Important Announcement
PubHTML5 Scheduled Server Maintenance on (GMT) Sunday, June 26th, 2:00 am - 8:00 am.
PubHTML5 site will be inoperative during the times indicated!

Home Explore Mayıs Ayı edergisi

Mayıs Ayı edergisi

Published by onur aaat, 2021-05-24 22:50:23

Description: Mayıs Ayı edergisi

Search

Read the Text Version

MAYIS AYI SAYISI MİKROORGANİZMALARIN MAKROORGANİZMALARIN HAYATINDAKİ YERİ TÜRKİYE AZERBAYCAN ÜRDÜN MAYIS AYI SAYISI MİKROORGANİZMALARIN MAKROORGANİZMALARIN HAYATINDAKİ YERİ TURKEY AZERBAİJAN JORDAN



BİLİM İNSANI LOUIS PASTEUR(LUİ PASTÖR) UYRUK FRANSIZ YAŞADIĞI DÖNEM 1822- 1895 BAŞARILARI PASTÖRİZASYON SÜRECİNİ VE İLK AŞILARI GELİŞTİRDİ ÖDÜLLERİ COPLEY MADALYASI(LONDRA KRALİYET TOPLULUĞU) VE LEEUWENHOEK MADALYASI LOUIS PASTEUR (1822-1895), BİLİME YAPTIĞI BİRÇOK KATKIDAN DOLAYI MODERN MİKROBİYOLOJİNİN BABASI OLARAK KABUL EDİLEN BİR FRANSIZ BİYOLOGDUR. BULAŞICI HASTALIKLARIN MİKROPLARDAN KAYNAKLANDIĞINI ORTAYA ATARAK SPONTAN JENERASYON KAVRAMINI (MİKROPLARIN HİÇBİR ŞEYDEN ORTAYA ÇIKAMAYACAĞI FİKRİ) ÇÜRÜTMÜŞTÜR. PASTÖRİZASYON SÜRECİNİ VE DÜNYADAKİ İLK AŞILARINDAN BAZILARINI GELİŞTİRMİŞTİR. PASTÖRİZASYON PASTÖRİZASYON, GIDA GÜVENLİĞİNİ ARTIRMAK VE ÖZELLİKLE SÜT VE MEYVE SULARININ RAF ÖMRÜNÜ UZATMAK İÇİN KULLANILDIĞI MODERN GIDA/İÇECEK ENDÜSTRİSİNİN BİR AYAĞI HALİNE GELMİŞTİR. BU İŞLEM SIRASINDA, ÜRÜNLER GENELLİKLE 100°C'NİN ALTINA KADAR HIZLI VE KONTROLLÜ BİR ŞEKİLDE ISITILIR, MİKROPLARIN ÇOĞUNU ÖLDÜRÜR VE AKSİ TAKDİRDE BOZULMAYA KATKIDA BULUNACAK ENZİMLERİ PARÇALARLAR. BAKTERİYEL SPORLAR BU İŞLEMDEN KURTULUR, ANCAK ÇİMLENMEDEN SONRA VE İKİNCİ BİR PASTÖRİZASYON TURU İLE ELİMİNE EDİLEBİLİR. AŞILAR ÇİÇEK HASTALIĞI, 18.YÜZYILDA AVRUPA'NIN EN ÖLÜMCÜL BULAŞICI HASTALIKLARINDAN BİRİYDİ VE YAKLAŞIK 400.000 ÖLÜMDEN SORUMLUYDU. 1796'DA İNGİLİZ DOKTOR EDWARD JENNER, İNEK ÇİÇEĞİ LEZYONLARININ ÇİÇEK HASTALIĞI ENFEKSİYONLARINA KARŞI DİRENÇLE SONUÇLANDIĞINI KEŞFETTİ. BU KEŞİF LOUİS PASTEUR’E İLHAM VERDİ VE TAVUK KOLERASI İÇİN KARŞILAŞTIRILABİLİR BİR TEDAVİ BULMAYA ÇALIŞTI. 1879'DA, DAHA ÖNCE ESKİ, ZAYIFLAMIŞ KOLERA BAKTERİLERİ İLE ENFEKTE OLMUŞ TAVUKLARIN, DAHA SONRA TAZE, HASTALIĞA NEDEN OLAN BAKTERİLERE MARUZ KALDIKLARINDA HERHANGİ BİR SEMPTOM GÖSTERMEDİĞİNİ BULDU. BU ŞEKİLDE İLK CANLI AŞIYI ETKİLİ BİR ŞEKİLDE GELİŞTİRDİ.

