MÜFREDATLA İLİŞKİLİ OLAN KAZANIMLARIM Gülşah AYDEMİR/ KARAFATMA İLKOKULU 4/A SINIFI AŞKALE ERZURUM / TÜRKİYE ETKİNLİKLER DERSLER KAZANIMLAR Görsel G.4.1.1. Görsel sanat çalışmasını oluştururken biçimlendirme Proje logo Sanatlar basamaklarını kullanır. hazırlaması Sosyal G.4.1.2. Deneyimlerini farklı fikirler, sanat formları ve kültürel Bilgiler temalarla ilişkilendirerek görsel sanat çalışması oluşturur. Sanat G.4.1.3. Görsel sanat çalışmasında kompozisyon birliğini etkinlikleri Görsel oluşturmak için seçimler yapar. hazırlama Sanatlar G.4.1.4. İki boyutlu yüzey üzerinde derinlik etkisi oluşturur *Kitap ayracı *Arı maskesi Matematik SB.4.7.1. Dünya üzerindeki çeşitli ülkeleri tanıtır. tasarlama SB.4.7.4. Farklı kültürlere saygı gösterir. Türkçe G.4.1.1. Görsel sanat çalışmasını oluştururken biçimlendirme *Tuz Türkçe basamaklarını kullanır hamurundan Görsel G.4.1.2. Deneyimlerini farklı fikirler, sanat formları ve kültürel materyaller Sanatlar temalarla ilişkilendirerek görsel sanat çalışması oluşturur. *Sınıf Kapısı G.4.1.3. Görsel sanat çalışmasında kompozisyon birliğini oluşturmak için seçimler yapar. Süsleme G.4.1.4. İki boyutlu yüzey üzerinde derinlik etkisi oluşturur. G.4.1.5. Gözleme dayalı çizimlerinde kontur çizgisini ve Güvenli gölgeleme tekniklerini kullanır. İnternet Günü G.4.1.6. Farklı materyalleri kullanarak üç boyutlu çalışmalar yapar. 4.2.4. numaralı kazanımda belirtildiği gibi müzelerdeki farklı kültürlere ait eserler G.4.1.7. Görsel sanat çalışmalarını oluştururken sanat elemanları ve tasarım ilkelerini kullanır. G.4.3.2. Bir sanat eserini seçmesindeki tercih sebebini açıklar G.4.3.3. Estetik tercihlerin kişilere göre nasıl değiştiğini ifade eder. G.4.3.4. Görsel sanat alanındaki etik kurallara uyar M.4.2.1. Geometrik Cisimler ve Şekiller M.4.2.2. Uzamsal İlişkiler M.4.2.3.1. Düzlemi tanır ve örneklendirir. M.4.3.2.2. Aynı çevre uzunluğuna sahip farklı geometrik şekiller oluşturur. T.4.1.12. Dinleme stratejilerini uygular. T.4.1.13. Konuşmacının sözlü olmayan mesajlarını kavrar T.4.3.33. Medya metinlerini değerlendirir. T.4.3.36. Bilgi kaynaklarının güvenilirliğini sorgular. T.4.4.6. Görselleri ilişkilendirerek bir olayı anlatır. G.4.1.1. Görsel sanat çalışmasını oluştururken biçimlendirme basamaklarını kullanır İnsan Y.4.5.1. Kural kavramını sorgular Hakları Y.4.5.2. Kuralın, özgürlük ve hak arasındaki ilişkiye etkisini değerlendirir. Yurt.ve Dem Y.4.5.4. Kuralların uygulanmasına katkı sağlar.
Öğrenci Türkçe T.4.4.9. Formları yönergelerine uygun doldurur. anketleri Matematik T.4.3.34. Grafik, tablo ve çizelgelerle ilgili soruları cevaplar. T.4.3.35. Bilgi kaynaklarını etkili bir şekilde kullanır. Bilgilendirici Türkçe T.4.3.32. Kısa ve basit dijital metinlerdeki mesajı kavrar. metinler ve T.4.3.37. Okuduğu metindeki olaylara ilişkin düşüncelerini ifade Görsel görseller Sanatlar eder. sunumu Fen Bilgisi M.4.4.1.4. Sütun grafiği, tablo ve diğer grafiklerle gösterilen bilgileri kullanarak günlük hayatla ilgili problemler çözer. Arılar ve T.4.4.11. Yazdıklarını düzenler. çiçeklerle a) Öğrenciler yazdıklarını dil bilgisi ve anlatım bozuklukları belgesel yönünden kontrol etmeye teşvik edilir. izletilerek b) Sınıf düzeyine uygun yazım ve noktalama kuralları ile sınırlı dikkat çekimi tutulur. T.4.4.12. Yazdıklarını paylaşır. a) Öğrenciler yazdıklarını sınıf içinde okumaları, okul veya sınıf panosunda sergilemeleri için teşvik edilir. T.4.4.21. Yazma stratejilerini uygular. G.4.1.4. İki boyutlu yüzey üzerinde derinlik etkisi oluşturur. F.4.2.1.1. Canlı yaşamı ve besin içerikleri arasındaki ilişkiyi açıklar. a. Protein, karbonhidrat, yağ, vitamin, su ve minerallerin ayrıntılı yapısına girilmeden yalnızca önemleri vurgulanır. Türkçe T.4.1.1. Görselden/görsellerden hareketle dinleyeceği/izleyeceği metnin konusunu tahmin eder. T.4.1.2. Dinlediklerinde/izlediklerinde geçen olayların gelişimi ve sonucu hakkında tahminde bulunur. T.4.1.3. Dinlediği/izlediği metni ana hatlarıyla anlatır. T.4.1.4. Dinlediklerinde/izlediklerinde geçen, bilmediği kelimelerin anlamını tahmin eder. T.4.1.5. Dinlediklerinin/izlediklerinin konusunu belirler. T.4.1.6. Dinlediklerinin/izlediklerinin ana fikrini/ana duygusunu belirler. T.4.1.7. Dinlediklerine/izlediklerine yönelik sorulara cevap verir. Olay, şahıs, varlık kadrosu ve mekâna yönelik sorular (ne, kim, nerede, nasıl, neden ve ne zaman) yöneltilir. T.4.1.8. Dinlediklerine/farklı başlıklar önerir. İzlediklerine farklı başlıklar önerir. T.4.1.9. Dinledikleriyle/izledikleriyle ilgili görüşlerini ifade eder. T.4.1.10. Dinlediği/izlediği hikâye edici metinleri canlandırır. T.4.1.11. Dinlediklerinin/izlediklerinin içeriğini değerlendirir. a) Öğrencilere medya metinleri (reklam, kamu spotu vb.) dinletilerek/izletilerek bunların hedef kitlesi ve amacı hakkında çıkarımda bulunmaları sağlanır. b) Öğrencilerin dinledikleri/izlediklerinin içeriğini tutarlılık açısından sorgulamaları sağlanır. T.4.1.12. Dinleme stratejilerini uygular. a) Öğrencilerin dikkatlerini yoğunlaştırmaları sağlanır. b) Dinlerken/izlerken hoşuna giden cümleleri, önemli bilgileri vb. not almaları konusunda teşvik edilir. T.4.1.13. Konuşmacının sözlü olmayan mesajlarını kavrar. a) Öğrencilerin izledikleri bir filmi tanıtmaları, görüş ve düşüncelerini belirterek anlatmaları sağlanır. b) Öğrencilerin verilen bir konuyu görsellerle destekleyerek kısa sunum hazırlamaları ve prova yapmaları sağlanır. T.4.2.5. Sınıf içindeki tartışma ve konuşmalara katılır.
Hikâye kitabı Türkçe T.4.3.23. Metin türlerini ayırt eder. ortak ürün T.4.3.24. Hikâye edici ve bilgilendirici metinleri oluşturan ögeleri tanır. yazımı Görsel T.4.3.26. Metindeki gerçek ve hayalî ögeleri ayırt eder. Sanatlar Dünya Günü Sosyal T.4.4.21. Yazma stratejilerini uygular. Etkinlikleri Bilgiler T.4.2.6. Konuşmalarında yabancı dillerden alınmış, dilimize (sınıfta çiçek (storyjumper henüz yerleşmemiş kelimelerin Türkçelerini kullanır. köşesi yapar, kullanımı) T.4.3.1. Noktalama işaretlerine dikkat ederek sesli ve sessiz okur. çevresini temiz tutmaz için okul İnsan T.4.3.2. Vurgu, tonlama ve telaffuza dikkat ederek okur. bahçesini Hakları yurt. T.4.3.4. Metinleri türün özelliklerine uygun biçimde okur. temizleme Hikâye edici ve bilgilendirici metinler ile şiir okutulur. etkinlikleri) ve Dem. T.4.3.5. Farklı yazı karakterleri ile yazılmış yazıları okur. Anneler günü balmumu Fen Bilgisi T.4.3.6. Okuma stratejilerini uygular. etkinlikleri T.4.3.16. Okuduğu metnin konusunu belirler. Görsel Sanatlar T.4.3.17. Metnin ana fikri/ana duygusunu belirler. Müzik T.4.3.18. Okuduğu metinle ilgili soruları cevaplar. T.4.3.19. Metinle ilgili sorular sorar. T.4.3.20. Okuduğu metinlerdeki hikâye unsurlarını belirler. T.4.3.21. Okuduğu metnin içeriğine uygun başlık belirler. T.4.3.22. Şekil, sembol ve işaretlerin anlamlarını kavrar. G.4.1.3. Görsel sanat çalışmasında kompozisyon birliğini oluşturmak için seçimler yapar. SB.4.4.1. Çevresindeki teknolojik ürünleri, kullanım alanlarına göre sınıflandırır. SB.4.4.2. Teknolojik ürünlerin geçmişteki ve bugünkü kullanımlarını karşılaştırır. Y.4.6.1. Birlikte yaşamak için bir yurda ihtiyaç olduğunu bilir. Y.4.6.2. Birlikte yaşayabilmek için düzenleyici bir kuruma ihtiyaç olduğunu kavrar Y.4.6.4. Yurttaş olmanın sorumluluklarını açıklar. Y.4.6.5. Birlikte yaşama kültürünün günlük hayattaki yansımalarına örnekler verir. Y.4.5.1. Kural kavramını sorgular. Y.4.5.2. Kuralın, özgürlük ve hak arasındaki ilişkiye etkisini değerlendirir Y.4.5.3. Kurallara uymanın toplumsal ahenge ve birlikte yaşamaya olan katkısını değerlendirir F.4.4.4.1. Maddelerin ısınıp soğumasına yönelik deneyler tasarlar. F.4.4.4.2. Maddelerin ısı etkisiyle hâl değiştirebileceğine yönelik deney tasarlar. F.4.4.5.1. Günlük yaşamında sıklıkla kullandığı maddeleri saf madde ve karışım şeklinde sınıflandırarak aralarındaki farkları açıklar. F.4.4.5.2. Günlük yaşamda karşılaştığı karışımların ayrılmasında kullanılabilecek yöntemlerden uygun olanı seçer. Eleme, süzme ve mıknatısla ayırma yöntemleri üzerinde durulur. F.4.4.5.3. Karışımların ayrılmasını, ülke ekonomisine katkısı ve kaynakların etkili kullanımı bakımından tartışır. F.4.4.3.2. Aynı maddenin farklı hâllerine örnekler verir. G.4.3.3. Estetik tercihlerin kişilere göre nasıl değiştiğini ifade eder. Mü.4.A.1. Birlikte söyleme kurallarına uyar. Mü.4.A.5. Müzik çalışmalarını sergiler. Mü.4.C.3. Kendi oluşturduğu ezgileri seslendirir.
20 Mayıs Dünya Beden Mü.4.D.3. Farklı türlerdeki müzikleri dinleyerek müzik kültürünü Arı Günü için Eğitimi ve geliştirir. Şarkı Üretme ve Mü.4.D.5. Çevresindeki müzik etkinliklerine katılır. Söyleme Ortak Oyun Ürün Etkinliği BO.4.1.1.4. Özgün, danslar yapar. Fen Bilgisi 22 Mayıs Dünya F.4.5.4. Geçmişten Günümüze Ses Teknolojileri Biyolojik Fen Bilgisi F.4.5.4.1. Geçmişte ve günümüzde kullanılan ses teknolojilerini karşılaştırır. çeşitlilik Günü Görsel F.4.5.5. Ses Kirliliği için Doğal Sanatlar F.4.1.1. Yer Kabuğunun Yapısı F.4.1.1.1. Yer kabuğunun kara tabakasının kayaçlardan unsurlardan İnsan oluştuğunu belirtir. F.4.1.1.3. Fosillerin oluşumunu açıklar proje adı yazımı Hakları ve Yurttaşlık G.4.1.6. Farklı materyalleri kullanarak üç boyutlu çalışmalar yapar. Bilgisi G.4.1.7. Görsel sanat çalışmalarını oluştururken sanat elemanları ve tasarım ilkelerini kullanır. Görsel G.4.3.1. Soyut, gerçekçi ve figüratif sanat eserleri arasındaki Sanatlar farkları açıklar. Y.4.6.1. Birlikte yaşamak için bir yurda ihtiyaç olduğunu bilir. G.4.1.6. Farklı materyalleri kullanarak üç boyutlu çalışmalar yapar. G.4.1.7. Görsel sanat çalışmalarını oluştururken sanat elemanları ve tasarım ilkelerini kullanır. Ortak Ürün İçin Matematik M.4.2.1. Geometrik Cisimler ve Şekiller Petekler M.4.2.1.1. Üçgen, kare ve dikdörtgenin kenarlarını ve köşelerini Sosyal Tasarlama ve Bilgiler isimlendirir. Kovan Yapımı M.4.2.1.2. Kare ve dikdörtgenin kenar özelliklerini belirler. M.4.2.3.1. Düzlemi tanır ve örneklendirir. Web 2.0 M.4.2.3.2. Açıyı oluşturan ışınları ve köşeyi belirler, açıyı Oyunları isimlendirir ve sembolle gösterir. M.4.2.3.3. Açıları, standart olmayan birimlerle ölçer ve standart ölçme birimlerinin gerekliliğini açıklar. M.4.2.3.4. Açıları standart açı ölçme araçlarıyla ölçerek dar, dik, geniş ve doğru açı olarak belirler. M.4.3.1.1. Standart uzunluk ölçme birimlerinden milimetrenin kullanım alanlarını belirtir. M.4.3.1.2. Uzunluk ölçme birimleri arasındaki ilişkileri açıklar ve birbiri cinsinden yazar. M.4.3.2. Çevre Ölçme M.4.3.2.1. Kare ve dikdörtgenin çevre uzunlukları ile kenar uzunlukları arasındaki ilişkiyi açıklar. M.4.3.2.2. Aynı çevre uzunluğuna sahip farklı geometrik şekiller oluşturur. SB.4.4.5. Teknolojik ürünleri kendisine, başkalarına ve doğaya zarar vermeden kullanır. SB.4.4.1. Çevresindeki teknolojik ürünleri, kullanım alanlarına göre sınıflandırır. SB.4.4.2. Teknolojik ürünlerin geçmişteki ve bugünkü kullanımlarını karşılaştırır. SB.4.4.3. Kullandığı teknolojik ürünlerin mucitlerini ve bu ürünlerin zaman içerisindeki gelişimini araştırır.
Beden BO.4.1.2.3. Oyun ve fiziki etkinliklerde kendisinin ve Eğitimi ve arkadaşlarının performanslarını değerlendirir. BO.4.2.2.5. Oyun ve fiziki etkinliklerde zamanını etkili kullanır. Oyun BO.4.2.2.9. Oyun ve fiziki etkinliklerde karşılaştığı problemleri çözer. BO.4.2.1.1. Okul dışında oyun ve fiziki etkinliklere düzenli olarak katılır Türkçe T.4.3.28. Okudukları ile ilgili çıkarımlar yapar. T.4.3.13. Görsellerle ilgili soruları cevaplar. Sosyal Bilgiler SB.4.5.2. Ailesi ve yakın çevresindeki başlıca ekonomik faaliyetleri tanır. Sınıfa Arıcı SB.4.5.5. Çevresindeki kaynakları israf etmeden kullanır SB.4.3.3. Yaşadığı çevredeki doğal ve beşerî unsurları ayırt eder. Daveti ve SB.4.5.3. Sorumluluk sahibi bir birey olarak bilinçli tüketici Sunum Yapması davranışları sergiler. SB.4.5.5. Çevresindeki kaynakları israf etmeden kullanır. Türkçe T.4.1.7. Dinlediklerine/izlediklerine yönelik sorulara cevap verir. Fen Bilgisi T.4.1.12. Dinleme stratejilerini uygular. a) Öğrencilerin dikkatlerini yoğunlaştırmaları sağlanır. b) Dinlerken/izlerken hoşuna giden cümleleri, önemli bilgileri vb. not almaları konusunda teşvik edilir. T.4.1.13. Konuşmacının sözlü olmayan mesajlarını kavrar. T.4.2.2. Hazırlıksız konuşmalar yapar. F.4.6.1. Bilinçli Tüketici F.4.6.1.1. Kaynakların kullanımında tasarruflu davranmaya özen gösterir. a. Elektrik, su, besin gibi kaynakların tasarruflu kullanılmasının önemi vurgulanır. b. Yeniden kullanmanın önemi üzerinde durulur. F.4.6.1.2. Yaşam için gerekli olan kaynakların ve geri dönüşümün önemini fark eder. Atık Görsel G.4.1.1. Görsel sanat çalışmasını oluştururken biçimlendirme Malzemelerden Sanatlar basamaklarını kullanır. Materyaller G.4.1.2. Deneyimlerini farklı fikirler, sanat formları ve kültürel Tasarlama temalarla ilişkilendirerek görsel sanat çalışması oluşturur. G.4.1.3. Görsel sanat çalışmasında kompozisyon birliğini oluşturmak için seçimler yapar. G.4.1.4. İki boyutlu yüzey üzerinde derinlik etkisi oluşturur. G.4.1.5. Gözleme dayalı çizimlerinde kontur çizgisini ve gölgeleme tekniklerini kullanır. Kontur, tek çizgi olarak ele alınmalıdır. Örneğin çevredeki mimari yapılar seçilebilir. Mimari yapının ışık alan ve almayan yüzeylerini basit düzeyde karalayarak gölgelendirmesi sağlanır. G.4.1.6. Farklı materyalleri kullanarak üç boyutlu çalışmalar yapar. G.4.1.7. Görsel sanat çalışmalarını oluştururken sanat elemanları ve tasarım ilkelerini kullanır. G.4.3.1. Soyut, gerçekçi ve figüratif sanat eserleri arasındaki farkları açıklar. G.4.3.2. Bir sanat eserini seçmesindeki tercih sebebini açıklar. G.4.3.3. Estetik tercihlerin kişilere göre nasıl değiştiğini ifade eder. G.4.3.4. Görsel sanat alanındaki etik kurallara uyar.
Sosyal SB.4.4.4. Çevresindeki ihtiyaçlardan yola çıkarak kendine özgü Bilgiler ürünler tasarlamaya yönelik fikirler geliştirir. Sosyal SB.4.2.3. Geleneksel çocuk oyunlarını değişim ve süreklilik Bilgiler açısından günümüzdeki oyunlarla karşılaştırır. Erken Bahar Beden BO.4.1.1.1. Yer değiştirme hareketlerini artan kuvvet, hız ve Günü Eğitimi ve çeviklikle yapar. BO.4.1.1.5. Kurallı takım oyunları oynar. Oryantiring Oyun etkinliği BO.4.1.2.3. Oyun ve fiziki etkinliklerde kendisinin ve Türkçe arkadaşlarının performanslarını değerlendirir. 23 Nisan Çocuk BO.4.2.2.5. Oyun ve fiziki etkinliklerde zamanını etkili kullanır. Bayramı ile Sosyal BO.4.2.2.9. Oyun ve fiziki etkinliklerde karşılaştığı problemleri Bilgiler çözer. padlette tebrik T.4.3.13. Görsellerle ilgili soruları cevaplar. kartı Türkçe T.4.3.28. Okudukları ile ilgili çıkarımlar yapar. T.4.3.22. Şekil, sembol ve işaretlerin anlamlarını kavrar. oluşturulması ve Haritalar, medya işaretleri ve sembolleri üzerinde durulur. şarkılar T.4.3.18. Okuduğu metinle ilgili soruları cevaplar. SB.4.7.4. Farklı kültürlere saygı gösterir. SB.5.1.3. Sahip olduğu haklarının farkında olan bir birey olarak katıldığı gruplarda aldığı rollerin gerektirdiği görev ve sorumluluklara uygun davranır. SB.4.4.1. Çevresindeki teknolojik ürünleri, kullanım alanlarına göre sınıflandırır. SB.4.4.2. Teknolojik ürünlerin geçmişteki ve bugünkü kullanımlarını karşılaştırır. T.4.3.32. Kısa ve basit dijital metinlerdeki mesajı kavrar. Elektronik posta ve sosyal medya içeriklerine (tebrik, ilan ve duyuru mesajları vb.) yer verilir. Müzik Mü.4.A.2. İstiklâl Marşı’nı doğru söylemeye özen gösterir. Mü.4.D.4. Öğrenilen müzikler aracılığıyla millî ve manevi bilinç Beden kazanır. Mü.4.A.1. Birlikte söyleme kurallarına uyar. Eğitimi ve Mü.4.A.5. Müzik çalışmalarını sergiler Oyun BO.4.2.3.1. Bayram, kutlama ve törenlerde sorumluluk alır. Müfredat ile İlişkilendirmede Ders İçi ve Ders Dışı Etkinliklerimizden Hem Dünya Gününe Hem de Biyolojik Çeşitlilik Günlerine Hitap Eden En Sevdiğim Kısmı Dünya Günü Etkinliğimiz için 22 Nisan’da sınıfımızda çiçek bahçesi kurduk, kekik gibi arılara faydalı tohumlar ektik, yakınımızdan başlayıp okul bahçemizi temizledik, çevremizi temiz tutmak için plastikleri geri dönüşüm için paketledik. Tüm öğrencilerim ve ben Tema Vakfı’na gönüllü üye oldular her biri için gönüllü üye kartları, bilgilendirici dergiler afişler ve rozetler verildi. Ayrıca ekmemiz için organik tohumlar hediye edildi. Sınıfımız içinde Bu sınıf “Tema Gönüllüsüdür” diye levha verildi. Bunları sınıfımıza ektik. Daha sonra TEMA VAKFI’nın “Arılar
Varsa Yarınlar Var” adlı projelerine de dahil olup sunumlar izledik bilgilendirildik. TEMA VAKFI’na üye olmak projemizde yoktu fakat Erzurum İl Temsilcisi Işıl BEDİRHANOĞLU ve Palandöken ilçesi TEMA VAKFI sorumlusu Vahit Ağa YILDIZ uzaktan bilgilendirme sunumumuza katıldı bilgilendirme yapıldı. Çocuklar uzmanlardan bilgi aldıkça konunun önemini daha fazla hissedip projemize dört kolla sarıldılar. Yapılan aktivitelerden kısaca aşağıda görseller sunulmuştur.
Uzaktan eğitimle çocuklarımıza gelen gönüllü kartları sunuldu Öğrencilerimiz evlerine afişlerini yapıştırdılar Sınıfımızda arıların ekosistem için dünya için öneminden bahsedildi Bilgilendirici dergilerimiz, bulmacalarımız,poster ve magnetlerimiz geldi Bununla ilgili çalışmaların adresleri: https://twinspace.etwinning.net/148034/pages/page/1478003 https://twinspace.etwinning.net/148034/pages/page/1450883
https://youtu.be/a5tqnG7_Etk https://youtu.be/nJ2UEqRyG9o https://youtu.be/PMvrHG31k3U https://youtu.be/QLDpGhacZ1c https://youtu.be/L7MVgAwLbuA https://youtu.be/prtwnUaujgs https://youtu.be/GTdoioo9hs4 https://youtu.be/oLNhu7CUUo0 https://youtu.be/NMVNNVuHnjE Okulumuza ziyarete gittim ve öğrencilerime belgelerini dağıttım, sınıfımıza da “BU SINIFIN ÖĞRENCİLERİ TEMA GÖNÜLLÜSÜDÜR” adlı levhayı astım. Belgelerin dağıtımı için tıklayıp izleyebilirsiniz. https://youtu.be/7YU9IAYwo60
Search
Read the Text Version
- 1 - 9
Pages: