5 AYT + 1 TYT DENEMESİ SAYISAL İDEO ÇÖZÜMVLÜ“ KOLAYSINAV KADAR SINAV KADAR“ ZOR
DENEME SAYISAL
AYT / Matematik Deneme – 1 5. Aşağıda beş lambadan oluşan bir ışıklı düzenek gösteril- 7. Bir ayrıtının uzunluğu 5a birim olan içi dolu küp şeklindeki miştir. demir blok ile bir ayrıtının uzunluğu 2b birim olan içi dolu küp şeklindeki başka bir demir blok aynı kazanda birlikte A B CDE eritilip hacmi m birimküp olan yeni bir küp elde ediliyor. x2 – 8x + 4 = 0 denkleminin kökleri 5a ve 2b olduğuna göre, m kaçtır? A) 416 B) 420 C) 424 D) 428 E) 432 Bu düzenekte verilen A, B, C, D ve E lambaları soldan sağa doğru aşağıda gösterilen sırada yanmaktadır. A , B ,C ,D ,E, D, C, B, A, B , C, D, E , D, Bu düzenekte yanan ilk lamba lambası ise 2019. A sırada yanan lamba aşağıdakilerden hangisidir? A) B) C) A B C D) E) DE B İ 8. a, b ve c birer gerçek sayıdır. L 6. ^n + 3h! - ^n n! = 66 G abc ^n + 1h! - 1h! İ Yukarıda verilen sayı doğrusu için eşitliğini sağlayan n değeri kaçtır? S • |a – b| + |c – a| = 15 A) 5 B) 6 C) 7 D) 8 E) 9 A R • |c – b| + |a – c| = 21 dir. M Buna göre, a2 - 2ac + c2 ifadesinin eşiti kaçtır? A L A) 9 B) 10 C) 11 D) 12 E) 13 4 Diğer Sayfaya Geçiniz.
AYT / Matematik Deneme – 1 29. f : [1, 4] \" [2, 10] 31. sin4x – cos4x + 2cos2x + 4 y ifadesinin eşiti aşağıdakilerden hangisidir? 10 y = f(x) A) 4 B) 5 C) sin2x D) cos2x E) sinx·cosx 2 O1 4 x Yukarıda verilenlere göre, # #4 10 f (x) dx + f-1 (x) dx 12 toplamı kaçtır? A) 20 B) 24 C) 32 D) 38 E) 40 30. Dik koordinat düzleminde iki kenarı eksenler üzerinde 32. bulunan dikdörtgen y = 36 – x2 parabolü ve x = 3 doğrusu B ile 4 parçaya ayrılıp mavi ve kırmızı renge boyanıyor. İ A y L 120° G 36 İ 15° BC S A R M A O6 x L B noktasındaki limandan avlanmak için denize açılan bir x=3 balıkçı teknesi A noktasına vardığında C noktasındaki limana uzaklığı 2ñ6 km oluyor. Buna göre, kırmızı renkli bölgelerin alanları toplamı ABC üçgen, m(BéAC) = 120°, m(AéCB) = 15° mavi renkli bölgelerin alanları toplamından kaç birim- kare daha azdır? Buna göre, B ile C noktalarında bulunan limanlar ara- sındaki uzaklık kaç km’dir? A) 72 B) 90 C) 108 D) 126 E) 144 A) 2 B) 4 C) 6 D) 8 E) 10 10 Diğer Sayfaya Geçiniz.
AYT / Fen Bilimleri FEN BİLİMLERİ TESTİ 1. Bu testte sırasıyla, Fizik (1-14), Kimya (15-27), Biyoloji (28-40) alanlarına ait toplam 40 soru vardır. 2. Cevaplarınızı, cevap kâğıdının Fen Bilimleri Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz. 1. Çift yarıkla yapılan girişim deneyinde şekildeki perde üze- 3. Bohr atom modeline göre, çekirdek etrafındaki bir elektron rindeki X noktasında 3. karanlık saçak, Y noktasında ise 4. kararlı bir yörüngeden başka bir yörüngeye geçince bağ- aydınlık saçak oluşmaktadır. lanma enerjisi azalmıştır. X Buna göre, K1 I. Elektronun açısal momentumu azalmıştır. d1 II. Atom bir foton salmıştır. Kaynak AO III. Elektronun toplam enerjisi artmıştır. K2 d2 yargılarından hangileri doğrudur? Yarıklar Y A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III düzlemi Perde D) I ve II E) I, II ve III Buna göre, X ve Y noktalarının merkezi aydınlık saçağa uzaklıkları oranı d1 kaçtır? d2 A) 1 B) 5 C) 3 D) 4 E) 2 4 8 4 3 B 2. Şekil-I, şekil-II ve şekil-III’teki düzeneklerde Y cisimleri İ 4. Sürtünmesiz ortamda, özdeş yaylar üzerine ilk hızsız ola- L „¶ sabit hızlarıyla aşağıya doğru inmektedirler. G rak şekildeki cisimler bırakılıyor. İ m 2m m 2r r S 2h h h A XY X Y Y R kkk „¶ 60° „¶ M I II III X A „¶ L Şekil-I Şekil-II Şekil-III Buna göre, yaylarda depolanan maksimum potansiyel enerjiler sırasıyla E1 ve E2 ve E3 arasındaki ilişki nedir? Buna göre, Y cisimlerinin X cisimlerine göre hızlarının büyüklükleri „1, „2 ve „3 arasındaki ilişki nedir? A) E1 > E2 > E3 B) E1 = E2 > E3 A) „1 > „2 > „3 B) „1 > „3 > „2 C) E2 > E1 > E3 D) E2 > E1 = E3 E) E2 > E3 > E1 C) „2 > „1 > „3 D) „3 > „1 > „2 E) „3 > „2 „1 13 Diğer Sayfaya Geçiniz.
AYT / Fen Bilimleri Deneme – 1 17. Basınç (atm) 18. Tepkime entalpisi değeri sıfırdan büyük olan tepkime- Sıvı lerle ilgili, Katı I. Başladıklarında bitene kadar kendiliğinden devam Gaz ederler. Buhar II. Yüksek sıcaklıkta reaktifler ürünlerden daha karar- lıdır. III. Minimum enerjili olma eğilimi girenler yönündedir. ifadelerinden hangileri doğrudur? Sıcaklık (°C) A) I, II ve III B) II ve III C) Yalnız III Kritik sıcaklık D) Yalnız II E) Yalnız I H2O’ya ait faz diyagramı verilmiştir. Bu diyagramdan yararlanılarak, I. ⇒ Buz kalıbı üzerine aynı sıcaklıkta ağırlıkla tel konul- 19. Aynı şartlarda X, Y, Z maddeleri ile hazırlanan sulu çözel- duğunda bir müddet sonra telin buzun ortasından tilerin derişimleri ile çözeltinin kaynama noktasındaki yük- geçip düşmesine rağmen tel ve buzun tek parça olması selme miktarı sütun grafiğinde verilmiştir. II. ¢t (Kaynama noktasındaki yükselme miktarı) Buz pisti üzerinde paten ile kayılabilmesi B +6t Z III. İ X L G +3t İ Y +2t S Molar derişim A 1M 2M 3M R M Z maddesinin formülü NaNO3 olduğuna göre, X ve Y maddelerinin formüleri aşağıdakilerden hangisi gibi Kışın göllerin denizlere göre daha çabuk donması A olabilir? L olaylarından hangileri açıklanabilir? X Y A) I, II ve III B) I ve II C) I ve III A) AI(OH)3 C6H12O6 B) MgCI2 C6H12O6 D) II ve III E) Yalnız I C) NaCI MgCI2 D) C6H12O6 C2H5OH E) CaF2 C2H5OH 18 Diğer Sayfaya Geçiniz.
AYT / Matematik Deneme – 2 37. Dik koordinat düzleminde ABCD dikdörtgeninin A ve B 39. y d x köşeleri y = 2 doğrusu, C ve D köşeleri y = 6 doğrusu üzerindedir. ABCD dikdörtgeninin alanı 32 birimkaredir. O ABCD dikdörtgeninin köşegenleri E(5, m) noktasında kesiştiğine göre, aşağıdaki noktalardan hangisi ABCD dikdörtgeninin köşe noktası değildir? A) (1, 2) B) (1, 6) C) (9, 4) M D) (9, 2) E) (9, 6) 38. Dik koordinat düzleminde ağırlık merkezi O noktası olan Şekildeki eksenlere teğet olan çemberin merkezi d doğru- sunun üzerindedir. ABCDE düzgün beşgeni aşağıda verilmiştir. d doğrusunun denklemi 2x – 3y – 10 = 0 olduğuna göre, y çemberin denklemi aşağıdakilerden hangisidir? A) (x – 1)2 + (y + 1)2 = 1 B) (x – 2)2 + (y + 2)2 = 4 C) (x – 3)2 + (y + 3)2 = 9 D) (x – 4)2 + (y + 4)2 = 16 E) (x – 5) + (y + 5)2 = 25 A B D O1 r C EB İ L G 40. İ O x O2 r DC S EB A 12 Bu düzgün beşgene sırasıyla, R6 Mh • Saat yönünde 90° döndürme, A • y eksenine göre yansıma, LA Yukarıda taban yarıçaplarının uzunlukları eşit olan koni ve silindir biçiminde, içlerinde eşit miktarda su bulunan iki • orijin etrafında saat yönünün tersine 18° döndürme kap verilmiştir. Bu kaplardan yüksekliği 12 birim olan koni biçimindeki kabın içindeki suyun yüksekliği 6 birimdir. dönüşümleri uygulanıyor. Buna göre, son durumda bu düzgün beşgenin köşele- Buna göre, silindir biçimindeki kabın içinde bulunan rinden hangisi y ekseni üzerinde olur? suyun yüksekliği (h) kaç birimdir? A) A B) B C) C D) D E) E A) 4 B) 3 C) 2 D) 1 E) 1 2 12 MATEMATİK TESTİ BİTTİ. FEN BİLİMLERİ TESTİNE GEÇİNİZ.
AYT / Fen Bilimleri Deneme – 2 5. Aralarında d kadar uzaklık bulunan iki dalga kaynağı aynı 7. Şekildeki sistemlerde F kuvveti uygulanan K, L ve M cisim- periyotla ve aynı anda titreşmeye başlıyor. leri sabit hızla hareket etmektedir. Dalga leğeninde gözlenen düğüm çizgileri sayısını artır- J (sabit) mak için; K I. d uzaklığını azaltmak, F II. dalga boyunu artırmak, III. leğendeki su miktarını azaltmak J (sabit) a LF yatay yatay işlemlerinden hangilerinin tek başına yapılması yeter- J (sabit) F lidir? M a A) Yalnız I B) Yalnız III C) I veya III D) Yalnız II E) I veya II yatay Buna göre K, L ve M cisimlerinden hangilerinin meka- nik enerjisi değişmemiştir? A) Yalnız K B) Yalnız L C) Yalnız M D) K ve M E) K, L ve M 6. Bir türdeş pano şekildeki gibi bir çiviye asılınca ipin koptu- ğu gözleniyor. Çivi ip ip B K LM N İ 8. Şekildeki akrep ve yelkovanlarının uzunlukları oranı 2/3 L G olan saat gösterilmiştir. İ 11 12 10 S 1 Y2 9A 3 A Pano R 84 765 İpin kopmaması için; M A I. İpler K, N halkalarından çıkartılıp L, M halkalarına L takılmalı, Buna göre, yelkovanın ucundaki Y noktasının çizgisel II. İpin toplam uzunluğu artırılmalı, süratinin akrebin ucundaki A noktasının çizgisel süra- III. İpin toplam uzunluğu azaltılmalı tine oranı kaçtır? işlemlerinden hangileri yapılabilir? A) 6 B) 12 C) 18 D) 36 E) 60 A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) I ve III E) Yalnız III 14 Diğer Sayfaya Geçiniz.
AYT / Fen Bilimleri Deneme – 2 28. Aşağıdaki şekilde ökaryot bir hücrede protein sentezi olayı 30. Aşağıdaki şekilde hücrede oksijenli solunum tepkimeleri gösterilmiştir. gösterilmiştir. Çekirdek 1 2Prüvik 2 NADH Glikoz asit 2 Asetil CoA FADH DNA 34 mRNA AAA Buna göre, mRNA Sitoplazma I. 1. olayda aktivasyon enerjisi olarak ATP harcanır. Protein AAA II. 2. olayda oksidatif fosforilasyonla ATP üretilir. Translasyon III. 3. olayda CO2 çıkışı olur. IV. 4. olayda ETS enzimleri görev alır. Buna göre; açıklamalarından hangileri doğrudur? I. tRNA’nın uygun amino asitleri bağlanması, A) I ve II B) III ve IV C) I, II ve III II. DNA’nın gen kısmının açılması, III. amino asitler arasında peptit bağının oluşması, D) I, III ve IV E) I, II, III ve IV IV. mRNA’nın sentezlenmesi olaylarının protein sentezinde meydana gelme sırası hangi seçenekte doğru verilmiştir? A) III - II - I - IV B) II - IV - I - III C) IV - II - III - I D) I - III - IV - II E) II - I - III - IV B İ L G İ 29. Fotosentez ile ilgili olarak aşağıdaki açıklamalardan S 31. I. Genetik ıslah yöntemleri içerisinde klonlama ve A yapay döllenme bulunur. hangisi yanlıştır? A) Işık enerjisi kimyasal bağ enerjisine çevrilir. R II. DNA parmak izi yönteminde mitokondri ve çekirdek M DNA’sı kullanılır. B) CO2 ve H2O besin üretimi için tüketilir. A III. Kemik iliği yetişkin kök hücre kaynağıdır. C) Kloroplast tüm fotosentetik canlılarda görev alır. L IV. DNA restriksiyon ve DNA ligaz gen klonlamasında D) Işıktan bağımsız reaksiyonlarda enzimler görev alır. kullanılan enzimlerdir. E) Fotosentez görünür ışıkta gerçekleşir. Modern genetik uygulamaları için yukarıdaki açıkla- malardan hangileri doğrudur? A) I ve II B) II ve III C) III ve IV D) I, II ve III E) I, II, III ve IV 21 Diğer Sayfaya Geçiniz.
AYT / Matematik Deneme – 3 37. Şekilde dik koordinat düzleminde verilen d1 ve d2 doğruları 39. Merkezi x + 2y – 8 = 0 doğrusu üzerinde olan çember K(2, 3) noktasında dik kesişmektedir. x – eksenini orijin ve apsisi 8 olan noktada kesmektedir. y d2 Buna göre, bu çemberin denklemi aşağıdakilerden hangisidir? K(2, 3) A) (x – 4)2 + (y – 2)2 = 20 B) (x + 2)2 + (y – 4)2 = 40 C) (x + 4)2 + (y + 2)2 = 20 D) (x – 2)2 + (y – 4)2 = 20 E) (x + 2)2 + (y + 4)2 = 40 x O d1 Bu doğruların y–eksenini kestiği noktalar arasındaki uzaklık 4 birim olduğuna göre, x–eksenini kestiği nok- talar arasındaki uzaklık kaç birimdir? A) 7 B) 6 C) 5 D) 4 E) 3 38. Dik koordinat düzleminde verilen ABC dik üçgeninin 40. Aşağıdaki şekilde camdan yapılmış bir kare dik prizma ile y eksenine göre yansıması alındıktan sonra x ekseni B bu prizmanın içine en az birer yüzeyleri çakışacak şekilde boyunca 3 birim sağa öteleniyor. İ yerleştirilmiş birim küpler verilmiştir. L y C G 7 İ 6 5 4A B S 3 A 2 R 1 M A x –6 –5 –4 –3 –2 –1 1 2 3 4 5 6 L Buna göre, bu dönüşümler sonucunda ABC üçgeninin ikinci bölgede kalan bölümünün alanı kaç birimkare- dir? A) 2 B) 8 C) 3 D) 10 E) 4 Buna göre, bu kare dik prizmanın hacmi kaç birimküp- 3 3 tür? A) 112 B) 128 C) 136 D) 144 E) 152 12 MATEMATİK TESTİ BİTTİ. FEN BİLİMLERİ TESTİNE GEÇİNİZ.
AYT / Fen Bilimleri Deneme – 3 7. Bilgi: Düzgün bir manyetik alan içerisine konulan akım 8. Düşey konumu şekildeki gibi olan dalga leğenini X mus- taşıyan iletken bir tele etki eden manyetik kuvvet; F = B.i.¬ luğu tek başına 8 saatte, Y musluğu tek başına 4 saatte ifadesiyle bulunur. Kuvvetin yönü sağ el kuralı ile bulunur. dolduruyor. Z musluğu ise 6 saatte boşaltıyor. Eşit uzunluktaki yalıtkan iple tavana asılmış, düzgün X Kaynak manyetik alan içerisinde bulunan KL iletken telinde i akımı Y geçince iplerde gerilme kuvveti oluşmadan çubuk dengede kalmaktadır. Z Yalıtkan ip +y Yalıtkan ip KL +x +z Dalga leğeninde su varken periyodik dalga üreten kaynak çalıştırılıyor ve bu anda bütün musluklar aynı anda açılıyor. Buna göre, çubuktan geçen akım ile manyetik alanın Buna göre, yönü için; I. Oluşan periyodik dalgaların frekansı artar. Akım yönü Manyetik alanın yönü II. Dalga leğeninde gözlemlenen dalga sayısı azalır. III. Musluklar açıldıktan 12 saat sonra dalgaların hızı I. +x –z en büyük olur. II. +x –y III. –x +z yargılarından hangileri kesinlikle doğrudur? IV. –x +y (Kaynak her zaman su yüzeyinde ve aynı düşey doğrul- tudadır.) verilenlerden hangileri olabilir? A) I ve III B) I ve IV C) II ve III A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) II ve IV E) III ve IV D) I ve II E) I ve III B İ L G İ S A R M A L 15 Diğer Sayfaya Geçiniz.
AYT / Fen Bilimleri Deneme – 3 13. Yan yana ikiz bloktan oluşan gökdelenlerde çalışanların 14. Yalıtkan bir iple asılmış G ağırlıklı yüklü ve iletken küre binalar arasında geçişini kolaylaştırmak için tüp geçit şekildeki gibi dengededir. yapılmaya karar verilmiştir. d I +– II +– III + œ– IV +– +– +– +– V Bunun için mühendislerin önerileri aşağıdaki gibidir: Asiye: Tüp geçidi kulelerin kütle merkezleri arasında yapa- Buna göre, cismin yükünü veren ifade aşağıdakilerden lım. Böylece her iki kulenin tam orta seviyesinden geçiş hangisidir? sağlamış oluruz. A) G tan q B) dG tan q C) Vd dV V G tan q Oğuz: Ağırlık merkezleri arasına kurarsak üst katlarda D) d tan q E) VG çalışanlar daha az kat inip çıkacağından avantajlı olur. GV d tan q Ogün: Gökdelenin kütle merkezi ile ağırlık merkezi aynı yerde olduğu için tüp geçidin hangisine yapılacağı fark etmez. Buna göre hangi mühendislerin önerisi uygulanmalı- dır? A) Yalnız Asiye B) Yalnız Oğuz C) Yalnız Ogün D) Asiye ve Ogün E) Oğuz ve Ogün B İ L G İ S A R M A L 17 Diğer Sayfaya Geçiniz.
AYT / Fen Bilimleri Deneme – 3 26. C2H5 28. Aşağıda protein sentezinde DNA’ya ait gen kısmının veril- C CH3 CH3 C2H5 mişir. ATG GTA GEN Yukarıdaki bileşik ile ilgili, Şifre TTT ATT I. IUPAC sistemine göre 3,3 - Dimetilpentan olarak veren iplik Transkripsiyon adlandırılır. II. Dört tane birincil (primer) karbon atomu bulundurur. III. Kaynama noktası n-heptana göre daha yüksektir. yargılarından hangileri doğrudur? Z UAA A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III mRNA Y D) II ve III E) I, II ve III X Buna göre X, Y ve Z şifrelTerrainshlaasnygoin seçenek doğru verilmiştir? X YZ A) UAS UUU GUA B) AUS AAS UGS C) AUG AAA GUA D) AAA AUG UUG E) AUG UUU GUU 27. C1 H2 = CH – CH3 + H – CI B 2 İ L tepkimesi ile ilgili, G İ I. Oluşan kararlı ürün 2– kloropropan olarak adlandı- S rılır. A R II. Katılma tepkimesidir. M III. 1 ve 2 numaralı C atomları arasındaki bağ açısı A L değeri büyümüştür. yargılarından hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III 21 Diğer Sayfaya Geçiniz.
AYT / Matematik Deneme – 4 33. Birbirine eş sarı renkli 5 dikdörtgen ABCD dikdörtgeninin 35. Logo tasarlayan Toprak şekil-1’deki kenarları birbirine eşit içerisine aşağıdaki gibi yerleştirilmiştir. olan sarı eşkenar dörtgen ve mavi kare biçimindeki karton- lardan üçer tanesini bir masa üzerinde aralarında boşluk DC bırakmadan birleştirerek her birinin tamamen göründüğü şekil-2’deki logoyu elde ediyor. Eα K AF B AEKF kare, m(CEF∑ ) = a Şekil-1 Şekil-2 Buna göre, tana kaçtır? Şekil-2’deki logonun çevresi 48 birim olduğuna göre, bu logonun alanı kaç birimkaredir? A) 5 B) 4 D) 3 E) 4 4 3 C) 1 4 5 A) 48 B) 56 C) 64 D) 72 E) 80 34. BİLGİ: Benzer olan üçgenlerin çevreleri oranı benzerlik oranına, alanları oranı ise benzerlik oranının karesine eşittir. Aşağıda birbirine benzer olan ABC ve DEF üçgenleri verilmiştir. 36. Şekilde bir çember üzerinde birbirine eşit mesafede olacak C biçimde onsekiz nokta belirleniyor. Bu noktalardan bazıla- B rına gergin olacak biçimde mavi, yeşil ve kırmızı renkli ipler İ bağlanıyor. FL G ML K İ J NH A BD E S PÅ Y G A R ß F R Mavi ip M SE A TD Kırmızı ip L VC AB Uzunlukları toplamı 48 birim olan mavi ve kırmızı renkli ipler kullanılarak sırasıyla ABC ve DEF üçgenlerinin çevre- leri hatasız olarak ölçüldüğünde mavi renkli ip 9 birim kısa, kırmızı renkli ip 9 birim uzun gelmiştir. [SH] Æ [NF] = {Y} Kırmızı renkli ip kullanılarak ABC üçgeninin çevresi m(SYF∑ ) = ß hatasız olarak ölçüldüğünde kırmızı renkli ip 3 birim m(ANF∑ ) = Å kısa geldiğine göre, üçgenlerin alanları oranı aşağıda- Yukarıdaki verilere göre, ß – Å kaç derecedir? kilerden hangisi olabilir? A) 4 B) 9 C) 25 D) 9 E) 25 A) 50 B) 60 C) 70 D) 80 E) 90 15 16 16 4 9 11 Diğer Sayfaya Geçiniz.
AYT / Fen Bilimleri FEN BİLİMLERİ TESTİ 1. Bu testte sırasıyla, Fizik (1-14), Kimya (15-27), Biyoloji (28-40) alanlarına ait toplam 40 soru vardır. 2. Cevaplarınızı, cevap kâğıdının Fen Bilimleri Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz. 1. h yüksekliğinden m kütleli top ϑ0 büyüklüğündeki hızla 3. Ağırlıksız makaralarla kurulan sür- X atılınca t sürede ϑ büyüklüğündeki hızla yere çarpıyor. tünmesiz sistem K, L ve M yükleriyle Y dengededir. M m„0 α Buna göre, K ile L cismi arasında- Z ki ip kesilirse hangi makaralar ok h yönünde döner? K „ ip A) Yalnız X Buna göre topun yere çarpma hızının büyüklüğünü B) Yalnız Y L C) Yalnız Z artırmak için; D) X ve Y E) X ve Z I. a açısını artırmak, II. a açısını azaltmak, III. ϑ0 hız büyüklüğünü artırmak işlemlerinden hangileri yapılmalıdır? (Tüm sürtünmeler ihmal ediliyor.) A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve III E) II ve III B İ 2. Sabit hızla yatay yolda ilerleyen traktörün arka tekeri ön L 4. Denge konumu X noktası olan yay, şekildeki gibi sıkıştırı- G tekerinden büyüktür. larak önüne m kütleli cisim yerleştirilip serbest bırakılıyor. İ S mk A R XYZT M A Buna göre, yayın potansiyel enerjisi ile cismin kinetik L enerjisi nerede eşit olur? (|XY| = |YZ| = |ZT|) Buna göre, kaymadan ilerleyen ön ve arka tekerler için, A) X – Y arası B) Y noktası C) Y – Z arası I. Tekerlerin periyotları eşittir. D) Z noktası E) Z – T arası II. Tekerlerin dış yüzeylerinin çizgisel süratleri eşittir. III. Tekerlerin yere değme noktalarının yere göre hızla- rı sıfırdır. yargılarından hangileri doğrudur? A) I ve II B) I ve III C) II ve III D) I, II ve III E) Yalnız II 13 Diğer Sayfaya Geçiniz.
AYT / Fen Bilimleri Deneme – 4 36. Fermantasyon tepkimeleri ile ilgili olarak, 38. Aşağıdaki tabloda tek ve çift çeneklilere ait bazı organlarda I. Fosforilasyon ve defosforilasyon olayları glikoliz tepki- karşılaştırma yapılmıştır. melerinde gerçekleşir. Tohum Kök İletim Demeti Yaprak II. Son elektron alıcı moleküller organik yapılıdır. (I) (II) (III) (IV) III. Sadece prokaryot hücrelerde gerçekleşir. Tek Çenekli ifadelerinden hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III Bir çenekli Saçak Kök Düzensiz Sapsız ve dizilim paralel damarlı D) I ve II E) I ve III Çift Çenekli İki çenekli Kazık Kök Düzenli Saplı ve dizilim ağsı damarlı Buna göre numaralı karşılaştırmalardan hangileri doğ- rudur? A) Yalnız I B) I ve III C) II ve III D) I, II ve IV E) I, II, III ve IV 37. Bir DNA molekülünün tek ipliğinde bulunan nükleotit B İ ve timin bazı sayısı bilinmesi durumunda DNA’ya ait; L G I. hidrojen bağı sayısı, İ II. replikasyonu sırasında ihtiyaç duyulacak guanin S bazı sayısı, A R III. hidrolizi için gerekli olan su sayısı M A verilenlerden hangileri hesaplanabilir? L A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) I ve III 23 Diğer Sayfaya Geçiniz.
AYT / Matematik Deneme – 5 14. A noktasından yere sabitlenmiş şekildeki parabolik direğin 17. n, 2'den büyük bir tam sayı olmak üzere, n nin en büyük yerden en yüksekte bulunan T noktasının yerden yüksek- asal böleni ile en küçük asal bölenin farkının mutlak değe- liği 8 birim ve A noktasına olan uzaklığı 10 birimdir. ri n ile gösteriliyor. T 2, n < 5 ise B (an) = –2, n ≥ 5 ise biçiminde tanımlanıyor. Buna göre, a14 + a18 + a22 toplamı kaçtır? A) –4 B) –2 C) 0 D) 2 E) 4 A Yer Direğin B noktasında bulunan lambanın yerden yük- 18. x ile y birbirinden farklı pozitif tam sayılar ve (an) bir geo- sekliği 6 birim olduğuna göre, B noktasının A noktası- na olan uzaklığı kaç birimdir? metrik dizi olmak üzere, a15·a25 = ax·ay A) 10 B) 3æ13 C) 12 D) 10§2 E) 15 eşitliği veriliyor. Buna göre, x·y çarpımı en çok kaçtır? A) 300 B) 364 C) 388 D) 399 E) 400 15. log4 2 + log2 16 log4 32 + log4 16 ifadesinin eşiti kaçtır? A) 2 B) 2 C) 1 D) 5 E) 9 B 19. 95 22 İ L G İ S 16. Birbirine eş kare dik prizmalar üst üste konulduğunda yer- A R den yükseklikleri şekildeki gibi oluyor. M A 1. Bölme 2. Bölme L İki bölmeden oluşan şekildeki yazarkasada seri numaraları birbirinden farklı olan 16 adet banknot para vardır. log 12 br log26 br 1. bölmede 5 adet 5 TL'lik ve 3 adet 10 TL'lik banknot, 2 2. bölmede ise 3 adet 5 TL'lik ve 5 adet 10 TL'lik banknot bulunmaktadır. Buna göre, kare dik prizmalardan birinin yüzey alanı Bu yazarkasadan toplam 35 TL değerinde para almak kaç br2 dir? isteyen bir kasiyer; 1. bölmeden en az 3 tane 5 TL'lik banknot, 2. bölmeden en az 1 tane 10 TL'lik banknot A) log2162 B) log2216 C) log2248 almak şartıyla kaç farklı seçim yapabilir? D) log2324 E) log2648 A) 480 B) 500 C) 640 D) 750 E) 850 6 Diğer Sayfaya Geçiniz.
AYT / Matematik Deneme – 5 33. Dik koordinat düzleminde O merkezli birim çember aşağı- 34. Aşağıda Şekil - I de verilen ön yüzü sarı renkli arka yüzü daki gibi çizilmiştir. A, B, C ve D çembersel noktalardır. pembe renkli ABC üçgeni biçimindeki kartonda DBE üçge- y ni [DE] boyunca katlandığında B noktası şekil - II deki gibi [EC] üzerindeki Bı noktasına gelmektedir. B AA α Cx x D 15 A D O BE C E Bı C Şekil - I Şekil - II E) 12 D [AC] // [DBı], |BıC| = 3·|EBı|, |AC| = 15 birim Buna göre, |AD| = x kaç birimdir? [BC] ^ [DC] ve m(BAC∑ ) = a A) 6 B) 8 C) 9 D) 10 Buna göre, A(ABC) – A(ODC) farkının a türünden eşiti aşağıdakilerden hangisidir? A) sin 2a B) cos 2a C) sin2a 2 2 E) sin α D) cos2a 2 35. Aşağıdaki şekilde paralelkenar biçiminde bir park, parkın içinden geçen paralelkenar biçiminde iki yol verilmiştir. B A ve B bölgeleri yamuksal, C bölgesi ise paralelkenarsal- İ dır. L 10 60 20 G İ S AB C A R M 30 A 96 L Parkın A, B ve C bölgelerinin üst kenar uzunlukları sırasıy- la 10 metre, 60 metre ve 20 metre, B bölgesinin alt kenar uzunluğu 30 metredir. Parkın alt kenar uzunluğu 96 metre ve B bölgesinin alanı 1800 metrekaredir. Buna göre, parkın içinden geçen yolların toplam alanı kaç metrekaredir? A) 120 B) 180 C) 240 D) 300 E) 360 11 Diğer Sayfaya Geçiniz.
AYT / Fen Bilimleri Deneme – 5 5. Şekildeki eşit bölmeli düzlemde noktasal P cismi V¶ hızıyla 7. Başlangıçta şekildeki gibi duran, su içine batırılmış özdeş hareket etmektedir. Cismin K noktasına göre açısal momen- kaplar, sabit hızlarla F1 ve F2 kuvvetleriyle X kadar aşağı tumu L dir. itiliyor. R F1 F2 PV K gaz su Buna göre, cismin R noktasına göre açısal momentu- F1 ve F2 kuvvetleri ve yapılan işler W1 ve W2 nasıl sıra- lanır? (2. kabın içine su girmemektedir.) mu nedir? A) F1 = F2 B) F1 > F2 C) F1 = F2 A) L B) - L C) 2L A) W1 = W2 B) W1 > W2 C) W2 > W1 D) - 2L E) 2 L D) F2 > F1 E) F2 > F1 D) W1 = W2 E) W2 > W1 6. Büyüklükleri eşit, yönleri sayfa düzlemine dik olan iki farklı manyetik alan içine (+) yüklü X cismi ve (–) yüklü Y cismi ϑ hızıyla giriyor. B¶ x x x –B¶ xxx B İ xxx L ϑϑ G İ 8. Şekildeki K, L, M lambaları diyot, sığaç, ve reosta ile birlik- te bir pile bağlanmıştır. x+m y–m S Diyot K Sığaç L M q qA Yüklerin kütleleri eşit olduğuna göre manyetik alan R M içindeki yörüngeleri aşağıdakilerden hangisi gibi ola- A Reosta bilir? L A) B) C) Pil Pil Pil XY XY XY Buna göre, anahtarlar kapatılırsa hangi lambalar piller D) E) tükeninceye kadar sürekli ışık verir? A) Yalnız K B) Yalnız L C) Yalnız M XY XY D) K ve M E) K, L ve M 14 Diğer Sayfaya Geçiniz.
AYT / Fen Bilimleri Deneme – 5 28. I. Uyarı Æ Sinir Sistemi Æ Tepki 29. Futbol müsabakalarında hücum yapan takımın oyuncula- II. Uyarı Æ Sinir Sistemi Æ Endokrin Sistem Æ Tepki III. Uyarı Æ Endokrin Sistem Æ Tepki rından herhangi birinin kendisine pas atıldığı anda rakip Yukarıda insan vücudunda gerçekleşen bazı olaylar ve kaleci ile arasında rakip oyuncu bulunmaması durumunda oyun ofsayt kararı ile durdurulur. Yan hakemlerin ofsayt bu olayların denetleyici-düzenleyici sistemler tarafından durumlarını daha rahat tespit edebilmeleri için takımlardan kontrol edilme şekilleri verilmiştir. biri koyu renkli forma giyerken diğer takımın açık renkli giymesi zorunludur. Böylece yan hakem takımların forma a. Yoldan karşıya geçen birinin önünden hızla araba renklerini net göremese de açık ve koyu renkli olan şeklin- de görebilir. geçtiğinde irkilmesi ve böbrek üstü bezinden salgı- lanan adrenalinin etkisiyle kalp atışının hızlanması b. Eline iğne batan bir kişinin elini çekmesi c. Kan şekerinin artması sonrası pankreasın insülin salgılaması Buna göre verilen olaylar ve kontrol edilme şekilleri hangi seçenekte doğru eşleştirilmiştir? A) I - a B) I - b C) I - c D) I - b E) I - c II - b II - a II - b II - c II - a Futbol müsabakalarından takımlardan birinin açık III - c III - c III - a III - a III - b renkli diğerinin koyu renkli forma giymesi gözün hangi özelliği ile daha yakın ilgisi vardır? B İ A) Göz merceğinin ince kenarlı olması L G B) Görüş açısının kenarlarında yer alan cisimlerine görün- İ tülerinin çoğunlukla çubuk reseptörlere gelmesi C) Yeşil zeminde görülebilmelerinin daha kolay olması D) Kör noktada reseptör bulunmaması E) İrisin göze giren ışık miktarının göz bebeğini büyüterek ve küçülterek ayarlaması S A R M A L 20 Diğer Sayfaya Geçiniz.
DENEMESİ
TYT / TÜRKÇE TÜRKÇE TESTİ 1. Bu testte 40 soru vardır. 2. Cevaplarınızı, cevap kâğıdının Türkçe Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz. 1. Tanzimat’ta Türk romanını başlatan Ahmet Mithat, Namık 3. İspanyol şair Federico Garcia Lorca’nın ölümü, üzerinden Kemal, Şemsettin Sami gibi yazarlarımız Batı romanını geçen seksen yıla rağmen hâlâ insanları düşündürüyor. ---- alırken amaçları hem olgun bir insana ve uygar bir Daha önce defalarca araştırma yürütüldüyse de bugüne millete ---- hem de bu yapıtlarla halka uygarlığı aşılamak- kadar herhangi bir sonuç elde edilemedi. 500 bin kişinin tı. öldüğü 1936-1939 İspanya iç savaşının galibi Franco’nun Bu cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi 40 yıllık iktidarı döneminde işlenen suçlar hâlâ tabu olarak sırasıyla getirilmelidir? görülüyor ve aydınlatılması için fazla çaba gösterilmiyor. Şair Lorca’nın kemiklerini bulmak ve ölümünün üzerindeki A) kendilerine örnek - yakışır yapıtlar vermek B) eleştirel bakışla ele - çeşitli dersler vererek giz perdesini aralamak isteği ise önüne geçilemeyen bir C) taklit yoluyla - hikâyeler anlatmak merak olarak devam ediyor. D) inceleyip - kendi aynasında kendini göstermek Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözlerin her E) değerlendirmeye - mensup bir yazar olarak ikisinin de anlamını karşılayacak sözler kullanılmıştır? A) Bize ilginç gelen kitapların yazarları genelde hayal güçleri yüksek, özgür ruhlu insanlardır. B) Bir fikir adamı olan Cemil Meriç, tartışılmaz kabul edilen ve dokunulmaz sayılan birçok konunun saklı yanlarını ortaya çıkarmıştır. C) Halit Ziya’nın öncülleri, Türk romancıları değildir; onun model aldığı romancılar, Fransız realistlerinden Balzac ve Flaubert’tir. D) Sanatın ne olduğu konusunun göreceli olmasının temelinde içerik mi biçimi belirler, biçim mi içeriği tar- tışması vardır. B E) Herkes tarafından kabul edilen evrensel doğrular var- İ dır. Mesela dünyanın her yerinde adalet, çalışkanlık, L dürüstlük ve güvenilirlik baş tacı edilir. G 2. İlkel insandan günümüze toplumsal yaşamın bazı kurallar İ aracılığıyla düzenlendiği bilinmektedir. İnsanlar arasındaki gündelik ya da iş yaşamına ait ilişkiler sözlü hukuk kural- larıyla yeniden şekillenir. Utanma, hatırını bilme, söylediği S lafın ardında durma mantığı toplumsal ilişkiler bağlamında A kişinin bir başkasına karşı davranışlarını düzenlemesini R sağlar. Bir kişinin gücenebileceğini düşündüren söz ya M da davranışlar bu kurallar çerçevesinde düzenlenir. Bu A felsefeyi yansıtan pek çok atasözü örneğini sıralamak L mümkündür: ---- Bu parçada boş bırakılan yere aşağıdaki atasözlerin- 4. Bir yazar, “Kendinizi öteki yazarlarla bir rekabet içinde den hangisi getirilemez? görüyor musunuz?” sorusuna aşağıdaki cevaplardan A) Misafire “Kalk, git.” demezler, atının yemini keserler. hangisini verirse “kendisine aşırı güvenen, kibirli” bir kişilik olduğunu ortaya koymuş olur? B) Gel, otur demek var; geç, otur demek var. A) Ben kendi işime bakarım, başkalarına değil. C) Biri yer biri bakar, kıyamet ondan kopar. B) Rekabetin olumlu sonuçlar vereceğine inandım hep. D) Çağrıldığın yere git, ar eyleme; çağrılmadığın yere C) Bir atletizm yarışında değiliz, sadece yazıyoruz. gidip yerini dar eyleme. D) Kimin iyi yazdığına okurlar ve zaman karar verecektir. E) Malın iyisi gözünden, insanın iyisi sözünden belli olur. E) Rekabet edecek düzeyde bir yazar göremiyorum. 3 Diğer Sayfaya Geçiniz.
TYT / TÜRKÇE 17. Üsküdar-Beykoz sahil yolu üzerinde, Kanlıca yakınlarında ki 19. (I) Tek sıra hâlinde, uyurgezerler kadar sakin bir tavırla I II ilerlediler. (II) Köprünün kuzey ucunda, düzlüklere vurup Çubuklu Korusunun içerisinde bulunan Hidiv Kasrı, her geçen seneden hatırladıkları patikaların yerlerini tespit ettiler. (III) Selin üzerinden çok az zaman geçtiğinden bu III IV patikaları izlemek o kadar kolay değildi. (IV) Yürümek için biri künyeli ve soy kütüğüne sahip ağaçlarla kaplı geniş bir yerlere serilmiş çalı çırpıları tekmelemek ya da çamurla sıvanmış bir çim tümseğinden diğerine atlamak zorun- koruluğa ve koru içinde güzel bir koşu ve yürüyüş yoluna daydılar. (V) Bazen dikkatsizce atlayıp, çamura ya da sel suyundan artakalmış su birikintilerine düşüyorlardı. sahip. Özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında muhteşem Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde bir V noktalama yanlışı vardır? görseller sunan bu korulukta güzel bir doğa yürüyüşü yapabilirsiniz. Bu parçada altı çizili bölümlerin hangilerinde yazım A) I B) II C) III D) IV E) V yanlışı yapılmıştır? A) I ve II B) II ve III C) III ve IV D) III ve V E) IV ve V B 18. Bir dilim olsa bas bas bağıracağım ( ) Savulun ( ) Bu nasıl İ 20. (I) Modern dönem insanı, caddelerde gezinmekten, vitrin- çember ( ) Gittikçe daralıyor. Dudaklar durmuyor, şiddet- L lere ve insanlara bakmaktan zevk alır. (II) Saatler boyunca leniyor rüzgâr ( ) Bu nasıl çember, soluk aldırmıyor. Sabır, G nereye gittiğinin ya da ne istediğinin farkına varmaksızın ah, irmik, zaman, falan... İ bunu yapabilir. (III) Neredeyse hiçbir amacı olmayan bu Bu parçada ayraç ile belirtilen yerlere aşağıdaki nok- S davranış biçimi de modern hayatın getirilerinden biridir. talama işaretlerinden hangisi sırasıyla getirilmelidir? A (IV) Bu amaçsız var oluş hâli için Walter Benjamin’in yarat- R tığı kavram, daha sonraki yıllarda hem Batı hem Türk ede- A) (:) (!) (?) (.) M biyatında kendisine derin bir yer edinecektir: Aylak insan. B) (;) (!) (?) (,) A (V) 19. yüzyıl Bohemya’sından ve Paris’inden Avrupa ve C) (:) (.) (!) (.) L ardından dünyanın başka bölgelerine yayılan Bohem kül- D) (.) (!) (!) (.) türünün modern hayatla harmanlandığı bir yaşam algısıdır E) (;) (!) (?) (.) aylaklık. (VI) Türk edebiyatında Yusuf Atılgan ve Oğuz Atay gibi büyük yazarlar açısından da önemli bir ilham kaynağı olmuştur. Bu parça iki paragrafa ayrılmak istense ikinci paragraf numaralanmış cümlelerin hangisiyle başlar? A) II B) III C) IV D) V E) VI 7 Diğer Sayfaya Geçiniz.
TYT / SOSYAL BİLİMLER SOSYAL BİLİMLER TESTİ 1. Bu testte sırasıyla, Tarih (1-5), Coğrafya (6-10), Felsefe (11-15), Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (16-20) alanlarına ait toplam 20 soru vardır. 2. Cevaplarınızı, cevap kâğıdının Sosyal Bilimler Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz. 1. Aşağıdaki görsellerde Hititlere ait hiyeroglif yazı türünün 3. 93 Harbi’nden sonra imzalanan Ayastefanos Antlaşması kullanıldığı kil tabletler yer almaktadır. ile siyasi dengelerin Rusya lehine bozulduğunu gören Avusturya, İngiltere, Fransa ve Almanya antlaşmaya karşı çıkarak Berlin’de uluslararası bir konferans toplanmasını sağlamışlardır. Büyük devletlerin katılımı ile gerçekleşen Bu bilgilerin aşağıdaki yargılardan hangisine kanıt bu konferansın sonucunda Ayastefanos Antlaşması yerine oluşturduğu söylenebilir? Berlin Antlaşması imzalanmıştır. A) Anadolu, tarihî çağlara Hititler zamanında geçmiştir. B) Hititlerdeki anallar, tanrılara hesap vermek maksadıyla Bu bilgilere göre Ayastefanos Antlaşması ile ilgili aşa- yazılmıştır. ğıdaki yargılardan hangisine ulaşılabilir? C) Hiyeroglifler, sadece Mısır uygarlığına ait bir yazı türü değildir. A) Rusya-Almanya ittifakına zemin hazırlamıştır. D) Hititler, Ege uygarlıklarından önemli ölçüde etkilenmiş- B) Panslavizm politikasına aykırıdır. lerdir. C) Osmanlı lehine hükümler içermektedir. E) Anadolu’da tarih öncesi dönemlere ait yazılı kaynaklar D) Ölü doğmuş bir antlaşmadır. vardır. E) Uluslararası eşitlik esaslarına uygundur. B İ L G İ 2. XVII. yüzyılın önemli devlet adamlarından olan Koçi Bey’e S 4. I. Dünya Savaşı öncesi İttihatçılar, Almanya’dan ziyade A göre: “İlmiyeye ait yüksek makamların şunun bunun R İngiltere ve Fransa ile ittifak yapmanın alt yapısını hazır- aracılığı ile verilmesi doğru değildir. En bilgilisi hangisi ise M lamaya çalışmışlardır. Bunun için bir yandan hükümetler ona vermek gerekir. Kadılık yolunda vasıta bilgidir. Yaş ve A nezdinde görüşmeler yapılırken diğer taraftan ticarî, ikti- sene, soy ve sop değildir.” sadî imtiyazlar da verilmeye başlanmıştır. Osmanlı Devleti ise bu imtiyazlar karşılığında borç para ve kapitülasyon- L ların kaldırılmasını istemiştir. İttifaka zemin hazırlamak Buna göre Koçi Bey’in; I. liyakat, amacı ile İngiltere’ye Hakkı Paşa, Fransa’ya Maliye Nâzırı II. beşik ulemalığı, Cavid Bey, Rus Çarı ile müzakereye de Talat Paşa gönde- III. iltimas rilmiştir. anlayışlarından hangilerini savunduğu söylenemez? Bu bilgilere göre Osmanlı Devleti’nin aşağıdaki politi- kalardan hangisini benimsediği savunulamaz? A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II A) İtilaf Bloku içerisinde yer almak B) Almanya’dan mali yardım almak D) I ve III E) II ve III C) Ekonomik kazanımlar elde etmek D) Siyasi yalnızlıktan kurtulmak E) Uluslararası siyasette yer edinmek 14 Diğer Sayfaya Geçiniz.
TYT / SOSYAL BİLİMLER 7. A kenti 38° 30ı 50ıı kuzey enleminde yer almaktadır. 9. Aşağıdaki tabloda beş kentin 1980 ve 2010 yıllarındaki Bu bilgiden faydalanılarak A kentiyle ilgili; nüfusları ve bu yıllar arasında aldıkları göç miktarları veril- miştir. I. deniz seviyesine göre ortalama yükseltisi, II. Oğlak dönencesine olan uzaklığı, Kentler 1980’deki 2010’daki 1980-2010 III. gerçek ve iz düşüm yüz ölçümleri arasındaki fark, nüfus nüfus arasında alı- IV. rüzgârların hangi ana yönden geldiğinde sıcaklığı l ll 350 000 385 000 nan göç artıracağı ya da azaltacağı lll 200 000 240 000 lV 250 000 300 000 10 000 bilgilerinden hangileri tespit edilebilir? V 90 000 117 000 400 000 440 000 20 000 A) Yalnız II B) I ve III C) l ve lV ---- D) II ve III E) II ve IV 18 000 5 000 8. Aşağıdaki haritada üç yöre gösterilmiştir. Bu kentlerin dışarıya göç vermedikleri var sayılırsa, tablodaki bilgilerden faydalanılarak aşağıdaki yargı- BUL. K A R A D E N İ Z GÜRCİSTAN lardan hangisine ulaşılabilir? YUN. II ERM. A) l. kentteki gerçek nüfus artışı doğal nüfus artışından azdır. III I B) lll. kentte doğal nüfus artışı ile gerçek nüfus artışı bir- birine eşittir. C) Verilen yıllar arasında II. kentteki nüfus artış miktarı IV. kentten azdır. D) IV. kent V. kente göre daha fazla mevsimlik göç almış- tır. E) Verilen yıllar arasında II ve V. kentlerdeki doğal nüfus artış oranları aynıdır. EGE DENİZİ B İRAN İ L IRAK G İ SURİYE AKDENİZ İklim özellikleri göz önüne alınırsa bu yörelerin yıl S içinde en çok yağış aldıkları mevsimler aşağıdakiler- A den hangisinde doğru verilmiştir? R M I II III A A) İlkbahar Sonbahar Yaz L B) İlkbahar Sonbahar Kış C) Kış Yaz Kış D) Kış İlkbahar Yaz E) Sonbahar İlkbahar İlkbahar 16 Diğer Sayfaya Geçiniz.
TYT / TEMEL MATEMATİK TEMEL MATEMATİK TESTİ 1. Bu testte 40 soru vardır. 2. Cevaplarınızı, cevap kâğıdının Temel Matematik Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz. 1. Bir marangoz şekildeki sehpa üstünü yaptıktan sonra 3. n kenarlı bir düzgün çokgenin içine yazılan bir a sayısıyla uzunlukları birbirinden farklı sehpa ayaklarını sehpa üstü- oluşturulan sembol ile a2·n2 sayısı gösterilmektedir. ne monte etmek istiyor. Örneğin, 2 sembolüyle 22·62 sayısı gösterilmektedir. Buna göre, Sehpa üstü 1,2 + 4 3 toplamı aşağıdakilerden hangisine eşittir? Sehpa ayakları A) B) 3 C) 2 4 Sehpa ayaklarının uzunlukları 155 cm, 103 cm, 305 ve 3 2 6 253 D) E) 5 cm’dir. 1,5 1,4 Buna göre, ayak uzunluklarının tam sayı cinsinden değerleri birbirine eşit olacak biçimde en uzun ayaklı sehpayı yapmak isteyen bu marangozun sehpa ayak- larından keseceği parçaların uzunlukları toplamı kaç cm’dir? A) 4,6 B) 4,8 C) 5,2 D) 5,4 E) 6 4. Şekildeki basamaklı yolda 2 numaralı basamakta duran Ahmet her seferinde bir adım attıktan sonra çıkıp ya da inerek 5 numaralı basamağa gelip tekrar geri dönüyor. Hiç durmadan 1 ve 5. basamak arasında gidip geliyor. B İ3 L G 24 İ 15 2. a ve b birer doğal sayıdır. S Örneğin; A 1. Adım sonunda 3. basamakta a·b, a·(b + 2) ve b·(a + 3) sayıları sırasıyla küçükten R 2. Adım sonunda 4. basamakta büyüğe doğru sıralanmış üçün katı ardışık çift sayılardır. M 3. Adım sonunda 5. basamakta A 4. Adım sonunda 4. basamakta Buna göre, L 5. Adım sonunda 3. basamakta I. a + b n. Adım sonunda 1. basamakta oluyor. II. a·b Buna göre, n aşağıdakilerden hangisi olabilir? III. ba A) 153 B) 155 C) 157 D) 159 E) 161 sayılarından hangileri çift sayıdır? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) II ve III 21 Diğer Sayfaya Geçiniz.
TYT / TEMEL MATEMATİK 21. Aşağıda köşeleri birbiri ile çakışık olan sarı, pembe ve 19. Ayşe ile Zeynep kendi aralarında sayı tutma oyunu oynu- mavi renkli birimkarelerle bir örüntü oluşturulmuştur. yorlar. … Ayşe, 1'den 65'e kadar olan 65 doğal sayıdan birini tutuyor. Bu örüntüde 40 tane sarı renkli birimkare kullanıldığı- na göre, örüntüde elde edilebilecek toplam kare sayısı Zeynep, tahmin ettiği sayıyı tekrar söylememek için 1'den kaçtır? 65'e kadar olan sayıları aşağıdaki gibi kartlara yazıyor. A) 157 B) 158 C) 159 D) 160 E) 161 1 2 3 4 ··· 63 64 65 Zeynep'in tahmin ettiği sayı Ayşe'nin tuttuğu sayı değilse Zeynep, tahmin ettiği sayının yazılı olduğu kartı yırtıp çöpe atıyor. Zeynep doğru tahmin ettiğinde kartı yırtmıyor ve oyun bitiyor. Oyun bittiğinde yırtılıp atılan kartların numaralarının arit- metik ortalaması 30, kalan kartların aritmetik ortalaması 35 oluyor. Buna göre, Zeynep kaçıncı tahmininde Ayşe'nin tuttu- ğu sayıyı doğru tahmin etmiştir? A) 24 B) 24 C) 26 D) 27 E) 28 20. 20 adet A4 kağıdının her biri aşağıdaki gibi tam ortasından B 22. Aşağıdaki haritada aynı yol üzerinde bulunan A, B ve C İ ikiye katlandıktan sonra iç içe konularak bir kitapçık şekline L noktaları verilmiştir. getiriliyor. G Oluşturulan kitapçığın sayfaları 1'den 80'e kadar numara- İ landırılıyor. A SC AB R …M A ve C noktalarından aynı anda ve sabit hızlarla saat A 07.52'de harekete başlayan iki araç saat 08.40'ta B nokta- L sında karşılaşıyorlar. Buna göre, 23 numaranın yazılı olduğu kağıdın üzerin- A noktasından hareket eden araç saat 09.44'te C nok- de yazan en büyük numara en küçük numaradan kaç tasına ulaştığına göre, C noktasından hareket eden fazladır? araç saat kaçta A noktasına ulaşır? A) 09.08 B) 09.12 C) 09.16 A) 32 B) 33 C) 34 D) 35 E) 36 D) 09.22 E) 09.28 26 Diğer Sayfaya Geçiniz.
TYT / TEMEL MATEMATİK 39. Aşağıda bir kare piramidin açınımı verilmiştir. 37. Aşağıda verilen I. şekildeki O merkezil yarım daire [OD] boyunca kesilip, II. şekilde görüldüğü gibi yapıştırılıyor. D AO B D C I. Şekil B P D 13§2 cm A OÅ B Aı Çevre(ABCD) = 40§2 cm ve |PA| = 13§2 cm II. Şekil Yukarıdaki verilere göre, piramidin yüzey alanı kaç cm2 dir? A) 540 B) 580 C) 620 D) 640 E) 680 D, O ve Aı noktaları doğrusaldır. |AO| = |OB| = 2 cm olduğuna göre, II. şekilde verilen D ve Aı noktaları arasındaki uzaklık kaç cm’dir? A) 2§3 B) 4 C) 3§2 D) 5 E) æ30 B İ L G 38. Dik koordinat sisteminde A(10, 0), B(6, 8) ve C(0, 5) nokta- İ larını köşe kabul eden OABC dörtgeni verilmiştir. 40. Kare dik prizma biçimindeki bir metal eritildikten sonra küp S 1 y A biçimindeki bir kaba boşaltıldığında kabın 4 ’ü boş kalıyor. R Küpün bir ayrıtının uzunluğu, kare dik prizmanın taban M B(6, 8) ayrıtlarından birinin uzunluğunun 2 katıdır. A Buna göre, kabın yüksekliğinin metalin erimemiş C(0, 5) L hâlindeki yüksekliğine oranı kaçtır? A) 1 B) 1 C) 1 D) 2 E) 3 3 2 x O A(10, 0) Buna göre, OABC dörtgensel bölgesinin alanı kaç birimkaredir? A) 35 B) 40 C) 45 D) 50 E) 55 32 TEMEL MATEMATİK TESTİ BİTTİ. FEN BİLİMLERİ TESTİNE GEÇİNİZ.
TYT / FEN BİLİMLERİ 9. Bazı elementler ve katman elektron dizilimleri tabloda 8. Kirecin ve kostiğin bitkisel yağ, saç ve deriye etkisini göz- verilmiştir. lemlemek için yapılacak bir deneye ait araç ve gereç listesi Element Katman elektron ile temel uyarı işaretleri aşağıda verilmiştir. dizilimi C Araç ve Gereç DENEYİN AMACI F 2,4 Na 2,7 • 0.1 M NaOH çözeltisi (kostik) Kirecin ve kostiğin yağ, saç P 2,8,1 • 0.2 M Ca(OH)2 çözeltisi ve deriye etkisini gözlem- Ca 2,8,5 lemek. 2,8,8,2 (sönmüş kireç) DENEYİN Buna göre aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? • Bitkisel yağ BASAMAKLARI • 2 parça hayvan derisi A) F elementi elektron alma, Na elementi elektron verme • Saç teli 1. İki adet deney tüpüne eğilimindedir. • Deney tüpü (6 adet) birer parça hayvan deri- • Kibrit si konur. B) Ca ve P elementleri arasında oluşan bileşik moleküler • Bitkisel yağ yapıdadır. • Bünzen beki veya ispirto 2. Deney tüplerinden birine NaOH çözeltisi, diğeri- C) Ca elementi iki elektron vererek katyonunu oluşturur. ocağı ne Ca(OH)2 çözeltisi konulara deney tüp- D) C elementinin izotopu olan bir atomun proton sayısı • Saf su leri hafifçe çalkalanır. 6’dır. Gözlemler not edilir. E) Na, bileşik oluştururken son katmanındaki bir elektronu 3. Aynı işlemler saç teli ve bitkisel yağ için tekrarlanır. verir. 4. Hayvan derisi ve bitkisel yağ bulunan deney tüpleri 20 dakika ısıtılarak soğuması beklenir. Gözlemler not edilir. (Ekzotermik tepkimelerde ısı açığa çıkacağı için bu tepkimelerin gerçekleş- tiği deney araç gereçlerine temas edilmemelidir.). Buna göre deney sırasında, B İ I. Aşındırıcı (korozif) madde L II. Yanıcı madde G III. Radyoaktif madde İ verilenlerden hangileri kullanılmıştır? A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III S 10. 1H, 6C, 7N, 8O, 11Na elementleri ve yaptıkları bileşiklerle A ilgili, R I. N2 molekülünde atomlar arasında üçlü apolar kova- M lent bağ vardır. A II. H2O molekülünde hidrojen atomları dublete, oksijen L atomu oktete ulaşmıştır. III. Na2O bileşiğinin Lewis yapısı Na O Na şeklin- dedir. IV. CH4 molekülleri arasında yoğun fazlarda dipol-di- pol etkileşimleri bulunur. yargılarından hangileri doğrudur? A) I ve II B) II ve III C) I, II ve III D) I, II ve IV E) II, III ve IV 36 Diğer Sayfaya Geçiniz.
TYT / FEN BİLİMLERİ 18. Bakterilerde sayı artışı eşeysiz yolla bölünerek gerçek- 17. Aşağıdaki şekilde omurgalı hayvan sınıfları gösterilmiştir. leştirilir. Fakat bu hücre bölünmesi mitoz bölünme olarak kabul edilmez. Aşağıdaki şekilde bir bakteri hücresinin OMURGALI bölünmesi (binary fisyon) gösterilmiştir. HAYVANLAR SICAK KANLI SOĞUK KANLI Memeliler Balıklar Kuşlar Sürüngenler Buna göre; I. iğ ipliklerinin oluşması, II. çekirdek zarının erimesi, III. sitoplazma bölünmesi olaylarından hangileri mitoz bölünme sırasında ger- çekleşmesine rağmen bakterilerin bölünmesi sırasın- da gerçekleşmez? İki Yaşamlılar A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III Buna göre aşağıdakilerden hangisi omurgalı hayvan D) II ve III E) I, II ve III sınıflarından sadece birinde görülen ayırt edici özel- liklerdendir? A) Dört odacıklı kalbe sahip olmak B) Akciğer solunumu yapmak C) Boşaltım ürünü olarak ürik asit oluşturmak D) İç döllenme ile çoğalmak B E) Diyafram kasına sahip olmak İ L G İ S A R M A L 39 Diğer Sayfaya Geçiniz.
Search
Read the Text Version
- 1 - 30
Pages: