Important Announcement
PubHTML5 Scheduled Server Maintenance on (GMT) Sunday, June 26th, 2:00 am - 8:00 am.
PubHTML5 site will be inoperative during the times indicated!

Home Explore Müfredatla İlişkilendirme

Müfredatla İlişkilendirme

Published by fatmaipekberekat, 2021-05-19 13:47:15

Description: Müfredatla İlişkilendirme

Search

Read the Text Version

TÜRKÇE DERS ZÜMRESI Fatma İPEK BEREKAT &Fatma KİP Stem Art Be Smart projesi çalışmalarının Türkçe dersinin hangi kazanımları ile ilişkili olduğunu yazınız

1- T.6.3.16. Okuduklarını özetler.( Kelime bulutu yöntemi ile 1.proje kitabımız “Rüzgarı Dizginleyen Çocuk”un anahtar kelimelerinin belirlenmesi. 2-T.6.3.24. Metnin içeriğini yorumlar.(Okudukları 2 proje kitabımızdan yola çıkarak kitapların içeriğine uygun etkinliklerin belirlenmesi) 3- T.5.4.1.Şiir yazar.(Kitabın anahtar sözcüklerinden Afrika temalı şiir yazma etkinliği yapılması) 4- T.5.4.5. Büyük harfleri ve noktalama işaretlerini uygun yerlerde kullanır.

5-T.6.3.32. Medya metinlerini değerlendirir.İnternet,sinema ve televizyonun verdiği iletileri değerlendirmeleri sağlanır. 6-T.6.3.34.Bilgi kaynaklarının güvenilirliğini sorgular. a)İnternet /yazılı kaynaklarının güvenilirliklerinin sorgulaması sağlanır. b)Bilimsel çalışmalarda ağırlıklı olarak “edu” ve “gov” uzantılı sitelerin kullanıldığı vurgulanır. (Bunun için İnternet Güvenliği etkinlikleri yapıldı.)

7- T.5.1.4. Dinlediklerinin/izlediklerinin ana fikrini/ana duygusunu tespit eder. 8- T.5.1.9. Konuşmacının sözlü olmayan mesajlarını kavrar. 9- T.5.1.10. Dinlediklerinin/izlediklerinin içeriğini değerlendirir.(Konuk söyleşilerinden çıkarımlar yapılması) 10- T.5.1.6. Dinledikleri/izlediklerine yönelik sorulara cevap verir. 11- T.5.1.12. Dinleme stratejilerini uygular. (Konuk söyleşilerinde edilen kazanımlar Türkçe dersi Dinleme/İzleme becerileriyle ilişkilidir.)

12- T.5.2.1. Hazırlıklı konuşma yapar. (Öğrencilerin verilen bir konuyu görsellerle destekleyerek kısa sunum hazırlamaları ve sunum öncesinde prova yapmaları sağlanır.) 13- T.5.2.3. Konuşma stratejilerini uygular. 14- T.5.2.4. Konuşmalarında beden dilini etkili bir şekilde kullanır. 15- T.5.2.6. Konuşmalarında uygun geçiş ve bağlantı ifadelerini kullanır. (Ortak ürünümüz olan Enerji Takımlarında öğrencilerin hazırlık çalışmalarında ve sunumda işbirlikli çalışmaları Türkçe dersi Konuşma becerileri kazanımlarıyla ilişkilidir.)

16- T.5.3.1. Noktalama işaretlerine dikkat ederek sesli ve sessiz okur. 17- T.5.3.2. Metni türün özelliklerine uygun biçimde okur. 18- T.5.3.4. Okuma stratejilerini kullanır. 19- T.5.3.5. Bağlamdan yararlanarak bilmediği kelime ve kelime gruplarının anlamını tahmin eder. ( 16.17.18 ve 19. maddeler Afrikalı şiir yazma ve okuma çalışmalarının müfredat ilişkilendirmesidir.) 20- T.5.3.28. Bilgi kaynaklarını etkili şekilde kullanır. 21- T.5.3.34. Grafik, tablo ve çizelgeyle sunulan bilgilere ilişkin soruları cevaplar. (Resfebe çalışmaları ve quizizzi)

