ZEHRA DEMİRCİ MISIR RAMİTLERİ PAFİAL
04.04.2022 MISIR PİRAMİTLERİ ZEHRA DEMİRCİ PAFİAL
Milattan önce yaklaşık 2500'lü yıllarda inşa edildikleri tahmin edilen Mısır Piramitleri, üst üste konulan ve tanesi bir kaç tonluk kireç taşlarından oluşan yapılardır. Dönemin firavunlarına mezar olarak inşa edilen bu piramitler, başlarında bulunan mimarlar, mühendisler ve başka uzmanların yönlendirmesiyle Mısır'lı işçiler tarafından büyük çaba ve emeklerle oluşturulmuş nadide yapılardır. Mısır'da bulunan Nil Nehri'nin hemen batısında bulunan piramitlerin bu kadar büyük olmasının sebebi ise dönem halkının piramitler ne kadar büyük olursa firavunlarının da cennete o kadar yakın olacağına inanmalarından kaynaklanmaktadır. Mısır Piramitleri yüzyıllardır gizemini koruyan yapılardır. Nasıl yapılmıştır, kimler tarafından yapılmıştır tam bir soru işaretidir. Mısır piramitlerinin özellikleri keşfedildikçe insanlık bu yapılara daha da hayran kalmıştır. Bu yazmızda insanoğlunun şu ana kadar keşfedebildiği gizemleri gözler önüne sereceğiz.
İÇİNDEKİLER PİRAMİT NEDİR..........................................1 PİSAGOR ÜÇGENİ......................................1 GİZEDEKİ 3 PİRAMİT...............................1 KOORDİNAT VE IŞIK HIZI.......................1 \"E\" SAYISI.....................................................2 \"E\" SAYISI İLE İLİŞKİSİ............................2 \"Fİ\" SAYISI....................................................2 \"Fİ\"SAYISI İLE İLİŞKİSİ............................2 \"Pİ\"SAYISI....................................................3 \"Pİ\" SAYISI İLE İLİŞKİSİ..........................3 PASCAL ÜGENİ...........................................3 PASCAL ÜÇGENİ İLE İLİŞKİSİ...............4 EK BİLGİLER.......................................4-5-6 HAZIRLAYAN BİLGİSİ................................7 KAYNAKÇA...................................................8
Piramitler ve Matematik -Piramit Nedir? Tepeleri ortak bir noktada birleşen ve tabanları da herhangi bir çokgenin birer kenarı olan birtakım üçgen yüzeylerden oluşmuş cisimdir. Tarihi terimi ise, Mısır firavunlarının anıtmezarlarına verilen isimdir.Mısır Piramitleri dört eşit büyüklükte üçgen yüzeye sahip olan ve inşa edildiklerinde mühendislik açısından son derece sağlam bir yapı sergileyen yapılardır. -Pisagor Üçgeni Pisagor Teoremine göre; bir dik üçgenin iki dik kenarının uzunluklarının kareleri toplamı, “hipotenüs” olarak adlandırılan üçüncü kenarın uzunluğunun karesine eşittir. Bu teorem adını ünlü Yunan düşünür Pisagor’dan alır. -Gizedeki 3 Piramit Gize' deki üç piramit aralarında bir Pisagor üçgeni olacak şekilde düzenlenmişlerdir. Bu üçgenin kenarlarının birbirlerine göre oranı 3:4:5'dir. -Koordinat ve Işık Hızı Işık hızı ile büyük piramidin koordinatları aynıdır. Işık hızı: 299 792 458 m/s Büyük piramidin tam koordinatları: 29 9792458°N
Keops piramidinin yüksekliğinin 1 milyarla çarpımı yaklaşık olarak güneşle dünyamız arasındaki mesafeyi veriyor. (149.504.000km) -\"E\" Sayısı: Pi sayısının yanında daha gizemli görünen e sayısı adını ünlü matematikçi Euler’in baş harfinden alır. Bir diğer ismi de \"Euler sabiti\"dir.Yaklaşık değeri; e = 2.71828182845904523536028747135266249775724 7..... -\"E\"Sayısı ile İlişki “e” sayısı ile gösterilen bu sabit 1618 yılında bulunduğu matematik tarihi araştırma kaynaklarında yazılı olarak bulunur. -\"Fi\" Sayısı (Altın Oran): Altın oran, pi (π) gibi irrasyonel bir sayıdır ve ondalık sistemde yazılışı; 1,618033988749894...'tür. -noktadan sonraki ilk 15 basamak- Bu oranın kısaca gösterimi: {\\displaystyle {\\frac {1+{\\sqrt {5}}}{2}}} dir. altın oranın ifade edilmesi için kullanılan sembol, Fi yani φ'dir. -\"Fi\" Sayısı ile ilişkisi Mısırlıların Piramitleri yaparken de altın oran benzeri bir sistemden yararlandıkları gözlemlenmektedir. Keops Piramidi’nin kare şeklindeki tabanının ölçüsü ile üçgen şeklindeki yüzeyine uygun bir yuvarlak çizildiğinde bu yuvarlağın büyüklüğü birbirleri ile eşit olmaktadır.