NAME LOUIS PASTEUR NATIONALITY FRANSIZ LIVED 1822-1895 ACHIEVEMENT DEVELOPED THE PASTEURIZATION PROCESS AND THE FIRST VACCINES AWARDS COPLEY MEDAL (ROYAL SOCIETY OF LONDON) AND LEEUWENHOEK MEDAL NAME L O U I S P A S T E U R ( 1 8 2 2 - 1 8 9 5 ) W A S A F R E N C H BLİ OOLUOIGS İ SPTA SWTHEOU Rİ S O F T E N R E G A R D E D A S THE FATHER OF MODERN MİCROBİOLOGY BECAUSE OF HİS MANY CONTRİBUTİONS TO S C İ E N C E . H E W A S T H E F İ R S T T O D E M O N S T RNAATTE ITOHNAATL İINT YF E C T İ O U S D İ S E A S E S A R E C A U S E D B Y M İ C R O B E S , D İ S P R O V E D T H E C O NFCREAPNT SOI ZF S P O N T A N E O U S G E N E R A T İ O N (THE İDEA THAT MİCROBES COULD APPEAR OUT OF NOTHİNG), DEVELOPED THE PROCESS OF PASTEURİZATİON (AS WEL L AS SB1LE8FI İVİ2NR2EGS-DT1İ8TV9SA5CNCAİMNEESSA. K E ) , AND DEVELOPED SOME OF THE WO R LD’ PASTEURIZATION P A S T E U R İ Z A T İ O N H A S B E C O M E A P İ L L A R AOCFHTIHEEV EMMOEDNE RTN F O O D / B E V E R A G E İ N D U S T R Y W H E R E İ T İ S E M P L O Y E D T O İ M P RDOEVVE EFLOOOPDESDA FTEHTEY A N D T O P R O L O N G THE SHELF-LİFE OF PART İFTİCNRTUİHALBAEUQRTMULEİİYCCTRKMOO,İ LSCBKPOEOSNAİNTALRDANPVPOGDFRAAELRBSOLC. URETBCCİDEAETIEANCUSFJKTERASUİESNSIİRZACHGİEANİAOSDTLD.NOISDO,WTPUUNHNORSERİUENENFAGSILZRLYSTSYMUHTREİTSSVOİPWVBREEHOLİTCCOHEHWSİ SS PRODUCTS ARE HEATED 100°C, KİLLİNG MANY O WOULD OTHERWİSE CON PROCESS, BUT CAN BE ELİMİNATED AFTER GERMİNATİON AND VİA A SECOND R O U N D O F P A S T EAU RWİ ZAARTDİ OS N . SMALLPOX WAS ON E OF THE JİDBEELNAENDVFELAORİ CERDSCATİİSNBİCECMASONOSOONEUFVCDPDETEILCAELR4ETLTEYE0İYEOD0MUUO. T0WESF0HDE0DALANOİTLDHSNEE(EORDAAXEOOSTPKEYHONSAS)SL.Uİ NIRNEE1UT7RO9O6P,PUTESHİ N DE 18TH CENTURY, RESPONS E EDWARD BRİTİSH DOCTOR ORİGİNATİNG FROM COWPOX LESİONS RESULTED İN RESİSTANCE TO SMALLPOX İNFECTİONS.SPURRED ON BY THESE DİSCOVERİES LOUİS PASTEUR TRİED TO FİND A COMPARABLE CURE FOR CHİCKEN CHOLERA. IN 1879 HE FOUND THAT CHİCKENS WHİCH HAD BEEN PREVİOUSLY İNFECTED WİTH OLD, WEAKENED CHOLERA BACTERİA SHOWED NO SYMPTOMS UPON SUBSEQUENT EXPOSURE TO FRESH, DİSEASE-CAUSİNG BACTERİA. IN THİS WAY HE EFFECTİVELY DEVELOPED THE FİRST LİVİNG VACCİNE

KANSERE SEBEP OLAN MİKROORGANİZMALAR Kanser, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde temel sağlık sorunlarından biridir. Genetik, çevresel ve yaşam tarzı gibi pek çok faktörün birleşimi kansere sebep olmaktadır. Artan çevre kirliliği, yetersiz sterilizasyon ile üretilen ürünlerin tüketimi ve bazı durumlarda da kişisel bakıma özen gösterilmemesi sonucu mikroorganizmalarla (bakteri, virüs) etkileşimin artması farklı tip kanserlere davetiye çıkarmaktadır. Çevresel faktörlerden biri olan mikroorganizmaların sebep olduğu kanserler, dünya genelinde tanımlanan kanser vakalarının %16,1’ne Sağlıklı bir insdaennvkügceuldmuenkdteadnior.rmal şartlarda yaşayan birçok yararlı bakteri türü mevcuttur. Ancak, herhangi bir etkileşim sonucu vücuda girip hastalık oluşturan bakteri veya virüsler ya vücudun kendi bağışıklık sistemi tarafından tanınıp ya da tıbbi müdahaleler sayesinde öldürülürler. Stres, yeme alışkanlıkları, antibiyotikler, kemoterapötik ve diğer immün sistemi zayıflatacak çevresel faktörler vücuttaki patojen (hastalık yapan) mikroorganizmaların sayısının artması sebep olur. Mikroorganizmaların sayısındaki artış, vücutta mikroorganizmalar tarafından üretilen zehirli maddelerin miktarının artmasına veya konakladıkları organ ya da dokuda kronik (uzun süreli) enfeksiyona sebep olmaktadır. Toksik madde miktarlarındaki artış ve kronik enfeksiyon sonucu vücutta DNA (genetik materyal) hasarına neden doğal mekanizmamızı etkiler.Yani sağlıklı hücrelerde DNA hasarını tamir eden mekanizmaların bozulmasına neden olur ve hücrelerde mutasyonların (genetik değişim) birikmesine yol açar. Biriken mutasyonlar sonucu, hücreler kontrolsüz ve hasarlı bir şekilde çoğalarak tümör oluşturur.

CANCER-CAUSING MICROORGANISMS Cancer is one of the main health problems in developed and developing countries. A combination of many factors, such as genetics, environmental and lifestyle, causes cancer. Increased environmental pollution, consumption of products produced by inadequate sterilization and, in some cases, increased interaction with microorganisms (bacteria, viruses) as a result of lack of personal care invite different types of cancer. Cancers caused by microorganisms, one of the environmental factors, account for 16.1% of identified cancer cases worldwide. In a healthy human body, there are many useful types of bacteria that live under normal conditions. However, as a result of any interaction, bacteria or viruses that enter the body and create diseases are either recognized by the body's own immune system or killed thanks to medical interventions. Stress, eating habits, antibiotics, chemotherapeutics and other environmental factors that weaken the immune system are caused by an increase in the number of pathogenic (disease-causing) microorganisms in the body. An increase in the number of microorganisms leads to an increase in the amount of toxic substances produced by microorganisms in the body, or to a chronic (long-term) infection in the organ or tissue in which they reside. An increase in the amount of toxic substances and chronic infection affects our natural mechanism, which causes DNA (genetic material) damage in the body.In other words, it causes the disruption of the mechanisms that repair DNA damage in healthy cells and leads to the accumulation of mutations (genetic changes) in the cells.

VİRÜSLER VEYA BAKTERİLER NASIL KANSERE YOL AÇAR? Mikroorganizmalardan olan virüsler, vücuda girdikten sonra hücrelere saldırıp kendi genetik materyallerini rastgele bir şekilde hücre çekirdeğindeki DNA’nın yapısına katabilir ve tümör gelişimine katkıda bulunan onkogenlerin aşırı üretilmesine sebep olabilir ya da bu onkogenleri kendi genetik yapılarına ekleyip vücutta hızlı bir şekilde yayılarak tümör oluşumunu teşvik edebilir. Normal seviyelerde üretildiklerinde hücre çoğalmasında görevli olan bu genler, mutasyona uğradıktan sonra tümör oluşumunu baskılayan genlerin görevlerini yapmalarına engel olurlar ve aslında ölmesi gereken hücrelerin ölüm mekanizmalarından kaçarak kontrolsüz bir şekilde çoğalmalarına ve bunun sonucunda da diğer mikroorganizmaların sebep olduğu gibi tümör oluşumuna katkıda bulunurlar. Tüm bu olaylar, bilimsel açıdan mikroorganizmaların kansere nasıl sebep olduklarını açıklamak için yeterli kanıtlardır.

HOW DO VİRUSES OR BACTERİA CAUSE CANCER? After entering the body, viruses from microorganisms can attack cells and randomly add their own genetic material to the structure of DNA in the cell nucleus, causing the overproduction of oncogenes that contribute to tumor development, or add these oncogenes to their genetic structure and promote tumor formation by spreading quickly throughout the body. These genes, which are responsible for cell proliferation when they are produced at Normal levels, prevent genes that suppress tumor formation after mutation from performing their duties and actually contribute to the formation of tumors, as caused by other microorganisms, by escaping the death mechanisms of cells that should die. All these events are sufficient evidence to explain from a scientific point of view how microorganisms cause cancer.

METAGENOMİK NEDİR? Kanser oluşumu ile mikroorganizmalar arasındaki ilişkilerin incelenmesinde metagenomik çalışmalardan faydalanılmaktadır. Metagenomik çalışmalar, biyopsi ile alınan doku parçası gibi örneklerde bulunabilen mikroorganizmaların genetik materyalinin analizidir. Metagenomik çalışmalar sayesinde kanser oluşumu ile mikroorganizmalar arasındaki ilişkiler incelenebilmektedir. Bu gelişme, kanser hastalarından alınan doku örneklerindeki mikrobiyal çeşitliliğin analizini ve mikroorganizma türlerinin tanımlanmasını sağlamaktadır. Doku örneklerindeki mikroorganizmaların genetik dizilimlerini ortaya koyan metagenomik sayesinde, hangi mikroorganizma türlerinin ve bu türlerin hangi yakın akrabalarının sebep oldukları kanser çeşitlerinin anlaşılması kolaylaşmıştır.

WHAT İS METAGENOMİCS? Metagenomic studies are used in the study of the relationship between cancer formation and microorganisms. Metagenomic studies are the analysis of the genetic material of microorganisms that can be found in samples, such as a piece of tissue taken by biopsy. Thanks to metagenomic studies, the relationship between cancer formation and microorganisms can be studied. This development enables the analysis of microbial diversity in tissue samples taken from cancer patients and the identification of the types of microorganisms. Thanks to metagenomics, which reveal the genetic sequences of microorganisms in tissue samples, it is easier to understand which types of microorganisms and which close relatives of these species cause the types of cancer..

MİKROSKOBİK CANLILARIN NEDEN OLDUĞU BAZI KANSER TÜRLERİ NELERDİR? VİRÜS YA DA BAKTERİ HEPATİT C VİRÜSÜ(HCV) HEPATİT B VİRÜSÜ(HBV) EPSTEİN BARR VİRÜSÜ(EBV) HERPES SİMPLEKS VİRÜSÜ 8(HSV-8) HUMAN PAPİLLOMA VİRÜSÜ(HPV) HELİKOBAKTER PYLORİ BAKTERİSİ Sebep olduğu Kanser Türü Karaciğer kanseri Karaciğer kanseri Lenfoma, Geniz kanseri Lenfoma, Sarkom Rahim ağzı kanseri, baş-boyun kanserleri, anal kanser Mide Kanseri

WHAT ARE SOME TYPES OF CANCER CAUSED BY MİCROSCOPİC CREATURES? VİRUS OR BACTERİA HEPATİTİS C VİRUS(HCV) HEPATİTİS B VİRUS(HBV) EPSTEİN BARR VİRUS(EBV) HERPES SİMPLEKS VİRÜS 8(HSV-8) HUMAN PAPİLLOMA VİRÜS(HPV) HELİCOBACTER PYLORİ BACTERİA The type of Cancer Liver Cancer Liver Cancer Lymphoma, Nasal Cancer Lymphoma, Sarcoma Cervical cancer, head and neck cancer, anal cancer Stomach Cancer

İNSÜLİN ÜRETEN BAKTERİLER İnsülin Nedir? * İnsülin, yüksek kan şekerini tedavi etmek için ilaç olarak kullanılan protein yapıda bir hormondur. *Geçmişte insülin hormonu domuz ve sığırlardan elde ediliyordu. Bu yöntemle insülin üretmek hem masraflı hem de insanlarda alerjik tepkilere neden oluyordu. *Genetik mühendisleri günümüzde bu problemleri çözmüştür. DNA teknolojisi ile ilk üretilen ürün insülin hormonudur. *Günümüzde insülin hormonu bakterilerden elde edilmektedir ve kimyasal yapı olarak insanda üretilen insülin hormonunun aynısıdır. *Bakteriler sayesinde çok miktarda ve daha ucuz insülin hormonu üretimi gerçekleştirilmektedir.

INSULIN-PRODUCING BACTERIA What is Insulin? *Insulin is a protein hormone that is used as a medicine to treat high blood sugar. *In the past, insulin hormone was obtained from pigs and cattle. Producing insulin with this method was both costly and causing allergic reactions in humans. *Genetic engineers have solved these problems today. The first product produced with DNA technology is insulin hormone. *Today, insulin hormone is obtained from bacteria and it is the same as the insulin hormone produced in humans in chemical structure. *Thanks to bacteria, large amounts of and cheaper insulin hormone production is realized.

BAKTERİLERDE İNSÜLİN ÜRETİMİ NASIL GERÇEKLEŞİR? *Bilim insanları tarafından bakterilerde bulunan plazmit adı verilen halkasal DNA molekülüne insan hücrelerinde insülin hormonunun oluşmasını sağlayan gen aktarılıyor. *Gen eklenen plazmit tekrar bakteri hücresine aktarılıyor. *Bakteri hücresinin kültür ortamında çoğalması sağlanıyor. Çoğalan bakterilerden insülin hormonu üretiliyor

HOW DOES INSULİN PRODUCTİON OCCUR İN BACTERİA? *The gene that enables the formation of insulin hormone in human cells is transferred to the circular DNA molecule called plasmid, which is found in bacteria by scientists. *The plasmid added to the gene is transferred back to the bacterial cell. *The bacteria cell is enabled to reproduce in the culture medium. Insulin hormone is produced from bacteria that grow.

GIDALARIMIZDA Kİ MİKROORGANİZMALAR İnsanların gıdalarda ki mikroorganizmaları ne zaman fark ettikleri bilinmemektedir. Hazırlanmış gıdaların bozulmasına ait ilk bulgular, M.Ö. 6000 civarına rastlamaktadır. Toprak çanakların ilk önce bu dönemde görülmeleri, hububatların pişirilmelerinin ve gıdaların depolanmasının bu dönemde veya kısa bir süre sonra başladığını düşünülmektedir. Sümerlilerin tereyağını ilk elde eden kavim olduğu, ayrıca etleri ve balıkları tuzladıkları bilinmektedir. Süt, peynir ve tereyağının M.Ö. 3000 yılında Mısırlılarca kullanıldığı da saptanmıştır. M.Ö. 1000 civarında Romalıların deniz ürünlerinin muhafazasında kardan yararlandıkları belirtilmektedir. Tüm bunlara karşın, bu çağlarda insanların gıdaların muhafazasındaki temel kuralı anlamış oldukları ve yine gıdaların hastalıkların başlatılmasında oynadıkları rolü veya hastalıklı hayvanlardan elde edilen etlerin tüketilmesindeki tehlikeyi fark etmiş olmaları pek sanılmamaktadır. Mikroorganizmalar yüksek canlılarla kıyaslandıklarında basit yapılı olmalarına karşın, yaşamlarını sürdürebilmek için pek çok kompleks kimyasal reaksiyonları yürütme yeteneğindedirler. Bunun için kullandığımız organik gıda kaynaklarımızın bir kısmından yararlanmaktadırlar. Yeryüzünde bulunan tüm bakteriler gıdalarda aynı öneme sahip değildir. Aşağıda gıdalarda bulunan önemli mikroorganizmalar verilmiştir Bakteriler Aeromonas Pediococcus Escherichia

Küfler Cladosporium Mucor Aspergillus Colletotrichum Mayalar Issatchenkia Schizosaccharomyces Candida Gıda zehirlenmelerine neden olan en önemli bakteri cinsleri, Staphylococcus, Salmonella, Streptococcus ve Clostridium 'dur. Stafilokoklar daha ziyade insan ve hayvanların burun sistemi ile vücutlarının diğer kısımlarından bulaşmaktadır Bildiğimiz üzere gıdalarımız da mikroorganizmalar vardır. Bu mikroorganizmalar hem yararlı hem de yararsız olabilir.Örneğin evde yoğurt mayalarken, hamur mayalarken veya sirke yaparken yararlı mikroorganizmaları kullanırız ama bazı mikroorganizmalar zararlıdır ve bizi zehirleyebilir.

MICROORGANISMS IN OUR FOOD It is not known when people notice microorganisms in foods. The first findings of spoilage of prepared foods, BC. It coincides with around 6000. It is thought that clay pots were first seen in this period, the cooking of grains and the storage of food started in this period or a short time later. It is known that the Sumerians were the first to acquire butter and also salted meat and fish. Milk, cheese and butter, BC. It was also found that it was used by the Egyptians in 3000 BC. B.C. It is stated that around 1000 Romans made use of snow for preserving seafood. In spite of all this, it is unlikely that in these ages people understood the basic rule of food preservation and again realized the role that food plays in the initiation of diseases or the danger of consuming meat from infected animals. Although microorganisms have a simple structure when compared to higher living things, they are capable of carrying out many complex chemical reactions in order to survive. They make use of some of our organic food resources we use for this. Not all bacteria on earth have the same importance in food. Below are the important microorganisms found in foods.

HAYATIMIZDAKİ MİKROORGANİZMALAR (EŞYALAR) Gördüğümüz ve görmediğimiz birçok mikroorganizma günlük hayatta kullandığımız şeyler üzerinde yaşamaktadır. Bu mikroorganizmaların çoğu çevremizde bulunur, örneğin: 1- TENEKE KUTU İÇECEKLERİN DIŞ YÜZEYİ İçecek kutuları, dışarıda bulundukları alanda uzun süre beklemekten ve bunun gibi nedenlerden dolayı zararlı mikroorganizmalar içermektedir.

MICROORGANISMS IN OUR LIFE (THINGS) Many microorganisms that we see and do not see live on the things we use in daily life. Many of these microorganisms are found in our environment, for example: 1- THE EXTERIOR SURFACE OF CAN BOX BEVERAGES Beverage cans contain harmful microorganisms due to long periods of waiting in the area they are outside and for such reasons.

2- HASTANE VE KAMU BİNALARI TRABZANLAR Tırabzanlar, mikroorganizmaların en sık temas ettiği yerlerden biridir. 3- EL KURUTMA MAKİNELERİ El kurutma makineleri, insanların ihtiyaç duyduğu ve bu ihtiyaç doğrultusunda sıklıkla temas ettiği bir yüzeydir.

2- HOSPITAL AND PUBLIC BUILDINGS TRABZANS Handrails are one of the places where microorganisms are most frequently contacted. 3- HAND DRYING MACHINES Hand dryers are a surface that people need and frequently contact in line with this need.

4- KAĞIT VE MADENİ PARALAR Geçim kaynaklarımız için önemli olan para, insanların en çok temas ettiği yüzey olabilir. 5- OTOBÜSTEKİ TUTUCULAR İnsanlar ulaşımı sağlamak için çeşitli ulaşım araçlarını tercih ediyorlar. Aralarında otobüs gibi araçlar güvenliğimizi sağlamak için yapılmış olsa bile temasın yoğun olduğu bir yerdir. Bu da zararlı mikroorganizmalara açık bir yer olduğunu göstermektedir Örneklerde olduğu gibi, sık temas edilen yüzeylerde çok sayıda zararlı mikroorganizma vardır! Yani temas ettiğimiz yere çok dikkat etmeliyiz.

4- PAPER AND MINERAL COINS Money, which is important for our livelihoods, may be the surface people come into contact with the most. 3- HOLDERS IN THE BUS They prefer means of transportation to provide transportation. It is a publication where contact is intense, even if it is for the purpose of providing vehicle traffic such as buses. This shows that it is a place open to harmful microorganisms. As in the examples, there are many harmful microorganisms on frequently touched surfaces! So we must be very careful where we come into contact.

RESİMLER ARASINDAKİ FARKLARI BULALIM LET'S FIND THE HEADLIGHTS BETWEEN TWO PICTURES





MPİAKNRİNOLDEGOEDİMRNEGİÇNLABEONRİLLİZDİGLMUİELĞAEİLULRGAİRLIİN

1918-1920 YILLARI ARASINDA DTAÜGRNRYİYİHOBATİLY,EAAKEÇAÖNMRLÇAÜIOŞMVKİEKSİBİNANASÇC'DAAİANNSNAÖİSLSLPGOÜAINMNNR.ÜYANOEL ÇİSIİKSPPIAŞANNNYOYAOK'DTLİAANGSOARINRİNBTIIİLNADIYYÇEAOİNNRÇS.OIEKLDTDEIĞU, IAĞİSUÇINİLNA

KALORİFER RADYATÖRLERİ İSPANYOL GERDİBİLİ DSOİ NRASI İCAT HEÖASONSNAVRGOELASTEĞMGOALYUILLNMNOKİEUYLIDMGUNDİÖÜYEYİAN.NİKLCDKEÜAAEAAMNÇBHHDDİIUAAANSELVIRDSNABAOEAŞDİLLNAÇBAAEMNURNNCALABDOAUKUNIMLNRIIDVŞZUMLUIİAALNRAKARÜKEÇNIS,NAÜ RAĞMEN ODAYI ISITMAYA DEVAM VÇEİEADCYLEAIACTŞEKAEKIDNTKİBDLAUDELĞİODI.SİBERŞITKATİFIİŞGCERLERISALZERRDADADİME.DAAYGKANÜÖTLNMÖAÜÜRŞMLREÜEKLRZEİLİE

TARHİHİTTİETİLLEKRPYAANŞDAEDMI İYİ HKSAÜAYKLDMGE3IEND5D0İGEL0ÜNEYNNHILLÇİETİÖVRİTNİİNLCYEDEAREZDİNINÜLGNAOERYDÇIANÖTYDİNAKAELMEZRODİRE BİLİNMEKTEDİR.

ARTIK PANDEMİLER ESKİ YAYILMA HIZLARIYLA SEYRETMİYOR. KÜRESEL İ1L8İE0ÇRB0ELBİR‘RELİİZYÜSMİEİKMYNENIISDLTLTEELEAELABLSKERAEENHDRRYOAAAAILLAHBAOİŞEANYJIRTYEİLAİGOEGLÜRDREENİ.LABYMLLİOERIERRRLSKİVİKEETNE,

UNUTMAMAMIZ GEREKEN EN ÖNPBYKEAİTÜMAVNMZYALDDIİEREPEŞYMLONEEALYİC;KDAK,EPUHTAKALĞARTANUİŞSRTDITML.IAELİAÜŞMLMŞTIDIĞİAELLDIASETNEIRNATEİMÇÇDHNİEÜENBARN,UZYA GEREKLİ ÖNLEMLERİN KISA SÜREDE ALINMASI SAĞLANMALIDIR.



MPİAKNRİNOLDEGOEDİMRNEGİÇNLABEONRİLLİZDİGLMUİELĞAEİLULRGAİRLIİN

PİANMNFOİDCIRENRMMTOEİAOCRTRSEİGOSCATANNİUNAİSSGBEMODUSBTY

1918-1920 YILLARI ARASINDA DTAÜGRNRYİYİHOBATİLY,EAAKEÇAÖNMRLÇAÜIOŞMVKİEKSİBİNANASÇC'DAAİANNSNAÖİSLSLPGOÜAINMNNR.ÜYANOEL ÇİSIİKSPPIAŞANNNYOYAOK'DTLİAANGSOARINRİNBTIIİLNADIYYÇEAOİNNRÇS.OIEKLDTDEIĞU, IAĞİSUÇINİLNA

TTSBHEHTECEEHTOSMEWPNMEOADESNONETİSPS1TDİH9DEH1FAE8ULMTMAUHİN,ACTWDNTOH1HDT9İAECH2TAH0ETC,SWHİAPSSOURTRİSEHNEALEDDD HİSTORY AFTER THE BLACK PLAGUE. AOSBLSTRETPAİLHGARİOİNETNVUİİASNEGHTDGHEFTPİDLTHOUİİAİNSNBTSCETTPACİHASALEİLUCNEMHS,DEİAİNTTİİTANHİS.E

KALORİFER RADYATÖRLERİ İSPANYOL GERDİBİLİ DSOİ NRASI İCAT HEÖASONSNAVRGOELASTEĞMGOALYUILLNMNOKİEUYLIDMGUNDİÖÜYEYİAN.NİKLCDKEÜAAEAAMNÇBHHDDİIUAAANSELVIRDSNABAOEAŞDİLLNAÇBAAEMNURNNCALABDOAUKUNIMLNRIIDVŞZUMLUIİAALNRAKARÜKEÇNIS,NAÜ RAĞMEN ODAYI ISITMAYA DEVAM VÇEİEADCYLEAIACTŞEKAEKIDNTKİBDLAUDELĞİODI.SİBERŞITKATİFIİŞGCERLERISALZERRDADADİME.DAAYGKANÜÖTLNMÖAÜÜRŞMLREÜEKLRZEİLİE

HEATİNG RADİATORS WERE İNVENTED AFTER THE SPANİSH FLU. LPEAENTTRIHVTEİORİOWR,DROAHOİNSENUAMVTGTETEEHİRHNRNLYEMTYGİVİMVSRNİEAROPNTDUFOHTİSPRAEİ.RLTTEAEAOPVTNRİEEDTSNTETWTHMOİEENİRCGE İNVENTED THAT WİLL CONTİNUE TO THHEETAHWTETİNCHDOEOLRDWOEOSSMTTODETAVHYEENOEFİFNWDYİONEUVTEEONRP.EONN APCTOHFWUAİRNENSRTGTEİEL,DDTTBHOSYİHDSCAAHOPYEAE,ALAAT,LNEHTRDAH,SFOWUSUHEUGİLRCHOVHİİVTVWEERADS TİME.

