Important Announcement
PubHTML5 Scheduled Server Maintenance on (GMT) Sunday, June 26th, 2:00 am - 8:00 am.
PubHTML5 site will be inoperative during the times indicated!

Home Explore 11+1-ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

11+1-ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Published by stelinn, 2015-09-18 07:50:35

Description: 11+1-ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Keywords: none

Search

Read the Text Version

11+1 Bιωματικές Δραστηριότητες για παιδιά και εφήβους στο σχολείο

11+1 βιωματικές δραστηριότητες για παιδιά και εφήβους στο σχολείο Πρωινό στο σχολείο! Διοργανώνουμε από κοινού με τους μαθητές μας μία ημέρα πρωινού γεύματος στο σχολείο. Ζητάμε από τους μαθητές να φέρουν τα απαραίτητα υλικά στο σχολείο και αφιερώνουμε την 1 πρώτη ώρα στην προετοιμασία και την κατανάλωση του πρωινού γεύματος. Ο στόχος είναι να ετοιμάσουμε ένα υγιεινό, πλήρες και ισορροπημένο πρωινό γεύμα. Θα το καταναλώσουμε, μαζί με άφθονη κουβέντα, μέσα στη σχολική μας τάξη, την οποία θα έχουμε διαρρυθμίσει ανάλογα! Προτεινόμενα υλικά: ψωμί, φρυγανιές, γάλα, δημητριακά, φρούτα κ.ά. Σας καλούμε για πικ νικ στην αυλή του σχολείου! Προγραμματίζουμε με τους μαθητές της τάξης μας ένα πικ νικ στην αυλή του σχολείου. Οι μαθητές μπορούν να φέρουν φαγητά που θα έχουν ετοιμάσει η μαμά, 2 ο μπαμπάς ή η γιαγιά με τον παππού. Απαγορεύονται τα έτοιμα φαγητά! Επιβάλλεται να έχουμε καλή διάθεση! Προαιρετικά, μπορούμε να ακούσουμε και μουσική, αρκεί να μην ενοχλούμε τους υπόλοιπους μαθητές! Έρχονται οι σεφ του σχολείου! Οι μαθητές εμπλέκονται με βιωματικό τρόπο στην προετοιμασία ενός φαγητού. Ανάλογα με την υλικοτεχνική υποδομή του σχολείου, οι μαθητές μπορούν να ετοιμάσουν ψωμί, 3 κουλουράκια, ομελέτες, ζυμαρικά ή πολύ απλά …….. διάφορες σαλάτες. Οι μαθητές στο τέλος θα απολαύσουν τις δημιουργίες τους που σίγουρα να είναι πεντανόστιμες!

βιωματικές δραστηριότητες για παιδιά και εφήβους στο σχολείο Δίνουμε στις μέρες μας ονόματα φρούτων! Ενθαρρύνουμε τους μαθητές να καταναλώνουν κάθε ημέρα και από ένα συγκεκριμένο φρούτο. Δίνουμε στην κάθε ημέρα την ονομασία του αντίστοιχου φρούτου που 4 έχουμε αποφασίσει να καταναλώνουμε όλοι μαζί. Η οργανωμένη δραστηριότητα εξοικειώνει τους μαθητές με τα φρούτα και με την κατανάλωσή τους. Προσοχή: Στη δραστηριότητα αυτή ο/η εκπαιδευτικός της τάξης θα δίνει το ….. καλό παράδειγμα! Μελέτη πεδίου! Από πού βγαίνει το ψωμί; Πώς έρχεται το ψωμί στο τραπέζι μας; Ποια είναι η διαδρομή του; Πόσα είδη ψωμιού υπάρχουν; Ποια είναι η διατροφική αξία του ψωμιού; Τι 5 σημαίνουν οι φράσεις «φάγαμε μαζί ψωμί κι αλάτι» και «ψωμί δεν έχουμε, ραπανάκια για την όρεξη γυρεύουμε»; Όλες αυτές οι απορίες θα λυθούν κάνοντας μία επίσκεψη στο φούρνο της γειτονιάς μας! Ερευνούμε και μαθαίνουμε! Διατυπώνουμε υποθέσεις, κάνουμε προβλέψεις, συλλέγουμε πληροφορίες, αναλύουμε δεδομένα, αξιολογούμε αποτελέσματα, συμπεραίνουμε και προτείνουμε τρόπους 6δράσεις. Και όλα αυτά μέσα από μία έρευνα: Ενθαρρύνουμε τους μαθητές της τάξης να ετοιμάσουν μία έρευνα σχετική με τις διατροφικές επιλογές των συμμαθητών τους. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα έτοιμο ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων ή ένα ερωτηματολόγιο συμμόρφωσης στη Μεσογειακή διατροφή ή να κατασκευάσουμε ένα δικό μας. Προσοχή: Τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από την έρευνα θα πρέπει να ανακοινωθούν σε ειδική εκδήλωση-ημερίδα για τη διατροφή, η οποία θα διεξαχθεί στη σχολική μονάδα (πρωί ή απόγευμα για να την παρακολουθήσουν και οι γονείς) αλλά και να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του σχολείου. Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί η διάχυση των αποτελεσμάτων!

11+1 βιωματικές δραστηριότητες για παιδιά και εφήβους στο σχολείο Διατροφική γραφιστική! Ετοιμάζουμε αφίσες ή ενημερωτικά φυλλάδια σχετικά με τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες, τη Μεσογειακή διατροφή, τις ομάδες τροφίμων, τις σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα 7 στο πρωινό γεύμα και τις γνωστικές λειτουργίες ή τη σχολική επίδοση. Δίνουμε κίνητρα στους μαθητές να δημιουργήσουν κάτι πρωτότυπο γύρω από κάποιο διατροφικό θέμα. Τα εφόδια που θα χρειαστούν: φαντασία, δημιουργικότητα και …… όρεξη να αξιοποιήσουν τις δεξιότητές τους. Οι δημιουργίες μπορούν να αναρτηθούν στους τοίχους και στην ιστοσελίδα του σχολείου και να αναδειχθούν στο πλαίσιο της ειδικής εκδήλωσης-ημερίδας για τη διατροφή! Διατροφικές αντιπαραθέσεις! Εμπλέκουμε τους μαθητές σε ένα παιχνίδι ρόλων. Στα παιχνίδια ρόλων οι μαθητές προβάλλουν τις προσωπικές τους απόψεις και τους δίνεται η ευκαιρία 8 να διερευνήσουν και τις απόψεις των υπόλοιπων μαθητών που συμμετέχουν στο παιχνίδι. Χρησιμοποιούνται επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα και οι μαθητές αντιλαμβάνονται τις διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα που επιχειρείται να διερευνηθεί. Οι μαθητές μπορούν να υποδυθούν τους διατροφολόγους που προσπαθούν να πείσουν το κοινό για τα οφέλη της υγιεινής διατροφής ή να έρθουν σε αντιπαράθεση με τους διαφημιστές μη υγιεινών τροφίμων ή ακόμα και με τους εκπροσώπους της βιομηχανίας τροφίμων! Θα υπάρξει μία αναστάτωση στη σχολική αίθουσα …. αλλά αυτό είναι το ζητούμενο! Παίζουμε; Ενθαρρύνουμε τους μαθητές να κατασκευάσουν παιχνίδια με θέμα τη διατροφή: Επιτραπέζια ή επιδαπέδια φιδάκια – οι υγιεινές τροφές είναι οι σκάλες που σε πάνε 9 ψηλά, ενώ οι ανθυγιεινές σε γυρίζουν πίσω –παιχνίδια τερματισμού στα οποία οι κακές διατροφικές συμπεριφορές καραδοκούν για να σε καθυστερήσουν ή να σε γυρίσουν στην αφετηρία, παιχνίδια γνώσεων, μάντεψε ποιο (μια παραλλαγή του παιχνιδιού «μάντεψε ποιος), φωτεινούς παντογνώστες και πολλά άλλα….. Χρειαζόμαστε α) τη φαντασία όλων, β) τις ιδέες όλων, γ) τις δεξιότητες όλων και δ) ώρα για να παίξουμε!

βιωματικές δραστηριότητες για παιδιά και εφήβους στο σχολείο 1 Διαφήμιση και διατροφή! Με ποιον τρόπο διαφημίζουν τρόφιμα, χυμούς ή αναψυκτικά στην τηλεόραση; Ποιος είναι ο στόχος τους; Λένε πάντα όλη την αλήθεια; Μήπως προσπαθούν να μας 0 παραπλανήσουν; Πώς προσπαθούν να μας πείσουν; Συζητάμε για τις διαφημίσεις που προβάλλονται στις οθόνες, τις αναλύουμε, τις αξιολογούμε και μαθαίνουμε ποιες είναι οι αρχές του σωστού καταναλωτή! 1 Τα τρόφιμα και οι ετικέτες τους! Τα συσκευασμένα τρόφιμα έχουν στη συσκευασία τους ετικέτες με διάφορες πληροφορίες. Τι πληροφορίες όμως μας δίνουν; Μπορούμε να τις διαβάσουμε; 1 Φέρνουμε στην τάξη συσκευασμένα τρόφιμα και μαθαίνουμε από τις ετικέτες τους τι αναγράφονται πάνω σε αυτές αλλά και πώς διαβάζονται. Έτσι, την επόμενη φορά που θα αγοράσουμε κάποιο τρόφιμο, αυτό…….. δε θα έχει μυστικά από εμάς! 1 Καλλιεργούμε υγιεινά! Αν έχουμε την τύχη να υπάρχει στο σχολείο μας σχολικός κήπος (και αν δεν υπάρχει, μήπως μπορούμε να φτιάξουμε;), ήρθε η ώρα να καλλιεργήσουμε τα δικά μας κηπευτικά. 2Ο σχολικός μας κήπος θα γεμίσει, όχι μόνο από χρώματα και αρώματα αλλά και από λαχταριστά λαχανικά! Ακολουθούμε τις μεθόδους της βιολογικής καλλιέργειας και, όταν θα έρθει η εποχή της συγκομιδής, θα απολαύσουμε όλοι μαζί τους καρπούς των κόπων μας σε ένα γιορτινό τραπέζι! δράσεις. Και όλα αυτά μέσα από μία έρευνα: Ενθαρρύνουμε τους μαθητές της τάξης να ετοιμάσουν μία έρευνα σχετική με τις διατροφικές επιλογές των συμμαθητών τους.

ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ


Like this book? You can publish your book online for free in a few minutes!
Create your own flipbook