Important Announcement
PubHTML5 Scheduled Server Maintenance on (GMT) Sunday, June 26th, 2:00 am - 8:00 am.
PubHTML5 site will be inoperative during the times indicated!

Home Explore HAZİRAN 2022

HAZİRAN 2022

Published by Fatma Keser, 2022-06-17 12:46:25

Description: HAZİRAN 2022 sayımızda siz değerli okurlarımız için "İşitme Yetersizliği" konusunu ele aldık. işitme yetersizliği üzerine teorik bilgilere, yapılan etkinliklere, gündeme gelmiş olaylara, kişilere bu sayımızda ulaşabilirsiniz. İyi okumalar.

Keywords: EĞİTİM,ENGEL,İŞİTME ENGELLİ,DERGİ,ÖZEL EĞİTİM,FARKINDALIK,ÖZEL OLMAK

Search

Read the Text Version

ÖZEL EĞİTİM DERGİSİ SAYI: 6 İZMİR DEMOKRASİ ÜNİVERSİTESİ ÖZEL EĞİTİM ŞEMSİYESİ İŞİTME YETERSİZLİĞİ HAZİRAN 2022

İşitme Yetersizliği İÇİNDEKİLER EKİBİMİZDEN SİZLERE 02 İŞİTME YETERSİZLİĞİ NEDİR? 03-06 İŞİTME YETERSİZLİĞİ OLAN 07-12 BİREYLERDE EĞİTİM ÖZEL EĞİTİM - sayfa 1 İŞİTME YETERSİZLİĞİNDE İŞİTME 13-15 CİHAZLARININ ÖNEMİ İŞARET DİLİ NEDİR? 16-17 İŞARET DİLİ HAKKINDA DOĞRU 18-20 BİLİNEN YANLIŞLAR 21-22 TİD SÖZLÜĞÜ NEDİR? 23 24-27 ÜNİVERSİTEMİZDE İŞİTME YETERSİZLİĞİ ÜZERİNE YAPILAN 28-32 ETKİNLİKLER ENGEL TANIMAYANLAR DİZİ VE FİLM ÖNERİLERİMİZ 33-34 BEETHOVEN MABEL GARDINER HUBBARD BEYOND SİLENCE SEAN FORBES BAŞKA TANRININ ÇOCUKLARI FERDINAND BERTHIER BENİM DÜNYAM İSMET İNÖNÜ BARFİ! MARLEE BETH MATLİN LEVENT BEŞKARDEŞ HAZİRAN SAYIMIZIN GÜZEL KONUĞU EGEMEN DURMAZ İLE HABER KÖŞEMİZ MÜZİK VE OTİZM ÜZERİNE 35-39 KİTAP ÖNERİLERİMİZ 40 TEŞEKKÜRLER.. 41

İşitme YetersizliğiÖZEL EĞİTİM - sayfa 2 Sevgili okurlarımız; Haziran sayımızda sizler için \"İşitme Yetersizliği\" konusunu ele aldık. Ekip arkadaşlarımızın derlediği yazılar, haber köşemiz, dizi, film, kitap önerilerimiz, ailelerimizden gelenler ve gerçekleştirdiğimiz etkinliklere yönelik yazılar ve değerli konuklarımız ile sizlere dolu dolu bir sayı hazırlamaya çalıştık. Diğer sayılarımızda olduğu gibi bu sayımızın da sizler için faydalı olmasını diliyoruz. İyi okumalar.

İşitme Yetersizliği İŞİTME YETERSİZLİĞİ NEDİR? Selma TAVŞANLILI ÖZEL EĞİTİM - sayfa 3 İşitme nedir? İşitme insanoğlunun yaşamında çok önemli yer tutar. Çevredeki sesleri alıp algılayarak kendini ona göre ayarlar ve insanlar arası sözlü iletişimin temelini oluşturur. Birey, doğumundan itibaren yaşadığı sürece iç ve dış çevresinden birtakım uyaranlar alır. Bu uyaranlara tepkide bulunarak yaşamı için gerekli dengeyi kurmaya ve sürdürmeye çalışır. Uyaranları çeşitli duyu organları yoluyla alır. Çevresindeki ses diye adlandırılan uyaranları da kulak aracılığıyla işitir. Bunlara gereken tepkide bulunarak çevresiyle ilişki kurmuş olur. Birey çevresiyle işitme yoluyla ilişkisini ilkel, anlamlı ve simgesel diyebileceğimiz üç düzeyde kurar. İlkel denilen düzeyde birey çevresindeki sesleri sezer, farkında olur ama onlara bir anlam veremez. Anlamlı düzeyde bireyin bazı davranışları bazı seslerle birleştirir hale gelir. Bazı sesler belli birtakım işaretler olarak tanınır. Kişi gelen sesten, yön anlar, olayları anlar, tehlikeleri sezer hale gelir ve onlara göre davranır. Simgesel düzeyi insanın dil kullanmasıyla ilgili olan düzeyidir. Dil ve iletişimin iki temel öğesi işitme ve konuşmadır. Okuma ve yazma da işitme ve konuşmadan türetilmiş olan iletişim türleridir. Kısaca işitme; anlama, konuşma, okuma, yazma ve diğer işitme özellikli iletişimin temeli denilebilir.

İşitme YetersizliğiÖZEL EĞİTİM - sayfa 4 İşitme Yetersizliği Nedir? İşitme yetersizliği: İşitme duyarlılığının kısmen veya tamamen yetersizliğinden dolayı konuşmada, dili kullanmada ve iletişimde güçlük nedeniyle bireyin eğitim performansının ve sosyal uyumunun olumsuz yönde etkilenmesi durumudur. İşitme kaybı: İşitme testi sonucunda belli bir bireyin aldığı sonuçlar, kabul edilen normal işitme değerlerinden, belirli derecede farklı olduğunda, işitme kaybı ortaya çıkmaktadır. İşitme Yetersizliğinde Sınıflandırma İşitme engelinin sınıflandırılması; engelin derecesine göre, engelin oluş zamanına göre, engelin sebebine göre, engelin oluş yerine göre, engelin oluş biçimine göre ve engelin süreğenliğine göre yapılmakta ve bunlara göre de değişiklik göstermektedir. İşitme Kaybının Derecesine Göre Sınıflandırma Bu bölümde sınıflandırma, çok ileri derecede işitme kaybı olan ve işitme cihazı kullanması zorunlu olanlar sağır olarak, hafif ve orta derecede işitme kaybı olanlar ağır işiten olarak tanımlanmaktadır. . İşitme Engelinin Oluş Zamanına Göre Sınıflandırma Genel olarak belirtilen, işitme engelinin oluş zamanına göre iki tür işitme kaybı görülmektedir. Bunlar; dil öncesi ve dil sonrası işitme kaybıdır. Dil öncesi işitme kaybı: İşitme kaybı, çocuk sözel dili öğrenmeden önce engel durumu ortaya çıkmışsa dil öncesi işitme kaybı denilmektedir. Dil sonrası işime kaybı: İşitme kaybı, çocuk temel dil becerilerini öğrendikten sonra engel durumu ortaya çıkmışsa dil sonrası işitme kaybı denilmektedir.

ÖZEL EĞİTİM - sayfa 5 İşitme Yetersizliği İşitme Engelinin Oluş Yerine Göre Sınıflandırma Çocuklarda genel olarak oluş yerine göre beş tür işitme kaybı görülür. İletim Tipi İşitme Kaybı: Dış kulak veya orta kulağı etkileyen bir durum sonucu, sesin iç kulağa iletilememesi sebebiyle meydana gelen işitme kaybıdır. Sesin algılamasında değil, sesin iletiminde bir sorun vardır. Orta kulak boşluğunda sıvı birikmesi sonucu oluşan orta kulak iltihabı, kulak kiri birikmesi, kulağa sokulan yabancı cisimler, işitme kanalının şişmesi, yapısal anomali gibi durumlar iletimsel işitme kaybının sebepleri olarak sayılabilirler. Kulağı radyo sistemi olarak düşündüğümüzde, iletimsel kayıplarda, mikrofon (dış kulak) ya da iletici (orta kulak) kısımlarının mükemmel olarak çalışmaması söz konusudur. Genellikle bu tür işitme kayıplarında, tıbbi müdahale ve uygun cihazlandırma ile olumlu sonuçlar alınabilir. Duyusal - Sinirsel Tip İşitme Kaybı: İç kulak ve iç kulaktan beyne giden sinirlerin zedelenmesi sonucu meydana gelen işitme kaybıdır. Bu tip kayıplar iletim tipi işitme kayıplarına göre genellikle daha ağır ve kalıcıdır. Enfeksiyonlar, genetik etkenler ya da ilaç kullanımı duyusal-sinirsel işitme kaybının sebeplerindendir. Bu tür kayıplarda radyo sistemi benzetmesini düşündüğümüzde alıcının iyi çalışmaması söz konusudur. Mikrofon sesi alır ve iletici sesi ileterek görevini yerine getirir, ancak iç kulak sesi alamaz ve görevini tam olarak yerine getiremez. Karma Tip İşitme Kaybı: Bu tip işitme kayıpları hem iletimsel hem de duyusal- sinirsel işitme kaybı türlerinin bir arada görülmesidir.

