Important Announcement
PubHTML5 Scheduled Server Maintenance on (GMT) Sunday, June 26th, 2:00 am - 8:00 am.
PubHTML5 site will be inoperative during the times indicated!

Home Explore evimizdeki gizli ders materyalleri final ürünü

evimizdeki gizli ders materyalleri final ürünü

Published by Arzu Sertel, 2021-05-17 19:41:26

Description: evimizdeki gizli ders materyalleri final ürünü

Search

Read the Text Version

LÜTFEN EVDE DENEYİNİZ! EVİMİZDEKİ GİZLİ DERS MATERYALLERİ PROJE EKİBİ EVDEKİ MALZEMELERLE DENEYLER İLGİNÇ BİLİMSEL VE HAYDİ BAŞLAYIN! MATEMATİKSEL GERÇEKLER RESFEBE HERGÜN FARKINDA OLMADAN DÜNYADA NELER GERÇEKLEŞİYOR? BİLİMSEL VE MATEMATİKSEL KELİMELERİ BİR DE BÖYLE OKUMAYA VAR MISINIZ?

İÇİNDEKİLER 0 3 ATATÜRK ORTAOKULU 3 6 ŞEHİT NEZİR PİRNARCI 0 7 KİSİR ORTAOKULU ORTAOKULU 1 1 İSMAİL ÇAVUŞ 4 0 BİLAL YEŞEN İMAM İMAM HATİP HATİP ORTAOKULU ORTAOKULU 4 4 AĞCAGÜNEY İMAM 1 9 YUSUF ÖZVATAN HATİP ORTAOKULU ORTAOKULU KARAMÜRSEL AKÇAKOCA 2 3 ATATÜRK ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ 5 0 ANADOLU İMAM HATİP ORTAOKULU 3 1 KURTLAR ORTAOKULU 5 4 RESFEBE 5 9 İLGİNÇ BİLİMSEL VE MATEMATİKSEL GERÇEKLER

DENEY ADI DÖKÜLMEYEN SU MALZEMELER 1 su bardağı su (tam dolu olmasına dikkat edilmelidir) 1 kağıt Boş bir kap DENEY AŞAMALARI Tam dolu su bardağının ağzına kağıdı koyuyoruz ve suyla temas ettiğinden emin oluyoruz. Bardağımızı ağzında kağıtla birlikte boş kabın üstünde ters çeviriyoruz. BEKLENEN SONUÇ Ağzında kağıt olan su dolu bardağın hava almadığı sürece dökülmediğini gözleyeceğiz. Açık hava basıncının kağıda uyguladığı basınç, suyun kağıda uyguladığı basınçtan büyük olduğu için su dökülmez. Eğer bardaktan içeri hava girişi olursa su dökülür.

DENEY ADI KARIŞIMLARDA GAZ ÇIKIŞI MALZEMELER 1 adet şişe 1 Çay bardağı sirke 3 yemek kaşığı karbonat 1 adet balon İp DENEY AŞAMALARI Şişenin içine bir çay bardağı sirkeyi koyuyoruz. Balonun içine 3 yemek kaşığı karbonatı dolduruyoruz. Karbonatı şişenin içine kaçırmadan balonu şişenin ağzına bağlıyoruz. Balonu yavaşça kaldırarak içindeki karbonatın sirkeye karışmasını sağlıyoruz. BEKLENEN SONUÇ Sirke ve karbonatın karışması ile gaz çıkışı meydana gelecektir. Ortaya çıkan gaz balonu şişirecektir.

DENEY ADI SU BARDAĞI İLE SİMETRİ MALZEMELER 1 su bardağı su 1 boş kağıt Keçeli kalem DENEY AŞAMALARI Bir kağıt üzerine sağa ya da sola bakan oklar çiziyoruz.Kağıdı su dolu bardağın arkasına koyup gözlemliyoruz. BEKLENEN SONUÇ Su dolu bardağın arkasından kağıda bakıldığında su ve bardağın etkisi ile kırılan ışık okları simetrik olarak görmemize sebep olacaktır.

DENEY ADI YANARDAĞ DENEYİ MALZEMELER 1 adet şişe 1 çay bardağı sirke 1 kaşık kırmızı gıda boyası (gıda boyası yoksa 1 kaşık az sulandırılmış sulu boya veya guaj boya olabilir) Yarım kase karbonat Toprak Tepsi DENEY AŞAMALARI Tepsinin ortasına şişeyi koyuyoruz. Şişenin içerisine sirkeyi koyup,ağzı açıkta kalacak şekilde etrafını toprakla kalıyoruz. (Dağ oluşturur gibi) Şişenin açıkta olan ağzından kırımızı boyayı ekliyoruz. Ardından karbonatı şişeye ekliyoruz. BEKLENEN SONUÇ Şişenin içerisinde karışan karbonat ve sirke kırmızı boya ile birlikte lav gibi şişenin ağzından taşacaktır. Sirke ve karbonat karıştığında yoğun gaz çıkışı ile köpürür ve hacmi artar.

