Important Announcement
PubHTML5 Scheduled Server Maintenance on (GMT) Sunday, June 26th, 2:00 am - 8:00 am.
PubHTML5 site will be inoperative during the times indicated!

Home Explore ASP-VBSCRIPT-SQL

ASP-VBSCRIPT-SQL

Published by ekrem oğuz özafşar, 2016-03-23 05:03:05

Description: ASP-VBSCRIPT-SQL

Search

Read the Text Version

Fırat Üniversitesi - Mustafa ULAŞ - (2010)ASP – MS ACCESS Okt. Mustafa ULAŞ [email protected] INTERNET TABANLI PROGRAMLAMA Fırat Üniversitesi – Enformatik Bölümü - 2010

Fırat Üniversitesi - Mustafa ULAŞ - (2010)ASP VE VERITABANIILE UYGULAMALAR

Fırat Üniversitesi - Mustafa ULAŞ - (2010)ASP’YE GIRIŞ

ASP Nedir ? ASP Microsoft'un geliştirdiği bir web programlama teknolojisidir. ASP 1996 yılında geliştirilmiştir. Active Server Pages ( Aktif sunucu sayfaları ) nın kısaltılmış biçimidir. ASP Web sunucusu ile çalışan bir script dilidir. ASP sayesinde veri tabanı işlemleri ve elektronik ticaret siteleri gibi interaktif uygulamalar kolayca yaratılabilir. Fırat Üniversitesi - Mustafa ULAŞ - (2010)

ASP Nedir ? Bir HTML sayfayı sınamak için sadece Browser programına ihtiyacınız var. Bir HTML belgesini çift tıkladığınızda varsayılan Browser açılacak ve bu sayfayı yorumlayarak, görüntüleyecektir. Fakat uzantısı .asp olan bir dosyayı çift tıkladığınızda ya Windows size bu dosyayı hangi programla açmak istediğinizi soracaktır yada varsayılan editörde içerik olarak görüntüleyecektir. Fırat Üniversitesi - Mustafa ULAŞ - (2010)

ASP dosyalarını yayınlamak  Asp dosyalarının yayınlanabilmesi için web sunucuya ihtiyacı vardır.  Web sunucunun kurulabilmesi için ;  Bilgisayarınızda ya bir ethernet kartı yada modeminizin bulunması Fırat Üniversitesi - Mustafa ULAŞ - (2010)

Web Sunucu  Windows 2003/2008/XP/Vista/7 kullanıyorsanız IIS ( Internet Information Services - Internet Hizmetleri Yöneticisi ) kullanmanız gerekir. Fırat Üniversitesi - Mustafa ULAŞ - (2010)

Web Sunucu  IIS ise Windows'a sonradan ekleniyor.  Windows 2003/2008 Enterprise ve XP/Vista/7 de kurulmamış olarak gelir.  Denetim Masası*Program Ekle/Kaldır*Windows Bileşenleri Ekle/Kaldır‘ dan ekliyorsunuz. Fırat Üniversitesi - Mustafa ULAŞ - (2010)

ASP Kodları Bir html sayfasına Javascript yazıldığında sağ tıklayarak kaynağı görüntüle dediğimizde bu javascript kodlarını görebiliriz. Fakat Asp'de yazdığımız kodlar kesinlikle bu şekilde görünmeyecek böylelikle bir çok çaba harcayarak yazdığınız kodları kimse çalamayacaktır. Fırat Üniversitesi - Mustafa ULAŞ - (2010)

ASP Kodları Html sayfaları içerisine asp kodlarını gömerek dinamik sayfalar oluşturabiliriz. Bu html kodlarının içerisine gömdüğümüz asp kodları sunucu tarafında işlenerek istemcinin browserına sadece durağan html kodları gönderilir. ASP kodlarını yazmaya başlamadan önce … Fırat Üniversitesi - Mustafa ULAŞ - (2010)

Gerekli bilgiler …  Asp bir sunucu taraflı script dilidir.  <% %> işaretleri arasına yazılır ,  Sayfa başlangıcında kullanılacak olan script dili belirtilmelidir.  <%@ Language=“VBScript” %> Fırat Üniversitesi - Mustafa ULAŞ - (2010)

HTML Dosyalarının İşletilmesi Fırat Üniversitesi - Mustafa ULAŞ - (2010)

ASP Dosyalarının İşetilmesi Fırat Üniversitesi - Mustafa ULAŞ - (2010)

ASP Dosyalarının İşetilmesi ASP dosyası hem HTML kodları içerir, hem de içinde bir Script diliyle yazılmış kodlar vardır. Web Sunucundan asp sayfası istendiğinde web sunucu bunu ASP.DLL ‘e gönderir, ASP.DLL, önce gelen .asp dosyasında hangi Script dilinin kullanıldığına bakar ve bunun için gerekli ortamı oluşturur, Fırat Üniversitesi - Mustafa ULAŞ - (2010)

ASP Dosyalarının İşetilmesi ASP.DLL, kendisine sevk edilen dosyayı satır satır okur ve önce dosyadaki ASP kodlarının gerektirdiği HTML değerlerini bulur; yani önce ASP icra edilir, gereği yerine getirilir. Sonra HTML bölümleri ile birleştirilip sonuçta sunucuya saf ve temiz bir HTML sayfası gönderilir. Bu sayfanın içinde bir satır bile ASP kodu bulunmaz. Fırat Üniversitesi - Mustafa ULAŞ - (2010)

ASP Dosyalarının İşetilmesi Eğer sayfanıza ziyaretçinin Browser‘ında çalışması amacıyla Javascript veya VBScript kodları koydu iseniz, elbette bu kodlar HTML'in parçası olarak ziyaretçiye gidecektir. Fakat giden sayfada artık ASP'ye ilişkin hiç bir şey kalmamış olacaktır. Fırat Üniversitesi - Mustafa ULAŞ - (2010)

ASP’nin Avantajları  Sonsuz Dinamiklik  Güvenlik  Modülerlik  Hız  Sistem Yöneticisine Kolaylık  Veri Madenciliği  İnteraktiflik Fırat Üniversitesi - Mustafa ULAŞ - (2010)

Fırat Üniversitesi - Mustafa ULAŞ - (2010)FORMLAR

FORM Form , sizin Web tasarımcısı olarak sayfanıza koyacağınız ve içinde ziyaretçinin dolduracağı boşluklar veya ziyaretçinin yapacağı tercihleri belirteceği kutular bulunan ve en sonunda bu bilgileri size göndereceği bir düğme bulunan bir web sayfasıdır. Formlarda tüm HTML etiketleri gibi bir etiketle başlar ve biter <form> … </form> Fırat Üniversitesi - Mustafa ULAŞ - (2010)

Örnek Form Fırat Üniversitesi - Mustafa ULAŞ - (2010)

FORM <form>…<form> etiketinin arasına ya kullanıcının dolduracağı boşluklar , yada tercih yapmasına imkan veren listeler ve düğmelerle doldurmamız gerek. Bunu sağlayan başlıca kontrol elemanlarımız : <input> <select> <textarea> etiketleridir. Fırat Üniversitesi - Mustafa ULAŞ - (2010)

<input> etiketi  <input> etiketi ile ziyaretçiye forma , klavyesinden veya mouse ile işaretlemek suretiyle bilgi girmesi imkanı veririz.  Bu etiketi kullanmanın en genel biçimi şöyledir :  <input type=“” name=“” value=“” size=“” maxlength=“”> Fırat Üniversitesi - Mustafa ULAŞ - (2010)

<input type=“text”> Kullanıcının klavyesi ile bir metin girmesini sağlar . Fırat Üniversitesi - Mustafa ULAŞ - (2010)

<input type=“password”>  Kullanıcının parola girmesini sağlar . Fırat Üniversitesi - Mustafa ULAŞ - (2010)

<input type=“checkbox”>  İşaretlenebilir kutular oluşturmayı sağlar . Fırat Üniversitesi - Mustafa ULAŞ - (2010)

<input type=“radio”>  Radyo düğmeleri oluşturmayı sağlar . Fırat Üniversitesi - Mustafa ULAŞ - (2010)

<input type=“button”>  Tıklanabilir form düğmeleri oluşturmaya yarar . Fırat Üniversitesi - Mustafa ULAŞ - (2010)

<input type=“file”>  Server’a dosya göndermeyi sağlar . Fırat Üniversitesi - Mustafa ULAŞ - (2010)

<input type=“hidden”>  Gizli metin alanları oluşturmayı sağlar . Fırat Üniversitesi - Mustafa ULAŞ - (2010)

<input type=“submit”> ve <input type=“reset”>  Submit :  Formdaki bilgileri server’a göndermeyi sağlar .  Reset :  Formdaki bilgileri silmeyi (temizlemeyi) sağlar . Fırat Üniversitesi - Mustafa ULAŞ - (2010)

<input type=“submit”> ve <input type=“reset”> Fırat Üniversitesi - Mustafa ULAŞ - (2010)

Metin Alanı : <textarea> Etiketi Fırat Üniversitesi - Mustafa ULAŞ - (2010)

Seçme Kutusu : <select> Etiketi Fırat Üniversitesi - Mustafa ULAŞ - (2010)

Fırat Üniversitesi - Mustafa ULAŞ - (2010)FORMELEMANLARı

TextBox Fırat Üniversitesi - Mustafa ULAŞ - (2010)

TextBox Fırat Üniversitesi - Mustafa ULAŞ - (2010)

TextArea Fırat Üniversitesi - Mustafa ULAŞ - (2010)

TextArea Fırat Üniversitesi - Mustafa ULAŞ - (2010)

RadioButton Fırat Üniversitesi - Mustafa ULAŞ - (2010)

RadioButton Fırat Üniversitesi - Mustafa ULAŞ - (2010)

CheckBox Fırat Üniversitesi - Mustafa ULAŞ - (2010)

CheckBox Fırat Üniversitesi - Mustafa ULAŞ - (2010)

ListBox Fırat Üniversitesi - Mustafa ULAŞ - (2010)

ListBox Fırat Üniversitesi - Mustafa ULAŞ - (2010)

ListBox Fırat Üniversitesi - Mustafa ULAŞ - (2010)

Hidden Fırat Üniversitesi - Mustafa ULAŞ - (2010)

Fırat Üniversitesi - Mustafa ULAŞ (2010) 47VBSCRIPT

Değişkenler48  SiraNO=1 Fırat Üniversitesi - Mustafa ULAŞ (2010)

Değişken Tanımlama49 Fırat Üniversitesi - Mustafa ULAŞ (2010)

Değişken Tanımlama50 Fırat Üniversitesi - Mustafa ULAŞ (2010)


Like this book? You can publish your book online for free in a few minutes!
Create your own flipbook