Important Announcement
PubHTML5 Scheduled Server Maintenance on (GMT) Sunday, June 26th, 2:00 am - 8:00 am.
PubHTML5 site will be inoperative during the times indicated!

Home Explore Αλήθεια τι γνωρίζουμε...για την Πρωτομαγιά.

Αλήθεια τι γνωρίζουμε...για την Πρωτομαγιά.

Published by dsmastoraki, 2020-04-29 14:51:07

Description: Πληροφορίες για την πρωτομαγιά ως γιορτή λουλουδιών,για την εργατική πρωτομαγιά και τα ήθη και έθιμα στην Ελλάδα.

Keywords: Πρωτομαγιά,Εργατική Πρωτομαγιά,1ο Νηπιαγωγείο Αγίου Μηνά

Search

Read the Text Version

Αλήθεια τι γνωρίζουμε για .... την Πρωτομαγιά;

Πρωτομαγιά ονομάζεται η πρώτη μέρα του Μαΐου, η οποία είναι μέρα α(πε)ργίας για πολλές χώρες του κόσμου. Την λέμε και (Εργατική Πρωτομαγιά), την ημέρα δηλαδή που τιμώνται οι αγώνες του εργατικού κινήματος, εκείνη την ημέρα γίνονται διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις.

Η Πρωτομαγιά είναι ημέρα μνήμης και γιορτής για μία εξέγερση των εργατών του Σικάγου. Την Πρωτομαγιά του 1886, τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο της Αμερικής ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας το 8ωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας με σύνθημα «Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ελεύθερες, οχτώ ώρες ύπνο».

. Για σύνθημά τους είχαν μια «γροθιά»! Μ’αυτό τον τρόπο ήθελαν να δείξουν, πως όταν οι άνθρωποι παραμένουν ενωμένοι, μπορούν να καταφέρουν πολλά…

Κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης στην πλατεία Χέυμάρκετ του Σικάγο, μια βόμβα έσκασε ανάμεσα στο πλήθος. Ακολούθησαν πυροβολισμοί και πανικός. Έντεκα άτομα βρήκαν το θάνατο και πολλοί τραυματίστηκαν. Έπειτα από τρία χρόνια, δηλαδή το 1889, η Πρωτομαγιά αναγνωρίστηκε ως διεθνής εργατική γιορτή, σε ανάμνηση εκείνης της απεργίας. Σήμερα σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλον τον κόσμο είναι επίσημη αργία.

Στην Ελλάδα η πρώτη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς έγινε το 1892 και το 1893 όταν περίπου 2.000 εργαζόμενοι κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας οχτάωρο, Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων.

Εορτάζεται επίσης και σαν μέρα των λουλουδιών και της Άνοιξης. Ο παραδοσιακός εορτασμός της από τα παλιά ως τα νεότερα χρόνια είναι ένα κράμα στοιχείων και επιδράσεων που κρατούν από τα Ανθεστήρια των αρχαίων Ελλήνων(στην Αρχαία Ελλάδα γιορτάζονταν τα λεγόμενα Ανθεστήρια, η γιορτή των λουλουδιών και ήταν η πρώτη επίσημη γιορτή ανθέων των Ελλήνων) ,των Ρωμαίων και των Βυζαντινών και φτάνουν στις νεοελληνικές γιορτές της άνοιξης, από την Πρωτομαρτιά ως το Μάη. Η μέρα έχει θεσπιστεί ως αργία και όλες οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.

Χαρακτηριστικό έθιμο της Πρωτομαγιάς αποτελεί ο στολισμός της πόρτας του σπιτιού με ένα ολάνθιστο στεφάνι. Τα κλαδιά και τα λουλούδια κόβονται από τους αγρούς, με χαρά και τραγούδια, και κουβαλιούνται στα σπίτια για να μεταδώσουν στους ανθρώπους της νεανικότητα και μακροζωία της φύσης, , τη δροσιά και την άνθισή τους.

Κεντρικός πυρήνας του εορτασμού της Πρωτομαγιάς σε όλους τους πολιτισμούς ήταν η ανθρώπινη χαρά για την Άνοιξη. Τόπος εορτασμού λοιπόν ήταν η εξοχή. Η αναγέννηση της φύσης στον Ελληνικό λαϊκό βίο συμβολιζόταν με διάφορα έθιμα: «Το μαγιόξυλο» στην Κέρκυρα (κορμός τρυφερού κυπαρισσιού, στολισμένος με άνθη και ένα στεφάνι, περιφερόταν από νέους στους δρόμους της πόλης), το «Μαγιόπουλο» στο Βόλο (παιδί που ενσάρκωνε το Μάη, στολισμένο με λουλούδια, συνοδευόταν στην περιπλάνησή του στους δρόμους από χορό προσωπιδοφόρων που τραγουδούσε μαγιάτικα τραγούδια) .

Στην Πάργα τα παιδιά, στεφανωμένα με λουλούδια και κρατώντας μεγάλα κλαδιά με άνθη πορτοκαλιάς, τραγουδούσαν από σπίτι σε σπίτι το Μάη. Ένα άλλο εξαγνιστικό έθιμο συναντάμε σε νησιά του Αιγαίου, όπου την Πρωτομαγιά, τα κορίτσια σηκώνονταν την αυγή, έπαιρναν τα λουλούδια που είχαν μαζέψει από την παραμονή και πήγαιναν στα πηγάδια να φέρουν το «αμίλητο νερό» (αμίλητο γιατί το κουβαλούσαν χωρίς να μιλούν). Όταν το έφερναν στο σπίτι, πλένονταν όλοι με αυτό.

Τον Μάιο οι Κύπριοι γιορτάζουν με τα Ανθεστήρια την αναγέννηση της φύσης και του ανθρώπου. Ανθεστήρια διοργανώνονται σε πολλές πόλεις και χωριά της Κύπρου και γίνονται εκθέσεις και αγορές λουλουδιών. Αποκορύφωμα των εορτών είναι η παρέλαση αρμάτων στολισμένων με λουλούδια. Η παρέλαση των Ανθεστηρίων στην Πάφο γίνεται στην παραλιακή λεωφόρο μέχρι το λιμανάκι της Κάτω Πάφου και στη Λάρνακα στην προκυμαία της πόλης. Πρόκειται για μία από τις ελάχιστες γιορτές χωρίς θρησκευτικό περιεχόμενο που έχουν διατηρηθεί μέχρι σήμερα, με εκδηλώσεις που απαντώνται, στο Λαϊκό πολιτισμό πολλών ευρωπαϊκών λαών.

Σας εύχομαστε Καλή Πρωτομαγιά , να τα περάσετε καλά και μην ξεχνάτε ότι η πρώτη Κυριακή του Μάϊου είναι η παγκόσμια η μέρα γέλιου, οπότε κοιτάξτε να το ευχαριστηθείτε όσο πιο πολύ μπορείτε!!!


Like this book? You can publish your book online for free in a few minutes!
Create your own flipbook