TARHİHİTTİETİLLEKRPYAANŞDAEDMI İYİ HKSAÜAYKLDMGE3IEND5D0İGEL0ÜNEYNNHILLÇİETİÖVRİTNİİNLCYEDEAREZDİNINÜLGNAOERYDÇIANÖTYDİNAKAELMEZRODİRE BİLİNMEKTEDİR.

EPXAPNEDRTEİHEMENİHCCEİİTDNTTHİTHİESESTFOİRRSYT. HWEİWTPEITOTİNDİRİTTESLETMKDSHNİ,3CRWO5OP0WHUE0İNRGCYİHHTOEHDRADAUİRSFTLSİFENTİACDHGTUETOHLHE,TE CUNEİFORM WRİTİNGS RECORDED AT THAT TİME.

ARTIK PANDEMİLER ESKİ YAYILMA HIZLARIYLA SEYRETMİYOR. KÜRESEL İ1L8İE0ÇRB0ELBİR‘RELİİZYÜSMİEİKMYNENIISDLTLTEELEAELABLSKERAEENHDRRYOAAAAILLAHBAOİŞEANYJIRTYEİLAİGOEGLÜRDREENİ.LABYMLLİOERIERRRLSKİVİKEETNE,

TAWNOWDHOWVİBİTWALİEHTECN,HPUOİCTATSMİNNHTWEGODEİAOECTTOMOEHGKLCLİDNİMNCHOTSSONBDİPNDNOAAREOLTYLENOHSAİNSTSGDASOSYİİNU.TNN,DEİGPTT,CRWHRTROAERİOGTT1ASHR8EVSS0ETEE.S0HLSSSSE

UNUTMAMAMIZ GEREKEN EN ÖNPBYKEAİTÜMAVNMZYALDDIİEREPEŞYMLONEEALYİC;KDAK,EPUHTAKALĞARTANUİŞSRTDITML.IAELİAÜŞMLMŞTIDIĞİAELLDIASETNEIRNATEİMÇÇDHNİEÜENBARN,UZYA GEREKLİ ÖNLEMLERİN KISA SÜREDE ALINMASI SAĞLANMALIDIR.

APWTRHSROWEHİERSCOMİTLALRHRDELUETEMANETTİXSİOBMOİOİEMTSNPNRTEEOSSİTNTRSS.HDOTIHTTAAAOHOTİNSAUSVTTTLLPEHODTRRPEHNCEABNİCOGNENEİMDATSGCAEESEETLMKSTEOYESHİVCNAFEEOSRRİNYRY DİSEASE ENLCEOAUSTNTLOERSESD. WİTH THE

EPİDEMİECPAİDNEDMPİACNDEMİC SOİTFUTAETNİODNESSOİCNURWTİSBHOPEİRFCSEHCATAODHİDNANİTTSGRE.AAOSPLER. İOS BALCETİMVEİLSY IT İS A COPNACNEDPETMRİECLATED TO IT DEFİNEGSETOHGARTAPAHDİİCSESPARSEEAADF.FECTS AN ENTİRE COUNWTROYRALDN.D THE WHOLE

İklim Değişikliği Climatechange Ve &Microorganisms Mikroorganizmalar Okyanuslardaki Microorganisms biyokütlenin make up about yaklaşık %90’ını 90% of the mikroorganizmalar biomass in the oluşturur. oceans.

Bu canlılar sadece doğrudan ya These creatures not only feed da dolaylı olarak balıkları, deniz directly or indirectly fish, kuşlarını, balinaları beslemekle seabirds and whales, but also kalmaz aynı zamanda contribute to the conversion of fotosentez yaparak Dünya’nın carbon dioxide in the Earth's atmosferindeki karbondioksitin oksijene dönüşümüne de katkıda atmosphere to oxygen by photosynthesis. Thus, they help bulunurlar. Böylece atmosferdeki karbondioksit reduce the rate of carbon oranının azalmasına yardımcı dioxide in the atmosphere. olurlar. Mikroorganizmalar, ayrıca Microorganisms also recycle denizlerdeki besinlerin geri the nutrients in the sea and dönüşümünü sağlar ve bu sırada produce carbon dioxide in the karbondioksit üretirler. meantime.


Like this book? You can publish your book online for free in a few minutes!
Create your own flipbook