DENEY ADI GÖKYÜZÜ NEDEN MAVİDİR MALZEMELER Temiz bir bardak Sabun Beyaz ışıklı bir el feneri Su DENEY AŞAMALARI Bardağınızı suyla doldurun. Bulanık görünüm için içinde biraz sabunu eritin. Karanlık bir odada el fenerinizi bardağınıza tuttuğunuzda mavi rengi göreceksiniz. BEKLENEN SONUÇ Burada el feneriniz güneşten gelen beyaz ışığı temsil eder. Beyaz ışık gökkuşağının tüm renklerinin karışımıdır. Küçük partiküller içeren süspansiyondan beyaz ışık geçirdiğinizde diğer renklere göre en çok yayılan ışık, mavi ışık olur. Çocuğunuzun

DENEY ADI GEMİLER NEDEN BATMAZ MALZEMELER 1 soyulmuş ve 1 soyulmamış portakal İçi su dolu sürahi DENEY AŞAMALARI Su ile doldurduğumuz sürahiye kabuklu ve kabuksuz portakalımızı ekliyoruz. BEKLENEN SONUÇ Sürahiyi suyla doldurun. Kabuklu portakalı içine attığınızda yüzdüğünü, kabuksuz olanı attığınızda battığını göreceksiniz. Çünkü kabuklu portakalda daha fazla hava boşluğu vardır ve yoğunluğu kabuksuz olana göre daha azdır. Bu nedenle kabuklu portakal suya batmaz.

DENEY ADI SESİN FARKLI ORTAMLARDA YAYILMASI MALZEMELER 2 adet kaşık 1 su dolu kap masa DENEY AŞAMALARI 2 adet kaşığımızı önce hava ortamında birbirine vurarak daha sonra suyun içinde birbirine vurarak ve son olarakta masaya vurarak çıkan seslere bakıyoruz. BEKLENEN SONUÇ Sesin farklı ortamlarda yayılımının değiştiğini görmeyi amaçladım.

DENEY ADI IŞIĞIN KIRILMASI MALZEMELER 1 adet kalem 1 su dolu bardak 1 boş bardak DENEY AŞAMALARI Kalemi önce boş olan bardağa daha sonra da su dolu bardağa koyuyoruz. BEKLENEN SONUÇ Kalem boş bardağa konulduğunda olduğu gibi görünürken su dolu bardağa konulduğunda kırık gibi görünür. çünkü ortam yoğunluğuna bağlı olarak ışık kırılmaya uğrar.

DENEY ADI BEYAZ IŞIK DENEYİ MALZEMELER Kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi ve mor renk kuru boya kalemi, A4 büyütünce beyaz kağıt, Makas, pergel, silgili kurşun kalem, raptiye. DENEY AŞAMALARI Pergel yardımıyla beyaz kâğıda çember çizilir. Makas yardımıyla kesilerek daire seklinde kağıt oluşturulur. Kagit 6 eş parçaya ağrılarak her biri sırasıyla kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi ve mor renge boyanır. Boyana kâğıdın orta noktasından raptiye yardımıyla kurşun kalemin ucuna sabitlenir. Kursun kalem iki elin avucunda dairesel hareket yapılarak çevrilir. Kağıttaki renklerim kaybolarak beyaz renge dönüştükleri gözlemlenir. BEKLENEN SONUÇ Güneş ışığı beyaz ışık olarak kabul edilir ve beyaz ışık birçok rengin birleşiminden oluşur. Beyaz ışık rengi, aslında başlı başına bir renk değil, tüm renklerin birleşimidir.

DENEY ADI HOMOJEN VE HETEROJEN KARIŞIM DENEYİ MALZEMELER Bardak Su Sıvı yağ Şeker DENEY AŞAMALARI Bir bardağa şu koyulur ve üzerine biraz sıvı yağ dökülür. Sıvı yağ ile şu birbirine karışmaz. Heterojen karışım oluşturulur. Başka bir bardağa şu koyulur ve üzerine şeker eklenerek karıştırılır. Homojen karışım elde edilir. BEKLENEN SONUÇ Seker su karisiminda Madde dağılımı ve özellikleri her yerinde aynı olan kimyasal karışımlara olduğundan Homojen Karışım elde edilir. Heterojen karışım ise bunun tam tersi özelliklere sahip karışımlardır. Su ile yağ katılımında madde dağılımı her yerde aynı değildir.

DENEY ADI YÜZEY GERİLİMİ DENEYİ MALZEMELER Su Tarçın Bardak DENEY AŞAMALARI Bardağa bir miktar su koyduktan sonra üzerine tarçın dökülür. Parmağımızı suya soktuguuzfa parmağımızın işlenmediğini görürüz. BEKLENEN SONUÇ Tarçın suyun yüzey gerilimi bozmadığı için parmağımız ıslanmıyor. Tarçın o kadar küçük ve hafif ki su yüzeyi gerginliğini bozamıyor hidrofobik bir yapıya sahip sudan kaçıyor ve elimiz ıslanmıyor.

DENEY ADI ELEKTROMIKNATIS YAPIMI MALZEMELER Ataş, Yalıtkan kablo Çivi, Pil DENEY AŞAMALARI Yalıtımlı kablo çivi etrafına en az 20 kez sarılır. Sarılan yalıtımlı kablonun iki ucundan bir miktar tel boşta bırakılır. Açık ucları pilin artı ve eksi kutuplarına tutularak çivinin ucunu ataşlara yaklaştırılır. Demir çivinin ataşları çektiği gözlemlenir. BEKLENEN SONUÇ Elektrik akımı bir bobinin içinden aktığında bobinin etrafında manyetik alan oluşturarak miknatıs özelliği kazanır.

DENEY ADI BASİT ELEKTRİK DEVRESİ YAPIMI DENEYİ MALZEMELER Pil, pil yatağı, duy, ampul, anahtar, iletken kablo, tahta parçası. DENEY AŞAMALARI Anahtarın sabit kalacak kısmını tahtaya vidalıyoruz, Sonrasında küçük ampule elektriğin taşınmasını ve yanmasını sağlayacak yuvasını sabitliyoruz. Pil yuvasını tahtaya sabitlerinden sonra, iletken telle bağlantıları tamamlıyoruz. Pilleri pil yuvasına takip anahtarı açtığımızda ampul yandığını gözlemliyoruz. BEKLENEN SONUÇ Pil devrede elektrik kaynağı olarak görev yapar. Pil tarafından üretilen elektrik, devrede iletken kablolar sayesinde iletilir. Duya yerleştirilen ampul ışık veriyorsa devreden elektrik geçtiği anlaşılır. Devreden geçen elektrik ise anahtar sayesinde kontrol edilir. Elektrik devresinde anahtar kapalı konumda olduğundan devredeki ampul ışık verecektir. Anahtar açık konuma getirildiğinde ise ampul ışık vermez.

DENEY ADI ÇEMBER UZUNLUĞUNUN ÇAPINA ORANI DENEYİ MALZEMELER Kâğıt Makas İp Cetvel Pergel DENEY AŞAMALARI Pergel yardımıyla kâğıda çember çizilir. Çizilen çemberin etrafına cevresi kadar ip sararak uzunluğu ölçülür. Çemberin uzunluğunun çapına oranı bulunur. BEKLENEN SONUÇ Çemberin uzunluğunun çapına orani sabit bir sayı olan pi sayısına eşittir.

DENEY ADI ÜÇGENİN İÇ ACILARININ ÖLÇÜLERİ TOPLAMINI BULMA DENEYİ MALZEMELER 70 80 100 110 120 Kağıt 60 130 Renkli kalemler 50 Makas 10 20 150 160 170 180 Cetvel 30 140 40 0 DENEY AŞAMALARI Bir kâğıda cetvel yardımıyla üçgen çizilir. Daha sonra köse acilarinin iç bölgesi renkli kalemlerle boyanır. Boyanan köşeler makas yardımıyla kesilip çıkartılır. Bir kâğıda cetvel yardımıyla doğru çizilir. Kesilen parçalar doğrunun üzerine konulur ve oluşturdukları acının doğru açı olduğu gözlemlenir. BEKLENEN SONUÇ Üçgenin iç acılarının ölçüleri toplamı 180' dir.

DENEY ADI ÇOKGENLERİN DIŞ ACILARININ ÖLÇÜLERİ TOPLAMINI BULMA DENEYİ MALZEMELER 70 80 100 110 120 Kağıt 60 130 Renkli kalemler 50 Makas 10 20 150 160 170 1800 Cetvel 30 40 140 150 160 170 1800 10 20 30 140 40 100 110 120 70 80 130 60 50 DENEY AŞAMALARI Bir kâğıda cetvel yardımıyla dis acilarini da gosterecek sekilde dörtgen çizilir. Daha sonra her kösedeki birer dis acinin ic bölgesi renkli kalemlerle boyanır. Boyanan köşeler makas yardımıyla kesilip çıkartılır. Bir kâğıda nokta konulur. Kesilen parçalar noktanın etrafina konulur ve parcalarin noktamin etrafini kapladiklari gozlemlenir. Aynı işlem diğer çokgenler içinde tekrar edilebilir. BEKLENEN SONUÇ Çokgenlerin dış acılarının ölçüleri toplamı 360' dir.

DENEY ADI SİHİRLİ KALEMLER MALZEMELER Buzdolabı poşeti Kurşun kalem DENEY AŞAMALARI 1.Buz dolabı peşetini suyla dolduruyoruz 2.Kalemi poşetin bir tarafından batırıyoruz. 3.Kalemi poşetin diğer tarafından çıkartıyoruz. 4.Bu işlemi birkaç kalemle deniyoruz. BEKLENEN SONUÇ Su dolu poşeti kalemle deldiğimiz halde su damlamaz.Çünkü buzdolabı poşetimiz polietilenden yapılmıştır.Polietilen parçalarına ayrılınca molekülleri birlikte daha hareket etmeye başlar ve kalemlerin etrafında sıkışır böylece su dışarı akmıyor.

DENEY ADI KAÇIŞAN MİKROPLAR MALZEMELER Su Karabiber Tabak Bulaşık deterjanı DENEY AŞAMALARI 1.Tabağımıza bir bardak su koyuyoruz. 2.Üzerine karabiberleri serpiyoruz 3.Parmağımızı bulaşık deterjanına batırıyoruz 4.Tabaktaki suya parmağımızı değdiriyoruz BEKLENEN SONUÇ Bulaşık deterjanı olan parmağımızı suya batırdığımızda karabiberlerin kaçıştığını gözlemleriz. Suyun yüzeyinin bir gerilimi vardır.Bulaşık deterjanı ise bu gerilimi düşürür. Gergin su yüzeyi kenarlara doğru açılır bu sırada karabiberleride götürür.

DENEY ADI ZIPLAYAN YUMURTA MALZEMELER Yumurta Sirke Bardak DENEY AŞAMALARI 1.Bir bardağın içine sirkeyi dolduruyoruz 2.İçine yumurtayı koyuyoruz 3.3 gün bekliyoruz BEKLENEN SONUÇ Yumurtayı sirkeden çıkardığımızda esnek bir yapıya ulaştığını görürüz ve masaya bıraktığımızda zıp zıp zıplar. Normalde yumurta kabuğu serttir çünkü içinde kalsiyum vardır. Sirkes ise yuurta kabuğunu bir süre sonra eritir. Yumurtanın içide şişer yapısı değişir.

DENEY ADI GÖRÜNMEYEN YAZI MALZEMELER Kağıt Süt Su Fırça Ütü DENEY AŞAMALARI 1.A4 kağının üzerine süte batırdığım fırçayla yazı yazdım. 2.Isınmı ütüyü kağıdın üzerinde gezdirdim BEKLENEN SONUÇ Süt beyaz olduğu için kağıdın üzerine yazdığım yazı ilk önce gözükmedi. Sonrasında ütüyü üzerinde gezdirince bir dakika içerisinde yazı kahverengi oldu ve göründü. Çünkü süt ısının etkisiyle yanmış oldu ve kahverengi oldu.

DENEY ADI PATLAMAYAN BALON MALZEMELER 1 adet balon 1 adet mum 1 adet çakmak Az miktarda su DENEY AŞAMALARI 1 adet balonun içine bir miktar su koyup ağzını sıkıca bağlıyoruz.Çakmak yardımıyla mumu yakıp, içi su dolu balonu mumun üzerine tutup bekliyoruz. BEKLENEN SONUÇ Balonun içindeki su balonun tutuşma sıcaklığına ulaşmasını engellediği için balon yanmaz ve patlamaz.Bu yöntemle pet şişe içinde su bile kaynatılabilir.

DENEY ADI SU ARITIMI MALZEMELER Kirli su ince ve kalın kum Büyük taşlar Aktif karbon Pamuk Pet şişe Bardak DENEY AŞAMALARI Pet şişenin arkasını kesip,ucu aşağı bakacak şekilde dik olarak bardağa koyuyoruz.Şişenin içine uçtan yukarı doğru sırasıyla pamuk,aktif karbon,ince kum,kalın kum ve büyük taşları koyuyoruz. Pet şişemizin içine kirli su karışımını döküp süzülmesini gözlemliyoruz BEKLENEN SONUÇ Pet şişenin içine dökülen kirli su karışımı, şişenin içindeki tabakalardan geçerken süzülerek temizlenecek ve bardağın içine temiz su olarak akacaktır.

DENEY ADI YOĞUNLUK KULESİ MALZEMELER Su bardağı Su Sıvı yağ Sıvı bulaşık deterjanı Nar ekşisi DENEY AŞAMALARI Bir su bardağının içine sırasıyla önce nar ekşisi, sonra su, sonra sıvı bulaşık deterjanı son olarakta sıvı yağı döküyoruz. Bu karışımın bardak içindeki son görüntüsünü gözlemliyoruz. BEKLENEN SONUÇ Birbirinden farklı yoğunluğa sahip olan sıvılardan yoğunluğu fazla olan bardağın en altında,yoğunluğu en az olan ise bardağın en üstünde bulunur.Deneyimizde yoğunluğu en fazla olan nar ekşisi bardağın en altında, onun üzerinde sıvı bulaşık deterjanı,onun üzerinde su,en üstte de sıvı yağ olacaktır.

