Important Announcement
PubHTML5 Scheduled Server Maintenance on (GMT) Sunday, June 26th, 2:00 am - 8:00 am.
PubHTML5 site will be inoperative during the times indicated!

Home Explore İmalat Uygulamalarında Robotlar

İmalat Uygulamalarında Robotlar

Published by commercx machinery & export, 2021-06-27 19:32:32

Description: İmalat Uygulamalarında Robotlar

Keywords: Manufacturing,Robot,Üretim,Robotlu Üretim

Search

Read the Text Version

The Advanced Manufacturing: İmalat Uygulamalarında Robotlar Robots in Manufacturing Full Automation Magazine Applications Co-MERCX broadcast İmalat Uygulamalarında Robotlar Robotların Kullanım Alanları Standart robot modelleri artık seri üretiliyor ve bu da onları sürekli artan talebi karşılamak için daha uygun hale Taşıma Robotları 10% getiriyor. Bu robotlar daha basit ve tak ve çalıştır Kaynak Robotları 5% kurulumu için daha elverişli. Robotlar üretimin çehresini Montaj Robotları 5% değiştiriyor. Malzemeleri taşımak, üretim ve üretim ortamlarında çeşitli programlanmış görevleri 10% gerçekleştirmek için tasarlanmıştır. Sıklıkla, can sıkıntısına neden olan ve işçinin dikkatsizliği nedeniyle yaralanmalara Dağıtım Robotları 30% yol açabilecek tekrarlı işler gibi insan işçiler için tehlikeli Yüzey İşleme Robotları veya uygun olmayan görevleri yerine getirmek için kullanılırlar. Endüstriyel Robotlar, ürün kalitesini önemli ölçüde iyileştirebilir. Uygulamalar, her işte hassasiyet ve üstün tekrarlanabilirlik ile gerçekleştirilir. Bu 40% güvenilirlik düzeyini başka bir yolla elde etmek zor olabilir. Robotlar düzenli olarak yükseltilmektedir, ancak günümüzde kullanılan en hassas robotlardan bazılarının tekrarlanabilirliği +/-0,02 mm'dir. Diğer (İşbirlikçi vb.) Robotlar ayrıca iş yeri güvenliğini de artırır. Robotları bir işletmeye entegre etmenin dezavantajlarından en önemlisi ön maliyettir. Ayrıca, devam eden bakım gereksinimleri toplam maliyeti artırabilir. Ancak uzun vadeli yatırım getirisi, üretim robotlarını mükemmel bir yatırım haline getirir.

TAŞIMA ROBOTLARI (Material handling robots): Robotların %40 ‘nın bu amaçla kullanılmasıyla endüstriyel robotların en yaygın uygulamasıdır. Malzeme taşıma robotları, bir üretim hattındaki en sıkıcı, zihin uyuşturan ve güvenli olmayan görevlerin bazılarını otomatikleştirebilir. Malzeme taşıma terimi, ‘’Parça seçimi, parçanın aktarılması, paketleme, paletleme, yükleme ve boşaltma ve makine beslemesi’’ gibi üretim katında çeşitli ürün hareketlerini içerir. % 40 İŞBİRLİKÇİ ROBOTLAR (COBOT-Collaborative Robots): İşbirlikçi robotların düşük bir fiyatla üretime girmesiyle, üretim hatlarında devrim yaratma potansiyeli artıyor. Sensör ve görüntü teknolojisindeki ilerlemeler ve bilgi işlem gücü sayesinde, insan işçilerle birlikte güvenli bir şekilde çalışmak için üretim katına daha hafif, mobil tak ve çalıştır nesil bir COBOT geliyor. Bir çalışan yoluna çıkarsa, robot duracak ve böylece bir kazayı önleyecektir. % 10

KAYNAK ROBOTLARI: İmalatta kullanılan robotların %30 ’udur. Bu segment çoğunlukla nokta kaynağı ve ark kaynağını içerir. Daha küçük üreticiler, üretim hatlarına kaynak robotlarını dahil ediyor. Kaynak robotlarının maliyeti düşüyor, bu da kaynak işlemini otomatikleştirmeyi kolaylaştırıyor. % 30 Robot, önceden belirlenmiş bir program tarafından yönlendirilebilir, yapay görme ile yönlendirilebilir veya 2 yöntemin bir kombinasyonunu takip edebilir. Robotik kaynağın faydaları, onu birçok üreticinin hassasiyeti, tekrarlanabilirliği ve çıktıyı artırmasına yardımcı olan bir teknoloji haline getirdiğini göstermiştir. Kaynak robotları, tüm şekil ve boyutlardaki kaynak parçaları için verimlilik, erişim, hız, yük kapasitesi ve gelişmiş performans sunar; ve kullanıma hazır robotik görüş ve çarpışmadan kaçınma gibi çok çeşitli akıllı işlevleri desteklerler. MONTAJ ROBOTLARI: Montaj işlemleri, sabitleme, presleme, yerleştirme ve sökme dahil olmak üzere imalatta kullanılan robotların %10 'unu kapsamaktadır. Bu robotik uygulamalar kategorisi, robota daha fazla his veren kuvvet tork sensörleri ve dokunsal sensörler gibi farklı teknolojilerin tanıtılması nedeniyle azalmıştır. Parçaları bir araya getirmek söz konusu olduğunda, montaj robotları bir insandan daha hızlı ve daha hassas hareket eder ve kullanıma hazır bir alet, özel amaçlı ekipmanlardan daha hızlı kurulabilir. Bir montaj robotu kolayca yeniden yapılandırılabilir ve aynı anda üretim, kalite ve finans taleplerini karşılayan düşük riskli bir yatırımdır. % 10 Montaj robotları, görüş sistemleri ve kuvvet algılama ile donatılabilir. Görüntü sistemi, robotu bir konveyörden bir bileşeni alması için yönlendirerek, parçanın tam olarak konumlandırılması ihtiyacını azaltır veya ortadan kaldırır; ve görsel sunum, bir robotun bir parçayı başka bir parçaya sığdırmak için döndürmesine veya hareket ettirmesine izin verir. Kuvvet algılama, yerleştirme gibi parça montaj işlemlerine yardımcı olur ve robot kontrolörüne parçaların birbirine ne kadar iyi oturduğu veya ne kadar kuvvet uygulandığı konusunda geri bildirim sağlar. Bu algılama teknolojileri birlikte, montaj robotlarını daha da uygun maliyetli hale getiriyor.

