Important Announcement
PubHTML5 Scheduled Server Maintenance on (GMT) Sunday, June 26th, 2:00 am - 8:00 am.
PubHTML5 site will be inoperative during the times indicated!

Home Explore ΜΕΛΙ

ΜΕΛΙ

Published by elenichristodoulou88, 2019-05-07 13:26:51

Description: Μέλισσα - Μέλι

Search

Read the Text Version

ΜΕΛΙ: ΠΑΡΑΓΩΓΗ – ΠΡΟΙΟΝΤΑ – ΧΡΗΣΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΕΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΛΙΣΣΑ Οι μέλισσες πετάνε από λουλούδι σε λουλούδι και συλλέγουν γύρη και νέκταρ. Όταν μαζέψουν αρκετό και το φορτίο τους γίνει βαρύ επιστρέφουν στην κυψέλη, αποθηκεύουν την προμήθεια στα κελία και μετά επαναλαμβάνουν την διαδικασία. Στην συνέχεια άλλες μέλισσες δημιουργούν με τα φτερά τους ένα ρεύμα αέρα ώστε να εξατμιστεί το μεγαλύτερο μέρος του νερού από το νέκταρ και το μέλι να γίνει συμπυκνωμένο. Τέλος οι μέλισσες σφραγίζουν τα κελία με ένα λεπτό στρώμα κεριού. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ Ο μελισσοκόμος για να συντηρήσει τις κυψέλες του πρέπει να έχει και τα κατάλληλα εργαλεία και εξοπλισμό. Πρώτον χρειάζεται την φόρμα του η οποία τον προστατεύει από το δηλητήριο της μέλισσας , επίσης έχει και ένα καπέλο με ένα δίχτυ για να βλέπει αλλά και να προστατεύεται. Όταν θέλει να αφαιρέσει μια κυψέλη παίρνει και μία <<κανάτα>> η οποία όταν πιέζεις έναν φυσητήρα βγάζει καπνό ώστε ο καπνός να ζαλίσει τις μέλισσες και να μην τον τσιμπήσουν γιατί εάν τον τσιμπήσουν οι μέλισσες θα πεθάνουν. ΠΩΣ Ο ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΜΕΛΙ Το μέλι βγαίνει από την μέλισσα η μέλισσα κάνει το μέλι, το μέλι αποθηκεύεται μέσα στις κυψέλες που έχει βάλει ο μελισσοκόμος, μετά από καιρό αφού έχει δημιουργηθεί μέλι ο μελισσοκόμος πηγαίνει και παίρνει τις κυψέλες. Αφού έχει πάρει τις κυψέλες με το μέλι, βγάζει με ένα ειδικό εργαλείο σαν σπάτουλα το βουλοκέρι για να μπορέσει να βγάλει το μέλι. Μόλις το βγάλει τότε βάζει τις κυψέλες σε ένα μηχάνημα το οποίο γυρνάει γύρω γύρω και το μέλι γλιστράει από τις κυψέλες και αποθηκεύεται σε ένα δοχείο από εκεί μετά παίρνουν το μέλι και το στραγγίζει σε ένα μαντίλι για να πάρουμε το καθαρό μέλι και όχι τα λουλουδάκια που έχουν μέσα ,από εκεί και μετά είναι έτοιμο για κατανάλωση .

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΜΗΝΕΣ Τους χειμερινούς μήνες οι επισκέψεις των μελισσοκόμων στα μελισσοκομεία γίνονται όλο και λιγότερες γιατί οι ενοχλήσεις μπορεί να είναι επιζήμιες οπότε εντοπίζουν κυρίως μελίσσια που έχουν πεθάνει ώστε να τα απομακρύνουν. Εκτός από αυτό πρέπει να φροντίζουν ιδιαίτερα τα δυνατά μελίσσια αφού είναι πιο εύκολο να χαθούν λόγω του ότι έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε τροφή. Συνοψίζοντας ένας μελισσοκόμος τους χειμερινούς μήνες θα πρέπει να μην ενοχλεί τα μελίσσια, να φροντίσει ώστε να έχουν στη διάθεση τους ποιοτικά άριστη, εύκολα προσβάσιμη και χωρίς αλλοιώσεις σακχαρούχο τροφή. Τέλος να φροντίσει ώστε και μικρές περιόδους ηλιοφάνειας, ώστε να βγαίνουν εύκολα από την κυψέλη. ΕΜΠΟΡΙΑ –ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ-ΔΙΑΘΕΣΗ Παρ’ ότι οι περισσότεροι μελισσοκόμοι δεν κάνουν προσπάθειες για την καλύτερη εμφάνιση και συσκευασίας του μελιού τους, ο 70-80% σχεδόν της πανελλήνιας παραγωγής διακινείται από τας ίδιος, χωρίς την παρέμβαση εμπόρων και συνεταιρισμών. Το ποσοστό αυτό μπορεί να ανέβει με την ανάπτυξη τεχνικής στην τυποποίηση και διακίνηση του μελιού. Αυτό απαιτεί αφ’ ενός μεν γνώσεις που μπορούν να αποκτηθούν με την εκπαίδευση του μελισσοκόμου και αφ’ ετέρου με την ειλικρινή ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ συναδέρφων. Πρέπει να χρησιμοποιηθούν απλά και φθηνά μέσα για να μην ανεβαίνει το κόστος του προϊόντος. Το μέλι πρέπει να δίνεται στον καταναλωτή, όχι μόνο ποιοτικά ανώτερο, αλλά και σε εμφάνιση και συσκευασία. Να έχει σταθερότητα από χρονιά σε χρονιά στα χαρακτηριστικά του, να είναι καθαρό, λαμπερό, διαυγές και αυτό επιτυγχάνεται με τέλειο φιλτράρισμα, την αφαίρεση αφού και σωματιδίων κεριού και γύρης που το κάνουν να φαίνεται θολό και να κρυσταλλώνει γρήγορα. Επιπλέον με την απομάκρυνση σωματιδίων κεριού, μειώνονται σε μεγάλο ποσοστό οι πιθανότητες να μείνουν στο μέλι υπολείμματα εντομοκτόνων που έχουν απορροφηθεί από το κερί. Η συσκευασία πρέπει να γίνεται σε καλαίσθητα δοχεία κατάλληλα για τρόφιμα, με κομψή ετικέτα, στην οποία θα αναφέρεται η ποιότητα και η προέλευση του προϊόντος. Θα τονίζεται ότι είναι προϊόν ελληνικό , αγνό και βιολογικό υψηλής θρεπτικής αξίας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΙΣΣΑ ΜΕΛΙ ΕΙΔΗ Το μέλι είναι μια γλυκιά παχύρρευστη ουσία που παρασκευάζεται από τις μέλισσες με πρώτη ύλη φυτικές ή ζωικές μελιτώδεις εκκρισεις ή νέκταρ ανθεων. Από την αρχαιότητα θεωρείται μια μακροβιοτική τροφή με εξαιρετικές θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες σε σωματικό και πνευματικό επίπεδο. Στο μελί στηρίζεται η διατροφή πολλών από τις μακροβιότερες φυλές του πλανήτη και η επιβίωση πολλών άγριων φυλών στην ζούγκλα και τον Αμαζόνιο. Η πρώτη ύλη για την παραγωγή μελιού από την μέλισσα είναι το νέκταρ, η «τροφή των αθανάτων». Για την παραγωγή του η μέλισσα προσθέτει δικά της ένζυμα, των οποίων οι δράσεις δεν είναι ακόμη εξακριβωμένες. Η πυκνότητα του μελιού εξαρτάται από την περιεχόμενη υγρασία όσο μικρότερη η θερμοκρασία και η υγρασία τόσο πιο παχύρευστο είναι το μέλι. Το χρώμα του μελιού είναι βασικό χαρακτηριστικό του, σχετίζεται με την γεύση του και με την περιεκτικότητα του σε μέταλλα. Το χρώμα του μελιού είναι βασικό χαρακτηριστικό του, σχετίζεται με την γεύση του και με την περιεκτικότητα του σε μέταλλα. Η γεύση του μελιού ποικίλει ανάλογα με το φυτό, από το οποίο εξάχθηκε. Ποικίλει από έντονα γλυκιά μέχρι και πικρή. Η υποβάθμιση του μελιού από την κρυστάλλωση έρχεται συνήθως από δυο γεγονότα : το πρώτο είναι η ανεξέλεγκτη θέρμανση του μελιού και το δεύτερο είναι από την χοντροκρυσταλλωση που το απειλεί με οξείδωση (ξίνισμα). Πόσο μέλι μπορεί να τρωει κάποιος? Η συνιστάμενη δόση ποιοτικού μελιού είναι 1-3 κουταλιές της σούπας (ή και παραπάνω) ημερησίως από έναν υγιη ενήλικα. Από ποια ηλικία μπορούν τα παιδιά να τρώνε μελί? Η σύγχρονη ιατρική μας λέει ότι μόνο τα παιδιά άνω των 2 ετών μπορούν να τρώνε μέλι. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για την γύρη και τον βασιλικό πολτό.

Μελι το ακατεργαστο...Μελι του αφρου Η καλύτερη ποιότητα μελιού είναι το στρώμα μελιού που συγκεντρώνεται κοντά στην επιφάνεια του μελιτοεξαγωγέα. Στην επιφάνεια συγκεντρώνονται και άλλα συστατικά όπως το κερί, η πρόπολη, η γύρη, κομμάτια από την ίδια την μέλισσα, ίχνη δηλητηρίου και βασιλικού πολτού, ίχνη από μελισσοψωμο και προνύμφες. Το μέλι αυτό το ονομάζουν πολλοί αφρομελο, διότι συγκεντρώνεται στον αφρο του μελιτοεξαγωγέα. Άλλη ονομασία είναι αγριομελο, μιας και είναι η ίδια η φύση προσωποποιημενη. Περιέχει πολύ περισσότερα ένζυμα, λόγω των υπολειμμάτων που περιέχει καθώς και λόγω του ότι είναι ακόμη άγουρο. Επιπλέον, περιέχει και φιλικά βακτήρια. Ειδικά όταν το μέλι είναι ένα χαρμάνι από άνθη, αγκάθια και κωνοφόρα, είναι πραγματικά πολύτιμο. Δυστυχώς μπορεί να παράγεται σε μικρές ποσότητες, ενώ, η ειρωνεία είναι ότι, δεν είναι εμπορεύσιμο διότι η «εμφάνιση» του δεν είναι αποδεκτή. Το μέλι αυτό μοιάζει... «βρώμικο». Αν κάποιος δεν μπορεί να βρει πρόσβαση σε τέτοιο μέλι, αλλά έχει πρόσβαση σε «μαύρη» κερήθρα θα ήταν εξίσου ευεργετικό για αυτόν. Πώς μας ωφελεί ● Μας εφοδιάζει με ενέργεια, καθώς αποτελεί πηγή απλών και σύνθετων υδατανθράκων. ● Το αντιοξειδωτικό του περιεχόμενο έχει ιδιαίτερα ευεργετική δράση στον οργανισμό μας και κάποια συστατικά έχουν σημαντική αντικαρκινική δράση Με τη μορφή καταπλάσματος, έχει θετική επίδραση σε ασθενείς με χρόνιες πληγές και έλκη. Συντελεί στην καλή λειτουργία του εντέρου. Θεωρείται καταπραϋντικό και χαλαρωτικό ● Το υψηλό ποσοστό φρουκτόζης, σε συνδυασμό με τα ένζυμα που περιέχει το μέλι, βοηθά όσους βρίσκονται σε κατάσταση μέθης να συνέλθουν πιο γρήγορα. ● Το μέλι περιέχει 17% νερό, γι’ αυτό έχει και ενυδατική δράση. Ένα νέο αντιβιοτικό; Σε εξέλιξη βρίσκεται μια διεθνής μελέτη για τη σύγκριση του μελιού με υπάρχοντα αντιβακτηριακά φάρμακα. . Χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα ενός παιδιού του οποίου οι πληγές είχαν μολυνθεί από τη θανατηφόρο ποικιλία του χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου, ο οποίος είναι ανθεκτικός σε ισχυρά αντιβιοτικά. Ενώ ο οργανισμός του παιδιού δεν μπόρεσε να αντιδράσει στα φάρμακα, απαλλάχτηκε τελικά από αυτό τον ανθεκτικό μικροοργανισμό 48 ώρες μετά τη λήψη θεραπευτικής αγωγής με μέλι. Όλα τα μέλια δεν είναι ίδια Η σύσταση, η ποιότητα, τα οργανοληπτικά στοιχεία, ακόμη και η μορφή του μελιού, διαφέρουν από φυτό σε φυτό, από περιοχή σε περιοχή, ακόμη και από χρονιά σε χρονιά, γιατί επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες και τη χλωρίδα. Τα σκουρόχρωμα μέλια έχουν

μεγαλύτερες ποσότητες αντιοξειδωτικών στοιχείων. τα είδη του μελιού: 1. Πευκόμελο 2. Μέλι ελάτης 3. Μέλι καστανιάς 4. Θυμαρίσιο 5. Ερεικόμελο 6. Μέλι ηλίανθου Χημική σύσταση του μελιού Χονδρικά θα μπορούσε να πει κανείς πως το μέλι υπο κανονικές συνθήκες αποτελείται από 17% υγρασία, 77% διαφόρων τύπων σακχαρα και 6% άλλες διάφορες ουσίες. Ειδικότερα το μέλι αποτελείται από : 1 . Υδατάνθρακες – Σακχαρα: Το μέλι περιέχει σακχαρα σε ποσοστό 75-80%. Οι δυο κυριότεροι υδατάνθρακες που περιέχονται στο μέλι είναι η φρουκτόζη (35%) και η γλυκόζη (32%). προέρχονται από την σακχαρόζη του νέκταρ και Το μέλι περιέχει και λίγη μαλτοζη και λίγη σακχαρόζη 2. Οργανικά οξέα: Το μέλι περιέχει τουλάχιστον 18 οργανικά οξέα, λίγα βασικά εκ’των οποίων είναι το γλυκονικο οξύ, το κιτρικό οξύ, το οξικό οξύ και το φωσφορικό οξύ. 3 . Πρωτεΐνες και αμινοξέα: Οι πρωτεΐνες και τα αμινοξέα που περιέχονται στο μέλι είναι σε μικρή ποσότητα. 4 . Μεταλλικα στοιχεία: Αμεταλλικα στοιχεία χλώριο, θειο, φώσφορος . Μεταλλικά στοιχεία κάλιο, ασβέστιο, νάτριο, σίδηρος, μαγνήσιο, μαγγάνιο, χαλκός. 5 . Ένζυμα: Τα ένζυμα αυτά προέρχονται από την μέλισσα, την γύρη, το νέκταρ αλλά και από παράγοντες ζύμωσης και μικροοργανισμούς και είναι η αμυλαση α,β, η γλυκο-ιμβερταση και η γλυκο-οξειδαση. 6 . Βιταμίνες: Γενικά το μέλι περιέχει πολλές βιταμίνες, άλλα σε μικρές ποσότητες και επομένως δεν θα το θεωρούσαμε βιταμινούχο. 7 . Αρωματικές/χρωστικές ουσίες: Το μέλι περιέχει πλήθος αρωματικών, χρωστικών και άλλων ουσιών, εκ’των οποίων πολύ γνωστές είναι η χολινη και η ακετυλοχολινη. Συγκριση ζαχαρης & μελι

Η ζάχαρη (σακχαρόζη) είναι κάτι το εντελώς αφύσικο για τον οργανισμό μας, δεν αποθηκεύεται, αφομοιώνεται δύσκολα παράγοντας δυσάρεστα αποτελέσματα όπως οξύτητα στο αίμα, διαταραχές επιπέδου του σακχαρου στο αίμα, εγκεφαλική νωθρότητα μετά από ένα χρονικό διάστημα, μεγάλη πτώση του ανοσοποιητικού (ανοσοκαταστολη), άνοδο σωματικού πάχους, καούρες, δυσπεψία, τοξίνωση και εξασθένιση ολοκλήρου του πεπτικού συστήματος. Μεγάλες καθημερινές δόσεις ζάχαρης μπορούν να αρρωστησουν σύντομα έναν οργανισμό και να καταστρέψουν το παγκρεας. Το μέλι, εκτός των ευεργετημάτων του, κάνει τα ακριβώς ανάποδα από αυτά που δημιουργεί η ζάχαρη, με την εξαίρεση ότι δημιουργεί και αυτό μια μικρή οξύτητα στο αίμα. Σημερινο ενδιαφέρον Την εποχή των μόνιμων κυψελών, το κερί ήταν ένα σημαντικό προϊόν του μελισσοκομείου. Οι μέλισσες χρειάζονται άφθονη τροφή . Για να εκκρίνουν 1 κιλό κερί φαίνεται ότι καταναλώνουν από 6 έως 12 κιλά μελί. Στις περιόδους αφθονίας η έκκριση είναι μεγάλη , όταν υπάρχει έλλειψη δεν γίνεται εκκριση. Ωστόσο οι μέλισσες μπορούν να κατασκευάσουν κελία και να καλύψουν τις προνύμφες. Όταν δεν υπάρχει νεκταροέκκριση υλικά που παίρνουμε από τα πλαίσια που έχουν ήδη κατασκευαστεί. ΑΛΛΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ Τα άλλα προϊόντα της κυψέλης Βασιλικός πολτός Είναι πηγή βιταμινών, ενζύμων και μιας ομάδας συστατικών που μέχρι σήμερα έχουν μείνει απροσδιόριστα. . Η περιεκτικότητα του βασιλικού πολτού σε όλα αυτά τα θρεπτικά στοιχεία τον καθιστά μια τροφή με πλήθος ευεργετικών ιδιοτήτων.: ΚΕΡΙ

Έχει επουλωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και γι’ αυτό είναι ιδανικό για να καταπραΰνει τραυματισμούς ή ερεθισμούς του στόματος. Το κερί χρησιμοποιείται για την κατασκευή κεριών, περιέχεται σε φαρμακευτικά προϊόντα. Σύνθεση ιδιότητες χρήσεις Το κερί είναι ένα μείγμα λιπαρών ουσιών. Εκτός από τις λιπώδεις ουσίες , το κερί των μελισσών περιέχει οργανικά οξέα και αλκοόλ που περιέχουν μεγάλο αριθμό ατόμων άνθρακα. Το κερί των μελισσών λιώνει γύρω στους 63 βαθμούς Κελσίου .Ο μελισσοκόμος μπορεί να δώσει το κερί του σε ένα βιομήχανο ο όποιος το καθαρίζει και το μετασχηματίζει σε φύλλα τεχνητής κηρήθρας Εξαγωγή Η εξαγωγή του κεριού γίνεται με τον ακόλουθο τρόπο: όταν το ζεστό νερό παρασύρει όλο το κερί που μπορεί να τραβήξει , τα απορρίμματα του λέβητα χάνεται μέσα σε ειδικούς σάκους. Όταν το βάζουμε στην πρέσα τα βρέχουμε με πολύ ζεστό νερό. Όταν βγουν από την πρέσα, το λιωμένο κερί μαζεύεται πάνω από το νερό. ΠΡΟΠΟΛΗ Η ρητίνη είναι η πρώτη ύλη που παίρνει η μέλισσα από τη φύση, για να φτιάξει την πρόπολη. Με την πρόπολη οι μέλισσες κλείνουν τρύπες στην κυψέλη προκειμένου να προστατευτεί η εσωτερική θερμοκρασία και για να μην μπαίνουν ανεπιθύμητοι επισκέπτες, θα καλύψουν και θα τα λειάνουν για να μην τραυματίζονται τα φτερά τους . Επίσης αν στην κυψέλη εισχωρήσει κάποιος μεγαλόσωμος παρείσακτος (πχ. Ένας ποντικός )που δεν μπορούν να τον σύρουν έξω, τον βαλσαμώνουν με την πρόπολη, για να προστατευτεί η υγεία των μελισσών. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η αποστείρωση της κυψέλης και η προστασία της από τις αρρώστιες. Η ΓΥΡΗ Η γύρη έχει φυσική προέλευση και βρίσκεται στα άνθη των φυτών. Αποτελεί το αρσενικό στοιχείο του άνθους και είναι το μέσον με το οποίο το αρσενικό γενετικό υλικό των φυτών μεταφέρεται από αρσενικά (στήμονες) στα θηλυκά (ύπερος) πολλαπλασιαστικά όργανα των φυτών για να γίνει η γονιμοποίηση και να δέσει ο καρπός. Η γύρη βρίσκεται στους ανθήρες στην άκρη των στημόνων , υπό μορφή σκόνης , σε διάφορα χρώματα και σχήματα ανάλογα με το είδος του φυτού. Είναι μια λεπτή σκόνη ,μια ατέλειωτη ποσότητα μικρών κόκκων με

παράξενα καλλιτεχνικά σχήματα που πολλές φορές μοιάζουν με σεληνιακό το οποίο. Δεν έχει έντονη γεύση και είναι πικρή . Μερικές φορές όμως ανάλογα από τα φυτά απ όπου προέρχεται , είναι γλυκιά. Οι μέλισσες συλλέγουν τη γύρη από τα άνθη για να την μεταφέρουν στην φωλιά τους και να την χρησιμοποιήσουν ως βασικό είδος τροφής . Επίσης η γύρη θεωρείται αναγκαία για την λειτουργία του οργανισμού τους . ΝΕΚΤΑΡ Το νέκταρ είναι ένα ζαχαρούχο υγρό που εκκρίνουν τα άνθη στο βάθος του κάλυκα τις περισσότερες φορές , με τη λειτουργία ειδικών αδένων που λέγονται νεκταρογόνοι αδένες .Οι μέλισσες το γλείφουν με τη γλώσσα τους , το μαζεύουν μέσα στον πρόλοβο τους , το μεταφέρουν μέσα στην κυψέλη , όπου άλλες μέλισσες το παραλαμβάνουν από το στόμα τους και το αποθηκεύουν μέσα στις κερήθρες , εκεί το νέκταρ με τη ζέστη που επικρατεί μέσα στην κυψέλη και με το φτερούγισμα των μελισσών που δημιουργεί ρεύμα αέρα από μέσα προς τα έξω, χάνει την περιττή υγρασία του, η οποία από 90 βαθμούς κατεβαίνει στους 16-17. Μετά από τα ένζυμα που πήρε από το στομάχι των μελισσών, μεταβάλλεται σε μέλι, το οποίο οι μέλισσες στραγγίζουν με ένα λεπτό στρώμα από κερί για να διατηρηθεί σε απεριόριστο χρόνο. Μελι-σσοθεραπεια - Σύνθετες, συνεργηστικες θεραπευτικές εφαρμογές του μελιού το μελί μπορεί να είναι χρήσιμο στην μελισσοθεραπεια με 3 βασικούς τρόπους : • Μέσα από τις ενδογενείς θεραπευτικές ιδιότητες του, λόγω των ενζυμων, των αιθέριων ελαίων, των μετάλλων και άλλων συστατικών και ιδιοτήτων. • Ως διαλύτης-μεταφορέας αιθέριων ελαίων βοτάνων, μητρικών βαμμάτων βοτάνων και πρόπολης, βασιλικού πολτού και δηλητηρίου μέλισσας. • Ως μέσο ισχυρής αποτοξίνωσης, λόγω της μοναδικής του ιδιότητας να προσφαει τοξίνες από την επιφάνεια των ιστών. Επομένως, χρησιμοποιείται θαυμάσια σε εφαρμογές καθαρισμού πληγών και σοβαρών, μολυσμένων τραυμάτων ή εγκαυμάτων, σε εφαρμογές καθαρισμού και αντιμετώπιση λοιμώξεων της στοματικής κοιλότητας και των αμυγδάλων, καθώς και για λεμφικό καθαρισμό μέσω ειδικευμένης λεμφικής μάλαξης με μέλι.

ΚΥΚΛΟΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ Η μέλισσα για να ολοκληρώσει την ανάπτυξη της διέρχεται από τρία στάδια: Το αυγό, την προνύμφη και τη νύμφη Όλα τα αυγά προέρχονται από τη βασίλισσα , είναι μεγάλοι, μακρόστενοι και έχουν χαρακτηριστική θέση στο κελί. Τα αυγά της τρίτης ημέρας είναι έτοιμα για την εκκόλαψη της προνύμφης. Οι αναπτυσσόμενες προνύμφες τρέφονται από τις εργάτριες με βασιλικό πολτό γύρη και μέλι μέχρι που θα σφραγιστούν τα κελία. Αφού σφραγιστούν στο στάδιο της νύμφης η κάθε μέλισσα θέλει διαφορετικό χρόνο ανάπτυξης. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΕΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΛΙΣΣΑ Οι μέλισσες πετάνε από λουλούδι σε λουλούδι και συλλέγουν γύρη και νέκταρ. Όταν μαζέψουν αρκετό και το φορτίο τους γίνει βαρύ επιστρέφουν στην κυψέλη, αποθηκεύουν την προμήθεια στα κελία και μετά επαναλαμβάνουν την διαδικασία. Στην συνέχεια άλλες μέλισσες δημιουργούν με τα φτερά τους ένα ρεύμα αέρα ώστε να εξατμιστεί το μεγαλύτερο μέρος του νερού από το νέκταρ και το μέλι να γίνει συμπυκνωμένο. Τέλος οι μέλισσες σφραγίζουν τα κελία με ένα λεπτό στρώμα κεριού. ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ Μεταξύ των πολλών ειδών εντόμων την ικανότητα της υπεράσπισης τους με κεντρί και έγχυση δηλητηρίου είναι και η μέλισσα.Το δηλητήριο χρησιμοποιείται για την υπεράσπιση του ατόμου , ή για την θανάτωση θηραμάτων. Όταν μια μέλισσα κεντρίσει κανονικά όλα τα 0,15 εώς 0,3 mg του δηλητηρίου. Η μέση θανατηφόρα δόση για έναν ενήλικα είναι 2,8 mg ανα κιλό, δηλαδή για ένα άτομο 60 κιλά έχει 50% να επιζήσει αν του εγχυθεί συνολικά 186 mg. Με το δηλητήριο της μέλισσας θεραπεύονται πολλές ασθένειες , οι τιμές το 1990 ήταν 100 $ με 200$ ανα γραμμάριο. Τρύγος Ο τρύγος και το ξεμέλλιασμα είναι ιδιαίτερες δουλείες για τον μελισσοκόμο. Ο τρύγος συνίσταται στην απομάκρυνση του μελιού από τα πλαίσια. Οι δουλειές αυτές έχουν και

κάποιους κανόνες. Το μελίσσι που πρόκειται να τρυγηθεί καπνίζετε στην είσοδο. Μόλις ανοίξουμε το μελίσσι θα τα ραντίσουμε με νερό χρησιμοποιώντας την μελισσοκομική βούρτσα. • Γιατί η χρήση του καπνού κατά τον τρύγο αφήνει υπολειμμένο την καύσιμη υλη, αλλά και πολλές φορές μένει και η μυρωδιά του καπνού. • Το νερό βαραίνει της μέλισσες και δεν της αφήνει να επιτεθούν η να βγουν προς τα πάνω. • Το νερό ρίχνει την θερμοκρασία της κυψέλης και επίσης καθυστερεί το μήνυμα της επίθεσης Ο τρύγος γίνετε σε πλαίσια που έχουν πάνω από 50% μελί. Τέλος όταν αφαιρέσουμε το 3-4 πλαίσια θα πρέπει να τα αντικαταστήσουμε με άδεια που θα τα τοποθετήσουμε στη μέση. Γιατί οι μέλισσες δουλεύουν σε ομοκέντρους κύκλους (από το κέντρο στην περιφέρεια. Ξεμέλλισμα Ο χορός όπου ο μελισσοκόμος αφαιρει το μελί από τις κηρήθρες πρέπει να είναι ξεχωριστός αποκλειστικά μόνο για το μελί. Πρέπει να είναι καθαρός και να διαθέτει νερό και καλή αποχέτευση, ώστε να καθαρίζεται εύκολα. Το μελί απορρόφα εύκολα οσμές και υγρασία, ενώ επιβάλλεται να είναι καθαρό από ξένα σώματα κα σκουπίδια που υποβιβάζουν την ποιότητα του. Η φάση ηρεμίας του μελιού είναι πολύ σημαντική για την ποιότητα του. Το μελί κατά την εξαγωγή του ενσωματώνει πολύ αέρα στην μάζα του. Όταν τοποθετηθεί στο δοχείο <<ηρεμίας>> οι φυσαλίδες αυτές του αέρα , θα αρχίσουν να ανεβαίνουν προς τα πάνω , συμπαρασύροντας σκουπιδαριά, φτερά και πόδια μελισσών, κομματάκια κεριού, συμπλοκή μορίων σακχάρων και γύρης, τα όποια θα σχηματίσουν την επιφάνεια του μελιού το λεγόμενο <<αφρό>>. Με αυτόν τον τρόπο το μελί θα γίνει πιο διαυγές, πιο καθαρό και για μεγαλύτερο διάβασμα ρευστό. Πιο καθαρό από χημικά σκευάσματα που χρησιμοποιείτε ο μελισσοκόμος , αφού αυτή είναι δεσμευμένη στο κερί που θα απομακρυνθεί


Like this book? You can publish your book online for free in a few minutes!
Create your own flipbook