İşitme YetersizliğiÖZEL EĞİTİM - sayfa 6 Merkezi Tip İşitme Kaybı: Merkezi sinir sisteminde meydana gelen bir zedelenme sonucu ortaya çıkan bir işitme kaybıdır. Dış ve orta kulak görevini yapar, iç kulak ve işitme sinirleri normal çalışır; fakat merkezde bir bozukluk vardır. Bu hasar bireyin sesleri algılamasını ve sese anlamlı bir şekilde tepki göstermesini engeller. Psikolojik İşitme Kaybı: İşitme organlarının yapısı ve işleyişinde bir bozukluk olmadığı halde işitme gerçekleşmez. Bu gibi durumlar psikolojik işitme kaybı diye adlandırılır. Bunun histerik sağırlık, psikosomatik sağırlık diye adlandırıldığı da olur. Çocuklarda psikotik durumlarla, yetişkinlerde psikonevrozla birlikte görülebilir. Psikolojik işitme kaybı çoğunlukla aniden oluşur.

İşitme Yetersizliği İŞİTME YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERDE EĞİTİM Aysima Melisa SARICI ÖZEL EĞİTİM - sayfa 7 Merhaba değerli okuyucular ben Aysima. Sizlere bugün işitme yetersizliği olan bireyler için oluşturulan eğitim yöntemleri hakkında bilgi vereceğim. Umarım sizlere yararlı olacak bilgiler verebilirim. Keyifli okumalar dilerim... A)Sözlü Dil Kullanan İletişim Yöntemleri -Yapısal Sözel/Oral Yöntem Bu yöntemde, dilin öğretilebileceği ve öğretilmesi gerektiği düşüncesi ile yapılandırılmış dil, belli kalıplar ile ve belli bir sıra ile çocuklara öğretilmektedir. Bu yapılandırma, konuşma eğitimi, eklemleme çalışmaları, işitme eğitimi, dudak okuma eğitimi, dil ve okuma eğitimi başlıkları altında çeşitli çalışmaların tümünü kapsamaktadır. -Doğal İşitsel/Sözel Yaklaşım Bu yöntem, işitme engelli çocukların da ana dillerini aynı işiten çocuklar gibi kazanabileceğini ve etkileşimci bir ortam sağlandığında, daha yavaş hızda fakat işiten çocuklar gibi dili edinebileceklerini savunmuştur. Doğal İşitsel/Sözel Yaklaşım için işitme cihazlarının kullanımı, bir önkoşuldur. İşitme cihazlarının en iyi durumda kullanımı, işitmenin maksimum kullanımı için yine bir önkoşuldur. Bu çocukların yerleştirildiği eğitim ortamlarında işitme kalıntısının gerçekten maksimum düzeyde kullanılıyor olması için gereken tedbirlerin alınması gerektiğini savunur. -İşitsel Yaklaşım/Tek Duyulu Yöntem Sözel iletişim eğitiminin yalnız işitme ile başarılacağını savunan bu yöntemin amacı, işitmeyi erken yaşlarda işitme engelli çocuğun kişiliği ile bütünleştirmektir.

İşitme YetersizliğiÖZEL EĞİTİM - sayfa 8 Bunun için işitme kaybı çok küçük yaştan tanılanmalı ve derhal çocuk cihazlandırılmalıdır. Doğal İşitsel/Sözel Yaklaşımdan en önemli farkı, eğitimde dudak okumaya yer vermemesi ve yalnızca cihazlandırılmış olan işitme duyusunu hedef almasıdır. B)İşaret Dili Kullanan Başlıca İletişim Yöntemleri • İşaret Dili El ile yaratılan ve ulusal ya da yerel belli işaretleri kullanan görsel bir iletişim sistemidir. Konuşma dilinden ayrı, söz dizimi farklı ve kendi kuralları olan bir dildir. • Parmak Alfabesi Alfabedeki her harf karşılığı parmakların değişik pozisyonlar alması ile sözcüklerin ve cümlelerin ifade edilmesidir. • Tüm İletişim Tüm İletişim, sözel, işitsel, yazılı ve işarete dayalı tüm elemanları birlikte kullanmaya dayanan bir eğitim yöntemidir. Ancak işaret dili kullanımına ağırlık verilmektedir. Peki bu bireyler için sınıf ortamları veya sadece sınıf içi değil sınıf dışında da ortamlar nasıl oluşturulmalıdır? Birlikte bakalım.

ÖZEL EĞİTİM - sayfa 9 İşitme Yetersizliği 2) Yönetsel Düzenlemeler İşitme engelli çocukların eğitim amacıyla ailelerinden uzakta bir yatılı ortama yerleştirilmeden eğitim verilebilmesi şu seçeneklerle olasıdır: * Gündüzlü bir özel eğitim ortamına yerleştirilmek; * Normal işiten yaşıtları ile birlikte bir eğitim kurumuna yerleştirilmek, diğer adıyla kaynaştırma; * Gündüzlü bir özel eğitim ortamının aynı kurum içinde yer alması ve yarı- zamanlı kaynaştırma programının uygulanması. * Kaynaştırma uygulayan tüm kurumların içinde destek eğitim hizmetleri biriminin yer alması. 3) İşitme Engelli Çocuğun Okuldaki Gereksinimleri Kaynaştırmanın amacı, engelli çocuğu işiten toplum için hazırlamak, normal çocuklar ile etkileşmesini, bu yolla engelli çocuğun toplumun genel değerlerini gözlemesini, öğrenmesini ve uygun davranış biçimleri geliştirmesini sağlamaktır. İşitme engelli çocuk söz konusu olduğunda, normal işiten yaşıtlarının dilini öğrenmesi de hedeflenen amaçlardandır.

İşitme YetersizliğiÖZEL EĞİTİM - sayfa 10 4) Sınıfta İletişimi Kolaylaştıran Teknikler Tüm engel grupları ve nüfusu içinde, işitme kayıpları ileri derecede ve özellikle çok ileri derecede olan çocukların gereksinimleri fevkalade yoğun ve engelin kendine özgüdür. Bu gereksinimleri olan bir işitme engelli öğrencinin, normal bir sınıf içinde normal işiten bir çocuğun yanına oturmak suretiyle normal bir çocuğun öğrenme hızında ve aynı koşullarda öğrenmesini beklemek, gerçekçi olmayabilir. Bu öğrencilerin, ister kaynaştırma, ister özel eğitim sınıflarında olsun, engellerine özgü gereksinimlerinin karşılanması oranında öğrenmeyi gerçekleştireceklerini düşünmekteyiz. İşitme engelli çocukların normal sınıflar içinde eğitim görmesi sırasında ortaya çıkabilecek bazı engele özgü sorunları hafifletebilmek için uzmanlar bazı önerilerde bulunmaktadır. Bu önerilerin pek çoğu, sağ duyu sahibi deneyimli bir sınıf öğretmeni tarafından belki de keşfedilmiş ve kullanılmaktadır. -Öğretmen sınıf içindeki oturma düzeni içinde işitme engelli öğrencinin yerini, özel gereksinimlerini göz önüne alarak planlamalıdır. -İşitme engelli öğrenci geleneksel tipte işitme cihazı kullanıyorsa, mesafe sorununu çözen özel telsiz sistem ayrıca okula ya da öğrenciye sağlanmamış ise, bu durumda işitme cihazından yarar sağlanabilmesi için konuşmacı ile arasındaki mesafenin iki metreyi geçmemesi önerilmektedir. Ayrıca dışarıdan gelen seslerin de çocuğun öğrenmesini engelleyeceği unutulmamalıdır. Buna yönelik uyarlama ve düzenlemelerde yine sınıf içerisinde yapılmalıdır. -İşitme engelli öğrencinin konuşulanları anlayabilmesi için aynı zamanda dudak okuma ile de görsel ipuçları alması gerekmektedir. Bu yüzden öğrencinin sınıfta konuşan diğer öğrencileri de rahatlıkla görebileceği bir oturma düzeni oluşturulmalıdır.