-\"Pi\" Sayısı: Pi sayısı, bir dairenin çevresinin çapına bölümü ile elde edilen irrasyonel matematik sabitidir. İsmini, Yunanca περίμετρον sözcüğünün ilk harfi olan π harfinden alır. Pi sayısı, Arşimet sabiti ve Ludolph sayısı olarak da bilinir. -\"Pi\" Sayısı ile İlişkisi: Piramidin tabanı eşit uzunlukta olduğundan dolayı yüksekliği hesaplamak için, Piramidin yüksekliğine eşit, bir çember alınır ve kareleştirilir. Oluşan çemberin çevresine yaklaşık bir kare hesaplanır ve yükseklik elde edilir. Bu aslında eskilerden beri gelen bir matematik sorusundan başka bir şey değildir. Hatırlayınız ki “Çemberi kareleştirmek” adlı birçok çalışma yapılmıştır. Bu nokta da bir esrarengiz olay yine karşımıza gelmektedir. Yukarıda anlattığımız tüm şeyler pi sayısının transandaltal bir sayı olduğunu göstermektedir. Ama pi sayısını Transandaltal bir sayı olduğunu 1882 yılında Lindemann göstermişti. -Pascal Üçgeni: Pascal üçgeni, matematikte binom katsayılarını içeren üçgensel bir dizidir. Fransız matematikçi Blaise Pascal'ın soyadıyla anılsa da Pascal'dan önce Hindistan, İran, Çin, Almanya ve İtalya'da matematikçiler tarafından çalışılmıştır. Ömer Hayyam tarafından oluşturulmuştur.
-Pascal Üçgeni ile İlişkisi Mısır piramitleri \" Pascal Üçgeni\" yöntemi sayesinde tuğla ağırlıkları belirlenmiş ve bu sayede piramitlerin yüzyıllar öncesinden bugüne sağlam bir şekilde ulaşmasını sağlamıştır.Sadece 7 sinde kullanıldığı için 7 si günümüze ulaşabilmiştir. -Ek Bilgiler Piramit, kimin adına yapıldıysa, o kişinin öldükten sonra mumyalanarak piramit Piramitlerin her biri 20 ton olan içerisindeki mezarının bulunduğu odasına, taşlardan inşa edilmiştir. Bu taşları yılda sadece 2 kez, doğduğu ve tahta temin edilebilecek en yakın mesafe çıktığı günlerde güneş girmektedir. yüzlerce kilometre uzaklıktadır. Piramitler incelenirken ilk kez Nedeni günümüzde hala çözülememiş bir keşfedilen mumyalarda radyoaktif olay ise piramitlerin içerisinde ultra sound, madde bulunduğundan 12 bilim adamı radar, sonar gibi cihazların çalışmamasıdır. kanserden ölmüştür. En ilginç yönlerinden birisi ise Piramit’in içerisine konulan süt, birkaç kirletilmiş suyu, birkaç gün Piramit’in gün süreyle taze kalır ve sonunda bozulmadan yoğurt haline gelir. içine bekletirseniz, suyu arıtılmış olarak geri alırsınız Bitkiler Piramit’in içerisinde Piramit’in içine bırakılmış su, 5 hafta normalinden daha hızlı sürede süreyle bekletildikten sonra yüz losyonu olarak kullanılabilir hale büyürler. gelmektedir.
Çöp bidonu içindeki yemek artıkları, Kesik, yanık, sıyrık gibi yaralar hiç koku vermeden Piramit içinde büyükçe bir Piramit’in içinde daha çabuk iyileşme sürecine girerler. mumyalaşır. Büyük Piramitin tabanının yüzeyi,anıtın yarısının iki katına Piramitlerin bazı odalarının içinde bölündüğünde pi=3,14 sayısı elde ne olduğu hakkında bir bilgi yoktur; edilir. araştırmacıların çoğu, ya içinde ulunan labirentte kayboldular ya da aynı yerde birkaç tur attılar, fakat Büyük Piramit, dünyanın kara kitlesinin merkezinde yer almaktadır. içlerini gören hiç olmamıştır. Büyük Piramitin dört yüzeyinin toplam yüz ölçümü, piramit Piramit aynı zamanda dev bir güneş yüksekliğinin karesine eşittir. saatidir. Ekim ortasıyla Mart başı arasında Büyük Piramit, dört ana yöne göre düşürdüğü gölgeler mevsimleri ve yılın düzenlenerek inşa edilmiştir. uzunluğunu göstermektedirler. Piramiti çeviren taş levhaların uzunluğu bir günün Büyük Piramit’le dünyanın merkezi gölge uzunluğuna eşittir. Bu gölgelerin taş arasındaki uzaklık, Kuzey kutbuyla levhalar üstünde gözlenmesiyle günün arasındaki uzaklığa eşittir ve kuzey 0,2419 bölümünde yılın uzunluğu yanlışsız kutbuyla dünyanın merkezi arasındaki olarak saptanılabiliyordu. uzaklığa eşittir. Piramitin yüksekliğiyle, çevresi Gize’den geçen boylam, dünyanın arasındaki oran,bir dairenin yarı denizleriyle anakaralarını iki eşit çapıyla çevresi arasındaki oranın parçaya bölmektedir. Bu boylam dengidir. Dört kenarlar \"dünyanin en ayrıca, kara üstünden geçen en uzun kuzey-güney yönlü boylam olup, büyük ve çarpıcı üçgenleridir\" bütün yer kürenin uzunluğuna ünvanına sahiptir. ölçümünde doğal sıfır noktasını oluşturmaktadır. Büyük piramitin tepesi Kuzey kutbunu, çevresi ekvatorun uzunluğunu temsil eder.
Gize piramitleri tahmini olarak M.Ö Kefren Piramidi Gize piramitleri 3000 yıllarında eski krallık döneminde dünyanın en büyük piramitlerdir. Bunlarla birlikte ve Mısır’da yüzlerce irili yapıldığı zannedilmektedir. Bunlar; ufaklı piramit bulunmaktadır. Gize Keops, Kefren ve Mikerinos piramitlerini diğerlerinden ayıran farkların başında içlerinde yazı piramitleridir ve isimlerini aldıkları bulunmaması ve nasıl yapıldıklarının hala firavunlar tarafından yaptırılmıştır. çözüme ulaşmamış olmasıdır. Piramitlerin İçerisindeki Helikopter, Uçak, Uzay Aracı, Tank Hiyeroglifleri Kefren piramidinin dış yüzeyinde yer alan Gize piramitlerinden içi ziyaret edilebilen kaplamalar bugün sadece tepesinde tek piramit olan Kefren piramidinin mezar odasıdır. görülebilmektedir. Eğer kaplamalar halk tarafından sökülmemiş olsaydı karşımızda bembeyaz parlayan bir piramit olacaktı. Piramitlerin üzerinden geçen meridyen Piramitler hala yapımları esnasında ki gizi karaları ve denizleri tam iki eşit parçaya korumaktadırlar. İşçilerin olağanüstü bir çabayla günde 10 metreküp taşı üst üste bölmektedir. Keops Piramidinin taban çevresinin, yüksekliğinin 2 katına koyduklarını kabul edersek keops piramidinde yer alan yaklaşık 2.5 milyon bölünmesinin pi=3.14 sayısını vermektedir. metreküp taş, 250.000 gün, yani yaklaşık Piramitlerin içerisi yazın soğukken, kışın 664 yılda yerleştirilebiliyor. Oysa ise sıcaktır. piramitler 20 ila 30 yıl arasında bir Büyük Piramitin açıları, Nil nehrinin delta sürede tamamlanmıştır. yöresini iki eşit parçaya bölerler. Gize’deki üç piramit aralarında bir Pisagor üçgeni olacak şekilde düzenlenmişlerdir. Bu üçgenin kenarlarının birbirlerine göre oranı 3:4:5’dir.
HAZIRLAYAN 10-A ZEHRA DEMİRCİ DANIŞMAN ÖĞRETMEN SEMRA DOĞAN KAYNAKÇA 1.Brown, S; Dünyanın Sırları ve Gizemleri – Mısır Piramitleri 2. https://www.mathhistory.com 3. https://www.ancient-origins.net 4. http://meslekibilimler.com/temp/makale/MBD(3)2_3.pdf 5. https://www.tarihiolaylar.com
PAFİAL
Search
Read the Text Version
- 1 - 14
Pages: