Important Announcement
PubHTML5 Scheduled Server Maintenance on (GMT) Sunday, June 26th, 2:00 am - 8:00 am.
PubHTML5 site will be inoperative during the times indicated!

Home Explore Son_5_Yılın_Çıkmış_Eğitim_Bilimleri

Son_5_Yılın_Çıkmış_Eğitim_Bilimleri

Published by AHMET TARAK, 2022-06-27 14:58:00

Description: Son_5_Yılın_Çıkmış_Eğitim_Bilimleri

Search

Read the Text Version

2017 EĞİTİM BİLİMLERİ SORU VE ÇÖZÜMLERİ

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI A GRUBU VE ÖĞRETMENLİK EĞİTİM BİLİMLERİ TESTİ 21 MAYIS 2017 PAZAR ÖĞLEDEN SONRA OTURUMU (PÖS) Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya bir kısmının Merkezimizin yazılı izni olmadan kopya edilmesi, fotoğrafının çekilmesi, herhangi bir yolla çoğaltılması, yayımlanması ya da kullanılması yasaktır. Bu yasağa uymayanlar gerekli cezai sorumluluğu ve testlerin hazırlanmasındaki mali külfeti peşinen kabullenmiş sayılır.

ÖSYM

2017-KPSS/EB-PÖS EĞİTİM BİLİMLERİ Bu testte 80 soru vardır. 1. Öğretim üyesi Kerem Bey; öğrencilerine, bir köyde 2. Matematik dersinde asal sayıları öğretecek üç öğretmenlik yaptığı yıllarda başından geçen aşağıdaki öğretmen, öğretime hazırlık için aşağıdaki kısa notları anısını anlatır: almışlardır: “Yıllar önce bir pazartesi günü öğrencilerime hafta sonu Öğretmen A: Asal sayıları öğretmek için ne yaptıklarını sorduğumda öğrencilerimin çoğu \"Görsellerden, müzikten, doğadan ve dramadan \"Çimdik, yattık.\" dediler. Ben \"çimmek\" sözcüğünün ne nasıl yararlanabilirim?\" diye düşün. anlama geldiğini bilmediğimden onlara bakakaldım.” Öğretmen B: Asal sayı örnekleri ver, betimlet. Ardından “Eğer siz de derslerinizde öğrencilerinizin Yeniden asal sayı örnekleri ver, betimlet. İlk grup bilmediği kavramları ve terimleri kullanırsanız, onlar da örneklerle ikinci grup örnekleri karşılaştırmalarını benim gibi hiçbir şey anlayamaz.” diye öğrencilerini iste. Asal sayı olan ve olmayan örnekler ver, uyarır. karşılaştırmalarını iste. Keşfettikleri ilişkiyi vurgula, ÖSYM asal sayı örnekleri iste. Buna göre Kerem Bey’in uyarısı aşağıdaki öğretim Öğretmen C: Asal sayılarla ilgili ayrıntıya girmeyen, ilkelerinden hangisine örnektir? iskelet oluşturabilecek bir başlangıç ifadesi bul, asal sayıları tanımla. Genelden özele bol örnek ver. Yoğun A) Bilimsellik B) Somuttan soyuta etkileşim için soru sor ve örnek iste. A, B ve C öğretmenleri sırasıyla aşağıdaki öğretme C) Yakından uzağa D) Açıklık yaklaşım veya stratejilerinden hangilerini kullanmayı planlamıştır? E) Bilinenden bilinmeyene A) Çoklu zekâ – Sunuş – Tam öğrenme B) Çoklu zekâ – Araştırma-inceleme – Sunuş C) Çoklu zekâ – Buluş – Sunuş D) Proje tabanlı öğrenme – Araştırma-inceleme – Sunuş E) Proje tabanlı öğrenme – Buluş – Tam öğrenme 1 Diğer sayfaya geçiniz.

2017-KPSS/EB-PÖS 3. Öğretim sürecinde dönüt vermeyle ilgili; 5. Bir öğretmen, (I) derste teknolojinin topluma etkisi konusunda beyin fırtınası tekniği uygulayarak I. Dönüt, çoğu durumda yalnızca hatayı değil öğrencilerin özgün görüşler ortaya koymalarını hatanın nasıl düzeltileceğini de kapsamalıdır. sağlamaya çalışmıştır. (II) Seçilen bazı görüşlere ilişkin öğrencilerden bilgiler toplayarak o görüşlerin II. Öğretmenlerin yanı sıra akranlar ve elektronik uygulanabilirlikleri hakkında bir değerlendirmede araçlar da öğrenciye dönüt verebilir. bulunmalarını istemiştir. Buna göre öğretmen, öğrencilerine aşağıdaki III. Süreç sonunda verilen dönüt, anında verilen becerilerden sırasıyla hangilerini kazandırmaya dönüte göre her zaman daha etkilidir. çalışmıştır? A) Yaratıcı düşünme – Yansıtıcı düşünme ifadelerinden hangileri doğrudur? B) Üstbilişsel düşünme – Problem çözme C) Üstbilişsel düşünme – Yansıtıcı düşünme A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) Eleştirel düşünme – Üstbilişsel düşünme E) Yaratıcı düşünme – Eleştirel düşünme D) I ve II E) I ve III 6. Bir öğretmen öğrencilerine, insanların herhangi bir 4. Öğretme-öğrenme sürecinde “öğretmeninÖSYM alanda hâlihazırda kullandıkları eşyalar dışında ihtiyaç öğrencilerini kazanımlarla ilgili bilgilendirmesi, kazanım duyabilecekleri bir ürün düşünmelerini, düşündükleri ve içerik ilişkisini kurması, neyi nasıl kazanacaklarını ürünün neden gerekli olduğunu yazmalarını söylemiştir. onlara açıklaması” aşağıdaki öğretim Ayrıca, bu ürünün nasıl üretilebileceğini ve basamaklarından hangisinde gerçekleştirilir? pazarlanabileceğini de hayal etmelerini istemiştir. Öğrencilerden biri yazısında, insanların mutfakta ihtiyaç A) Geçiş B) Gözden geçirme duyabilecekleri bir üründen bahsetmiş, bu ürünün gerekliliğini anlatmış ve “Bu ürün satılmayacak olsa bile C) Güdüleme D) Dikkat çekme fırsatım olursa yine de üretmeyi denerim.” demiştir. Bu öğrencinin düşünceleri aşağıdaki becerilerden E) Geliştirme hangisine örnektir? A) Girişimcilik B) Bilgi teknolojilerini kullanma C) Problem çözme D) Yansıtıcı düşünme E) Eleştirel düşünme 2 Diğer sayfaya geçiniz.

2017-KPSS/EB-PÖS 7. Cansu Öğretmen, öğrencisinden Cumhuriyet Bayramı 9. Çınar o gün eve neşeyle gelir ve annesine \"Bugün neler nedeniyle Cumhuriyet tarihiyle ilgili sunum hazırlamasını oldu inanamazsın!\" diyerek uçak kullandığını anlatır. ve bir uzman gibi arkadaşlarına sunmasını ister. Annesi şaşkınlıkla \"Nasıl olur?\" diye sorduğunda Çınar, Öğrencisini konuyla ilgili anektodlar, hikâyeler ve annesine Türk Hava Kurumunun eğitim kamyonunun bilimsel araştırmalar gibi çeşitli kaynaklardan okullarına geldiğini ve tıpkı bir uçaktaki pilot kabini gibi yararlanmaya yönlendirir. tasarlanmış olan model üzerinde sırayla uçak kullandıklarını söyler. Buna göre Cansu Öğretmen'in uygulamak istediği öğretim yöntem veya tekniği aşağıdakilerden Öğrencilerin uçma deneyimi yaşamaları için hangisidir? kullanılan bu yöntem veya teknik aşağıdakilerden hangisidir? A) Panel B) Münazara C) Konferans A) Örnek olay B) Metafor C) Gösteri D) Açık oturum E) Forum D) İstasyon E) Benzetim 8. Adem Öğretmen, tarih derslerinde zaman zamanÖSYM 10. Mert Öğretmen, öğrencilerinin dikkatini iklim değişikliği öğrencilerin çok iyi bildiklerine inandıkları konuları konusuna çekmek için konu hakkında bir sunum yapar. gündeme getirmekte, bilgilerinin güvenilir olup Ardından sınıfındaki otuz öğrenciyi her grupta aynı olmadığını düşünmelerini sağlayıcı sorular sorarak sayıda öğrenci olacak şekilde beş gruba ayırır. Her öğrencilerin şüpheye düşmelerini istemektedir. gruptan kendi içinde bir başkan ile bir yazıcı seçmesini Böylece zihinlerindeki yanlış bilgilerin ortaya çıkmasını ve iklim değişikliği sorununun çözümü için öneriler sağlayarak öğrencilerin gerçek bilgiye ulaşmalarını geliştirmesini ister. Sonrasında gruplara kendi hedeflemektedir. aralarında tartışmaları için gruptaki üye sayısı kadar dakika tanır. Buna göre Adem Öğretmen’in kullandığı öğretim yöntem veya tekniği aşağıdakilerden hangisidir? Mert Öğretmen’in uyguladığı bu öğretim yöntem veya tekniği aşağıdakilerden hangisidir? A) Sokratik tartışma B) Fikir taraması C) Görüş geliştirme D) Küçük grup tartışması A) Beyin fırtınası B) Fikir taraması E) Panel C) Görüş geliştirme D) Philips 66 E) İstasyon 3 Diğer sayfaya geçiniz.