MATEMATİK DERS ZÜMRESİ Pınar ÇAKAN&Didar E. EŞER Stem Art Be Smart projesi çalışmalarının Matematik dersinin hangi kazanımları ile ilişkili olduğunu yazınız

M.5.2.2.1. Çokgenleri isimlendirir, oluşturur ve temel elemanlarını tanır. M.5.2.2.2. Açılarına ve kenarlarına göre üçgenler oluşturur, oluşturulmuş farklı üçgenleri kenar ve açı özelliklerine göre sınıflandırır. M.5.2.2.3. Dikdörtgen, paralelkenar, eşkenar dörtgen ve yamuğun temel elemanlarını belirler ve çizer. M.7.3.2.1. Düzgün çokgenlerin kenar ve açı özelliklerini açıklar M.7.3.2.3. Dikdörtgen, paralelkenar, yamuk ve eşkenar dörtgeni tanır; açı özelliklerini belirler. (Mayıs ayında matematiksel kurabiyeler yapıldı.)

M.5.3.1.1. Veri toplamayı gerektiren araştırma soruları oluşturur. M.5.3.1.2. Araştırma sorularına ilişkin verileri toplar, sıklık tablosu ve sütun grafiğiyle gösterir. M.6.4.1.1. İki veri grubunu karşılaştırmayı gerektiren araştırma soruları oluşturur ve uygun verileri elde eder. M.7.4.1.1. Verilere ilişkin çizgi grafiği oluşturur ve yorumlar. (Ön test ve son test değerlendirmelerinde soruların nasıl oluşturulduğu ile araştırma sorusu hazırlama ile quiziz yarışmalarında değerlendirme kısmında grafik okuma yapıldı.)

M.6.3.3.2. Bir çemberin uzunluğunun çapına oranının sabit bir değer olduğunu ölçme yaparak belirler. Bu sabit değere π (pi) denildiği vurgulanır. π ile ilgili problemler verildiğinde, kullanılması istenen yaklaşık değer her seferinde “π’yi 3 alınız; 22/7 alınız; 3,14 alınız.” gibi ifadelerle belirtilir. ( 14 Mart Pi Günü kutlamaları için pi tişörtü tasarlama ve pi sayısı hakkında videolar izlenerek pi sayısının tanınması .) M.8.3.1.5. Pisagor bağıntısını oluşturur, ilgili problemleri çözer. (Pisagor’un hayatını araştırıp pisagor bardağı yapıldı.)

M.7.3.4.2. Farklı yönlerden görünümlerine ilişkin çizimleri verilen yapıları oluşturur. (Tek yüzü olan ve iki yüzü olan şekilleri bilirler ve Mobius Şeridi yaparak topolojik nesneler ile tanışır ve sadece bir kağıdı farklı kıvırarak oluşturduğu farklı şekiller ile matematiksel şekilleri tanırlar.)

İNGİLİZCE DERS ZÜMRESİ Çağla SÜRMEGÖZ Stem Art Be Smart projesi çalışmalarının İngilizce dersinin hangi kazanımları ile ilişkili olduğunu yazınız

1-Students will be able to understand and interpret what they read (Öğrenciler seçilen iki kitabı da okur ve anlar.) 2-Students will learn about different countries and cultures . (Öğrenciler kitaplarda geçen kültür ve ülkelerle ilgili bilgi sahibi olur)

3-Students will improve their cooperative learning ability by means of team work. 4-Students will have progress in their reading habit and their deep and creative reading habits will improve 5-Students will learn web 2 tools better

FEN VE TEKNOLOJİ DERS ÜMRESİ Emre SAVAŞ&M.Mustafa YILMAZ Stem Art Be Smart projesi çalışmalarının Fen ve Teknoloji dersinin hangi kazanımları ile ilişkili olduğunu yazınız

1. F.6.1.1.1. Güneş sistemindeki gezegenleri birbirleri ile karşılaştırır. c. Gezegenlerin büyüklüklerine uzamsal olarak değinilir. ç. Gezegenlerin Güneş’e olan uzaklık sıralamasına değinilir (Güneş sistemi modeli tasarlar etkinliğimizde öğrencilerimiz Güneş Sisteminde yer alan gezegenleri tanıdılar. Büyük karşılaştırmaları yaptılar. Ayrıca gezegenlerin Güneşe uzaklıklarına göre sıralamasını yaptılar.)

2. F.8.5.1.2. Basit makinelerden yararlanarak günlük yaşamda iş kolaylığı sağlayacak bir düzenek tasarlar. ( 1. proje kitabımız olan “Rüzgarı Dizginleyen Çocuk” ta William ‘ın yaptığı hayatını kolaylaştıran basit makine düzeneklerine benzer günlük hayatta iş kolaylığı sağlayacak basit makineler tasarladık.)

3. F.8.4.5.2. Hâl değiştirmek için gerekli ısının maddenin cinsi ve kütlesiyle ilişkili olduğunu deney yaparak keşfeder. ( Su olmazsa yaşam olmaz deneyimiz de öğrenciler hazırladıkları deney düzeneklerinde, maddenin hal değişiminin maddenin cinsine bağlı olduğunu gözlemlediler.)

4. F.8.7.3.1. Elektrik enerjisinin ısı, ışık ve hareket enerjisine dönüştüğü uygulamalara örnekler verir. 5. F.8.7.3.2. Elektirik enerjisinin ısı, ışık veya hareket enerjisine dönüşümü temel alan bir model tasarlar. Öncelikle tasarımlarını çizimle ifade etmeleri istenir. Şartlar uygunsa üç boyutlu modele dönüştürmesi istenebilir. 6. F.8.7.3.3. Güç santrallerinde elektrik enerjisinin nasıl üretildiğini açıklar. Güç santrallerinden hidroelektrik, termik, rüzgâr, jeotermal ve nükleer santrallere değinilir. 7. F.8.7.3.4. Güç santrallerinin avantaj ve dezavantajları konusunda fikirler üretir. Güç santrallerinin yarar-zarar ve riskler yönünden değerlendirilmesine yönelik fikir üretmeleri ve bu fikirlerini savunmaları istenir.

Yaptığımız Enerji takım çalışmalarında her bir takım ( Rüzgar, Hidroelektrik, Jeotermal ve Güneş Enerjisi) bir tane yenilenebilir enerji kaynağını araştırıp takım sunu yaptı. Daha sonra bu enerji santrallerinin mini prototiplerini oluşturarak elektrik enerji ürettiler. Böyle enerji dönüşümlerini gözlemle şansı elde ettiler.

Öğretim Programının ilgili Özel Hedefleri ile doğrudan ilişkilidir. ● Astronomi, biyoloji, fizik, kimya, yer ve çevre bilimleri ile fen ve mühendislik uygulamaları hakkında temel bilgiler kazandırmak, ● Birey, çevre ve toplum arasındaki karşılıklı etkileşimi fark ettirmek; toplum, ekonomi ve doğal kaynaklara ilişkin sürdürülebilir kalkınma bilincini geliştirmek, ● İnsan- toplum- çevre arasındaki ilişkinin anlaşılması sürecinde, bilimsel süreç becerilerini ve bilimsel araştırma yaklaşımını benimseyip karşılaşılan sorunlara çözüm üretmek, ● Sosyobilimsel konuları kullanarak muhakeme, bilimsel düşünme alışkanlıkları ve karar verme becerileri geliştirmek, ● Günlük yaşam sorunlarına ilişkin sorumluluk almayı ve bu sorunları çözmede bilimsel süreç becerileri ile yaşam becerileri ve mühendislik tasarım becerilerini kullanmayı sağlamak, ● Güncel bilimsel ve teknolojik yeniliklere yönelik farkındalık geliştirmek, ● Doğada ve yakın çevresinde meydana gelen olaylara ilişkin merak, tutum ve ilgi geliştirmek,

MÜZİK DERS ZÜMRESİ Aslı KAMBER GÜN Stem Art Be Smart projesi çalışmalarının Müzik dersinin hangi kazanımları ile ilişkili olduğunu yazınız

● Türkçe 5.,6.,7.,8 sınıf ortak kazanımı - Okuma stratejileri geliştirir. ● Türkçe 5., 6., 7., 8. sınıf ortak kazanımı - Formaları yönergelerine uygun doldurur. ● Şiir yazabilir. (Okuduğu kitaplarla ilgili şiirler yazabilir) - Mü.5.C.2 - Mü.6.C.3 -Mü.7.C.1. - Mü.8.C.2. ;Oluşturduğu şiirlerinden ritim kalıpları yazabilir.

● Mü.5.B.7- Mü.6.A.2 - Mü.7.A.2 - Mü.8.A.2; Sesin oluşumunu kavrar. - Oluşturduğu basit çalgılarla vurma, itme, çekme,üfleme vb.etkilerle sesin oluşumu hakkında bilgi verilir. ● Mü. 6.C.1 -Mü.7.C.3 - Mü.8.D.2; Dinlediği farklı türlerdeki müziklerle ilgili duygu ve düşüncelerini farklı anlatım yollarıyla ifade eder. - Öğrencilerin dinledikleri farklı türlerdeki müziklerle ilgili düşüncelerini özgün anlatım yolları ile( resim yapma, harekete dönüştürme, öykü ve şiir yazma vb.)ifade etmeleri.

● Mü. 8.C.3 - Mü.D.3 ; Müziğin diğer sanat dallarıyla ilişkisini kavrar. - Müziğin diğer sanat dallarıyla ilişkisi vurgulanır (görsel, işitsel, sahne sanatları,edebiyat, tiyatro, tasarım, mimari vb.)şiir, hikaye,destan vb. türlerinden yola çıkılarak veya esinlenerek bestelenmiş müzik eserlerinden örnekler dinlettirilip izlettirilir. ● Mü. 7.B.4 - Mü. 7.D.2 - Mü.8.3 ; Dünya müziklerini tanır. Çalgı türleri ve çalgı topluluklarını tanır. - Türk müziği, Batı müziği çalgı toplulukları tanıtılır. - Okuduğu kitapla bağlantı kurularak Afrika müzik kültürü ve çalgı türleri hakkında bilgi verilir.

● Mü. 5.A.3 - 6.A.2 - 7.C.3 - 8.A.2 ; Belirli gün ve haftalarla ilgili etkinliklere katılır. - Yardımlaşma, işbirliği, çalışkanlık ve sabır değerleri kazandırılır. ● Mü. 6.C.6 - Mü. 7.D.5 - Mü. 8.D.2 ; Bilişim teknolojilerinden yararlanır. - Bilişim teknolojilerinin güvenirliği hakkında bilgiler verip sorgulattırılır. - Bilimsel çalışmalarda “edu” ve “org” uzantılı siteleri kullanılır bilgisi verilir. - İnternet ortamında müzik dinlerken siber güvenliğe ve etik kurallara dikkat edilmesi gerektiği hatırlatılır. - Kendi çalışmalarını (söz yazma, beste yapma, nota yazımı vb.)yaparken bilişim teknolojilerini kullanarak kayıt eder.

Psikolojik Danışma Ders Zümresi Aylin BAŞARAN Stem Art Be Smart projesi çalışmalarının Rehberlik ve Psikolojik Danışma dersinin hangi kazanımları ile ilişkili olduğunu yazınız

*Kendine en uygun ögrenme stilini geliştirir ve uygular. *Etkin çalışma becerilerini benimser ve uygular. *Başkaları ile olumlu iliskiler kurmanın önemini kavrar. *Etkili iletişim becerilerini öğrenir ve uygular. *Başladığı ödevleri ve projeleri sürdürür ve tamamlar.

*Okulda öğrendiği akademik becerilerin evde, ailede ve toplum yaşamında nasil kullanılabileceğini açıklar. *Yeni bir ortami tanima ve kesfetme heyecanını yasar. *Öncelikleri saptama, karar verme, stresle başa cikma, zaman yönetimi gibi yasam becerilerini eğitim süreci içindeki durumlara uygular. *Akademik güçlüklerle karşılaştığında yardim alabilecegi uygun kişileri arastirir.

*Kendi dönemine özgü gelisim görevlerini tamamlar. *Kuvvetli ve zayıf yönlerini tanır ve kabul eder. *Arkadaşlık kurup sürdürebilir. *Akranlarına yardim etme ya da onlara profesyonel yardim bulma konusunda yapabileceklerini öğrenir. *İçinde bulunduğu grubun etkili bir üyesi olur.


Like this book? You can publish your book online for free in a few minutes!
Create your own flipbook