ÖZEL EĞİTİM - sayfa 11 İşitme Yetersizliği -Dudak okuma konusunda zaman zaman yanılgılar olmaktadır. İşitme engelli bireyler ile konuşurken bazı kişiler daha iyi anlaşılmak amacı ile abartılı dudak ve ağız hareketleri yapmakta, ya da konuşmanın hızını, temposunu yavaşlatmaktadırlar. B konuda öğretmenin bilinçlendirilmesi ve öğretmeninde öğrencileri bilinçlendirmesi işitme engelli öğrenci için iyi olacaktır. -İşitme engelli öğrencilerin bir çoğu, konuşmaları iyi anlaşılmadığı için ya da kendileri karşı tarafın konuşmasını çok iyi anlamadığı için aşırı çekingen davranmakta ve sınıf için konu açılımlarına ve görüşmelere katılmamakta, öğretmenin sorduğu sorulara yanıt vermekte çekimser kalmaktadır. Öğretmenin bu durumu fark etmesi ve katılımlarını sağlamak için bu öğrencilere önceleri kısa yanıtlar gerektiren sorular yöneltmesi, ayrıca diğer öğrenciler ile küme çalışmalarına katarak bir ekip içinde derse katılımını özendirmesi yardımcı olabilir. -İşitme engelli bir öğrenciyi engelsiz öğrenciler ile bir sınıf içine yerleştirmek, öğrenciler arasındaki sosyal etkileşimin gerçekleşeceğini garantilememektedir. Belki de daha kolay anlaşabildiği ve yardım aldığı için, işitme engelli öğrenci her konuda danışmak ve soru sormak amacıyla sınıf arkadaşlarına değil de öğretmenine başvurmak eğiliminde olabilir. Bu nedenle öğretmeni, sınıftaki diğer öğrencilerin de sırayla bu öğrenciye yardımcı olmalarını sağlayabilir.

İşitme YetersizliğiÖZEL EĞİTİM - sayfa 12 5) Eğitim Ortamının İşitme Engelli Çocuğa Özgü Düzenlenmesi Çocuğun eğitim amacıyla yerleştirildiği ortamlardaki akustik düzenlemeler ve işitme cihazlarının etkin kullanımı son derece önemlidir. Çocuğun konuşmayı öğrenmesi, ana dilini kazanması isteniyorsa, konuşma seslerini işitme cihazları aracılığı ile temiz ve net olarak alabilmesini sağlayacak şekilde yerleştirildiği ortamın düzenlenmesi gerekmekte ve işitme cihazları tüm öğrencilere sağlanmalıdır. Özetle; - Bireysel işitme cihazları sağlanmalı, - Bu cihazların çalışıp, çalışmadığı her gün kontrol edilmeli, - Öğrencinin cihazla birlikte kullandığı kulak kalıpları kendine özel yapılmış olmalı ve Kullanıcı volümünde 'ötme' sesi yaratmamalı, - Ses ulaşımını sağlayıcı FM cihazları kullanılmalı, - Sınıf içinde akustik düzenlemeler yapılmalı, - İçeride ve dışarıdaki gürültü seviyeleri en aza indirilmeli, - Gereksinimi gereği çeşitli görsel eğitici malzemeler kullanılmalı, - Sınıf mevcudu öğretmen-öğrenci ve öğrenci-öğrenci etkileşimlerine, işitme engelli öğrenciye yeterli konuşma fırsatları verilmesine olanak sağlamalı, - Konular ve kavramların öğretimi somut yaşantılar ile yapılmalı, öğrencinin bu yaşantılara ve gözlemlere aktif katılımı sağlanmalı, - Öğrenmeyi ve iletişim kurmayı özendirici öğretim teknikleri kullanılmalıdır. Umarım sizler için faydalı olacak bilgilere ulaşmanızı sağlamışımdır...

İşitme Yetersizliği İŞİTME YETERSİZLİĞİNDE İŞİTME CİHAZLARININ ÖNEMİ Nubin AK ÖZEL EĞİTİM - sayfa 13 İşitme cihazları bir kişinin sesleri daha iyi duymasına ve konuşulanları daha net bir şekilde anlamasına olanak tanıyan, kişinin iletişim yeteneğinde genel bir iyileşme sağlayan küçük elektronik cihazlardır. Bir işitme cihazı farklı bölümlere sahiptir Mikrofon, Amplifikatör ve Hoparlör. Mikrofonlar dış ortamdaki sesleri alır ve amplifikatöre iletir. Amplifikatör (ve işlemci) bu seslerin işlemlenip yükseltilmesi görevindedir. Son olarak yükseltilen sesler, hoparlör aracılığıyla kulağa iletilir. Kulağa iletim sırasında çeşitli materyaller kullanılır, bunlar: kulak kalıpları, hortum ve boynuzlar, tüpler ve domlar olabilir. İşitme cihazları güç kaynağı olarak işitme cihazı pilleri kullanırlar. İşitme Cihazı Çeşitleri Kanal içi işitme cihazı (IIC, CIC, vb.): Bu tür işitme cihazları, kişinin kulak ölçüsüne özel yapıldıkları için oldukça rahat bir kullanım sağlarlar. Dışardan fark edilmeleri oldukça zordur. Cihazların model ve güç seçeneklerine göre, Hafif’ten İleri derece işitme kayıplarına kadar uygulanabilme imkanı vardır. İşitme uzmanı kulak yolunun ve kulak zarının fiziksel ve fizyolojik yapısını, işitme kaybı tipi ve derecesini, kullanıcının el-göz koordinasyon becerilerini, vs. Değerlendirerek bu cihazları uygun gördüğü takdirde önerebilir.

İşitme Yetersizliği Kulak içi işitme cihazları (ITC, ITE, vb.): Bu tip ÖZEL EĞİTİM - sayfa 14 işitme cihazları, kişinin kulak ölçüsüne özel yapıldıkları için oldukça rahat bir kullanım sağlarlar. Kanal içi işitme cihazlarına göre biraz daha fark edilir boyutlara sahiptirler. Ancak düğmeleri ve potansları sayesinde kullanıcının cihazı kolayca yönetebilmesine imkan tanırlar. Cihazların model ve güç seçeneklerine göre, Hafif’ten İleri derece işitme kayıplarına kadar uygulanabilme imkanı vardır. İşitme uzmanı kulak yolunun ve kulak zarının fiziksel ve fizyolojik yapısını, işitme kaybı tipi ve derecesini, kullanıcının el-göz koordinasyon becerilerini, vs. Değerlendirerek bu tip işitme cihazlarını uygun gördüğü takdirde önerebilir. Kulak arkası işitme cihazları (BTE): Kulak arkası işitme cihazları kişiye özel kulak kalıpları ile kullanılırlar. Kulak kalıbı, dış kulak ve dış kulak yoluna yerleştirilir; işitme cihazı kulak kepçesinin arkasında yer alır. Daha fazla kontrol, güç ve kazanç imkanı sunan işitme cihazlarıdır. Pediatrik hasta grubunda (bebek ve çocuklarda) mutlaka Kulak Arkası (BTE) işitme cihazları kullanılmalıdır. Hafif’ten Çok İleri derece işitme kayıplarına kadar uygulanabilirler.

ÖZEL EĞİTİM - sayfa 15 İşitme Yetersizliği Dijital İşitme Cihazı Open-fit (açık uygulama) işitme cihazları (RIE, RIC, mini-BTE, vb.): Open-fit işitme cihazları açık uygulama imkanı sağladığı için, özellikle kalın sesleri normal veya normale yakın işiten; ince sesleri zor işiten hasta grubu için idealdir. Hafif ve ergonomik tasarlanmışlardır, kullanımları kolaydır. Kulakalrı tıkamaz, ses kalitesi daha doğal hissedilir. Günümüzde akıllı tasarımlarla küçültülmüş ve neredeyse görünmez tasarlanmaktadırlar. Çeşitli güç seçeneklerine sahiptir ve Hafif’ten İleri derece işitme kayıplarına kadar uygundur. Kemik yolu işitme cihazları: Hava yolu iletimli işitme cihazları (yukarıda yer alan modeller) kullanması uygun olmayan hastalara önerilir. Ses iletimi, kafatası kemikleri aracılığıyla ve doğrudan iç kulağa doğru gerçekleşir. Cep Tipi İşitme Cihazları: Elde, çantada veya cepte taşınabilen, daha büyük boyutlu işitme cihazlarıdır. Görünümü bir kasetçaları andırmaktadır. Çocuk ve yaşlılar için kullanım kolaylığı sağlar. Estetik kaygılar ve teknolojinin gelişmesiyle günümüzde çok fazla kullanılmamaktadırlar.