2017-KPSS/EB-PÖS 11. Sezer Öğretmen, matematik dersinde öğrencilerinin 13. Eğitim fakültesi öğrencisi Ayşe, tartışma yöntem veya problem çözme becerilerini geliştirmek için onlara bilgiye tekniklerini birbirine karıştırdığı için televizyondaki nasıl ulaşacaklarını, bilgiyi nasıl kullanacaklarını ve tartışma programlarını izlemeye karar vermiştir. uygulayacaklarını öğretmeyi hedefler. Bunun için Bir programda bir yöneticinin başkanlığında, dört öncelikle kendisi model olarak süreci başlatır, katılımcının bir seyirci topluluğuyla birlikte, güncel öğrencilere etkinlikler yaptırır, rehberlik eder ve onları siyasi bir olay üzerindeki tartışmalarını izlemiştir. yönlendirir. Sonunda, öğrencilerin problem çözme becerilerini bireysel olarak uygulayabilir hâle geldiklerini Buna göre Ayşe’nin televizyonda izlediği programda, gözlemler. aşağıdaki öğretim yöntem veya tekniklerinden hangisi kullanılmıştır? Buna göre Sezer Öğretmen’in kullandığı öğretim yöntem veya tekniği aşağıdakilerden hangisidir? A) Sempozyum B) Konferans A) Görüş geliştirme B) Kuantum öğrenme C) Açık oturum D) Zıt panel C) Beyin eseri D) Bilişsel çıraklık E) Münazara E) Gösterip yaptırma 12. Aşağıdakilerden hangisi akran öğretimi tekniğininÖSYM 14. Bir okul öncesi öğretmeni, çocukların empati becerilerini kullanılma gerekçesi olamaz? geliştirmek için sınıfta bir oyun canlandırır. Oyun A) Benzer bilişsel özelliklere sahip akranların birlikte bittikten sonra çocukların kendilerini oyundaki daha iyi öğrenmesi karakterlerden birinin yerine koyarak görüş ve B) Öğrencilerin rekabet ederek daha iyi öğrenmelerine düşüncelerini belirtmelerini ister. Böylece, çocukların olanak sağlaması hem empati hem de sözel iletişim becerilerinin C) Öğrencilere daha fazla dikkat ve duygusal destek gelişimine katkı sağlamış olur. sunması D) Öğrencilere kendi öğrenme stillerine uygun yaşantılar Buna göre öğretmen, aşağıdaki öğretim yöntem sağlaması veya tekniklerinden hangisini kullanmıştır? E) Öğrenenle birlikte öğreticilerin de öğrenmesi A) Konuşma halkası B) Görüş geliştirme C) Kartopu D) Eğitsel oyun E) İstasyon 4 Diğer sayfaya geçiniz.

2017-KPSS/EB-PÖS 15. Büşra Öğretmen, dersinde öğrencilerden iç içe iki 17. Özcan Öğretmen, hayat bilgisi dersinde barışın insanlık çember oluşturmuştur. İç çemberdeki öğrencileri için önemini kavratmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla tartışmaya katarken dış çemberdeki öğrencilerin öğrencilerine farklı ülkelerdeki dramlarla ilgili fotoğraflar tartışmayı izlemelerini ve gerekirse iç çemberdeki göstermiş ve “Siz böyle bir ülkede yaşasaydınız neler öğrencilere soru sorabileceklerini söylemiştir. hissederdiniz?” sorusunu yönelterek görüşlerini almıştır. Dersin sonunda öğrencilerini ayağa kaldırıp el ele Buna göre Büşra Öğretmen, derste aşağıdaki tutuşmalarını istemiş ve hep birlikte “Bir Dünya Bırakın” öğretim yöntem veya tekniklerinden hangisini şarkısını dans ederek söylemişlerdir. kullanmıştır? Özcan Öğretmen çoklu zekâ yaklaşımını temel A) Açık oturum B) Akvaryum alarak yürüttüğü bu uygulamada, aşağıdaki zekâ alanlarından hangisine yönelik bir etkinlik C) Kartopu D) Zıt panel yaptırmamıştır? E) Konuşma halkası A) Müziksel B) Sözel C) Doğacı D) Görsel E) Bedensel ÖSYM 16. Sema Öğretmen, seçtiği öğretim yönteminin 18. Bilge Öğretmen, bölme işlemini öğrenemeyen öğrencisi olumsuzluklarını azaltmak için kendisini dinleyen için bir programlı öğretim materyali ve materyalin öğrencilere sık sık tekrarlar yapmaktadır. Yeni öğrenilen kullanımı için aşağıdaki yönergeyi hazırlar: bilginin uzun süreli hafızaya geçiş sürecini kolaylaştırmak ve zihinsel kodlamayı desteklemek I. Çıkarma, çarpma ve bölme öğrenme adımları için konuyla ilgili kavramları içeren kısa hikâyeler ve vardır. Her öğrenme adımı küçük birimler hâlinde görseller kullanmaktadır. Ayrıca, aralıksız konuşma analiz edilmiştir. süresini 15 dakikadan fazla tutmamaktadır. II. Her öğrenme adımında öğrencinin ne yapacağı Sema Öğretmen’in seçtiği bu öğretim yöntem veya belirtilmiştir. tekniği aşağıdakilerden hangisidir? III. Her öğrenme adımında öğrencinin cevaplaması A) Anlatım B) Soru-cevap gereken sorular vardır ve bu sorular öğrencinin başarılı olmasına fırsat verecek düzeydedir. C) Çember D) Örnek olay IV. Öğrenciden soruları cevapladıktan sonra bir E) Büyük grup tartışması sonraki sayfada verilen cevaplara bakması, doğru ve yanlışlarını belirlemesi istenir. Ardından öğrenci bir sonraki öğrenme adımına geçer. V. Öğrenci kendi isteğine göre hızlı veya yavaş çalışabilir. Programlı öğretimin temel ilkeleri düşünüldüğünde yukarıdaki ifadelerden hangisinde bir eksiklik bulunmaktadır? A) I B) II C) III D) IV E) V 5 Diğer sayfaya geçiniz.

2017-KPSS/EB-PÖS 21. Bir ünitede tam öğrenme modelini uygulayan Melike Öğretmen, kazanımlara göre öğretim etkinliklerine 19. Erdem Öğretmen, fen bilimleri dersinde işbirliğine dayalı başlamıştır. Derslerde öncelikle öğrencileri küçük öğrenme yaklaşımını uygularken öğrencilerinin gruplara ayırmış, onlara çeşitli sorular sormuş, verilen birbirlerine yardım etmelerine, dönüt vermelerine doğru cevapları \"Aferin, çok güzel!\" gibi sözlerle ve çalışmaları hakkında tartışmalarına rehberlik karşılarken yanlış cevap veren öğrencileri doğru cevaba etmektedir. yöneltecek bazı sözel işaretler kullanmıştır. Daha sonra Buna göre Erdem Öğretmen, işbirliğine dayalı eksik ve yanlışları belirtmiş, cevapların nasıl olması öğrenmenin aşağıdaki ilkelerinden hangisini gerektiğini de açıklamıştır. Bütün bunlara rağmen ünite uygulamaktadır? sonunda yaptığı düzey belirleme testi sonucunda A) Olumlu bağımlılık beklediği tam öğrenmenin gerçekleşmediğini görmüştür. B) Destekleyici etkileşim Buna göre Melike Öğretmen, tam öğrenme C) Sosyal beceriler modelinin aşağıdaki temel ilkelerinden hangisini D) Bireysel değerlendirilebilirlik göz ardı etmiştir? E) Eşit başarı fırsatı A) Öğrenci katılımını sağlama B) Giriş davranışlarını tamamlama 20. Öğrencilerine, aralarındaki rekabet duygusunu C) Dönüt verme ortadan kaldırıp birlikte çalışma becerisini D) İpucu verme kazandırmayı amaçlayan bir öğretmen aşağıdaki E) Düzeltme yapma öğretim yöntemlerinden hangisini kullanamaz? A) Probleme dayalı öğrenme B) Araştırma incelemeye dayalı öğretim C) İşbirliğine dayalı öğrenme D) Proje tabanlı öğretim E) Programlı öğretim uygulaması ÖSYM 22. Sınıf yönetiminde “öğretmenlerin, öğrencilerinden gelecekte neleri yapıp neleri yapmayacakları konusundaki beklentilerine ilişkin alınmış hazır kararlar” olarak bilinen sınıf içi kurallar, aşağıdaki sınıf yönetimi yaklaşımlarından hangisinin anlayışıdır? A) Önlemsel B) Davranışsal C) Gelişimsel D) Bütünsel E) Tepkisel 6 Diğer sayfaya geçiniz.

2017-KPSS/EB-PÖS 23. Mesleğini ve öğrencilerini çok seven Burak Öğretmen 25. İlkokul birinci sınıf öğrencisi Aydın, derslerde sık sık alanıyla ilgili gelişmeleri yakından takip etmekte, her uyuklamakta ve bu durum sınıf arkadaşlarının dikkatini türlü kurs ve seminer imkânını değerlendirerek kendini dağıtmaktadır. Aydın uyukladığında öğrenciler, \"Aydın sürekli yenilemektedir. Öğrendiği yeni bilgileri yine uyudu.\" diye öğretmene seslenmektedirler. meslektaşlarıyla paylaşmakta ve öğretme-öğrenme Öğretmenin bu durumla baş etmek için kullanacağı süreçlerinde öğrencilerine de yansıtmaktadır. en uygun yöntem aşağıdakilerden hangisidir? A) Öğrencinin her teneffüste yüzünü yıkamasını Buna göre Burak Öğretmen aşağıdaki liderlik sağlamak türlerinden hangisine sahiptir? B) Öğrencinin velisini bilgilendirerek iş birliği istemek A) Etik B) Kültürel C) Derste öğrenciyi sık sık tahtaya kaldırmak C) Süper D) Demokratik D) Öğrenciyi en arka sıraya oturtmak E) Dönüşümcü E) Öğrenciye teneffüslerde hareket etmesini söylemek ÖSYM24. Yelda Öğretmen ödevlerini yapmayan öğrencisine “ben dili” kullanarak mesaj vermek istediğinde; I. Ödevlerini yapmadığında zor ödev mi veriyorum 26. Ali Öğretmen, iskelet sistemi sağlığını korumak için acaba diye düşünüyorum. neler yapılması gerektiğini öğrencileriyle tartıştığı derste, doğru ve yanlış biçimde çanta taşıyan, çantayı II. Daha iyi öğrenmen için ödevlerini yaparak gelmen yanlış taşıdıkları için duruşları bozuk olan öğrenci gerekiyor. fotoğraflarını sınıfa gösterir. Ali Öğretmen’in, fotoğraflar yerine aşağıdaki III. Ödevlerini yapmadığında dersten geri kalıyorsun. yaşantılardan hangisini tercih etmesi daha etkilidir? IV. Ödevlerini yapmadığında öğrenemediğini görüyor A) Hareketli resimlerle gözlemlenen B) Modellerle deneyimlenen ve üzülüyorum. C) Doğrudan ve amaçlı yapılan D) Gezi-gözlem yoluyla edinilen ifadelerinden hangilerini kullanmalıdır? E) Sözel sembollerle kazanılan A) I ve II B) I ve III C) I ve IV D) II ve IV E) I, III ve IV 7 Diğer sayfaya geçiniz.

2017-KPSS/EB-PÖS 27. Bir öğretim materyalinin geliştirilmesinde yapılacak 29. Ahmet, maddenin hâllerine ilişkin yapmış olduğu zihin işlemler aşağıda verilmiştir: haritasında takip ettiği işlemleri arkadaşı Esra’ya tek tek sıralar: \"(I) Maddenin hâlleri konusunu işledikten sonra I. Hedeflerin analiz edilmesi bir kâğıt aldım ve ortasına bir daire çizerek içine büyük II. Teknoloji, araç-gerecin seçilmesi harflerle “MADDENİN HÂLLERİ” yazdım. (II) Ardından III. Materyalin hazırlanması konuyla ilgili üç anahtar kelimeyi de büyük harflerle IV. Öğretim yönteminin belirlenmesi yazıp daire içine aldım. Yazdığım sözcüklerin yanına resim de çizdim. (III) Sonra konuyla ilgili aklıma gelen Bu işlemlerin doğru sıralaması aşağıdakilerden her sözcüğü hızlıca kâğıda geçirdim. (IV) Daha sonra bu hangisidir? sözcükler arasındaki bağlantıları aralarına düz çizgi çizerek gösterdim. (V) Son olarak da çizgilerin üzerine A) I, IV, II, III B) I, IV, III, II bağlantı sözcükleri yazdım.\" Bunun üzerine arkadaşı Esra, “Anlattığına göre, bir aşamada zihin haritasıyla kavram haritasını karıştırıyorsun.” şeklinde görüş bildirir. C) IV, I, III, II D) IV, I, II, III Buna göre, yukarıdaki numaralandırılmış işlemlerden hangisi Esra’nın görüşünü destekler? E) II, IV, I, III A) I B) II C) III D) IV E) V ÖSYM 28. Bir ilkokul öğretmeninin matematik dersinde konu 30. Fen bilimleri dersinde destek ve hareket konusunu tekrarı yapmak amacıyla hazırlayacağı çalışma işleyen Hatice Öğretmen, konu tamamlandıktan sonra yaprağında aşağıdakilerden hangisinin yer alması öğrencilerden konuya ilişkin birer kavram haritası uygun değildir? hazırlamalarını istemiştir. Öğrencilere yol göstermek A) Konuya ilişkin ilgi uyandıran resimlerin amacıyla kavram haritası için yerine getirilmesi gereken B) Konu hakkında hatırlatıcı kısa bilgilerin işlemlerle ilgili bir liste hazırlayıp dağıtmıştır. C) Konuyla ilgili bulmacaların Buna göre listede aşağıdakilerden hangisinin yer D) Değerlendirme sorularına ilişkin çözümlerin alması beklenmez? E) Çalışma yaprağına ait yönergelerin A) Kavramlar arasındaki ilişkiyi gösteren çizgilerin yön belirtmesi B) Kavramlarla ilgili geniş açıklamalara yer verilmesi C) Konuyla ilgili kavramların listelenmesi D) Kavramların genelden özele doğru bir sıra izlenerek yazılması E) Tekrar yazılması gereken kavramların çapraz çizgiyle birinciye bağlanması 8 Diğer sayfaya geçiniz.

2017-KPSS/EB-PÖS 31. Aysel Öğretmen, öğrencileri arasındaki iletişim 33. Bir dersin programını geliştirmek amacıyla kurulan sorunlarını çözmek için onlarla birlikte hafta sonları komisyon ilk olarak ulusal ve uluslararası kaynak ve gezi, sinema, tiyatro, spor müsabakaları gibi etkinliklere raporları inceleyerek o dersle ilgili bilgi, değer ve beceri gitmeyi planlayarak bu etkinlikleri dönem boyunca boyutlarına ilişkin eğilimleri tespit etmiştir. Sonra bu sürdürmüştür. bilgileri bir ölçme aracına dönüştürerek ülke çapında öğrencilerden beklenen bilgi, değer ve becerileri mevcut Buna göre Aysel Öğretmen'in planladığı etkinlikler durumları göz önünde bulundurarak belirlemiştir. aşağıdaki program türlerinden hangisine örnektir? Buna göre program geliştirme komisyonunun A) İhmal edilen B) Resmî kullandığı ihtiyaç analizi yaklaşımları, aşağıdakilerin hangisinde sırasıyla verilmiştir? C) Örtük D) Ekstra A) Analitik – Farklar B) Demokratik – Farklar E) Kübik C) Demokratik – Analitik D) Analitik – Demokratik E) Farklar – Demokratik 32. Okul Müdürü Fırat Bey öğretmenlerle yaptığı yıl sonuÖSYM 34. Müzik dersinde \"Bir besteyi kurallarına uygun icra değerlendirme toplantısında “Arkadaşlar, eder.\" şeklinde ifade edilen bir kazanım aşağıdaki öğrencilerimizin problem çözme becerilerini geliştirmek devinişsel alan basamaklarından hangisine için önümüzdeki yıl derslerde nasıl bir yol izlemeliyiz?” örnektir? diye sorar. Bunun üzerine öğretmenler, derslerde A) Uyarılma özellikle araştırma-inceleme stratejisi, işbirliğine dayalı B) Kılavuz denetiminde yapma öğrenme ve proje tabanlı öğrenme gibi yaklaşımların C) Beceri hâline getirme kullanılması gerektiğini söylerler. Ayrıca, öğrencilerde D) Duruma uydurma üst düzey düşünme becerilerinin geliştirilmesi için E) Yaratma bilginin mutlak doğru olmadığı fikrinin vurgulanmasını ve problem çözerken tek bir çözüm yolu yerine alternatif çözüm yollarının denenebileceği konusunda öğrencilerin cesaretlendirilmesini önerirler. Bu önerileri sunan öğretmenlerin eğitim felsefesi aşağıdakilerden hangisidir? A) Daimîcilik B) Esasicilik C) Varoluşçuluk D) Yeniden kurmacılık E) İlerlemecilik 35. Bir öğretim üyesi, program geliştirme dersinde öğrencilere içerik düzenlemenin ilkeleriyle ilgili bilgi verirken ünite başlarında veya sonlarında sorular sorulması gerektiğini vurgulamıştır. Buna göre öğretim üyesinin vurguladığı içerik düzenleme ilkesi aşağıdakilerden hangisidir? A) Soyutlama B) Vardama C) Düzey D) Şema E) Alıştırma 9 Diğer sayfaya geçiniz.

2017-KPSS/EB-PÖS 36. Ezgi Öğretmen, olimpiyat seçmelerine katılacak 38. Çoktan seçmeli sorulardan oluşan bir sınavda, doğru öğrencileri belirlemek amacıyla bir spor müsabakası cevaplar tüm seçeneklere eşit olacak şekilde rastgele düzenlemiştir. Bu müsabaka sonunda ilk 10'a girenleri, dağıtılmış ve öğrencilere bu durum bildirilmiştir. okulun spor kulübüne alarak olimpiyat hazırlıklarına Öğrencilerin, doğruluğundan emin olmadıkları sorulara başlamıştır. cevap verirken emin olarak işaretledikleri seçeneklerden sayıca az olanlarına gittikleri ve tüm sorularda Ezgi Öğretmen’in yaptığı bu değerlendirmenin, işaretleme yaptıkları görülmüştür. Daha sonra aynı amacına ve ölçütüne göre türleri aşağıdakilerin testteki doğru cevaplar, seçeneklere tam olarak eşit hangisinde doğru verilmiştir? olmayacak şekilde dağıtılıp eşdeğer bir gruba bu durum bildirilerek sınav yeniden uygulanmıştır. Bu durumda Amacına göre Ölçütüne göre öğrencilerin soruları boş bırakma davranışlarında artış A) Tanıma ve yerleştirme Bağıl görülmüştür. Buna göre, öğrencilerin soruları boş bırakma B) Değer biçme Bağıl davranışındaki artışın nedeni aşağıdakilerden hangisidir? C) Tanıma ve yerleştirme Mutlak A) Testin objektifliğinin düşmesi B) Aynı seçeneğe denk gelen doğru sayısının art arda olma ihtimalinin azalmış olması C) Sınavdan alınan ham puanların standart sapmasının düşmesi D) Doğru cevapların yerinin belirli bir örüntü göstermiyor olması E) Doğru cevabı tahmin etme olasılığının düşmesi ÖSYMD) Değer biçme Mutlak E) Biçimlendirme ve yetiştirme Bağıl 37. Öğretmenlerin; I. mesleki yönelim envanteri sonuçlarını kullanarak 39. Bir ölçme aracından elde edilen puanların güvenirliği, mesleki rehberlik hizmeti sağlamak, test-tekrar test uygulaması ile hesaplanmış ve yüksek bir güvenirlik katsayısı elde edilmiştir. II. öğrencilerin bir derste başarılı olup olmadıklarını Bu bilgiye dayalı olarak; final sınavıyla belirlemek, III. öğretimi düzenlemek amacıyla öğrencilerin kavram yanılgılarını ortaya çıkarmak amacıyla gerçekleştirdikleri değerlendirme durumlarından hangileri değer biçmeyi hedefler? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III I. Test ikinci kez uygulandığında başarı sıralaması yaklaşık olarak aynı kalır. D) I ve II E) II ve III II. Bu ölçme aracı, kullanım amacına yeterince uygundur. III. Amaç göz önüne alındığında, bu ölçme işlemi için harcanan kaynaklar makuldür. çıkarımlarından hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) I ve III E) II ve III 10 Diğer sayfaya geçiniz.

2017-KPSS/EB-PÖS 40. Geniş ölçekli bir sınavda kullanılan bir maddeyle ilgili 42. Aşağıdaki kazanımlardan hangisi, yenilenmiş Bloom özel bir analiz yapılmıştır. Bu analizde eşit beceri taksonomisinin değerlendirme boyutundadır? düzeyinde bulunan kadın ve erkek adayların soruyu A) Testten elde edilen verilere göre madde ayırt edicilik doğru cevaplama yüzdeleri arasında beklenmeyen, indekslerini hesaplar. belirgin bir fark bulunmuştur. B) Verilen bir maddenin ölçtüğü beceri alanını belirler. C) Bir testin, belirtke tablosuna uygun olup olmadığına Alan uzmanları maddeyi incelediklerinde matematik karar verir. problemi olan bu maddenin araçların yakıt tüketimi ile D) Ölçek türlerinin özelliklerini açıklar. ilgili olduğunu tespit etmişlerdir. Araç kullanımı, yakıt E) Verilen bir belirtke tablosuna göre uygun maddeler tüketimi gibi erkek adayların daha çok ilgisini çeken, yazar. günlük hayatta daha çok içinde oldukları bir bağlamın kullanılmasının, eşit beceri düzeyinde bulunmalarına 43. Boşluk doldurma maddesi yazan bir öğretmen; rağmen kadın adayların maddeyi doğru cevaplama “Özelliklerin sayı ve/veya sembollerle eşleştirilmesi oranının daha düşük olmasına sebep olduğu ifade __________ dir.” edilmiştir. Sonuç olarak, matematik becerisi dışında ifadesini, bir faktör, maddenin kadınlar ve erkekler üzerindeki “Özelliklerin sayı ve/veya sembollerle eşleştirilmesine işleyişini farklılaştırmıştır. __________ denir.” şeklinde düzenleyerek aşağıdaki madde yazım ÖSYMYapılan bu özel analiz, maddeyle ilgili aşağıdakilerin kurallarından hangisine uymuştur? hangisi hakkında bilgi sağlar? A) Boşluk uzunlukları farklı olmamalıdır. B) İpucu olabilecek unsurlar kullanılmamalıdır. A) Güvenirlik B) Ayırt edicilik C) Bir ifade, diğerinin yanıtını içermemelidir. D) Maddeler bir kaynaktan aynen alınmamalıdır. C) Güçlük D) Yansızlık E) Bir ifadede çok sayıda boşluk bırakılmamalıdır. E) Standart sapma 41. Başarının ölçüldüğü bir sınavda yer alan çoktan seçmeli bir maddedeki nitelikli bir çeldiriciyi, aşağıdaki öğrenci gruplarından hangisinin seçmesi istenir? A) Kopya çekenlerin B) Ortalama civarındakilerin C) Çoğunluğun D) Dikkatsizlerin E) Konuyu bilmeyenlerin 11 Diğer sayfaya geçiniz.

2017-KPSS/EB-PÖS 46 - 47. soruları aşağıdaki bilgilere göre 44. Beş maddelik bir testte yer alan maddelerin madde cevaplayınız. güçlük (p) ve ayırt edicilik (r) indeksleri aşağıdaki tabloda verilmiştir. Elif'in girmiş olduğu fizik sınavına ait bazı bilgiler aşağıdaki tabloda verilmiştir. Elif'in ham puanı 39 Testten alınabilecek en yüksek ham puan 54 Testin ortalaması Testin standart sapması 30 6 Doğru cevapların 1, diğerlerininse 0 olarak puanlandığı bu testte, alınan puanların ortalaması kaçtır? ÖSYM A) 1,2 B) 1,6 C) 2,4 D) 2,2 E) 1,8 46. Buna göre Elif'in z puanı kaçtır? A) 0,5 B) 0 C) 1,25 D) 1,5 E) -0,5 45. Hasan ve sınıf arkadaşlarına, matematik ve fizik 47. Buna göre testten alınabilecek en yüksek T puanı derslerinden birer test uygulanmıştır. Hasan’ın kaçtır? matematik ve fizik testi puanlarının sınıf arkadaşlarının aldığı puanlarla karşılaştırılması amaçlanmaktadır. A) 90 B) 100 C) 120 D) 110 E) 80 Matematik ve fizik testlerinden elde edilen puanlar normal dağılıma sahip olduğuna göre, bu karşılaştırmanın yapılabilmesi için aşağıdaki bilgilerden hangisi tek başına yeterlidir? A) Öğrencinin ham puanları B) Öğrencinin standart puanları C) Dağılımların varyansları D) Dağılımların ortalamaları E) Dağılımların ranjları 12 Diğer sayfaya geçiniz.

2017-KPSS/EB-PÖS 48. Sınıf öğretmeni, ilkokul ikinci sınıfa devam eden Emel'in 50. Onuncu sınıf öğrencisi Ömer, İngilizce sınavında kopya annesine yaptığı açıklamada \"(I) Kalemi geçen seneye çekme girişiminde bulunmuştur. Bu girişimi fark eden göre artık çok daha düzgün tutuyor ve yazarken öğretmen, dönem başında Ömer'e verdiği ve Ömer'in de zorlanmıyor. Fakat (II) derste genellikle başka şeylerle sahip olmaktan gurur duyduğu ders asistanı unvanını ilgileniyor ve (III) çoğunlukla ev ödevlerini bitirmeden ondan geri aldığını söylemiştir. geliyor.” demiştir. Öğretmenin yaptığı bu açıklamaların ilişkili olduğu Ömer'in kopya çekme girişimine yönelik, öğretmenin öğrenmeyi etkileyen faktörler, aşağıdakilerin bu uygulaması aşağıdaki kavramlardan hangisiyle hangisinde sırasıyla verilmiştir? açıklanır? A) Olgunlaşma – Güdülenme – Transfer B) Büyüme – Etkin katılım – Kaygı A) I. tip ceza B) Dolaylı ceza C) Olgunlaşma – Dikkat – Öğrenmeye ayrılan zaman D) Büyüme – Kaygı – Etkin katılım C) Olumsuz pekiştireç D) II. tip ceza E) Güdülenme – Etkin katılım – Dikkat E) Premack ilkesi 49. Beril, yeni sahiplendiği yavru kedisini yemek masasınaÖSYM 51. Nermin Hanım, köpeğine her sabah kapıya bırakılan çıkmaması için eğitmek istemektedir. Kedinin limon gazeteyi alıp eve getirmesini öğretmek istemektedir. kokusundan hiç hoşlanmadığını ve bu kokuyu Bu davranışı köpeğine öğretmek için onu çok sevdiği duyduğunda ortamdan hızla uzaklaştığını fark etmiştir. kemik şeklindeki küçük krakerlerle ödüllendirmeye karar Bunun üzerine içine bir miktar limon sıktığı suyu, şişeye vermiştir. İlk birkaç hafta köpeğinin gazeteyi kapıdan koyarak bir sprey hazırlamıştır. Kedi, yemek masasına alıp eve her getirdiğinde bu krakerden köpeğine vererek çıkmak için girişimde bulunduğunda kimi zaman bu onu ödüllendirmiştir, köpeği de bu davranışı kazanmış spreyden havaya su sıkarak ortamdan uzaklaşmasını görünmektedir. Ancak, sonraki günlerde eve kraker sağlamış, kimi zamansa kedinin bu girişimini görmezden almayı unuttuğu için köpeği gazeteyi kapıdan alıp eve gelmiştir. Aradan iki ay geçmesine rağmen kedi masaya getirse de ona kraker verememiştir. Sonuç olarak çıkma davranışını sürdürmüştür. Nermin Hanım, köpeğinin kazandığı bu davranışın Beril’in bu denemesiyle ilgili; devamlılığını sağlayamamıştır. I. Kedisinin yemek masasına çıkma davranışını Nermin Hanım bu uygulamasında koşullamayla ilgili ortadan kaldırmak için I. tip ceza uygulamıştır. aşağıdakilerden hangisini göz ardı etmiştir? A) Bir tepkinin sürekli pekiştirilmesi, aralıklı II. Uyguladığı yöntem konusunda tutarsız davrandığı için, kedisinin yemek masasına çıkma davranışını pekiştirilmesine oranla o tepkinin daha hızlı ortadan kaldırmada başarılı olamamıştır. kazanılmasını sağlar. B) Koşulsuz uyarıcı ortamda yokken koşullu uyarıcı tekrar III. Spreyden havaya su sıkması olumsuz tekrar verilirse koşullu tepki azalır ve zamanla yok pekiştirmedir. olabilir. C) Birincil ve ikincil pekiştireçlerden hangisinin etkili ifadelerinden hangileri doğrudur? olacağı koşullara göre değişir. A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) Davranışın kazanılmasında pekiştirme tarifesi kadar pekiştirecin türü de önemlidir. E) İstenilen davranış değişikliği sağlandıktan sonra sönmemesi için aralıklı pekiştirilmenin sürdürülmesi gerekir. D) I ve III E) II ve III 13 Diğer sayfaya geçiniz.

2017-KPSS/EB-PÖS 54. Mesut Öğretmen sınıfa girer girmez kapının yanında telefonuyla oynayan öğrenciyi sert bir dille uyarmıştır. 52. Tanınmış bir öykü yazarı olan Melike Derin'in soyadı, Sınıftaki diğer öğrenciler önce ne olduğunu anlamamış evlendikten sonra Tunç olur. Melike Hanım, okurlarının daha sonra bunun bir şaka olmadığını fark ettiklerinde Melike Derin ile Melike Tunç’un aynı kişi olduğunu aceleyle yerlerine oturmuşlar ve ortam gerilmiştir. öğrenmeleri için yeni kitaplarında adını bir süre Melike Konuyu anlatmaya başlayan Mesut Öğretmen sorular Derin Tunç, sonra sadece Melike Tunç olarak kullanır. sormuş ancak kimse cevaplamamıştır. Ders boyunca Okurlar, Melike Derin ile Melike Tunç’un aynı kişi bütün öğrenciler yerlerinde sessizce oturmuşlardır. Bir olduğunu öğrenir. süre sonra Mesut Öğretmen “Bu şekilde ders Buna göre okurların, Derin ve Tunç soyadlarının aynı işleyemem, derse katılmıyorsunuz.” diyerek öğrencilere kişiye ait olduğunu öğrenmeleri için Melike Hanım’ın sitem etmiştir. kullandığı yöntem aşağıdakilerden hangisidir? Bu durum sosyal öğrenme kuramının aşağıdaki A) Benzeterek tepkide bulunma temellerinden hangisine örnektir? B) Çağrışımsal geçiş A) Karşılıklı belirleyicilik C) Tepki çeşitliliği B) Dolaylı ceza D) Dolaylı öğrenme C) Öz yargılama kapasitesi E) Etkinin yayılması D) Öngörü kapasitesi E) Öz düzenleme kapasitesi ÖSYM 53. Aşağıdakilerden hangisi öz yeterlik düzeyi düşük 55. Çetin ve Mehmet evlerinin bahçesinde birlikte olan bir öğrenci yaklaşımıdır? oynarlarken duvarda büyük bir örümcek görmüşlerdir. A) Barış, kimya sınavından yüksek puan alamayınca Önceleri örümcekten korkmayan Çetin, Mehmet'in çığlık üniversitede kimya bölümü dışında tercih yapmayı atarak eve doğru koştuğunu görünce bir süre düşünmektedir. duraklamış ve ardından o da çığlık atarak eve B) Pınar, coğrafya dersinde zorlandığı hâlde düzenli koşmuştur. O günden sonra Çetin ne zaman örümcek çalışarak başarılı olabileceğine inanmaktadır. görse ortamdan koşarak uzaklaşmıştır. C) Sinem, fizik sınavında daha fazla sayıda soru Çetin'in örümceklerden korkmaya başlaması, sosyal çözebilmek için fizik dersinden bireysel ders almak öğrenme kuramının aşağıdaki kavramlarından istemektedir. hangisiyle açıklanır? D) Müge, tarih sınavından düşük puan aldığı için bir A) Dolaylı pekiştirme B) Kendini düzenleme sonraki sınava daha uzun süre çalışmayı planlamaktadır. C) Dolaylı duygu D) Dolaylı ceza E) Kemal, geometri sınavından düşük puan aldığı için E) Kendini yargılama öğretmeninden etkili çalışma yöntemleriyle ilgili bilgi almayı hedeflemektedir. 14 Diğer sayfaya geçiniz.

2017-KPSS/EB-PÖS 56. Şükran Öğretmen, öğrencilerine yaptıkları sunumlarla 58. Emine’nin anneannesi, eski günlerden bahsederken ilgili dönüt verirken “Sunumunuz sırasında bilgisayardaki bazen Emine’nin doğduğu günü de anlatmaktadır. Saat ses ve görüntüler çok dikkat çekiciydi, bu da sizin kaçta doğduğunu, o gün havanın nasıl olduğunu, ona anlatımınızın geride kalmasına neden oldu. Oysa ders hangi renk kıyafetler giydirdiğini en ince ayrıntısına anlatırken bilgisayarı yalnızca bir araç olarak kadar hatırlamaktadır. kullanmalısınız, sunumda ön planda olan sizin anlattıklarınız olmalı.” demiştir. Bilgiyi işleme modeline göre, Emine’nin anneannesinin kullandığı bellek türü Şükran Öğretmen verdiği bu dönütle, Gestalt aşağıdakilerden hangisidir? kuramının aşağıdaki algı yasalarından hangisini vurgulamıştır? A) Anlamsal B) Anısal A) Devamlılık B) Yakınlık C) Kısa süreli D) Duyusal C) Tamamlama D) Şekil-zemin E) İşlemsel E) Benzerlik 57. Bir ilkokulda sınıf öğretmeni olarak görev yapan OkanÖSYM 59. Üniversite öğrencisi Nalan, gelişim psikolojisi sınavına Öğretmen, konuları işlerken öğrencilerinin ilgi, yetenek çalışırken Erikson’un psikososyal gelişim kuramında ve gelişim özelliklerini göz önünde bulundurmaktadır. açıkladığı evrelerin özelliklerini hatırlamakta zorlanır ve Okan Öğretmen gerçekleştirdiği etkinliklerle evrelerin özelliklerini, tanıdıklarının özellikleriyle öğrencilerinin potansiyellerini ortaya çıkarmayı ve kendi ilişkilendirerek öğrenmeyi dener. Örneğin; babasının özelliklerinin farkına varmalarını amaçlamaktadır. kanun çalmayı öğrenmek için kursa gitmesi, görme Öğrenme ortamını öğrencilerinin en yüksek düzeyde engelli bireyler için sesli kitap projesinde gönüllü olarak faydalanabilecekleri şekilde düzenlemeye çalışmaktadır. çalışmaya başlaması gibi etkinliklerini, Erikson’un “üretkenliğe karşı durgunluk\" evresiyle ilişkilendirir. Okan Öğretmen’in benimsediği bu yaklaşım, Buna göre Nalan, bilginin kısa süreli bellekten uzun aşağıdaki öğrenme kuramlarından hangisine daha süreli belleğe geçişi için aşağıdaki süreçlerin uygundur? hangisinden yararlanmıştır? A) Koruma tekrarı A) Gestalt B) Davranışçı B) Gruplama C) Otomatikleştirme C) Sosyal öğrenme D) Bilgiyi işleme D) Genişletici tekrar E) Görsel canlandırma kodlaması E) İnsancıl 15 Diğer sayfaya geçiniz.

2017-KPSS/EB-PÖS 60. İlkokul birinci sınıf öğretmeni Bahar Öğretmen, okulun 62. Dört yaşındaki Ayça, annesiyle gittiği bir oyuncakçıda ilk günü öğrencileriyle tanıştıktan sonra, daha önceden gördüğü bebeği almak ister. Annesi, bebeği istiyorsa hazırladığı oyun hamurlarını dağıtmış “Haydi bakalım kendi parasıyla alabileceğini söyleyince Ayça eve hamurlarla istediğiniz gibi oynayabilirsiniz. Neler gidince kumbarasından ödemek üzere annesinden borç yapacaksınız çok merak ediyorum.” diyerek çocukları ister. Eve döndüklerinde Ayça, bebek için ödenen hamurla oynamaya teşvik etmiştir. 14 lirayı kumbarasından çıkardığı 1’er liralık demir Bahar Öğretmen bu etkinlikle; paralarla annesine verirken annesi kumbaradaki kâğıt 10 lirayı görüp, “Ayça ben bu 10 lirayı ve 4 tane de I. çocukları oyun aracılığıyla okula alıştırma, demir parayı alsam olur mu?” diye sorar. Bunun üzerine II. çocukların bir şeye odaklanıp dikkatlerini sürdürme Ayça “Yaşasın! Olur tabi, böylece kumbaramdan daha az param gider.” diyerek sevinir. becerilerini destekleme, III. çocukların küçük kas becerilerini destekleme Piaget’nin bilişsel gelişim kuramına göre, Ayça’nın bu sevinci aşağıdaki bilişsel gelişim özelliklerinden hangisini henüz kazanamadığını gösterir? amaçlarından hangilerini hedeflemiştir? A) Benmerkezcilik B) Nesne sürekliliği A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve III C) Korunum D) Tersine çevirme ÖSYM D) II ve III E) I, II ve III E) Hipotetik düşünme 61. Çocuğun gelişimini açıklarken; 63. Piaget’ye göre;  sadece bireysel gelişime ve davranışa odaklanan I. biyolojik ve bilişsel fonksiyon için çok önemli olan, kuramları eleştiren, II. fonksiyonel değişmezler olarak adlandırılan  aile, okul, medya ve benzeri yapıların çocuk iki ilke aşağıdakilerin hangisinde sırasıyla üzerindeki etkisine vurgu yapan, verilmiştir? A) Özümseme – Düzenleme  birçok unsurun bütüncül olarak dikkate alınması B) Özümseme – Dengeleme gerektiğini vurgulayan C) Düzenleme – Örgütleme D) Uyum sağlama – Örgütleme kuram aşağıdakilerden hangisidir? E) Dengeleme – Uyum sağlama A) Psikanalitik B) Olgunlaşma C) Bilişsel gelişim D) Ekolojik sistemler E) Davranışçı 16 Diğer sayfaya geçiniz.

2017-KPSS/EB-PÖS 64. Dil gelişimiyle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi 66. Çocuk için kendisine verilen görevi yerine getirebilmek yanlıştır? çok önemlidir ve bunun üstesinden nasıl gelebileceğini A) Chomsky'e göre insanlar doğuştan bütün dilleri öğrenmeye çalışır. Sürecin olumlu sonuçlanabilmesi için öğrenebilecek kapasiteye sahiptir. çaba harcar. Ödevleri için de benzer bir süreç söz B) Davranışçı kurama göre dil öğrenme, tekrar ve konusudur. Böyle bir durumda, çocuğun kendine ve pekiştirme sonucu gerçekleşir. yeteneklerine karşı olumlu bir tutum geliştirebilmesi için C) Normal gelişim gösteren çocuklar genel olarak bir yaş ebeveynleri ve öğretmenleri tarafından desteklenmesi civarında ilk anlamlı sözcükleri kullanmaya başlarlar. gereklidir. Tersi bir tavırla yaklaşıldığında çocuğun D) Çocukların tek bir kelimeyi farklı anlam içeren cümleler kendisine karşı olumsuz bir tutum ve yetersizlik yerine kullanmasına morgem denir. düşüncesi geliştirmesine neden olunabilir. E) Bebeğin babıldama evresinde çıkardığı sesler ana Erikson'un psikososyal gelişim kuramına göre, diline özgüdür. yaşanabilecek bu krizi içeren dönem aşağıdakilerden hangisidir? 65. Ailesiyle alışverişe çıkan dört yaşındaki Emre çikolata A) Başarıya karşı aşağılık duygusu ve şekerlemelerin olduğu reyonda en sevdiği çikolatayı B) Güvene karşı güvensizlik görür. Rafa uzanıp bir tane alarak paketini açmaya C) Girişimciliğe karşı suçluluk duyma çalışır. Bunu gören annesi “Emre henüz o çikolatanın D) Bağımsızlığa karşı kuşku ve utanç parasını vermedik. O yüzden sana ait değil ve sana ait E) Kimlik kazanmaya karşı rol karmaşası olmayan bir şeyi yememelisin.” der. Annesinin kendisiniÖSYM engellemesine kızan Emre ağlayarak “Ama bu benim en 67. Onuncu sınıf öğrencisi Ethem, okulda gerek sevdiğim çikolata, ben bunu şimdi yemek istiyorum.” öğretmenleriyle gerekse arkadaşlarıyla etkileşimlerinde diye cevap verir. Bunun üzerine babası Emre’nin öne çıkmak için çok çaba göstermektedir. Bunun için çikolatayı yiyebileceğini, ödeme yapacakları kasada öğretmenlerinin verdiği tüm ödevleri en iyi şekilde çikolata paketini göstererek parasını ödeyebileceklerini yapmaya çalışmakta, okul içi faaliyetlerde sorumluluk söyleyip ortamı yatıştırmaya çalışır. almakta ve hem öğretmenleri hem de arkadaşları Freud’un kişilik kuramına göre; Emre’nin, annesinin tarafından tanınmak istemektedir. ve babasının temsil ettiği kişilik bileşenleri aşağıdakilerin hangisinde sırasıyla verilmiştir? Ethem, Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisinin aşağıdaki A) İd – Ego – Süperego basamaklarından hangisinin ihtiyaçlarını B) İd – Süperego – Ego karşılamaya çalışmaktadır? C) İd – Süperego – Süperego D) Ego – İd – Süperego A) Ait olma B) Estetik C) Güvenlik E) Ego – Süperego – İd D) Saygı E) Bilme/anlama 17 Diğer sayfaya geçiniz.

2017-KPSS/EB-PÖS 68. Can ve Arda resim yaparlarken; 69. Her bahar, bahçesindeki erikleri toplayıp mahallenin  Can, güzel bir deniz resmi yapamadığını çocuklarına paylaştıran Murat Bey, erikleri henüz düşündüğü için mavi pastel boyayı öfkelenerek olgunlaşmadan koparan çocukları bu paylaşımdan kırar. mahrum bırakma kararı almıştır. Bunun için de erik  Arda ise masanın üzerindeki su bardağını fark ağacını koruma görevini torunu Eren’e vermiştir. etmez ve bardağa eli çarpar, boya kutusundaki Eren’den bahçeyi izleyip olgunlaşmamış erikleri koparan bütün pastel boyaların üzerine su dökülür. çocukların adını not almasını istemiştir. Eren, arkadaşı Kutudaki on iki pastel boya da kullanılamaz hâle Görkem'in erik ağacına tırmanmaya çalıştığını fark etmiş gelir. ve adını listeye yazmıştır. Bunu gören Görkem, Eren’e “Eğer adımı listeden silersen ben de senin en sevdiğin Piaget’nin ahlaki gelişim kuramına göre özerk ahlak oyuncak arabamla oynamana izin veririm.” demiştir. Bu döneminde olan bir çocuğun, Can ve Arda ile ilgili; teklife sinirlenen Eren “Hayır! Eğer senin adını listeye yazmazsam dedem bana çok kızar. Çünkü dedem I. Can pastel boyayı bilerek kırdığı için daha çok erikler olgunlaşmadan koparanları listeye yazmamı ceza almalıdır. istedi.” diye yanıt vermiştir. Eren’in Görkem'e verdiği yanıt, Kohlberg’in ahlak II. Can daha az sayıda pastel boyaya zarar verdiği gelişimi kuramına göre aşağıdaki düzey ve evre için daha az ceza almalıdır. eşleştirmelerinden hangisine aittir? A) Gelenek öncesi – İtaat ve ceza III. Arda boyalara istemeden zarar verdiği için daha az B) Gelenek öncesi – Saf çıkarcı ceza almalıdır. C) Geleneksel – Kişiler arası uyum D) Gelenek sonrası – Toplumsal sözleşme IV. Sonuçta her ikisi de boyalara zarar verdiği için eşit E) Gelenek sonrası – Evrensel ahlak ilkeleri ceza almalıdır. ÖSYM ifadelerinden hangilerini söylemesi beklenir? A) Yalnız II B) I ve III C) II ve IV D) I, III ve IV E) II, III ve IV 70. Okullarda yürütülen rehberlik hizmetleriyle ilgili; I. Tüm öğrencilere yöneliktir. II. Amacı öğrencilere yol göstermektir. III. Kullanılan tüm yöntem ve teknikler sadece araçtır. IV. Tamamı okul psikolojik danışmanı tarafından gerçekleştirilir. ifadelerinden hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) II ve IV E) II, III ve IV 18 Diğer sayfaya geçiniz.

2017-KPSS/EB-PÖS 73. Ayşen Öğretmen, sınıftaki bazı öğrencilerin ders esnasında izin almadan kısa aralıklarla yerlerinden 71. Aşağıdakilerden hangisi grup rehberliğinin temel kalkıp sınıf içinde dolaştıklarını ve bazı zamanlarda özelliklerinden biri değildir? da dersi dinlemek yerine pencereden bahçeyi A) Amacı grubun gelişmesini sağlamaktır. seyrettiklerini gözlemlemiştir. Bunu gören diğer B) Sadece okul psikolojik danışmanının verdiği bir öğrencilerin de benzer davranışlar sergilediğini fark hizmettir. etmiştir. C) Grup süreci, grup dinamiğiyle benzerdir. Ayşen Öğretmen, sınıfındaki bu problemi çözmek D) Gerektiğinde bireysel rehberliğin yerini alabilir. için kendisine; E) Temelde bilgi verme etkinliğidir. I. Sınıfı etkili bir şekilde yönetebiliyor muyum? II. Sınıf kurallarından öğrencilerimin haberdar olmalarını sağladım mı? III. Kurallara uyan öğrencileri ödüllendiriyor muyum? IV. Kurallara uymayan öğrenciler için kuralları ağırlaştırmalı mıyım? ÖSYM 72. I. Öğrencilerin ilgi, ihtiyaç ve beklentileri sorularından hangilerini sormalıdır? II. Velilerin beklentileri A) I ve II B) II ve III III. Sınıf öğretmenlerinin öğretim yetkinlik düzeyleri C) I, II ve III D) I, III ve IV IV. Okulun bulunduğu çevrenin sosyo-ekonomik düzeyi E) I, II, III ve IV Kapsamlı gelişimsel rehberlik programı hazırlayan bir okul psikolojik danışmanı, yukarıdakilerden hangilerini göz önünde bulundurmalıdır? A) Yalnız I B) I ve II C) II ve III D) I, II ve IV E) II, III ve IV 19 Diğer sayfaya geçiniz.

2017-KPSS/EB-PÖS 74. Sınıf rehber öğretmeni Enver Öğretmen, rehberlik 75. Lise öğrencisi Selçuk, ders çalışma konusunda yaşadığı saatinde öğrencilerine farklı öğrenme stilleriyle ilgili bilgi sıkıntılar nedeniyle sınıf rehber öğretmeninden yardım vermiştir. Bilgilendirme sonunda öğrencilerin hangi istemiştir. Sınıf rehber öğretmeni, Selçuk’a hafta içi okul öğrenme stiline sahip olduklarını tespit etmek amacıyla sonrası zamanını ve hafta sonu bir gününü nasıl “Öğrenme Stilleri Belirleme Listesi”ni doldurmalarını geçirdiğini anlatmasını söylemiştir. Aynı zamanda istemiştir. Sınıfın tamamının görsel veya işitsel öğrenme çalışma ortamına dair bazı sorular sormuştur. stiline sahip öğrencilerden oluştuğunu görmüştür. Anlattıklarından yola çıkarak Selçuk’un yaşadığı Buna göre öğrencilerinin daha kolay öğrenmelerini sıkıntının zamanı verimli kullanamamak ve çalışma sağlamak isteyen Enver Öğretmen'in; ortamını gerekli şekilde düzenlememekten kaynaklandığını belirlemiştir. I. oturma düzeni oluşturmadan, öğrencilerin Buna göre, sınıf rehber öğretmeninin Selçuk’a; serbestçe hareket edebilecekleri bir sınıf ortamı oluşturması, I. yapmak zorunda olduklarını, önceliklerini belirlemesi ve bunlara yeterli zaman ayırması, II. grup veya ikili çalışmalarda tartışma yöntemini kullanması, II. hazırladığı plana bir kez uymaması durumunda plana dayalı çalışmayı bırakması, III. öğrencileri için hazırladığı sunumlarda sesli materyallere de yer vermesi, III. ders çalıştığı ortamı dikkatini dağıtabilecek eşyalardan arındırması ve düzenli tutması, IV. konuyu şema veya grafik hâline getirerek anlatması IV. çalışma masasında çalışmaktan sıkıldığı durumlarda yatarak veya kanepede uzanarak çalışması ÖSYMuygulamalarından hangileri doğrudur? A) I ve III B) I ve IV önerilerinden hangilerini sunması uygundur? C) III ve IV D) I, II ve III A) I ve III B) II ve III E) II, III ve IV C) II ve IV D) I, III ve IV E) II, III ve IV 20 Diğer sayfaya geçiniz.

2017-KPSS/EB-PÖS 78. Bir sınıf rehber öğretmeni etkili ve verimli bir öğrenme ortamı oluşturmak için; 76. Bir ilkokulda görev yapan Psikolojik Danışman Merve Hanım, çocukların bu yaşlarda meslek bilincini I. ünite etkinliklerini planlama ve ders etkinliklerini kazandıklarının ve meslek gelişimi açısından kritik öğrencinin gereksinimlerini göz önüne alarak dönemde olduklarının farkındadır. Merve Hanım bu düzenleme, nedenle mesleki rehberlik hizmetleri kapsamında, öğrencilerine bazı yeterlilikler kazandırmayı II. öğrencilerin sağlıklı bir kişilik geliştirmesine amaçlamaktadır. Amacı doğrultusunda “Annemin yardımcı olma, Mesleği, Babamın Mesleği” ve “Meslekler” gibi çeşitli etkinlikler yapmayı planlamaktadır. III. sınıf içi ilişkileri düzenleme ve geliştirme, Buna göre aşağıdakilerden hangisi Merve Hanım’ın IV. okul psikolojik danışma ve rehberlik programını öğrencilerine kazandırmayı planladığı yeterliliklerden değildir? hazırlama A) Kişisel nitelikleri ile çalışma ve iş yaşamı arasındaki ilişkileri anlama amaçlarından hangilerini gerçekleştirdiğinde, bireyi B) Meslekleri keşfetme tanıma hizmetlerini yerine getirmiş olur? C) Birlikte çalışmayı öğrenme D) Mesleki doyum ile kişilik özellikleri arasındaki ilişkiyi A) I ve II B) II ve IV fark etme E) Toplumsal gelişmenin iş yaşamını nasıl etkilediğini anlama ÖSYM C) I, II ve III D) I, III ve IV E) II, III ve IV 77. Ginzberg ve arkadaşlarının mesleki gelişim 79. Aşağıdakilerden hangisi, otobiyografi sonuçları kuramına göre, meslek seçimiyle ilgili; yorumlanırken öncelikle dikkate alınması gereken ipuçlarından biri değildir? I. Bir süreçtir. A) Yazıdan edinilen genel izlenim II. Belli bir zaman dilimi içinde yapılan bir tercihtir. B) Yazının serbest veya planlı oluşu III. Meslek tercihi büyük ölçüde geri dönülmezdir. C) Anlatımdaki özen ve tutum IV. Meslek seçim süreci daima bir uzlaşmayı D) Öyküde yer verilmeyen önemli kişiler E) Yazının uzunluğu veya kısalığı içermektedir. ifadelerinden hangileri doğrudur? A) I ve II B) I ve III C) II ve III D) I, II ve IV E) I, III ve IV 21 Diğer sayfaya geçiniz.

2017-KPSS/EB-PÖS 80. Yedi yaşındaki Eda, doğuştan işitme engellidir. İşaret diliyle iletişim kurabilmekte ve dışardan rahatlıkla fark edilebilen bir işitme cihazı kullanmaktadır. Kaynaştırma programı kapsamında, ilkokula yaşıtlarıyla aynı sınıfta başlayan Eda, okuldaki ilk günlerinde bazı sıkıntılar yaşamıştır. Arkadaşları Eda’yı oyunlarına almak, onunla yakınlaşmak istememişlerdir. İlerleyen zamanlarda diğer çocuklar kendi aralarında kaynaştığı hâlde Eda teneffüslerde sınıfta tek başına oturmuş ve kimseyle arkadaşlık kuramamıştır. Bu durumu fark eden sınıf öğretmeni, okul psikolojik danışmanından Eda’ya da yardımcı olarak olumlu bir sınıf iklimi oluşturmasına destek olmasını istemiştir. Aşağıdakilerden hangisi bu duruma uygun bir psikolojik danışman yaklaşımı değildir? A) Tüm öğrencileri bireysel farklılıklar hakkında bilgilendirmek B) Öğrenciler arasında benzeşim etkinlikleri planlamak C) Farklı özel gereksinimleri olan konuşmacıları okula davet etmek D) Özel gereksinimi olan ve olmayan öğrenciler arasında sosyal etkileşim fırsatları oluşturmak E) Özel gereksinimi olan öğrenci için bireyselleştirilmiş eğitim programı hazırlamak ÖSYM 22 TEST BİTTİ. CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.

ÖSYM

2017 Kamu Personel Seçme Sınavı (Genel Yetenek-Genel Kültür, Eğitim Bilimleri)-PÖS 2017-KPSS Lisans (GY-GK, Eğitim Bilimleri) 21-05-2017 ÖSYMEĞİTİM BİLİMLERİ EĞİTİM BİLİMLERİ 1. D 48. C 2. C 49. C 3. D 50. D 4. B 51. E 5. E 52. B 6. A 53. A 7. C 54. A 8. A 55. C 9. E 56. D 10. D 57. E 11. D 58. B 12. B 59. D 13. C 60. E 14. A 61. D 15. B 62. C 16. A 63. D 17. C 64. E 18. D 65. B 19. B 66. A 20. E 67. D 21. B 68. B 22. A 69. A 23. E 70. C 24. C 71. B 25. B 72. D 26. C 73. C 27. A 74. E 28. D 75. A 29. E 76. D 30. B 77. E 31. D 78. C 32. E 79. B 33. A 80. E 34. C 35. E 36. A 37. B 38. E 39. A 40. D 41. E 42. C 43. B 44. C 45. B 46. D 47. A




















Like this book? You can publish your book online for free in a few minutes!
Create your own flipbook