EDİTÖR YAZISI GELECEK RÖPORTAJ EVREN DÜNYANIN SONU FİLM ÖNERİLERİ GELECEĞİN MESLEKLERİ KİTAP ÖNERİLERİ GELECEK NEDİR ? GELECEKTEKİ GERÇEK MEZUN YAZISI
Sevgili Kaşif Dergisi Okurları, Gelişen teknoloji, değişen dünya düzeniyle birlikte hepimiz bir şekilde gelecekte ne olacağını düşünmeye başladık. Çünkü eğitimde, sağlıkta, toplumda, sanayide ve hatta turizmde gelecek bizi hem endişelendiriyor hem de meraklanmamızı sağlıyor. Biraz da bu nedenle dosya konusu olarak “gelecek” üzerinde durduk. Her gün hız kesmeden güncellenen bu akışta biz neler düşünüyoruz, bizce gelecek nasıl olacak? Sürücüsüz araçlar, giyilebilir sağlık ekipmanları, nanoteknoloji ürünleri, rüyaların dijital ortama aktarılması gibi daha pek çok yenilik gelecekte bizleri bekliyor. Şahit olacağımız gelişmeler için şu an kendimizi sadece geleceğe bırakmamız gerekiyor. Keyifli okumalar. Dilrûba NİZAMOĞLU Türkçe Zümre Başkanı Tekden Koleji Adına İmtiyaz Sahibi: Kemal TEKDEN Türkçe Zümresi Adına Proje Sorumlusu: Rasim GİRGİN Yayın Kurulu: Nuri ÖZKAN, Beytullah EREN, Emre Anıl ATABAY, Sevgi GÖK, Dilrûba NİZAMOĞLU, Yazgülü ÜNSAL, Derya BAĞLI Çizgi Editörleri: Sarp Oğuz ÜLGENER, Kaan YOLLU, Selim YILDIRIM, Mert YÜKSEL, Amine Duru YÜRÜMEZ, Zehra ÇELİKPENÇE, EMRE PERÇİN, Gülcihan CANSIN AY, Hira KIRBUĞA
Gelecek deyince aklınıza neler geliyor? Hedefleriniz, hayalleriniz ve hiçbir zaman ağzımızdan eksik etmediğimiz gelecekte daima olacak dediğimiz uçan arabalar. Ama sahiden, gelecek ne demek? Nedir şu “gelecek” diyerek bahsettikleri şey? İnsanın doğasında vardır merak etmek ama bu merak duygusu gerçekten de birçok yeniliğin başlangıcıdır. Belki aramızdaki bazı arkadaşımız farkında bile değildir ancak aslında şu an yaptığımız birçok şeyin karşılığını gelecekte alacağız. Özellikle eğitim, geleceğe yapılan yatırımların en büyüğüdür. Eğer gelecekte daha rahat bir yaşam sürmek istiyorsak çok çalışıp bir meslek sahibi olmalıyız. Tabii bir meslek sahibi olmak sadece bizim geleceğimizi değil, ülkemizin geleceğini de etkiler. Ülkemizi bütün alanlarda geliştirecek şeyler yaparsak onu güçlendirmiş ve kalkındırmış oluruz. Kıymet bilmeliyiz. Kıymet bilmek de geleceğe yatırımdır. Gençliğimizin kıymetini bilip daha çok çalışırsak kendimize daha konforlu bir yaşam kalitesi sunmuş oluruz. Aynı zamanda vatanımızın değerini bilip ülkemizi geliştirecek, ileriye taşıyacak atılımlar yaparak ülkemiz için yararlı bireyler olmuş oluruz. Belki de bu anlattıklarım içinde en çok geçen ve en önemli şeylerden biri de çalışmaktır. Kendimiz için çalışmalıyız, ülkemiz için çalışmalıyız ve geleceğimiz için çalışmalıyız. Unutmayın gelecek bizim elimizde. Gelecek onu inşa edenlerindir. Sizin gelecekle ilgili hedefleriniz ve tahminleriniz neler? Sizce gelecek nasıl bir şey? Gülcihan Cansın AY 6-E
GELECEK HAKKINDA
-DÜNYA GİBİ YAŞANABİLECEK BİR GEZEGEN BULUNABİLECEK Mİ? Emre Anıl ATABAY: Evet kesinlikle bu Mars olur başka gezegen olur buna dair her türlü şeye inanıyorum. Beytullah EREN: Bununla ilgili araştırmalarımız var. Bu yüzden bulunacağını düşünüyorum
-TÜM DÜNYA NÜFUSU YETERLİ SAĞLIK HİZMETİNE ERİŞEBİLECEK Mİ? Emre Anıl ATABAY: Yeterli derecede kaynakların olmayac ağını düşünüyorum. Beytullah EREN: Bunun en yakın örneğini C ovid-19'da gördük bazı ülkeler aşıyı ç ok ç abuk tedarik ederken bazılarına ulaşamadı bile. Bu yüzden adaletli bir şekilde erişemeyeceğini düşünüyorum.
-YAPAY ZEKÂ ROBOTLARI GELECEKTE İNSANLARA NE KADAR BENZEYECEK? Emre Anıl ATABAY: Şu an bile fazlasıyla benziyor gele cekte de bu artarak her şekle bürünebilir.Duygusal yönden henüz tam insan duygularının yüklenmediğini düşünüyorum. Eğer onu da sağlayabilirlerse aynı insan gibi robotlarında ola cağına inanıyorum. Sağlayabilirlerse aynı insan gibi robotlarında olacağına inanıyorum. Beytullah EREN : %100 benzeye cek yani şu anda görüntü itibariyle aynımızı yapmayı başardılar, ama insan kadar duygusal ola c ak mı onu bilemiyorum.
-GELECEKTE KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ NELERİ MEYDANA GETİREBİLİR? Emre Anıl ATABAY: Şu anda yavaştan başladığı gibi ileride kıtlık ve susuzluk olacak. Beytullah EREN: Çok geleceğe gitmeye gerek yok günümüzde örneklerini görüyoruz. Mevsimlerin yerleri değişti, kış kışlığını yaz yazlığını kaybetti. Bir an önce tedbir almazsak olacakları az çok biliyoruz.
- DOĞALAFETLERİ ÖNCEDEN TAHMİN EDEBİLECEK MİYİZ? Emre Anıl ATABAY: Hayır ama birçok şey ilerleyecek. Doğanın bize açıkça sunduğu nimetleri boşa harcadığımız sürece afetlerin devamı gelecektir. Beytullah EREN: Sensörler geliştiği için evet ama biz kendimiz gidip de dere yatağına ev yaparsak o zaman sensörlerin bir önemi kalmaz.
-GELECEKLE ALAKALI FİLMLERDEKİ İLERİ TEKNOLOJİK ÜRÜNLER SİZCE GERÇEKLEŞTİRİLECEK Mİ? Emre Anıl ATABAY: Kesinlikle gerçekleşecek özellikle Amerikan film sektörü Hollywood'un yaptığı senaryoların boşa olduğunu düşünmüyorum. Orada gerçekleşen birçok senaryonun ileride karşımıza çıktığını görüyoruz bence bu insanları geleceğe hazırlamak için bilinçli olarak yapılıyor Beytullah EREN: Bence gerçekleşecek çünkü bundan 10 yıl öncesinde olmaz dediğimiz şeyleri günlük hayatımızda kullanıyoruz.
-GELECEKTE, İNSANLARIN YAŞAM SÜRESİNİN ORTALAMASI ARTACAK MI AZALACAK MI NEDEN? Emre Anıl ATABAY: Azalacağını düşünüyorum her ne kadar bilimsel olarak ilerlemeler gerçekleşse de doğanın kendine ait ve yenilenemez bir enerjiye sahip olduğunu düşünüyorum. Bilim her ne kadar insanın ömrünü uzatmaya çalışsa doğa onu kısaltmaya çalışacak gibi geliyor bana. Beytullah EREN: Yönetemediğimiz bir salgın olmazsa sürenin artacağını düşünüyor. (7/D BEREN AK, Kavin ÖZ, Elif Bade YURDAKUL, Beril ÇERÇİ, Yağmur AYDINGÜLER, Duru DEMİRLİ)
Evren şu an hala büyümekte fakat ileride neler olacak? Bunları kısmen biliyoruz. Bilmediğimiz şeyler bence bildiklerimizden çok daha fazla hatta Sokrates'in dediği gibi \"Bildiğim tek şey hiçbir şey bilmediğimdir.\" gibi olabilir. Bundan 20 yıl önce Plüton gezegendi, sonra cüce gezegen sınıfına girdiği anlaşıldı. Gözümüzün önündeki Plüton’u bile yanlış tanımlıyorsak acaba daha neleri yanlış tanımlayacağız.
Astronomi Neden Gelişmiyor? Astronomi (gökbilimi)' nin gelişmesi için bence rekabet lazım. Eskiden ABD ve Rusya arasında bir çekişme olmuştu ve bu çekişme nedeniyle iki ülke sırasıyla uzayla ilgili araştırmalar yapmaya başladı.
Bana astronomiyi kurtaracak kişi Elon Musk gibi geliyor. Eğer dünya nüfusu böyle artarsa insanoğlunun astronomiye harcayacak parası kalmayabilir. Elon Musk bu maliyeti düşürerek daha zekice bir fikir geliştirmiş gibi. İleride Elon Musk'un şirketi gibi şirketler kurulabilir. 7/C İlter NİZAMOĞLU
GELECEKLE İLGİLİ HER ŞEY
İnsanların Sonu Nasıl Gelecek? Uzaylılar Dünyayı Yok Ediyor Uzaylılar gerçekten var mı? İnsanlar bunu şu an bilmiyorlar ama eğer varsa dünyaya gelip bizimle arkadaş mı olurlar yoksa Uzaya çıkan ilk uydu ‘Sputnik 1’ in içinde düşman mı? 2 tane radyo verici bulunmaktaydı. Uzaylılar sinyalleri alıp gelsinler çay kahve içsinler ama bence bunca insan dünyaya yeter başka ziyaretçi istemeyiz!
İnsanların Sonu Nasıl Gelecek? Robotlar Bip Bop Robotlar bence insanların çok pratik (!) olmalarının bir ürünüdür. Evet ilk yıllarda bunun için hayatı kolaylaştırıyor, ihtiyaçtır Evin ışığını aç, diyebiliyorduk ama şimdi kombiyi yak, yeri ihtiyaçtan çok istek süpür, derken bir olmaya başladı. bakmışız ki hooop emir veren robotlar olmuş. Robot teknolojisi gelecekte çok gelişip insanları ele geçirebilir mi? Sizce bu olabilir mi?
İnsanların Sonu Nasıl Gelecek? Hücrelere Hücum Varsayımlardan biri de nanoteknolojiler o kadar gelişecek ki artık hedef insanlar değil onların hücreleri olabilir. Neden insanların iradeleri Nanoteknoloji ile yüzünden onları yok insanlar etsinler ki? makineleştirilebilir ya da yasal olmayan işler için nanoteknoloji kullanılabilir.
İnsanların Sonu Nasıl Gelecek? Ufacık Bir Virüs Son birkaç yıldır Covid- 19 virüsü yüzünden yaşamlarımız tepetaklak oldu. Hiç beklenmedik ve ciddiye almadığımız bu virüs tüm günlük yaşamımızı etkiledi. Görünen o ki doğal yolla ya da laboratuvarda üretilebilecek bu gibi bir virüslerin tedavisi bulunmazsa insanlık savaşlarını başka boyutlara taşıyabilir ve sonumuz gelebilir.
İnsanların Sonu Nasıl Gelecek? Başka Yaşamlar İnsanlar 2010 yılı DNA yapısıyla oynayarak sentetik yaşam formları yaratmıştır. Bu yüzden artık insanların sentetik yaşam formlarını biyolojik silah olarak kullanılabileceği ve büyük yıkıma sebep olabileceği iddia ediliyor.
İnsanların Sonu Nasıl Gelecek? Canavarlar Böööööö İnsanlar eski çağlardan beri fantastik varlıkların var olduğuna inanmayı sevmiştir. Bu inanışlar günümüzde çok da itibar edilmese de küçük bir ihtimal canavarlar ortaya çıkabilir, tüm dünyayı süper güçleriyle yok edebilir.
İnsanların Sonu Nasıl Gelecek? Alo, Yemek Sipariş Edebilir miyim? Günümüzde pek çok Toprağı görüp nasıl işimizi teknoloji ile ekileceğini bilemeyecek, çözmeye o kadar alıştık suyu yerin altından ki «Sulama sistemi çıkaramayacak, hayvan bahçeyi sula, acıktım besleyemeyecek ve yemek sipariş tuşuna telefonun tuşuna basınca basıp ver.» derken gelecek yemek gelecekte yaşamsal bulamayacağız. Hatta belki becerileri unutma gelecekte teknolojiye o ihtimalimiz çok yüksek kadar bağımlı olacağız ki görünüyor. o olmadan nefes bile alamayacağız. Bu şu an buradaki en garip fikir gibi görünse de gerçekleşme ihtimali buradaki fikirler içinde hiç de hafife alınmamalı.
İnsanların Sonu Nasıl Gelecek? Pek çok farklı inanışa göre dünyanın sonu tıpkı başlangıçta olduğu gibi onu yaratan yüce varlığını tamam kapatın ışıkları demesiyle son bulabilir. Kıyametin alameti, sebebi, zamanı derken Allah`tan ümit kesilmez daha buralardayız mı desek? Amin inşallah… 7/C Ayşe Beril KARABULUT
GELECEĞE DÖNÜŞ 1985 yapımı bilim kurgu, macera ve komedi türündeki filmdir. Bir gencin kazara 1985 yılından 1955 yılına gitmesi ve başına gelenler konu edinir. Yaş sınırı 13+ olmasına rağmen daha alt yaşlar da izleyebilir. Eğer bilimkurgu seviyorsanız bu film tam size göre.
VOL-İ 2008 yapımı bir film. Gelecekte mahvedilmiş, kirli ve kuru bir dünya… İnsanların terk ettiği bu dünyayı temizlemeye çalışmak için gelmiş robot Vol-i ‘dir. Pixar tarafından yapılmış animasyon filmidir. Yaş sınırı 6+.
MATRİX Gerçek hayatın bir simülasyonu olan “Matrix” yaratıldı. Bu korkunç gerçeği ortaya çıkaran kırmızı hapı aldıktan sonra Neo, makineleri yıkmak için Morpheus ve Trinity'ye katılır. Günümüz hayatın gerçek mi yoksa makineler tarafından oluşturulmuş simülasyon mu sorusu günümüzde hala tartışılmaktadır.
ZAMANA KARŞI 25 yaşına gelen insanların, yaşlanmayı durdurmak için var güçleriyle çalışmak zorunda olduğu bir gelecekte geçen filmde, zaman gerçekten para ve güç demek. Zamanın rahatlıkla satın alınabildiği bu sistemde zenginler sonsuza kadar genç kalarak yaşarken fakir ve güçsüz olan ise… 7/C Nil Deniz KÜÇÜK
6/E Hira KIRBUĞA
ZAMAN BİSİKLETİ- BİLGİN ADALI Zaman içinde dolaşabilen bir bisikletiniz olmasını istemez miydiniz? Bisikletinize atlayıp, eski çağlara kadar gidip dünyanın ilk günlerinde yaşayan insanları yakından görmek hoşunuza gitmez miydi? Yağmur ve Damla, işte böyle bir Zaman Bisikleti icat eden iki kardeş. Değişik bir bisiklet bu. Babalarıyla birlikte sık sık bisiklete atlayıp eski çağlara gidiyorlar. Günümüzden tam yüz bin yıl öncesine. Akdeniz’in en güzel kentlerinden biri olan Antalya’nın biraz ötesindeki Karain Mağarası’nın yakınında duruyorlar. Orada, bugünkü insanların ataları olan ilk insanları görüyorlar. Çuka ile Anin de bu mağarada yaşayan iki kardeş. Bu iki kardeşin en önemli özelliği, gördükleri şeylerden kimsenin akıl edemeyeceği sonuçlar çıkarıp yeni buluşlar yapmak. Yüz bin yıl öncesinde iki kardeş: Çuka ile Anin, yüz bin yılın bugününde de yine iki kardeş: Yağmur ile Damla ve yaşayacağınız ilginç serüven. Türkçe Zümre Başkanı Dilrûba NİZAMOĞLU
Türkçe Zümre Başkanı Dilrûba NİZAMOĞLU
GELECEĞİN MESLEKLERİ
Her geçen gün gelişmekte olan teknoloji ile çoğu meslek varlığını yitiriyor. Öte yandan büyüklerimiz, “Büyüdüğünde ne olacaksın?” diye sorduklarında az bilinen meslekler söylüyoruz.
Eski zamanlarda kemiklerimizdeki bir sorunu göremiyorduk. Ama artık röntgen cihazları sayesinde rahatlıkla görebiliyoruz. Tıp gibi pek çok alanda teknolojinin gelişimi ve kullanımı normal hayatta kolaylık ve de zaman tasarrufu sağlamaktadır.
Teknoloji geliştikçe mesleklerin nasıl ismi ve türleri değişiyorsa zaman ilerledikçe günümüz mesleklerini kaybediyoruz.
. Teknolojinin getirdiği mesleklerin yararları: Yeni iş kolları ve evden çalışma gibi yöntemler ortaya çıkmıştır. . Zararlı yönleri: İnsanlar genel olarak işsiz kalacak ve ekrana uzun süre bakmak yüzünden göz ve omurga ile ilgili hastalıklar meydana gelecek hastalıkları meydana gelecek. (6/B Sare BULUŞ, Yağmur YEŞİLÇİMEN, Zehra YILDIRIM)
Gelecek Nedir? “Gelecek nedir?” diye hiç sordunuz mu kendinize? Normalde günlük hayatımızda kullandığımız gelecek kavramı, tarihte bizim daha sonraki zamanların anlamına geliyor. Ancak geleceğin çok farklı başka anlamları da var. Gelecek, sadece tarihin sonraki zamanları değil, davranışlarımızın aynı zamanda karşılığıdır. Bir davranışın sonuçlarını gelecekte alırız. Bazılarınız “Davranışlarımızın bazılarının sonuçları gelecekte gelmiyor ki!” diyebilir ancak orada düşünmediğiniz bir bölüm var. Şu an bu yazıyı okurken geçirdiğiniz her saniye zaman değil mi? Aynı zamanda 5 saniye sonra okuyacağınız yer de geleceğe girmez mi o zaman? Yukarıda anlattıklarımdan yararlanılarak aslında geleceğin bir gün, bir hafta veya bir yıl olması gerekmediğini anlayabiliyoruz. Bununla alakalı Robert Kiyosaki’nin bir sözü vardır: Gelecek yarın yaptığın ile değil, bugün yaptığın ile belli olur.
Gelecek aynı zamanda dinîdir. Müslümanlıkta Allah dışında kimsenin geleceği bilemeyeceğine inanılmaktadır. İslam’daki dört büyük meleğin arasında, kıyametin koptuğunda Sur denilen alete üfleyecek olan İsrafil (A.S.) bile kıyametin ne zaman olacağını bilmediği bize Kur’an-ı Kerim aracılığıyla söylenmiştir. Geleceğe biraz da basit yaklaşalım. Çok ama çok basit yaklaşalım. O kadar basit yaklaşalım ki bu kadar basit olacağını düşünmemiş olmanı sağlayalım. Gelecek aynı zamanda “Gelmekte olan” anlamındadır. Gelmekte olan bir şey şu anda geliyor anlamına da geliyor. Yani bu yönünden, en basit yönünden, bakarsak geleceğin aslında şimdiki zamana dönebileceğini biliyor muydunuz? “Gelecek” kavramının aslında çok daha karmaşık bir yapısı vardır ancak kesin olarak bilinen bilgiler bunlar. Çünkü başta dediğim gibi, geleceğin birçok anlamı vardır. Gelecek, daha gelmemiş olan, yaşanacak zamandır. Var olan her şeyin kategorize olmasıdır. 7/D Doruk KARACAOĞLU
GELECEKTEKİ GERÇEK Geçmişten günümüze kadar insanlar birçok şey bulmuş ve geliştirmiştir. Bu gelişim ve gelişimin temel unsuru hayal etmektir. Başarı hayal etmekle yakalanır. İnsan hayal edince onu gerçekleştirmek için uğraşır. İnsanoğlunun her zaman bir hedefi vardır. Bu hedeflere yön veren hayal gücünün etkisi büyüktür. Kişinin hayalini kurduğu, tasarlayıp planladığı şeylerin gelecekte karşısına nasıl çıkacağı da ayrı bir heyecan yaratır.
İnsanoğlunun merakı geleceğinde nasıl bir yaşama sahip olacağını bilmektedir. Bir düşünsenize bundan 2000 yıl sonra yaşamımız nasıl olacak? Uzay teknolojisi, iletişim teknolojisi, ulaşım teknolojisi vb. teknolojiler günümüze göre çok daha fazla gelişmiş olacak. Örneğin uçan arabalar, dünya içinde ışınlanma teknolojisi, asistan robotlar, kişisel uzay gemileri, hologramlı cihazlar insanların hayatını kolaylaştıracak. İnsanlık tarihinin en tekno çağı yaşanacak. Tüm bu araçları kullanmak için enerjilerden farklı olarak uranyum enerjisine ihtiyaç duyulacak. Zaten 2000 yıl sonrasında uranyumdan başka kullanılacak bir enerji kaynağı olmayacak. İnsan ve kullanılacak eşya sayısı fazla olduğu için çok fazla uranyuma ihtiyaç duyulacak. Bu nedenle insanoğlu neredeyse dünyadaki bütün uranyum kaynaklarını da sömürmüş olacak. Bu durum büyük teknolojilere sahip olmamıza rağmen enerji olmadığı için elimizdeki araçları kullanamamamıza neden olacak.
Evlerin önünde yatan uzay gemileri ve uçan arabalar, çalışmayan asistan robotlar, enerji yokluğundan kullanılamayan ışınlanma aletleri, iletişimin sağlandığı hologramlı cihazlar insanlık tarihinin en teknolojik çağında insanlığın orta çağ seviyesine gelmesine neden olacak. İnsanoğlu enerjisiz bir teknolojinin kullanılamayacağını acı bir şekilde öğrenecek. İnsanoğlu yaşamaya uygun olan bir gezegen arama ihtiyacı duyacak. Buna en uygun olan aday Mars seçilecek. İnsanlık Mars’ta yaşamak için gerekli alt yapıyı önceden oluşturmuş olsa da, oraya gitmek için uzay araçlarını çalıştıracak uranyumu bulamayacak. Görüldüğü gibi teknolojine kadar gelişirse gelişsin onları çalıştıracak enerji kaynağına ihtiyaç duyacak. Var olan enerji kaynakları doğru kullanılmayıp tükendiğinde en ileri teknoloji bile insanlığa fayda sağlamayacak. Bu nedenle teknolojik olarak ilerlemek kadar enerji kaynaklarının korunmasının da önemi er ya da geç anlaşılacak. 7/E Burak ŞİMŞEK
2021-2022 MEZUN YAZISI Canım okulum Tekden Kolejine beşinci sınıfta başlamıştım. Erkenden başlayan uyum haftasının ilk günü üzerimde bir heyecan vardı. Yeni sınıf arkadaşlarımla tanışıyorum, öğretmenlerim rengârenk okul binasını gezdiriyordu. Müdür yardımcımız Emre Hoca’nın odasında toplu bir sınıf fotoğrafı çektiriyoruz ve heyecandan olsa gerek, o güne dair tüm hatırlayabildiklerim burada sonlanıyor. İşte o gün; hayatımın kilit noktalarından biri olan, ömürlük arkadaşlar edindiğim, her zaman minnettar kalacağım hocalarımla tanıştığım, en mutlu ve en hüzünlü zamanlarımı geçirdiğim Tekden Okullarının öğrencisi oldum. Geriye dönüp baktığımda anlıyorum ki gerçekten şu anda bulunduğum yeri ve geliştirdiğim kişiliği öğretmenlerim özenle bir duvar misali ördü. Henüz ilk yılımdan itibaren defalarca hayvanat bahçesi gezilerine katıldık, bir defasında sınıf arkadaşlarımdan biri, bir diğeriyle şakalaşırken zürafaların arasına düşmesine ramak kalmıştı. Adım Adım Türkiye etkinlileri düzenledik, sosyal bilgiler öğretmenimiz hazırlık için nereli olduğumuzu sorduğunda paniğe kapılıp bir başka şehrin adını vermiştim. Bir arkadaşımın “HEMŞERİM!” diyerek yanıma gelmesi, düştüğüm hatayı kavramamı sağlamıştı. Sınav stresi yaşadığımız son yılımda lunapark gezileri ile rahatladık. İlk hız treni deneyimimi bir okul gezisinde edindim. Dönüş yolunda Avrupa'nın en büyük hız trenlerinden birine art arda 6-7 defa bindiğimizi anlattığımızda öğretmenlerimiz hayretler içerisinde sağlık durumumuzu sorguladı. Yemekhanemizin taptaze yemeklerini özlüyorum. Her zaman lezzetli, sıcak ve sağlıklı bir yemek programımız vardı. Bir dönem masaların arasında dolaşarak yemekhaneyi temiz tuttuğumuzda kek kazandığımız bir sistem vardı. Bizim görev günümüz olmadığı halde arkadaşlarımıza yardım ettiğimiz için yine de kek veren tüm güler yüzlü yemekhane personeline teşekkür ediyorum :)
Lise, karmaşık bir ortam. Çok çeşitli insanlarla tanışıyorsunuz. O kadar farklı ortamlardan gelen insanlarla tanışınca Tekden Kolejinin nezih eğitiminin değerini daha iyi kavradım. Bunca parçalanmış ortaokul anısının yanında ne kadar güzel bir eğitim aldığımı gördüm. Saygı, sevgi, değer eğitiminin yanı sıra akademik eğitimi aşılayan Tekden; gerçekten de sımsıcak bir eğitim yuvası. 5 ve 6. sınıfta sosyal etkinliklerden çıkmıyorken 7 ve 8. sınıfta odağımızı akademik alana yönlendirerek mükemmel bir denge tutturan bir okul. Beni sıfırdan bugünkü bilinçli, görgülü ve mutlu halime yoğuran tüm öğretmenlerime teşekkürlerimi sunuyorum. Kendimi, asla dağılmayacak bir aile tablosunun bir parçası gibi hissediyorum. Bizim öğrencilik zamanımızda ziyarete gelen büyükleri gördüğümde onların ne kadar vefakâr olduğunu düşünürdüm. Şimdi kendim görüyorum ki öğretmenlerimizi özlememek, ziyaret etmemek, dile kolay 4 yılımı geçirdiğim okulumu tekrar tekrar gezme isteğini bastırmak neredeyse imkânsız. Mezuniyet törenim ise tüm bu güzellikleri taçlandırdı. O gün arkadaşlarımı en duygusal hallerini; birçok öğretmenimin, Müdür Yardımcısı Emre Hoca’nın, Müdür Beytullah Hoca’nın ve Genel Müdür Nuri Hoca’nın başka bir yönünü keşfetmiş gibi hissediyorum. Teknofest, Tübitak, MEB Robot ve daha çeşitli alanlardaki projelerime destek gördüm. Yabancı dil alanında en iyi eğitim sistemlerinden birine tanık oldum. Türkçemizi en doğru şekilde kullanmayı öğrendim. Bilimsel ve sosyal tüm araştırmalarda destek aldım. Tüm bunları mümkün kılan, üzerimde emeği geçen tüm öğretmenlerime, yöneticilerime, personellere ve belki de beni birinci dereceden etkileyen arkadaşlarıma tekrar tekrar teşekkür ediyorum. Tekden öğrencisi olmak bir gururdur, bunu yaşamaksa herkese nasip olmuyor. Kıymetini bilelim… BİLGE ATALAY 2021-2022 KÜÇÜKYALI TEKDEN KOLEJİ MEZUNU
Search
Read the Text Version
- 1 - 46
Pages: