Important Announcement
PubHTML5 Scheduled Server Maintenance on (GMT) Sunday, June 26th, 2:00 am - 8:00 am.
PubHTML5 site will be inoperative during the times indicated!

Home Explore İletişimin Sihirli Dünyası Projesi Proje Özetimiz

İletişimin Sihirli Dünyası Projesi Proje Özetimiz

Published by sukranteacher92, 2021-06-13 15:49:18

Description: İletişimin Sihirli Dünyası Projesi Proje Özetimiz

Search

Read the Text Version

eTwinning projesi İLETİŞİMİN SİHİRLİ DÜNYASI PROJE ÖZETİ VE DEĞERLENDİRME RAPORU HAZIRLAYAN: GÜLSÜM SÜZEN

Nasıl Başladık? Projemize uzaktan eğitimde verdiğimiz seminerlerde yer alan etkileşimli etkinliklerde öğrencilerimizin iletişim becerilerini yeterli ve etkili kullanamadıklarını fark etmenin ardından Ocak ayında karar verdik. Sosyal varlıklar olduğumuz düşünüldüğünde iletişim becerisi, toplum içi yaşamı en etkili şekilde sürdürebilmek için son derece önemliydi. İletişim yoluyla insanlar birbirlerini anlayabilir, duygu, düşünce, istek ve görüşlerini birbirlerine aktarabilir. Okul, iş, aile, arkadaşlık gibi yaşamın her alanında iletişim becerilerini etkili kullanmak insan hayatına artılar katmaktadır. İletişim üzerine yazılan incelediğimiz çok sayıda kitap ve makale oldu, hayata okul sıralarında hazırlanmaya çalışan öğrencilerimizin şimdi ve gelecek için bu beceriyi kazanmasının son derece önem arz ettiğini gördük. Projemizi, öğrencilerimizin var olan iletişim becerilerini daha etkili hale getirerek sosyal ve duygusal gelişimlerini desteklemek, öğrenecekleri Web 2.0 araçları ile dijital yetkinliklerini arttırarak teknolojiyi daha bilinçli ve güvenli kullanmaları üzerine kurduk. Projemize Mart ayında başladık.

Amaçlarımız •Ortaokul çağındaki öğrencilerimizin kendilerini daha iyi tanıyarak kendilerini diğer insanlara daha doğru, uygun, anlaşılır ve etkili ifade edebilme becerilerini geliştirmek. • Öğrencilerimizin duygularını tanıma, sözel olmayan davranışları fark edebilme, “Ben” ve “Sen” dili arasındaki farkı kavrayarak ve ben dilini kullanabilme, empati, etkin dinleme gibi becerilerini geliştirmek. •Beden dili, göz kontağı gibi sözlü iletişim dışındaki becerilerin geliştirilmesini sağlamak. •İletişim engelleri konusunda bilgilendirmek. •Web2.0 araçlarını aktif ve etkili kullanabilmek. •Öğrencilerimiz için işbirliğine dayalı zeminde paylaşım ve etkileşimli öğrenme ortamı oluşturmak. •Sağlıklı iletişim kurabilmek için dikkat edilmesi gereken hususları kavratmayı hedeflemekteyiz. Hedeflerimiz doğrultusunda etkinlik planımızı oluşturduk. 12-15 yaş öğrencileri için tasarladığımız projemizde Afyon, Kırşehir, Isparta, Burdur ve Zonguldak'taki ortaklarımız da bize katıldı ve ilk adımlarımızı attık.

Planımız 1-7 Mart MART Ortakların Bulunması Ortaklarla tanışma toplantısı Görev dağılımı Öğrencilerin Twinscape’ e kaydedilmesi Öğrencilerle tanışma toplantılarının yapılması 8-14 Mart Öğrenci-öğretmen tanıtımları Projenin tanıtılması Tüm okullar ortak tanışma etkinlikleri Ön Anketlerin Uygulanması 15-26 Mart Şehir-Okul Tanıtımları NİSAN Afiş-Logo Tasarlanması, Yarışması ve Seçimi 18 Mart Çanakkale Zaferi Kutlama Etkinliği Tüm Öğrencilerimizle Tanışma Webinarı ve Buz Kırıcı Etkinlikler 21 Down Sendromu Farkındalık Günü Etkinliği 1-8 Nisan 1 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü Etkinliği Kendini Tanıma ve İfade Etme, Sözlü-Sözsüz İletişim Çalışmalarımız Duyguları Tanıma ve İfade Etme Çalışmalarımız 8-15 Nisan 16-22 Nisan Ben Dili ve Sen Dili Çalışmalarımız 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23-30 Nisan Kutlama Etkinliği Empati Becerisi Çalışmalarımız Proje ve Etkinliklerle İlgili Ara Değerlendirme

Planımız MAYIS İletişim Engelleri Temalı Çalışmalarımız 1-9 Mayıs 9 Mayıs eTwinning Günü Kutlama Etkinliği 10-16 Mayıs Etkin Dinleme Etkinliğimiz İşbirlikçi Ürünlerimizin Hazırlanması 17-23 Mayıs 10-16 Mayıs Karışık Okul Takımlarının Oluşturulması Ortak Ürünlerimizin Hazırlanması Proje Sonu Öğrenci, Öğretmen ve Veli HAZİRAN Değerlendirmeleri ve Webinarları 1-6 Haziran 7-13 Haziran Öğrenci, Öğretmen, Veli Son Test ve Proje Değerlendirme Çalışmaları

Projemizde Kimler Var? Şükran Ünal ve Gülsüm Süzen tarafından PROJEDE HANGİ yazılan Projemizin UDS tarafından onaylanmasının ardından yaygınlaştırma ŞEHİRLER VAR? çalışmaları ile; E Twinning Live Ortak arama Kırşeh r platformundan ve Afyonkarah sar Burdur Isparta E Twinning Türkiye Facebook gurubundan Zonguldak ortaklarımız projemize katılmışlardır. Projede aktif olarak çalışan 7 farklı okuldan 7 öğretmenimiz ve 55 öğrencimiz yer almaktadır.