İşitme Yetersizliği İŞARET DİLİ NEDİR? Sümeyra KANDEMİR Sağır topluluklar tarih boyunca işaret dillerini kullanmışlardır. İşaret diline ÖZEL EĞİTİM - sayfa 16 dair en eski yazılı kayıt M.Ö. 5. yüzyıla dayanmaktadır, Platon’un Kratylos diyaloğunda Socrates şöyle der: “Eğer sesimiz veya dilimiz olmasaydı ve birbirimize bir şeyler anlatmak isteseydik, tıpkı şu an ahraz insanların yaptığı gibi ellerimizi, kafamızı ve bedenimizin geri kalanını hareket ettirerek işaretler yapmaya çalışmaz mıydık?” Türk İşaret Dili’nin (TİD) kökeni kesin olarak bilinmese de varsayımsal olarak kökü Osmanlı saraylarında bulunan sağırlara dayandırılmaktadır. Fatih Sultan Mehmet’ten beri sarayda sağırların olduğu ve bazı işiten insanların kendi aralarında da işaret dilini konuştukları biliniyordu. Eğitim konusunda ise ilk çalışmalar 2. Abdülhamit döneminde yapılmıştır. Bu dönemde sağırlar için çeşitli yerlerde sağır okulları açılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında açılan okullar oralist metotla çalışmaktaydı, fakat 2000’li yıllarda bu metodun terkedilmesiyle, Türkiye’de bulunan okullar işaret dilinde eğitime geçti.

ÖZEL EĞİTİM - sayfa 17 İşitme Yetersizliği İşaret dilleri anlamı karşı tarafa iletmek için görsel kanalı kullanan dillere verilen addır. El işaretlerinin (manual) yanında el dışı işaretler (non-manual) ile ifade edilirler. İşaret dilleri kendilerine ait kelime dağarcığı ve dilbilgisel yapısı olan doğal dillerdir. Evrensel olmamakla beraber, işaret dilleri arasında çarpıcı benzerlikler de bulunur. Dilbilimciler hem konuşma yoluyla hem de işaret yoluyla yapılan iletişimi doğal dil sayarlar, bu da şu demektir, her ikisi de soyut, uzun süren bir süreç ve zaman içerisinde titizlikle planlanmamış bir evrim sonucu ortaya çıkmışlardır. İşaret dilleri sözsüz bir iletişim çeşidi olan beden dili ile karıştırılmamalıdır. Sağırların bulunduğu toplumların olduğu her yerde işaret dilleri kullanışlı bir iletişim yolu olarak gelişmiş ve aynı zamanda yerel sağır kültürlerinin temeli olmuşlardır. İşaret dili genellikle sağırlar ve ağır işitenler tarafından kullanılmasına rağmen fiziksel olarak konuşamayan, sesli dili medikal bir kondisyon ya da engel sebebiyle kullanamayan ya da sağır aile bireyleriyle birlikte bulunan sağır anne-babanın işiten çocukları (children of deaf adults, CODA) gibi işiten bireyler tarafından da kullanılır. Dünyada kaç tane işaret dili olduğu bilinmemektedir. Genelde her ülkenin kendi işaret dili bulunmakla beraber, bazılarında bu sayı birden fazladır. Ethnologue’un 2013 edisyonunda 137 tane işaret dili sayılmaktadır. Bazı işaret dillerinin yasal statüsü bulunurken diğerlerinin hiçbir statüsü bulunmamaktadır. Dilbilimciler doğal işaret dillerini onlardan türemiş olan ya da onların öncülleri olan sistemlerden ayırır, bunların içine sözel dillerin işaretlenmiş halleri (manually coded languages) ev işareti (home-sign), bebek işareti (babysign) ve insan olmayan primatların öğrendikleri işaretler girer.

İşitme Yetersizliği İŞARET DİLİ HAKKINDA DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR Sümeyra KANDEMİR İşaret Dili Dünyanın Her Yerinde Aynıdır. ÖZEL EĞİTİM - sayfa 18 Her ülkenin kendine ait sözcük hazinesi ve dilbilgisi olan işaret dili vardır. Çeşitli ülkelerden gelen sağır insanlar birbirlerinin işaret dillerini kolaylıkla anlayamazlar. Bir duyan insan bir ülkede işaret dili öğreniyorsa, başka bir ülkenin işaret dilini kolaylıkla anlayamaz. İşaret dilini ayrıca öğrenmesi gerekir. Hatta bir ülke içerisinde işaret dili bölgeden bölgeye farklılık gösterir. İşaret Dili Sadece Ellerin Dilidir. İşaret dilinde ellerin çok önemli olduğu doğrudur fakat ellerden daha önemli çok şey vardır. Aynı zamanda yüzünüzle ve tüm vücudunuzla anlam ifade ediyorsunuz ve bunlarda işaret dilinde çok önemlidir. Gözlerinizi, yüzünüzü, başınızı ve vücudunuzu kullanmasını öğrenemezseniz, işaret dilini tam anlamıyla öğrenemezsiniz. Örneğin, olumsuz bir cümle İşaret ediyorsanız başınızı çoğu zaman arkaya doğru kaldırmanız gerekir. Bir soru işaret ediyorsanız bazen başınızı sallamanız ve kaşları çatmanız gerekiyor. Yüzünüz her zaman sabit kalıyorsa, cümleniz tamamlanmış olmaz.

ÖZEL EĞİTİM - sayfa 19 İşitme Yetersizliği İşaret Dili İşitme Engellilere Yardım Etmek Amacıyla Başka İnsanlar Tarafından Bulunmuştur. İşaret Dilleri işitme engelli insanların buluştuğu her yerde doğal olarak gelişmiştir. Kimse işaret dili icat etmemiştir. İşitme engelli insanlar kendileri kendi dillerini yaratmışlardır. Bir çok ülkede sağırlar için okullar ve federasyonlar kurulduktan sonra sağır insanlar sürekli olarak buluşmaya başladılar ve bundan sonra işaret dilleri kendiliğinden gelişmeye başladı. İşaret Dili Sesli Dille Bağlıdır. Sesli Dilin Eller Üzerinde Gösterilmesidir. Her ülkedeki her işaret dilinin kendi yapısı vardır. Bu yapı aynı ülkede konuşulan sesli yapıdan oldukça farklıdır. İşaret dili hiçbir şekilde sesli dile bağlı değildir ve sesli dilin eller üzerinde gösterilmesi değildir. Türkiye deki işitme engelli insanların Türkçeyi öğrenirken zorlanmasının nedeni, kendilerinin iletişim için kullandığı Türk İşaret Dilinin Türkçeden yapısal olarak farklı olmasıdır.

İşitme Yetersizliği İşaret Dili Tam Olan Bir Dil Değildir. Sadece Pantomim Veya Jestleşme Şeklindedir ve Kendine Özgü Dilbilgisi Yoktur. İşaret dilleri tam olan dillerdir. Sesli dilde ifade edilen her şey işaret dilinde de ifade edilebilir. Soyut düşünceler hakkında konuşabilir, geçmiş hakkında, bir şey yaptığınızda ne olabileceğinden ve sizin konuşmak istediğiniz yeni şeyler için sözcükler üretebilirsiniz. Türk işaret dilinde her şey için bir sözcüğün olmaması doğrudur fakat bu sesli, sessiz fark etmez her dil için geçerlidir. Her dilde düşünülen her şeyin bir sözcüğün bir karşılığı olmayabilir. Önemli olan gerekli olduğunda bir dilin yeni şeyler için sözcük üretebilmesidir. Ayrıca işret dillerinin dil bilgisi kurallarının olmadığı inanışı doğru değildir. Tüm işaret dillerinin ayrıntılı ve zor dilbilgisi kuralları vardır ve bu kursun hedeflerinden biri sizin Türk İşaret Dili Dilbilgisini öğrenmenizdir. ÖZEL EĞİTİM - sayfa 20

ÖZEL EĞİTİM - sayfa 21 İşitme Yetersizliği TİD SÖZLÜĞÜ NEDİR? Sümeyra KANDEMİR Türk İşaret Dili Sözlüğü, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından okullardaki Türk işaret dili sözlüğü ihtiyacını karşılamak amacıyla hazırlanmıştır. Sözlük’te 1986 kelime ve deyim yer almaktadır. Sözlük’te sözcüklerin anlam karşılıkları değil kavramların işaret dilindeki karşılıkları verilmektedir. Ellerin ve parmakların aldığı biçimler ve hareketlerin yönü anlatılarak işaret dili öğretiminde kolaylık sağlanması hedeflenmektedir. Ayrıca her kelime için resim ve el biçimi de ayrıca verilmektedir. Sözlük’te işaret dili kullanıcılarının gündelik hayatta en çok ve en yaygın olarak kullandıkları sözcüklere yer verilmiştir. İşitme engelli insanların kısmen de olsa ihtiyaçlarına cevap vereceği umut edilen Sözlük, hem basılı hem de ağ ortamında kullanıcıların hizmetine sunulmuştur. Sözlük’ün ilgililerin ve kullanıcıların eleştiri ve ihtiyaçları doğrultusunda ağ ortamındaki sürümünün yenilenmesi düşünülmektedir.

İşitme YetersizliğiÖZEL EĞİTİM - sayfa 22 \"Bir çocuk konuşmayı, annelerinin kulaklarına fısıldadığı \"seni seviyorum\" sözcükleriyle öğrenir. Bense ilk dilimi yarı kapalı gözlerimin arasından gördüğüm babamın el hareketlerini izleyerek öğrendim\" \"Herşey o kadar üst üste gelmişti ki yaşayamam sanmıştım. Bildiğim sesleri unutmaya başladığımda hiç gibi yok olup gitmek istedim.\" \"Ben istediğim her şeyi yapamam güneşli havalarda. Yağmur yağmadan dans edemem mesela!\"

ÖZEL EĞİTİM - sayfa 23 İşitme Yetersizliği ÜNİVERSİTEMİZDE İŞİTME YETERSİZLİĞİ ÜZERİNE YAPILAN ETKİNLİKLER Emine Nur ŞİMŞEK İzmir Demokrasi Üniversitesi Özel Eğitim bölümü öğrencileri 10-16 mayıs engelliler haftasında işitme engelli bireyleri unutmadı ve etkinliklerine dahil etti. Etkinlikler İzmir Demokrasi Üniversitesi ana bina da giriş katında yapıldı. Yapılan etkinliklere diğer bölümden öğrenciler de seyirci olarak katıldı. Etkinliklerin en temel amacını empati kurmak oluşturdu. İşitme yetersizliği olan bireylerin günlük hayata yaşadıkları zorlukları küçük ve eğlenceli bir oyunda anlatmaya çalışan İzmir Demokrasi Üniversitesi özel eğitim bölümü seyircilerine keyifli dakikalar yaşattı oyun şöyleydi: iki tane gönlü öğrenci seçildi seçilen öğrencilerden birinin kulağına kulaklık takıldı ve müzik son ses açıldı diğer öğrenci ise seçilen bir kelimeyi kulaklık takılan arkadaşına anlatmaya çalıştı ve en çok kelime anlatan grup oyunu kazandı ve etkinliğe katılan tüm öğrencilere pembe kalemler dağıtıldı. Engelliler haftasına yönelik yapılan bu eğlenceli etkinliğimiz güzel fotoğraflarla üniversitemizin duvarlarını süsledi. En büyük engel empati kurmadan yaşamaktır. İzmir Demokrasi Üniversitesi Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü olarak farkındalık etkinliklerimiz ile ötekileştirme zincirinden bir tanesini daha kırdık.

İşitme YetersizliğiÖZEL EĞİTİM - sayfa 24 ENGEL TANIMAYANLAR Muhammet Berke SARGIN BEETHOVEN Beethoven… İşitme yetersizliğine sahip olmasına rağmen bir müzik dehası… Ama buna rağmen “Beethoven” dendiğinde herkesin aklına engeli değil, yeteneği ve ürettiği eserler geliyor. 5 yaşından itibaren yoğun bir şekilde müzik dersleri almaya başlayan ve halka açık ilk konserini 1778’de, henüz 7 yaşında bir çocukken veren Ludwig van Beethoven, klasik akımdan romantik akıma geçişe en çok katkı sağlayan müzisyenlerden biri. 1798 yılında duyma sorunları yaşamaya başlayan ve 46 yaşında da tamamen sağır olan Beethoven için bestelediği eserleri duyamamak engel oluşturmadı. Hatta en bilinen eserlerinden biri olan 9. Senfoni’yi sağır olduğu dönemde besteledi. İşitme engelli müzisyenler arasında en çok bilinen isimlerden biri olan Beethoven, duyamadığı ama hissedebildiği notalar sayesinde ölümüne kadar engel tanımamaya ve üretmeye devam etti.

ÖZEL EĞİTİM - sayfa 25 İşitme Yetersizliği MABEL GARDINER HUBBARD Telefon mucidi Alexander Graham Bell'in eşidir. Telefonu icat eden Graham Bell, aslında sağırların sessizliğini ortadan kaldırmaya çalışıyordu. Bunu başaramadı ama her gün yeni bir özelliğe kavuşan telefonla birbirinden kilometrelerce uzaktaki insanların birbirlerini duymalarını sağladı. Graham Bell'in annesi doğuştan işitme engelliydi. Dedesi ve babası yıllarını işitme engellilere adadı. Özellikle babası işitme engellilere duymasalar bile konuşmayı öğretmenin yollarını geliştirmeye çalıştı. SEAN FORBES Amerikalı sağır bir hip-hop sanatçısıdır. Sean sadece birkaç aylıkken menenjitten sağırdı. Sebep hiçbir zaman resmi olarak teşhis edilmedi, ancak Sean menenjit olduğundan şüphelenildiğini söyledi. Sean'ın ailesi, o 5 yaşındayken ona bateri satın aldı ve o, 10 yaşında şarkı yazmaya ve gitar çalmaya başladı. Sean, kardeşleriyle birlikte müzik çalarak büyüdü. Babası Scott Forbes, Detroit'te Forbes Brothers adında bir country rock grubudur. Sean'ın annesi bir piyanist. “Rolling Stone'dan The Beatles'a, büyük grupların ve diğerlerinin müziğine kadar her şeyi çaldılar.

İşitme YetersizliğiÖZEL EĞİTİM - sayfa 26 FERDINAND BERTHIER 30 Eylül 1803, Louhans , Saône-et- Loire, Fransa - 12 Temmuz 1886, Paris) on dokuzuncu yüzyıl Fransa'sında sağır bir eğitimci, entelektüel ve politik organizatördü ve sağır kimliğinin en eski savunucularından biridir. ve kültür . Berthier ilk olarak Paris'teki ünlü Sağırlar okuluna genç bir öğrenci olarak 1811'de, okul Abbé Roch-Ambroise Sicard'ın yönetimindeyken katıldı. Onu bir tüccar olarak çalışmaya hazırlamak için temel mesleki becerileri ve okuryazarlığı öğrenmek için Fransa'nın güneydoğusundaki kırsaldan geldi. Fransız İşaret Dili öğrenen ve dilin ilk sistematik çalışmasını ve savunmasını yayınlayan işiten bir adam olan öğretmeni Roch-Ambroise Auguste Bébian'dan etkilendi . Berthier, daha sonra öğretmen olan okulun iki önemli sağır öğrencisi tarafından da etkilendi : Jean Massieu ve Laurent Clerc. 27 yaşına geldiğinde, Berthier okuldaki en kıdemli profesörlerden biri olmuştu. İSMET İNÖNÜ İsmet İnönü sekiz yaşındayken sıtmaya yakalanmış ve bu hastalık ağır işitmesine neden olmuştu. 1912 yılında Yemen’de de koleraya yakalanması bu rahatsızlığını iyice artırmıştı ancak az duyması bir devlet başkanı olarak sahip olduğu en iyi özelliği oldu ve bugün de öyle olduğu söylenebilir. Sadece duymak istediklerini duyuyor. Duymak istemediği bir şeyi kaçırdığında da söylediği şu sözüyle tanınır: “Allah’a şükürler olsun ki sağırım

ÖZEL EĞİTİM - sayfa 27 İşitme Yetersizliği MARLEE BETH MATLİN Marlee Matlin, Illınois - Morton Grove'da bir Yahudi ailesinin çocuğu olarak dünyaya geldi. Sağ kulağı hiç duymayan ve 18 yaşına geldiğinde sol kulağının işitme yeteneğini de % 80 oranında yitiren sanatçı, liseden sonra Harper College'den mezun oldu. Yedi yaşındayken okulunda bir çocuk tiyatrosuna katıldı. Öğrenimi boyunca yer aldığı bu tiyatro topluluğunda yönetmen ve yapımcı Henry Winkler tarafından keşfedildi. 1986 yılında ona \"En Genç Akademi Ödüllü Sanatçı\" unvanını kazandıran Başka Tanrının Çocukları adlı filmde başrol oynadı. Bu filmle aynı zamanda Altın Küre Ödülü kazandı. Marlee Matlin, 2002 yılında çocukluğunu bir roman halinde yazdı, aynı zamanda dansçılık yaptı, \"softball\" adlı sporla ilgilendi, art arda sinema ve tv filmlerinde rol aldı. Sağırların konuşma dili üzerine etkili çalışmalar ve AIDS vakıfları ile ilgili etkinlikler ve çalışmalar yaptı.[2] Bir polis memuruyla evlilik yapan oyuncu, bu evlilikten dört çocuk sahibi oldu LEVENT BEŞKARDEŞ İşitme ve konuşma engelli Levent Beşkardeş Fransa’da yaşıyor. “International Visual Theatre” üyesidir. Tiyatro oyunculuğu, yönetmenlik, şair, ressam, rejisör kimliğinin yanı sıra tiyatro, sanat ve terapi kurslarında da eğitmenlik yapmaktadır. Şiirleriyle, “Yabancı İşitme Engelliler Festivaline” katılmaktadır. 2004 yılında Bilgi Üniversitesinde SESSİZ - SÖZSÜZ İLETİŞİM adlı atölye çalışmasını gerçekleştirdi.

İşitme YetersizliğiÖZEL EĞİTİM - sayfa 28 HABER KÖŞEMİZ Nurcan ALPFİDAN Mayıs 13, 2022 İşitme Engelliler Kadın Voleybol Milli Takımı olimpiyat şampiyonu oldu Türkiye İşitme Engelliler Kadın Voleybol Takımı, Brezilya’da düzenlenen Yaz Olimpiyatları’nda finalde İtalya’yı 3-1 mağlup ederek altın madalya kazandı. İşitme Engelli Kadın Voleybol Milli Takımımız, 24. İşitme Engelliler Yaz Olimpiyatları’nda İtalya’yı 3-1 yenerek tarihinde ilk kez şampiyon oldu Türkiye İşitme Engelliler Kadın Voleybol Takımı, dünya şampiyonluğunun ardından olimpiyatlarda da altın madalya kazanmayı başardı. Brezilya’nın Caxias do Sul kentinde düzenlenen 24. İşitme Engelliler Yaz Olimpiyatları’nda finalde İtalya ile karşı karşıya gelen milliler, rakibini 3-1 mağlup ederek altın madalyanın sahibi oldu. BAKAN KASAPOĞLU, MİLLİLERİ TEBRİK ETTİ Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, 24. İşitme Engelliler Yaz Olimpiyat Oyunları’nda İtalya’yı mağlup ederek şampiyon olan Türkiye İşitme Engelliler Kadın Voleybol Milli Takımı’nı tebrik etti. Bakan Kasapoğlu, yayımladığı tebrik mesajında şu ifadelere yer verdi: “Brezilya’nın Caxias do Sul kentinde düzenlenen 24. İşitme Engelliler Yaz Olimpiyat Oyunları’nda İtalya İşitme Engelliler Kadın Voleybol Milli Takımı mağlup ederek altın madalya kazanan Türkiye İşitme Engelliler Kadın Voleybol Milli Takımı’mızı yürekten tebrik ediyorum. Harika bir performans gösteren milli voleybolcularımızı tek tek kutluyor, bu başarıda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” Ağustos 08, 2021 Haber : Harun Sarıkaya

ÖZEL EĞİTİM - sayfa 29 İşitme Yetersizliği Duymadan konser izlediler Geçenlerde gittiğim konserde sahnede bir işaret dili tercümanı vardı. İşitme engelli arkadaşlarım konseri büyük bir heyecanla izledi ve çok eğlendiler. Bizler için bu tür çözümleri üretmek çok mu zor? Bir arkadaşımla birlikte erişilebilirlik üzerine kontrolünü yaptığımız alana bir Konser için davet edildik. Pek benim tarzım olmayan bir konserdi ama etkinlik açlığına tutulmuşuz, bu atmosferi yaşamak istedim. Arkadaşım başladı anlatmaya... Büyük bir sahne ve iki dev ekran... Koca koca hoparlörler, demirden yapılmış portatif tribünler... Ve konser boyunca bütün şarkıları işaret diline çevirecek tercümanlar... Orada olmamın asıl sebebi, işitme engelli arkadaşlarımın konser kalabalığının içinde olmaları. Duymadan, işaret diliyle size çevrilen bir konseri izlediğinizi düşünün. Çok güzel bir geceydi onlar için, önemsenmiş olmanın keyfini çıkarıyorlardı... Çok geçmeden sanatçılar sahneye çıkmaya başladı. Coşkulu çığlıklar, eğlenen insanlar... Sonra esas sanatçımız dans ekibiyle birlikte geldi. Kısa bir konuşma sonrası konserine büyük bir hızla başladı ve tribün coşkusu tavan yaptı. Tabii ki bana göre gecenin en büyük sanatçıları Işaret Dili tercümanlarıydı. Çünkü rap söyleniyordu ve kulakla bile takip etmekte, anlamakta zorlandığımız sözleri anında işaret diline çevirmeye çalışıyorlardı. İşitme engelli arkadaşlarımız için dev ekranlarda ellerin dansı vardı. Yanımdaki arkadaşıma sordurdum, gayet mutlu olduklarını söylediler. Benim açımdan ses çok yüksekti. Kendimi hem kör hem sağır olmuş gibi hissettim. Müzik bu kadar yüksek olmalı mıydı, tartışılır tabii ki... Konsere özel olarak Işitme Engelliler için bir tercüman sahnede yer alıyordu. İşitme engelliler için teknolojik uygulama geliştirilebilir ya da konser, tiyatro, Sinema salonlarında burada olduğu gibi düzenli olarak bir tercüman yer alabilir. 13 Kasım 2019

İşitme YetersizliğiÖZEL EĞİTİM - sayfa 30 Muğla'da bir imam işitme engelliler için öğrendiği işaret diliyle vaaz verdi Muğla’da cami imamı İdris Sarı (47), işitme engellilerin de dinlediği vaazı ve Cuma hutbesini anlayabilmeleri için işaret dilini öğrendi. Menteşe’deki Akyol Camisi’nde görevli imam İdris Sarı, işitme engelli bireylere dini konularda rehberlik etmek, vaaz ve Cuma hutbelerini anlamalarına yardımcı olabilmek için işaret dili öğrenmeye karar verdi. İl Müftülüğü ve Menteşe Halk Eğitim Merkezi’nce 2017 yılında açılan kursu başarıyla tamamlayan imam Sarı, bu yıl görev yaptığı camide, işaret dilini de kullanmaya başladı. İmam Sarı, vaaz ve hutbe konuşmasını yaparken, aynı anda engelliler için de işaret dilini kullanıyor. Namazın ardından engellilerle camide sohbet de eden Sarı, onların sorularını cevaplıyor, istek ve önerilerini dinliyor. Üç aylık kursu tamamlamasının ardından internetten izlediği videolardan da faydalanarak işaret dilinde kendisini geliştirdiğini belirten imam Sarı, “Cemaat tarafından ilk başlarda yadırgandım. Engelli kardeşlerimizin vaazları dinlemeye başlamasıyla herkes beni takdir etti. Namaz kılmaya şimdilik 8 engelli geliyor. Namazın ardından onlarla sohbet ediyorum. Dini konulardaki sorularını cevaplıyorum. Her birine yardımcı olmaya çalıştığım için mutluluk duyuyorum. Muğla genelinde sadece benim görevli olduğum camide işaret dili ile vaaz anlatılıyor. Bunun yanı sıra haftada 2 gün işitme engellilere Kuran kursu veriyorum. Kimse unutmamalıdır ki hepimiz engelli adayıyız. Görevimi en iyi şekilde yerine getirmeye çalışıyorum” dedi.

ÖZEL EĞİTİM - sayfa 31 İşitme Yetersizliği 04 Nisan 2020 Koronavirüs | Üniversite öğrencisi işitme engelliler için yüz maskesi tasarladı Kentucky’de bir üniversite öğrencisi işitme engelli ve işitme güçlüğü çeken kişiler için onları Koronavirüs salgınına karşı koruyacak özel yüz maskeleri yapmaya başladı. Independent Türkçe’den Noyan Öztürk’ün Olivie Petter kaynaklı söz konusu çeviri haberine göre, Facebook’ta maskeleri hakkında paylaşımlar yapan Ashley Lawrence, geleneksel maskelerin işitme kaybı yaşayan insanlara uygun olmadığını çünkü ağız bölgesinin kapalı olduğunu ve bu nedenle bu kişilerin dudak okuma yoluyla iletişim kuramadığını ve işaret dilini kullanamadığını anlattı. Bu aynı zamanda ağızlarını göremedikleri için maske takan birini de anlayamayabilecekleri anlamına geliyor. Bu sorunu çözmek adına Lawrence, ağız üzerinde şeffaf bir pencere olan maskeler üretti. Öğrenci, Facebook paylaşımında şu ifadeleri kullandı: Pandemiden hemen önce işitme kaybı olan kişilerin dudak okuyabilmesi/konuşmaları takip edebilmesi için doktorlarının ağzını görebilmelerine yardımcı olacak maskeler yapıldı ve ticarileştirildi. Maske kıtlığı nedeniyle, herkes kendi maskesini yapmaya başladı, ben de şöyle düşündüm: Neden herkes için yapmayayım? Biz evde böyle sağlıklı kalıyoruz Vali Andy Beshear Andy Beshear #TeamKentucky Lawrence, pazartesi günü maskeler hakkında yaptığı paylaşımdan sonra bir güncelleme paylaştı ve insanların maskelerine verdiği tepki karşısında “tam anlamıyla şaşkına döndüğünü” söyledi.

İşitme Yetersizliği Lawrence “Maskenin yapımını kolaylaştırmak için kalıbı güncelledik” diye ekledi. Sizin için de biraz yapmaktan memnuniyet duyarız ya da kendinizinkini yapmanız için kalıbı size göndeririz! Hep birlikteyiz Kentucky Lawrence’ın paylaşımı yüzlerce kez paylaşıldı ve insanların girişiminden övgüyle bahsettiği yüzlerce yorum aldı. Bir kullanıcı “Buna bayıldım, bayıldım! İşitme güçlüğü çekiyorum ve profesyonellerin bu tür maskeleri kullanması benim için çok faydalı olacaktır” ifadelerini kullandı. Başka bir kullanıcıysa “Bu inanılmaz, ne kadar harika! Buna gerçekten de büyük bir ihtiyaç var!” diye ekledi. ÖZEL EĞİTİM - sayfa 32

ÖZEL EĞİTİM - sayfa 33 İşitme Yetersizliği FİLM VE DİZİ ÖNERİLERİMİZ Muhammet AYHAN BEYOND SILENCE Orijinal İsmi: Jenseits der Stille Süre: 109dk Tür: Dram, Müzikal Yönetmen: Caroline Link Senarist: Caroline Link , Beth Serlin Yapımı: 1996 - Almanya Film, sağır bir anne baba Martin ve Kai'nin kızı olarak büyüyen Lara'nın hikayesini anlatıyor . Lara kendisi işitiyor ve işaret dilini iyi biliyor . ara, babasının kız kardeşi ve coşkulu bir müzisyen olan Clarissa'dan Noel için bir klarnet alır. Lara, ailesinin onu takip edemediği müzik dünyasını keşfeder. İlerleyen yıllarda yetenekli bir klarnetçi olduğu keşfedilir. 18 yaşındaki Lara, Berlin'de bir müzik konservatuarında okumak istediğinde, aile dağılır gibi olur. Lara, Berlin'de sağır çocukların öğretmeniyle aşkı bulur. BAŞKA TANRININ ÇOCUKLARI Vizyon tarihi belirsiz Süre: 1s 58dk Tür: Romantik, Dram Yönetmen Randa Haines Senarist Mark Medoff, Hesper Anderson İşaret dili öğretmeni olan James Leeds duyma engelli öğrencilere farklı teknikler deneyerek eğitim verir. Öğrencileriyle iletişimi oldukça iyidir. Fakat daha sonra okulun duyma engelli müdüresi Sarah ile aralarında bir aşk başlar. James onu eğitmekte pek başarılı olamaz çünkü Sarah sakin ve içine kapanık biridir, konuşmayı tercih etmiyordu.Filmin tamamı neredeyse gerçek olaylara dayanır. Akademi ve Altın Küre ödüllerini almıştır.

İşitme YetersizliğiÖZEL EĞİTİM - sayfa 34 BENİM DÜNYAM Vizyon tarihş: 25 Ekim 2013 Süre: 1s 40dk Tür: Dram Yönetmen: Uğur Yücel Senarist: Sanjay Leela Bhansali, Uğraş Güneş Ela, henüz iki yaşındayken geçirdiği hastalık nedeniyle hem gözlerini hem de duyma yetisini kaybeder. Bundan sonra çevresiyle tamamen uyumsuz biri olarak yetişir. Bu durum genç kızı iyileştirmek için hayatını adayan Mahir Hoca ile tanışana dek devam eder... Yapımı TMC film tarafından yürütülen ve başrollerinde Uğur Yücel ve Beren Saat'in bulunduğu film, Hint yapımı bol ödüllü Black (2005) filminden uyarlanıyor. Beren Saat'in doğuştan kör, sağır ve dilsiz başkarakteri canlandırdığı, Uğur Yücel'i ise genç kızın hayatına girip ona engellerinden sıyrılıp yaşamayı tanıtan öğretmen rolünde izleyeceğimiz filmin yönetmen koltuğunda da Uğur Yücel bulunuyor. BARFİ! Vizyon Tarihi: 10 Mayıs 2013 Süre: 2s 31dk Tür: Dram, Bollywood Yönetmen: Anurag Basu Senarist: Anurag Basu Küçük yaşta annesini kaybeden ve babası tarafından yetiştirilen Barfi, sağır ve dilsiz olarak doğmuş; ancak hayat dolu ve son derece pozitif biri olarak büyümüştür. Aynı zamanda bir hayli haylaz bir genç olan Barfi'nin başı sık sık derde girmektedir. Yaşadığı şehre taşınan Shruti Ghosh isimli genç kadınla tanıştığında ise daha önce hiç karşılaşmadığı duygularla tanışmaya başlar. Barfi, üç ay içerisinde başka biriyle evlenecek olan Shruti'ye ilk görüşte vurulur. Ve her şey o andan itibaren başlar...

İşitme Yetersizliği Haziran Sayımızın Güzel Merhabalar, ben Aysima Konuğu Melisa Sarıcı. Egemen Durmaz ve Sibel Durmaz ile otizmli bir Egemen Durmaz ile bireyin müzik ile nasıl tanıştığı, Müzik ve Otizm müzik ile tanışmadan önce neler Üzerine yaşadıkları, tanıştıktan sonra Aysima Melisa SARICI neler yaşadıkları, tanıştıktan sonra neler yaşadığını bir ebeveynin gözünden ve ayrıca ÖZEL EĞİTİM - sayfa 35 Egemen Durmaz’ a da sorular yöneltip otizmli bir bireyin gözünden sizlere aktarmak istedim. Otizm gibi diğer özel gereksinim alanlarında da ailelerin yaşadıkları süreç hemen hemen aynı ilerliyor. Duygusal süreç ise bu konuda çok önemli. Umarım bu röportaj sizlere birer umut ışığı olur... İlk otizm spektrum bozukluğu tanısı koyulduğu zaman ne hissettiniz? Benim için büyük bir tramvaydı, kendimi çok kötü hissettim, kafam karmakarışıktı, çıkmazda hissettim kendimi, ne yapacağımı şaşırdım, zor bir süreçti. Bildiğim kadarı ile Egemen özel eğitim eğitimini yıllarca aldı. Egemen bu eğitimler sayesinde hangi konularda ilerledi ve nasıl değişti? Egemen’in en önemli sorunlarından birisi konuşamamasıydı, konuşmasında ilerleme oldu, davranış bozuklukları vardı örneğin çok mutlu olduğunda ısırması, onun dışında yalnız hareket etmesi, bu tarz sorunları aştık. Ekolali problemimiz vardı, ekolaliyi aştık. Bu tarz şeylerde faydası oldu.

İşitme YetersizliğiÖZEL EĞİTİM - sayfa 36 Egemen’i müzik ile tanıştırmaya neden ve ne zaman karar verdiniz? Bu tamamen tesadüftü çünkü ben Egemen ile ilgili bir çıkış yolu aradım örneğin beş yaşından itibaren yıllarca yüzmeye gitti, Denizli’de Bozdağ Kayak Merkezi’nde kayağa başladı onun dışında farklı spor dallarıyla ilgili aktivitelere onu sokmaya çalıştım. Müzik tamamen tesadüf, bir gün otomobilimizde ilerlerken radyoyu kapattım çünkü çok hoş tınılar geliyordu. Arabanın arka koltuğundaydı Egemen. Anne özür dilerim falan demeye başladı hayırdır ne oldu dediğimde anne telefona bir şey indirme demiştin ama ben klarnet programı indirdim dedi. Tamam annem problem değil dedim ama çok güzel tınılar geliyordu. Ondan sonra Egemen uyudu eve geldik gece yarısı ya bu nasıl bir program falan dedim çok ciddiye almadım işin açıkçası. Orada notalara bastığımda fark ettim ki bu bir tesadüf değildi. Ben bastığımda o klarnet programında aynı güzel melodi olmadı. Hah dedim sanırım Egemen’in müzik kulağı var ondan sonra bir arayışa girdim hemen ertesi günü dairede arama motoruna Denizli’deki müzik kursları yazdım, iş yerimle evimin ortasında bir yere denk geldim. O müzik kursuyla önce Egemen olmadan Egemen’in tanısını, durumunu izah ederek konuya girdim onlar da bana bu konuda yardımcı olamayacaklarını, özel eğitim bilgilerinin olmadıklarını oldukça profesyonel bir hoca olmasına rağmen. Tamamen tesadüf bu işe gönül vermiş, özel eğitim bilgisi olan bir hocanın o okula başvuru yaptığını öğrendik o gün. Kader bizi bir araya getirdi. O hoca Egemen’in sayesinde işe başlamış oldu Egemen de özel eğitim bilgili bir hocanın elinde müzik ile tanışmış oldu. Çok garip ama güzel bir tesadüftü, böylelikle başladık, devam ediyoruz. Egemen’in güzel sanatlar lisesi sınavına girmeden önceki yaşadıklarınızı ve kazandığını duyduktan sonra neler hissettiğinizi söyler misiniz? Egemen’in güzel sanatlar lisesine girmesi de aslında tamamen tesadüf oldu. Rönesans Müzik Akademisi’ne gidiyor Egemen. Oradaki özel eğitim bilgisi olan Tuğba hocası bir gün karşımıza çıkıp “Egemen’i güzel sanatlar lisesi sınavına sokmaya ne deriniz?” dedi.

ÖZEL EĞİTİM - sayfa 37 İşitme Yetersizliği O anki heyecanımı, o anki mutluluğumu anlatamam. Acaba dedim, konuya hakim değilim çünkü, o da dedi ki ”Çocuğunuza güvenmeyi öğrenin, ben Egemen’e inanıyorum ve bunu başaracak.” dedi. Siz bilirsiniz hocam dedim ve sadece üç ayımız vardı. İşitmesinin çok iyi olduğunu, Egemen’in farklı bir yeteneği olduğunu bunu denememiz gerektiğini söyledi ve bu üç aylık süreçte Egemen’i sıkı bir şekilde hazırladı, sıkı bir şekilde hazırladı derken artı yarım saat şeklinde bu Egemen için yeterli düşünün bu önemli belirtmem lazım, fazladan çalışılmış yarım saatlerle Egemen başardı. Çok değişik bir duyguydu. Öğretmeni benim kadar heyecanlanmadı diyebilirim çünkü çok emindi, benim acabalarım vardı ondan sonra da sonuç olarak sınava girdi. Bu arada şunu belirtmem lazım, bu önemli. Egemen sınava girdiğinde komisyonun önünden çıkan çocuklar sağı solu tekmeliyordu, ağlıyordu, stresliydi falan tırnak içinde belirtiyorum Egemen’in dezavantajı avantaja dönüştü, hiç heyecanlanmadan, hiç paniklemeden normal bir günmüş gibi geçirmesi bize çok yararlı oldu. Girdi sınava çıktı hiç heyecan yok, komisyonun önünde güzelce her şeyi başarmış, çok güzel bir sonuç elde ettik, gurur duyuyorum oğlumla. Egemen için gelecek planlarınız neler? Şimdi bana güleceksiniz belki ama ben şöyle işte basit bir şeyler yapar, hayata tutunur, işte küçük bir dükkan açarız işte ben de emekli olurum babası da emekli olur beraber onun hayata tutunması için bir şeyler yaparız falan derken bambaşka bir yöne evrildi hayatımız müzik ile tanıştıktan sonra. Şimdi şöyle düşünüyorum öğretmenleri ona çok inanıyor, özel eğitim öğretmeni ona çok inanıyor, arkamızda da dağ gibi bir destek var Egemen ile ilgili, üniversite hayalimiz var inşallah üniversiteden sonra da müzik ile ilgili bir alanda ilerler gibi geliyor. Umut ediyoruz, umutluyuz, inşallah.

İşitme YetersizliğiÖZEL EĞİTİM - sayfa 38 Otizm spektrum bozukluğuna sahip bireylerin ailelerine ve diğer özel gereksinimli çocuğu olan ailelere neler söylemek istersiniz? Şunu söylemek istiyorum, benim kendimi çok eleştirdiğim, kendime çok kızdığım bir sürecim var. Sanki onu saklayıp pamuklara sarmaya çalıştığım bir süreç var çünkü ilk önce ben kabullenmedim. Önce kabullenin derim. Psikiyatra gittim, kesinlikle ailelerin profesyonel destek almasını öneririm. Doğru yönlendirildiğiniz zaman, siz bu durumu kabullendiğiniz zaman çocuğunuzda ilerleme oluyor. Dediğim gibi onu yaşıtlarından uzak tutmaya çalıştım, etrafımdaki insanlardan saklamaya çalıştım, ona hep zarar gelecekmiş gibi düşündüm, bunların yanlış olduğunu sonradan idrak ettim. Hayır. Her ortama sokun. Ben ilk restauranta gittiğimde Egemen restaurantta tabak, kaşık, çatal bırakmıyordu, gürültü yapıyordu, sürekli hareket halindeydi. Sinemaya gidiyordum o katlanan koltukların içine sıkıştığı günler oldu, insanların öfleyip püfleyip rahatsız olduğu ve benim utanıp Egemen’i beş dakikada sinemadan çıkardığım dönemler oldu. Üzerine üzerine gittim. Onu restauranta götürmeye devam ettim, onu yemeğe götürmeye devam ettim, alışverişe götürmeye devam ettim ve Egemen de benimle bunları yaşamaya alıştı. Beş dakika durduğumuz sinemada on beş dakika durduk, kırk dakika durduk şöyle söyleyeyim iki yıldır artık ben dışarıda bekliyorum Egemen filmini izleyip çıkabiliyor yani tünelin sonunda ışık var anneler, babalar kesinlikle umutlarını kaybetmesin, üzerine gitsinler. Çocuklarımızı pamuklara sarmayalım, onları saklamayalım, onları hayatın içine ne kadar sokarsak geri dönüşü daha mükemmel oluyor. Egemen en çok hangi müzik aletini seviyorsun? Piyano, yan flüt, bağlama. Üçünü de seviyorum, ayıramadım. Egemen büyüyünce ne olmak istiyorsun? lkokul öğretmeni. İngilizce öğreteceğim. Egemen sence müzik eğlenceli mi, güzel mi, çirkin mi? Eğlenceli ve güzel, ayıramadım.

ÖZEL EĞİTİM - sayfa 39 İşitme Yetersizliği Müzik aletlerinden birini çaldığın zaman ne hissediyorsun? İyi hissediyorum üçünde de. Okulda arkadaşlarınla nasıl hissediyorsun? İyi hissediyorum. Arkadaşlarım bana iyi davranıyor. Müzik derslerinde neler yapıyorsun okulda? Yan flüt, piyano ve bağlama çalıyorum. Üniversitede nerede olacaksın? İzmir’de olacağım. Egemen 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü’nde aşağıdaki şiiri okuyacak: Söyle sevda içinde türkümüzü, Aç bembeyaz bir yelken Neden herkes güzel olmaz, Yaşamak bu kadar güzelken? İnsan, dallarla, bulutlarla bir, Ayrı maviliklerden geçmiştir İnsan nasıl ölebilir, Yaşamak bu kadar güzelken?

Down Sendromu İşitme Yetersizliği ÖZEL EĞİTİM - sayfa 40 ÖZEL EĞİTİM - sayfa 31 KİTAP ÖNERİLERİMİZ

ÖZEL EĞİTİM - sayfa 41 İşitme Yetersizliği Hikayesini bizlerle paylaşan değerli konuklarımız Egemen DURMAZ ve ailesine TEŞEKKÜRLER.

İZMİR DEMOKRASİ ÜNİVERSİTESİ ÖZEL EĞİTİM ŞEMSİYESİ EKİBİMİZ FATMA KESER EMİNE NUR ŞİMŞEK SÜMEYRA KANDEMİR MUHAMMET AYHAN NUBİN AK NURCAN ALPFİDAN HELİN ACAR SELMA TAVŞANLILI AYSİMA MELİSA SARICI GÖRKEM İMAMOĞLU MUHAMMET BERKE SARGIN SENA DELİBAŞI ozel_egitim_semsiyesi


Like this book? You can publish your book online for free in a few minutes!
Create your own flipbook