Important Announcement
PubHTML5 Scheduled Server Maintenance on (GMT) Sunday, June 26th, 2:00 am - 8:00 am.
PubHTML5 site will be inoperative during the times indicated!

Home Explore test

test

Published by Makro Market, 2018-04-12 10:51:46

Description: test

Search

Read the Text Version

bÇiçaehklaerrletgaelzeen liğiYine, yeniden bahar geldi! Doğa yeşil giysisini kuşanıyor,çiçekler buldukları her yerden sevinçlerini haykırırcasınafışkırıyor. Ruhumuz yenileniyor, hayatımız renkleniyor vedaha da güzeli her yer çiçekleniyor! Bahçeler, pencerekenarları, balkonlar rengârenk çiçeklere dolmaya başladıbile. Peki, bu renkliliği, çiçeklerin tazeliğini ve canlılığınıkorumak için neler yapmamız gerekiyor? İşte renkli ve bolçiçekli bir bahar için bilmeniz gerekenler!

Sulama yaparkençiçeğin cinsine, verilen suyun miktarına vezamanlamaya dikkat etmeniz gerekir. İşte yine bahar geldi. Cemreler bir bir düştü, üstelik yalnızca havayı ısıtmakla kalmayıp ruhumuzu da ısıttı. Şimdi doğa için dönüşüm zamanı. Kışın kas- vetli giysisini üzerinden atıp baharın renkli elbise- lerini giyinmeye başlamak gerek. Ağaçlar yeşillenip her yerde renkli çiçekler biterken, evlerinizde de çiçekli günleri başlatmaya ne dersiniz? Siz de balkonunuzu, pencere önlerinizi ve hatta ev içi ve ofis gibi yaşam alanlarınızı çiçeklerin renkli dünyasıyla birleştirmek, yaşamınıza ışık ve yeni kokular katmak istiyorsanız sıkı durun! Baharın tazeliğini evinize taşımanız için, çiçek bakımına dair detaylı bilgileri sizin için derledik. Her bahar geldiğinde balkonlardan sarkan rengârenk çiçeklere ve pencereleri süsleyen saksılara özenip de bir türlü çiçeklerine doğru şekilde bakamayanların sık- ça sorduğu sorulardan biri , “Neden benim çiçeklerim de diğerleri gibi canlı kalmıyor?” oluyor. Buradaki en temel noktalar, her çiçeğin farklı özelliklere sahip ol- ması ve doğal olarak farklı bakım yöntemlerine ihtiyaç duyması. Duracağı yer, alması gereken ışık miktarı, saksı tipi, toprak değişim zamanı, verilmesi gereken su miktarı ve aralığı gibi pek çok farklı detay vardır ve tüm bunlar çiçekten çiçeğe değişiklik gösterir. Özetle, bir orkide ile bir menekşeye aynı şekilde bakım uygularsanız birin- den vazgeçmek zorunda kalırsınız. Oysa her biri için doğru yöntemleri bildiğiniz zaman evinizde minik ama renkli bir çiçek bahçesi oluşturmanız mümkün. Mekân ve ışık dengesi Öncelikle mekân seçiminde çok dikkatli olmanız ge- rekir. Yetiştireceğiniz bitki için seçtiğiniz mekânın, o bitkinin temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi önemli- dir. Işık, nem, sıcaklık gibi temel faktörlere de dikkat etmek gerekir. Örneğin, bazı çiçekler çok fazla güneş ışığına maruz kalmamalı. Bu tür bitkileri pek çok kişi- nin sıklıkla düştüğü bir hata olarak pencere kenarına koyarsanız, ne yaparsanız yapın o bitkiyi yaşatmanız mümkün olmaz. Çiçeklerin, büyük çoğunluğunun doğ- rudan ışığı sevmediğini belirtelim. Öte yandan gerektiği gibi büyümeleri için de ışık ol- mazsa olmaz faktörlerden biri. Örneğin açık renkli bir duvar yanında duran çiçekler daha iyi gelişirken, koyu

renk duvarların yanında bulunan çiçekler bir süre cek olursak, bu konuda pratiklik kazanmak için birazsonra kuruyup ölürler. da deneyime ihtiyacınız var. Parmak uçlarınıza gü- venmelisiniz. Saksı çiçeklerinizin toprağını parmakİdeal sıcaklık değerleri korunmalı uçlarınızla kontrol ederek, çiçeğinizin suya ihtiyaç duyup duymadığını anlayabilirsiniz. ÇiçeğinizeÖzellikle salon çiçekleri için sıcaklık değerleri çok su verip vermeyeceğinizi, toprağının nem-önemlidir. Ne çok sıcak, ne de çok soğuk olmaması, lilik derecesinden anlayabilirsiniz. Islaksacanlılıklarını korumaları adına bir gereklilik... Sürekli zaten dokunduğunuz anda topraktan suolarak yer değiştirmemeleri gerektiğini de düşü-nürsek, çiçeğinizi yerleştirdiğiniz en uygun sızar ki bu da henüz suya ihtiyacıalanda, ona gereken ideal sıcaklığı ve olmadığı anlamına gelmek-nem derecesini sağlamalı ve bu or- tedir. Topraktan su sızmıyortamı muhakkak korumalısınız. Sa- ama nemlilik hissini alıyorsanız,lon çiçeklerinin büyük çoğunluğu bu biraz daha zamanınız oldu-için ideal sıcaklık 22-23 derece, ğu anlamına gelir. Toprak kup-tropikal olan salon çiçekleri için kuruysa, su vermenin zamanıen ideal sıcaklık ise 15-16 dere- gelmiştir. Ancak saksıların di-cedir. Dayanıklı olan salon çiçek- bini de kontrol etmeyi ihmallerinde kış sıcaklıkları 5-10 derece etmeyin. Saksıların drenajınınaralığına düşse bile çiçekler canlılık- iyi yapılması ve dibinde su birik-larını koruyabilirler. memesi gerekir.Su hayattır Saksı değişimi ve seçimiTüm canlıların hayatta kalabilmesi için su gerekiyor. Çiçek bakımında en çok göz korkutan konu saksı de-Çiçekler için de bu kural değişmiyor. Onlara canlılık ğişimi oluyor. Pek çok kişi bu işlemden kaçındığı içinveren ve ayakta kalmalarını sağlayan şey de sudur! çiçek bakmayı reddediyor. Ancak saksı değiştirmek,Ancak sulama yaparken de çiçeğin cinsine, verilen sanıldığı kadar zor bir işlem değil ve her durumdasuyun miktarına ve zamanlamaya dikkat etmeniz da saksı değiştirmek gerekmiyor. Hangi durumlar-gerekir. Genel olarak çiçek sulamasından söz ede- da saksı değiştirmeniz gerektiğine gelirsek şunları söyleyebiliriz:

• Bitkinizin büyüyemediğini fark ettiyseniz, timlik bir boşluk bırakmayı da unutmayın. Saksı de- ğiştirme işleminiz böylelikle son bulmuş olacak. Bu• Renginde bir solma söz konusuysa, işlemin ardından toprak tam olarak nemli duruma gelinceye kadar su vermeli ve direkt güneş ışığı al-• Çiçeğinizin kökleri saksının altından çıkmaya baş- mayan ama aydınlık bir alana yerleştirmelisiniz.ladıysa, saksınızı değiştirme vaktiniz gelmiş demek-tir.Çiçeğinizin saksısını değiştirmeden önce yapma- İyi gelişim için budama önemlinız gerekenleri de bir yere not etmenizdefayda var. Eğer yeni bir saksı aldıy- Boylanma özelliğine sahip olan salon çi-sanız, öncelikle 24 saat boyunca çeklerinin gelişebilmeleri için doğrusaksıyı kireçte bekletin. Kireç, şekilde ve zamanda budanmalarıböceklenmeler için en etkili oldukça büyük önem taşıyor. Çi-yöntemlerden biridir. Eğer çekleri budamak için de en uy-eski bir saksınız varsa çok iyi gun zaman elbette yine bahartemizledikten sonra kullan- ayları. Eğer çiçeklerinizi özenlimalısınız. ve doğru bir yöntemle budar- sanız doğal şekillerini yenidenSaksınızı değiştirirken ilk almalarını sağlayabilirsiniz.olarak bir kenarını hafifçe sertbir yere vurmalı ve çiçeğinizin Türüne göresaksıdan serbestçe çıkmasını sağ- uygun bakımlamalısınız. Yeni saksınızın ise dibindeyer alan deliğinin üzerine birkaç saksı kırığı Bazı çiçekler ne kadar özenirseniz özenin istediğinizkoyduktan sonra 2-3 santim taze toprak koymalı- gibi büyüyüp gelişmeyebilir. Bu, çiçeğinize gerçek-sınız. Çiçeğinizi yeni saksısına yerleştirmeden önce ten doğru bir yöntemle bakıp bakmadığınızla ilgiliköklerindeki eski toprağı temizlemeyi unutmayın ve bir durumdur. Özellikle, orkide, sukulent, antoryumdaha sonra çiçeği saksının tam ortasına gelecek şe- gibi kafa karıştıran çiçekler, bakım konusunda akıl-kilde oturtun. Kalan boşluk kısımlarına da yine taze larda sık sık sorulara yol açıyor. İşte sizin için derle-toprak koyarak, saksıyı sert bir yere hafifçe vurup diğimiz, çiçek türlerine göre bakım önerileri!toprağını sıkıştırın. Saksının üst kısmında 2-3 san-

Boylanma özelliğine sahip olan salon çiçeklerinin gelişebilmeleriiçin doğru şekilde ve zamanda budanmaları oldukça büyük önem taşıyor.Orkide mesini istiyorsanız olabildiğince ışık görmesini sağ- Salon çiçeklerinin büyük lamalısınız. Tabi yine direkt güneş ışığından söz et- çoğunluğu için ideal sıcaklık,Bakım sürecinde en çok sorun yaşanan, en hassas miyoruz. Menekşenin toprağının sürekli olarak nemliolunması gereken çiçek türlerinden biri, orkide. Top- tutulması oldukça önemli... Menekşenizi haftada en 22-23 derece.rağı genel olarak ağaç kabuğundan oluşan orkide, az iki kez sulamalısınız. Tabi sularken dikkatli olma-gerek duyduğu besin miktarının yüzde 80’ini hava nız gerekiyor. Yapraklarına ve çiçeklerine su değme-ve ışıktan alıyor. Orkide bakımında en çok dikkat mesi çok önemli. Aksi taktirde yaprak ve çiçeklerindeedilmesi gereken nokta, direkt güneş ışığı almayan lekelenmeler oluşabilir.ama aydınlık bir ortamda konumlandırılması ve sak-sısının şeffaf olması. Orkidenize haftada bir gün su Antoryumvermeli ve kabın dibinde kalan suyu da birkaç saatsonra muhakkak boşaltmalısınız. Antoryumlar, salon çiçeği olarak çokça tercih edilen çiçekler arasında yer alıyorlar ve ihtişamlı görünüm-Menekşe lerinin aksine bakımları oldukça basit. Genel olarak canlı kırmızı çiçekleriyle tanınan antoryumu, haftadaGörünümü ve rengiyle insanın ruhuna neşe saçan iki kez sulamanız yeterli. Direkt güneş ışığına maruzçiçeklerden biri, menekşe… Ancak bol bol çiçeklen- kalmayacağı bir yere yerleştirip kuruyan yaprak ve çiçeklerini keserek, her daim canlı kalmasını sağ- layabilirsiniz. Antoryumunuza yılda bir kez vitamin takviyesi yapmanızda fayda var. Sukulent Dikensiz bir kaktüs türü olan sukulent, türünden de anlaşılacağı üzere suyu çok fazla sevmeyen bir çiçek. Bunu da kendi suyunu yaprağının içinde de- polayabilme özelliğine borçlu... Öyle ki 15-20 gün boyunca sulanma ihtiyacı duymayabilir. Bu zaman zarfının sonunda da yine hafifçe sulanması öneri- lir. Sukulentler aydınlık ortamları çok severler, ancak nazlı çiçek türlerinden olduğunu söylemeliyiz çünkü yılda yalnızca bir kez çiçek açarlar. Sukulentlerin en önemli özelliği, radyasyonu çekiyor olmalarıdır ki bu da evin içinde daha sağlıklı ve temiz bir ortam oluş- masına yardımcı olur.


Like this book? You can publish your book online for free in a few minutes!
Create your own flipbook