DENEY ADI KUTUP HAYVANLARI NEDEN ÜŞÜMEZ? MALZEMELER İçi buz dolu kap Plastik eldiven Margarin DENEY AŞAMALARI Deneyin ilk aşamasında elimizi eldiven giymeden içi buz parçalarıyla dolu olan kaba daldıralım. Ne hissettik? Daha sonra elimize plastik eldiven giyip, eldivenin her yerini kaplayacak şekilde margarini eldivenimize sürelim. Üzeri margarinle kaplı eldivenli elimizi buz dolu kaba tekrar daldıralım ve sonuçları gözlemleyelim. BEKLENEN SONUÇ Üzeri margarinle kaplı olarak buzlu kaba daldırdığımız eldivenli elimiz üşümezken, margarinsiz elimiz üşüyecektir.Kutuplardaki hayvanlar da deneyimizde olduğu gibi derilerinin altında biriktirdikleri kalın yağ tabakası sayesinde vücut ısılarını koruyup üşümezler.

DENEY ADI YANMAYAN KAĞIT MALZEMELER Bir parça kağıt Etil alkol veya kolonya Tuz Su Çakmak Maşa 2 adet küçük kap DENEY AŞAMALARI Boş kaplardan birine tuzlu su çözeltisi hazırlayalım. Diğer boş kabımıza etil alkol veya kolonya ekleyelim.Bir parça kağıdı maşa yardımıyla tutup, önce tuzlu su çözeltisine daha sonra kolonya dolu olan kaba daldıralım. Deneyimizin son aşamasında kağıdımızı çakmak yardımıyla yakmaya çalışalım. Sonuçları gözlemleyelim. BEKLENEN SONUÇ Kolonyada da bulunan etil alkolün tutuşma sıcaklığı,tuzlu suya daldırdığımız kağıdın tutuşma sıcaklığından düşüktür.Çakmağı yaktığımızda kağıdın üzerindeki alkol alev alır ve yanar. Alkolün tamamı buharlaştığında kağıttaki alev söner ve kağıt yanmadan kalır.

DENEY ADI FOSFORLU YUMURTA MALZEMELER 1 adet yumurta Fosforlu kalem Su bardağı Beyaz sirke UV lamba DENEY AŞAMALARI Fosforlu renkli bir kalemin içini çıkarıp bir bardağın içine bırakalım.Bardağın içini beyaz sirke ile doldurup kalemin renginin çıkmasını bekleyelim.Daha sonra oluşan renkli sıvının içine 1 yumurtayı bırakıp 1 gün bekleyelim.Bir gün sonra bardaktan çıkardığımız yumurtaya karanlık bir ortamda renkli ışık altında ya da UV lamba ile bakıp gözlemleyelim. BEKLENEN SONUÇ Kaba konulan sirke asidik yapıda olduğu için yumurtanın dış kabuğu asitte çözünür.İçindeki esnek zar kısmı ise renkli fosforlu sıvı ile boyanır.Karanlıkta yumurtaya renkli ışık altında baktığımızda gece lambası gibi fosforlu ışık yayar.

DENEY ADI MIKNATIS NELERİ ÇEKER? MALZEMELER Cam fanus Su Mıknatıs Metal eşyalar (çivi,iğne,metal ataş,anahtar vs) Metal olmayan eşyalar (silgi,kalem,plastik oyuncak vs) DENEY AŞAMALARI Cam fanusun içini suyla dolduralım.Fanusun içine hazırladığımız metal ve metal olmayan tüm eşyaları atalım.Fanusun dış tarafından mıknatısı yaklaştıralım ve mıknatısa doğru yönelen cisimleri gözlemleyelim. BEKLENEN SONUÇ Mıknatıslar demir,nikel,kobalt gibi metallerden yapılmış cisimleri çekerken,diğer metal olmayan cisimleri çekmez.

DENEY ADI YÜZEN YUMURTA MALZEMELER 2 adet yumurta 2 adet su bardağı su tuz DENEY AŞAMALARI 2 adet bardağımızı su ile dolduralım.Bardaklardan birinin içine bol miktarda tuz ekleyelim.Yumurtalardan birini su dolu bardağa,diğerini içi tuzlu suyla dolu olan bardağa bırakıp gözlemleyelim. BEKLENEN SONUÇ Bir cismin yoğunluğu içine atılan sıvının yoğunluğundan fazla ise sıvıda batar,az ise yüzer.Suyun içine atılan tuz suyun yoğunluğunu artırır.Bu nedenle tuzlu suya atılan yumurta yüzerken,normal suya bırakılan yumurta batar.

DENEY ADI KARIŞMAYAN ÇAY MALZEMELER Su Çay Şeker DENEY AŞAMALARI İlk önce suyumuzun içine şekeri katıyoruz ondan sonra şeker suyun içinde çözünene kadar karıştırıyoruz. Şeker çözündükten sonra şekerli suyumuzun üstüne çayımızı yavaşça döküyoruz. BEKLENEN SONUÇ Şekeri suyun içine attığımızda çözünene kadar karıştırdığımızda suyun yoğunluğu çayın yoğunluğunu üstüne geçti ve çayın üstüne yavaşça suyu döktüğümüzde çayın yoğunlugu sudan az olduğu için çay üste kalıyor.

DENEY ADI NİŞASTANIN GÜCÜ MALZEMELER 2 su bardağı nişasta Yarım su bardağı su 1 adet kap 1 tane yemek kaşığı DENEY AŞAMALARI Kabımıza 2 su bardağı nişastamızı koymakla başlıyoruz daha sonrasında yarım su bardağı suyumuzuda kabımıza ekliyoruz ve karıştırıyoruz. BEKLENEN SONUÇ Nişastanın su ile birleşmesi sonucu sert davrandığımızda katılaşması ve serbest bıraktığımızda karışımın değişik şekiller almasıdır.

DENEY ADI SESİN YOL ALIŞI MALZEMELER Plastik Şişe Naylon Torba Lastik Bant Küçük Mum Kibrit Makas DENEY AŞAMALARI Plastik şişenin dibini kesiniz. Bir naylon torbadan bu kısmı örtecek büyüklükte bir parça kesiniz. Kestiğiniz naylon parçasını şişesinin dibine örterek iyice geriniz lastik bandı etrafına geçiriniz. Küçük mumu yakarak şişeyi mumdan 2,5 cm uzakta tutunuz. Parmak uçlarınızla naylon parçasına sertçe vurarak alevi gözlemleyiniz. BEKLENEN SONUÇ Naylona vurduğunuzda ,havada bulunan ve naylon ile temas eden ufak tanecikler titreşir. Titreşen bu tanecikler yanlarındaki tanecikleri de harekete geçirir. Böylece titreşimler şişe boyunca yol alır ve mum alevini etkileyerek mumu söndürür.

DENEY ADI SÜTTÜN KAÇAN GIDA BOYASI MALZEMELER Süt Gıda Boyaları Sıvı Deterjan Kürdan DENEY AŞAMALARI Derin geniş kabımıza sütümüzden bir miktar ekliyoruz. Sütün üzerine birkaç damla gıda boyası damlatıyoruz. Kürdanı deterjana batırıp süte damlattığımız gıda boyalarının üzerine değdiriyoruz. BEKLENEN SONUÇ Gıda boyası gibi maddelerin deterjanla çözünüp nasıl bulunduğu ortamdan uzaklaştığını gözlemlemek.

DENEY ADI YÜZEYLERİN DURDURUCU ETKİSİ MALZEMELER 5 tane kitap Oyuncak araba Tahta levha Cetvel Paspas DENEY AŞAMALARI Kitaplar beton zemin üstünde üst üste konulur. Ardından tahta levha kitapların üstüne eğimli bir şekilde koyulur. Oyuncak araba yapılan rampadan aşağı bırakılır. Arabanın beton zeminde ne kadar yol aldığı cetvelle ölçülür. Ardından rampalı düzenek paspasın üzerine konulur ve araba rampa aşağıya bırakılır. Arabanın aldığı yol cetvelle ölçülür. BEKLENEN SONUÇ Farklı sürtünmelere sahip zeminler, araba tekerine farklı miktarlarda yavaşlatıcı etki uygulayacak ve uygulanan sürtünme miktarı ile ters orantılı şekilde aldıkları mesafeler birbirlerinden farklı olacaktır.

DENEYİN ADI YÜKSELEN RENKLİ SU MALZEMELER 1 adet bardak Bir miktar su Gıda boyası Mum Çakmak Tabak Kaşık DENEY AŞAMALARI ilk olarak tabağı suyumuzu dökelim suyumuzun biraz renklenmesi için içerisine gıda boyası koyuyoruz ve kaşık yardımıyla karıştırıyoruz.Karıştırma ile birlikte tabağın içerisindeki suyumuzu renklendiğini görüyoruz.Bu sırada yanda mumu yakalım ve mumu renklendirilmiş olan suyun içerisine koyalım. Bardağı üzerine kapatalım.Yanan mumu ve suyu gözlemleyelim. BEKLENEN SONUÇ Mum belirli süre sonra söner ve su yükselir. Bardak içindeki hava basıncı azalır. Çünkü mum bardak içinde yandığından dolayı oksijeni tüketmiştir . Bardak içindeki oksijen bittiği için (oksijensiz ortamda yanma olmayacağı için) bardak içinde basınç azalır, dış basınç daha fazla olur ve dışardan içeri doğru su kayar.

DENEYİN ADI YÖN DEĞİŞTİREN OKLAR MALZEMELER Temiz şeffaf bir bardak Bir miktar su Bir kağıdın üzerine çizilmiş veya baskı alınmış iki ok DENEY AŞAMALARI Üstünde ok olan kağıdı duvara paralel ve durabilecek bir şekilde koyalım. Kağıdın üzerindeki okların yönüne bakın ve okların önüne temiz bardağı koyarak tekrar bakın. Belki okların biraz eğildiğini gördünüz ancak yön değiştirmediler. Şimdi suyu yavaşça bardağa dökmeye başlayın ilk ok şeklinin hizasına geldiğinde tekrar bakın. Oklardan biri ters tarafa bakmaya başladı. Suyu biraz daha doldurun ve diğer okun da yön değiştirdiğini görün. BEKLENEN SONUÇ Optik ve yansıma ışığın suda kırılmasını evimizde gözlemleyebilmektir.

DENEYİN ADI SU İÇİNDEKİ CİSİMLER DAHA YUKARIDA GÖRÜNÜR MALZEMELER 2 adet özdeş cam bardak 2 adet madeni para su DENEY AŞAMALARI Cam bardakların içine madeni paraları koyalım.Cam bardaklardan birini su ile dolduralım ve cam bardakları yan yana koyalım.Her iki cam kaba yukardan kuş bakışı bakalım. BEKLENEN SONUÇ Su içindeki cisimlere yukardan bakıldığında yakında görülmesinin nedeni ışığın kırılmasıdır.

DENEYİN ADI KATI,SIVI VE GAZ SIKIŞTIRILABİLİR Mİ? MALZEMELER 3 adet şırınga 1 adet katı madde(taş,vb) 1 miktar su DENEY AŞAMALARI Şırıngaların birine katı bir madde , birine sıvı madde ,diğerini ise içerisinde biraz boşluk bırakacak şekide hazırlayalım.Sonrasında ise şırıngaları piston kısımlarından itelim. Pistonun ilerleme durumuna göre değişimleri gözlemleyelim. BEKLENEN SONUÇ Sert katı maddeler ve sıvılar sıkıştırılamazken, gaz sıkıştırılabilir özelliktedir.

DENEY ADI PİSAGOR ADALET KUPASI MALZEMELER Pet bardak Pipet Boş kap Su DENEY AŞAMALARI Bardağın tabanı pipetin geçebileceği şekilde delinir. Pipet u şeklinde katlanarak yapıştırılır, Pipet bardağın içinden geçirilir ve sağlamlaştırılır. Bardağın içine su doldurulur. BEKLENEN SONUÇ Bardağın içine belirli miktarın üzerinde su döküldüğünde bardağın içindeki suyun tamamı dışarı akar. Pisagor adalet kupasıyla \"aza kanaatt etmeyen çoğu bulamaz\" mesajını vermiştir.

DENEY ADI ELEKTRİKLENEN BALON MALZEMELER Balon Tuz DENEY AŞAMALARI Balonu şişirelim. Şişirdiğimiz balonu saçımıza sürtelim. Bu eylemden sonra balonu tuz dolu tabağa yaklaştıralım. BEKLENEN SONUÇ Balon saça sürtüldüğünde balon negatif yüklü bir hale gelir. Tuza aklaştırıldığı zaman tuzlar balona yapışır. Statik yük dağıldığında ise yapışma durumu son bulur.

DENEY ADI MİSKETLERLE OYNAYALIM MALZEMELER Bilyeler Düz zemin DENEY AŞAMALARI Bilyelerden bir kaçını toplu olarak bir yere bırakalım. Sonra bir tane bilyeyi alarak duran bilyelere çarptıralım. Duran bilyelerin ve elimizden çıkan bilyenin hareketini gözlemleyelim. BEKLENEN SONUÇ Hareketli bilye sahip olduğu enerjiyi duran bilyelere aktarmış ve onların hareketlenmesini sağlamıştır. Hareket enerjisi, cismin hareketine devam etmesini sağlar. Ancak bir süre sonra sürtünme kuvveti bu enerjinin farklı bir enerjiye dönmesine enden olur. Cisim bir süre sonra hareket etmez ve duru.

DENEY ADI YÜKSELEN SU MALZEMELER Mum Su Bardak Cam tabak Ateş DENEY AŞAMALARI İlk önce tabağın ortasına bir adet mum koyun. Ardından mumun boyunu geçmeyecek kadar su doldurun. Şimdi mumu yakın. Bardağı mumun üzerine kapatın. Mum alevinin durumunu gözlemleyin. BEKLENEN SONUÇ Yanma olaylarında havadaki oksijen ile yanan maddedeki karbon ve hidrojen reaksiyona girer. Kısa bir süre sonra mumun yanması için yeterli oksijen kalmadığından mum söner. Bu nedenden dolayı bardak içindeki basınç düşer. Atmosfer basıncı nedeniyle de su yükselir.

DENEY ADI YOĞUNLUK FARKI MALZEMELER 1 bardak sıvıyağ 1 su dolu bardak 1 boş bardak DENEY AŞAMALARI Suyu önce boş olan bardağadolduruyoruz. Daha sonra üzerine sıvıyağı ekliyoruz.Gözlemler,mizi kaydediyoruz. BEKLENEN SONUÇ Boş bardakta su ve sıvıyağın karışmadığını gözlemledik. Sıvıyağın su üzerine çıktığını ve suyun altta kaldığını görmüş olduk.

DENEY ADI YÜZER Mİ BATAR MI MALZEMELER Bir adet kabuklu limon Bir adet kabuksuz limon İki bardak su DENEY AŞAMALARI Limonu önce kabuklu olarak bir bardak suyun içerisine atıyoruz. Daha sonra diğer bardağa aynı miktarda su koyup içersine kabuksuz şekilde limonu koyuyoruz. Deney sonucunu gözlemliyoruz. BEKLENEN SONUÇ Deney sonucunda kabuklu limonun suyun üzerinde kaldığını kabuksuz limonun ise suyun içerisinde battığını gözlemlemeyi bekliyoruz. Çünkü kabuklu limon içerisinde hava kabarcıkları olduğu için hacminin daha fazla olduğu bu nedenle yoğunluğun azaldığı gözlemlenir.

DENEY ADI FARKLI ORTAM FARKLI SES MALZEMELER 5 adet farklı su seviyelerinde su bardağı Kalem DENEY AŞAMALARI Özdeş bardaklara farklı seviyelerde su doldurulur. Bir kalem yardımıyla sırasıyla bardaklara vurularak çıkan sesler dinlenir. BEKLENEN SONUÇ Deney sonucunda su seviyesi farklı olan bardaklarda farklı ses çıktığı gözlemlenir. Çünkü bardak değiştikçe farklı ses kaynağıda değişecek ve sesler farklılaşacaktır.

DENEY ADI İÇ İÇE BALONLAR MALZEMELER 1 kaşık şeker 1 su dolu bardak 1 boş tabak Bir miktar deterjan pipet DENEY AŞAMALARI Deterjan , su ve şeker boş bir tabakta karıştırılır. Bir pipet yardımıyla tabağa üflenerek iç içe patlatmadan balonlar şişirilir. BEKLENEN SONUÇ Sıvılara etki eden çekim kuvveti arttırılarak iç içe balonlar şişirilir. Şişirilen balonlar patlamadan arttırılabilinir.

DENEY ADI ASİDİN YUMURTAYA ETKİSİ MALZEMELER 2 adet yumurta Su Sirke DENEY AŞAMALARI Yumurtayı bir su içerisinde bir de sirke içerisinde bekleterek oluşan sonuçları gözlemledik. BEKLENEN SONUÇ Sirke içinde bekleyen yumurtanın kabuğu yumuşak olacaktır. Su içinde bekleyen yumurtanın kabuğu ise sert bir şekilde kalacaktır. Bunun sebebi ise sirkenin asit özelliğinin olması.

DENEY ADI SU VE NİŞASTA DENEYİ MALZEMELER 1 Su bardağı nişasta 1 Su bardağı su DENEY AŞAMALARI Su ve nişastayı karıştırıp hamur kıvamına getirerek oluşacak olan durumları gözlemleyelim. BEKLENEN SONUÇ Su ve nişasta karışımına basınç uyguladığımız zaman katı hale gelmesi , basınç ortadan kalkınca geri sıvı hale gelmesini bekleriz.

DENEY ADI BİRBİRİNE KARIŞMAYAN SIVILAR MALZEMELER Bardak zeytinyağı su Kaşık DENEY AŞAMALARI Bardağa yarısından biraz fazla su ile dolduruyoruz. Daha sonra kalan kısmı zeytinyağı ile dolduruyoruz ve karıştırıyoruz. Sonrasında sonucu gözlemliyoruz BEKLENEN SONUÇ Birbirinin içerisinde tamamen karışmama, ayrık durma olayı yoğunluk farkından kaynaklanmaktadır. Suyun yoğunluğu yağın yoğunluğundan büyük olduğu için su dibe çöker, yağ ise suyun üstüne çıkar.


Like this book? You can publish your book online for free in a few minutes!
Create your own flipbook