BRANŞ DENEMESİ FÖYPANORAMİK H E DİYELİ LÜ 35x7 VİDEO ÇÖZÜM Cenk ÇAYIRCIOĞLU Hasan İŞBİLİR Ümit AKCA
TYT / FİZİK FİZİK TESTİ Deneme - 1 Bu testte 7 soru vardır. 1. Fizik bilimi ile ilgili olarak; 3. İçerisinde su bulunan çaydanlık yanan bir ocağın üzerine I. Uzay, zaman, madde ve enerji arasındaki ilişkileri in- konuluyor. celer. II. Gözlem ve deneye dayalıdır. III. Doğayı anlama çabası ile başlayan doğa felsefesinin temel dallarındandır. yargılarından hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III Buna göre; I. Ocaktan suya enerji aktarılır. II. Suyun sıcaklığı artar. III. Suyun iç enerjisi artar. yargılarından hangileri doğrudur? (Hâl değişimi ihmal edilecek) A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III P E S2. Fizik öğretmeni bir grup öğrenciye bir miktar X sıvısı, bir öl- 4. Bir cismin konumunu, yer değiştirmesini tanımlamak için se- çekli kap ve bir terazi vererek X sıvısının bir özelliğini bulma- çilen sabit noktaya referans noktası denir. larını istiyor. Buna göre, Öğrenciler ölçekli kaptan ölçtükleri değeri A, teraziden I. Hareket halindeki aracın hızı her gözlemci için aynıdır. B ölçtükleri değeri ise B olarak bulup, A değerini hesaplıyor- II. Bir cismin konumunu belirlemek için referans noktası- na ihtiyaç vardır. lar. Buna göre, öğrenciler B değeri ile X sıvısının hangi A III. Bir cismin konumu seçilen birbirinden farklı tüm refe- özelliğini hesaplamışlardır? rans noktaları için aynıdır. A) Hacim B) Kütle C) Özkütle yargılarından hangileri doğrudur? D) Ağırlık E) Dayanıklılık A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) I ve III 3 Diğer Sayfaya Geçiniz.
TYT / FİZİK Deneme - 2 5. Devreden geçen akım belirli bir değerin üzerine çıktığında 6. Yıl boyunca aldığı ışık miktarı ortalama olarak değişmeyen çeşitli kaza ve arızalara sebep olabilir. Bu yüzden devreden bir bölgede kurulan seranın üzeri ekimi yapılan ürünün aylık ışık ihtiyacına göre saydam, yarı saydam ve mat malzemeler geçen akımın belirli bir değerin üzerine çıkmasını akımı ke- ile kapatılmaktadır. serek engelleyen devre elemanına elektrik sigortası denir. Seraya Ocak ayında ekimi yapılan ürünün hasatı yapılana kadar geçen sürede aylara göre ışık ihtiyacı grafikte veril- Aşağıdaki tabloda bazı elektrikli cihazların çalışması gere- miştir. ken akım değerleri ve cihazlara bağlanan sigorta değerleri Ürünün ışık ihtiyacı verilmiştir. Cihaz Çalıştığı Sigorta Ütü akım (A) değeri (A) 7,7 7,4 Mixer 2,8 3,1 Televizyon 6 5,6 Bilgisayar 5,4 5,6 Kahve makinesi 3,5 3,7 Zaman Ocak Mart Temmuz Eylül Buna göre, kaç adet cihaz çalışması için yeterli akıma Buna göre, Ocak-Mart, Mart-Temmuz, Temmuz-Eylül sahiptir? zaman aralıklarında seranın üzerinin kapatılması için en A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5 uygun malzemeler aşağıdakilerden hangisidir? Ocak-Mart Mart-Temmuz Temmuz-Eylül Yarı saydam Mat A) Saydam Mat Saydam B) Yarı saydam Mat Yarı saydam Saydam C) Saydam Yarı saydam Mat Saydam D) Yarı saydam P E) Mat E S 6 Diğer Sayfaya Geçiniz.
TYT / FİZİK Deneme - 3 6. İç direnci önemsiz üreteç ve özdeş X, Y, Z ve T lambaları ile 7. Dalga leğeninde oluşturulan periyodik dalgalar üzerine pa- oluşturulan elektrik devresinde yapılan işlemler ve sonuçları ralel ışık demeti düşürüldüğünde dalga leğeni altına yerleş- verilmiştir. tirilen perde üzerinde aydınlık ve karanlık çizgiler oluştuğu • X lambası çıkarıldığında diğer lambalar ışık vermiyor. gözleniyor. • T lambası çıkarıldığında diğer lambalar ışık vermeye Dalga kaynağı Işık devam ediyor. • Y lambası çıkarıldığında sadece Z lambası ışık vermi- yor. Buna göre, kurulan elektrik devresi aşağıdakilerden hangisi olabilir? A) X Y Z T Perde B) XT Işığın toplandığı bölge Işığın dağıldığı bölge +– Y Z Buna göre, deneyden yola çıkarak, +– C) T D) YZ I. Dalga tepeleri yakınsak mercek gibi davranarak ışın- XY Z X T ları kağıt üzerinde odaklar +– +– II. Art arda gelen iki aydınlık çizgi arasındaki uzaklık dal- E) T Y gaboyudur. III. Dalga çukurları ıraksak mercek gibi davranarak ışın- ları dağıtır ve kağıt üzerine ışık düşmesini engelleye- rek karanlık bölgeler oluşturur. X verilenlerden hangilerine ulaşılabilir? Z A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III +– D) II ve III E) I, II ve III P E S 10 Diğer Sayfaya Geçiniz.
TYT / FİZİK FİZİK TESTİ Deneme - 4 Bu testte 7 soru vardır. 1. Isıca yalıtılmış sistemde X sıvısı içine Y katısı bırakıldığında 3. I. Açık hava basıncını ölçen alet X sıvısının sıcaklığının azaldığı ve Y katısının sıcaklığının II. Dünyanın çevresinde kilometrelerce kalınlıkta olan değişmediği gözleniyor. gaz kütlesinin ağırlığından ve gaz moleküllerinin sahip olduğu kinetik enerjiden dolayı oluşan basınç X sıvısı III. Kapalı kaptaki gazların basıncını ölçen alet Y IV. Basınç farklılığı ilkesine göre çalışan, deniz altında Katısı derinlik ölçmeye yarayan alettir. Buna göre; Aşağıda şıklardaki niceliklerden hangisinin tanımı yu- karıda verilmemiştir? I. Y erime sıcaklığında bir katıdır. A) Batimetre B) Manometre II. Y'nin iç enerjisi artmıştır. III. Y'den X'e ısı akışı olmuştur. C) Açık hava basıncı D) Altimetre E) Barometre yargılarından hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) I ve III 4. Reosta 2. Bir grup öğrenci aynı ortamdaki buzlu ve toprak yollarda P A1 E oyuncak araba ve kamyon kullanarak bir deney yapıyor. S A2 A3 Buzlu Yol Buzlu Yol Toprak Yol +– Şekil - I Şekil - II Şekil - III Dirençler ve iç direnci önemsiz üreteç ile kurulu devrede Bu deney ile ilgili olarak; reosta ok yönünde çekilirken ampermetrelerin göster- diği değerler nasıl değişir? I. Sürtünme kuvveti yerçekim ivmesine bağlı mıdır? II. Sürtünme kuvveti zemin yüzeyine bağlı mıdır? A1 A2 A3 A) Artar Azalır Değişmez III. Sürtünme kuvveti cisimlerin ağırlığına bağlı mıdır? B) Artar Değişmez C) Azalır Değişmez Artar yukarıdaki sorulardan hangisine cevap arıyor olabilir- D) Azalır Değişmez Artar E) Artar Artar Azalır ler? Artar A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) II ve III 11 Diğer Sayfaya Geçiniz.
TYT / FİZİK FİZİK TESTİ Deneme - 5 Bu testte 7 soru vardır. 1. Kendisinden başka bir niceliğin ölçülmesine ihtiyaç duyma- 3. Doğrusal yolda hareket etmekte olan bir araç gideceği yolun dan ifade edilebilen niceliklere temel büyüklükler denir. yarısını 144 km/h sabit hızla kalan yarısını ise 36 km/h sabit Buna göre, aşağıdakilerden hangisi temel bir büyüklük hızla alıyor. değildir? Buna göre, aracın ortalama hızı kaç m 'dir? s A) Kütle B) Sıcaklık C) Zaman A) 16 B) 25 C) 50 D) 60 E) 90 D) Uzunluk E) Ağırlık 2. Üç özdeş su şişesinden biri yarısına kadar, diğeri ağzına kadar su ile doldurulup ağızları kapatılırken, üçüncü şişe boş kalacak şekilde ağzı kapatılıyor. Boş 4. K, L, M çivilerinin üst kesit alanları ve uygulanan kuvvetler şekillerdeki gibi olup alt uçlarının kesit alanları eşittir. Su Su P 4F F F 4S S 3S I II III E K L M S Şişeler özdeş kuvvetler ile sıkıştırılmaya çalışıldığında I. şi- şede su yükselirken, II. şişenin şeklini koruduğu, III. şişenin ise buruştuğu gözleniyor. Bu deneyden yola çıkarak; I. Sıvıların belirli bir şekli yoktur. Buna göre, kuvvetler eşit süre uygulandığında çivilerin II. Sıvılar sıkıştırılabilir. tahtaya saplanma miktarları hK, hL ve hM arasındaki ilişki nedir? III. Gazlar sıkıştırılabilir. verilerinden hangilerine ulaşılabilir? A) hK > hL > hM B) hK = hL > hM C) hK > hL = hM D) hL = hM > hK A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III E) hK > hM > hL D) I ve II E) I ve III 13 Diğer Sayfaya Geçiniz.
TYT / FİZİK FİZİK TESTİ Deneme - 7 Bu testte 7 soru vardır. 1. Bazı sıvıların özkütleleri Tablo-1'de, kütle-hacim değerleri 3. Doğrusal yolda hareket eden X, Y, Z araçlarının sırasıyla belirlenen sıvılar ise Tablo-2'de verilmiştir. ivme-zaman, konum-zaman ve hız zaman grafikleri veril- miştir. Sıvı Özkütle Sıvı Kütle Hacim İvme Konum Hız (g/cm3) (g) (cm3) Zeytinyağı 0,9 K 180 200 Su 1 L 70 100 Zaman Zaman Zaman X Y Z Aseton 0,8 M 150 150 Eter 0,7 Tablo - 2 Tablo - 1 Buna göre, araçlardan hangileri ivmeli hareket yapmak- tadır? Buna göre, K, L M sıvıları Tablo-1'de verilen sıvılardan A) Yalnız X B) Yalnız Y C) Yalnız Z hangileridir? D) X ve Y E) X ve Z K LM A) Zeytinyağı Su Aseton 4. Yatay düzlemdeki türdeş ve küp şeklindeki bir cisme ait ba- B) Zeytinyağı Eter Su sınç-zaman grafiği şekildeki gibidir. C) Eter Zeytinyağı Su D) Aseton Zeytinyağı Su Basınç E) Eter Aseton Zeytinyağı 2. Isı kaynağı alevi etrafındaki K, L, M gözlemcilerinden K'nin eli P Zaman E 0 t 2t 3t alevin hemen yanında, L'nin eli alevinin üzerinde ve M elindeki S metal kaşığı alevin içine yerleştirmiştir. 0-t aralığında cisme etkiyen net kuvvet sıfır olduğuna göre; L M K I. 0-t aralığında basınç kuvveti sabittir. Buna göre, K, L, M gözlemcilerine ulaşan ısının en etkili II. t-2t aralığında cisme ağırlığı ile aynı yönlü, değeri za- yayılma yolu hangi şıkta doğru verilmiştir? manla artan kuvvet uygulanmıştır. K L M III. 2t-3t aralığında cisme ağırlık vektörü ile zıt yönlü sabit A) Konveksiyon Işıma İletim kuvvet uygulanmaktadır. B) Işıma Konveksiyon İletim yargılarından hangileri doğru olabilir? C) İletim Işıma Konveksiyon A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) Konveksiyon İletim Işıma D) II ve III E) I, II ve III E) Işıma İletim Konveksiyon 17 Diğer Sayfaya Geçiniz.
TYT / FİZİK FİZİK TESTİ Deneme - 8 Bu testte 7 soru vardır. 1. İçinde cıva bulunan kaba kılcal boru daldırıldığında boru 3. Boyutları özdeş ve aynı Yükseklik içinde cıva h kadar yükseliyor. ortamda bulunan X, Y, Z 4h cisimlerinin yükseklik - X h kütle grafiği şekildeki gibi- Kütle Cıva dir. 3h Z Buna göre, cisimlerin Buna göre, h yüksekliğini arttırmak için; potansiyel enerjileri 2h EX, EY ve EZ arasındaki hY ilişki nedir? O m 2m 3m 4m I. Kılcal borunun kesit alanını arttırmak. A) EX > EY > EZ B) EX > EZ > EY II. Cıva yerine su kullanmak. C) EY > EX > EZ D) EZ > EX > EY III. Kılcal borunun kesit alanını azaltmak. E) EZ > EY > EX işlemlerinden hangileri yapılabilir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) II ve III 2. Düşey kesitleri verilen ısıca yalıtılmış genleşmesi önemsiz 4. Sıvı içindeki düzgün X, Y, Z katıları dengede olup cisimlerin P alt ve üst yüzeylerine etkiyen sıvı basınç kuvvetleri şekildeki kaplarda eşit hacimli X, Y, Z sıvıları bulunmaktadır. E gibidir. S X YZ F Y Şekil-I Şekil-II Şekil-III 3F 2F X 2F Z Sıvıların sıcaklıkları eşit miktar arttırıldığında kaplarda Sıvı sıvıların yükselme miktarları eşit olduğuna göre, sıvı- 5F 3F ların genleşme katsayıları ÅX, ÅY ve ÅZ arasındaki ilişki Buna göre, cisimlere etkiyen kaldırma kuvvetleri arasın- nedir? (Kaplardan sıvılar taşmamaktadır.) daki ilişki nedir? A) ÅX > ÅY > ÅZ B) ÅX = ÅY = ÅZ A) FX = FY = FZ B) FX > FY > FZ C) ÅZ > ÅY > ÅX D) ÅX > ÅZ > ÅY C) FX > FZ > FY D) FX > FY = FZ E) ÅZ > ÅX > ÅY E) FY > FZ > FX 19 Diğer Sayfaya Geçiniz.
TYT / FİZİK FİZİK TESTİ Deneme - 10 Bu testte 7 soru vardır. 1. Özdeş muslukların ucunda dengede duran X, Y, Z, 3. D üşey kesiti verilen sürtünmesiz yolun K noktasından serbest sıvı damlalarının maksimum kütleleri arasındaki ilişki bırakılan cisim yörüngenin L, M, N noktalarından geçerken MZ > MX > MY dir. hızı sırasıyla VL, VM ve VN oluyor. VN K N X Sıvısı Y Sıvısı Z Sıvısı VL VM Damlası Damlası Damlası L M Buna göre, sıvı damlaları ile musluklar arasındaki adezyon Buna göre, VL, VM ve VN arasındaki ilişki nedir? kuvvetleri FX, FY ve FZ arasındaki ilişki nedir? A) VL > VM > VN B) VL > VN > VM A) FX = FY = FZ B) FX > FY > FZ C) VM > VL > VN D) VM > VN > VL E) VN > VL > VM C) FZ > FX > FY D) FY > FX > FZ E) FZ > FY > FX 4. Türdeş K, L, M cisimlerinin ağırlıkları ve cisimlere etkiyen kal- dırma kuvvetlerinin büyüklükleri tabloda verilmiştir. P Cisim Ağırlık (N) Kaldırma Kuvveti (N) K 15 15 2. Taşma seviyesi 60 cm3 olan kap içine kütlesi 100 g olan X E L 30 18 S M 24 24 cismi bırakıldığında içerisinde 45 cm3 sıvı bulunan kaptan 5 cm3 sıvı taşıyor. X Buna göre, cisimlerin türdeş sıvı içindeki denge konum- Sıvı ları; 60 cm3 K L 45 cm3 M K L LM KM I II III X cismi sıvı içine tamamen girdiğine göre, X cisminin öz- durumlarından hangileri olabilir? kütlesi kaç g/cm3 tür? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III A) 2 B) 5 C) 4 D) 5 E) 15 D) I ve II E) II ve III 2 2 23 Diğer Sayfaya Geçiniz.
TYT / FİZİK FİZİK TESTİ Deneme - 11 Bu testte 7 soru vardır. 1. Erime Kaynama 3. I. Hareketli otobüs içindeki bir kutunun hareketinin otobüs Sıcaklığı (°C) Sıcaklığı (°C) Madde içindeki ve dışındaki gözlemcilere göre farklı tanımlan- –30 20 K 0 100 ması. L 40 80 M 50 II. Dünya üzerindeki gözlemci ve uzaydaki astronota göre N –40 140 P 28 Dünya'nın hareketinin farklı tanımlanması. III. Durgun bir gözlemci ile yürümekte olan gözlemciye göre durgun bir aracın hareketinin farklı tanımlanması. Erime ve kaynama sıcaklıkları verilen K, L, M, N ve P Yukarıdaki yargılardan hangileri göreceli (bağıl) hare- maddelerinin 25 °C'deki fiziksel hâlleri ile ilgili verilen- lerden hangisi yanlıştır? kete örnektir? A) K maddesi, gaz hâldedir. B) L maddesi, sıvı hâldedir. A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III C) M maddesi, sıvı hâldedir. D) N maddesi, sıvı hâldedir. D) II ve III E) I, II ve III E) P maddesi, katı hâldedir. P E S2. Su donarken hacmi artan nadir yapılardan biridir. Donarken 4. Türdeş X, Y, Z katı cisimleri şekildeki gibi olup taralı kısımları hacmi artan maddelere bizmut, antimon, galyum ve german- kesilerek alınıyor. yum da örnek verilebilir. Suyun bu özelliği düşünülerek; I. Nehir, göl ve denizlerin yüzeyden donması II. Çok soğuk bölgelerde suda yaşayan canlıların hayat- XY yatay ta kalması Z III. Buzluğa konulan su dolu cam şişenin bir süre sonra Buna göre, hangi cisimlerin yere yaptığı basınç yarıya kırılması iner? verilenlerden hangileri açıklanabilir? A) Yalnız X B) X ve Y C) X ve Z A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) Y ve Z E) X, Y ve Z D) II ve III E) I, II ve III 25 Diğer Sayfaya Geçiniz.
TYT / FİZİK Deneme - 12 5. 7. Radyo ve TV dalgaları radyolarda sese, televizyonlarda gö- rüntü ve sese dönüşen elektromanyetik dalgalardır. Devre Bir TV vericisinden yayınlanan dalgaların frekansı 15.107 akım yönü Hz olduğuna göre, dalgaların dalgaboyu kaç m'dir? (Elektromanyetik dalgaların yayılma hızı 3.108m/s dir.) A) 0,5 B) 1 C) 2 D) 4,5 E) 20 Şekil-I Şekil-II Şekil-I'de anahtar açıkken yatay düzlem üzerine çembersel yörüngeye yerleştirilen mıknatıslar gösterilmiştir. Anahtar kapatılıp devreden akım geçmesi sağlandığında mıknatıs- ların görünümü Şekil-II'deki gibi olmaktadır. Buna göre, bu deneyden, I. Dünyanın bir manyetik alanı vardır. II. Üzerinden akım geçen tel etrafında manyetik alan oluşur. III. İletken telden uzaklaştıkça manyetik alan şiddeti aza- lır. sonuçlarından hangilerine ulaşılabilir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) II ve III 6. K L P E r S 2a O 3a 2r a 3r M O merkezli K, L, M küre parçaları şekildeki gibi olup O noktasına yerleştirilen noktasal bir kaynağın küre parça- larındaki ışık akıları {K, {L ve {K arasındaki ilişki nedir? A) {K > {L > {M B) {L > {K > {M C) {L > {M > {K D) {K > {L = {M E) {M > {K > {L 28 Diğer Sayfaya Geçiniz.
TYT / FİZİK Deneme - 15 5. Arabalar boyanırken önce metal kasa negatif yüklenmiş ve 6. Aynı maddeden yapılmış X, Y, Z iletken tellerin uzunluk-kesit sonrasında nötr boya parçacıkları metal yüzeye püskürtül- alanı grafikleri şekildeki gibidir. müştür. Ancak boyanın homojen dağılmadığı gözlenmiştir. Uzunluk X 4L 3L Z 2L Y L 0 A 2A 3A 4A Kesit alanı Sonrasında negatif yüklenen metal kasaya pozitif yüklü boya Buna göre, iletkenlerden geçen akımların eşit büyük- püskürtüldüğünde boyanın homojen dağılması sağlanmıştır. lükte olması için iletkenlerin uçları arasına uygulanacak Buna göre, yukarıdaki olayda, potansiyel farkı değerleri VX, VY ve VZ arasındaki ilişki nedir? I. Yüklü cisimler nötr cisimleri çeker. A) VX > VY > VZ B) VY > VX > VZ C) VY > VZ > VX D) VZ > VX > VY II. Zıt yüklü cisimler birbirini çeker. E) VZ > VY > VX III. Aynı yüklü cisimler birbirini iter. verilenlerden hangilerine ulaşılabilir? A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III 7. Odak uzaklıkları sırasıyla f1, f2 olan yakınsak ve ıraksak mercekler ile kurulan sisteme gönderilen tek renkli ışının iz- lediği yol şekildeki gibidir. asal eksen P E S asal eksen f2 f1 Buna göre, f1 oranı kaçtır? f2 (Noktalar arası uzaklıklar eşittir.) A) 1 B) 2 C) 1 D) 2 E) 4 2 3 34 Diğer Sayfaya Geçiniz.
TYT / FİZİK FİZİK TESTİ Deneme - 17 Bu testte 7 soru vardır. 1. I. Dünya ile Ay arasındaki çekim kuvvetinin değişmesi 2. Taşma seviyesine kadar dolu özdeş taşırma kapları içinde sonucu oluşan gel-git olayı özdeş sıvılar olup içlerine K, L, M cisimleri bırakıldıklarında II. Bazı canlıların yerin manyetik alanını kullanarak yön şekillerdeki miktarlarda silindirik kaplara sıvılar taşmaktadır. bulması K 2h Lh r 2r III. Işığın tam iç yansıma özelliğine dayalı geliştirilen fiber optik kablolar IV. Radyasyon ve canlıların radyasyondan korunma yol- ları Yukarıda fiziğin alt dallarından hangisine örnek verilme- miştir? A) Termodinamik B) Mekanik C) Elektromanyetizma D) Nükleer fizik M 3h E) Optik r Cisimlerin kütleleri eşit olduğuna göre özkütleleri arasın- daki ilişkiyi veren sütun grafiği hangisi gibi olur? A) Özkütle B) Özkütle K L M Cisim K L M Cisim C) Özkütle D) Özkütle P E S K LM Cisim KLM Cisim E) Özkütle K L M Cisim 37 Diğer Sayfaya Geçiniz.
TYT / FİZİK FİZİK TESTİ Deneme - 19 Bu testte 7 soru vardır. 1. X, Y, Z sıvılarının kütle-hacim grafikleri şekildeki gibidir. 3. Doğrusal yörüngede hareket eden K ve L araçlarının hız-za- Kütle man grafiği şekildeki gibidir. X Hız (m/s) K Y 20 L 15 Z Buna göre; Hacim 10 I. X, Y sıvılarının türdeş karışımının özkütlesi Z sıvısının 5 özkütlesine eşit olabilir. Zaman (s) 0 2468 II. X, Z sıvılarının türdeş karışımının özkütlesi Y sıvısının Araçlar 8. saniyede yanyana olduğuna göre, t = 0 anında özkütlesine eşit olabilir. K ve L araçlarının konumu için aşağıdakilerden hangisi III. X, Y sıvılarının türdeş karışımının özkütlesi Y sıvısının özkütlesine eşit olabilir. doğrudur? yargılarından hangileri doğrudur? A) K, L'den 20 m öndedir. A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III B) L, K'den 20 m öndedir. D) I ve II E) II ve III C) K, L'den 40 m öndedir. D) L, K'den 40 m öndedir. E) L, K'den 60 m öndedir. 2. İç içe geçirilen K, L, M bakır tabaklarının sıkıştığı ve ayrılma- dığı gözleniyor. K P L E M S Buna göre, tabakları birbirinden ayırabilmek için; I. Önce K içine soğuk su konulmalı ve bir süre sonra L'nin içine soğuk su konulmalı. II. K kabı içine soğuk su ve M kabı içine sıcak su konul- malı III. M kabı içine soğuk su ve K kabı içine sıcak su konul- malı işlemlerinden hangileri tek başına yapılabilir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) I ve III 42 Diğer Sayfaya Geçiniz.
TYT / FİZİK FİZİK TESTİ Deneme - 20 Bu testte 7 soru vardır. 1. Aynı cins A, B sıvıları aynı ortamda olup sıvıların sıcaklık-za- 2. Sürtünmesi önemsiz ortamda ağırlıkları GK, GL olan K, L ci- man grafiği şekildeki gibidir. simleri hareket etmekte olup ipteki girilme kuvveti T'dir. Sıcaklık T A K BL Buna göre, cisimlerin serbest cisim diyagramı hangi se- çenekte doğru verilmiştir? Zaman Buna göre; K L T A) T I. Isıtıcılar özdeş ise A'nın kütlesi B'ninkinden büyüktür. B) T T II. Kütleleri eşit ise A sıvısının ısıtıcısının birim zamanda C) GL D) T verdiği ısı enerjisi B'ninkinden büyüktür. GL T III. A'nın ısıtıcısının birim zamanda verdiği ısı enerjisi GK B'ninkinden küçük ise sıvıların ısı sığaları eşittir. N yargılarından hangileri doğru olabilir? GK N A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) I, II ve III E) GK GL N T P E T GL S 45 Diğer Sayfaya Geçiniz.
TYT / FİZİK Deneme - 21 5. Düşey kesiti verilen boş kap sabit debili musluktan akan tür- 6. V1 5R R deş sıvı ile dolduruluyor. K 3R L V2 Şekildeki K - L devre parçasında voltmetrelerin göster- diği değerler oranı V1 kaçtır? V2 Buna göre; A) 1 B) 1 C) 3 D) 2 E) 4 Sıvı basıncı 3 2 5 3 5 Sıvı basıncı Zaman Sıvı I Yüksekliği II Sıvı Kütlesi Zaman III verilen grafiklerden hangileri doğru çizilmiştir? A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III P E 7. Işığın kırılması sonucu ışığı bir noktada toplayan ya da bir S noktadan çıkıyormuş gibi dağıtan en az bir yüzü küresel iki yüzey arasında kalan homojen ve saydam ortamlara mercek denir. Yukarıdaki tanımdan yola çıkarak bir merceğin odak uzaklığı aşağıdaki niceliklerden hangisine bağlı değil- dir? A) Merceğin yapıldığı maddenin kırıcılık indisi B) Kullanılan ışığın rengi C) Kullanılan ışık şiddeti D) Bulunduğu ortamın kırıcılık indisi E) Merceğin kırılma yarıçapı 49 Diğer Sayfaya Geçiniz.
TYT / FİZİK FİZİK TESTİ Deneme - 24 Bu testte 7 soru vardır. 1. Saf bir katının sıcaklık-ısı grafiği şekildeki gibidir. 3. Boş şişe içine yanan Soyulmuş yumarta Sıcaklık bir kibrit attıktan sonra ağzını tamamen kapata- T cak şekilde soyulmuş bir yumurta yerleştiriliyor. θ Bir süre sonra yumurta Yanan Boş 0 şişenin içine düştü- kibrit şişe Isı ğüne göre; ∆Q Buna göre, aynı grafik aynı şartlarda yalnız katının küt- I. Yumurta konuldu- ğu anda dış basınç ile şişenin içindeki basınç eşittir. lesi arttırılarak çizilirse; I. ¢Q : Isı değişimi II. Yumurtanın şişe içine düşmesini sağlayan açık hava II. œ : Eğim açısı basıncıdır. III. T : Erime sıcaklığı III. Yanmak için içerisindeki oksijeni kullanan kibrit şişe içindeki gaz basıncının azalmasına sebep olur. niceliklerinden hangileri artar? yargılarından hangileri doğrudur? A) Yalnız Iı B) Yalnız II C) Yalnız III A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) I ve II E) I ve III D) II ve III E) I, II ve III 2. Doğrusal yolda hareket eden X, Y araçlarının hız-zaman grafiği şekildeki gibidir. Hız P 4. Basit elektrik devresi bir su tesisatına benzetilebilir. VX E Kıvrımlı boru Su basıncı ölçer 0 Zaman S t 2t –V Y Buna göre; Vana I. Araçların hareket süresince ivmeleri eşittir. II. t-2t aralığında her bir aracın hız ile ivme vektörleri Su pompası aynı yönlüdür. III. 0-t aralığında araçlar arasındaki uzaklık artar. Buna göre, su tesisatı üzerinde aşağıdakilerden hangi- yargılarından hangileri kesinlikle doğrudur? sinin benzetmesi yapılmamıştır? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III A) Direnç B) Voltmetre C) Ampermetre D) I ve II E) II ve III D) Üreteç E) Anahtar 54 Diğer Sayfaya Geçiniz.
TYT / FİZİK Deneme - 25 5. A cisminin türdeş K sıvısı ve K ile L sıvılarının türdeş karışımı 7. cam içindeki denge konumu şekillerdeki gibidir. yeşil hava K A O A K Sıvısı K + L Sıvısı Şekil - I Şekil - II Optik merkezi O noktası olan hava ortamındaki camdan ya- pılmış yakınsak merceğe gönderilen yeşil ışık asal ekseni Buna göre; K noktasından kesecek şekilde kırılmaktadır. I. Şekil-I ve II'de A cismine etkiyen kaldırma kuvvetleri cam eşittir. mavi II. L sıvısının özkütlesi K'ninkinden küçüktür. hava O K su III. A cisminin özkütlesi L'ninkinden büyüktür. yargılarından hangileri doğrudur? yeşil A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III Buna göre, yarısı su içine batırılmış yakınsak merceğe gönderilen ışınlar kırıldıktan sonra asal ekseni nereden keserler? (ncam > nsu > nhava) Mavi Yeşil A) O-K arası K'den ötede B) O-K arası K noktası C) K'den ötede K noktası D) O-K arası O-K arası P E) K'den ötede O-K arası E 6. A2 S 4R 2R K R L A1 Dirençleri R, 4R, 2R olan dirençlerle kurulmuş K - L devre parçasında ampermetrelerin gösterdiği değerler oranı A1 kaçtır? A2 A) 1 B) 2 C) 3 D) 1 E) 3 6 5 5 2 57 Diğer Sayfaya Geçiniz.
TYT / FİZİK FİZİK TESTİ Deneme - 29 Bu testte 7 soru vardır. 1. Fizik biliminin çok geniş bir çalışma alanı olmasından dolayı 2. Özdeş kılcal borulardaki K, L, M sıvılarının denge durumları fizik bilimi alt dallara ayrılmıştır. şekillerdeki gibidir. Fiziğin alt dalları birbirinden bağımsız olmayıp sadece belirli konulara daha detaylı inceleme ve araştırma imkanı sağla- mıştır. K L M Şekil - I Şekil - II Şekil - III Atomaltı Atom Buna göre, hangi kaptaki sıvının adezyon kuvveti kohez- parçacıklar ve çekirdeğinin yon kuvvetinden büyüktür? yıldızların yapısı ve yapısı ile çekirdek ilgilenir. tepkimeleri ile ilgilenir. Atomun yapısı, A) Yalnız K B) Yalnız L C) Yalnız M Kristal yapılı atomik boyutta D) K ve L E) K ve M gerçekleşen katı maddelerin O özellikleri ile olaylarla ilgilenir. ilgilenir. Hareket, kuvvet ve denge ile ilgilenir. Fiziğin alt dallarından bazılarının isimleri ve tanımları veril- 3. Sürtünmeleri önemsiz sistemlerde kütleleri m, m, 3m olan ci- miştir. simler F1¶ , F2¶ ve F3¶ kuvvetleriyle eğik düzlemlerin üst uçlarına Fiziğin alt dallarının yazıldığı taralı çark O noktası etrafında sabit hızlarla çıkarılıyor. Psaniyede 3 tur yapacak şekilde ok yönünde döndürülmeye F¶1 F¶2 h 3α başlanıyor. E h S Buna göre, harekete başladıktan kaç saniye sonra alt 2α dallar ve tanımları ilk kez doğru olarak çakışırlar? Şekil - I Şekil - II A) 1 B) 1 C) 1 D) 1 E) 1 15 10 9 6 5 F¶3 α h/2 Şekil - III Buna göre, kuvvetlerin yaptıkları işler W1, W2 ve W3 ara- sındaki ilişki nedir? A) W1 = W2 = W3 B) W1 = W2 > W3 C) W1 > W2 > W3 D) W3 > W1 = W2 E) W3 > W2 > W1 64 Diğer Sayfaya Geçiniz.
TYT / FİZİK FİZİK TESTİ Deneme - 33 Bu testte 7 soru vardır. 1. 3. Bazı ülkelerin 2016 yılı verilerine göre kaynak bazında elekt- rik üretim oranı tabloda verilmiştir. Ülke Kömür Petrol Doğalgaz Nükleer Yenilenebilir Fransa %2,1 %0,3 %2,3 %77,6 %17,7 I II III ABD %39,5 %0,9 %9,9 %19,1 %13,7 Yağmur Sıkılan ıslak Islak saçların Çin %72,5 %0,2 %2 %2,8 %23 damlalarının kü- bezden suyun birbirine yapışması Rusya %14,9 %1 %50,1 %17 %17 resel olması akması Yukarıdaki olaylardan hangisinde kohezyon kuvveti Yukarıdaki tablodan yola çıkılarak; adezyon kuvvetine göre daha etkilidir? I. Doğal kaynakları yetersiz ülkeler için nükleer enerji önemli bir kaynaktır. A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III II. Sürdürülebilir ve temiz enerji kaynaklarının kullanımı yetersiz düzeydedir. III. Dünya üzerinde en çok rezerve sahip enerji kaynağı kömürdür. yargılarından hangilerine ulaşılabilir? A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III 2. Isıca yalıtılmış özdeş kaplara eşit kütleli ve erime sıcaklığın- P E daki X, Y, Z saf katı maddeleri konularak özdeş ısıtıcılarla S eşit süre ısıtıldıklarında şekildeki miktarlarda eridikleri göz- leniyor. X YZ Buna göre, X, Y, Z katı cisimlerinin erime ısıları LX, LY ve LZ arasındaki ilişki nedir? A) LX > LY > LZ B) LX > LZ > LY D) LZ > LY > LX C) LY > LZ > LX E) LX = LY = LZ 72 Diğer Sayfaya Geçiniz.
TYT / FİZİK Deneme - 34 4. Kapadokya ülkemizin önemli turizm beldelerinden olup gün 6. Yarıçapları sırasıyla r, 3r, 2r olan K, L, M kürelerinin mer- doğarken havalanan balonlar büyük bir görsel şölen yaratır. kezlerine ışık şiddetleri 6ª, 2ª ve 3ª olan noktasal kaynaklar Hava yoğunluğunun eşit kabul edildiği yüksekliklerdeki yerleştirilmiştir. özdeş K, L, M balonlarından K yükselmekte, L hareketsiz L M beklemekte ve M balonu alçalmaktadır. 3r K 2r KL M r 2ª 3ª 6ª Buna göre, kürelerin iç yüzeylerindeki ışık akıları arasın- daki ilişki nedir? Buna göre, balonlar içindeki gazların yoğunlukları A) K = L = M B) K > M > L C) K > L > M D) L > M > K dK, dL ve dM arasındaki ilişki nedir? E) M > L > K A) dK > dL > dM B) dK = dL = dM C) dK > dM > dL D) dM > dK > dL E) dM > dL > dK 5. Fotokopi makinelerinin çalışma prensibi elektrostatik uygulama- larına örnektir. Üzerine kopyası P 7. Üstten görünümü verilen dalga leğeninde K, L, M bölgeleri- istenen belge konulan kağıt pozi- E nin derinlikleri arasındaki ilişki hL > hM > hK dir. tif yüklenir ve kopyası istenen belge üzerinden ışık demeti geçi- X rilirken ışığın ulaşmadığı yazı S alan yerler pozitif kalırken yazının K LI olmadığı yerler nötr hale geçer. Negatif yüklenmiş toner toz- ları püskürtülerek pozitif yüklü yerlere yapışır ve iki silindir Kaynak K M II arasında preslenerek makineden çıkar. Buna göre, bu olaydan yola çıkılarak, L M III I. Zıt yükler birbirini çekerler. dd II. Aynı cins yükler birbirini iter. Buna göre, kaynağın ürettiği bir dalganın X ucuna III. Işık geçtiği yüzeydeki elektronu kopararak pozitif yükü nötrler. verilenlerden hangilerine ulaşılabilir? ulaşma süreleri tI, tII ve tIII arasındaki ilişki nedir? A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III A) tI > tII > tIII B) tII > tI > tIII C) tII > tIII > tI D) II ve III E) I, II ve III D) tIII > tI > tII E) tIII > tII > tI 76 Diğer Sayfaya Geçiniz.
TYT FİZİK BRANŞ DENEMELERİ CEVAP ANAHTARI KONU – KAZANIM Hız Kazandıran ve Net Arttıran PANORAMİK Föyler
PES DENEME-5 – KONU / KAZANIM TYT FİZİK BRANŞ 01 Fizik Bilimine Giriş DENEMELERİ 02 Madde ve Özellikleri 03 Hareket ve Kuvvet 04 Basınç 05 Kaldırma Kuvveti 06 Elektrostatik 07 Optik DENEME DENEME-6 – KONU / KAZANIM Doğru Sayıları Yanlış Sayıları 01 Isı ve Sıcaklık 02 Hareket ve Kuvvet 03 Basınç / Isı ve Sıcaklık 04 Elektrik 05 Manyetizma 06 Optik 07 Dalgalar DENEME DÖNÜTLERİM KENDİME NOTUM Eksik Olduğum Konular
PES DENEME-24 – KONU / KAZANIM TYT FİZİK BRANŞ 01 Isı ve Sıcaklık DENEMELERİ 02 Hareket ve Kuvvet 03 Basınç DENEME 04 Elektrik 05 Optik Doğru Sayıları Yanlış Sayıları 06 Optik 07 Dalgalar DENEME DÖNÜTLERİM DENEME-25 – KONU / KAZANIM Eksik Olduğum Konular 01 Fizik Bilimine Giriş 02 Madde ve Özellikleri 03 Enerji 04 Basınç 05 Kaldırma Kuvveti 06 Elektrik 07 Optik DENEME-26 – KONU / KAZANIM 01 Isı ve Sıcaklık 02 Hareket ve Kuvvet 03 Kaldırma Kuvveti 04 Elektrostatik / Basınç 05 Manyetizma 06 Optik 07 Dalgalar KENDİME NOTUM
FİZİK BİLİMİNE GİRİŞ Türetilmiş Büyüklükler Birden fazla temel büyüklük kullanılarak ifade edilen niceliklerdir. Sürat = yol metre zaman saniye Fizik; uzay, zaman, madde ve enerji arasındaki ilişkiyi inceleyen, gözlem ve deneye dayalı bir Sürat, 2 temel büyüklük kullanılarak türetilmiş bir niceliktir. bilimdir. Vektörel Büyüklükler Yönü, doğrultusu ve büyüklüğü olan niceliklerdir. Fiziğin Alt Dalları • Hız 1. Mekanik; Hareket - Kuvvet - Denge 2. Elektromanyetizma; Elektrik - manyetizma • Yer değiştirme vektörel 3. Termodinamik; Isı - sıcaklık - genleşme nicelik 4. Optik; Işık - Işık olayları • Kuvvet örnekleri 5. Katıhâl Fiziği; Kristal yapılı katılar 6. Atom Fiziği; Atomun yapısı - molekül • İvme 7. Nükleer Fizik; Atomun sadece çekirdeği 8. Yüksek Enerji ve Plazma Fiziği; Atom altı parçacıklar Skaler Büyüklükler Ölçü değeri ve birimi ile ifade edilen niceliklerdir. • Sürat • Alınan yol nskicaelleirk • Isı örnekleri • Enerji • Güç Temel büyüklüklerin tamamı skalerdir. Temel Büyüklükler 1. K ütle kilogram Basınç, tahmin edilenin aksine skalerdir. 2. I şık şiddeti 3. S ıcaklık kandela Fizik ve Bilim Araştırma Merkezleri 4. A kım şiddeti 5. M adde miktarı kelvin TÜBİTAK: 6. U zunluk Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu 7. Z aman amper BiriSmI leri Covid-19 çalışmasını yürüten kurumumuz. mol metre saniye TAEK: Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Kütle, eşit kollu terazi ile ölçülürken ağırlık dinamometre ile ölçülür. ASELSAN: Askeri Elektronik Sanayi Kütle = 60 kg CERN: Ağırlık = 600N Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (En büyük parçacık fiziği laboratuvarı) Kütle = 60 kg NASA: Ağırlık = 100N Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi ESA: Avrupa Uzay Ajansı Dünya Ay
• Hâl değişimi ve çeşitleri • K Kırağılaşma Donma Yoğuşma Deiyoinasyon L Katı Erime Sıvı Gaz Plazma (λK > λL) Buharlaşma İyonizasyon Süblimleşme ısıtmak soğutmak • Hâl değiştirme sıcaklığındaki maddenin 1 gramının hâl değiştir- K K mesi için alınması ya da verilmesi gereken enerji miktarına hâl L değiştirme ısısı denir. L • Hâl değiştirme ısısı maddeler için ayırt edici özelliktir. y metal levha xα Saf maddeler hâl değiştirirken sıcaklıkları değişmez ısıtılıyor ancak iç enerjileri değişir. metal levha • Q ısı, m kütle ve L hâl değiştirme ısısı olmak üzere x ve y artar soğutuluyor Q = m · L dir. α değişmez x ve y azalır • α değişmez Isının yayılma yolları T1 Konveksiyon T2 İletim T3 Işıma Buz Su Hava sıcaklığının –10°C olduğu bir günde; T1= –10°C, T2= 0°C, T3 b + 4°C Genleşme Isı İletim Hızı Genleşme, maddenin cinsi, sıcaklık değişimi ve madde miktarına • Isı iletim hızı, sıcaklık farkı, bağlıdır. T1 yüzey alanı ve ısı iletim kat- ısı sayısı ile doğru orantılı, du- Genleşme katsayısı (l) büyük olan madde ısıtıldığında daha çok gen- K A T2 var kalınlığı ile ters orantılı- leşirken soğutulduğunda daha çok büzülür. iletim yüzey dır. katsayısı alanı • Yazın elektrik tellerinin sarkması Genleşme duvar örnekleri kalınlığı • Tren rayları döşenirken aralarına boşluk bırakılması
Search
Read the Text Version
- 1 - 27
Pages: