ΑΡΣΑΚΕΙΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ Δράσεις με αφορμή το διαστημικό πρόγραμμα τής NASA Σχολικό έτος 2022-2023
Μυθολογία και Μνημειακή Πολιτιστική Κληρονομιά: Η άλλη όψη τής Ιστορίας Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση –με τις νέες τεχνολογίες, την τεχνητή νοημοσύνη, την μηχανική εκμάθηση, την κωδικοποίηση τής φυσικής γλώσσας, την ρομποτική και το διαδίκτυο των πραγμάτων, που βρίσκεται ήδη σε γρήγορη εξέλιξη– εκτιμάται ομόφωνα ότι θα μεταμορφώσει δραστικά τις κοινωνίες που ζούμε πολιτικά, οικονομικά και πολιτιστικά. Ο έντονα τεχνολογικός χαρακτήρας τής νέας αυτής εποχής, στην οποία εισέρχεται η ανθρωπότητα, κάνει τους σύγχρονους διανοητές, τους πολιτικούς, αλλά και τους πιο προηγμένους –στην ανάπτυξη τής νέας τεχνολογίας– φορείς, προκειμένου η νέα αυτή μορφή κοινωνίας να είναι βιώσιμη και να μην εξοβελισθεί από αυτήν ο άνθρωπος και η ψυχή του, να προτείνουν και να επιχειρούν την ένταξη των νέων τεχνολογιών μέσα σε ένα ευρύτερο ανθρωπιστικό περιβάλλον, με οικολογικές και πολιτιστικές παραμέτρους. Στο περιβάλλον αυτό, η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί βασική πηγή έμπνευσης. Δύο, παγκόσμιου ενδιαφέροντος, τρέχουσες δράσεις είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικές. Η NASA ξεκίνησε, ήδη, πρόγραμμα νέας αποστολής στην Σελήνη. Στην αποστολή θα μετέχουν στο πλήρωμα -για πρώτη φορά- μία γυναίκα και ένας έγχρωμος, που σημασιολογικά αποδίδουν το πνεύμα τής νέας εποχής, όπου μοναδικά κριτήρια επιλογής αποτελούν η αξία τού καθενός και όχι χαρακτηριστικά, όπως η φυλή ή το φύλο. Σημασιολογικά, όμως, η NASA συσχετίζει τις σύγχρονες διαστημικές αποστολές με την αρχαία ελληνική μυθολογία και τα πανανθρώπινα νοήματά της.
Στην πρώτη επανδρωμένη αποστολή στην Σελήνη δόθηκε το όνομα Apollo, τού θεού τού φωτός, τής λογικής και τής αρμονίας, ενώ στην τωρινή νέα, με την συμμετοχή γυναίκας αστροναύτη, το όνομα Artemis, τής αδελφής τού Απόλλωνα, μιας θεάς που η μυθολογία την ενσαρκώνει με την φύση και με το παρθένο φυσικό περιβάλλον, ακριβώς δηλαδή τα σοβαρότερα μηνύματα για το σήμερα: Ισορροπία στις ενέργειές μας, διατήρηση τού φυσικού μας περιβάλλοντος. Η πρώτη αναφερόμενη στο πρόγραμμα αυτό εκδήλωση, στην Δήλο το 2021, έδειξε ότι οι αρχαίοι αυτοί μύθοι αποτελούν εικόνες τού κόσμου και τής λειτουργίας του, που προέκυψαν από την διαχρονική εμπειρία αυτών που τους έπλασαν, εικόνες ολοκληρωμένες, που δεν αμφισβητούνται από την πεπερασμένη ανθρώπινη λογική και αποτελούν κλασικά παραδείγματα ζωής. Ανάλογο είναι και το παράδειγμα τού Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους, με το οποίο ο σχεδιασμός των μελλοντικών τρόπων διαβίωσης τοποθετείται εκεί που τέμνονται η τέχνη και ο πολιτισμός με την επιστήμη και την τεχνολογία. Είναι χαρακτηριστική μια φράση που ειπώθηκε κατά τα εγκαίνια τής νέας ερευνητικής μονάδας “Αρχιμήδης”, το 2021: «Μιλάμε για AI, το οποίο το ερμηνεύουμε πάντα ως Artificial Intelligence. Ας το σκεφτούμε λίγο και ως Ancestral Intelligence, η σοφία των προγόνων μας».
Με αυτή την σοφία των προγόνων, προς την ‘ανάκτηση’ τής οποίας αισθάνεται την ανάγκη να στραφεί η σημερινή κοινωνία και τής οποίας σημαντικό τμήμα εμπεριέχεται στην ελληνική μυθολογία και την μνημειακή πολιτισμική κληρονομιά, σκοπεύει το προτεινόμενο εδώ Εκπαιδευτικό Πολιτιστικό Πρόγραμμα να εξοικειώσει τις μαθήτριες και τους μαθητές, γιατί η βιώσιμη ανάπτυξη τής κοινωνίας μέσα στο περιβάλλον τής τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης εξαρτάται από την συμπεριφορά των αυριανών πολιτών. Και το μέλλον, αρχίζει να κτίζεται από την εκπαίδευση στην προσχολική ηλικία. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς τού Αρσακείου Νηπιαγωγείου Ψυχικού που -παρακολουθώντας πάντα τις εξελίξεις στην επικαιρότητα- εκπονούν τέτοια προγράμματα υψηλής ποιότητας, τα οποία παρέχουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες στα παιδιά για να αντιμετωπίσουν δυναμικά την πραγματικότητα στο μέλλον. Βασίλης Λαμπρινουδάκης Καθηγητής Αρχαιολογίας στο ΕΚΠΑ Μέλος τού Διοικητικού Συμβουλίου τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας
Από την ελληνική μυθολογία στις διαστημικές αποστολές τής NASA Στο πλαίσιο τού νέου διαστημικού προγράμματος Artemis Mission τής NASA, πραγματοποιήθηκε στις 16/11/2022, η πρώτη επιτυχημένη –μη επανδρωμένη– αποστολή στην Σελήνη τού πυραύλου SLS (Space Launch System). Στόχος τού πρωτοπόρου προγράμματος Artemis Mission είναι, το 2024, να «κατακτήσει» την Σελήνη η πρώτη γυναίκα αστροναύτης και ο πρώτος μη λευκός αστροναύτης. Και, αφού δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για μία βιώσιμη ανθρώπινη παρουσία στην Σελήνη, να προετοιμαστεί –μελλοντικά– η αποστολή στον πλανήτη Άρη. Αξίζει εδώ να σημειωθεί, ότι το 1969 (πριν από 55 χρόνια) είχε πραγματοποιηθεί η προσσελήνωση τής πρώτης επανδρωμένης αποστολής, με τον αστροναύτη Νιλ Άρμστρονγκ και την ονομασία Apollo Mission. Κατά την διάρκεια τού σχολικού έτους 2021-2022, στο πλαίσιο των Εξειδικευμένων Δραστηριοτήτων: Μουσειακής Αγωγής, Ελληνικής Παράδοσης, Θεατρικής Αγωγής, Φιλαναγνωστικών Δράσεων και SHTEAM-Εκπαιδευτική Ρομποτική, τα παιδιά τού Νηπιαγωγείου μας –μέσα από σχετικές δράσεις– συνδύασαν την Ελληνική Μυθολογία (Απόλλων & Άρτεμις) με τις διαστημικές αποστολές τής NASA (Apollo-1969 & Artemis-2022) και συμμετείχαν στο Πρόγραμμα τού World Human Forum, σχετικά με την Artemis Mission. Το Νηπιαγωγείο μας, το Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Ψυχικού, ήταν το πρώτο σχολείο στην Ευρώπη, που συμμετείχε σε αυτό το Πρόγραμμα.
Κατά την διάρκεια τού τρέχοντος σχολικού έτους, 2022-2023, οι δράσεις συνεχίστηκαν και γενικεύτηκαν με σχετικά προγράμματα, τα οποία υλοποίησαν τα προνήπια και τα νήπια, με την βοήθεια των υπεύθυνων νηπιαγωγών των τμημάτων και των υπεύθυνων των Εξειδικευμένων Δραστηριοτήτων. Αναφέρονται, ενδεικτικά, δράσεις που υλοποιήθηκαν: - Γνωριμία με τους πλανήτες τού Γαλαξία μας και προέλευση τής ονομασίας τους. - Γνωριμία με τους αστερισμούς και η σύνδεσή τους με την Ελληνική Μυθολογία. - Γνωριμία με πίνακες ζωγράφων, όπως η Έναστρη Νύχτα, τού Vincent Van Gogh. - Κατασκευή ημερολογίων, εμπνευσμένων από το διάστημα, για το 2023 (Πράξη Αγάπης - Χριστούγεννα 2022). - Κατασκευή επιτραπέζιων παιχνιδιών (domino, memory κ.ά.), εμπνευσμένων από τους πλανήτες. - Δημιουργία πρωτότυπων παραμυθιών, τα οποία έγραψαν και εικονογράφησαν τα ίδια τα παιδιά. - Δημιουργία ομαδικών εργασιών & αφισών. - Κατασκευή διαστημόπλοιων, από ανακυκλώσιμα υλικά. - Κατασκευή στολής αστροναύτη, από ανακυκλώσιμα υλικά. - Πειράματα, σχετικά με την βαρύτητα και τον μαγνητισμό. - Συμμετοχή σε εκπαιδευτική προβολή για το διάστημα, από το mini Πλανητάριο. - Συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι;», τού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας τής Φ.Ε. (σχεδιασμός & υλοποίηση προγράμματος: Φανή Τριπολιτσιώτου, γεωλόγος - υπεύθυνη τού Μουσείου). - Επίσκεψη στην Βραυρώνα, στον αρχαιολογικό χώρο (Ιερό τής Βραυρωνίας Αρτέμιδας) και στο Αρχαιολογικό Μουσείο (για τα ειδώλια, τα αγγεία, τα κοσμήματα και, ιδιαίτερα, για τα αγάλματα των μικρών παιδιών-άρκτων). Άνσυ Νικολοπούλου Διευθύντρια τού Αρσακείου Νηπιαγωγείου Ψυχικού
Το υλικό που συγκεντρώσαμε για το Διάστημα. Είμαστε έτοιμοι για εξερεύνηση!
«Πότε έχουμε Ημέρα και πότε Νύχτα;» Η κατασκευή που μας βοήθησε να βρούμε απάντηση στο ερώτημά μας.
Με την βοήθεια τού διαδραστικού πίνακα, μάθαμε για το Ηλιακό Σύστημα και για την σειρά των πλανητών, σε σχέση με τον Ήλιο. .
Από βιβλία επαυξημένης πραγματικότητας, συλλέξαμε πληροφορίες και «μεταφέραμε» τους πλανήτες στην τάξη μας.
Ζωγραφίζουμε το Ηλιακό μας Σύστημα…
Τα βήματά μας στην… Σελήνη!
Το 2023, με αφορμή την Artemis Mission, εκτοξευόμαστε σε όμορφα… διαστημικά ταξίδια!
Παίξαμε κουτσό, με το επιδαπέδιο παιχνίδι μαθηματικής σκέψης «Πύραυλος», που εμείς το φτιάξαμε!
Τμήμα νηπίων Π.2 Υπεύθυνη νηπιαγωγός: Αλεξάνδρα Λύκαρη
Ζωγραφίσαμε τον Γαλαξία μας, για να συνειδητοποιήσουμε την απεραντοσύνη του.
Φτιάξαμε αποκριάτικα καπέλα/διαστημόπλοια. Είναι έτοιμα για… εκτόξευση!
Σκεφτήκαμε, συζητήσαμε και δώσαμε ονόματα στους δικούς μας πλανήτες!
Μέσα από πειράματα που κάναμε, κατανοήσαμε την εναλλαγή τής ημέρας με την νύχτα.
Γράψαμε τα ονόματά μας, σαν να είναι αστερισμοί στον νυχτερινό ουρανό.
Πραγματοποιήσαμε πειράματα, με «εναλλακτικά» διαστημόπλοια.
Παίξαμε με την περιστροφή τής Σελήνης, γύρω από τον πλανήτη Γη.
Παρακολουθήσαμε 3D εκπαιδευτικό βίντεο, με θέμα: «Το ηλιακό μας σύστημα».
Τμήμα νηπίων Π.3 Υπεύθυνη νηπιαγωγός: Έφη Μπογάτσα
Γνωρίζουμε το ηλιακό σύστημα, με την βοήθεια τού διαδραστικού πίνακα τού Νηπιαγωγείου μας.
Κατασκευάσαμε το δικό μας διαστημόπλοιο και τώρα το χρωματίζουμε.
Παίζοντας, μαθαίνουμε τις φάσεις τής Σελήνης.
Αποκριάτικα καπέλα, που έφθασαν στην τάξη μας από... άλλον πλανήτη!
Με χρώματα και με φαντασία, προσπαθούμε να φτιάξουμε τον πλανήτη Γη.
Έτοιμος ο πύραυλός μας! Είμαστε έτοιμοι για την εκτόξευση.
Παρατηρούμε με προσοχή τις φάσεις τής Σελήνης, καθώς αυτή γυρίζει γύρω από την Γη.
Επιτέλους! Η αποστολή μας έφθασε στην Σελήνη.
Τμήμα νηπίων Ν.1 Υπεύθυνη νηπιαγωγός: Αγγελική Παλαιοκαστρίτου
Παίζουμε με ένα παιχνίδι μνήμης (memory), που είναι φτιαγμένο από τα… χεράκια μας!
Μαζευτήκαμε, για πυραυλο-παρεούλα & πυραυλο-κουβεντούλα.
Ταξιδεύουμε στο Ηλιακό μας Σύστημα, μέσα από ένα βιβλίο.
Ψάχνω, ψάχνω… Άραγε, θα θυμηθώ πού κρύβεται η κάρτα που κρατώ;
Θαυμάστε το πρωτότυπο… πλανητικό επιτραπέζιο παιχνίδι μας!
Οι φάσεις τής Σελήνης (Ημερολόγιο για την Πράξη Αγάπης - Χριστούγεννα 2022).
Δείτε την Αμερική πώς φαίνεται από ψηλά, στού διαδραστικού πίνακα την… αγκαλιά!
Ζωγραφίζουμε, με τέμπερες, το Ηλιακό μας Σύστημα.
Τμήμα νηπίων Ν.2 Υπεύθυνη νηπιαγωγός: Μαρίνα Παπατζανάκη
Από τού Ν.2 τον διαστημικό σταθμό, ταξιδεύουμε μέχρι τον Κρόνο, μέχρι και τον Ουρανό!
Με πένα ψηφιακή, πύραυλο θα φτιάξω στην στιγμή!
Πλάσματα εξωγήινα, πλάσματα φανταστικά ήρθαν στην τάξη μας την ...Αποκριά!
Το κεφάλι μου είναι η Γη κι όταν φορώ την κατασκευή, αυτή μού επιτρέπει να δω, τής Σελήνης τις φάσεις τις οκτώ!
Φεγγάρι, φεγγαράκι, που είσαι τόσο μακριά -με την βοήθεια τής Τεχνολογίας- θα σε φέρουμε κοντά!
Ένα μεγάλο βήμα για το Ν.2. Πατήσαμε στο… φεγγάρι!
Ένα κομμάτι εγώ, ένα κομμάτι εσύ, το πιο μεγάλο παζλ φτιάχνουμε στην στιγμή!
Search
Read the Text Version
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50
- 51
- 52
- 53
- 54
- 55
- 56
- 57
- 58
- 59
- 60
- 61
- 62
- 63
- 64
- 65
- 66
- 67
- 68
- 69
- 70
- 71
- 72
- 73
- 74
- 75
- 76
- 77
- 78
- 79
- 80
- 81
- 82
- 83
- 84
- 85
- 86
- 87
- 88
- 89
- 90
- 91
- 92
- 93
- 94
- 95
- 96
- 97
- 98
- 99
- 100
- 101
- 102
- 103
- 104
- 105
- 106
- 107
- 108
- 109