Important Announcement
PubHTML5 Scheduled Server Maintenance on (GMT) Sunday, June 26th, 2:00 am - 8:00 am.
PubHTML5 site will be inoperative during the times indicated!

Home Explore PES TYT BİYOLOJİ BRANŞ DENEMESİ

PES TYT BİYOLOJİ BRANŞ DENEMESİ

Published by veKahverengi, 2021-01-28 12:01:31

Description: PES TYT BİYOLOJİ BRANŞ DENEMESİ

Search

Read the Text Version

BRANŞ DENEMESİ FÖYPANORAMİK H E DİYELİ LÜ 35x6 VİDEO ÇÖZÜM Doç. Dr. Dilek Sultan ACARLI Canan ÖZ Davut BÖREKÇİOĞLU Hüseyin ACARLI

TYT / BİYOLOJİ Deneme - 1 4. Aşağıda mitoz bölünme geçirmekte olan bir hücrenin bö- 6. Aşağıdaki tabloda tek ve çift yumurta ikizlerine ait bazı lünme evreleri karışık olarak verilmiştir. özellikler karşılaştırılmıştır. İkizler Tek yumurta Çift yumurta Özellikler ikizleri ikizleri Cinsiyet Cinsiyetleri Farklıdır ancak iki aynıdır. kardeş kadar birbi- Boy uzunluğu rine benzeyebilir. I II III IV Kan grubu Normalde boy uzunluğu aynıdır Farklıdır ancak iki Buna göre numaralı evrelerin gerçekleşme sırası Ten rengi hangisinde doğru verilmiştir? farklı ortamda kardeş kadar birbi- büyürse farklılıklar rine benzeyebilir. olabilir. A) I – II – III – IV B) I – III – II – IV Kan grupları Farklıdır ancak iki aynıdır. kardeş kadar birbi- rine benzeyebilir. C) II – III – I – IV D) III – I – II – IV Normalde ten E) III – II – I – IV renkleri aynıdır Farklıdır ancak iki farklı ortamda kardeş kadar birbi- büyürse farklılıklar rine benzeyebilir. olabilir. Tablodaki bilgilere göre, 5. Aşağıda azot döngüsünün şekli verilmiştir. I. Tek yumurta ikizlerinin boy ve ten renginde farklı- lıkların oluşması modifikasyon örneğidir. Atmosferdeki azot rezervi II. Çift yumurta ikizlerinde farklılıkların oluşması sa- dece ortam ile ilgilidir. III. Tek yumurta ikizlerinde cinsiyet ve kan grubu sa- dece genlerle kalıtılır. Organik ifadelerinden hangileri doğru olabilir? atık NH3 A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III Nitrit P D) I ve III E) I, II ve III Nitrat E S Buna göre, I. Organik atıklar ayrıştırıcılar tarafından inorganik maddelere çevrilir. II. Atmosferdeki azot toprağa denitrifikasyon ile verilir. III. Nitrit ve nitrat bakterileri toprağı azotça zenginleşti- rir. ifadelerinden hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve III E) I, II ve III 4 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / BİYOLOJİ Deneme - 2 5. Aşağıdaki grafikte besin piramidinde yer alan canlılarda 6. Aşağıda iki ayrı aileye ait soy ağaçları ve bazı özelliklerin biyokütle miktarının değişimi gösterilmiştir. kalıtımı verilmiştir. Biyokütle 1. özellik 2. özellik K LM N Canlılar Buna göre, canlılardaki biyolojik birikimin değişimini Buna göre, 1 ve 2. özelliklerinin kalıtım biçimi hangi gösteren grafik aşağıdakilerden hangisidir? seçenekte doğru verilmiştir? A) Biyolojik birikim B) Biyolojik birikim K L M N Canlılar K L M N Canlılar 1. özellik 2. özellik A) Otozomal - Çekinik Otozomal – Çekinik C) Biyolojik birikim D) Biyolojik birikim B) X kromozomu – Baskın Otozomal – Baskın C) Y kromozomu – Çekinik Otozomal – Çekinik D) Otozomal – Baskın X kromozomu – Çekinik E) X kromozomu – Çekinik Y kromozomu – Çekinik K L M N Canlılar K L M N Canlılar E) Biyolojik birikim K L M N Canlılar P E S 6 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / BİYOLOJİ BİYOLOJİ TESTİ Deneme - 4 Bu testte 6 soru vardır. 1. Aşağıda vücutta bulunan bazı organik molekül çeşitleri 3. Aşağıdaki yapılandırılmış gridde hayvanlar aleminde bu- gösterilmiştir. lunan bazı özellikler verilmiştir. 1 2 Açık kan Trake Hormon Enzim dolaşımı solunumu Böbreklerle Tek açıklıklı boşaltım sindirim sistemi 1 ve 2 molekülleri için; Buna göre özelliklerden sadece omurgasız hayvan- larda görülenler kırmızı, sadece omurgalı hayvan- I. biyokimyasal reaksiyonlarda görev alma, larda görülenler mavi boyanacak olursa aşağıdaki şekillerden hangisi oluşur? II. organik yapılı olma, A) B) C) III. endokrin bezlerden salgılanma özeliklerinden hangileri ortaktır? A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) E) D) II ve III E) I, II ve III 2. Aşağıdaki şekilde hücre zarında gerçekleşen kolaylaştı- rılmış difüzyon olayı gösterilmiştir. Taşınan madde P E S Buna göre kolaylaştırılmış difüzyon ile ilgili, I. Hipertonik ortamdan hipotonik ortama doğru ger- çekleşir. II. Taşıyıcı protein kullanılır. III. Sadece yağda çözünen moleküller taşınabilir. ifadelerinden hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) II ve III 9 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / BİYOLOJİ BİYOLOJİ TESTİ Deneme - 5 Bu testte 6 soru vardır. 1. Aşağıda ATP'ye ait bir takım dönüşümler verilmiştir. 2. Öğrenciler biyoloji dersinde organeller konusu ile ilgili bir poster çalışması yapmışlardır. Hazırladıkları posterde çiz- ATP X ADP + P dikleri piramitler aşağıdaki kurala göre oluşturulmuştur. ADP + P Y ATP Or- ganel Buna göre, çeşidi Zar yapısı I. X ve Y hücre içinde gerçekleşir. Görevi II. X ve Y enzim katalizörlüğünde gerçekleşir. Kendini eşleyebilme III. Y endergoniktir. açıklamalarından hangileri doğrudur? Buna göre çizilen piramitlerden hangisi yanlıştır? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III A) B) D) I ve II E) I, II ve III Ri- Lizo- bozom zom Zarsız Tek zarlı Polipeptit sentezi Hücre içi sindirim Eşleyebilir Eşleyemez C) D) Mi- Klo- tokondri roplast Çift zarlı Çift zarlı ATP üretimi Fotosentez Eşleyebilir P Eşleyebilir E S E) Golgi Tek zarlı Salgılama, paketleme Eşleyemez 11 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / BİYOLOJİ Deneme - 5 3. Aşağıdaki şekilde iki yaşamlılar sınıfında incelenen se- 5. Aşağıdaki şekilde atmosferdeki karbon döngüsü gösteril- mender gösterilmiştir. miştir. CO2 Fabrika dumanları Semender canlısı dış görünüş açısından kertenkeleye Ölü çok benzemesine rağmen kertenkele ile aynı sınıflan- organizma dırma basamağında yer almaz. Buna göre, aşağıdaki açıklamalardan hangisi yanlıştır? Buna göre semenderin sürüngenler sınıfında bulu- A) Heterotrof canlılar atmosferdeki CO2yi artırır. nan canlılardan farkları; B) Yanma olayları ile havada CO2 azalır. C) Üretici canlılar atmosferdeki CO2yi azaltır. I. başkalaşım geçirmek, D) Ayrıştırıcılar havadaki CO2yi artırır. II. dış döllenme dış gelişme ile çoğalmak, E) Üreticiler havadaki CO2yi tüketicilerin kullanacağı III. akciğer solunumu yapmak besin şekline dönüştürür. özelliklerinden hangileridir? A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III 4. Aşağıdaki şekilde homolog kromozom ve kardeş kromatit şekilleri verilmiştir. Homolog Kardeş P kromozomlar kromatitler E S Buna göre, aşağıdaki açıklamalardan hangisi yanlıştır? 6. İnsanda boy oluşumu gerçekleşirken baskın genlerin A) Homolog kromozomların biri anneden diğeri babadan (M, N, O, P) her biri boyda 4 cm ek olarak eklenmektedir. gelir. Örneğin: B) Kardeş kromatitler genetik olarak birbirinin kopyasıdır. Genotipi mmnnoopp olan kişinin boyu 160 cm'dir. C) Homolog kromozomların karşılıklı lokuslarında alel MmNnOoPp genotipli olan kişinin boyu 176 cm'dir. genler bulunur. Buna göre MmnnOoPp genotipli olan kişinin boy D) Kardeş kromatitlerin bulunduğu bir hücre kesinlikle uzunluğu kaç cm'dir? diploit (2n) dir. A) 172 cm B) 176 cm C) 180 cm E) Homolog kromozomların yapısında bulunan DNA'la- rın nükleotit dizilişleri farklı olabilir. D) 184 cm E) 188 cm 12 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / BİYOLOJİ Deneme - 6 4. Aşağıda farklı deneyler ve elde edilen sonuçlar verilmiştir. 5. Doğal kaynakların ekosistem dengelerine uygun şekilde • kullanılarak çeşitlilik ve üretkenliklerinde sürekliliğin sağ- Timsah türü ile yapılan çalışmada 34°C'de bekle- lanmasına sürdürülebilirlik denir. tilen 100 yumurtadan 70'i erkek, 30'u dişi yavru çı- karken; 28°C'de bekletilen 100 yumurtadan ise 68 Buna göre, dişi, 32 erkek yavru çıkmıştır. I. Doğal kaynaklar, insan kullanımına sunulan yenile- • nebilen ya da yenilenemeyen kaynaklardır. II. Nüfus artışı doğal kaynakların azalmasında en bü- yük tehdittir. III. Petrol ve doğal gaz yenilenemeyen doğal kaynak- lardır. ifadelerinden hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) II ve III E) I, II ve III Kaplumbağa türü ile yapılan çalışmada 34°C'de bekletilen 100 yumurtadan 65'i dişi, 35'i erkek yav- ru çıkarken; 28°C'de bekletilen 100 yumurtadan ise 20 erkek, 80 dişi yavru çıkmıştır. • 6. Aşağıda verilen soyağaçlarında taralı olarak belirti- len özellik hangisinde X kromozomu üzerinde çekinik Tavuk türü ile yapılan çalışmada 34°C'de bekletilen olarak taşınıyor olabilir? A) B) 100 yumurtadan 51'i erkek, 49'u dişi yavru çıkar- P ken; 28°C'de bekletilen 100 yumurtadan ise 48 dişi, 52 erkek yavru çıkmıştır. E Deney sonuçlarına göre, S I. Timsah ve kaplumbağalarda cinsiyetin ortaya çık- C) D) masında çevre koşullarının etkisi olabilir. II. Tavuklarda cinsiyetin oluşmasında eşey kromo- zomları etkili olabilir. III. Modifikasyonlar cinsiyet oluşumunda etkili olabilir. açıklamalarından hangileri doğrudur? E) A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) I, II ve III 14 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / BİYOLOJİ BİYOLOJİ TESTİ Deneme - 7 Bu testte 6 soru vardır. 1. Hücrelerde normalde hidrojen peroksit, katalaz enzimi ile 2. – Hücre bölünmesi sırasında iğ ipliklerini oluşturur. su ve oksijene parçalanır. – Spermde kuyruk, öglenada kamçı gibi hareket ya- H2O2 Katalaz 1 O2 + H2O pılarının oluşmasını sağlar. 2 – Yumurta, sinir hücresi gibi hücrelerde bulunmaz. Tepkimesine göre, karaciğer ve havuçtan alınan örnek- Yukarıda özellikleri verilen organel hangisinde doğru ler tabloda belirtilen işlemler uygulandıktan sora eşit verilmiştir? miktarda H2O2 içeren on iki ayrı ortama konularak bekle- tilmiştir. Ortamlarda yeterli süre beklenmiş ve aşağıdaki A) Lizozom bulgular elde edilmiştir. B) Ribozom Karaciğer Havuç C) Sentrozom D) Golgi E) Endoplazmik retikulum Uygulanan Parça Ezilerek Parça Ezilerek işlem parça hücreleri parça hücreleri doğran- parçalan- doğranmış parçalan- mış mış mış Kaynatıldıktan O2 çıkışı O2 çıkışı O2 çıkışı O2 çıkışı sonra oda sıcak- yok yok yok yok lığına getirilmiş O2 çıkışı O2 çıkışı O2 çıkışı doku + H2O2 var var var Oda O2 çıkışı sıcaklığındaki var doku + H2O2 O°C'deki O2 çıkışı O2 çıkışı O2 çıkışı O2 çıkışı doku + H2O2 yok yok yok yok Deneylerde elde edilen değerlere göre, P 3. Madde devrinde Ototrof etkilidir beslenir E 5 1 4 I. Enzimler hücre dışında çalışabilir. S II. Enzimler ancak belirli sıcaklık aralıklarında çalışırlar. Ayrıştırıcı III. 0°C'de enzimin yapısı denatürasyona uğrar. Hücre dışı 32 sindirim enzimleri Bakteri ve yorumlarından hangilerine ulaşılabilir? gelişmiştir mantarlar Organik atıkları örnek verilir A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III inorganik atıklara D) II ve III E) I, II ve III dönüştürür Ayrıştırıcılar için yukarıdaki numaralı bölgelerden hangileri doğrudur? A) 1 ve 2 B) 3 ve 4 C) 1, 2 ve 5 D) 2, 3, 4 ve 5 E) 1, 2, 3, 4 ve 5 15 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / BİYOLOJİ Deneme - 7 4. Kladogramlar canlılar arasındaki ilişkileri göstermek için 5. Ökaryot bir hücrede hayat döngüsü sırasında; kullanılan şekillerdir. Kladogram oluşturulurken canlıların I. kardeş kromatitlerin ayrılması, II. DNA'nın eşlenmesi, homolog yapıları ve filogenetik akrabalıkları dikkate alınır. III. çekirdek zarının erimesi, IV. çekirdek zarının oluşması Aşağıdaki tabloda farklı omurgalı türleri ile ilgili özellikler verilmiştir. Omurga Köpek Sazan Kurbağa Tavşan olaylarının gerçekleşme sırası hangisinde doğru ve- Kemikli iskelet balığı rilmiştir? Dört üye ��� İç döllenme � ��� A) I – III – II – IV B) II – I – III – IV � � �� � � �� C) II – III – I – IV D) II – III – IV – I � E) III – IV – I – II Buna göre belirtilen canlıların kladogramı hangisinde doğru verilmiştir? (�: Özelliğe sahip, �: Özelliğe sahip değil) A) Kurbağa Sazan Köpek balığı Tavşan Omurga İç döllenme Dört üye Kemikli iskelet B) Kurbağa Sazan Tavşan Köpek balığı İç döllenme Dört üye Omurga C) Sazan Kurbağa 6. Bir biyoloji öğretmeninin ders tahtasında kontrol çapraz- Dört üye Köpek P lamasına ait verdiği örnekler aşağıdaki gibidir. balığı Kemikli İç döllenme E Omurga iskelet Tavşan S Birinci aile Zxz İkinci aile KM x km D) Köpek balığı Üçüncü aile HrZ x hRz Tavşan Kurbağa Kemikli Dördüncü aile AYt x AYt Dört üye iskelet Beşinci aile Th x tH Omurga Sazan İç döllenme Kurbağa Buna göre, verilen ailelerden hangisine ait yapılan çaprazlama kontrol çaprazlaması olamaz? E) Sazan Dört üye İç döllenme Kemikli A) Bir B) İki C) Üç iskelet D) Dört E) Beş Omurga Tavşan Köpek balığı 16 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / BİYOLOJİ BİYOLOJİ TESTİ Deneme - 13 Bu testte 6 soru vardır. 1. Homeostazi çevresel değişimlere rağmen vücudun bir 3. Aşağıda verilen canlı çiftlerinden hangi ikisi aynı takım değerlerinin belirli aralıklarda tutulması durumudur. alemde yer almaz? I. II. A) – İnsanda terleme Kan şekeri artan birinin Paramesyum Amip olayı insülin salgılaması B) III. – Solunum ile dışarı Deniz yıldızı – Mercan hava verilmesi C) Turp Buna göre yukarıdaki durumlardan hangileri home- Havuç ostaziyi dengelemeye yöneliktir? D) A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) I, II ve III – Cıvık mantar Küf mantarı P E) 2. Hücre içinde aktif taşıma ile alınan bir amino asit mole- E – külüne bir süre sonra hücre dışına salgılanan bir enzimin S yapısında rastlanılmıştır. Sincap Balina Buna göre amino asit molekülünün protein sentezinde kullanılıp dışarı salgılanıncaya kadar geçirdiği süreçte, I. ribozom II. endoplazmik retikulum III. golgi aygıtı organelleri hangi sırayla görev almıştır? A) I – II – III B) I – III – II C) II – I – III D) II – III – I E) III – I – II 27 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / BİYOLOJİ Deneme - 14 4. Aşağıdaki grafikte omurgalı A canlısının farklı üç canlı 6. Eş baskınlık insanlarda kan gruplarından MN sisteminde türü ile ortak gen oranları gösterilmiştir. görülür. M ve N olmak üzere bu karakterde iki alel gen vardır. M ve N alelleri yan yana geldiğinde MN kan gruplu Ortak gen oranı benzerliği bireyler oluşur. %90 12 %60 %20 Canlı türü 34 KLM Buna göre, I. A ile K'nin homolog organ benzerliği fazladır. 5 II. L'nin K'ye olan akrabalığı M'ye olandan azdır. Soy ağacında taralı bireyler MN kan gruplu olduğuna göre, III. M canlısının sinir sistemi gelişmemiştir. açıklamalarından hangileri kesinlikle doğrudur? I. 1 ve 2 farklı fenotiptedir. A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II II. 2 ve 4 aynı fenotipte olabilir. D) I ve III E) II ve III III. 4 ve 5 M kan gruplu olabilir. yargılarından hangileri doğru olabilir? 5. A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III Atmosferdeki CO2, SO2 ve NO2 gibi kirleticiler su buharıyla birleşerek D) I ve II E) I, II ve III çeşitli bileşikleri oluşturur. Asitli bileşiklerin yer yüzeyine yağış şeklinde düşmesine …………… …………… denir. Biyoloji öğretmeni P Oğuz Kağan Bey Buna göre, Biyoloji öğretmeni Oğuz Kağan Bey'in E sorusuna aşağıdaki öğrencilerden hangisi doğru S cevap vermiştir? A) Karbon B) Sera etkisi Aslı ayak izi Nedim C) Asit D) Küresel Hale yağmurları Nazmi ısınma E) Su ayak Sıla izi 30 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / BİYOLOJİ BİYOLOJİ TESTİ Deneme - 18 Bu testte 6 soru vardır. 1. Canlılar yapısal olarak incelendiğinde hücre veya hüc- 3. Aşağıdaki venn şemasında kurbağa, sürüngen ve kuş relerden meydana gelir. Doğada prokaryot ve ökaryot sınıflarının özellikleri karşılaştırılmıştır. olmak üzere iki hücre çeşidi vardır. Kurbağa Sürüngen I II IV Ökaryot Prokaryot III hücre hücre V Buna göre hem prokaryot hem ökaryot hücrelerde; Kuş I. zar, II. ribozom, Buna göre numaralı bölgelerle ilgili aşağıdakilerden III. çekirdek hangisi yanlıştır? A) I → Başkalaşım geçirmek kısımlarından hangileri ortaktır? B) II → Soğukkanlı olmak C) III → Embriyonik dönemde solungaç yarığı bulundur- A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III mak D) IV → Akciğer solunumu yapmak D) II ve III E) I, II ve III E) V → İç döllenme dış gelişme yapmak 2. Aşağıdaki şekilde bitki gelişimini etkileyen faktörlerle ilgili hazırlanan deney düzeneği gösterilmiştir. 1234 Sarı ışık Sarı ışık Mor ışık Yeşil ışık P 100 ml su 200 ml su 100 ml su 100 ml su E 40 gr gübre 40 gr gübre 20 gr gübre 50 gr gübre S Buna göre hazırlanan deney düzenekleri ile ilgili, I. 1 ve 2. düzenekler kullanılarak su miktarının etkisi incelenebilir. II. 3 ve 4. düzenekler kullanılarak ışığın renginin etkisi incelenebilir. III. 2 ve 3. düzeneklerle yapılan deneyde gübre miktarı bağımlı değişkendir. açıklamalarından hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III 37 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / BİYOLOJİ BİYOLOJİ TESTİ Deneme - 20 Bu testte 6 soru vardır. 1. Aşağıdaki şekillerde nükleik asitlerin yapı taşı olan nük- 2. Aşağıdaki venn şemasında kolaylaştırılmış difüzyon, aktif leotit çeşitleri gösterilmiştir. taşıma ve endositoz olayları karşılaştırılmıştır. 15 Kolaylaştırılmış Aktif 26 difüzyon taşıma 1 2 3 37 4 48 Endositoz Buna göre, Buna göre numaralı bölgelerle ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? I. DNA'da 1 karşısına 6 gelir. A) 1 → Monomer maddelerin taşınması B) 2 → Taşıyıcı protein kullanılması II. RNA sentezinde 5, 6, 7 ve 8'in miktarı ortamda C) 3 → ATP harcanması azalır. D) 4 → M adde geçişinin sadece hücre içine doğru ol- ması III. DNA kendini eşlerken 1, 2, 3 ve 4 tüketilir. E) 1 → Y oğunluk farkına bağlı olarak gerçekleşme açıklamalarından hangileri doğru olabilir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) II ve III P E S 41 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / BİYOLOJİ BİYOLOJİ TESTİ Deneme - 21 Bu testte 6 soru vardır. 1. • C6H12O6 genel formülüne sahip olma 3. Aşağıdaki şekilde içerikleri farklı deney tüpleri gösteril- • Karbonhidratların en küçük parçası olma miştir. • Sindirime uğramadan, doğrudan emilme Mantar tıpa M KL Yukarıda özellikleri verilen besin çeşidi aşağıdakiler- den hangisidir? A) Polisakkarit B) Trigliserit C) Monosakkarit D) Polipeptit E) Disakkarit • Karanlık • Karanlık • Aydınlık • Glikoz • Protein • Su • Amino asit • Nişasta • Mineral • Vitamin • Yağ • CO2 • Mineral • Vitamin • Su • Su Buna göre deney ortamları ile ilgili olarak, I. Parazit beslenen bir bakteri K'de yaşayabilir. II. L'de yaşayabilen canlı saprofit beslenen, anaerob solunum yapan bir bakteri olabilir. III. M'de hem fotosentetik hem de kemosentetik bak- teriler yaşayabilir. 2. Aşağıdaki şekilde mitokondri ve kloroplast organelleri ifadelerinden hangileri doğrudur? arasındaki madde alışverişi gösterilmiştir. A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III Kloroplast P I E II S Mitokondri Buna göre aşağıdaki moleküllerin bulundukları bölge hangisinde yanlış verilmiştir? A) CO2 → I B) H2O → I C) ATP → I D) Besin → II E) Oksijen → II 43 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / BİYOLOJİ BİYOLOJİ TESTİ Deneme - 22 Bu testte 6 soru vardır. 1. Aşağıdaki diyagramda minerallere ait bazı özellikler ve- 3. Peynir, salça, ekmek gibi gıdaların üzerine zaman zaman rilmiştir. küf mantarı sporları gelir ve bu gıdaların küflenmesine neden olabilir. Aşağıda küflenmiş bir salça şekli gösteril- Kas ve sinir Mide öz suyu miştir. sisteminin üretiminde çalışmasında Küf mantarı L K Hücre özsuyunun yoğunluğunun Kemik ve ayarlanmasında diş sağlığında Şekilde dikkat edilecek olursa küf mantarlarının salçanın üst kısmında ağırlıklı olarak yerleştiği görülmektedir. NM Buna göre, harflendirilmiş bölgelerdeki görevlerden Bu durumun ortaya çıkmasında mantarlara ait; hangileri mineraller için doğrudur? I. oksijenli solunum ile enerji üretme, II. ışık enerjisi ile fotosentez yapma, A) K ve L B) M ve N C) K, L ve M III. mayoz bölünme ile spor üretme D) L, M ve N E) K, L, M ve N özelliklerinden hangileri etkilidir? A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III P E S 2. Hayvansal hücrelerin zarında bulunan kolesterol ile 4. Mitoz hücre bölünmesi ile ilgili olarak aşağıdakiler- ilgili, den hangisi yanlıştır? I. Hücre zarının dayanıklılığını artırır. A) Prokaryot ve ökaryot hücrelerde görülebilir. II. Zarın akışkanlığını ayarlar. B) n, 2n ve 3n kromozomlu hücrelerde görülebilir. III. Büyük moleküllerin hücre içine alınmasında taşıyı- C) Kalıtsal çeşitliliğe neden olmaz. cılık yapar. D) Oluşan yavru hücrelerin kromozom sayısı ana hücre ifadelerinden hangileri doğrudur? ile aynıdır. A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II E) Tek hücrelilerde üreme, çok hücrelilerde büyüme ve gelişmeyi sağlar. D) II ve III E) I, II ve III 45 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / BİYOLOJİ BİYOLOJİ TESTİ Deneme - 23 Bu testte 6 soru vardır. 1. Tüm canlıların yapısal ve işlevsel birimi hücrelerdir. Can- 3. 2019 yılında Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa lılar bir ya da birden fazla hücrelerden oluşur. sürede tüm dünyaya yayılan koronavirüs hastalığına covid-19 adı verilen virüs neden olmaktadır. Bu hasta- Öglena Şapkalı mantar lıktan korunmanın en önemli yollarından birisi de el hij- yenine önem vermektir. Ellerin sabunla yıkanması, alkol bazlı dezenfektanların kullanılması covid-19'a zarar ve- rerek yok etmektedir. Covid-19 virüsü Paramesyum Bakteri Buna göre sabun ve dezenfektan maddeler diğer vi- rüslerde ortak olmayan fakat covid-19'da bulanan Arke aşağıdaki yapılardan hangisine zarar verebilir? A) Protein kılıf Buna göre, fotoğrafları verilen canlılardan hangisi B) DNA hücre sayısı açısından diğerlerinden farklıdır? C) RNA D) Enzim A) Öglena B) Şapkalı mantar C) Paramesyum E) Lipit zarf D) Bakteri E) Arke 2. Aşağıdaki şekilde hücre zarının yapısındaki kısımlar nu- maralı olarak gösterilmiştir. IV V P E S I II III Numaralı bölgelerle ilgili olarak aşağıdakilerden han- gisi yanlıştır? A) I; fosfattır, hidrofilik özelliktedir. B) II; karbonhidrattır, suyun geçişini kolaylaştırır. C) III; kanal proteinleridir, madde alışverişlerinde görev alır. D) IV; glikoproteindir, hücreye özgünlük kazandırır. E) V; glikolipit molekülüdür, golgi tarafından sentezlenir. 47 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / BİYOLOJİ BİYOLOJİ TESTİ Deneme - 26 Bu testte 6 soru vardır. 1. Aşağıda X ve Y canlılarında gerçekleşen bazı tepkimeler 2. Aşağıdaki şekilde bir hücrenin dış ortamla yaptığı madde verilmiştir. alışverişleri gösterilmiştir. X canlısı Y canlısı %2 %5 Amino asit † Protein Protein Protein Glikoz † Selüloz Glikoz † Kitin Glikoz † Nişasta Glikojen † Glikoz %0,01 %12 %7 Besin † ATP Glikoz † H2O Na Glikoz Glikoz Nişasta † Glikoz Yağ asit † Trigliserit Protein † Amino asit %0,01 Na+ Buna göre X ve Y canlılarında, Miktar Miktar I ATP II Protein Buna göre moleküllerinden hangilerinin hücre içine alınmasında kesinlikle enerji harcanır? A) Protein B) Na+ C) Glikoz Besin Amino asit D) Protein ve Glikoz E) Protein, Glikoz ve Na+ Zaman Zaman Miktar III Vitamin 3. Dünya tarihi boyunca birçok kez virüslerin neden olduğu büyük salgın hastalıklar ortaya çıkmıştır. Bunlardan ba- CO2 Zaman zıları, grafiklerdeki değişimlerden hangileri ortak olarak – 1918-1920 yılları arasında İspanyol gribi, gerçekleşir? – 1976 yılında ortaya çıkan 2012'de zirve yapan ve A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III P günümüze kadar 30 milyon kişinin ölümüne neden olan HIV virüsü, D) I ve II E) I, II ve III E – 2019 yılında ortaya çıkan covid-19 virüsü S şeklindedir. Viral hastalıklara karşı korunmanın en önemli yolla- rından biri aşı olmasına rağmen virüslere karşı aşı üretmenin zor ve zaman alıcı olmasının sebebi virüs- lere ait; I. tek çeşit nükleik asit bulundurmaları, II. hızlı mutasyon geçirmeleri, III. enzim sistemlerinin olmaması özelliklerinden hangileridir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) II ve III 53 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / BİYOLOJİ Deneme - 27 4. Aşağıda bir amip hücresi ile yapılan bazı deneyler göste- 5. Aşağıda asit yağmurlarının oluşumu verilmiştir. rilmiştir. Kontrol grubu 1. deney grubu Amip doğal ortamına Amip bölünme bırakıldığında belirli bir büyüklüğüne ulaşmadan büyüklüğe ulaştığında sitoplazması kesilir. bölünür. Çekirdeksiz Çekirdekli kısım kısım ölür. sitoplazmayı onarır. 2. deney grubu Buna göre, asit yağmurları için, Amip bölünme büyüklüğüne I. Su buharı ile bazı maddeler birleşerek oluşur. ulaştıktan sonra sitoplazması kesilir. II. Asit yağmurları bitki örtüsüne faydalıdır. Çekirdekli kısım İki amip III. Toprak pH'sını düşürebilir. oluşur. Çekirdeksiz bölünür. kısım ölür. yargılarından hangileri doğrudur? Buna göre, A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III I. Hücrenin bölünebilmesi için belirli bir büyüklüğe D) I ve III E) I, II ve III ulaşması gerekir. II. Çekirdek hücre bölünmesini kontrol eder. 6. Aşağıdaki soy ağacında taralı olarak gösterilen bireyler renk körü hastasıdır. III. Hücrede bölünme emri verildikten sonra hücre kü- çülse de hücre bölünür. ifadelerinden hangileri doğrudur? 1 A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II P2 E D) II ve III E) I, II ve III S 3 45 6 7 8 Buna göre, soy ağacındaki numaralı bireylerle ilgili 56 olarak aşağıdaki açıklamalardan hangisi yanlıştır? A) 1 ve 2 aynı genotipte olabilir. B) 4 ve 7, XRY fenotipindedir. C) 5 ve 8, XRXr genotiplidir. D) 6, XRXR genotipine sahip olabilir. E) 3 ve 7, renk körlüğü ile ilgili gen bulundurmaz. Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / BİYOLOJİ BİYOLOJİ TESTİ Deneme - 28 Bu testte 6 soru vardır. 1. I. Aktif hareket 3. Omurgalı hayvanlar şubesi ile ilgili, II. Büyüme I. Vücutlarında ışınsal simetri görülür. III. Organizasyon II. Tamamında yavru bakımı görülür. IV. Böbrekler ile boşaltım III. Embriyonik dönemde solungaç yarığına sahipler- Yukarıdaki olaylardan hangileri tüm canlılarda ortak- dir. tır? A) Yalnız I B) II ve III C) III ve IV IV. Sinir şeridi sırtta uzanır. D) I, II ve III E) I, II, III ve IV ifadelerinden hangileri doğrudur? A) I ve II B) I ve III C) II ve III D) III ve IV E) II, III ve IV 2. Aşağıdaki şekilde gösterildiği gibi U şeklinde bir borunun 4. Aşağıda bitkilerde daldırma yöntemi ile üreme şekli gös- A ve B kollarına belirtilen moleküller ilave edilmiştir. terilmiştir. Glikoz ayracı Nişasta + Bitki özütü AB Yarı geçirgen P Daldırma yöntemi zar E ile oluşmuş S yeni bitki (Glikoz ayracı glikoz ile kırmızı renk verir.) Bu üreme şekli ile ilgili olarak, Buna göre deney düzeğinde, I. Doku ve organ farklılaşması gerçekleşmiştir. I. Glikoz ayracı A ve B bölmelerine dağılır. II. Temeli mitoz bölünmeye dayanır. II. B kabında önce kırmızı renk oluşur bir süre sonra III. Bir süre sonra iki bitki birbirlerinden ayrılsalar da kaybolur. bağımsız yaşamaya devam edebilirler. III. Bir süre sonra A ve B kollarında eşit yoğunlukta ni- şasta bulunur. ifadelerinden hangileri doğrudur? ifadelerinden hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III D) II ve III E) I, II ve III 57 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / BİYOLOJİ BİYOLOJİ TESTİ Deneme - 29 Bu testte 6 soru vardır. 1. Aşağıdaki deney düzeneği 10°C belirtilen şartlarda bir 2. Bitkiler kışın yapraklarını döktüklerinde bu yapraklar top- süre bekletiliyor. rakta bulunan çürükçül canlılar tarafından hücre dışında sindirilirler ardından bu organik atıklar inorganik madde- O2 molekülü Mantar tıpa lere dönüştürülerek yine üreticiler için faydalı gübreler oluşturulur. Deney kabı Yanan mum H2O2 Tüm karaciğer Deney ortamında O2 miktarının artabilmesi ve mumun yanma süresinin uzaması için, I. ortam sıcaklığı 25°C'ye getirilmeli, Buna göre bitki yaprakların çürütülüp madde döngü- sünde kullanılmasında görev alan saprofit bir bakte- II. H2O2 miktarı artırılmalı, III. tüm karaciğer parçalanmalı ride; uygulamalarından hangileri yapılabilir? I. ribozom, II. endoplazmik retikulum, A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III III. golgi D) I ve II E) I, II ve III organellerinden hangileri kesinlikle bulunur? A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) I ve III E) II ve III P E S 3. Omurgalı hayvanlar içerisinde; I. embriyonik dönemde solungaç yarığı bulunduran, II. süt bezi bulunduran, III. akciğer solunumu yapan özelliklerine sahip gruplar, bulundurduğu birey sayı- larına göre hangisinde doğru karşılaştırılmıştır? A) I > II > III B) I > III > II C) II > I > III D) II > III > I E) III > I > II 59 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / BİYOLOJİ BİYOLOJİ TESTİ Deneme - 31 Bu testte 6 soru vardır. 1. Ökaryot bir hücrede, 3. Antibiyotikler bakterilerin neden olduğu hastalıklarda kullanılan ilaçlardır. Yaş ve kiloya bağlı olarak doktor ta- 24 rafından reçete edildikten sonra kullanılmaya başlayan 1 DNA RNA Protein antibiyotikler mutlaka yeterli doz alınıncaya kadar kulla- nılmalıdır. Eğer antibiyotik bilinçli kullanılmazsa bakteriler 3 bu antibiyotiğe karşı direnç oluşturabilir. Direnç kazanan bakteri ise yine kendi türünden bir bakteriye antibiyotiğe dönüşümlerinden hangileri gerçekleşebilir? direnç geni içeren plazmiti kopyalayarak aktarabilir. Bu durum bir süre sonra bakterilerin antibiyotiklere dirençle- A) Yalnız 1 B) 2 ve 3 C) 3 ve 4 rinin artmasına ve kullanılan antibiyotiklerin işe yaramaz hâle gelmesine neden olabilir. D) 1, 2 ve 4 E) 1, 2, 3 ve 4 Yukarıda anlatılan antibiyotiğe direnç kazanan bakte- rinin farklı bir bakteriye direnç genini aktarması olayı 2. Aşağıdaki şekilde bitki, hayvan ve mantar hücreleri gös- aşağıdakilerden hangisi ile gerçekleşir? terilmiştir. A) Mutasyon B) Konjugasyon C) Mitoz bölünme D) Mayoz bölünme P E) Döllenme E Bitki Hayvan Mantar S hücresi hücresi hücresi Buna göre belirtilen üç hücre ile ilgili olarak, I. Ribozom organeli ortak olarak bulunur. II. Bitki ve hayvan hücreleri ökaryot, mantar hücresi prokaryot yapılıdır. III. Bitki ve mantar hücrelerinde çeper bulunur, hayvan hücresinde bulunmaz. açıklamalarından hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III 63 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / BİYOLOJİ Deneme - 31 4. Aşağıdaki şekilde insanda erkek sperm ana hücresinin 6. Aşağıda şekilde bal arılarında üreme olayı gösterilmiştir. mayoz bölünme ile oluşturduğu hücreler gösterilmiştir. X 2n Yn nZ Genotip DdBb 2n n db Genotip mayoz mitoz bölünme bölünme n Yumurta n n Sperm döllenme nn nn 2n Zigot KL MN Buna göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? modifikasyon A) X hücresi iki çeşit gonozom taşır. B) Y ve Z hücrelerinin gonozom çeşitleri farklıdır. 1n 2 2n 2n 3 C) Krossing over olmadığı bir durumda K, L, M ve N hüc- Erkek arı relerinin kalıtsal yapısı aynıdır. Kraliçe arı İşçi arı D) M ve N hücrelerinin DNA miktarı aynıdır. E) K ve N hücrelerinin gonozom çeşitleri farklıdır. Numaralı bireyler için, I. 1, Db genotiptinde olabilir. II. 2, db fenotipinde olabilir. III. 3, Dd Bb genotipine sahip olabilir. yargılarından hangileri doğru olabilir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III 5. Aşağıdaki şekilde sera etkisi olayı gösterilmiştir. D) II ve III E) I, II ve III Güneş Sera gazları Atmosfer P E S Buna göre sera etkisi için, I. Sera etkisi ile dünyamız ısınır. II. Atmosferde CFC gibi gazlar sera etkisini artırır. III. Deniz seviyelerinde yükselmeye sebep olabilir. yargılarından hangileri doğru olabilir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) II ve III E) I, II ve III 64 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / BİYOLOJİ BİYOLOJİ TESTİ Deneme - 32 Bu testte 6 soru vardır. 1. Aşağıdaki deney tüpüne belirtilen koşullarda t1 anından 2. Hücrelerde gerçekleşen aşağıdaki olaylardan hangisi için ATP harcanmasına gerek yoktur? başlayarak t2 anına kadar sürekli lipaz enzimi ekleniyor. A) Büyük katı besinlerin hücre içinde alınması B) Aktif taşıma ile hücre dışına K+ iyonu atılması Trigliserit + 3H2O Lipaz 3 Yağ asit + Gliserol C) Büyük moleküllerin hücre dışına atılması D) Hipertonik ortamda plazmolize uğraması Lipaz E) Büyük sıvı besinlerin hücre içinde alınması Pipet – Trigliserit – Su – 25 °C Deney tüp Buna göre deney tüpünde belirtilen zaman aralık- larında aşağıdaki grafiklerde verilen değişimlerden hangisi gerçekleşmez? A) Yağ asit miktarı B) Trigliserit miktarı t1 t2 Zaman t1 t2 Zaman C) Lipaz miktarı D) Gliserol miktarı t1 t2 Zaman t1 t2 Zaman 3. Aşağıdaki şekillerde farklı hayvan türleri gösterilmiştir. E) Su miktarı P E S t1 t2 Zaman Buna göre gösterilen canlılar aşağıdaki sınıflandırma basamaklarının hangisinde kesinlikle bir arada bulu- nurlar? A) Alem B) Şube C) Sınıf D) Takım E) Tür 65 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / BİYOLOJİ Deneme - 34 4. I. Temelini mitoz bölünme oluşturur, tek ata vardır. 6. Bir biyolog hayvan türünde bulunan A ve B özelliklerini in- II. Adaptasyon yeteneği yüksek canlılar oluşur. celemeye almıştır. A ve B özelliğini kontrol eden A1 ve A2 III. Yavruların oluşma hızı daha fazladır. ile B1 ve B2 alel genleri bulunmaktadır. Hayvanlar üzerinde IV. Kalıtsal varyasyon sağlar. yaptığı çaprazlamalarda aşağıdaki fenotip sonuçlarını elde Yukarıda verilen özelliklerden eşeysiz ve eşeyli üre- etmiştir. meye ait olanlar hangisinde doğru verilmiştir? A1A1 x A2A2 B1B1 x B2B2 Eşeysiz üreme Eşeyli %100 %100 özellikleri üreme özellikleri A1A2 B1 A) I ve II III ve IV A1A2 x A1A2 B1B2 x B1B2 B) I ve III II ve IV C) II ve III I ve IV %50 %75 D) II ve IV I ve III A1A2 B1 E) III ve IV I ve II %25 %25 %25 B2 A1 A2 5. Aşağıda karbon döngüsü şekli gösterilmiştir. A1A2 x A2A2 B1B2 x B2B2 %50 %50 A1A2 B1 %50 A2 %50 B2 Fotosentez Çaprazlamalardaki sonuçlara göre, SolBuntkumu SoHlauynvuamnu I. A1 ve A2 genleri birbirlerine baskınlık kuramaz. Yanma II. A1 A2 bireyler kendileştirilirse F2 dölünde genotip ve fenotip oranı aynı olur. III. B1 geni B2 genine baskındır. SolKuönkum P IV. A ve B karakterleri açısından tüm oğul döllerde toplam 4 çeşit genotip oluşur. OÇrügraünmzümşa MKanrbeoranl E yargılarından hangileri doğrudur? S A) Yalnız I B) II ve III C) I, II ve III D) II, III ve IV E) I, II, III ve IV Döngü ile ilgili olarak, I. Bitkiler hem atmosfere CO2 verirken hem de CO2yi tüketebilir. II. Solunum ve yanma olaylarında O2 azalırken, CO2 artar. III. Kireç taşı katmanı da önemli bir karbon kaynağıdır. ifadelerinden hangileri doğru olabilir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) I, II ve III 70 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT BİYOLOJİ BRANŞ DENEMELERİ CEVAP ANAHTARI KONU – KAZANIM Hız Kazandıran ve Net Arttıran PANORAMİK Föyler

PES DENEME-3 – KONU / KAZANIM TYT BİYOLOJİ BRANŞ 01 Canlıların Yapısında Bulunan Temel Bileşikler (Enzimler) DENEMELERİ 02 Hücre Organelleri 03 Canlıların Sınıflandırılması 04 Eşeysiz Üreme 05 Madde Döngüleri 06 Kalıtım (Kan Grupları) DENEME DENEME-4 – KONU / KAZANIM Doğru Sayıları Yanlış Sayıları 01 Canlıların Yapısında Bulunan Temel Bileşikler 02 Hücre Zarının Yapısı ve Hücre Zarından Madde Geçişleri 03 Canlıların Sınıflandırılması (Hayvanlar Alemi) 04 Eşeysiz Üreme 05 Madde Döngüleri 06 Kalıtım (Kan Grupları) DENEME DÖNÜTLERİM KENDİME NOTUM Eksik Olduğum Konular

PES DENEME-11 – KONU / KAZANIM TYT BİYOLOJİ BRANŞ 01 Canlıların Yapısında Bulunan Temel Bileşikler DENEMELERİ 02 Hücre Organelleri 03 Canlıların Sınıflandırılması 04 Mayoz Bölünme 05 Ekosistemde Madde ve Enerji Akışı 06 Kalıtım (Kan Grupları) DENEME DENEME-12 – KONU / KAZANIM Doğru Sayıları Yanlış Sayıları 01 Canlıların Yapısında Bulunan Temel Bileşikler (SU) 02 Hücre Zarının Yapısı ve Hücre Zarından Madde Geçişleri 03 Canlıların Sınıflandırılması (Hayvanlar Alemi) 04 Mitoz bölünme 05 Ekosistemde Madde ve Enerji Akışı 06 Kalıtım (Eşeye Bağlı Kalıtım) DENEME DÖNÜTLERİM KENDİME NOTUM Eksik Olduğum Konular

Hücresel Beslenme 1. ÜNİTE: YAŞAM BİLİMİ BİYOLOJİ Canlılardaki Temel Bileşikler yapı ATP üretimi Büyüme ve Boşaltım İnorganik Organik gelişme Hareket bileşikler bileşikler Üreme Canlıların Ortak Organizma tarafından Organizma tarafından Özellikleri üretilemez dışarıdan üretilir. Yapısında C ve H hazır alınır. elementleri bulunur. Organizasyon Uyarılara tepki • Su • Karbonhidrat • Yağ verme • Asit • Protein • Vitamin • Baz • Enzim • Hormon Uyum Metabolizma • Tuz • ATP • Nükleik asit • Mineral Homeostasi � Enerji verici besinlerin kullanım sırası � Karbonhidrat – Yağ – Protein � Normal kilolu kişide besinlerin yapıya katılma sırası � Protein > Yağ > Karbonhidrat � Eşit kütleleri yıkıldığında besinlerdeki enerji oranları � Yağ > Protein > Karbonhidrat Suyun Özellikleri ve Görevleri Klor Kalsiyum � Su, oksijen ve 2 hidrojen atomundan oluşur. Hücre içi-dışı sıvıda Pıhtılaşma, kasılma, � Yüzey gerilimine sahiptir. su dengesi ve pH’da � İyi bir çözücüdür. impuls iletimi, � Öz ısısı yüksektir. etkilidir. kemik ve diş yapısına � Su molekülleri arasında hidrojen bağı bulunur. Magnezyum katılmada etkilidir. � Fotosentez ve kemosentezde tüketilir. Kemik ve diş yapısına � Enzimlerin çalışması için iyi bir ortam oluşturur. katılır. Kasılmada Fosfor � Vücut ısısını ayarlar. DNA, RNA ve ATP � Boşaltım ürünlerinin seyreltilmesi ve kanın yapısını etkilidir. yapısına katılır. oluşturmada görevlidir. Flor Minerallerin Potasyum � Asitler suda çözündüğünde H+ iyonu verir. Tatları ekşi Diş ve kemik sağlığı Görevleri İmpuls iletiminde olup pH seviyesi 7'den düşüktür. görev alır. Kas ve için gereklidir. kemik yapısına katılır. � Bazlar suda çözündüğünde OH– iyonu verir. Tatları acı İyot olup pH seviyesi 7'den büyüktür. Kükürt Tiroksinin yapısına Amino asitlerin � Asit ve bazlar birleşerek tuzları oluşturur. katılır. yapısına katılır. Demir Sodyum Çinko Hemoglobin yapısına Sinirsel iletim, kasların Bazı enzimlerin ve katılır. Katalazın yapısına uyarılması, pH ve su kofaktör olarak katılır. dengesinde etkilidir. hormonların yapısına katılır. Basit organik ATP Kompleks organik molekül Dehidrasyon molekül Hidroliz +H2O Depo Trioz 3c Monosakkarit Karbonhidratlar Polisakkarit Nişasta Glikojen • PGAL • Maltoz (glikoz + glikoz) İnsanda sindirim Kas ve • Sükroz (glikoz + fruktoz) kanalında karaciğerde • Laktoz (glikoz + galaktoz) parçalanır. depo edilir. Bitkisel Hayvansal Pentoz 5c Heksoz 6c Selüloz Kitin • Riboz(RNA, ATP) • Glikoz (Üzüm şekeri) Disakkarit Hücre Yapısında • Deoksiriboz (DNA) • Fruktoz (Meyve şekeri) duvarında azot • Galaktoz (Süt şekeri) bulunur. bulunur. Yapısal Nötral yağlar Lipitler Fosfolipitler (Trigliseritler)

Basit Difüzyon Osmoz Kolaylaştırılmış Difüzyon Aktif Taşıma • Moleküllerin çok yoğun oldukları ortamdan • Suyun çok olduğu or- • Zardan geçebilecek • Hücre zarından geçebilecek az yoğun oldukları ortama kendiliğinden tamdan az olduğu or- moleküllerin taşıyıcı protein büyüklükteki maddelerin az yoğun geçmesidir. tama doğru difüzyonu- kullanılarak çok yoğun oldukları ortamdan çok yoğun oldukları na osmoz denir. ortamdan az yoğun ortama ortama doğru geçmeleridir. • Canlı ve cansız ortamlarda gerçekleşebilir. geçmesidir. • Çift yönlü olarak gerçekleşebilir. • ATP harcanır, taşıyıcı protein ve enzim • Enerji harcanmaz, enzim kullanılmaz. • Suda çözünen moleküller kullanılır. • Oksijen, karbondioksit, yağda eriyen taşınır. • Sadece canlı hücrelerde gerçekleşir. vitaminler(A-D-E-K) hücre zarının fosfolipit • Enerji harcanmaz. tabakasından basit difüzyon ile geçebilir. • Madde geçişi her iki yöne de olabilir. Basit Difüzyon Kolaylaştırılmış Difüzyon Aktif Taşıma Endositoz Endositoz • Hücre zarından geçemeyen büyük moleküllerin hücre içine alınmasıdır. • ATP harcanır, enzim kullanılır. • Sadece canlı hücrelerde gerçekleşir. • Alınan madde katı ise fagositoz, sıvı ise pinositoz olarak adlandırılır. • Endositoz sonucunda hücre zarı yüzeyi azalır. Ekzositoz Ekzositoz • Hücre zarından geçemeyen büyük moleküllerin hücre dışına H2O atılmasıdır. • ATP harcanır, enzim kullanılır. • Sadece canlı hücrelerde gerçekleşir. • Hücre çeperi olan canlılarda da gerçekleşir. • Ekzositoz sonucunda hücre zarının yüzeyi artar. H2O H2O Hipotonik Ortam H2O İzotonik Ortam Hipertonik Ortam


Like this book? You can publish your book online for free in a few minutes!
Create your own flipbook