SOCIOLOGIA VIEȚII COTIDIENE Obiecte din Pandemie Telefonul Tudor Ioana Fotografie © Tudor Ioana Povestea: Micul meu ecran portabil Deși sună clișeic, datorită telefonului am reușit să stau conectată cu familia și prietenii pe tot parcursul pandemiei. Ador să vorbesc cu prietenii mei despre tot felul de subiecte, fie ele importante sau nu, sau să îmi sun bunicii să povestim. Îmi place să stau conectată și să urmăresc diverse știri sau să vizionez anumite filme ori seriale. Când vine vorba de facultate, prefer să particip la cursuri/seminarii de pe telefon, deoarece este mai practic și am în el tot ce îmi trebuie, fără sa mai fie nevoie să descarc pe laptop. Folosesc telefonul până și pentru jocuri. Pot spune că am o dependență pentru el, dar chiar mă ajută foarte mult. Consider că telefonul m-a ajutat foarte mult și a fost foarte practic, chiar dacă părinții îmi spuneau că petrec prea mult timp cu device-ul în mână.
SOCIOLOGIA VIEȚII COTIDIENE Obiecte din Pandemie Laptop-ul Velicu Adelina Marina Fotografie © Velicu Adelina Marina Povestea: Pandemia amintirilor mele Încă de la începutul pandemiei am folosit laptopul foarte mult atât pentru facultate cât și în timpul meu liber, vizionând seriale, urmărind vloguri de călătorie (pentru a putea călători virtual), ascultând muzică, jucând jocuri și multe altele. Laptopul mi-a devenit un prieten foarte apropiat în anul care tocmai a trecut și continuă să îmi fie și în prezent, deoarece nu am mai ieșit prea des din casă. Am reușit să fac multe cumpărături online cu ajutorul laptopului și am ajuns la concluzia că este mult mai bine să cumperi online decât să mergi în magazine pentru a lua ce ai nevoie, iar de multe ori se întâmplă să nu găsești ceea ce cauți. Sunt o sumedenie de factori care pot înclina balanța în favoarea unui magazin online, reducerile și ofertele speciale de exemplu pe care le vezi mult mai ușor în reclame pe internet. Cu ajutorul laptopului am reușit să învăț și să descopăr multe lucruri noi în fiecare zi. Pentru mine trecerea în online în pandemie nu a fost chiar ușoară pentru că aveam un alt stil de viață, dar am început să mă obișnuiesc cu timpul și astfel am acumulat multe informații doar stand acasă și navigând pe internet. Se poate spune că pandemia a produs o accelerare a schimbării începute în urmă cu 30 de ani, de migrare online, dataficare și algoritmizare a vieții, o schimbare în care tehnologiile digitale preiau rolul clasic al instituțiilor, atât formale, dar mai ales informale Inspirații personale • Amintiri din jurnalul meu de pandemie de anul trecut; • Magazinele online în vreme de pandemie [Online] Magazinele online în vreme de pandemie (websiteuri.ro) Accesat la data: 8.01.2020; • Vică C. (2020) The world is a big network. Pandemic, the Internet and institutions. Revista de Filosofie Aplicată.
SOCIOLOGIA VIEȚII COTIDIENE Obiecte din Pandemie Ibric(ul) Vintilă Iulia Fotografie © Vintilă Iulia Povestea: Ibricul care a devenit „ceva” De la un „nimic” produs în masă și identic cu acela al celor mai mulți indivizi care au decis să achiziționeze un ibric marca Auchan, al meu a reușit să devină „ceva” de-a lungul pandemiei. Dimineața este ceea ce mă surprinde cu o cafea diferită de cea de ieri sau cu un ceai mai special decât cel de mâine, indiferent dacă ingredientele sunt mereu aceleași. Peste zi mi se mai alătură și în experimentele cu matcha sau boabele de tapioca, iar mai rar mă mai ajută și să transform supele instant în experiențe unice. Ibricul meu a devenit așa uman în pandemie încât acum își face și selfie-uri. Inspirații personale • Ritzer, G., 2010. Globalizarea nimicului: Cultura consumului și paradoxurile abundenței. București: Humanitas; • Trendul de pe Instagram al ”home cafe”-urilor coreene (unde își are originile și starul carantinei din primăvara 2020, Dalgona Coffee); • Lipsa unei cafenele Ted’s în apropierea locuinței mele; • Micul club al iubitorilor de cafea format în cadrul grupului de Facebook de SVC.
SOCIOLOGIA VIEȚII COTIDIENE Obiecte din Pandemie Laptopul Wagner Richard Felix Fotografie © Wagner Richar Felix Povestea: Măștile online-ului Pentru mine, cel mai semnificativ obiect din această pandemie este laptopul. Desigur, era și înaine un obiect omniprezent în viața mea. Din Martie 2020 însă petrec cel puțin 10 ore pe zi în fața lui. Cu ajutorul lui îmi continui studiile online, lucrez și de dragul antropologiei și studiului oamenilor, între timp mi s-au înmulțit și conturile de Facebook. Unul personal, unul de dragul accesului în locuri în care nu aș intra niciodată cu contul personal iar unul de dragul trolling-ului. Mă întreb ce ar zice Goffman, dacă ar vedea că în zilele noastre putem aplica măști prietenilor noștri imaginari?! E un fel de joacă de-a Dumnezeu, să creezi Adami și Eve virtuale, care să aibă o viață proprie. Poate ar trebui să pun conturile secundare să se roage la contul principal...
SOCIOLOGIA VIEȚII COTIDIENE Obiecte din Pandemie Biroul Zăhărescu Ana Maria Fotografie © Zăhărescu Ana Maria Povestea: Spațiul din pandemie Încă de la începutul pandemiei, eu şi prietenul meu am resimţit nevoia de negociere a habitusului, astfel încât să nu ni-l încălcăm reciproc, având în vedere faptul că amândoi suntem nevoiţi să fim prezenţi la cursuri online. Lipsa spaţiului a dus la necesitatea mutării într-un spaţiu mai bine delimitat, în care fiecare are biroul său pe care îl poate personaliza după bunul plac, oferindu-i o oarecare agentivitate şi la care poate sta oricând doreşte fără a fi nevoie să improvizăm alte spaţii de lucru/învăţat. Când mă aşez la birou semnifica practic transpunerea într-un alt cadru social, imaginar, în care separ viaţa personală de cea socială (facultate). Practic obiectul birou a primit o altă semnificaţie decât o masă, a devenit un lucru, un spaţiu intim, un mod de exprimare, care nu are o valoare implicită fără obiectele prezente pe suprafaţa sau în jurul său ori fără experienţele care se întâmplă în cadrul lui. Inspirații personale • Discuţiile de la cursul Sociologia vieţii cotidiene; • Mario Vargas Llosa – Civilizaţia spectacolului; • Pasiunea pentru pictură; • Muzica pe care o ascult când citesc, scriu, învăţ: https://www.youtube.com/watch?v=zfZadurY6c0; • Grinch.
SOCIOLOGIA VIEȚII COTIDIENE Obiecte din Pandemie Creionul Zaim Veronica Ruxandra Fotografie © Zaim Veronica Ruxandra Povestea: Instrumentul imaginației Pentru mine, pandemia a reprezentat un pretext de a mă refugia în ceea ce iubesc cel mai mult: desenul. Prin urmare, creionul din imagine ilustrează reîntoarcerea către sine și definirea identității prin artă. Înclinația pentru desen a proliferat în timpul pandemiei, iar orele petrecute în casă s-au măsurat prin schițele realizate, studiile asupra proporțiilor și portretele creionate – toate aceste activități au devenit parte integrantă a vieții cotidiene. În accepțiunea sociologiei dramaturgice, creionul poate reprezenta elementul de recuzită din regiunea „backstage”. Creionul devine instrumentul imaginației mele, iar desenul îmi aduce liniște și mă ajută să mă conectez cu mine însămi. Semnificația devine mai puternică, dat fiind faptul că am câștigat creionul din imagine în cadrul unui concurs internațional. Întâmplărea mă determină să cred că desenul este omniprezent în viața mea prin varii forme, iar creionul se reîntoarce către mine ca și cum dispune de propria agentitate. Inspirații personale • Înclinația pentru symbolism; • Goffman, E. (1956). The Presentation of Self in Everyday Life. Social sciences centre. Monograph, 2. University of Edinburgh, Edinburgh; • Bartmanski, D. (2015). Modes of Seeing, or, Iconicity as Explanatory Notion. Cultural Research and Criticism After the Iconic Turn in Social Sciences. Società editrice il Mulino, Bologna.
SOCIOLOGIA VIEȚII COTIDIENE Obiecte din Pandemie Laptopul Zîrnă Cosmina Alexandra Fotografie © Zîrnă Cosmina Alexandra Povestea: Laptop-ul pandemic Laptopul este obiectul meu pandemic, deoarece a fost cel mai des utilizat de către mine. Chiar dacă stau la orele online și fac proiecte, acesta este și obiectul care mă ajută să îmi utilizez timpul, să mă relaxez și mă ajută să trec peste restricțiile în vigoare. Cât timp nu am putut să îmi materializez timpul mergând la facultate sau ieșind cu prietenii cum mi-aș dori eu, am găsit un refugiu în laptop pentru a trece mai ușor peste această perioadă și să nu mă afecteze prea mult. Înainte nu eram așa dependentă de laptop pentru că aveam alte activități mai bune de făcut, dar acum avem o relație strâns legată deoarece cu el îmi petrec majoritatea timpului, fie că mă joc pe el, fie că mă uit la filme îmi este mereu devotat. Dragostea pentru tehnologie s-a materializat în special datorită tatălui meu care mereu a fost deschis și când au apărut calculatoarele în România a achiziționat unul ca să fim în pas cu tehonologia, cumva pe el am început să joc primele jocuri diferite de ceea ce jucăm până atunci, când nu știam ce este tehnologia; ulterior a achiziționat un leptop considerând că ne va fi util mie și surorii mele pentru a ne aprofunda studiile. Experiența din familie se resinte cu atât mai mult în această perioadă, iar laptop-ul și tehnologia au devenit indispensabile în viața mea cotidiană. Inspirații personale • Prieteni; • Tatăl meu; • Discuțiile de la cursul și seminarul de Sociologia Vieții Cotidiene.
Search