TENİSEYLÜL 2021 | TENİS NEDİR? NASIL OYNANIR? ZEHRA DEMİRCİ TENİS NEDİR? NASIL OYNANIR? Raket ve topa ihtiyaç duyulan tenis sporu isteğe göre 2 ya da 4 kişi ile takım oluşturularak oynanmaktadır. TENİS TARİHÇESİ TENİS KORTU SAHA ÖLÇÜLERİ Tenis kortu uzunluğu 23,77 m ve genişliği 10,97 m olmak üzere dikdörtgen şeklindedir. Bu ölçüler tenis topunun oyunda kaldığı alanı ifade eder. Kenarlardaki boşluklar ayrıca belirtilmiştir. TENİS KURALLARI TENİS TERİMLERİ PAFİAL
KORT TENİSİN TENİSİ TARİHÇESİ Kort Tenisi Tenisin oldukça eskilere dayanması, eski dönem insanlarının da hedef sporlarına olan ilgi ve yatkınlıklarını göstermektedir. Birçok Olimpik bir oyun olan spor dalının erkeklere yönelik olması kadınları spor alanında geri teniste amaç topu ağ planda bırakırken, tenisin kadınlar tarafından da oynanabilir olması, üzerinden karşı rakibin kısa sürede büyümesine ve gelişmesine neden olmuştur. İlk tenis sahasına ulaştırmaktır. karşılaşmalarının raket yerine elle yapılması, raket ihtiyacının Var oluşu 1800'lü yıllara zorunluluğunu göstermiştir. Topa el ile belirli bir hızla vurmak elin dayanan tenis her yaş acımasına neden olmuştur. Buna önlem olarak ellerin sarılması grubundan kişiye uygun yöntemi uygulansa da, ellerin incinmesini önlemeye yetmemiştir. bir spor dalıdır. Tenisin tarihine baktığımızda Tahta raketler daha sonra ortaya çıkarılmış ve tenis sporu nedeniyle ilk olarak İngiliz Walter C. Wingfield ellerin zarar görmesi engellenmiştir. tarafından oynandığını görmekteyiz. 2 ya da 4 kişi ile oynanan teniste, rakete ve topa Tenis ülkemizden ziyade dünya ülkelerinde oldukça başarı ile ihtiyaç vardır. Her yıl 23 Şubat, Tenisçiler gerçekleştirilen sporlardan biridir. Bu noktada geçen yıllarda Günü olarak kutlanmaktadır. Türkiye’den tenis turnuvalarına katılıp başarılı olan pek çok kişi vardır. Tenis alanında her yıl mutlaka önemli gelişmelere imza atılmıştır. İlk Turnuva Fransa ve Avustralya'da federasyonlar kurularak, tenis ulusal bir spor dalı olarak benimsenmiştir. Her yıl 23 Şubat gününde kutlanan İki veya dört kişilik Tenisçiler Günü, tenis patentinin bu günde alınmış olmasından oynanan bir spor olan kaynaklanmaktadır. Tenisin şekil itibari ile ağır bir spor olmaması tenisin sahasını kort adı bayanların da bu alanda gelişmesine fayda sağlamıştır. Dünyaca ünlü verilen dikdörtgen bir tenis şampiyonları arasında kadın oyuncular, bu güne kadar alan oluşturmaktadır. ülkelerine birçok başarı kazandırmıştır. Fransa ve Amerika bu konuda Çıkış tarihi 1873 olan oldukça başarılı tenisçilere sahiptir. tenis, İngiliz Walter C. Wingfield tarafından ilk kez oynanmıştır.İlk yıllarda sadece keyif için oynanan tenis, zamanla gördüğü ilgi nedeniyle profesyonel olarak oynanan bir spor halini almış ve çeşitli turnuvalar düzenlenmiştir. Bu noktada Londra ilk tenis turnuvasına 1877 yılında ev sahipliği yapmış ülkedir. Tenis Federasyonu Daha sonraki yıllarda Avustralya ve Kanada gibi ülkeler de bu popüler sporu oynamaya başlamıştır. Ülkemizde de ilk kez tenis karşılaşması İngilizler tarafından yapılmıştır. Ancak ülkemizde yapılan turnuvada çelik kupayı kazanan kişi Suat Subay adında bir Türk olmuştur. Ülkemizin de tenis sporu ile yakından ilgili olması ve turnuvalarda kupa kazanılması, 1924 yılında Türkiye Tenis Federasyonu’nun kurulmasına neden olmuştur.
TENİS NEDİR NASIL OYNANIR Raket ve topa ihtiyaç duyulan tenis sporu Profesyonel olarak tenis sporunu yapanların yanı isteğe göre 2 ya da 4 kişi ile takım sıra, keyif amaçlı amatör olarak oynamak oluşturularak oynanmaktadır. Ellerinde isteyenlerin tenis hakkında bilmeleri gereken bulunan tenis topunu raket aracılığı ile karşı birçok detay vardır. Oyunun oynanış şekli son rakibin sahasına atmak, tenis sporunun en derece kolay gibi görünse de, belli bir kural temel amacıdır. 3 set sayısı dahilinde oynanan çerçevesinde olması gereken oyun, oldukça dikkat tenis 1800 yılında keşfedilmiş keyifli spor gerektirmektedir. Rakiplerden bir tarafın servis dallarından biridir. Kort yüzeyi, çim, toprak ya atışı ile başlayan tenis karşılaşması, iki kişi ya da da beton olarak farklı alternatifleri olan dört kişi olarak oynanabilir. Servis sırası rakipler sahalarda oynanabilmektedir. Standart bir arasında belli bir düzen içinde sırasıyla devam tenis kortunun uzunluğu 23,77 metre, genişliği eder. Servis atışının hatalı olmasından dolayı, ise 10,97 metredir. Maçın kazananı en çok set topun karşı takım oyuncularına ulaşmaması ve alan oyuncu olarak belirlenmektedir. topun filede kalması durumlarında, oyuncuya Beraberlik söz konusu olduğunda setler ikinci kez servis atma hakkı tanınır. Art arda uzatılmaktadır. tekrarlanan bu servis hatası puan kaybedilmesine neden olmaktadır.
KORT TENİSİNİN MUCİDİ WALTER C. WİNGFİELD Walter Clopton Wingfield spor tarihçilerine göre, günümüzde oynanan kort tenisinin mucidi olarak kabul edilmektedir. Daha önce temelleri atılmış olan tenise, çimde oynanması fikrini ekleyerek, modern tenisin doğmasını sağlayan kişi olmuştur. 16 Ekim 1833’de Montgomeryshire’de Rhysnant Hall’da dünyaya gelen Walter Clopton Wingfield, 18 Nisan 1912’de vefat etmiştir.
TENİS TOPU Tenis topunun ağırlığı: 56,70 - 58,47 gr arasında olmalıdır. Tenis topunun çapı: 6,35cm - 6.67cm arasında olmalıdır. Top 254cm yükseklikten beton bir zemine bırakıldığında, 135cm ile 147cm yüksekliğe sıçramalıdır. Topun 8,165kg'lık bir yük altında, içeri doğru deformasyonu (şekil değiştirmesi) 0,65cm ile 0,74cm, aksi istikametteki deformasyonuda 0.89cm ile 1,08cm arasında olması gerekir. Bu rakamlar topun üç ayrı eksenine tatbik edilen yük karşısında, elde edilen ölçümlerin ortalamasıdır. İki ayrı ölçüm arasındaki fark her seferinde 0,8 cm'den fazla olmamalıdır.
TENİS RAKETİ Raket seçimi, tenis oyununu çabuk, etkili ve doğru öğrenmenin temelini oluşturur. İlk raket almaya karar verdiğinizde, kesinlikle ucuz, adi raketler almamalısınız. Eğer böyle yaparsanız, hem tenis temel vuruşlarını öğrenmede ve etkili vurmada zorluklarla karşılaşır hem de ileri ki safhalarda raketinizi değiştirmek zorunda kalabilirsiniz.Bu size zaman kaybettirecektir. Size uygun kaliteli bir raket alıp, uzun süre kullanmak, vuruşlarınızın kötü ve verimsiz olmasını önleyecek ve tenis oynamaktan zevk almanıza yardımcı olacaktır. Öyleyse kendinize en uygun tenis raketini seçmede; elinize uygun olmasına ve kaliteli bir raket olmasına özen göstermeliyiz. Bir raket almaya karar verdiğinizde, raketin özelliklerine dikkat etmeden önce kendi oyun stiliniz, oyunculuk düzeyiniz, raketi sallama hızınızı belirlemelisiniz.
TENİS KORTU STANDART TENİS KORTU ÖLÇÜLERİ NEDİR? Tenis kortu uzunluğu 23,77 m ve genişliği 10,97 m olmak üzere dikdörtgen şeklindedir. Bu ölçüler tenis topunun oyunda kaldığı alanı ifade eder. Kenarlardaki boşluklar ayrıca belirtilmiştir. Kortun tam ortasından 1,07 m yükseklikteki iki adet direğe asılı olan bir file geçmelidir. Orta yüksekliği 0,91 m ve uzunluğu 12,80 m olması gereken file, topun içinden geçemeyeceği kadar küçük deliklere sahip ve gergin olmalıdır. Ağın asılı olduğu çelik telin veya kordonun çapı en fazla 0,8 cm, file bandının genişliği ise en fazla 5 cm olarak belirlenmelidir. Çelik tel, her iki yanından da aşağıya doğru en az 5 cm ve en çok 6,35 cm olacak şekilde tasarlanmalıdır. Tek oyun sahası için bazı özellikler değişiklik göstermektedir. Sahanın eni 8,23 m ve file uzunluğu 10,06 m olmalıdır. Tek oyun sahası her iki yandan 1,37’şer metre daha dardır. Sahayı çevreleyen arka çizgilerin genişliği 10 cm, yan ve diğer çizgiler ise 2,5-5 cm arasında tercih edilmelidir. Fileye paralel olarak 6,40 m mesafede servis çizgileri yer almalı, bu çizgiler arka çizgiye 5,49 m uzaklıkta olmalıdır. Servis çizgileri ve yan çizgiler arasında kalan alan bir çizgi ile iki eşit parçaya bölünerek servis sahaları oluşturulmalı, orta servis çizgisi adı verilen bu sınırın eni de 5 cm olmalıdır. Servis çizgisiyle aynı hizada, orta çizgilere dik gelen noktalar orta işareti olarak adlandırılır ve standart ölçüleri, en 5,08 cm ve uzunluk 10,16 cm olacak şekildedir. Tenis kortu ölçüleri için arka ve yan boşluklar ise şöyledir; arka çizgi ile kortun en dış sınırı arasında bırakılan mesafe en az 6,40 m, saha yanlarında bırakılan mesafe ise en az 3,66 m olmalıdır.
TENİS KURALLARI Bir oyuncu tarafından rakibe doğru atılan top rakibin topa vurmasından önce atıldığı yarı sahanın içerisinde sekerse, oyuncu topa vuramazsa, oyuncu topa vurduktan sonra top fileye çarparsa, oyuncu topa vurduktan sonra top kort dışına çıkarsa, top oyuncunun vücuduna değerse, top rakete birden fazla kez değerse ya da raket fileyi geçerse, faul olur ve atış tekrarı yapılır.Tekrarı yapılan atışta da bu yasaklardan birinin yaşanması halinde atış sırası karşıya geçer. Tenis üç ya da beş set olmak üzere oynanan bir spor olup üç setlik maçlarda setlerden ikisini, beş setlik maçlarda ise setlerin üçünü alan taraf maçı kazanır.Maçta ilk alınan sayıyla sporcu(lar) 15, ikinci atılan sayıyla 30, üçüncü atılan sayıyla da 40 puana ulaşırlar. Dördüncü puanın alınmasıyla set kazanılır. Eğer iki taraf da aynı puana gelirse maç berabere kalır.Taraflardan birinin servis kullanmasıyla başlayan tenis maçında servis atışı sıra ile yer değiştirir. Servis, belirlenen çizginin arkasından belirlenmiş kurallar dahilinde yapılmalıdır. İlk servis soldan, ikinci servis sağdan atılmalıdır.Servis kullanılırken top fileye takılırsa, top alandan dışarı çıkarsa, ya da servis karesi dışında bir kısma giderse faul olur ve ikinci bir servis hakkı tanınır. Hatalardan birinin tekrarlanması halinde servis şansı karşı tarafa geçer ve oyuncu puan kaybeder. KORT ÇEŞİTLERİ Toprak kortlar: Tenis oynamanın en zor olduğu zeminlerden biri olarak bilinirler. Toprak kortların oyuncuları zorlamasının nedeni topun zemin üzerindeki hareketlerinin karakteristiğinin farklılık göstererek beklenmedik yönlerde sekebilmesidir. Sert ve çim kortların aksine bu kortlarda yüzey sabit olmayışı da işleri daha da zorlaştırır. Toprak zeminli kortlar profesyonel turnuvalarda en çok kullanılan kort tiplerindendir. Çim kortlar: Suni çim zeminden oluşan çim kortlar, bakım maliyetleri ve zahmeti nedeniyle en az tercih edilen kort türlerindendir.Çim kortlar topun yükseğe sekmesini engelleyerek, oyunda topun zemine yakın yüzeyde kalmasına yardımcı olur. Düz vuruşlar konusunda başarılı olan tenisçiler çim kortlarda daha avantajlı olacaklardır. Sert zeminli kortlar: Zeminin bakım maliyetinin çok düşük olması nedeniyle tüm dünyada en sık karşımıza çıkan kor türüdür. Spin ve flat oyun tarzını benimsemiş oyuncular için ideal olan bu kortlara hemen her yerde rastlamanız mümkündür.
TENİS TERİMLERİ Servis: Oyuncunun belirli yerden belirli kurallar dahilinde elinde bulunan topu havaya atıp rakip yarı sahaya gönderdiği atıptır. Serviste top raketsiz ele alınır. Top ve raket paralel bir şekilde tutulur. Servis bölgesine geçilir ve top iki kol boyu yükseğe atılır. Aşağı düşmekte olan topa raketle vurulur. Raket ne kadar hızlı gerilir ve ne kadar güçlü vurulursa servis o kadar başarılı olmuş olur. Forehand: Tenisteki temel vuruşlardan biri olup raketin bulunduğu elin içi rakibe doğru bakacak şekildeyken yapılan vuruşa verilen isimdir. Forehand vuruşu yapılırken oyuncu kolunu geriye çekmeli ve gergin tutmalıdır. Bu vuruşta bacaklar bükük ve paralel şekilde durmalıdır. Bu vuruşta raket dizlerin alt kısmında durmalı ve topa bu şekilde hamle yapılmalıdır. Backhand: Tenisteki önemli vuruşlardan biri olup raketin geriye doğru çekilerek raketi karşıya doğru bakacak şekilde tutmak vasıtasıyla yapılır. Bu vuruş esnasında dizler paralel ve hafif kıvrık durmalı, topa vururken dizlerin ön kısmından destek alınarak raket iki elle tutulmalı ve atış o şekilde gerçekleştirilmelidir. Tie-break: Tie break sadece belli turnuvalarda uygulanan bir kuraldır. 6-6′lık beraberlik durumunda oynanan oyundur. İki farkla önde olmak koşuluyla yedi sayı alan kazanır. Eğer bir oyuncu 7 sayıya ulaştığında arada 2 fark yoksa, oyun oyunculardan biri 2 farkla öne geçene kadar devam eder. Çift Hata: Servis atışında, iki defa arka arkaya kurallara uygun servis atılamaması durumunda(topu fileye takmak ya da servis karesine düşürememek) çift hata olur ve puanı karşı taraf alır. Ace: Teniste Ace kurallara uygun olarak atılan bir servisi rakibin karşılayamaması ve böylece servis atışını yapan oyuncuya direkt olarak puan kazandıran servistir.
DÜNYA REKORLARI 01 En Hızlı Servis 04 Türk Rekortmen Bugüne kadar gerçekleşmiş en Tenis antrenörü, aynı zamanda tenis okulu hızlı servis 13 mayıs 2012 de Güney kurucusu ve sahibi olan Erkan Soysal Kore’de Busan şehrinde oynanmış olan Almanya’da ünlü tenisçi Marc Kevın ATP Challenger turnuvasında oynanmış Goellner’in 180 km hızla attığı 8 tenis olan bir maçta Avustralyalı tenisçi Samuel Groth’a aittir. Servisin hızı topundan 4 ünü hiç sektirmeden elindeki raketi ile yakalayarak dünya rekoru 263 km/saat olup dünya rekoru kırdı.Daha önce de 2009 yılında top kırılmıştır.Bayanlarda ise Tokyo kentinde düzenlenmiş olan TORAY PAN PASİFİC makinesinden atılan 150 km. hızdaki 10 açık turnuvasında 209 km/saat hızla servis atmış olan ABD toptan 3’ünü yakalayarak aynı konuda dünya li Venus Williams’a aittir. Ancak bu rekor hız ölçen radar cihazının resmi sponsora ait olmadığından dolayı WTA rekoru kırmıştı. tarafından onaylanmadı. 02 En Uzun Maç Bugüne kadar oynanmış en uzun tenis maçı Wimbledon Turnuvasında gerçekleşmiştir. Fransız Nıcholas Mahut ile oynayan ABD li John Isner’in maçı tam 11 saat 5 dakika sürdü.22 haziran 2010 salı günü saat 20:13’te başlayan maça aynı gün 23:07 de hava karardığı için ara verildi,Ertesi gün 16:05’te kaldığı yerden başlayan maça saat 23:10 da skor 59-59 iken ikinci ara verildi,24 haziranda 17:48’de üçüncü kez başlayan maç 18:48’de sona erdiğinde dünya rekoru çoktan kırılmıştı. Sonucu 70/68 biten maçın galibi ABD li John Isner’di ve sonunda maçın kule hakemi Muhammed Yahyani’ye ve her iki oyuncuya da özel ödül verildi 03 En Uzun Ralli Almanya!da Bayreuth kentinde Frank Fuhrmann ve oğlu Dennis toplam 10 saat 12 dk. Süren maçta 51.400. kez hiç durmadan topa vurdular. Bu süre zarfında su ihtiyaçları için sırtlarına çanta, yiyecek ihtiyaçları için ise ceplerine erzak koydular.Tabi ki iş bu kadarla bitmiyor. Baba oğul tuvalet ihtiyaçlarını gidermek için de bez kullandılar.Bu şekilde daha önce 25 bin 944 kez topa vurarak kazanmış oldukları rekoru ikiye katlayarak yine kendileri kırdılar.
Ünlü Türk Tenisçiler 1979 doğumlu İpek Şenoğlu, kadınlarda uluslararası düzeyde adını duyuran ilk tenisçimiz olarak dikkat çekiyor. 2002’de başladığı profesyonel tenis kariyerinin henüz ilk üç yılında dünya sıralamasında teklerde ilk 300’e, çiftlerde ise ilk 100’e girmesi o dönem en başarılı tenisçimiz olmasını sağlıyor. WTA turnuvalarında final oynayan ilk Türk tenisçi olan İpek Şenoğlu, çiftler kategorisinde 2009’da Wimbledon’da, 2004’te ABD Açık’ta 3. tura kadar yükselmeyi başarıyor. 31 Ağustos 2009’daki dünya sıralamasında çiftlerde 55. sıraya kadar çıkan Şenoğlu’nun yurt içi kariyerinde tüm yaş gruplarında 41 şampiyonluk bulunuyor. Semerkand doğumlu olan Özbek asıllı tenisçimiz Marsel İlhan, 2004’te Türkiye’ye geldikten sonra 2006’da Türk vatandaşlığı alıyor. 2007’de 321, 2008’de ise 215. sıraya kadar yükselen Marsel İlhan, 26 Eylül 2010’da elde ettiği 96. sıra ile ATP(erkekler) sıralamasında ilk 100’e giren ilk Türk tenisçi olma özelliğini taşıyor. İlerleyen yıllarda rekorunu geliştiren sporcumuz 77. sıraya dek yükseliyor. 2015’te Dubai’de çeyrek finalde Novak Djokovic’e yeniliyor ancak kariyerinde ilk kez bir “Dünya 1 Numarası” maç yapma şansı yakalıyor. Akdeniz oyunlarında gümüş madalyaları bulunan Marsel İlhan, Türk tenisinin kilometre taşlarından biri. 2018 yılında henüz 24 yaşında olmasına rağmen geleceği parlak isimlerden olan Başak Eraydın, 2010’da Avrupa Gençler Şampiyonası’nda çeyrek final oynayarak hem tüm dikkatleri üzerine çekiyor hem de bunu başaran ilk Türk tenisçi oluyor. Bu başarısı ona bir sonraki yıl Grand Slam kapılarını açıyor, gençler kategorisinde tekler ve çiftler mücadelelerine çıkıyor. Farklı ülkelerden eşleriyle çiftlerde başarılı sonuçlarıyla kariyerine başlayan Başak Eraydın, Temmuz 2017’de 170. sıraya yükselerek kariyerinin en yüksek sırasına ulaşıyor. 2018 sezonunda kendi rekorunu kırmayı ve Türkiye’yi daha üst sırada temsil etmeyi hedefliyor. 1996 doğumlu olmasına rağmen Türkiye’ye tarihinde ilk Grand Slam şampiyonluğunu getiren İpek Soylu, çiftlerde 63. sıraya kadar yükselerek dünya sıralamasında en iyi sonucu alan Türk tenisçiler arasında yer buluyor. 2014 ABD Açık’ta İsviçreli Jil Belen ile gençlerde final oynuyor ve 2-1’lik zaferle Türkiye’ye tarihinde ilk kez bir Grand Slam şampiyonluğu kazandırıyor. Roland Garros ve Wimbledon’da da gençler kategorisinde çiftlerde çeyrek finaller oynayan İpek Soylu, 2016 Roland Garros’ta da Çağla Büyükakçay ile birlikte ana tabloya kalarak teklerde Türkiye’nin iki isimle temsil edilmesini sağlıyor. İpek, gelecekte Türkiye’ye birden fazla WTA şampiyonluğu kazandıracak isimler arasında başı çekiyor.
Ünlü Türk Tenisçiler 1989 doğumlu Çağla Büyükakçay, bir Grand Slam ön elemesinde tur atlamayı başaran ilk Türk tenisçi unvanını taşıyor. Çağla, 2016’da Roland Garros’ta elemeleri geçmeyi başarıp ana tabloya kalarak kadınlarda bir ilke daha imza atıyor. WTA turnuvalarında kariyeri boyunca çeyrek final mücadelelerine kadar ilerliyor ancak 2016’daki başarısı onu Türk tenis tarihinde ayrı bir yere taşıyor. 2016 İstanbul Cup’ta önce yarı finale sonra da finale yükseldiğinde ikisini de başaran ilk tenisçi oluyor. Finalde 2-1’lik galibiyet alıyor ve Türkiye’ye tarihteki ilk WTA şampiyonluğunu kazandırıyor. Dünya sıralamasında da 60. sıraya kadar yükseliyor ve Grand Slam’lerde ana tabloda yer alma hakkı kazanıyor. Listede yer alan son ismimiz olan Yankı Erel, 2000’de doğdu ancak altı yaşından bu yana tenis oynuyor. 2018’de kariyeri hızla ilerleyen Yankı, kadınlarda Grand Slam şampiyonluğu bulunan Türkiye’ye gençlerde de aynı gururu yaşatıyor. Gençler sıralamasında ilk 20’ye kadar yükselen Yankı Erel, 2018 Wimbledon’da genç erkeklerde Finlandiyalı Virtanen ile çiftler finaline yükseliyor. Muhteşem uyum yakalayıp rakiplerini deviren Virtanen-Yankı çifti Wimbledon’da kupayı kaldırıyor ve Türkiye artık erkeklerde de bir Grand Slam şampiyonluğu yaşamanın gururunu yaşıyor. 11
PAFİAL
Search
Read the Text Version
- 1 - 16
Pages: