Important Announcement
PubHTML5 Scheduled Server Maintenance on (GMT) Sunday, June 26th, 2:00 am - 8:00 am.
PubHTML5 site will be inoperative during the times indicated!

Home Explore TYT SOSYAL BİLİMLER BRANŞ DENEME DEMO

TYT SOSYAL BİLİMLER BRANŞ DENEME DEMO

Published by veKahverengi, 2020-12-10 17:08:02

Description: TYT SOSYAL BİLİMLER BRANŞ DENEME DEMO

Search

Read the Text Version

BRANŞ DENEMELERİ 30x20 2021 YKS2g0ö2r1ekYahzKaaSznı’rdımlealngamerçaıeşrtılri. VİDEO ÇÖZÜMLÜ TARİH Hasan BENLİOĞLU SI Ali DEMİRHAN DKAB. FELSEFE COĞRAFYA İsmail ZEYBEK S ORU AVCI Mecit Mümin POLAT Engin ONÜÇ Mustafa SEDEF

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI Temel Yeterlilik Testi TYT 30 TYT SOSYAL TYT BİLİMLER DENEMESİ SOSYAL BİLİMLER SORU KİTAPÇIK NUMARASI 0 00000 00 T.C. KİMLİK NUMARASI SIRA NO. ADI SOYADI SALON NO. ADAYIN DİKKATİNE! SINAV BAŞLAMADAN ÖNCE AŞAĞIDAKİ UYARILARI MUTLAKA OKUYUNUZ. 1. T.C. Kimlik numaranızı, Adınızı, Soyadınızı, Salon Numaranızı ve Sıra Numaranızı, Soru Kitapçığı üzerindeki ilgili alanlara yazınız. 2. Soru Kitapçık Numaranız yukarıda verilmiştir. Bu numarayı cevap kağıdınızdaki ilgili alana kodlayınız. Bu kodlamayı cevap kağıdınıza yapmadığınız veya yanlış yaptığınız takdirde sınavınızın değerlendirilmesi mümkün değildir. Bu numaranın cevap kâğıdı üzerine kodlanmamasının, eksik veya yanlış kodlanmasının sorumluluğu size aittir. 3. Bu sayfanın arkasında yer alan açıklamayı dikkatle okuyunuz. Bu kBituapkçitaıkpçkıakpkaağpıaöğğı röeğnrceinlecirliemrimizizninsısnınaavvaaddaahhaaggeerrççeekkççi hazırrllaannmmaalalarırıaammaaccıyılyalaÖÖSSYYMMkiktaitpaçpığçığdıikdkiaktkeaatelınaalırnaakrhaakzhıralaznırmlaınştmır.ıştır.

TYT SOSYAL BİLİMLER BRANŞ DENEMESİ TARİH ZÜMRESİ COĞRAFYA ZÜMRESİ Hasan BENLİOĞLU Ali DEMİRHAN İsmail ZEYBEK Mecit Mümin POLAT FELSEFE ZÜMRESİ DİN ZÜMRESİ Engin ONÜÇ Mustafa SEDEF Yayın Koordinatörü Serbay YİĞİT Yayın Editörü Özlem ŞİMŞEK Oizgi / Grafik Bilgi Sarmal Dizgi/Grafik ISBN = 978-625-7905-29-9 Bu kitabın her hakkı yayınevine aittir. Hangi amaçla olursa olsun, bu kitabın tamamının ya da bir kısmının, kitabı yayınlayan yayınevinin önceden izni olmaksızın elektronik, mekanik, fotokopi ya da herhangi bir kayıt sistemi ile çoğaltılması, yayınlanması ve depolanması yasaktır.

TYT / SOSYAL BİLİMLER SOSYAL BİLİMLER TESTİ DENEME - 1 Bu testte sırasıyla, Tarih (1 - 5), Coğrafya (6 - 10), Felsefe (11 - 15), Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (16 - 20) dersi olmak üzere toplam 20 soru vardır. 1. 3. Paris Antlaşması (1856) II. Kök Türk Devleti’ne ait gümüş geyik heykeli Osmanlı Devleti’nin toprak bütünlüğü Avrupalı devlet- ve altın taç lerin garantisi altında olacak, Osmanlı Devleti Avrupa devletler hukukundan faydalanacak ve bir Avrupa devleti Görseller dikkate alındığında Kök Türklerle ilgili aşağı- sayılacaktır. dakilerden hangisine ulaşılabilir? A) Orta Asya’nın doğusunda hüküm sürdüklerine Berlin Antlaşması (1878) B) Sanatsal faaliyetlerde geliştiklerine Sırbistan, Karadağ ve Romanya bağımsız olacak, C) İslam devletleriyle ilişki kurduklarına Kars, Ardahan, Batum Rusya’ya, Doğubayazıt Osmanlı D) Toplumsal iş birliğine sahip olduklarına Devleti’ne bırakılacaktır. E) Tarım ve hayvancılığa önem verdiklerine Paris ve Berlin antlaşmalarının tabloda yer alan madde- leri birlikte değerlendirildiğinde aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılabilir? A) Avrupalı devletlerin Osmanlı Devleti ile ilgili politikaları değişmiştir. B) Rusya, Avrupa’nın en güçlü devleti olma özelliğine sahip olmuştur. C) Balkanlarda siyasi birliği sağlama yolunda önemli adımlar atılmıştır. D) Avrupalı devletler, Osmanlı Devleti’nin yıkılmasına karşıdırlar. E) Anadolu’daki Türk ve Müslüman nüfus yoğunluğu gide- rek azalmıştır. B İ L 2. “Kapıkulu Askerleri içerisinde yer alan Altı bölük halkı, yeni- G çeriler, cebeciler, topçular ve diğer ocaklarda olan kullar, İ belirli ve hazineden kararlaştırılmış maaşı olup fazla veya noksan kabul etmezdi. Bunların zeamet ve tımar erbabı S olan sipahilerle alakası yoktu. Yeniçeri taifesi genellikle A erginler olup hepsi ocaklarında mevcuttu. İstanbul’dan R dışarıda bir tek yeniçeri olmazdı. Velhasıl Kapıkulu kapıda, tımar erbabı da tımarlarında otururdu, başka yerlerde olma- M 4. Erzurum Kongresi kararları arasında yer alan “Ulusal ira- ları kanun değildi.” A denin ve toplanan güçlerin padişahlık ve halifelik makamını L kurtaracağı” maddesi, ulusal egemenlik ile çelişmesine Osmanlı Devleti’nin önemli devlet adamı ve düşü- rağmen kabul edilmiştir. nürlerinden biri olan Koçi Bey’in bu ifadeleri dikkate Bu maddenin kabul edilmesinin temel gerekçesi ile alındığında Kapıkulu Askerleri ile ilgili aşağıdakilerden ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir? hangisi söylenebilir? A) Barış zamanlarında ticaretle ilgilenmişlerdir. A) Sovyet Rusya’nın desteğini almak B) Merkez ordusu özelliğine sahiptirler. B) Manda ve himaye yönetimini benimsemek C) II. Murad zamanında kurulmuşlardır. C) İstanbul Hükûmeti’ni etkisiz hale getirmek D) Türk ve Müslüman ailelerden seçilmişlerdir. D) Millî birlik ve beraberliğin bozulmasını engellemek E) Medrese eğitimi almak zorundadırlar. E) İtilaf Devletleri’nin İstanbul’u işgal etmesini önlemek 3 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / SOSYAL BİLİMLER SOSYAL BİLİMLER TESTİ DENEME - 2 Bu testte sırasıyla, Tarih (1 - 5), Coğrafya (6 - 10), Felsefe (11 - 15), Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (16 - 20) dersi olmak üzere toplam 20 soru vardır. 1. Sümerce, Mezopotamya çevresinde konuşulan ve yazıya 3. geçirilen bütün dilleri etkilemiş ve bu dillere çok sayıda kelime vermiştir. Bunun nedeni, Sümercenin din dili olarak benimsenmesi, binlerce yıl boyunca duaların Sümerce okunmasıdır. Buna göre aşağıdaki uygarlıklardan hangisinin Sümer dilinden daha az etkilendiği söylenebilir? A) Asur B) Babil C) Akad E) Elam D) İyon Abdülaziz adına düzenlenen ve sultanın da katıldığı Londra Guildhall'da gerçekleşen balo davetiyesi (1867) Bu davetiye Osmanlı Devleti ile ilgili aşağıdakilerden hangisine kanıt olarak gösterilebilir? A) Boğazlar Meselesi’nin çözüldüğüne B) Meşrutiyet rejiminin ilan edildiğine C) Denge siyasetinden vazgeçildiğine D) Diplomasiye önem verildiğine E) İlk dış borcun alındığına B İ L G 2. Büyük Selçuklu hükümdarı Melikşah Dönemi’nde kuru- İ lan rasathanede ünlü bilim insanı ve şair Ömer Hayyam S 4. Medeni Kanun’un kabulü ile kadınlara tanınan haklar, çalışmalar yapmış, bu çalışmalar sonucunda Celalî takvimi A Türkiye’de eşitlikçi toplum yapısının oluşmasına önemli oluşturulmuştur. Celalî takvimi, bugün kullandığımız miladi R katkılar sağlamıştır. takvimden daha dakiktir. Miladi takvim, her 3300 yılda bir M gün hata yaptığı hâlde, Celalî takvimi 5000 yılda bir günlük A hata yapmaktadır. L Bu bilgiler Türk-İslam medeniyeti ile ilgili aşağıdaki Buna göre, aşağıdaki inkılaplardan hangisinin Medeni yargılardan hangisini desteklemektedir? Kanun’u tamamlayıcı bir niteliğe sahip olduğu savu- A) Avrupa’daki bilimsel gelişmeler takip edilmiştir. nulabilir? B) Nakli bilimlerde çalışmalar yapılmıştır. A) Türk Dil Kurumu’nun açılması C) Takvimlerin yapılmasına Türkler öncülük etmiştir. B) Eğitim ve öğretimin birleştirilmesi D) Halifeler bilimsel çalışmaları teşvik etmişlerdir. C) Seçme ve seçilme hakkının herkese tanınması E) Astronomi alanında önemli gelişmeler yaşanmıştır. D) Medreselerin kapatılması E) Yeni Türk harflerinin kabul edilmesi 8 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / SOSYAL BİLİMLER SOSYAL BİLİMLER TESTİ DENEME - 3 Bu testte sırasıyla, Tarih (1 - 5), Coğrafya (6 - 10), Felsefe (11 - 15), Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (16 - 20) dersi olmak üzere toplam 20 soru vardır. 1. Moğolistan’da yapılan kazılarda Hunlara ait surlarla çevrili 2. (I) Divân-ı Hümâyun, merkez teşkilatının en önemli kurumu şehir kalıntıları bulunmuştur. Bu kalıntılar arasında en meş- olup Orhan Bey zamanında kuruldu. (II) Divan-ı Hümayun, hur olanı “İvolga” şehridir. Hun şehirleri arasında önemli bir Danıştay, Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi gibi çalışan yere sahip olan İvolga, özgün Hun kent savunma sistemi- bir meclisti. (III) Ayrıca padişahın yetkisinde bulunan nin de en güçlü örneklerinden biri olarak kabul edilir. yasama, yürütme ve yargı güçlerinin uygulama aracıydı. (IV) Padişahlar halifelik unvanı taşımalarına rağmen, divan- da karar alınacağı zaman gerekli durumlarda şeyhülislama danışırlardı. (V) Divanda alınan kararlar padişahın onayın- İvolga yakınlarında bulunan metal tarım aletleri dan sonra mühimme defterine (Divan kayıtlarının tutulduğu defter) kaydedilerek kanunlaşır ve yürürlüğe girerdi. Verilen metinde numaralanmış cümlelerin hangisi Osmanlı Devleti’nin teokratik bir yönetim anlayışına sahip olduğunun kanıtıdır? A) I B) II C) III D) IV E) V Bu bilgilere göre İvolga’da yaşayan Hunlarla ilgili aşa- ğıdakilerden hangisine ulaşılabilir? A) Çok tanrılı bir din anlayışına sahiptirler. B) Savaşçı özelliklerini kaybetmişlerdir. C) Üretici toplum özelliği gösterirler. D) Çin ve Bizans ile ticari ilişkiler kurmuşlardır. E) Demokratik bir siyasi yapı ile yönetilmişlerdir. B İ 3. 93 Harbi (1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı) yıllarında ve L G sonrasında Balkanlar’daki yüz binlerce Müslüman katle- İ dilmiş ve bir o kadarı da sürülmüştür. İngiliz konsolosluk raporlarına göre, savaş sebebiyle ölenlerin sayısı 300-400 bin iken, göçe zorlanan Müslümanların sayısı da 1 milyona S yaklaşmıştır. İstanbul’daki muhacirlerin sayısı ise yüz bin- A lere ulaşmıştır. R Bu gelişmelerin aşağıdakilerden hangisinin ortaya çık- M masında etkili olduğu söylenemez? A L A) Ekonomik sorunların artmasında B) Demokratik yönetim anlayışının benimsenmesinde C) Osmanlı egemenlik alanının daralmasında D) Toplumsal sorunların yaşanmasında E) Anadolu’daki Müslüman nüfus yoğunluğunun artmasın- da 14 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / SOSYAL BİLİMLER SOSYAL BİLİMLER TESTİ DENEME - 4 Bu testte sırasıyla, Tarih (1 - 5), Coğrafya (6 - 10), Felsefe (11 - 15), Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (16 - 20) dersi olmak üzere toplam 20 soru vardır. 1. 3. Bağımsızlığını ve egemenlik haklarını tek başına koru- Görselde bir tasviri yer alan Göbeklitepe, Şanlıurfa’nın yamayan devletlerin, başka devletlerin yardımıyla siyasi 18 km kuzeydoğusunda, günümüzden yaklaşık 12 bin yıl varlığını korumaya çalışmasına “denge politikası” denir. öncesine ait önemli bir arkeolojik bölgedir. Yukarıdaki görsel ve bilgilere göre Göbeklitepe ile ilgili Bu bilgilere göre, aşağıdakilerden hangisinin “denge aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılabilir? politikası” çerçevesinde ortaya çıktığı söylenemez? A) Yazının kullanılması ticari faaliyetleri geliştirmiştir. B) Mimari alandaki faaliyetler toplumsal işbirliğinin artma- A) 1798’de Fransa’nın Mısır’ı işgal etmesine karşılık İngiltere’nin Osmanlı’yı savunması sını sağlamıştır. C) İnsanlar konargöçer bir yaşam tarzını benimsemiştir. B) 1878 Berlin Antlaşması sonrası Osmanlı Devleti’nin D) Anadolu’da tarımsal faaliyetlerin ilk görüldüğü bölgeler- Almanya yanlısı tutum sergilemesi den biridir. C) Mehmet Ali Paşa Sorunu’nda Osmanlı’nın Rusya’dan E) Ticari faaliyetlerin yapılması ekonomik hayatın canlan- yardım istemesi masını sağlamıştır. D) Osmanlı Devleti’nin “Yunanistan’a özerklik verilmesi” isteğini kabul etmemesi üzerine İngiltere, Fransa ve Rusya’nın 1827’de Navarin’de Osmanlı donanmasını yakması E) Osmanlı Devleti ile İngiltere’nin Kale-i Sultaniye Antlaşması’nı imzalayarak savaş gemilerinin boğazlar- dan geçmelerini yasaklamaları B İ L G İ 2. 1092 yılında Melikşah’ın ölümü üzerine Büyük Selçuklu S 4. 4 Eylül 1919 tarihinde toplanan Sivas Kongresi, 11 Eylül’de Devleti’nin 12 yıl kesintisiz devam eden taht kavgalarının A yaşattığı sarsıntı ve imparatorluğun bir daha eski kudretine R çalışmalarını tamamladı. Erzurum Kongresi’nde alınan kavuşamaması, bazı beyliklerin güçlenmesine ve yenileri- M bazı kararlar genişletilerek kabul edildi. Ülkedeki bütün millî A cemiyetler, Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti L adı altında birleştirildi. Batı Anadolu Kuvay-ı Millîye Birlikleri komutanlığına Ali Fuat Paşa atandı. Ayrıca ulusal direnişin sesini duyuracak olan İrade-i Millîye adında bir nin ortaya çıkmasına neden olmuştur. gazete çıkarılmasına karar verildi. Bu durumun aşağıdakilerden hangisini olumsuz yönde Bu bilgilere göre Sivas Kongresi’nde aşağıdakilerden etkilediği savunulabilir? hangisinin amaçlandığı söylenebilir? A) Türk siyasi birliğini A) Mebusan Meclisi’nin toplanmasını engellemek B) Haçlı Seferlerini B) İstanbul Hükûmeti ile iletişimi kesmek C) Feodal sistemi C) Millî Mücadele’yi merkezileştirmek D) Moğol akınlarını D) Rejim değişikliğini gerçekleştirmek E) Bizans İmparatorluğu’nu E) Sevr Antlaşması’nı geçersiz kılmak 19 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / SOSYAL BİLİMLER Deneme - 5 4. “Mısırlılar! Kostantiniye’deki hilafet makamına ve sultanını- 5. za ne kadar derinden bağlı olduğunuzu biliyoruz. Bu yüz- den Büyük Britanya, Türkiye’ye karşı savaşmak zorunda kalmış olmaktan derin bir üzüntü duymaktadır. Ama bu sul- tana karşı bir savaş değil, onun aklını çelen ve iktidarlarını cinayet ve terör yoluyla ayakta tutan Enver Paşa gibilerine karşı bir savaştır.” 17 Kasım 1914 tarihinde İngiliz hükûmeti tarafından yayınlanan yukarıdaki bildiriye göre, I. Dünya Savaşı ile ilgili aşağıdakilerden hangisine kesinlikle ulaşılamaz? A) İngilizler, Müslümanların manevi değerlerini dikkate almaktadır. B) Osmanlı Devleti, İtilaf Devletleri safında savaşa katıl- mıştır. C) Osmanlı Devleti’nin savaşa katılmasında İttihat ve Terakki etkili olmuştur. D) İngilizler, savaş yıllarında propaganda faaliyetleri yürüt- Görselde tasvir edilen olayla ilgili aşağıdaki değerlen- mektedir. dirmelerden hangisi doğrudur? E) Osmanlı Devleti savaşta İttifak Bloku'nda mücadele A) Anadolu’daki Türk ve Müslüman nüfus azalmıştır. etmiştir. B) Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkiler düzelmiştir. C) Hatay’ın anavatana katılması Atatürk Dönemi’nde res- miyet kazanmıştır. D) Türkiye Cumhuriyeti savaşçı bir dış politika anlayışını B benimsemiştir. İ E) Misak-ı Millî doğrultusunda önemli bir adım atılmıştır. L G İ S • Su buharının büyük bir kısmı bu katmanda bulundu- A ğu için, iklim olayları bu katmanda yaşanır. R 6. M • Güneş’ten gelen zararlı ışınları süzen ozon gazı bu A katmanda yoğunlaşmıştır. L • Atmosfere giren gök taşları bu katmanda yanarak parçalanır. • En dış katmandır. Dış sınırı kesin olmamakla bera- ber yaklaşık 10 bin km kabul edilmektedir. Yukarıda atmosferin katmanlarından hangisinin özelli- ğine değinilmemiştir? A) Ekzosfer B) Termosfer C) Mezosfer D) Stratosfer E) Troposfer 25 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / SOSYAL BİLİMLER SOSYAL BİLİMLER TESTİ DENEME - 6 Bu testte sırasıyla, Tarih (1 - 5), Coğrafya (6 - 10), Felsefe (11 - 15), Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (16 - 20) dersi olmak üzere toplam 20 soru vardır. 1. Abbasi Devleti’nde Türkler, sadece orduda değil siyasi ve 3. Emirgan Kız Ortaokulu Öğrencileri (1893) idari sahada da güç kazandı. Türk komutanlar, idari kad- rolarda görev alıp devletin yönetiminde büyük ölçüde söz sahibi oldu. Hatta Halife Mütevekkil’den itibaren halifelerin belirlenmesinde rol oynadılar. Bu gelişmelerin ortaya çıkmasının temel gerekçesi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir? A) Abbasi halifelerinin saltanat usulü ile başa geçmeleri B) Türklerin konar-göçer bir yaşam tarzına sahip olmaları C) Abbasi Devleti’nde mevali politikasının uygulanmama- sı D) Selçuklu hükümdarlarının sultan unvanını kullanmaları E) Moğolların İslam topraklarına akınlar düzenlemeleri B Kadınlar Dünyası Dergisi (1914) İ Osmanlı son dönemlerine ait bu görsellerden yola çıkarak aşağıdaki yargılardan hangisine kesinlikle ula- L şılamaz? 2. Osmanlıların Anadolu beylikleri arasında farklı bir yapı G A) Kadınlar toplumsal hayatta yer almışlardır. kazanmaları, devlet teşkilatlanmasının oluşturulması ve İ B) Kızların eğitimi ile ilgili çalışmalar yapılmıştır. C) Kadınlar üst düzey memuriyetlerde çalışmışlardır. aşiret yapısından kurtulması sayesinde olmuştur. Osmanlı D) Basın yayın hayatında kadınlar da rol almışlardır. E) Kadınlar çeşitli haklara sahip olmuşlardır. Beyliği’nin askerî gücü başlangıçta diğer Anadolu bey- S likleri gibi aşiret kuvvetlerinden oluşuyordu. Orhan Gazi A Dönemi’nde Vezir Alâeddin Paşa ve Bursa Kadısı Çandarlı R Kara Halil tarafından Türk köylülerinden, vergi muafiyeti M getirilmesi ve sefer zamanında günde iki akçe maaş veril- A mesi karşılığında yaya ve müsellem birliği oluşturulmuştur. L Bu bilgiye göre Osmanlı Devleti’nde; I. beylikten devlete geçiş konusunda önemli adımların atılması, II. ilk düzenli askerî teşkilatın oluşturulması, III. Yeniçeri Ocağı’nın kurulması durumlarından hangilerinin gerçekleştiği söylenebilir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) II ve III 30 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / SOSYAL BİLİMLER SOSYAL BİLİMLER TESTİ DENEME - 7 Bu testte sırasıyla, Tarih (1 - 5), Coğrafya (6 - 10), Felsefe (11 - 15), Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (16 - 20) dersi olmak üzere toplam 20 soru vardır. 1. 3. Aşağıdaki haritayı öğrencilerine gösteren Aysun öğretmen, öğrencilerden haritadaki bilgilerden yola çıkarak hangi yar- gılara ulaşılabileceğini sormuştur. İsviçre’nin Bern kenti yakınlarında keşfedilen 3.500 yıl öncesine ait altın manşetli pro- tez el, bronz iğne ve saç aksesuarı Yukarıdaki görsel ve bilgilere göre Avrupa medeniyet- Karlofça Antlaşması sonrası Osmanlı Devleti’nin sınırları leri ile ilgili aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz? Buna göre aşağıdaki öğrencilerden hangisinin doğru A) Madencilik alanında gelişmelerin yaşandığına bir yargıya vardığı söylenemez? B) Gündelik hayatı kolaylaştıracak aletlerin yapıldığına C) Anatomi konusunda bilgi sahibi olunduğuna A) Çetin: Venedik, Ege Denizi’ndeki etkinliğini arttırmıştır. D) Farklı maden türlerinin kullanıldığına E) Anadolu uygarlıklarından etkilenildiğine B) Dilara: Avusturya, doğu yönünde sınırlarını genişlet- miştir. C) Berkay: Rusya, Karadeniz’e ulaşma imkânına sahip olmuştur. B D) Cansu: Lehistan, Karadeniz’de donanma bulundurma hakkına sahip olmuştur. 2. İlk Türk devletlerinde kağanın oğulları tigin unvanı ile İ anılırdı. Tiginlerin her birine devlet teşkilatının en yüksek L E) Zeynep: Osmanlı Devleti’nin birden fazla denizle bağ- kademesinde görevler verilirdi. Büyük Selçuklu ve Osmanlı G lantısı vardır. Devleti'nde de bir benzeri görülen bu uygulama ile idari İ ve askerî alanda tecrübe kazanması amaçlanan tiginlerin idaresine devletin önemli bölgeleri bırakılır, emrine de bir S A birlik (tümen) verilirdi. R İlk Türk devletlerindeki bu uygulama ile ilgili en doğru M değerlendirme, aşağıdakilerden hangisinde verilmiş- A tir? L 4. Cumhuriyet Dönemi’nde Türk kadınlarına meslek seçme, A) İslamiyet öncesinde Türklerdeki bazı uygulamalar Türk medeni haklar konusunda erkeklerle eşit olma, yerel yöne- İslam devletlerinde de devam ettirilmiştir. timlere ve devlet idaresine katılma hakları tanınmıştır. B) İlk Türk devletlerinde hanedanın bütün üyeleri, ülke Bu hakların aşağıdaki ilkelerden hangisinin etkisiyle yönetiminde geniş yetkilere sahiptir. ortaya çıktığı söylenemez? C) İlk Türk devletleri, devlet teşkilatlanmasında Çinlilerin A) Ulusal egemenlik etkisi altında kalmışlardır. B) İnkılapçılık C) Halkçılık D) Orta Asya’daki devletler idari yönetimi kolaylaştırmak D) Cumhuriyetçilik için ikili sistemi benimsemişlerdir. E) Yurtta sulh, cihanda sulh E) İlk Türk devletleri merkezî otoritenin güçlü tutulması için çeşitli uygulamalar geliştirmişlerdir. 35 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / SOSYAL BİLİMLER SOSYAL BİLİMLER TESTİ DENEME - 10 Bu testte sırasıyla, Tarih (1 - 5), Coğrafya (6 - 10), Felsefe (11 - 15), Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (16 - 20) dersi olmak üzere toplam 20 soru vardır. 1. Hz. Ali Dönemi’nde Sıffin Savaşı ve Cemel Vakası’nın 3. yaşanması, İslam dünyasında aşağıdakilerden hangisi- Osmanlı Devleti’nin Kırım Savaşı esnasında nin varlığına kanıt olarak gösterilebilir? İngiltere’den ilk dış borcunu alması A) Birlik beraberliğin sağlanamadığına B) Cihat anlayışının benimsendiğine 1879 tarihine kadar Avrupalı devletlerden 17 C) Siyasi birliğin kurulduğuna kez borç alınması D) Toplumsal kaynaşmanın sağlandığına E) Bilimsel gelişmelerin sona erdiğine Osmanlı Devleti’nin Muharrem Kararnamesi’ni ilan etmesi ---- kurulması Verilen diyagramda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir? A) Osmanlı Bankası’nın B) Düyun-ı Umumiye’nin C) Millî İktisat Nezareti’nin D) Millî Mahsulat Anonim Şirketi’nin E) Nafia Vekaleti’nin 2. B İ L G İ 4. Bir tarihçi, Atatürk Dönemi’nde Türkiye’deki ekonomi politi- kaları ile ilgili makale hazırlayacaktır. S Tarihçinin hazırlayacağı çalışmada aşağıdaki ifadeler- A den hangisini kullanması doğru olmaz? R M A) Siyasal bağımsızlık, ekonomik bağımsızlıkla destekle- A nerek tam bağımsızlığa ulaşılmaya çalışılmıştır. Sultan Ahmet Cami’sine ait yukarıdaki görsele göre L B) Alınan tedbirler sonucunda Türkiye, ekonomi alanında Osmanlı Devleti’nde; kendine yetecek bir konuma gelmiştir. I. çini, C) Bu dönemde kurulan İş Bankası, ticaret ve sanayi yatı- II. minyatür, rımlarını desteklemiş, daha sonra kurulan bankalara III. hat da örnek olmuştur. sanatlarının hangilerinde çalışmalar yapıldığı söylene- D) Aşar vergisinin kaldırılmasıyla devlet, en büyük vergi bilir? kaynağından vazgeçmiştir. Çiftçiye verimli üretim yapma yolu açılmıştır. A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II E) 1929 Dünya Ekonomik Krizi’nden sonra Türkiye, Avrupa ülkelerine yüklü miktarda borç vermiştir. D) I ve III E) II ve III 51 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / SOSYAL BİLİMLER SOSYAL BİLİMLER TESTİ DENEME - 12 Bu testte sırasıyla, Tarih (1 - 5), Coğrafya (6 - 10), Felsefe (11 - 15), Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (16 - 20) dersi olmak üzere toplam 20 soru vardır. 1. 2. Özellikle XIV ve XV. yüzyılda Avrupa’da Gild ve Hansa birlikleri, ticaret ve ekonomide oldukça etkili olmuştur. Bu birlikler, ticaretin daha sistemli yapılmasında ve gelişmesin- de büyük rol oynamış, dinî esaslara göre bir işleyişe sahip olmuştur. Bu bilgilerin; I. Avrupa ekonomisi belli teşkilatların kontrolündedir. II. Osmanlı Devleti’nde de Avrupa’dakine benzer bir ticari organizasyon vardır. III. Dine dayalı esnaf teşkilatlanması sadece Türklerde görülür. yargılarından hangileriyle çeliştiği söylenebilir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) II ve III İlk Çağ uygarlıklarına ait bu haritadan yola çıkılarak ulaşılabilecek en doğru yargı aşağıdakilerden hangisi- dir? A) Hititler, şehir devletleri şeklinde teşkilatlanmışlardır. B) Mısır ve Fenikeliler ticari alanda gelişmişlerdir. C) Mezopotamya, önemli medeniyetlere ev sahipliği yap- mıştır. D) Sümerler, güçlü bir imparatorluk kurmuşlardır. B E) Asur ve Urartular birbirleriyle mücadele etmişlerdir. İ L G İ S 3. IV. Murad Dönemi’nde bürokrasi, asker ve ulema içerisin- A R deki rüşvet alanlar tespit edilerek gerekli cezalar verildi. M Haksız elde edilen gelirler ve mallar müsadere edildi. Vergi A kayıtları yeniden gözden geçirildi ve vergilerin düzenli L ödenmesi sağlandı. Ülke çapında yapılan tımarlı sipahi sayımıyla haksız yere dağıtılan dirlikler tespit edildi. Buna göre IV. Murat’ın; I. merkezî otorite, II. askerî sistem, III. mali yapı konularından hangilerinin güçlendirilmesi yönünde tedbirler aldığı savunulabilir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) I, II ve III 61 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / SOSYAL BİLİMLER SOSYAL BİLİMLER TESTİ DENEME - 16 Bu testte sırasıyla, Tarih (1 - 5), Coğrafya (6 - 10), Felsefe (11 - 15), Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (16 - 20) dersi olmak üzere toplam 20 soru vardır. 1. Eski toplumların çoğunda müşterek bir kurum olan kölelik, 3. Tanzimat Fermanı, Türk tarihinde bir dönüm noktasıdır ve varlığını binlece yıl sürdürmüştür. Bu konuda ünlü Romalı önceki dönemlerde gerçekleştirilen ıslahat hareketlerinden Hukukçu Gaius (Gayus): “Köleler sahiplerinin hâkimiyeti çok daha önemli sonuçları beraberinde getirmiştir. Bu fer- altında bulunurlar. Bu hâkimiyet, kavimler hukukuna ait manla ---- bir hâkimiyettir. Çünkü bütün milletlerde, köle sahiplerinin köleleri üzerinde hayat ve ölüm hakkına sahip olduklarını Yukarıdaki ifadeleri kullanan bir tarihçinin aşağıdaki- açıkça görebiliriz.” diyerek eski dünyada kölelik hakkındaki lerden hangisiyle sözlerini sürdürmesi beklenir? genel kanıyı belirtmiştir. A) Âyanların gücü ve otoritesine son verilmiştir. Buna göre Gaius’un; B) Türk tarihinde çağdaşlaşma ve demokratikleşme I. Kölelik anlayışı toplumsal yaşam biçiminin temel bir yolunda önemli bir adım atılmıştır. sonucudur. C) Osmanlı Devleti’ndeki egemenlik anlayışı tamamen değişmiştir. II. İnsanlar doğuştan gelen vazgeçilemez haklara D) Gayrimüslimler, Müslümanlarla tamamen eşit haklara sahiptir. sahip olmuştur. III. Devlet, toplumsal sınıfların kaldırılması konusunda E) Avrupa karşısında Türk-İslam dünyasının üstünlüğü başlamıştır. zorlayıcı olmalıdır. görüşlerinden hangilerini savunması beklenemez? A) Yalnız I B) Yalnız III C) I ve II D) II ve III E) I, II ve III B İ 2. Selçuklularda şehzadeler küçük yaşlarda eyaletlere melik L olarak gönderiliyordu. Kendilerini yetiştirmek ve işlerini G idare etmek üzere kendilerine birer atabey tayin ediliyordu. İ İlerleyen zamanlarda da şehzadelerin veziri ve kumandanı 4. “Türkiye’nin gerçek sahibi ve efendisi, hakiki üretici olan olarak kalan bu atabeyler, onların devlet adamı olarak S yetiştirilmelerinde faydalı oluyorlardı. Ancak merkezî ikti- A köylüdür. O hâlde, herkesten daha çok refah, mutluluk ve darın gücünü kaybettiği durumlarda ise bazı atabeylerin R servete hak kazanmış ve layık olan köylüdür. Efendiler! melikleri sultan olma konusunda kışkırtarak güçlerini artır- M Milletimiz çiftçidir. Milletin çiftçilikteki çalışmasını yeni eko- mak istemeleri ciddi bir takım sonuçların yaşanmasına A nomik tedbirlerle son hadde eriştirmeliyiz. Köylünün çalış- masının neticeleri ve verimlerini kendi menfaati lehine son L hadde çıkarmak ekonomik siyasetimizin temel ruhudur.” neden oluyordu. Buna göre; Atatürk’ün bu sözüyle, aşağıdakilerin hangisi arasında doğrudan bir ilişki olduğu söylenemez? I. devlet yönetiminde deneyime önem verildiği, II. otorite boşluğunun siyasi birliği bozduğu, A) Yüksek Ziraat Enstitüsü’nün açılması III. yönetim yetkisinin sadece atabeylere tanındığı B) Tarım Kredi Kooperatifleri’nin oluşturulması C) Tarım araç ve gereçlerinin modernleştirilmesi yorumlarından hangileri yapılabilir? D) Aşar vergisinin kaldırılması E) Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun çıkarılması A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) I, II ve III 82 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / SOSYAL BİLİMLER SOSYAL BİLİMLER TESTİ DENEME - 18 Bu testte sırasıyla, Tarih (1 - 5), Coğrafya (6 - 10), Felsefe (11 - 15), Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (16 - 20) dersi olmak üzere toplam 20 soru vardır. 1. Bir ürünün ihtiyaçtan fazla üretilmesiyle ortaya çıkan ürüne 3. (I) 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı (93 Harbi) ve arkasın- artı ürün denilmiştir. Tarımla geçinen toplumlarda kuraklığın dan imzalanan Berlin Antlaşması’nın sonuçları, Osmanlı ve beraberinde gelen kıtlığın önemli bir sorun olması sula- Devleti için çok ağır oldu. (II) Sırbistan, Karadağ ve malı tarımı zorunlu kılmıştır. Bu yüzden sulama kanallarının Romanya Osmanlı Devleti’nden ayrılarak kendi devlet- yapılmasıyla üretim artmış ve ürün fazlası yani artı ürün lerini kurdular. (III) Osmanlı Devleti, 5.5 milyon insanın ortaya çıkmıştır. yaşadığı 212 bin km2’lik bir toprak parçasını kaybetti. (IV) Kaybedilen topraklarda yaşayan yüz binlerce insan, Buna göre artı ürünün aşağıdakilerden hangisinin orta- Osmanlı’nın geride kalan topraklarına göç etmek zorunda ya çıkmasında etkili olduğu söylenemez? kaldı. (V) Osmanlı Devleti yüklü miktarda savaş tazminatı ödemek zorunda bırakıldı. A) İhtiyaç dışındaki ürün fazlalığı ve ticaretin gelişmesi Parçada numaralarla gösterilen cümlelerden hangisi, B) Toplum içinde esnaf, tüccar, zengin, fakir gibi toplumsal Osmanlıcılık fikrinin amacına ulaşamadığının kesin bir sınıf ayrımlarının belirginleşmesi göstergesidir? C) Büyük toprak sahiplerinin güçlerini ve otoritelerini arttır- A) I B) II C) III D) IV E) V maları D) Tahıl ambarı olarak da kullanılan tapınaklardaki rahip- lerin toplum içerisindeki saygınlıklarının artması E) Kral Yolu’nun öneminin azalması ve toplumlar arası ilişkilerin zayıflaması B İ L G İ 2. Kayı aşiretinin başında bulunan Ertuğrul Gazi ile ilgili iki S farklı görüş vardır. Bunlardan ilki Ertuğrul Gazi’nin babası- nın Süleyman Şah olduğu yönündeki rivayettir. İkincisi ise A 4. I. Şeyh Sait İsyanı’nın çıkması R babasının Gündüz Alp olduğu yönündeki genel kabul gören M II. Serbest Cumhuriyet Fırkası’nın kapanması görüştür. A III. Fethi Bey Hükümeti’nin istifa etmesi ve İsmet Paşa’nın hükümeti kurması Osmanlı Beyliği ile ilgili yaşanan tartışmaların; L IV. Takrir-i Sükun Kanunu’nun çıkarılması I. kaynakların yetersizliği, V. Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası’nın kapatılması II. veraset sisteminin belirsizliği, III. iskân politikasının uygulanması durumlarından hangilerinin etkisiyle ortaya çıktığı söy- Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarına ait iç siyasi geliş- lenebilir? melerin yer aldığı yukarıdaki tabloda, sebep - sonuç ilişkisini bozan gelişme hangisidir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) I ve III E) I, II ve III A) I B) II C) III D) IV E) V 92 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / SOSYAL BİLİMLER Deneme - 22 4. 5. Mısır Devlet Başkanı Abdünnâsır, 1948 ve 1956 Arap-İsrail 15 Nisan 1923 Tarihinde 1. Maddesi Değişti- Savaşlarındaki yenilgileri telafi etmek için yeni bir savaşa rilen Hıyanet-i Vataniye Kanunu hazırlandı. Mısır, Suriye, Ürdün ve Irak arasında İsrail'e karşı askerî bir ittifak oluşturuldu. Bu doğrultuda Arap Madde-1: Saltanatın kaldırılmasına ve egemen- devletleri ile İsrail arasındaki gerginlik tırmanmaya başladı. lik ve hüküm sürme haklarının terk edileme- 1967'de Filistinli direnişçi grupların Suriye üzerinden İsrail mek, bölünememek ve vazgeçilememek üzere topraklarına saldırması yeni bir savaşı ateşledi. Fakat Türkiye halkının gerçek temsilcisi olan Büyük SSCB tarafından silahlandırılan Arap devletleri çok kısa Millet Meclisi’nin manevi kişiliğinde saklı bulun- bir sürede, ABD tarafından desteklenen İsrail karşısında duğuna ilişkin 1 Kasım 1922 tarihli karara karşı ağır bozguna uğradılar. Tarihe \"Altı Gün Savaşı\" diye veya Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin meşruluğu- geçen 1967 Arap-İsrail Savaşı sonunda İsrail, Mısır'ın Sina na isyanı içeren sözle veya yazıyla veya eylemle Yarımadası'nı, Suriye'nin Golan Tepeleri'ni, Ürdün'ün Batı kasıtlı muhalefet eden veya karışıklık çıkaran Şeria bölgesini ve Doğu Kudüsü işgal ederek sınırlarını veya yayında bulunan kişiler vatan haini sayılır. dört kat genişletti. Yukarıdaki kanun metninde yapılan değişikliğin; Bu bilgiler; I. eski rejime dönüşü engellemek, I. SSCB'nin İsrail karşıtı bir tutum sergilediği, II. millî iradenin devamlılığını sağlamak, II. büyük devletlerin çıkar çatışması yaşadığı, III. çok partili hayata geçiş sürecini ertelemek III. İsrail'in önemli toprak kazancı sağladığı, IV. Türkiye'nin savaşta Arap devletlerini desteklediği amaçlarından hangilerine yönelik olduğu söylenebilir? durumlarından hangilerinin göstergesi olarak kabul edilebilir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II A) Yalnız I B) I ve II C) II ve IV D) I ve III E) II ve III D) I, II ve III E) I, III ve IV B İ L G İ S A R M A L 114 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / SOSYAL BİLİMLER Deneme - 2 5. İngiliz Tarihçi Arnold J. Toynbee, Atatürk ile ilgili şu sözleri 7. sarf etmiştir: “Bir an için tahayyül ediniz ki; Batı dünyasında Yukarıda bazı dış kuvvetlerin oluşturdukları yer şekilleri Rönesans, Reformasyon, XVII. yüzyıl sonundaki bilim ve verilmiştir. düşünce ihtilali, Fransız İhtilali ve Sanayi İnkılabı bir insan Buna göre bu yer şekillerinin oluşumundaki ortak özel- ömrünün içine sığdırılmıştır.” lik aşağıdakilerden hangisidir? A) Aşındırma şekilleri olmaları Buna göre Arnold J. Toynbee'nin Atatürk Dönemi'nde B) Doğrudan rüzgarların oluşturdukları şekiller olmaları gerçekleştirilen; C) Oluşumlarının tamamının akarsulara ait olmaları D) Buzul biriktirme şekilleri olmaları I. saltanatın kaldırılması, E) Mantodan gelen enerji ile oluşmaları II. üniversite reformu, III. cumhuriyetin ilanı inkılaplarından hangilerine vurgu yaptığı söylenebilir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) I ve III E) I, II ve III 8. Aşağıdaki nüfus piramitlerinin hangisinde doğum ve ölüm oranı düşük, nüfusun doğal artışı istikrarlı bir yapıya sahiptir? A) B) 6. B İ 21 Haziran L 21 Mart - 23 Eylül G 21 Aralık İ D S C) D) A K B R I II III IVV M A L Yukarıda Kuzey Yarım Küre’de yere dikilen bir çubuğun E) Erkek 90+ Kadın farklı tarihlerde öğlen saat 12.00'de oluşan gölge boyları 85-90 numaralandırılarak gösterilmiştir. 16 12 8 4 80-84 4 8 12 16 Nüfus (milyon) 75-79 Nüfus (milyon) Buna göre 21 Haziran tarihinde oluşan gölge boyu 70-74 hangi numara ile gösterilmiştir? 65-69 60-64 A ) I B) II C) III D) IV E) V 55-59 50-54 45-49 40-44 35-39 30-34 25-29 20-24 15-19 10-14 5-9 0-4 00 Yaş grupları 9 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / SOSYAL BİLİMLER Deneme - 6 4. Atatürk inkılaplarının dayandığı esaslardan bazıları şunlar- 6. dır: A 23° 27ı I. Ulusal bağımsızlık benimsenmelidir. B 0° Ekvator II. Devlet eliyle yapılan yatırımlarla ülke kalkındırılma- C 23° 27ı lıdır. Yukarıdaki şekilde 21 aralık tarihinde B merkezinden A III. Egemenlik halka ait olmalıdır. ve C merkezlerine giden araştırma grupları aşağıdaki- IV. İnanç ve düşünce özgürlüğü sağlanmalıdır. lerden hangisini gözlemleyemez? V. Çağdaş uygarlık seviyesine ulaşılmalıdır. A) A merkezinde gece süresinin 12 saatten daha fazla Bu esaslar ile Atatürk ilkelerinin eşleştirilmesi aşağıda- olduğunu kilerden hangisinde yanlış verilmiştir? B) B merkezine Güneş ışınlarının öğle vakti dik açıyla A) I → Halkçılık geldiğini B) II → Devletçilik C) C merkezine Güneş ışınlarının A merkezine göre daha C) III → Cumhuriyetçilik D) IV → Laiklik dik açıyla geldiğini E) V → İnkılapçılık D) A merkezinde öğle vakti gölge boyunun en uzun oldu- ğunu E) C merkezindeki gündüz süresinin A merkezinden uzun olduğunu B İ L G İ 5. Mustafa Kemal bir konuşma esnasında “Şair Mehmet Emin S 7. Rüzgar basınç farklarının az ve mesafenin uzun olduğu A Yurdakul’un ilk defa Manastır Askerî İdadisinde öğrenci yerlerde daha yavaş eser. iken okuduğum ‘Ben bir Türk’üm, dinim, cinsim uludur.’ R mısralarıyla başlayan şiirinde bana ulusal benliğimin guru- M runu tattıran ilk anlatımı bulmuştum.” demiştir. V II 1003 A I Buna göre Mehmet Emin Yurdakul’un, Mustafa Kemal L 1012 üzerindeki etkisi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söy- III lenebilir? 1015 A) Laik anlayışının oluşması IV B) Demokrasi düşüncesinin olgunlaşması 1008 C) Liberal fikirlerin benimsenmesi Buna göre yukarıdaki izobar haritasında gösterilen D) Milliyetçilik fikrinin gelişmesi rüzgarlardan hangisi daha yavaş eser? E) Bilimsel düşüncenin şekillenmesi A) I B) II C) III D) IV E) V 31 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / SOSYAL BİLİMLER Deneme - 6 8. İnsanlar geçimlerini sağlamak, çeşitli imkanlardan fayda- 11. Felsefeye en uygun şekilde başlayanlar septiklerdir; ama lanmak, daha iyi yaşam koşulları elde etmek ve yerleşmek tersinden bakıldığında, her septik, septik kaldığı sürece, fel- üzere göç ederler. sefenin başlangıcında kalan kişidir. Buna göre aşağıdakilerden hangisi göçün ekonomik Bu parçada sözü edilen “septik” sözcüğünün anlamı nedenleri arasında gösterilmez? aşağıdakilerden hangisidir? A) Gelir dengesizliği B) Geçim sıkıntısı A) Akılcı B) Şüpheci C) Sezgici C) Toprakların miras yoluyla parçalanması D) Doğal zenginlikler D) Kaderci E) Deneyci E) Kültürel farklılıklar 9. Yeryüzünde bütünüyle doğal faktörlerin karşılıklı etkileşi- 12. Rönesans’ta, felsefenin ana eğilimi, kendini her türlü miyle meydana gelen sahip oldukları özellikleri itibariyle bağlılıktan sıyırmak, yalnız kendine dayanmak, kendini genelde bütünlük sağlayan bölgelere doğal bölge denir. arayıp bulmaktır. Rönesans düşüncesi kendini bütün tarihi otoritelerden bağımsız kılmaya, dünya ve hayat üzerindeki görüşlerine yalnız deneyin ve aklın sağladığı doğrularla biçim vermeye çalışır. Buna göre aşağıdakilerden hangisi doğal bölgelere Buna göre Rönesans felsefesi aşağıdakilerden hangi- örnek verilebilir? sine karşı çıkmaktadır? A) Dikey yönde kentleşen bölgeler A) Eleştirel düşünüşe B) Seyrek nüfuslu bölgeler B) Yenilik arayışına C) Güneş enerjisinden elektrik üreten bölgeler C) Sekülerizme D) Yıllık ortalama sıcaklığı 20 °C üzerinde olan bölgeler D) Akıl yürütmelere E) Taş kömürü çıkarılan bölgeler E) Dogmatik düşünüşe B İ L G 10. Ülkelerin hazırlıklı oluşlarına bağlı olarak afetlerin neden İ 13. Bir civciv yumurtadan çıkmak ister, havaya atılan bir S olduğu can ve mal kayıpları farklılık göstermektedir. taş düşmek ister, bir dalga sahile ulaşmak ister, bir A tohum meyve olmak ister, yağmur yüklü bir bulut yağmak R ister. Her varlık doğasında olanı ortaya koymak amacını M taşır. Evrendeki varoluş amacına uygun yaşamak ister. I III IV A Bulutun yağmasını, çocuğun büyümesini, tohumun meyve- II V L ye dönüşmesini engellerseniz, evrendeki düzen ve denge bozulur. Varlık yokluğa dönüşür. Parçada verilenler Aristoteles’in aşağıdaki görüşlerin- den hangisini desteklemektedir? Buna göre yukarıdaki haritada numaralandırılarak gös- A) Evrendeki varlıklar belli bir amaca yönelik hareket terilen ülkelerden hangisi gerçekleşecek aynı şiddette- eder. ki bir afetten daha az etkilenir? B) Varlığın temelinde yer alan ilke anlaşılamaz. A) I B) II C) III D) IV E) V C) Evrende bir kaos vardır. D) Varlıklar diğer varlıklara göre anlam kazanır. E) Varlık algılayana bağlı olarak var olur. 32 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / SOSYAL BİLİMLER Deneme - 7 5. • Amasya Genelgesi’nde; “Milletin bağımsızlığını, 7. Aşağıdaki yer şekillerinden hangisinin oluşumu diğer- yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.” kararı lerinden farklı bir nedene bağlıdır? alınmıştır. • Erzurum Kongresi’nde; “Kuvay-ı Milliye’yi etkin, millî iradeyi hâkim kılmak esastır.” kararı alınmıştır. • TBMM’nin açılması ile “TBMM’nin üstünde bir güç yoktur.” kararı alınmıştır. • Teşkilat-ı Esasiye Kanunu ile “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.” kararı alınmıştır. Bu bilgiler dikkate alındığında, aşağıdakilerden hangi- sinin süreç içerisinde ortaya çıktığı söylenebilir? A) İstanbul Hükümeti’nin faaliyetlerinin B) Uluslararası alanda saygınlık kazanılmasının C) Ulusal iradenin yönetimdeki etkisinin D) Ulusal birlik ve beraberliğin gerçekleşmesinin E) Ulusal bağımsızlığın sağlanmasının B İ L G İ S IV A 8. R I III M A II V 6. Günümüzdeki birçok şehrin; akarsu, göl, deniz, okya- L nus gibi su kaynaklarının yakınında kurulması insan doğa etkileşimi açısından değerlendirildiğinde aşağı- dakilerden hangisini en iyi yansıtır? A) İnsanın doğaya zarar vermesini B) İnsanın doğayı korumasını Haritada numaralandırılarak gösterilen alanların han- C) İnsanın doğayı değiştirmesini gisinde yerleşme alanlarını olumsuz olarak etkileyen D) İnsanın doğaya bağımlı olmasını temel faktör diğerlerinden farklıdır? E) İnsanın doğaya adapte olmasını A) I B) II C) III D) IV E) V 36 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / SOSYAL BİLİMLER Deneme - 7 9. Deniz yolları kara yollarından sonra gelişme gösteren ve 12. Çölde yürürken yerde duran bir taş gördüğümü ve kendi daha çok yük taşımacılığında kullanılan ulaşım ağıdır. kendime bu nesnenin nasıl var olduğunu sorduğumu düşünün. Bu durumu, doğal güçlerin işleyişine bağlayarak Buna göre aşağıdaki deniz yollarından hangisi diğerle- taşın varlığını tamamen rastlantıyla açıklayabilirim. Ancak, rinden daha işlektir? eğer yerde duran bir saat görürsem, onu benzer şekilde akla uygun olarak açıklayamam. Bir saat, zamanın geçişini A) Ümit Burnu Yolu düzenli bir biçimde hesaplamak için hep birlikte düzgün B) Kuzey Atlantik Yolu bir şekilde işleyen çarklar, dişliler, miller, yaylar ve den- C) Batı Avrupa, Akdeniz ve Hint Okyanusu Yolu gelerden oluşan kompleks bir düzenekten meydana gelir. D) Pasifik Aşırı Yolu Bu metal parçalarının montaj ve oluşumunun çalışan bir E) Atlantik, Güney Amerika ve Doğu Kıyısı Yolu makinede bir araya gelmesini, rüzgâr ve yağmur gibi faktör- lerin tesadüfî işleyişine dayandırmak tamamen mantıksız olurdu. Bu durumda, bu fenomenden sorumlu olan zeki bir varlığın var olduğu gerçeğini kabul etmemiz gerekir. Bu parçada aşağıdaki sorunlardan hangisine yönelik bir örneklendirme yapılmıştır? 10. Toprağın üst kesiminin su, rüzgar ve insanların çeşitli faali- A) Ölümden sonraki yaşam B) Ruhun ölümsüzlüğü yetleri ile aşınarak taşınmasına erozyon denir. Buna göre erozyonun sıklığını ve etkilerini azaltmak C) Tanrı’nın varlığı için aşağıdakilerden hangisi yapılırsa yanlış olur? D) Evrenin sonlu olup olmadığı A) Bitki örtüsü tahribatı önlenerek ağaçlandırma faaliyet- E) İrade özgürlüğü lerini artırma B) Eğimli arazilerde tarım yapılacaksa bu arazileri basa- maklandırma C) Halkı erozyona karşı bilinçlendirme D) Eğimli tarım arazilerini eğime dik sürme E) Tarım alanlarında nöbetleşe ekim yerine nadas tarımı B yapma İ L G İ 13. Bireysel özgürlük merkezi değerdir; o eşitlik, adalet veya otoriteye göre önceliklidir. Bu, doğal olarak bireye duyulan S inançtan ve herkesin kendi seçtiği veya hoşlandığı şekilde A davranmasını sağlama arzusundan kaynaklanır. Bununla R birlikte bir bireyin özgürlüğü diğerlerinin özgürlüğünü teh- 11. Bilimsel ön deyi,  yasalardan yararlanarak henüz olmamış M dit edebileceği ve özgürlüğün kurallara riayetsizlik haline A gelebileceği göz önüne alınarak, “hukuka bağlı özgürlük” olguları önceden tahmin etmektir. L gereklidir. Buna göre aşağıdakilerden hangisi bilimsel ön deyi Bu parçada aşağıdakilerden hangisi savunulmaktadır? örneğidir? A) Toplumsal düzen özgürlüğe dayansa da bu sınırsız bir A) Sıcaklık farklılıkları rüzgarlara neden olur. özgürlük değildir. B) Havadaki karbondioksit oranının artması zehirlenmele- B) Özgürlük, eşitlik olmadan bir anlam taşımaz. re neden olur. C) İdeal bir toplumsal düzenden söz edilemez. C) Kalp damarlarının daralması kalp krizine neden olur. D) Toplumsal yaşam insan özgürlüğünü ortadan kaldırır. D) Isınan hava genleşir; Bu nedenle de yükselir. E) Sınırları olan bir özgürlük anlayışı gerçek bir özgürlük E) Gelecek hafta sıcaklıklar mevsim normallerinin altına olamaz. inecek. 37 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / SOSYAL BİLİMLER Deneme - 8 8. Aşağıda Türkiye’nin belirli yıllara ait nüfus artış hızı grafiği 10. Bitki örtüsünün zayıf olduğu alanlarda rüzgara bağlı eroz- verilmiştir. yon oluşur. Türkiye’nin Nüfus Artış Hızı V 30 IV III 25 20 II 15 10 I 5 0 22222221111111111112000000099999999999901111110988776655443159432000510505050505 Buna göre, haritada numaralı alanların hangisinde rüz- gar erozyonu daha etkilidir? Grafiğe göre; A) I B) II C) III D) IV E) V I. nüfus artış hızının bazı yıllarda artış gösterdiği, II. nüfus miktarının bazı yıllarda azalış gösterdiği, III. son yıllarda nüfus artış hızının genellikle değişme- diği yargılarından hangilerine ulaşılır? A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) I ve III E) I, II ve III B İ L G İ 11. Filozof olmak, mevcut bilgi hakkında düşünmek, kendini S sorgulamak ve mevcut bilgiyi yeniden dikkatlice irdelemek A demektir. Buna göre insan sahip olduğu bilgileri tekrar tar- R tışma konusu yaparak, kendi düşüncesi üzerine bir dönüş M hareketi yapar. Dolayısıyla felsefi düşünmek felsefede A bilginin ilk aşamasını değil, ikinci aşamasını dikkate almak L demektir. 9. İki su kütlesini birleştiren doğal su yollarına boğaz, iki su Bu parçada felsefenin hangi özelliğinden söz edilmiş- tir? kütlesini birleştirmek için insanlar tarafından açılan su yol- larına ise kanal adı verilir. A) Tutarlı olması B) Refleksif olması Buna göre, aşağıdakilerden hangisi kanal değildir? C) Evrensel olması D) Sistemli olması A) Süveyş B) Macellan C) Panama E) Eleştirel olması D) Kiel E) Korint 42 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / SOSYAL BİLİMLER Deneme - 9 5. İstanbul Hükümeti, Ankara’da yeni bir meclisin açılmasını 8. I engellemek amacıyla şeyhülislamdan fetva alarak Millî III Mücadele hareketini halifeye karşı bir ayaklanma olarak IV göstermeye çalışmıştır. V İstanbul Hükümeti’nin bu tutumunun aşağıdakilerden hangisine yönelik olduğu savunulabilir? II A) Ayan Meclisi’nin yetkilerini korumaya Haritada numaralarla gösterilen alanların nüfus özel- B) Temsil Heyeti’ni halk desteğinden yoksun bırakmaya likleriyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? C) İtilaf Devletleri arasında ikilik çıkarmaya D) Yasama organının yönetimdeki etkinliğini artırmaya A) I numaralı alanda sıcaklık ortalamaları düşük olduğun- E) Kutsal cihat çağrısına işlerlik kazandırmaya dan nüfus seyrektir. 6. Aşağıdaki tabloda K, L ve M şehirlerinde, belirtilen tarihler- B) II numaralı alanda endüstri geliştiğinden nüfus yoğun- luğu fazladır. deki gündüz süreleri verilmiştir. C) III numaralı alanda delta ovasının tarımsal verimliliğine Şehir 21 Mart 21 Haziran 23 Eylül 21 Aralık bağlı olarak nüfus yoğundur. K 10 L 8 D) IV numaralı alanda tarım ve endüstrinin gelişmesine M 13 bağlı olarak nüfus yoğundur. E) V numaralı alanda yıllık yağış miktarı düşük olduğun- dan nüfus seyrektir. 12 14 12 12 16 12 12 11 12 Buna göre şehirlerin Ekvatora en yakından en uzağa doğru sıralanışı aşağıdakilerden hangisinde doğru B verilmiştir? İ L 9. Aşağıdaki haritada bazı alanlar renklendirilerek gösterilmiş- A) K, L, M B) K, M, L C) L, K, M G tir. İ D) L, M, K E) M, K, L S A R M 7. Türkiye’nin fiziki duvar haritası ile atlas sayfasındaki A L fiziki harita; I. ayrıntıları gösterme gücü, II. coğrafi koordinatlar, Haritada renklendirilen alanlar, aşağıdaki iklim bölgele- rinin hangisinde yer alır? III. yükselti değerleri, A) Akdeniz iklim bölgesi IV. harita alanı B) Ekvatoral iklim bölgesi C) Muson iklim bölgesi özelliklerinden hangileri bakımından benzerlik göste- D) Savan iklim bölgesi rir? E) Step iklim bölgesi A) I ve II B) I ve III C) II ve III D) II ve IV E) III ve IV 47 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / SOSYAL BİLİMLER Deneme - 11 5. Mustafa Kemal 1 Mart 1924 tarihinde yaptığı bir konuşma- 7. IV V da, “Memleket kamuoyunda tartışılan eğitim ve öğretimin birleştirilmesinin zaman kaybetmeksizin uygulanması lüzu- munun farkındayız. Bu yolda gecikmenin zararları ve bu yolda acele etmenin ciddi ve derin faydaları hızlı kararlara vesile olmalıdır.” demiştir. Mustafa Kemal’in bu sözleri doğrultusunda aşağıdaki I inkılaplardan hangisinin gerçekleştirildiği söylenebilir? III A) Türkiye İktisat Kongresi’nin yapılması II B) Türk Dili Tetkik Cemiyeti’nin kurulması C) Erkan-ı Harbiye Vekaleti’nin kaldırılması D) Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun çıkarılması E) Köy Enstitülerinin açılması Yukarıda gösterilen yeryüzü şekli haritada işaretlenmiş alanların hangisinde yaygın olarak görülür? A) I B) II C) III D) IV E) V 8. 6. 5° 10° 15° 20° B İ 40° L A G İ 20° B S A 0° R C M A 20° L Yukarıdaki koordinat düzleminde verilen bilgilere göre Yukarıda verilen nüfus piramidinden aşağıdakilerden A, B ve C bölgeleri için aşağıdaki yargılardan hangisi hangisi hakkında bilgi elde edinilemez? söylenemez? A) A merkezinde çizgisel hız en azdır. A) Aritmetik nüfus yoğunluğu B) B ve C merkezlerinin izdüşüm alanları eşittir. B) Nüfusun yaş gruplarına dağılışı C) C merkezi Güney Yarım Küre’de yer alır. C) Bağımlı nüfus sayısı D) A, B ve C merkezlerinin Başlangıç meridyenine olan D) Ortalama yaşam süresi E) Nüfusun cinsiyet durumu uzaklıkları eşittir. E) A, B ve C merkezlerinin bölge içi enlem farkları eşittir. 57 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / SOSYAL BİLİMLER Deneme - 18 5. Türkiye Cumhuriyeti'nin \"ağa, hacı, hoca, hafız, bey, 8. Ardahan ve çevresi paşa, hanım, hanımefendi\" gibi eski toplum zümrelerini Kış aylarının soğuk belirten unvanları yasaklaması aşağıdakilerden hangi- olması ve yer şekilleri sinin devamı niteliğindedir? A) Kıyafet değişikliğinin Menteşe Yöresi Şanlıurfa çevresi IV B) İzmir İktisat Kongresi'nin toplanmasının Dağlık ve engebeli Engebenin ve yükselti- C) Ölçü ve tartı sistemlerinin değiştirilmesinin V D) Soyadı Kanunu'nun çıkarılmasının I nin fazla olması Hakkari çevresi E) Yeni Türk alfabesinin kabul edilmesinin II Yer şekilleri 6. İnsanlar doğanın olumsuz etkilerinden kurtulmak ya da III doğadan daha çok faydalanmak için doğa üzerinde deği- Tuz Gölünün Güneyi şiklik yapmaktadır. Yağış azlığı Yukarıda Türkiye’de bazı merkezler ve bu merkezlerin nüfusunun seyrek olma nedenleri verilmiştir. Buna göre verilen merkezlerle ilgili nedenlerden han- gisi yanlıştır? A) I B) II C) III D) IV E) V Sözü edilen duruma; I. engebeli arazilerde ulaşımı sağlamak için viyadük- lerin yapılması, II. Avrupa’da sanayinin gelişmesiyle göçün artması, III. bataklık alanların kurutularak tarım alanlarının oluş- turulması örneklerinden hangileri gösterilirse doğru olur? A) Yalnız III B) I ve II C) I ve III B İ D) II ve III E) I, II ve III L G 9. İ 7. II III V S A I R M A L IV Harita üzerinde işaretlenmiş alanlar ortak bölge sınıf- landırılması içinde yer alsaydı aşağıdakilerden hangisi Deniz doğru olurdu? Yukarıdaki haritada işaretlenmiş merkezlerin hangisi- A) Dağlık bölge nin yükseltisi deniz seviyesine en yakındır? B) Çöl bölgesi C) Orman bölgesi A) I B) II C) III D) IV E) V D) Deprem bölgesi E) Heyelan bölgesi 93 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / SOSYAL BİLİMLER Deneme - 23 8. Ülke içerisinde yaşanan yoğun göç hareketleri sonu- 10. İnsanlar ihtiyaç ve istekleri doğrultusunda doğal çevreyi cunda; kullanır. I. ülke nüfusunun değişmesi, II. ülkede nüfus dağılışının değişmesi III. bölgesel kalkınma hızlarının değişmesi durumlarından hangileri ortaya çıkar? A) Yalnız III B) I ve II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III Buna göre yukarıdaki görselde insanlar hangi doğal ortamları kullanmaktadır? A) Litosfer – biyosfer B) Hidrosfer – litosfer C) Biyosfer – hidrosfer D) Hidrosfer – atmosfer E) Atmosfer – litosfer B İ L G İ 9. II S III A R 11. İnsanın davranışları ilahi bir güç tarafından önceden tayin I M edilmiştir. İnsan, bu güç tarafından izah edilemez bir tarzda A davranışta bulunmaya sürüklenmektedir. İnsan ne kadar IV L çabalasa da olacak bir şeyin önüne geçemez. V Bu parçadaki görüşler; Süveyş Kanalı’nın açılması ile önemini kaybeden su I. Determinizm yolu haritada işaretli alanların hangisinde gösterilmiş- II. Fatalizm tir? III. İndeterminizm Yaklaşımlarından hangisine aittir? A) I B) II C) III D) IV E) V A) II ve III B) I ve III C) Yalnız III D) Yalnız II E) Yalnız I 121 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / SOSYAL BİLİMLER Deneme - 2 13. “Benim bildiğim Akdenizliler sıcak kanlıdır. Bu nasıl Akdenizli 15. Hegel’e göre tez durumundaki “geist”, merak duygusu ve anlamıyorum. Selam veriyoruz almıyor. Konuşmaktan aciz. mükemmelleşme isteğiyle kendini aşar ve antitezi olan Herkesten kaçıyor.” doğayı meydana getirir. Tarihsel sürecin sonunda Alman devletinin çatısı altında ve Hristiyanlık dini etrafında buluşa- Bu düşüncelere sahip biri aşağıdaki akıl yürütme cak olan insanlık, tarihsel sürecini tamamlayacaktır. Ayrıca yollarından hangisinin yanlışlığından kaynaklanan bir tüm doğa geldiği yere yani “geist”e geri dönecektir. Sonuçta şaşkınlık yaşamaktadır? mükemmelleşmiş bir Tanrı ortaya çıkacaktır. Bu da sentez A) Eşitlik aşamasıdır. B) Tümdengelim C) Analitik düşünüş “Tinin Fenomenolojisi” adlı eserindeki bu görüşlerinde D) Analoji Hegel, aşağıdaki anlayışların hangisini anlatmaktadır? E) Tümevarım A) Diyalektik idealizm B) Egzistansiyalizm C) Diyalektik materyalizm D) Empirizm E) Rasyonalizm B İ 14. Platon’a göre, filozoflar diğer insanların sahip oldukları gibi L G değişen şeylerin bilgisine değil, değişmeyen şeylerin bilgi- İ sine sahiptirler. Dolayısıyla bilimi seven ve kavrayan kişi, diğer insanlara göre her yönden daha üstün olur ki ideal S 16. Allah Âdem’e bütün varlıkların isimlerini öğretti. Sonra onla- devleti yönetecek kişi de bu kişi, yani filozof kral olacaktır. A Platon’a göre, filozof kralın her şeyden önce bilime düşkün R rı meleklere göstererek, “Eğer doğru söyleyenler iseniz, olması, yalandan kaçınması, özü ve sözünün bir olması, M haydi bana bunların isimlerini bildirin” dedi. Melekler, “Seni bedenin zevklerini değil sadece ruhun zevklerini araması, A bütün eksikliklerden uzak tutarız. Senin bize öğrettiklerin- ölçüsüz ve açgözlü olmaması, içinde hiçbir aşağılık tarafın L den başka bizim hiçbir bilgimiz yoktur. Şüphesiz her şeyi olmaması, korkak olmaması, sağlam bir belleğinin, ölçü ve hakkıyla bilen, her şeyi hikmetle yapan sensin” dediler. inceliğinin olması gerekir. (Bakara; 31-32) Buna göre Platon aşağıdakilerden hangisini önermek- Bu ayetlerde vurgulanan temel düşünce aşağıdaki yar- tedir? gılardan hangisiyle ifade edilebilir? A) Güçlü bir otoritenin varlığını A) İslam’a göre bilginin kaynağı Yüce Allah’tır. B) Herkesin yönetime katılabilmesini B) Meleklerin bilgi dağarcığı oldukça geniştir. C) Sivil toplumun gelişmiş olmasını C) İnsan, meleklerden üstün olarak yaratılmıştır. D) Yöneticilerin her yönden nitelikli olmalarını D) Varlıklar âleminde birçok bilgi kaynağı mevcuttur. E) Devletin yasalarla yönetilmesini E) Allah, Hz. Âdem’e gaybın bilgisini vermiştir. 11 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / SOSYAL BİLİMLER Deneme - 5 11. Her eylemde ya da duyguda, kötüye ya da erdemsizliğe 13. Görünen doğa yani dünya değişmektedir. Mevsimler, gece denk düşen iki aşırı uç, gereğinden fazla olan ve gere- ve gündüz, yağmur, fırtına, kar vb. doğa olayları hep bir ğinden az olan bulunur. Bu iki ucun ortasında ise, iyi ve değişim göstergeleridir. Ancak bu değişimde sürekli bir erdemli olan, tam gereği kadar olan yer alır. Korku örneğini düzenlilik kendini hissettirmektedir. İlkbahardan sonra yaz, ele alırsak, bir aşırı uçta gereğinden fazla korku, “korkul- ardından sonbahar ve daha sonra kış gelmekte ve düzen- ması gerekmeyen şeylerden korkmak”, diğer aşırı uçta lilik yinelenmektedir. Benzer şekilde gece ve gündüz de bir ise, cüretlilik, “korkulacak şeylerden korkmamakta aşırıya düzenlilik içerisindedir. kaçan kişinin cüretliliği” yer alır. Bu ikisinin arasında ise, gereği kadar korku barındıran yiğitlik bulunur. Bu parçada anlatılan durumu Herakleitos aşağıdaki kavramlardan hangisiyle açıklar? Aristoteles’in bu görüşleri aşağıdakilerden hangisiyle özetlenebilir? A) Logos B) Arkhe C) İroni A) İnsan eylemlerini kişisel çıkarlarına göre düzenler. D) Maotika E) Paradigma B) Ahlaki eylem herkesin faydasına olan eylemdir. C) Eylemin değerini belirleyen eyleme temel olan niyettir. D) İnsan eylemlerinde orta yolu tercih etmelidir. E) Bilgili insan nerde nasıl davranacağını bilen insandır. 14. Hem insan eylemlerinin özgür olduğunu hem de Tanrı’nın önceden her şeyi belirlediğini aynı an da savunmak müm- kün değildir. Çünkü bunlar bağdaştırılamaz. Bu parçada bir argümanın hangi özelliği taşıması gerektiği vurgulanmıştır? A) Tutarlı olması B) Çok yönlü olması C) Problem çözmeye yönelik olması D) Olgulara uygun olması B E) Evrensel olması İ L G İ 12. Felsefe sorunlarımızın üstünde konuşabilmeye, sorunları- mızın kavramlarla ilgili köklerine inmeye, kavramlarla yaşa- S A ma arasındaki ilişkiyi anlamaya yarar. Kendimizi aramaya, R 15. Nietzsche’ye göre her türlü otorite insanın doğasına aykırı- bu arayışta, bilimin bize söylediklerini araştırıp, tartışmaya, M kısacası kendimizle, dünyayla açık seçik hesaplayabilme- A dır. İnsanın doğasına uygun olan; güçlü, korkusuz ve acı- ye, konuşabilmeye yarar. L masız olmaktır. Devlet, insan üzerinde baskı kurarak onun doğallığını ve yaratıcılığını yok eder. Bu nedenle otorite Bu parçada aşağıdaki sorulardan hangisine yanıt aran- altında insanların mutlu olduğu bir yaşam olanaksızdır. mıştır? Buna göre Nietzsche aşağıdaki görüşlerden hangisini A) Felsefenin sorularının ayırt edici özelliği nedir? savunmuştur? B) Filozof olmak neyi gerektirir? A) Otoritenin yokluğu kaosa neden olur. C) Felsefenin sınırları var mıdır? B) İdeal bir toplumsal düzen olanaksızdır. D) Felsefi düşünme nasıl olur? C) Otoritenin sınırları olmalıdır. E) Felsefenin işlevi nedir? D) Devlet anlaşmaya dayalı gerekli bir kurumdur. E) Toplumsal düzenlemeler insanın özgürlüğünün güven- cesidir. 27 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / SOSYAL BİLİMLER Deneme - 10 14. Düşüncelerimizin eylemlerimiz üzerindeki etkisi eylemi 16. İnsanların düşünme ve anlama yetenekleri birbirinden fark- başarılı ve etkili bir eylem kılıyorsa, bir başka deyişle bize lıdır. İnsanın içinde bulunduğu psikolojik, sosyal, kültürel düşündüğümüz amaçlara ulaşma olanağı veriyorsa, doğru- ve ekonomik şartlar, onun din anlayışı üzerinde etkili olur. dur. Örneğin, bir soru çözümü için bir yol kullanıyorum. Bu Bu durum, dinin farklı anlayış ve uygulama biçimlerinin yolun doğruluğu benim soruyu çözmemle sonuçlanıyorsa ortaya çıkmasına zemin hazırlamıştır. Din, Allah’ın (c.c.) bilinen bilimsel ilkelere aykırı olsa bile benim için doğrudur. peygamberler aracılığıyla insanlara gönderdiği ilahi mesaj- ları içerirken din anlayışı bu mesajların insanlar tarafından Bu parçada aşağıdaki doğruluk ölçütlerinden hangisi içinde bulundukları şartlara göre algılanma ve yorumlanma kullanılmıştır? biçimlerini ifade eder. Bundan dolayı din tek iken din anla- yışları birden çok olabilir. Ayrıca din değişmez, din anlayışı A) Apaçıklık değişebilir. Dolayısıyla dinin yanlış anlaşılmasından kay- B) Tümel uzlaşım naklanan sorunlar, dine mâl edilemez. C) Uygunluk D) Fayda Bu parçadan aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz? E) Tutarlılık A) Din vahye dayanır. B) Din anlayışları evrenseldir. C) Din anlayışlarındaki farklılıklarda insan unsuru etkilidir. D) Toplumsal ve kültürel şartlar din anlayışlarını etkiler. E) Din anlayışı dinin bizatihi kendisi olarak kabul edile- mez. 17. • Kim bir hata işler veya bir günah kazanır da sonra onu bir suçsuzun üzerine atarsa, şüphesiz bühtanı ve apaçık bir günah yüklenmiş olur. (Nisâ; 112) • Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakının B ve doğru söz söyleyin ki Allah sizin işlerinizi düzelt- İ sin ve günahlarınızı bağışlasın. Kim Allah’a ve L Resülüne itaat ederse, muhakkak büyük bir başarı- G ya ulaşmıştır. İ (Ahzâb; 70-71) • Kıskandığı vakit kıskanç kişinin şerrinden sabahın 15. Akıl dil içerisinde bir gerçeklik kazanır. İnsanın akıllı bir S Rabb’ine sığınırım. A varlık olması onun düşünme yetisine sahip olması demek- R (Felak; 5) tir. Dil dediğimiz şey de, düşünmenin dışa vurulmasından başka bir şey değildir. Dilsiz bir düşünme, mümkün değildir. M • Eksik ölçüp tartanların vay haline! Onlar, insan- Ne dil düşünmesiz ne de düşünme dilsiz olabilir. A lardan ölçerek bir şey aldıklarında tam ölçerler. Mantıksal pozitivizmin bu görüşlerini özetleyen yargı L Kendileri başkalarına vermek için ölçüp tarttıkların- aşağıdakilerden hangisidir? da ise haksızlık ederler. (Mutaffifîn; 1-3) A) Düşünme tutarlı olduğunda kabul görür. Verilen ayetler İslam ahlakında yerilen davranışlardan hangisiyle ilişkilendirilemez? B) Dil, düşünmeye sınır çizer. C) Her insan kendi diliyle düşünür. A) Yalan D) Düşünme evrensel olanın dile getirilmesidir. B) Haset E) İnsanın dili, onun dünyasıdır. C) Hile D) Gösteriş E) İftira 54 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / SOSYAL BİLİMLER Deneme - 18 14. Filozoflar dolambaçlı bir labirentte sürekli gezinen ve kendi- 16. Hz. Peygamber’in vefatından sonra yaşanan, devlet baş- lerini, önceki filozofların daha önce geçtiği ama hiçbir çıkış kanının kim olacağı gibi konulardaki siyasi gelişmeler, bulamadığı yerlerde bulanlardır.” farklı dinî yorumların da ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Başlangıçta siyasi yorum farklılıklarından kaynaklanan Düşünür bu görüşlerinde felsefenin hangi özelliğini ihtilaflar zamanla bazı itikadi mezheplerin ortaya çıkmasını vurgulamıştır? da tetiklemiştir. Bazı mezhepler de doğrudan inançla ilgili A) Varlığı genel olarak yorumlaması ihtilaflardan ortaya çıkmıştır. İster siyasi isterse itikadi bir B) Öznelliğe dayalı bir arayış olması meseleden ortaya çıkmış olsun bu farklı yorumlar, itikadi C) Evrensel konulara yönelmesi siyasi yorumlar şeklinde nitelendirilmiştir. D) Kendi içinde çelişki taşımaması E) Sorularını cesaretle dile getirebilmesi Aşağıdakilerden hangisi bu parçada sözü edilen yorumlardan biri değildir? A) Maturidilik B) Eşarilik C) Hanbelilik D) İmamiyye E) Zeydiye B İ 15. Antik Yunan’da aynı soru üzerine farklı filozoflar tarafın- L 17. • “(Resûlüm!) Sana vahyedilen Kitab’ı oku ve dan defalarca yapılan sorgulamalar günümüz sistematik G felsefesini doğurmuştur. Oysa aynı dönemde Hindistan’da İ namazı kıl. Muhakkak ki namaz, hayâsızlıktan ve Antik Yunan’dan bile önce yapılan yaşam sorgulamaları kötülükten alıkoyar. Allah’ı anmak elbette (iba- ve yaşamı anlamlandırma çabaları bu kadar derinlikli S detlerin) en büyüğüdür. Allah yaptıklarınızı bilir. olmamıştır. Çünkü Hindistan’da felsefe, iyi yaşam öğretisini A (Ankebût; 45) bulma amacıyla yapılırken, Antik Yunan’da en tutarlı fikirleri R • Oruç kalkandır. Biriniz oruç tuttuğu gün kötü söz bulmak için yapılıyordu. Yani Hindistan’da filozoflar birbiri- M söylemesin ve kavga etmesin. Şayet biri kendisine nin düşüncelerine değinmemeye özen gösterirken, Antik söver ya da çatarsa: ‘Ben oruçluyum’ desin. Yunan filozofları birbirlerini kıyasıya eleştirmişlerdir. A L (Hz. Muhammed sav) Buna göre, sistematik felsefenin doğuşunda, felsefe- Verilen dini metinlerde vurgulanan ortak konu aşağıda- nin aşağıdaki özelliklerinden hangisinin etkili olduğu kilerden hangisidir? söylenebilir? A) İman ibadet ilişkisi A) Çözümleyici ve kurgusal olması B) İnsan Allah ilişkisi B) Birleştirici ve bütünleştirici olması C) Sabır irade ilişkisi C) Evrensel olması D) Akıl vahiy ilişkisi D) Soruların önemli olması E) İbadet ahlak ilişkisi E) Bilgi birikiminin sorgulanması 95 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / SOSYAL BİLİMLER Deneme - 26 13. “Eğer farklı iklimlerde yaşayan insanların yüreklerindeki 15. Bilimsel teoriler, doğa olaylarını açıklayabildiği sürece bili- duygu ve ihtirasların birbirinden çok farklı oldukları doğru me ‘normal bilim’ denir. Doğa olaylarını açıklayan teorilerin ise, kanunların hem bu ihtiraslara hem de bu karakter fark- bütünü bilim adamlarının sahip olduğu paradigmaları şekil- lılıklarına uygun olması gerekir.” lendirir. Normal bilim sürecinde bilimsel istikrar sürerken, araştırma sonuçları bilim adamlarını öyle bir noktaya geti- Montesquieu bu görüşlerinde aşağıdakilerden hangisi- rebilir ki araştırma bulguları sahip oldukları paradigmalarla ni savunmuştur? çelişir. Başlangıçta paradigmaları tehdit eden bu bulgular kabul edilmek istenmez ve görmezlikten gelinir. Bu aşama- A) Güçler ayrılığı ilkesinin esas olmasını ya ‘kriz durumu’ denir. Ancak araştırma safhaları ilerledikçe B) Güçlü bir otoritenin varlığını ve çeşitliliği arttıkça elde edilen bulguların kabul görmekte C) Yasaların toplumsal farklılıklar taşıması gerektiğini olan paradigma ile olan çelişkisi artar ve bilimin inatçılığı D) Yasaların insanlar arasında eşitlik sağlaması gerektiği- kırılmak zorunda kalır. Bu kriz durumunu aşmak için bilim adamları eski paradigmalarını yeni bir paradigma ile değiş- ni tirmek zorunda kalırlar. E) Her toplumun aynı kurallarla yönetilmesi gerektiğini Buna göre aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşıla- maz? A) Bilim değişim ve gelişime açıktır. B) Bilimde olguları açıklayan görüşler kabul görür. C) Bilimsel araştırmalar hakim paradigmalar da değişikli- ğe yol açabilir. D) Bilim birikimli olarak ilerleyen bir süreçtir. E) Paradigmanın gücü olguları açıklayabilme gücü ile doğru orantılıdır. B I. De ki: O, Allah birdir. Allah samettir (Her şey ona İ L 16. muhtaçtır. O hiçbir şeye muhtaç değildir.). O doğur- G İ mamıştır, doğmamıştır. Onun hiçbir dengi (benzeri) S yoktur. (İhlas; 1-4) A 14. “Madem ki, şüphe ediyorum, o halde varım; fakat ken- R II. Ben cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etsinler M dimde bu şüphe denilen eksikliği görmem, bende, tam ve A diye yarattım. (Zâriyât; 56) olgun fikirlerinin bulunmasını, dolayısıyla bu fikirlerin biricik L anlaşılır nedeni olan Tanrı’nın var olmasını gerektirir; hatta III. Sen af yolunu tut, iyiliği emret, cahillerden yüz çevir. olgun, sözüne sadık, aldatmaz bir Tanrı’nın varlığını gerek- (A’râf; 199) tirir.” Descartes’ın bu görüşleri aşağıdaki problem alanların- Verilen ayetler Kur’an’da yer konulardan hangileriyle dan hangisine yöneliktir? doğru olarak eşleştirilmiştir? A) İrade özgürlüğü I II III B) Tanrı’nın kanıtlaması A) İnanç İbadet Ahlak C) Kötülük problemi B) İbadet Ahlak İnanç D) Tümeller problemi C) Ahlak İnanç İbadet E) Bilginin kaynağı D) İbadet İnanç Ahlak E) Ahlak İbadet İnanç 138 Diğer Sayfaya Geçiniz.

DENEME-1 – KONU / KAZANIM DENEME-2 – KONU / KAZANIM BİLGİ SARMAL 01 Türklerde Coğrafya ile Oluşan Yaşam Tarzı 01 Yazının Gelişimi SOSYAL BİLİMLER 02 Yeniçeriler ve Devşirme Sistemi BRANŞ DENEMELERİ 02 Büyük Selçuklu Devleti’nde Yönetim ve Top- lum Yapısı 03 Osmanlı Topraklarını Paylaşma Mücadelesi 03 Osmanlı Topraklarını Paylaşma Mücadelesi 04 İşgallerin Başlaması ve Millî Mücadeleye Ha- 04 Hukuk Alanındaki Yenilikler zırlık 05 Atatürk Dönemi İç Politikadaki Gelişmeler 05 Türk İnkılabı 06 Türkiye’nin Coğrafi Konumu 06 Dünyanın Yıllık Hareketi ve Sonuçları 07 Türkiye’de Dış Kuvvetler 07 Dış Kuvvetler 08 Nüfus Piramitleri 08 Nüfus Piramitleri 09 Bölge ve Bölge Türleri 10 Afetlerin Genel Özellikleri 09 Uluslararası Ulaşım Hatlarının Genel Özellik- leri ve Etkileri 10 Doğal Ortamda İnsan Etkileri DENEME 11 MS 2. yy - 15. yy Felsefesi 11 Felsefe Tanıma 12 MS. 15.–17. yy Felsefesi 12 Bilim Felsefesi Doğru Sayıları Yanlış Sayıları 13 MÖ. 6. yy - MS. 2. yy Felsefesi 13 Felsefe ile Düşünme 14 Ahlak Felsefesi 14 MÖ. 6.yy - MS 2. yy Felsefesi 15 Sanat Felsefesi 15 18. yy - 19. yy Felsefesi 16 Bilgi ve İnanç 16 Din ve İslam 17 Din ve İslam 17 Allah ve İnsan İlişkisi 18 Allah İnsan İlişkisi 18 Din ve İslam 19 Allah İnsan İlişkisi 19 Bilgi ve İnanç 20 Allah İnsan İlişkisi 20 İslam Düşüncesinde Siyasi - İtikadi ve Fıkhi Yorumlar DENEME DÖNÜTLERİM KENDİME NOTUM Eksik Olduğum Konular


Like this book? You can publish your book online for free in a few minutes!
Create your own flipbook