Important Announcement
PubHTML5 Scheduled Server Maintenance on (GMT) Sunday, June 26th, 2:00 am - 8:00 am.
PubHTML5 site will be inoperative during the times indicated!

Home Explore Ελάτε να γνωρίσουμε τη Χίο.

Ελάτε να γνωρίσουμε τη Χίο.

Published by vinasmirnaiou, 2018-05-26 10:36:46

Description: Ένα ψηφιακό βιβλίο με πληροφορίες για το νησί της Χίου

Search

Read the Text Version

1 Ένα ψηφιακό βιβλίο με πληροφορίες για το νησί της Χίου. Βιργινία Σμυρναίου Μάιος 2018

2Η Χίος είναι νησί του Ανατολικού Αιγαίου και το πέμπτο μεγαλύτερο της Ελλάδας μεέκταση 842 τετρ. χιλιόμετρα και μήκος ακτών 213 χιλιόμετρα. Διοικητικά αποτελεί τηνΠεριφερειακή Ενότητα Χίου που ανήκει στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου μαζί με τα νησιάΨαρά, Αντίψαρα και ΟινούσσεςΟ πληθυσμός ανέρχεται σε 51.320 κατοίκους (απογραφή 2011) που ζει στην πόλη τηςΧίου, πρωτεύουσα και κύριο λιμάνι του νησιού, καθώς και στα 64 χωριά του νησιού.

3Η πόλη της Χίου που λέγεται συνήθως και Χώρα, με 29.000 κατοίκους, είναι ηπολυπληθέστερη πόλη του νησιού, διοικητικό, πνευματικό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό καιεμπορικό κέντρο, και συγχρόνως το σπουδαιότερο λιμάνι του.Κτισμένη στο μέσο περίπου της Ανατολικής πλευράς του νησιού, σε οπτική επαφή με ταπαράλια της Μικρά Ασίας, θέση η οποία υποδεικνύει τη στενή σχέση που είχε με τηνΙωνία. Αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν ότι το νησί κατοικείται από το 6.000 π. Χ. Ηπόλη της Χίου κτίστηκε από Ίωνες λίγο πριν από το 1.000 π .Χ.Έτσι η ιστορία της Χώρας ξεπερνά τα 3.000 χρόνια. Σ' όλη αυτή την μακρόχρονη πορεία τηςη Χίος γνώρισε περιόδους ακμής και παρακμής.Σήμερα είναι μια πόλη ζωντανή, με οικονομική, ναυτιλιακή και εμπορική δραστηριότητα,αλλά συγχρόνως εκπαιδευτική και πνευματική, καθώς διαθέτει σχολεία όλων τωνβαθμίδων εκπαίδευσης, βιβλιοθήκες (Αδαμαντίου Κοραή), αλλά και το ΟμήρειοΠνευματικό Κέντρο όπου λαμβάνουν μέρος συνέδρια και συμβούλια όλων των θεμάτων,πολιτιστικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις και γενικά διάφορες καλλιτεχνικέςδραστηριότητες.

4Ο παραλιακός πεζόδρομος του κεντρικού λιμανιού (Προκυμαία), ένα από τα πιο ζωντανάσημεία της πόλης, τόσο τη μέρα όσο και τη νύχτα... με τις καφετέριες, ουζερί, εστιατόρια.  Το λιμάνι της Χίου

5Η πλατεία Βουνακίου, όπου βρίσκονται τα διοικητικά κτίρια της Περιφερειακής ΕνότηταςΧίου και το Δημαρχείο, το Οθωμανικό τέμενος (Μετζιτιέ Τζαμί), που στεγάζει το ΒυζαντινόΜουσείο, ο μεγάλος και δροσερός Δημοτικός Κήπος, είναι μια περιοχή που συνδυάζειαρμονικά το παρόν με το παρελθόν του τόπου.

6

7Από το κέντρο της πλατείας, η οδός Κένεντυ οδηγεί στην επίσημη πύλη του μεσαιωνικούκάστρου της Χίου. Η οικοδόμηση του φρουρίου ανάγεται στα τέλη του 10ου αιώνα καικυρίως στον 11ο αιώνα στη θέση περίπου της αρχαίας πόλης και σε άμεση σχέση με τολιμάνι.Το κάστρο που κατοικείται συνεχώς από την εποχή που κτίσθηκε μέχρι σήμερα, έχει ταχαρακτηριστικά του παλαιού κατοικημένου φρουρίου, δηλαδή στενά δρομάκια, πολλάερείπια και κτίρια ποικίλων εποχών.Μια βόλτα στο Κάστρο της Χίου

8Στα νότια της πλατείας εκτείνεται ο κεντρικός δρόμος της πόλης, η Απλωταριά. Ο δρόμοςδιασχίζει τον πυρήνα της παλιάς πόλης, κρατώντας και σήμερα το μεγαλύτερο μέρος τηςεμπορικής κίνησης, με πολλά καταστήματα που συνθέτουν μια αξιόλογη αγορά.Στην Απλωταριά βρίσκονται τα περισσότερα κτίρια του19ου και των αρχών του 20ουαιώνα, παλιά αρχοντικά κτίρια.

9Προς το τέλος της Απλωταριάς και προς τα ανατολικά, ένας δρόμος οδηγεί στο Γυμνάσιοτο οποίο ιδρύθηκε το 1792, στην Μητρόπολη, στη Βιβλιοθήκη του Κοραή η οποία αριθμεί135.000 τόμους και διαθέτει στον πάνω όροφο Πινακοθήκη και Λαογραφικό Μουσείο.

10

11Στα νότια της πόλης εκτείνονται συνοικίες που κατοικήθηκαν κατά τον 20ό αιώνα καιέκτοτε περιλαμβάνουν τις τάσεις επέκτασης της πόλης. Στην περιοχή αυτή βρίσκεται τοΑρχαιολογικό Μουσείο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το κεντρικό γήπεδο της πόλης.

12

13Το Ναυτικό Μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Χίου και στεγάζεται σε ένααρχοντικό (19ου αιώνα) που ανήκει στην οικογένεια Αναστασίου και ΜαρουκώςΠατέρα. Το μουσείο αποτελεί εντυπωσιακό ορόσημο στο κέντρο της πόλης. Το μουσείοαυτό καλύπτει ένα σημαντικό χάσμα της ναυτικής ιστορίας του νησιού και δείχνει ότι στηδιάρκεια των αιώνων οι Χιώτες απασχολήθηκαν με τη ναυτιλία και με το εμπόριο.Πρωταρχικός στόχος του μουσείου είναι να επεξηγήσει αυτή τη σημαντική κοινωνικήπλευρά του νησιού συλλέγοντας και ταξινομώντας ιστορικές πληροφορίες που σχετίζονταιμε τη ναυτιλιακή παράδοση της περιοχής. Το μουσείο επίσης φιλοξενεί μια σειρά απόδιαλέξεις και συνέδρια με θέμα τη Χίο και τη ναυτιλία σε συνεργασία με άλλα μουσεία τουελληνικού Αρχιπελάγους.  Μια βόλτα στο Ναυτικό Μουσείο Χίου

14Νότια της πόλης εκτείνεται η εύφορη πεδιάδα της Χίου, που είναι γνωστή σαν Κάμπος,κατάφυτη από περιβόλια με εσπεριδοειδή. Ο Κάμπος διαθέτει πολλά υπόγεια νερά, αλλάκαι το πιο γόνιμο έδαφος της Χίου. Είναι γεμάτος με κτήματα και θερινές κατοικίες τωνπαλιών αριστοκρατικών οικογενειών της Χίου.  Μια βόλτα με αυτοκίνητο στον Κάμπο  Τα Αρχοντικά του Κάμπου  Ο Κάμπος της Χίου από ψηλά

15Τα Θυμιανά, είναι ένα μεσόγειο μαστιχοχώρι, παλιό και με πλούσια ιστορία από τααρχαία χρόνια. Απλώνεται στα πόδια δυο λόφων, εκεί που σμίγει ο πλούσιοςκάμπος με τα πετροβούνια Αϊ Δημήτρης και Προφήτης Ηλίας. Προήλθε από τηνσυνένωση τριών Μεσαιωνικών Οικισμών , τα Βρανά (Αϊ Νικόλας), τα Αντρικιανά(Μαρουλού , Φακάς , Φραγκοβούνι) και τα Πατρίκια.Μέχρι το 1954 ονομάζονταν \"Ευφημιανά\", δηλαδή φημισμένος τόπος .Ήταν ηπεριοχή με τα πολλά λατομεία που έδιναν την περίφημη Θυμιανούσικη πέτρα, τονΠωρόλιθο με τα ζωηρά καφεκόκκινα χρώματα που βγαίνει άφθονη εδώ και με τηνοποία κτίζονταν και διακοσμούνταν τα σπίτια, τα αρχοντικά και οι εκκλησιές όχι μόνοτης Χίου αλλά και της απέναντι Μικρασιατικής Ακτής και των γύρω νησιών.

16

17

18Ο κεντρικός δρόμος του χωρίου. Εδώ της απόκριες γίνεται το έθιμο της Μόστρας.  Πληροφορίες για το έθιμο της Μόστρας

19

20

21Επόμενο χωριό μετά τα Θυμιανά με κατεύθυνση προς τα νότια είναι το Νεοχώρι. Είναι τοδεύτερο σε έκταση και πληθυσμό χωριό του Δήμου Αγίου Μηνά, χτισμένο στηνκαταπράσινη πλευρά του λόφου του Αϊ -Λια, απέναντι στον Κάμπο και την παραλία τουΚονταριού, δυτικά της Μονής του Αγίου Μηνά.Απέχει από την πόλη της Χίου περίπου 8 χλμ. Το παλιό χωριό, σύμφωνα με την παράδοση,ονομάζονταν <<Καμάρι>> και ήταν χτισμένο κοντά στην μαγευτική παραλία της ΑγίαςΦωτεινής.Επειδή όμως οι κάτοικοι υπέφεραν πολλά δεινά από τις επιδρομές των Αλγερίωνπειρατών, αναγκάστηκαν να μετοικήσουν και να βρουν πιο ασφαλή τόπο. Έτσι διάλεξαντην σημερινή τοποθεσία.

22

23

24

25  Περιήγηση στο Μοναστήρι του Αγίου ΜηνάΛίγο έξω απ΄ το χωριό, αριστερά από τον κεντρικό δρόμο, είναι το μοναστήρι του ΑγίουΜηνά. Σημαντικό μνημείο, άμεσα συνδεδεμένο με την νεότερη ιστορία του νησιού,ιδρύθηκε το 1578-1586 από τον παπά Νεόφυτο Κούμανο και τον γιο του παπά- ΜηνάΚούμανο. Ήταν αντρικό μοναστήρι αλλά τα τελευταία χρόνια έγινε γυναικείο.Η μονή είναι χτισμένη στην κορφή ενός λόφου πάνω από το Νεοχώρι, με θέα τα νότιαχωριά απ΄ την μια πλευρά και τα παράλια του νησιού ως πέρα την Μικρά Ασία απ΄ τηνάλλη. Η μνήμη των Αγίων τιμάται στις 11 Νοεμβρίου, την μέρα που γιορτάζεται και ηαπελευθέρωση των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου από τον Τουρκικό Ζυγό το1912. Είναι απαραίτητο για τον επισκέπτη να γνωρίζει την μεγάλη ιστορία της Μονής,έτσι ώστε να κατανοήσει την αξία και το μεγαλείο της. Όταν ο Τουρκικός στόλος ήρθε στηνΧίο στις 30 Μαρτίου 1822, άρχισε η σφαγή των Χριστιανών. Γι ΄αυτό, 3000 περίπουγυναικόπαιδα από το Νεοχώρι, τα Θυμιανά και τον Κάμπο, κλείστηκαν στο μοναστήρι γιατίτο θεώρησαν ασφαλές καταφύγιο.Λίγοι πολεμιστές, από το Νεοχώρι ο ΚωνσταντίνοςΜονογιός, από τα Θυμιανά ο Ιωάννης Φατούρος και μερικοί ακόμα, αποφάσισαν ναυπερασπιστούν τα γυναικόπαιδα, πεθαίνοντας. Ξημέρωνε Πάσχα, 2 του Απρίλη του1822,όταν οι Τούρκοι κατάφεραν να μπουν στο Μοναστήρι. Έκαψαν, έσφαξαν,λεηλάτησαν. Ποτίστηκε με αίμα αθώων η γη και το άδικο έμεινε ανεξίτηλα αποτυπωμένο,απ΄ τα πόδια ενός μικρού παιδιού, πάνω στα μάρμαρα του ναού.\" Εμαρτύρησε εδώ ηΕλλάς\", λέει ο ποιητής Ορφανίδης, ανάμεσα στους άλλους στίχους του προσπαθώντας νααπεικονίσει το μέγεθος της καταστροφής. Στο παρεκκλήσι των Αγίων Σαράντα, πουυπάρχει στην Μονή, είναι συγκεντρωμένα τα οστά των μαρτύρων για να θυμίζουν στουςνεώτερους την θυσία των προγόνων τους. Σήμερα στο Μοναστήρι μένουν λίγες μοναχέςπου πάντα σε υποδέχονται φιλόξενα.

26

27  Μια βόλτα στο ζωγραφιστό χωρίο  Δες το Πυργί από ψηλάΈνα από τα μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά χωριά της Χίου, το χωριό Πυργί μοιάζειβγαλμένο από άλλη εποχή. Και είναι, μιας και διατηρείται έτσι όπως χτίστηκε και έχειανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο. Στενοί, πέτρινοι δρόμοι, ο ναός των Αγίων Αποστόλων,που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, πλήθος άλλων εκκλησιών αλλά κυρίως ηγεωμετρική διακόσμηση των εξωτερικών τοίχων των σπιτιών, κάνουν το Πυργί πραγματικάμοναδικό.Τα σπίτια, το ένα κολλητά με το άλλο, συνδέονται με τα απέναντι με εντυπωσιακές αψίδες,ενώ ο εξωτερικός τοίχος των πιο «απομακρυσμένων» κτισμάτων είναι μεσαιωνικήπερίβολος. Η αίσθηση πως το χωριό χτίστηκε ώστε να παρέχει προστασία στους κατοίκουςτου είναι διάχυτη καθώς ο επισκέπτης περπατά στα γραφικά δρομάκια του. Το«σφραγίζει» άλλωστε αυτό ο αμυντικός πύργος, στο κέντρο του χωριού, που λειτουργούσεσαν καταφύγιο σε περίπτωση επίθεσης.Οι προσόψεις των σπιτιών είναι το σήμα κατατεθέν του χωριού, με τα περίφημα «ξυστά»να δημιουργούν ιδιαίτερα γεωμετρικά σχήματα και να δίνουν στο Πυργί τον μοναδικόχαρακτήρα του. Η εντυπωσιακή τεχνική, που τα σκαλίσματα γίνονται με το χέρι,περιλαμβάνει μαύρη άμμο που ασπρίζεται και στη συνέχεια ξύνεται. Έτσι δημιουργούνταιτα περίφημα μαύρα μοτίβα πάνω σε άσπρο φόντο, απλά ή σύνθετα, που διατηρείταιζωντανή έως τις μέρες μας.

28

29

30  Δες πλούσιο φωτογραφικό υλικό σε μορφή βίντεοΣε μικρή απόσταση από το Πυργί βρίσκεται ένα ακόμη όμορφο καστροχώρι του 14ου αι, οιΟλύμποι. Ο σεισμός που συντάραξε το νησί το 1881 άφησε ανέπαφα τα μεσαιωνικάκτήρια του χωριού κι έτσι ο επισκέπτης διασχίζει σήμερα τις ίδιες σκιερές στοές και ταστενά καλντερίμια ανάμεσα στα ψηλά κτήρια με τη φρουριακή οργάνωση. Στο χωρίομπορούσε κανείς να μπει από τη μοναδική του είσοδο, την Κάτω Πόρτα, αφού τα σπίτιακτισμένα περιμετρικά το ένα δίπλα στο άλλο δεν είχαν εξωτερικά ανοίγματα καισχημάτιζαν ένα κλειστό κάστρο, το οποίο προστάτευε τους κατοίκους από τις επιδρομές

31  Τα μεσαιωνικά Μεστά της ΧίουΤα Μεστά είναι το πιο καλοδιατηρημένο «Μαστιχοχώρι» της Χίου. Είναι μεσαιωνικόχωριό, από τα ωραιότερα καστροχώρια του νησιού. Το χωριό θυμίζει πραγματικό φρούριοκαθώς είναι σαν να είναι θωρακισμένο κάστρο λόγω της αρχιτεκτονικής του ενώ στοεσωτερικό του υπάρχουν και είναι κατοικήσιμα σπίτια. Είναι χτισμένα δίπλα- δίπλα, σαννα είναι κολλημένα το ένα στο άλλο, ενώ υπάρχουν μόνο δύο πύλες εισόδου για τοεσωτερικό του χωριού. Επιβλητικές καμάρες και στενά δρομάκια με ολόκληρο το χωριό ναθυμίζει ένα πελώριο λαβύρινθο, ο οποίος είχε κατασκευαστεί έτσι έχοντας ως στόχο ναμην είναι εύκολα προσβάσιμο για τους πειρατές να περάσουν από το χωριό και ναφτάσουν στο κέντρο του, καθώς εκεί βρίσκονταν τα πιο σημαντικά κτίρια.Ξεχωρίζει η εκκλησία του Παλαιού Ταξιάρχη, μονόκλιτη βασιλική από τα βυζαντινά χρόνιαπου επεκτάθηκε κι έγινε δίκλιτη το 1794. Το ξυλόγλυπτο εικονοστάσι του 19ου αιώνααποτελεί εξαιρετικό δείγμα της τοπικής τεχνοτροπίας. Δίπλα και η εκκλησία του ΜεγάλουΤαξιάρχη, μία από τις μεγαλύτερες εκκλησίες της Χίου, που πήρε τη θέση του κεντρικούπύργου φέρει δεκάδες τάματα επισκεπτών.

32

33Στα Μεστά αναβιώνει την Καθαρή Δευτέρα το έθιμο του « Αγά». Ο \"Αγάς\" είναι από ταπαλαιότερα έθιμα της Χίου. Έχει τις ρίζες του στην Τουρκοκρατία. Γεννήθηκε από τηναγανάκτηση των Χιωτών απέναντι στη συμπεριφορά των Τούρκων καδήδων, τωνδικαστών, που τιμωρούσαν τους Χιώτες με την πρώτη ευκαιρία. Στο έθιμο, όπως και σταπερισσότερα αποκριάτικα έθιμα, έχουν προστεθεί και Διονυσιακά στοιχεία, μασκαρέματακαι σατυρικά τραγούδια, ενώ στο τέλος της ημέρας, ο Αγάς οδηγείται στην πυρά. Ο Αγάς,συνοδευόμενος από το επιτελείο του, προσπαθεί να μπει στο χωριό από την παλιάκεντρική σιδερένια πύλη του χωριού. Οι φρουροί αντιστέκονται σθεναρά, αλλά τελικάκαταφέρνει να μπει και κατευθύνεται προς την κεντρική πλατεία, όπου κάθεται έχονταςδίπλα του τη «Χανούμα», για να ξεκινήσουν οι δίκες. Δε λείπει το χιούμορ, τα πειράγματακαι οι επευφημίες από τους παρευρισκόμενους, που ξέρουν πως σε λίγο ίσως έρθει ησειρά τους να δικαστούν και να καταδικαστούν.  Το έθιμο του Αγά.

34Η Ελάτα είναι ένα μικρό χωριό χτισμένο στην πλαγιά ενός απόκρημνου λόφου. Βρίσκεται23 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Χίου και 8 χιλιόμετρα από το λιμάνι των Μεστών.Είναι μεσαιωνικό χωριό και μέχρι σήμερα σώζονται υπολείμματα των γωνιακών πύργωντου κάστρου.

35  Γνώρισε όλα τα Μαστιχοχώρια  Περιήγηση στο Μουσείο Μαστίχας  Μαστιχόδενδρο της Χίου  Καλλιέργεια του σχίνουΑυτά τα χωριά που είδαμε μαζί με άλλα 18 χωριά όπως η Καλλιμασιά, η Καλαμωτή, ταΑρμόλια, η Βέσσα, κ. α ονομάζονται Μαστιχοχώρια. Αν η Χίος είναι γνωστή για κάτι σταπέρατα του κόσμου, είναι για την υπέροχη μαστίχα της, ένα ξεχωριστό προϊόν πουευδοκιμεί μόνο εδώ. Έτσι έδωσε το όνομα της στα χωριά της Νότιας Χίου πουπεριγράφονται ως Μαστιχοχώρια. Ακριβώς λόγω του εξαιρετικού και περιζήτητουπροϊόντος, οι χωρικοί, εδώ και αιώνες έχτιζαν οικισμούς σε απόσταση ασφαλείας από τιςκοντινές παραλίες περιορίζοντας έτσι τον κίνδυνο να λεηλατηθεί η πολύτιμη παραγωγήτους από τις επιδρομές πειρατών.Το δέντρο της μαστίχας, είναι ένας σχίνος, που οι ελάχιστες βροχοπτώσεις, η μεγάληηλιοφάνεια και η ασβεστολιθική σύσταση του εδάφους αποτελούν το ιδανικό περιβάλλονευδοκίμησης του. Αν και φυτρώνει σε όλη τη Μεσόγειο μόνο στην Χίο και ειδικά στη νοτιάΧίο, το ρετσίνι που παράγει έχει το άρωμα μαστίχας.Λέγετε ότι δοκίμασαν πολλοί να μεταφέρουν και να καλλιεργήσουν σε αλλά μέρη,μαστιχόδεντρα φυτεμένα μέσα σε γλάστρες αλλά το αποτέλεσμα ήταν να παράγουν απλόρετσίνι και όχι μαστίχα. Ευλογημένος τόπος;Κατά την παράδοση της Χίου, οι σχίνοι άρχισαν να δακρύζουν όταν μαρτύρησε ο ΆγιοςΙσίδωρος από τους Ρωμαίους, περί το 250μχ

36  Μια βόλτα στα χωράφια με τις λαλάδεςΣτη Χίο φύονται τέσσερα είδη άγριας τουλίπας (Tulipa praecox, Tulipa agenesis, Tulipaclusiana και Tulipa undulatifolia), τα τρία από τα οποία φύονται αποκλειστικά στη Χίο. Οιντόπιοι τις ονομάζουν Λαλάδες. Την άνοιξη πλημμυρίζουν με χρώμα τις γεωργικέςκαλλιέργειες κυρίως στο κεντρικό και νοτιοανατολικό μέρος του νησιού. Συνήθως αρχίζουννα ανθίζουν το μήνα Μάρτιο. Τα άνθη τους δεν διατηρούνται πάνω από 7 με 10 μέρες. Τοθέαμα είναι μαγευτικό!

37  ΡουκετοπόλεμοςΟ Βροντάδος είναι μια παραθαλάσσια πόλη εγκατεστημένη μεταξύ ελαιόδεντρων, κήπωνκαι πολλών καρποφόρων δένδρων και συγκεκριμένα βρίσκεται στα βόρεια των Λιβαδίων(ένα βορειότερο προάστιο του Δήμου Χίου), τέσσερα χιλιόμετρα βόρεια της πόλης τηςΧίου και στην Ανατολή του βουνού Αίπος. Ο πληθυσμός του είναι 4500 άνθρωποι πολλοίαπό τους οποίους είναι πολύ καλοί ναυτικοί, έμποροι και επιστήμονες. Στην επανάστασητου 1821 προσέφεραν πολλά στον Ελληνικό Στόλο.Σήμερα, υπάρχουν ακόμη Βρονταδούσοι πλοιοκτήτες που τιμούν το χιώτικο και ελληνικόναυτικό, με τους εμπορικούς τους στόλους. Σύμφωνα με την παράδοση, ο ΧριστόφοροςΚολόμβος επισκέφτηκε το Βροντάδο προκειμένου να μελετήσει τα ναυτικάσχεδιαγράμματα και να πληροφορηθεί από έμπειρους Βρονταδούσους ναυτικούς που θαμπορούσαν να τον βοηθήσουν για το σπουδαίο ταξίδι του για την ανακάλυψη τηςΑμερικής.Στην περιοχή αξίζει να θαυμάσει κανείς τους ανεμόμυλοι που υπάρχουν κι έχουν θέα τηνπαραλία όπως επίσης και το λαογραφικό μουσείο του Φιλοπρόοδου Ομίλου. Στηναπώτερη πλευρά του λιμανιού του Βροντάδου βρίσκεται η Πέτρα του Ομήρου, πρόκειταιγια ένα άβολο φυσικό βράχο όπου ο ποιητής λέγεται ότι δίδαξε.Ο Βροντάδος είναι γνωστός παγκοσμίως για το Πασχαλινό έθιμο του ρουκετοπόλεμου,ενός εθίμου που έχει τις ρίζες του στην εποχή της Τουρκοκρατίας, κατά το οποίο το βράδυτης Ανάστασης χιλιάδες αυτοσχέδιες ρουκέτες εκτοξεύονται ανάμεσα σε δυο εκκλησίεςτης πόλης, την Παναγία Ερειθιανή και τον Άγιο Μάρκο.

38

39

40  Ας γνωρίσουμε την όμορφη ΛαγκάδαΣε απόσταση 16 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της πόλης της Χίου ο επισκέπτης του νησιούμπορεί να ανακαλύψει το γραφικό χωριό της Λαγκάδας. Η Λαγκάδα είναι ένα χωριό, τοοποίο κατέρχεται από τους αρχαίους οικισμούς των Κοίλα και της Κυδιάντα. Εξαιτίας τωνσυνεχόμενων επιθέσεων στην περιοχή, οι κάτοικοι που ήταν κυρίως ναυτικοί και ψαράδες.Στη Λαγκάδα σήμερα, ο επισκέπτης μπορεί να ενοικιάσει δωμάτια ή διαμερίσματα και νααπολαύσει τα παραδοσιακά θαλασσινά και τους μεζέδες σε εστιατόρια και ταβέρνες πουβρίσκονται κατά μήκος της παραλίας.

41

42  Ας γνωρίσουμε τα ΚαρδάμυλαΤα Καρδάμυλα βρίσκονται σε απόσταση 28 χιλιομέτρων απ΄ την πόλη της Χίου, προς ταβόρεια. Τα Καρδάμυλα χωρίζονται σε δύο χωριά. Τα Άνω Καρδάμυλα είναι το παλαιόχωριό και απλώνεται στον απόκρημνο λόφο «Βουνό της Γριας». Το χωριό χαρακτηρίζεταιαπό την παραδοσιακή του αρχιτεκτονική, τους στενούς του δρόμους τα σκυρόστρωτασοκάκια του και τα σπίτια του που είναι χτισμένα κυρίως από πέτρα. Στα Καρδάμυλακατοικούν περίπου 2000 άνθρωποι και στα δύο χωριά. Τα παλαιά Καρδάμυλαπεριγράφονται από τον Θουκιδίδη.Το χαμηλότερο χωριό ονομάζεται Μάρμαρο κι απέχει 2 χιλιόμετρα από το ανώτερο χωριό.Το Μάρμαρο είναι χτισμένο στο εσωτερικό τμήμα της παραλίας και προστατεύεται από τομικρό νησάκι που καλείται και Νησί. Πολλά όμορφα αρχοντικά είναι κτισμένα από τουςναυτικούς και τους πλοιοκτήτες που έχουν προέλευση τα Καρδάμυλα.Διακριτικό σημείο του Μαρμάρου είναι το άγαλμα του Ναύτη των Καρδαμύλων, πουδημιουργήθηκε από το γλύπτη Απάρτη, το οποίο βρίσκεται στην πλατεία του λιμανιού. Τανα περπατάς στους στενούς δρόμους του Μαρμάρου είναι μια ευχάριστη εμπειρία η οποίακάνει κάποιον να αισθάνεται την τυπική νησιωτική ατμόσφαιρα της Χίου.

43

44

45  Μια βόλτα στη Βολισσό  Γνώρισε όλα τα χωριά της ΑμανήςΗ Βολισσός βρίσκεται 40 χιλιόμετρα από τη πρωτεύουσα του νησιού. Πρόκειται για έναχωριό με μεγάλη ιστορία. Η Βολισσός, κατά το Θουκυδίδη, ήταν κάποτε μια παλιά αιολικήπόλη και φημίζονταν ως η γενέτειρα του Ομήρου. Στην κορυφή του λόφουκατασκευάστηκε ένα κάστρο τα μεσαιωνικά χρόνια. Το Βυζαντινό κάστρο είχε σχήματραπεζίου με έξι κυκλικούς πύργους. Μέσα στο κάστρο υπήρχαν αρκετά κτίρια, δεξαμενέςκαι εκκλησίες. Υπήρχε επίσης ένα τούνελ που συνέδεε το Κάστρο με τη ακτή και τηνπεριοχή του Πύθωνα. Η Βολισσός είναι το μεγαλύτερο χωριό στη βορειοδυτική Χίο - στηπεριοχή του βουνού Αμανή - και είναι επίσης η πρωτεύουσα του Δήμου Αμανής. ΟΜάναγρος, τα Μαγεμένα, η Γωνιά, τα Λιμνιά (λιμάνι το οποίο συνδέεται ακτοπλοϊκά με τονησί των Ψαρών), τα Λευκάθια, η Λήμνος, η Λάμσα, η Αγία Μαρκέλλα, είναι παραλίες τουχωριού που βυθίζονται στη μπλε θάλασσα του Αιγαίου Πελάγους.Ανεμόμυλοι και ερείπια κάποιων νερόμυλων καθώς και πολλών βυζαντινών εκκλησιώνστολίζουν το περιβάλλοντα χώρο. Ο κύριος ναός του χωριού είναι αφιερωμένος στην«Μεταμόρφωση του Σωτήρος» και εορτάζει στις 6 Αυγούστου, άλλη εκκλησία του χωριούείναι αφιερωμένη στη Παναγία και εορτάζει στις 15 Αυγούστου.

46

47

48 Σε απόσταση οκτώ (8) χιλιομέτρων από το κεφαλοχώρι της ΒΔ Χίου τη Βολισσό, είναιχτισμένο σχεδόν πάνω στην παραλία, το μοναστήρι της Αγίας Μαρκέλλας, προστάτιδας τηςΧίου. Η μεγάλη παραλία που αντικρίζει τα ιστορικά Ψαρά, αποτελείται από άμμο και ψιλόβότσαλο και είναι γνωστή για τα κρύα νερά και το βαθύ βυθό της. Στο τέλος της παραλίας,υπάρχει το μονοπάτι που οδηγεί στο σημείο όπου μαρτύρησε η Αγία Μαρκέλλα. Σε αυτότο σημείο, μέσα στη θάλασσα, αναβλύζει ζεστό νερό από την γη.Η 22 Ιουλίου που γιορτάζεται η χάρη της είναι ημέρα επίσημης αργίας για το νησί καιχιλιάδες κόσμου από ολόκληρη τη Χίο, τα γειτονικά νησιά αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδακαταφθάνει στην περιοχή. Πολλοί από αυτούς διανύουν την απόσταση από την πόλη τηςΧίου με τα πόδια (50 χλμ.) προκειμένου να εκπληρώσουν κάποιο τάμα. Συχνά οι ντόπιοιαναφέρουν ιστορίες σχετικά με τα θαύματα που έχει κάνει η Αγία Μαρκέλλα.  Η ιστορία της Αγίας Μαρκέλλας

49H Xίος είναι γεμάτη ακρογιαλιές υπέροχες. Παραλίες πολυσύχναστες ή παραλίες ερημικές.Παραλίες εύκολα προσβάσιμες και παραλίες που χρειάζεται να τις αναζητήσουμε. Αςδούμε κάποιες από τις πιο γνωστές.

50  Παραλία Καρφάς  Παραλία Μέγας Λιμνιώνας


Like this book? You can publish your book online for free in a few minutes!
Create your own flipbook