yatay olarak birleşen iki farklı kanal olduğunu görürüz.Bu kısımlar genelde devrelerimizde arduinonun 5V ve GND hattından gelen kablolarının bağlandığı bölümlerdir.

ilk olarak breadboard umuza bir LED ekleyelim LED, yarı-iletken, diyot temelli, ışık yayan bir elektronik devre elemanıdır. Üzerinde iki bacağı bulunur.Bu bacaklardan uzun olan uç \"artı\" yani \"anot\". Kısa olan uç ise \"eksi\" yani \"katot\" olarak gösterilir. Bağlantı uçlarına dikkat etmeden bağladığınızda LED ışık vermeyecektir. Son olarak devremize Bileşenler bölümünden bir direnç eklememiz gerekiyor. Dirençler;Elektronik devrelerde akımı sınırlayarak belli bir değerde tutmaya yararlar.Bunun haricinde hassas devre elemanlarının üzerinden yüksek akım geçmesini önlerler. Üzerlerindeki renk kuşakları dirençlerin değerleri hakkında bize bilgi sağlamaktadır.

devre elemanlarını eklediysek bağlantılara geçebiliriz. Bağlantılar yukarıdaki şekil gibidir

şekildeki gibi direnç kahvehrengi ile LED kırmızı ile bağlanmıştır direnç GND portuna LED 3 numaralı porta bağlanmıştır

daha sonra kod kısmına gelelim yukarıda gösterdiği gibi block-metin kısmını seçelim

Bu kod parçasını eklediğimizde sağ taraftaki kodlarda meydana gelen değişiklikleri gözlemlemeyi unutmayın. Kod bloklarını yerleştirmeye devam edelim. Sırasıyla \" Denetle \" ana başlığından \"1 sn bekle\" komutunu ,hemen ardından \"3 pinini ALÇAK değerine ayarla\" komutunu ve son olarak \" 1 sn bekle\" komutunu verdik.

void setup() { pinMode(3, OUTPUT); } void loop() { digitalWrite(3, HIGH); delay(1000); // Wait for 1000 millisecond(s) digitalWrite(3, LOW); delay(1000); // Wait for 1000 millisecond(s) } ************************************************************* Kodumuz son halini aldı.Gelelim bu kodları en baştan yorumlayarak iyi bir şekilde kavramaya. void setup bölümü , ilgili kod için ayarların yapıldığı bölümdür. Pinmode(3, OUTPUT); // komutu ile buradaki dijital pine çıkış ayarı yapıldı. void loop bölümü ise arduinonun sürekli tekrar edeceği kodların yazıldığı bölümdür. digitalWrite(3, HIGH); // komutuyla 3 nolu pini HIGH yaparak bu dijital pinden enerji çıkışına izin veriyor.3 nolu kapı açılır ve Led yanar. delay(1000); // komutuyla 1 saniye bekler digitalWrite(3, LOW); // komutuyla 3 nolu kapı kapanır ve Led söner. delay(1000); // komutuyla 1 saniye bekler

Bu kodlar arduinonun elektrik bağlantısı kesilinciye kadar sürekli çalışacaktır. Devre kurulumumuz tamamlandı.Önce kod penceresini kapatıp sonra sağ üst taraftan \"Simülasyon Başlat \" tuşuna basalım.Ledin 1 sn aralıklarla yanıp söndüğünü gözlemlediysek eğer projemizi artık sonlandırabiliriz. Basit bir uygulamayı kurup çalıştırarak dergimizin sonuna geldik. Hoşçakalın


Like this book? You can publish your book online for free in a few minutes!
Create your own flipbook