YAPIŞTIRMA, SIVI DAĞITIM VE İŞLEM SONRASI ROBOTLARI (Gluing, Dispensing and Post Processing Robots): Bu robotlar boyama, yapıştırma, yapıştırıcı uygulama ve püskürtme için kullanılır. Operasyonel robotların sadece %5 ‘i dağıtım sııfıdır. Dağıtım robotları, yaylar, boncuklar, daireler ve tekrarlanan zamanlamalı noktalar dahil olmak üzere sıvıların yerleştirilmesi üzerinde daha fazla kontrol sağlar. Bir dağıtım robotunun faydaları arasında azaltılmış üretim süresi, pürüzlü ve pürüzlü yüzeylerde tutarlı doğruluk ve geliştirilmiş ürün kalitesi yer alır. %5 Otomatik bir dağıtım sisteminin ana bileşenleri bilgisayar, robot ve dağıtım valfi bileşenleridir. Robot, valften sıvıyı belirli bir düzende bir iş parçasına dağıtmak için bir bilgisayar programı uygular. Akışkan, temaslı veya temassız olabilen valf sistemi aracılığıyla dağıtılır. Temaslı dağıtım, dağıtım ucunun parçaya yakın yerleştirilmesini gerektirir. Bir CCD kamera içeren sistemlerde robot, her bir iş parçası için dağıtım programını otomatik olarak ayarlayarak iş parçası pozisyonunda veya oryantasyonunda değişikliklere izin verebilir. Bunu başarmak için yazılım, mevcut iş parçası konumunu, programda bir görüntü dosyası olarak saklanan bir referans konumunun 0,098 inç'i ile karşılaştırır. Robot, X ve Y konumlarında ve/veya iş parçasının dönüş açısında bir fark tespit ederse, farkı düzeltmek için dağıtım yolunu ayarlar. MALZEME YÜZEY İŞLEME ROBOTLARI (Material Surface Removal Robots): Ürünlerini taşlama, kesme, çapak alma, zımparalama, cilalama veya frezeleme dahil olmak üzere imalatta kullanılan yüzey kaldırma robotları olarak %5 ‘ini kapsamaktadır. %5 Birçok üretici ürünlerini taşlama, kesme, çapak alma, zımparalama, cilalama veya frezeleme yoluyla bitirir. Malzeme kaldırma robotları, mücevher gibi küçük parçalar için çeliği pürüzsüz hale getirmek için hassas nokta temizleme işlemi yapmak üzere sert, aşındırıcı yöntemler kullanarak ürün yüzeylerini iyileştirebilir.

Robot malzeme kaldırma sadece bir şirketin ürününü mükemmelleştirmekle kalmaz, aynı zamanda çevrim sürelerini ve üretim oranlarını da artıracak ve bu da paradan tasarruf sağlayacaktır. Üreticiler, talaş kaldırma işlemlerini otomatikleştirerek, çalışanları talaş kaldırma uygulamalarının neden olduğu zararlı toz ve dumanlardan koruyarak mağazalarındaki güvenlik seviyesini artırır. Robot Görüntü sistemleri giderek daha güçlü ve esnek hale geldikçe, robot tabanlı denetim sistemleri artıyor, bu da parçalar üzerinde kusur tespitine olanak tanıyarak doğru parça montajını garanti ediyor. Görüş sistemi bir parçayı doğru bir şekilde bulur ve inceler. En önemlisi, entegratörlerin çok iyi konumsal doğruluk elde ettiğinden ve bunu robota hızlı bir şekilde ilettiğinden emin olmaları gerekir. Robot Denetim Sistemleri artık bileşenleri ölçüyor, ancak toleranslar daraldıkça, bu toleransların karşılanması zorlaşıyor. Robot, bir parçanın varlığını doğrulamaktan onu gerçekten ölçmeye geçer. Üretim robotları bugün her zamankinden daha uygun fiyatlı. Standart robot modelleri artık seri üretiliyor ve bu da onları sürekli artan talebi karşılamak için daha uygun hale getiriyor. Bu robotlar daha basit ve tak ve çalıştır kurulumu için daha elverişli. Birbirleriyle daha kolay iletişim kuracak şekilde tasarlanmıştır, sonuçta ortaya çıkan sistemler daha güvenilir ve esnek olduğundan üretim montajını kolaylaştırır. Üretim robotları, çeşitli üretim ortamlarında karmaşıklık ve dayanıklılık sunmak üzere tasarlandıkları için daha fazlasını işleyebilir. Robotlar, üretimin geleceğidir. The Advanced Manufacturing: Mech. Engr. Erdinc Cihan https://www.manufacturingtomorrow.com Autoweld Advisor Co-MERCX Machinery Ltd Dr.M Robotics Weldermaster Automation www.commercx.com


Like this book? You can publish your book online for free in a few minutes!
Create your own flipbook