Nasıl Çalıştık? Proje Ekibimizi oluşturduk, iletişim bilgilerimizi paylaşarak iletişim kanallarımızı oluşturduk. Whatsapp, Facebook, İnstagram, Twitter guruplarımızı kurup üyelerimizi dâhil ettik. 06.03.2021 tarihinde bir tanışma webinarı düzenleyerek tanıştık ve çalışma takvimimizi gözden geçirdik, görev dağılımı yaparak işbirliğimizi güçlendirdik. Ortak kutlanabilecek günleri ve bayramları belirledik. Süreç içerisinde birlikte karar verdiğimiz çalışma ve etkinliklerimizde görevlerimize eklemeler yaptık. İşbirliği içinde ve bolca paylaşımla çalışmalarımızı yürütmeye çalıştık. Pandemi nedeniyle tüm çalışmalarımızı, etkinliklerimizi ve paylaşımlarımızı uzaktan ve çevrimiçi yürüttük. Bilinçli teknoloji kullanımı ve işbirliğimiz daha da arttı böylece.

Proje boyunca ortalarımızla birlikte belirlediğimiz etik kurallara tüm proje ekibi olarak uyduk. Böylece öğrencilerimizle birlikte dayanışmanın, işbirliğinin, nezaketin ve paylaşımın hakim olduğu pozitif bir iklim oluştu. Projemizi oluştururken multidisipliner olmasına dikkat ettik. Temelde rehberlik kazanımlarından yola çıkılsa da diğer müfredatlarla entegrasyona dikkat ettik. Sonuç olarak Rehberlik, Bilişim Teknolojileri, Sosyal Bilgiler, Türkçe, Beden Eğitimi ve Spor, Görsel Sanatlar, Müzik, Okuma ve Yazma Becerileri, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Teknoloji ve Tasarım disiplinleri ile entegre ettiğimiz etkinliklerimizle öğrencilerimiz bilgi, kavrama, uygulama, analiz etme, sentez ve değerlendirme gibi bilişsel süreçlerde üst düzey kazanımlar elde ettiler. İletişim becerilerinin yanı sıra eleştirel düşünme, problem çözme, değerlendirme, karar alma, tartışma, sözlü anlatım, yazılı anlatım, işbirliği, paylaşımda bulunma, özgüven ve teknoloji gibi beceriler kazanarak sosyal-duygusal, sözel-dilsel ve bilişsel gelişim alanlarında ilerlerken yaratıcı ve özgün ürünler çıkardılar.

Çalışmalarımızı Nasıl Gerçekleştirdik eTwinning 'in ruhuna uygun olarak ortaklar arası işbirliğini önemsedik. Öğrenci ve Öğretmenlerimizden gelen fikirler doğrultusunda etkinlikleri, süreci ve detayları belirledik. Üyelerimiz ortak etkinliklerin belirlenmesinde ve bir araya getirilmesinde aktif rol aldılar. Önemli günler ve bayramlar için hazırlanan materyalleri kurucularımız biraraya getirerek son halini verdiler. Veee süreç... Proje Ortaklarımız Kendilerini Bighugelabs Web 2.0 Aracını Kullanarak Tanıttılar. Proje Tanıtım Afişi ve Broşürü Gülsüm Süzen Tarafından Canva Web 2.0 aracında hazırlandı. Proje tanıtım videosu ve introsu Şükran Ünal Tarafından Renderforest Web 2.0 aracında hazırlandı. Proje Ortakları Haritası Gülsüm Süzen tarafından MapHub Web 2.O aracında hazırlandı.

Öğrencilerimizin güvenli ve bilinçli internet kullanabilmelerini sağlamak amacıyla \"GÜVENLİ İNTERNET \" seminerini tüm üyelerimizce gerçekleştirdik. Ayrıca eTwinning davranış ve e-güvenlik kurallarını öğrencilerimizle konuşarak bilinçlenmelerini sağladık. Projeye dahil edilen tüm öğrencilerimizin Veli İzinlerini aldık Öğrencilerimiz kendini tanıtmak amacıyla Pixton aracında oluşturdukları avatarlarını ChatterPix aracında konuştururak ortak okullara kendilerini tanıttılar. Okul ve Şehir tanıtım videolarımızı öğrenci ve öğretmenlerimizle oluşturarak tüm proje ekibimizle paylaştık. Böylece pandemi döneminde evde kaldığımız günlerde sanal gezintiye çıkmış olduk. Bunu yaparken Canva, InShot, iMovie gibi Web 2.0 araçlarını kullandık. Aylık değerlendirme raporlarımızı görev dağılımı sonucunda alan proje ortağımızTürkçe Öğretmeni Mehmet Gönen hazırladı. Raporlar geldiğimiz noktayı görmek ve hangi yönde ilerleyeceğimiz konusunda bize ışık tuttu.

Öğretmenerimizle Bol bol çevrimiçi toplantılarda buluştuk. zaman zaman adope connectten görüşüp Twinspacede sohbet odasında buluştuk, zaman zaman Whatsapp ve zoom da görürştük. 06.03.2021 İlk 19.03.2021 tarihinde 02.04.2021 tarihinde Webinarımız Tanıştık, görevleri 2. webinarımızı 3 kez biraraya paylaştık, etkinlikleri planladık. Mentimeter yaptık. Süreci geldik. Mart ayı aracı ön bilgilerimzi tespit ettik değerlendirmenin değerlendirmesinin ardından, gelecek ardından, sonraki etkinliklerimizi çalışmaları planladık. planladık. 03.05.2021 tarihinde 4. kez buluştuk. değerlendirme Sohbet odasında 03.06.2021 tarihinde kapanış sonrasında karma etkinliklerimizi değerlendirme webinarımızı guruplarımızı değerlendirdik. gerçekleştirdik. Projeyi ve süreci değerlendirdik. Veda oluşturduk, işbirlikçi Ortak ve işbirlikçi ve ortak ürünlerimizle ilgili ediyor olmak üzse de ürünlerimize karar fikir alışverişinde geçmişe dönüp bakınca kat bulunarak karar ettiğimiz yoldan gurur duyduk. vererek görev verdik. paylaşımı yaptık.

Projede yer alan tüm öğrencilerimizle etkinliklerimizin yapısına göre tüm proje gurubu olarak, okul gurupları olarak ve karışık ülke takımları olarak sık sık eğlenceli webinarlarda buluştuk. (Twinspace sohbet odası, Zoom ve Whatsapp bize olanak sağladı. ) Tanıştık, projemizi tanıttık, ısınma ve buz kırıcı etkinliklerle kaynaştık. Kendini tanıma ve ifade edebilme, olumlu ve olumsuz özelliklerini fark etme, istenen nesneyi bul getir etkinliklerimizle öğrencilerimiz arası etkileşimi arttırdık. Pandemide koymak zorunda olduğumuz mesafeyi azaltarak öğrencilerimizin sosyalleşmesine, işbirliği yapmalarına ve paylaşımda bulunmalarını sağlayarak özgüven aşılamış ve sözlü ifade becerilerini geliştirmiş olduk. Süreci değerlendirdik, onlara görüş ve fikirlerini paylaşarak kendilerini ifade edebilecekleri alanlar hazırladık. İletişim becerilerine yönelik etkinliklerimizde yeni kavramlara göz attık, yaparak yaşayarak öğrenmenin tadını çıkardık. (Mentimeter, Wordwall kullandık) Velilerimizle de whatsapp üzerinden haberleştik. Mart ayının başında Projemizin logo ve afiş seçim Proje Afişimiz çalışmalarına başladık. Her bir öğrencilerimizden proje Proje Logomuz için birer afiş ve logo tasarlamalarını istedik. Bunu yapabilmeleri için proje ortaklarımız öğrencilerine Canva Web 2.0 aracını öğrettiler. Yaratıcılıklarını konuşturdukları özgün afişler ve logolar tasarladılar. 1. Aşamada her okulumuz Google Forms Web 2.0 aracı ile tasarlanan afişlerin ve logoların yer aldığı bir anket oluşturdular ve en fazla oy alan afiş ve logoyu belirlediler. 2. Aşamada okullarında birinci olan afiş ve logolar arasında tekrar demokratik bir seçime gidildi ve Google Forms Web 2.0 aracılığıyla oluşturduğumuz anketimizde 167 oy kullanılarak Projemizi temsil edecek olan Afiş için 42 oy ve Logo için 33 oy kullanıldı. Tüm proje ekibinin yardımıyla afiş ve logomuz demokratik yöntemlerle belirlenmiş oldu. 1. seçilen afişimizi jigsaw planet aracında puzzle yarak keyifli bir oyuna dönüştürdük. Böylece görsel uzamsal zeka alanını geliştirerek parça bütün ilişkisi kurma becerileri gelişmiş oldu.

PROJEMİZ KAPSAMINDA GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ BELİRLİ GÜN VE HAFTALAR ETKİNLİKLERİMİZ Öğrenci ve öğretmenlerimizle forumda, sohbet odasında ve whatsApp gruplarımızda kutlamaya karar verdiğimiz belirli gün ve haftalar etkinliklerimiz; 1. 18 Mart Çanakkale Zaferi: Çanakkale zaferinin önemini öğrecilerimize kavratmak amacıyla öğrenci ve öğretmenlerimize 18 Mart sizin için ne ifade ediyor sorusunu yönelttik ve çizdikleri resimlerle, fotoğraflarla cevap vermelerini istedik. Gelen resim ve fotoğrafları phinsh collage maker aracında birleştirerek, günün anlam ve önemine uygun işbirliği yaparak kolaj oluşturduk. 2. 21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü: Down sendromu hakkında öğrencilerimizin bilinçlenmesini sağlamak amacıyla çevrimiçi ortamda tüm öğrenci ve öğretmenlerimizle bir araya gelerek bul getir oyunu oynadık ve oyunumuzda öğrencilerimizden farklı renklerde çorapları ekrana getirmelerini istedik. Gelen çoraplar üzerinde konuşarak down sendromu hakkında öğrencilerimizi bilgilendirdik. 3. 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü: Öğrencilerimize otizm hakkında bilgi verdikten sonra öğrencilerimiz, avatarlarıyla chatterpix aracında otizm belirtilerini ifade ettiler. Hazırladıkları videoları canvada tasarlanan resimle thinglink aracından etkileşimli resim haline getirdik.

4. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı: Öğrencilerimize iletişimde beden dilinin önemini farkettirmek amacıyla bazı kelimelerin işaret dilini öğrettik. Bir grup öğrencimizin seslendirdiği \"Hayat Bayram Olsa\" şarkısını tüm öğrencilerimiz işaret diliyle hazırladı. InShot yardımıyla videonun son hali ortaya çıktı. 5. 9 Mayıs eTwinning Günü: Öğrencilerimizin eTwinning hakkında farkındalıkların arttırmak ve el becerilerini geliştirmek amacıyla \"9 Mayıs eTwinning Günü Kutlu Olsun\" cümlesindeki harfleri istedikleri şekillerde tasarlayarak yazdılar ve canva aracında birleştirerek ortak ürünümüzü hazırladık. Öğrencilerimizin eTwinning nedir sorusuna verdikleri cevapları ınShot aracında birleştirerek işbirlikçi çalışma gerçekleştirdik. WEB 2.0: Canva, Phinsh Collage Maker, Pixton, ChatterPix, ThingLink, InShot.

Neler Yaptık? KENDİNİ TANIMA VE İFADE ETME, SÖZLÜ-SÖZSÜZ İLETİŞİM ÇALIŞMALARIMIZ (27 Mart- 8 Nisan ) Tüm proje ekibimize Proje kurucularından Şükran Ünal eTwinning süreci ve Twinspace sayfasını tanıttı. Proje kurucularından Gülsüm Süzen \"İletişim\" sunumu gerçekleştirdi ve projede ele alacağımız iletişim becerilerinden bahsetti. WEB 2.0: Canva, Pixton, ChatterPix, ThingLink, Padlet 1. Etkinliğimiz: Ben Kimim? Öğrencilerimizin kendilerini daha iyi tanımaları için isimlerinin her bir harfiyle başlayan (akrostiş şiir şeklinde), kendilerini tanıtıcı cümleleri oluşturarak Canva aracında kendilerini tanıtan resimlerle beraber tasarladılar ve \"Ben Kimim\" etkinliğimizi gerçekleştirdik. Kendilerini akrostiş şiir çalışması yaparak tanıtan öğrencilerimiz, Türkçe öğretmenlerinden bu konusda yardım aldılar. Pixton aracında oluşturdukları avatarlarını ChatterPix aracında konuşturarak ifade ettiler. Öğrencilerimizin kendilerini tanıttıkları videoları ThingLink aracında etkileşimli resim haline getirerek, tüm öğrencilerimizin birbirlerini daha yakında tanımalarını sağladık. Böylece öğrencilerimizin sözlü-yazılı anlatım becerileri gelişmiş etkin katılım sağlamış oldular. Kendilerini tanıma ve özgüvenlerinin artması da cabası oldu. 2. Etkinliğimiz: En'ler Listemiz? Tüm öğrenci ve öğretmenlerimizin kendilerini ve birbirlerini farkederek tanımaları amacıyla Padlet Web 2.0 aracında \"En'ler Listesi\" hazırladık. Listede yer alan soruları öğrenci ve öğretmenlerimiz yanıtlayarak yazılı anlatım ve sosyal becerilerini geliştirerek etkileşimli bir çalışma gerçekleştirdik. 3. Etkinliğimiz: Bedenim Ne Söylüyor? Sözsüz İletişim becerilerini geliştirmeyi hedeflediğimiz bu etkinliğimiz için önce öğrencilerimizle beden dilinin iletişimdeki önemini konuştuk. Sözsüz mesajların önemi hakkında farkındalık oluşmasını sağladık. Proje kurucuları pixton aracında karakterler ve sahneler oluşturdu. Öğrencilerimizden karakterlerin beden dili ve duygularına yoğunlaşarak ifade ettikleri mesajları düşünmelerini ve yazmalarını istedik. Yazılanlar üzerinden değerlendirmeler yaparak beden dilinin iletişimdeki etkisini ve önemini görmelerini sağladık. Örnek olay yöntemini kullandığımız ve görsel zeka alanına odaklandığımız bu etkinlikle öğrencilerimizin analiz etme, sentezleme, yorumlama ve değerlendirme becerilerini geliştirerek gözlem güçlerini arttırdık.

DUYGULARI TANIMA VE İFADE ETME ÇALIŞMALARIMIZ (8-15 Nisan ) Duygular sunumunu görev dağılımı sonucunda alan proje ortağımız Psikolojik Danışman Esra Kalkan hazırladı. Hazırlanan sunumu öğrencilerimize anlatarak, duyguları tanıma ve ifade etmenin önemini, duyguların bedenimizdeki yarattığı değişiklikleri konuştuk. WEB 2.0: Canva, Emoji Maker 1. Etkinliğimiz: Duygum Ne? Öğrencilerimizin içsel (özedönük) zeka gelişimini arttırmayı hedeflediğimiz bu etkinliğimizde örnek durum ve olaylar karşısında duygu tepkileri vermelerini isteyerek kendilerini ve duyguları tanıyıp farketmelerini sağladık. 2. Etkinliğimiz: Emojinle Tasarla Duygunu Bir önceki etkinliğimizin devamı olarak teknoloji temelli, yaratıcı ve oyunlaştırma öğretim yöntemlerinden yaralanarak öğrencilerimize kendi emojilerini tasarlayabilecekleri emoji maker web 2.0 aracını tanıttık. Ardından her öğrencimiz en yoğun hissettikleri duyguyu yansıtan emojiler tasarladılar. Kendinin farkına varmayı ve kendini tanımayı kısaca içsel (özedönük) zeka gelişmlerini desteklemeye çalıştık. BEN DİLİ VE SEN DİLİ ÇALIŞMALARIMIZ. (15-22 Nisan) Görev dağılımında görevi alan ortaklarımızdan Psikolojik Danışman Deniz Canoğlu bilgilendirme sunumu ve educandy aracında ben dili/sen dili cümlelerini içeren eşleştirme oyunu hazırladı. Hazırlanan sunumu çevrimiçi ortamda öğrencilerimize anlatarak onların iletişimde kullanılan ben ve sen dilini farkını, iletişime etkisini pekiştirmelerini sağladık. WEB 2.0: Canva, Educandy 1. Etkinliğimiz: Ben Dili/Sen Dili Eşleştirme Öğrencilerimizin sözel-dilsel gelişimlerini ve sosyal becerilerini geliştirmek amacıyla educandy aracında hazırlanan cümleleri ben dili ve sen diliyle eşleştirmeler yapmalarını istedik. 2. Etkinliğimiz: Olaylar Sen Diline ve Ben Diline Dönüşüyor Öğrencilerimizin öğrendikleri bilgileri uygulayabilmeleri amacıyla Proje Kurucumuz Şükran Ünal canva aracında örnek olay cümleleri hazırladı. Öğrencilerimiz cümleleri ben diline ve sen diline çevirerek etkinliğimizi yaptı. Böylece ben dilinin iletişime olan olumlu katkılarını fark etmelerini sağlayarak sosyal duygusal gelişimlerini destekledik.

EMPATİ BECERİSİ ÇALIŞMALARIMIZ (8-15 Nisan ) Görev dağılımında aldığı görev sonucunda empati konulu sunumu proje ortağımız Psikolojik Danışman Hatice Albayrak hazırladı. Hazırlanan sunumu çevrimiçi ortamda öğrencilerimize anlatarak, empatinin iletişimdeki önemini ve nasıl empati kurulabileceğini konuştuk. Öğrencilerimize empati temalı hikayeler okuduk ve hikayede anlatılmak istenenler üzerinde değerlendirmelerde bulunduk. WEB 2.0: Canva, Wordwall 1. Etkinliğimiz: Empati Temalı Hikaye Empati Temalı Hikaye yazma etkinliğimizde her bir öğrencimiz empati becerisine vurgu yapan hikayesini yazdı ve üzerine konuştuk. Amacımız sözel-dilsel beceriler, teknoloji kullanımı, akıl yürütme, olay sıralama gibi kazanımlar elde etmelerini sağlamaktı. 2. Etkinliğimiz: Empati Temalı Resimlerimiz Öğrencilerimizin sanatsal becerilerini geliştirmek amacıyla bir önceki etkinlikte yazmış oldukları empati temalı hikayelerinin resimlerini çizmelerini ve paylaşmalarını sağladık. 3. Etkinliğimiz: Sen Olsaydın Ne Yapardın? Oyunumuz Forumda öğrencilerimizden olumsuz bir duygu yaşadıkları olaylara örnekler yazmasını istedik ve yazılan cümlelerden proje ortağımız Hatice Albayrak \"Wordwall\" aracında \"Sen Olsaydın Ne Yapardın\" tekerlek oyunumuzu hazırladı ve çevrimiçi ortamda oyunumuzu oynayarak öğrencilerimizin empati kurmalarını sağlayarak sosyal duygusal gelişimlerini destekledik. İLETİŞİM ENGELLERİ ÇALIŞMALARIMIZ (25 Nisan-5 Mayıs) Görev dağılımında görevi alan Psikolojik Danışman Şükriye Önal iletişim engelleri sunumu hazırladı. Hazırlanan sunumu çevrimiçi ortamda öğrencilerimizle paylaşarak, iletişim engel türlerini ve iletişim üzerinde yarattığı olumsuz etkileri konuştuk. WEB 2.0: Canva, Educandy, Toony Tool 1. Etkinliğimiz: İletişimdeki Engeller Öğrencilerimizin iletişim engellerini ayırt edebilmesi ve kavrayabilmesi amacıyla, canva aracında Proje Kurucumuz Şükran Ünal örnek cümleler hazırladı. Öğrencilerimiz hazırlanan cümlelerdeki iletişim engel türlerini tespit ederek yazdı. Yazılan engeller üzerinde konuşarak geri bildirimlerde bulunduk.

2. Etkinliğimiz: Sözcük Avı ve Eşleştirme Proje ortaklarımızdan Şükriye Önal, çocuklarımızın eğlenerek öğrenmelerini sağlamak amacıyla educandy aracında iletişim engel türlerinin yer aldığı kelime avı ve eşleştirme oyunları hazırladı. Öğrencilerimizin hazırlanan oyunları oynamalarını sağlayarak konuyu pekiştirmelerini, akıl yürütme becerilerini geliştirmeyi ve yeni web 2.0 aracı tanımalarını sağladık. 3. Etkinliğimiz: İletişim Engeli Çizgi Film Sahneleri Öğrencilerimize çizgi film sahneleri ve diyaloglar hazırlayabilecekleri toony tool web 2.0 aracını tanıttık. Öğrencilerimiz toony tool aracında iletişim engeli ve karşılığında ben dili tepkisi içeren diyaloglar hazırlayarak çizgi film sahnesi tasarladılar. Böylece öğrendikleri bilgileri uygulayarak, uygulama ve sentez basamaklarında kazanım elde etmelerini ve eğlenerek öğrenmelerinin yanı sıra yaratıcılıklarının artmasını, farklı ve eleştirel bakış açısı ile düşünmelerine ve üretmelerine olanak sağlamaya çalıştık. Öğrencilerimizn tüm çalışmları proje sonunda karikatür dergisine dönüştü. ETKİN DİNLEME ETKİNLİĞİMİZ (25 Nisan-5 Mayıs) Görev dağılımında görevi alan proje ortaklarımızdan Sevim Kaya Ülger, öğrencilerimizin etkin dinleme hakkında bilgilenmesini sağlamak amacıyla canva web 2.0 aracında bilgilendirici broşür hazırladı. Ayrıca öğrencilerimizin etkin dinlemenin nasıl yapılabileceğini ilişkin örnek görmeleri açısından zumpad web 2. aracında etkin dinleme diyalog metni hazırladı. Hazırlanan broşürü öğrencilerimizle whatsApp gruplarımızdan paylaşarak, whatsApp ve zoom aracılığıyla etkin dinlemenin nasıl yapıldığını konuştuk. WEB 2.0: Canva, Zumpad 1. Etkinliğimiz: Etkin Dinleme Diyalogları Öğrencilerimize işbirliği halinde metin yazabilecekleri zumpad web 2.0 aracını tanıttık. Etkin dinlemeyi öğrenen öğrencilerimizin uygulama yapabilmesi amacıyla zumpad aracında gruplar halinde etkin dinleme diyalog metinleri yazdık. Bu sayede öğrencilerimizin işbirliği yapmalarını, parça bütün ilişkisi kurmalarını, olay sıralama gibi kazanımların yanı sıra yeni web aracı öğrenmelerini ve öğrendikleri bilgileri kullanarak uygulama yapmalarını sağladık.

İŞBİRLİKÇİ ÜRÜNLERİMİZ Afiş ve Logo Mozaik Resmimiz Tüm öğrencilerimizin hazırlamış olduğu afiş ve logolardan, anket sonucu birinci seçilen afiş ve logomuzu kullanarak proje kurucumuz Şükran Ünal mosaically web 2.0 aracını kullanarak mozaik resimler oluşturdu. İletişim Becerileri Bültenimiz Proje konumuz olan iletişim becerilerinin içinde ele aldığımız konuları görev dağılımında ortaklarımızla paylaştık ve canva web 2.0 aracında öğrenci, öğretmen ve veli bilgilendirmesi yapmak amacıyla bülten hazırladık. Bültende her ortağımız öğrencileriyle gurup çalışması şeklinde canva web 2.0 aracında bilgi ve görsel içeren iki sayfa hazırladı. Bilgileri öğrencileimiz araştırdı ve önce sundu, bültende yer vermek istedikleri kısımları birlikte eleyerek karar verdiler. Her konudan sonra yapmış olduğumuz etkinliklerimizin fotoğraf kolajlarını da ekledik. Hazırlanan bülteni proje kurucumuz Şükran Ünal, pubhtml5 aracında dergi haline getirdi. Öğrencilerimizin sunduğu öneriler bizi gururlandırdı. Bilimsel kaynaklardan araştırma yaptılar bireysel öğrendikleri bilgileri sunuş yoluyla paylaşmanın ardından içeriğe tartışma yoluyla beraber karar verdiler ve nihayetinde işbirliği yaparak bilimsel işbirlikçi bir ürün oluştu. Karikatür Dergimiz Öğrencilerimize çizgi film sahneleri tasarlayabilecekleri toony tool aracını tanıttık. Toony tool aracında öğrencilerimiz iletişim temalı çizgi film sahneleri ve diyaloglar hazırladılar. Hazırladıkları karikatür sahnelerini proje ortaklarımızdan Hatice Albayrak google slayt ve flipHtml5 aracıyla eğlenceli bir Karikatür Dergisi haline getirdi. Sanal Sergimiz Proje ortaklarımızın yapmış olduğumuz etkinliklerimizde öğrencilerimizin hazırladığı çalışmalar canva aracında fotoğraf kolajları olarak hazırladı ve proje ortağımız Şükriye Önal bize artsteps aracında keyifle ve klasik müzik eşliğinde gezebileceğimiz tüm okullarımızın fotoğraf kolajlarının yer aldığı \"Sanal Sergi\" hazırladı. İletişim Temalı Kelime Bulutlarımız Öğrencilerimize kelime bulutu tasarımı yapabilecekleri wordArt web 2.0 aracını tanıttık ve answergarden aracından \"sizce iletişim nedir\" sorusunu yönelttik. Ardından öğrenci ve öğretmenlerimiz proje konumuz olan iletişim ile ilgili beyin fırtınası yaparak akıllarına gelen kelimeleri yazdılar ve kelime bulutları tasarladılar. Tasarlanan kelime bulutlarını ortaklarımız google slayt web 2.0 aracında sunum haline getirdi.

ORTAK ÜRÜNLERİMİZ TAKVİM VE SLOGAN ÇALIŞMAMIZ Canva web 2.0 aracında hazırladığımız takvimizde her ortağımız öğrencileriyle birlikte pixton web 2.0 aracında oluşturduğu sınıf fotoğraflarını kullanarak takvimden seçtiği ayı tasarladı. Ortaklarımız öğrencileriyle birlikte iletişim konulu sloganlar oluşturdu ve takvimde tasarladığı aya ekledi. Canvada hazırlanan ortak tavimimizin düzenlemesini proje kurucularımız Gülsüm Süzen ve Şükran Ünal yaptı, proje kurucumuz Şükran Ünal pughtml5 web 2.0 aracında dergi haline getirdi. İşbirliği içinde somut bir ürün ortaya koymanın hazzını yaşayan öğrencilerimiz bunu yaparken keyif de aldılar. WEB 2.0: Canva, Pixton, Pughtml5 KİTAP AYRACIMIZ Projemizden bir hatıra olması ve bu güzel günleri hatırlatması için işbirliğiyle canva aracında harf tasarlayarak proje ismimizin yer aldığı ortak kitap ayracı hazırladık. Kitap ayracımızın arka kısmına öğrencilerimizin empati konulu çizmiş oldukları resimleri de ekleyerek manevi değerini arttırdık. Düzenlemesini proje kurucumuz Gülsüm Süzen ve Şükran Ünal yapmıştır. AKROSTİŞ ŞİİRİMİZ-KARMA TAKIM Karışık okul takımlarımızla, zumpad web 2.0 aracında projemizin ismi olan \"İletişimin Sihirli Dünyası\" akrostiş şiirimizi yazdık ve öğrencilerimiz chatterpix aracında avatarlarıyla (pixton) şiirimizi seslendirdi. Sözel dilsel becerilerimizin geliştiği güzel bir çalışma oldu. Proje kurucumuz Şükran Ünal, öğrencilerin videolarını ınshot web 2.0 aracında birleştirdi. İLETİŞİM SÖZLÜĞÜMÜZ-KARMA TAKIM Karışık okul takımlarımızla google dokümanlar kullanarak A'dan Z'ye iletişim sözlüğü hazırladık. Beyin fırtınası ve bilimsel araştırma yöntemleriyle her bir karma takımımız dört harfle ilgili iletişim sözcükleri ve anlamlarını zoom ve whatsApp aracılığıyla bir araya gelerek yazdı. İşbirliği içinde E-tablolarda (Google Dökümanlar) kelime ve anlamlarını oluşturduğumuz sözlüğümüze son şeklini proje ortağımız Esra Kalkan ourboox web 2.0 aracında verdi.

FİNAL ÜRÜNÜMÜZ HİKAYEMİZ-FİNAL-KARMA TAKIM Karışık okul takımlarımızla istasyon tekniğiyle, storyjumper web 2.0 aracında final ürünümüz olan eğitici ve öğretici iletişim temalı hikayemizi yazdık ve sanatsal bir çalışma olabilmesi için de resimleştirdik. Öğrencilerimizin yaratıcılıklarını ve hayal güçlerini konuşturdukları hikayede iletişim kavramlarını çok iyi şekilde içselleştirdiklerini, problem çözme becerilerinin geliştiğini, işbirliği ve paylaşım gibi beceriler kazandıklarını gördük. En önemlisi de temel hedefimiz olan öğrencilerimizin var olan iletişim becerilerinin gelişmesiydi. Hikayeyi okuduktan sonra öğrencilerimizin geldiği noktaya şahit olmak bizi gururlandırdı.

ANKET SONUÇLARIMIZ ÖĞRENCİ ANKET SONUÇLARI Anketlerimize yedi okulumuz katıldı. Ön test-son testimizi karşılaştırınca verilen yanıtlarda anlamlı bir farklılık olduğunu gördük Öğrencilerimizin proje sayesinde iletişim becerileri hakkında bilgi ve farkındalıkları artmış, empati, sen dili-ben dili, iletişim engelleri kavramlarını öğrenmişlerdir. Öğrencilerimiz doğru iletişim becerilerini öğrendiklerini ve kullandıklarını ifade ettiler. Öğrendikleri web 2.0 araçları sayesinde dijital yetkinlikleri artmış ve öğrencilerimiz projede çalışmalarından verim sağladıklarını ve etkinliklerimizi beğendiklerini ifade ettiler. Proje sayesinde öğrencilerimiz eğlenerek öğrenmiş etkinlikleri içselleştirerek davranışa dönüştürmüşlerdir. VELİ ANKET SONUÇLARI Ön test-son testimizi karşılaştırınca verilen yanıtlarda anlamlı bir fark görüyoruz. Velilerimiz artık eTwinning hakkında daha çok bilgiye sahip. Velilerimizin proje sayesinde çocuklarının kendilerini daha iyi tanıdıklarını, çocuklarının kendini daha iyi ifade ettiğini, daha iyi empati kurabildiklerini, iletişim engelleri hakkında daha çok bilgiye sahip olduklarını ve sözlü iletişimde iletişim engellerinden kaçındıklarını gördükleri belirttiler. İletişim becerileri ve teknoloji hakkında bilgi ve farkındalıklarının arttığını gördükleri sonucuna ulaştık. ÖĞRETMEN ANKET SONUÇLARI Anketimize 7 öğretmenimiz katıldı. Öğretmenlerimiz proje sonunda; çok az şey bilerek çıktıkları bu yolculukta öğrenerek öğrettiklerini, etkili iletişim becerileri ve WEB 2.0 araçları konusunda daha donanımlı hissettiklerini, projenin beklentilerini karşıladığını, içerik imkan yönünden zorlanmadıklarını, proje etkinliklerinin öğrencinin yaşı ve seviyesine uygun olduğunu, ortaklar arasında işbirliğinin güçlü ve yeterli olduğunu, projenin hedeflenen kazanımlara ulaştığını belirtriler. Proje sonunda öğrencilerinin; üretme hazzını yaşadıklarını, iletişim becerilerinin arttığını, öğrencilerinin dijital, sosyal ve duygusal becerilerinin geliştiğini, Web 2.0 araçları konusunda yetkinliklerinin arttığını, iletişim becerileri konusunda donanımlı hale geldiklerini, işbirliği yaptıklarını, sosyalleştiklerini, kendilerini ifade etme, sorumluluk alma, karar verme gibi becerilerinin arttığını belirtmişlerdir.

YAYGINLAŞTIRMA FAALİYETLERİMİZ Projemizin yaygınlaştırma çalışmaları kapsamında; Proje blog hesabımız Mehmet Gönen tarafından açıldı, tüm ortaklarımız yazar olarak eklendi ve düzenli şekilde çalışmalarımız paylaşıldı. Okul web sitelerimizde projemizi tanıtım ve yaptığımız çalışmalar paylaşıldı. Facebook, ınstagram ve twitter sosyal medya hesaplarımız Şükran Ünal ve Hatice Albayrak tarafından açılarak düzenli paylaşımlarda bulunuldu. Eba platformu üzerinden projemizde yaptığımız çalışmalar paylaşılarak okullarımızda tüm öğrenci ve öğretmenlerimize ulaşılması sağlandı. Öğretmen ve öğrenci whatsApp gruplarımız kuruldu, düzenli olarak iletişime geçilerek projemizle ilgili kararlar alındı, değerlendirmeler yapıldı. Okul, veli ve öğrenci whatsApp gruplarımızda projemizi tanıtım ve yaptığımız çalışmalarla ilgili paylaşımlarda bulunuldu. eTwinning, iletişim, sen dili/ben dili, duygular konulu okul panomuz hazırlanarak okul paydaşlarımızın bilgi edinmesi sağlandı. Burdur'un Çeltikçi ilçesinde Çeltikçi Haber yerel gazetesinde, Bucak İlçesinde NNC Haber Web Sitesi, Hedef Gazetesi ve Ses 15 Gazetesinde proje tanıtım ve çalışmalarının daha geniş kitlelere ulaşılabilmesi amacıyla haber olarak yer alması sağlandı. Öğrencilerimizin araştırmaları ışığında hazırladığımız İletişim Becerileri Bültenimizin ve Etkin Dinleme Broşürümüzün farklı okulların eba platformlarında paylaşılmasını sağlayarak toplumun sağlıklı iletişime dikkatini çekmeye çalıştık. Koordinesini Şükriye Önal gerçekleştirdi. SOSYAL MEDYA POLİTİKAMIZ Görev dağılımı esnasında sosyal medya ve blog ile ilgili görevler proje ortakları arasında paylaşıldı. Tüm sosyal medya platformlarında öğrencilerin soyisimleri ve yüzleri gibi güvenliklerini tehdit edecek unsurlar paylaşılmamasına dikkat edildi. BAĞLANTI ADRESLERİMİZ BLOG: https://iletisiminsihirlidunyasi.blogspot.com/ FACEBOOK: https://www.facebook.com/%C4%B0leti%C5%9Fimin-Sihirli- D%C3%BCnyas%C4%B1-100618188788283/ İNSTAGRAM: https://www.instagram.com/iletisiminsihirlidunyasi/ TWİTTER: https://twitter.com/IletisiminD?s=09 WHATSAPP: https://chat.whatsapp.com/CJIjVN4KH9p2zF2JPUSjbo

PROJEMİZ BOYUNCA KULLANDIĞIMIZ WEB 2.0 ARAÇLARIMIZ 1.WordArt: iletişim kavramı sanatsal çalışmada 2.Canva: afiş, logo, takvim, bülten, kitap ayracı tasarımlarında 4.Emoji Maker: duyguları tanıma etkinliklerinde 5.Pixton: avatar oluşturarak kendini tanıma ve ifade etme etkinliğinde, takvimde, videolarda, önemli günler ve bayramlarda, öğrenci öğretmen sınıflarında 6.ChatterPix: kendini tanıma ve ifade etme etkinliğinde, öğrenci tanıtımlarımızda 7.Wordwall: tanışma ve buz kırıcı etkinliklerde, sen olsaydın napardın empati oyunumuzda 8.Educandy: iletişim engelleri etkinliğimizde 9.Thinglink: sözlü sözsüz iletişim etkinliğimizde 10.Zumpad: etkin dinleme etkinliğimizde, karma guruplar ortak akrostiş şiirimizde 11.Storyjumper: karma guruplar ortak final ürünümüz olan hikayemizde 12.GoogleE-tablo: karma guruplar ortak iletişim sözlüğü ön hazırlığımızda 13.Google form: öğrenci, öğretmen, veli ön-son anketleri ve logo afiş seçimlerimizde 14.Renderforest: videolarımızda 15.Bighugelabs: öğretmen tanıtımlarımızda 16.Answergarden: büten, hikaye, gibi çalışmalarımızın kitaplaştırılmasında 17.Phinshcollage maker: işbirlikçi ürünlerimizin bir kısmı ve önemli günlerimizde 18.iMovie: videolarımızda 19.InShot: videolarımızda, 20.MapHub: ortaklar haritamızda 21.Padlet: değerlendirmelerimizde ve kendimiz tanıma ve ifade etme etkinliğimizde, gurup tanışmasında 22.Toony Tool: karikatür dergimize içerik üretmede, iletişim engelleri etkinliğimizde 23.JigSaw Planet: afiş puzzle oyunumuzda 24.PubHTML5: iletişim becerileri bültenimiz, kitap ayracımız ve takvimimizde 25.Mosaically: afiş ve logolarımızda 26.FlipHTML5: karikatür dergimizde 27.Prezi: wordart çalışmalarımızın sergilenmesinde, aylık değerlendirme raporlarımızda 28.Ourboox: ortak iletişim sözlüğümüzde 29.Artsteps: sanal sergimizde 30. Mentimeter: etkinliklerimizin değerlendirilmesinde

Veee Projemiz boyunca sorduğumuz tüm soruları bıkmadan cevaplayan, bizleri kaynaştıran, bitmeyen enerjisiyle kendimizi ait hissettiğimiz bir grup olmamıza ortam oluşturan Proje kurucularımızdan Şükran Ünal' a, sıkı bir iletişim ve işbirliği ağının diğer ucunda yer alan Proje kurucularımızdan Gülsüm Süzen'e İnanılmaz bir enerjiyle çalışan, çok kısa sürede güzel işlere imza atan, öğrencilerini hızlıca organize eden projemizin çalışkan ortaklarına yani; Şükriye Önal Esra Kalkan Sevim Kaya Ülger Mehmet Gönen Hatice Albayrak' a Bütün bu sürecin olmazsa olmazı diğer bir deyişle projemize ruh veren kıymetli öğrencilerimize ve değerli velilerine çokça teşekkürler :)


Like this book? You can publish your book online for free in a few minutes!
Create your own flipbook