Important Announcement
PubHTML5 Scheduled Server Maintenance on (GMT) Sunday, June 26th, 2:00 am - 8:00 am.
PubHTML5 site will be inoperative during the times indicated!

Home Explore PES TYT KİMYA BRANŞ DENEMESİ

PES TYT KİMYA BRANŞ DENEMESİ

Published by veKahverengi, 2021-01-28 12:00:35

Description: PES TYT KİMYA BRANŞ DENEMESİ

Search

Read the Text Version

BRANŞ DENEMESİ FÖYPANORAMİK H E DİYELİ LÜ 35x7 VİDEO ÇÖZÜM Çağlar ALAKUŞ Bekir ARSLAN Bünyamin AKTAŞ

TYT / KİMYA KİMYA TESTİ Deneme - 1 Bu testte 7 soru vardır. 1. Evlerimizde hijyen sağlamak amacıyla kullanılan bir 2. kimyasal maddenin şişesi üzerinde aşağıdaki sağlık ve güvenlik amaçlı temel uyarı işaretleri bulunmaktadır. Bir atom elektron verdiğinde pozitif (+), elektron al- dığında negatif (–) yüklenir. Pozitif yüklü iyonlara “katyon”, negatif yüklü iyonlara “anyon” denir. Bu kimyasal maddeyle ilgili aşağıdakilerden hangisi X, Y ve Z taneciklerinin proton ve elektron sayılarını doğrudur? gösteren grafik verilmiştir. A) Yakıcı ve çevreye zararlıdır. B) Çevreye zararlı ve aşındırıcıdır. Proton sayısı C) Patlayıcı ve aşındırıcıdır. D) Aşındırıcı ve yanıcıdır. Z E) Çevreye zararlı ve toksiktir. 20 P Y E 12 S 8X 10 12 18 Elektron sayısı Buna göre; X, Y ve Z taneciklerinin anyon, katyon ve nötr olarak sınıflandırılması aşağıdakilerden hangi- sinde doğru gösterilmiştir? XYZ A) Anyon Nötr Katyon B) Anyon Katyon Nötr C) Katyon Nötr Anyon D) Katyon Anyon Nötr E) Nötr Anyon Katyon 3 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / KİMYA KİMYA TESTİ Deneme - 2 Bu testte 7 soru vardır. 1. Günlük hayatta kullandığımız 200 mL'lik bir maden su- 2. yunun içerisinde bulunan maddeler ve derişimleri aşa- ğıda verilmiştir. ANYONLAR KATYONLAR Kalsiyum: 204 mg/L XY Magnezyum: 120 mg/L Potasyum: 25 mg/L Katman elektron dağılımları yukarıdaki gibi olan Demir: 0,032 mg/L X ve Y atomları ile ilgili, Sodyum: 154 mg/L I. X periyodik sistemde 2. periyot 15. grupta (5A) bulu- Sülfat: 196 mg/L nur. Florür: 0,60 mg/L Klorür: 25 mg/L II. Y periyodik sistemin toprak alkali metaller grubunda Silikat: 45 mg/L yer alır. Bikarbonat: 1464 mg/L III. X3– ve Y2+ iyonları aynı soy gazın elektron dizilimine Buna göre, yapılan çalışmada aşağıda verilen kim- sahiptir . yanın alt bilim dallarından hangisinden yararlanıl- mıştır? yargılarından hangileri doğrudur? ( : Çekirdek, : Elektron) A) Analitik kimya B) Organik kimya C) Fizikokimya D) Biyokimya E) Polimer kimya A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III P E S 6 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / KİMYA KİMYA TESTİ Deneme - 4 Bu testte 7 soru vardır. 1. Kimya laboratuvarında yapılacak bir deneyde kullanıl- 3. İyon Lewis yapısı ması gereken araç ve gereç listesi ile alınması gereken I. N3– güvenlik önlemleri ile ilgili işaretler aşağıda verilmiştir. 3– [N[ Araç ve Gereç Güvenlik İşaretleri II. Mg2+ Mg2+ • Al ve Zn III. K+ + [K[ • H2SO4 çözeltisi Yukarıdaki iyonlardan hangilerinin Lewis yapısı • NaOH çözeltisi doğru verilmiştir? (7N, 12Mg, 19K) • Erlenmayer A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III • Spatül D) II ve III E) I, II ve III Buna göre, bu deney ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? A) Çinko parçaları kullanılmıştır. 4. Özdeş ayırma hunilerinde belirtilen sıcaklıklarda eşit se- B) Aşındırıcı (korozif) madde kullanılmıştır. viyede X ve Y sıvıları vardır. C) Deney sırasında gözlük ve eldiven takmak gerekir. D) Kezzap çözeltisi kullanılmıştır. E) Sud kostik çözeltisi kullanılmıştır. X sıvısı Y sıvısı 50°C 10°C 2. • Periyodik sistemde, aynı grupta yukarıdan P aşağı doğru gidildikçe atom yarıçapı artar. E S • Aynı periyotta soldan sağa doğru gidildikçe atom yarıçapı azalır. Musluklar aynı anda kısa bir süre açılıp kapatıldığında kalan sıvı miktarları eşit oluyor. • Katman sayısı büyük olan elementlerin atom Buna göre, yarıçapı daha büyüktür. I. Aynı koşullarda viskoziteleri Y > X’tir. II. Tanecikler arası çekim kuvvetleri X > Y’dir. 11Na, 18Ar ve 20Ca element atomlarının atom yarıçap- III. Aynı sıcaklıkta buhar basınçları Y > X’tir. larının karşılaştırılması aşağıdakilerden hangisinde yargılarından hangileri doğrudur? doğru verilmiştir? A) Ca > Ar > Na A) Yalnız II B) I ve II C) I ve III B) Ca > Na > Ar C) Na > Ar > Ca D) II ve III E) I, II ve III D) Ar > Na > Ca E) Na > Ca > Ar 11 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / KİMYA KİMYA TESTİ Deneme - 5 Bu testte 7 soru vardır. 1. 2. Bazı iyonlara ait proton sayısı, nötron sayısı, elektron sayısı ve kütle numarası tabloda verilmiştir. Rutherford, Thomson atom modelinin doğruluğu- nu ispat etmek için radyoaktif bir elementten elde Tanecik Proton Nötron Elektron Kütle ettiği pozitif yüklü (+) alfa taneciklerini çok ince bir X3– sayısı sayısı sayısı numarası altın levha üzerine göndermiş ve bu ışınların lev- hadaki saçılmalarını gözlemlemiştir. 15 16 Y2+ 10 24 Z2– 8 16 Tn 20 18 39 Deney sonucuna göre pozitif yüklü taneciklerin Buna göre, bu iyonlarla ilgili aşağıdaki ifadelerden büyük bir kısmının levhadan hiç sapmadan geçti- hangisi doğrudur? ği, çok az kısmının ise levhaya çarparak geri dön- düğü gözlemlenmiştir. A) X3– iyonunun elektron sayısı 19’dur. B) Y2+ iyonunun çekirdeğindeki yüksüz tanecik sayısı Rutherford atom modeline göre, I. Bir atomda pozitif yükün tamamı, çekirdek denilen 14’tür. C) Z2– iyonunun elektron sayısı 10’dur. çok küçük bir bölgede toplanmıştır. D) Tn iyonundaki n değeri “2+” dır. E) X3– iyonunun kütle numarası Tn iyonununkinden II. Pozitif yüklerin toplam kütlesi, atomun kütlesine eşit- tir. daha büyüktür. III. şeklinde modellenmiştir. P E ifadelerinden hangileri doğrudur? S A) I, II ve III B) I ve II C) I ve III 3. CCl4 bileşiği ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? (6C, 17Cl) D) II ve III E) Yalnız III A) Karbon tetraklorür olarak adlandırılır. B) Karbon ve klor atomları oktetini tamamlamıştır. Cl C) Lewis yapısı Cl C Cl şeklindedir. Cl D) Apolar kovalent bağ bulundurur. E) Moleküler yapılıdır. 13 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / KİMYA KİMYA TESTİ Deneme - 6 Bu testte 7 soru vardır. 1. 3. Kimya dersinde, kimyasal türler konusunu anlatan bir öğretmen öğrencilerinden sırasıyla atom, molekül, iyon Aristo, bütün maddelerin dört elementten oluş- olacak şekilde örnekler vermelerini istiyor. tuğu düşüncesini ortaya atmıştır. Aristo'ya göre ateş, toprak, hava ve su bilinen her şeyin özüdür. Hg, P4, NO3– CO, Ag, OH– Ar, H2O, O2– Sıcak, soğuk, ıslak ve kuru özelliklerini bu dört te- mel element ile ilişkilendirmiştir. Zeynep İpek Ece Aristo'ya göre, Buna göre, öğrencilerden hangilerinin verdiği ör- I. Ateş kurudur. nekler doğrudur? II. Toprak soğuktur. III. Hava sıcaktır. A) Yalnız Zeynep IV. Su ıslaktır. B) Zeynep ve İpek yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur? C) Zeynep ve Ece D) İpek ve Ece E) Zeynep, İpek ve Ece A) I ve II B) III ve IV C) I, II ve III D) II, III ve IV E) I, II, III ve IV 2. T 4. Bir maddenin üç farklı fiziksel hali X, Y ve Z olarak be- X Y lirtiliyor. Z QP 6 E X 1Y2 Z 43 S5 Periyodik sistemde yerleri belirtilen elementlerle il- Bu maddenin yukarıdaki hal değişim diyagramında gili, 5. olay süblimleşme olarak tanımlandığına göre, I. X metal, Y yarı metaldir. II. T ve Q aynı grupta yer alır. I. En düzenli hali X’tir. III. X ve T’nin değerlik elektron sayıları aynıdır. II. Y hali bulunduğu kabın doldurduğu kısmının şeklini alır. IV. Z’nin katman elektron dizilimi 2-8-5 şeklindedir. III. 1, 2 ve 5. olaylar ısı alarak gerçekleşir. yargılarından hangileri doğrudur? yargılarından hangileri doğrudur? A) I ve II B) III ve IV C) I, II ve III A) Yalnız II B) I ve II C) I ve III D) II, III ve IV E) I, II, III ve IV D) II ve III E) I, II ve III 15 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / KİMYA KİMYA TESTİ Deneme - 8 Bu testte 7 soru vardır. 1. Periyodik sistemin aynı düşey sütununda yer alan X, Y 3. Aşağıdaki madde çiftleri arasında görülen etkileşim ve Z element atomlarının 1. iyonlaşma enerjileri grafikte türlerinden hangisi yanlış verilmiştir? verilmiştir. (1H, 5B, 6C, 7N, 8O, 9F, 11Na, 15P, 17Cl) 1. İyonlaşma enerjisi Madde çifti Etkileşim türü A) H2O - BH3 Dipol - indüklenmiş dipol B) PH3 - HCl Dipol - dipol C) CH4 - CO2 Dipol - indüklenmiş dipol X YZ Element D) NH3 - H2O Hidrojen bağı Buna göre, bu elementlerle ilgili, E) NaF - H2O İyon - dipol I. Z’nin atom numarası X’inkinden daha büyüktür. II. Atom yarıçapı en büyük olan Y’dir. III. X’in periyot numarası Y’ninkinden daha küçüktür. yargılarından hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III P 2. Tabloda bazı iyonların nötron sayıları ve kütle numara- E 4. I. H2O – H2O2 ları verilmiştir. S İyon Nötron sayısı Kütle numarası II. HNO2 – HNO3 X3– 7 14 III. CH4 – C2H6 Y+ 12 23 Z2– 16 32 Yukarıda verilen madde çiftlerinden hangileri arasında katlı oran bulunur? Buna göre, bu iyonlardan hangileri oktet kararlılığı- A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III na sahiptir? A) Yalnız X3– B) Yalnız Y+ C) X3– ve Z2– D) II ve III E) I, II ve III D) Y+ ve Z2– E) X3–, Y+ ve Z2– 19 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / KİMYA KİMYA TESTİ Deneme - 9 Bu testte 7 soru vardır. 1. Kimya alanındaki bazı meslek grupları ile ilgili bilgiler şu 3. I. şekildedir: + I. Metal ve alaşımların elde edilmesi, bunların çeşit- li sanayi dallarında teknik ihtiyaçlara uygun olarak II. üretilmesini sağlar. + II. Maddelerin farklı maddelerle etkileşimini, yeni mad- III. delerin oluşumunu, maddelerin kimyasal analizi + konusunda laboratuvar çalışmaların yürütülmesini sağlar. Yukarıda verilen modellerden hangileri kimyasal bir değişime aittir? Bu meslek grupları aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir? I II A) Yalnız II B) I ve II C) I ve III A) Metalurji mühendisi Kimyager B) Metalurji mühendisi Kimya mühendisi D) II ve III E) I, II ve III C) Kimya mühendisi Kimyager 4. Bir sıvının buhar basıncı; sıvının sıcaklığına ve sıvının D) Kimya mühendisi Kimyager saflığına bağlıdır. Aynı sıcaklıkta bulunan sıvılardan E) Metalurji mühendisi Kimya öğretmeni daha uçucu olanın buhar basıncı daha yüksektir. Deney Çıkarılan sonuç 2. I. N atomu N3– iyonuna dönüşüyor. P A B Buhar basınçları I) arasındaki ilişki II. Mn2+ iyonu Mn7+ iyonuna dönüşüyor. E Saf B > A’dır. Saf su III. S2– iyonu S6+ iyonuna dönüşüyor. S su 30 °C Aynı sıcaklıkta buhar B basınçları arasındaki Yukarıdaki dönüşümler sırasında N, Mn2+ ve S2– 10 °C ilişki B > A’dır. A Tuzlu su II) Saf su taneciklerinin elektron sayılarında meydana gelen değişim aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru A B Aynı sıcaklıkta buhar verilmiştir? III) basınçları arasındaki Etil ilişki B > A’dır. I II III Saf alkol A) Azalır Artar Artar su B) Artar Azalır Azalır Buna göre, deneylerdeki çıkarılan sonuçlardan han- C) Artar Azalır Artar gileri doğrudur? D) Azalır Artar Azalır A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III E) Artar Artar Azalır D) II ve III E) I, II ve III 21 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / KİMYA Deneme - 10 6. 7. F F Leyla ile Mecnun dizisinde geçen bir diyalog aşağıdaki C=C gibidir: İsmail Abi: Erdal Abi, bana bir çay verir misin acaba? FF İskender: Bana bir ayran Erdal! Mecnun: Bir gazoz şey ettirebilir misin Erdal Abi? Yukarıda politetrafloro eten monomerinin kimyasal ya- Yavuz: Ben de bir Türk kahvesi rica edeceğim Erdal Abi. pısı verilmiştir. Erdal Bakkal: Arkadaş burası bakkal bakkal! Kıraatha- ne mi zannettiniz ya! Allah Allah... Buna göre, bu monomerle ilgili, Buna göre, diyalogda geçen içecekler ile ilgili aşağı- dakilerden hangisi yanlıştır? I. Polimerleşmesiyle teflon adı verilen polimer madde A) Gazoz homojen bir karışımdır. oluşur. B) Çayın yapılması özütleme yöntemine örnektir. C) Türk kahvesi ve ayran heterojen karışımdır. II. Polimer ürünü yapışmaz tava ve tencere yapımında D) Ayran emülsiyon karışımdır. kullanılır. E) Gazozda çözünen maddenin hal durumu gazdır. III. Polimerleştiğinde kimyasal yapısı değişir. yargılarından hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) I, II ve III C) Yalnız II D) I ve II E) Yalnız III P E S 25 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / KİMYA KİMYA TESTİ Deneme - 12 Bu testte 7 soru vardır. 1. Bir bileşiğin bir formülündeki elementlerin sayısını gös- 3. XY3 ve ZY2 bileşiklerinin Lewis yapıları aşağıda veril- teren sütun grafiği aşağıda verilmiştir. miştir. Formüldeki sayısı X3+3 [ Y – Z 4 YY [ Buna göre, 2 I. X metal, Y ve Z ametaldir. OC H Element II. XY3 örgü halinde, ZY2 molekül halinde bulunur. III. XY3 ve ZY2’den oluşan karışımda iyon-dipol etkile- Bu bileşiğin yaygın adı aşağıdakilerden hangisi ola- bilir? şimleri görülür. yargılarından hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III A) Zaç yağı D) II ve III E) I, II ve III B) Sirke asidi C) Yemek tuzu 4. Bir sıvının kaynaması ile buharlaşması arasında bazı D) Yemek sodası farklar vardır. E) Kezzap Aşağıdaki tabloda kaynama ve buharlaşma olayları ile ilgili bazı bilgiler verilmiştir. Buharlaşma Kaynama 2. 6C, 7N ve 8O element atomları ile ilgili, P Her sıcaklıkta Belirli bir sıcaklıkta I. Atom yarıçapları arasındaki ilişki C > N > O E gerçekleşir. gerçekleşir. şeklindedir. S Sıvı yüzeyinde gerçekleşir. Sıvının her yerinde II. 1. iyonlaşma enerjileri arasındaki ilişki N > O > C gerçekleşir. şeklindedir. Kabarcıklar oluşmaz. Kabarcıklar oluşur. III. Elektronegatiflikleri arasındaki ilişki O > N > C şeklindedir. Buna göre, I. Buharlaşma sıvılar için ayırt edici bir özellik değildir. yargılarından hangileri doğrudur? II. Kaynama sıcaklığında sıvı daha hızlı buharlaşır. III. Kaynama, buharlaşmaya göre daha az enerji gerek- A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III tirir. D) II ve III E) I, II ve III yargılarından hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III 28 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / KİMYA Deneme - 15 4. Buhar basıncına etki eden faktörlerle ilgili yapılan araş- 5. Kapalı kapta bulunan bir miktar X katısı üzerine yavaş tırma sonucunda aşağıdaki bilgilere ulaşılıyor. yavaş Y eklenerek, I II X + 3Y $ XY3 tepkimesi gerçekleşiyor. Oluşan XY3 kütlesi ile eklenen Saf Saf Y kütlesi arasındaki ilişki grafikte verilmiştir. su su XY3 kütlesi (g) 25 °C 25 °C 80 Antalya Ağrı Dağı Buhar basınçları: I = II I II Saf Etil Eklenen Y su alkol 48 80 kütlesi (g) 20 °C 20 °C Buna göre, Ankara Ankara I. Başlangıçta kapta 32 gram X katısı vardır. Buhar basınçları: II > I Buna göre, bu bilgilerle, II. XY3 bileşiğindeki elementlerin kütlece birleşme I. Dış basınç, aynı sıvının denge buhar basıncını etki- oranı e m X o 2 'tür. lemez. m Y 3 II. Aynı sıcaklıkta uçuculuğu fazla olan sıvının denge III. Tepkime sonunda 32 gram Y artmıştır. buhar basıncı daha büyüktür. III. Denge buhar basıncı büyük olan sıvılar her zaman yargılarından hangileri doğrudur? daha hızlı buharlaşır. A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III yargılarından hangilerine ulaşılabilir? D) II ve III E) I, II ve III A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II P E D) I ve III E) II ve III S 35 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / KİMYA KİMYA TESTİ Deneme - 18 Bu testte 7 soru vardır. 1. 12Mg ve 20Ca elementleriyle ilgili, 3. Saf X, Y ve Z maddelerinin aynı ortamda kaynama sı- I. Mg 3. periyotta, Ca 4. periyotta yer alır. caklıkları grafikte gösterilmiştir. II. Her ikisi de periyodik sistemde 2. grupta (2A) bulu- Kaynama sıcaklığı (°C) nur. 100 III. Her iki element de metal olarak sınıflandırılır. yargılarından hangileri doğrudur? 70 A) I, II ve III B) II ve III C) I ve III 20 D) I ve II E) Yalnız II X YZ Madde Buna göre; X, Y ve Z ile ilglii, I. Tanecikler arası çekim kuvvetleri arasındaki ilişki Y > X > Z’dir. II. Aynı sıcaklıkta uçuculuğu en fazla olan Z’dir. III. X’in gaz olduğu sıcaklıkta Z sıvı halde bulunabilir. yargılarından hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) I ve III E) I, II ve III P E 2. Na2O bileşiğiyle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi S 4. C3H8O3 + O2 $ CO2 + H2O yanlıştır? (8O, 11Na) tepkimesi en küçük tam sayılarla denkleştirildiğinde A) Lewis yapısı 2Na+[ O 2– ürünlerdeki toplam atom sayısı kaç olur? [ şeklindedir. B) Na+ ve O2– iyonları aynı soy gaz elektron dizilimine A) 6 B) 14 C) 21 D) 42 E) 84 sahiptir. C) Oda koşullarında katı haldedir. D) Na atomları O atomundan birer tane elektron alarak bileşiği oluşturur. E) Suda çözünmüş hali elektrik akımını iletir. 41 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / KİMYA KİMYA TESTİ Deneme - 19 Bu testte 7 soru vardır. 1. X ve Y ile ilgili bilgiler şu şekildedir: 2. Temel hâldeki X, Y ve Z element atomlarının atom nu- X : Farklı tür atomlardan, aynı tür moleküllerden oluşan marası, nötron sayısı ve kütle numarası tablodaki gibidir. saf maddedir. Y : Yanıcı maddeler için kullanılan güvenlik uyarı işa- Element Atom Nötron Kütle retidir. numarası sayısı numarası Buna göre; X ve Y aşağıdakilerin hangisinde doğru X verilmiştir? Y 6 6 12 I II Z 6 8 14 7 7 14 A) Element Buna göre, aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? B) Bileşik A) X ve Y izotondur. B) Y ve Z izotoptur. C) X ve Z’nin kimyasal özellikleri farklıdır. D) X ve Z izoelektroniktir. E) Y ve Z aynı elementin atomlarıdır. C) Karışım D) Bileşik E) Element 3. NH3 ve H2O’dan oluşan bir karışımdaki kimyasal türler arasındaki etkileşimler aşağıdaki gibi modellenmiştir. P Hb E Ha N c O S H d HH Buna göre, I. a ve d güçlü, b ve c zayıf etkileşimdir. II. b oluşurken veya koparken fiziksel değişim gerçek- leşir. III. a oluşurken veya koparken kimyasal değişim ger- çekleşir. yargılarından hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III 43 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / KİMYA KİMYA TESTİ Deneme - 23 Bu testte 7 soru vardır. 1. 3. Bazı bileşik veya moleküllere ait Lewis gösterimleri aşa- ğıdaki gibidir. Aynı tür atomlardan oluşan saf maddelere ele- Bileşik/Molekül Lewis gösterimi XY ment denir. Bazı elementler He, Ne, Al ... gibi X2+ [ Y 2– atomik halde bazı elementler ise O2, P4, S8 ... gibi [ moleküler halde bulunur. ZY2 Y Z Y Aşağıdaki tabloda bazı element ve bileşikler yazılmıştır. Y TT Ne CaCO3 Br2 T2Y O3 NO2 H2O Buna göre, Tablodaki elementler kırmızı renge boyandığında I. XY - T2Y karışımında iyon-dipol etkileşimleri bulu- aşağıdakilerden hangisi elde edilir? nur. A) B) II. ZY2 molekül içi polar kovalent bağ bulundurur. III. ZY2’de moleküller arasında yoğun fazda baskın ola- C) D) E) rak London kuvvetleri görülür. IV. ZY2 - T2Y karışımında dipol-indüklenmiş dipol etki- leşimleri bulunur. yargılarından hangileri doğrudur? A) I ve III B) II ve IV C) I, II ve III D) II, III ve IV E) I, II, III ve IV P E 2. Bir elementin 35X7+ iyonunda 10 elektron bulunmaktadır. S Aynı elementin izotop atomunun proton ve nötron sayısı aşağıdakilerden hangisi olabilir? Proton sayısı Nötron sayısı A) 17 18 B) 17 20 C) 10 25 D) 10 26 E) 18 17 51 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / KİMYAŞekil-I Deneme - 25 4. Üç özdeş bilye sıcaklıkları aynı olan X, Y ve Z sıvıları 6. Aşağıdaki tepkimelerden hangisinin sonucunda tuz bulunan kaplara sıvı yüzeylerinden şekil-I'de gösterildiği oluşmaz? gibi aynı anda bırakıldıktan bir süre sonra şekil-II’deki durum gözleniyor. A) CO2 + BaO $ B) KOH + HBr $ X(s) Y(s) Z(s) C) NH3 + HCI $ D) Mg + HNO3 $ E) HCOOH + CH3OH $ Şekil-II X(s) Y(s) Z(s) Buna göre, sıvıların vizkoziteleri arasındaki ilişkinin aşağıdakilerden hangisi gibi olması beklenir? A) X > Y > Z B) Y > Z > X C) Z > Y > X D) X > Z > Y E) Z > X > Y 5. Kuru buz, karbondioksitin katı halidir. Havadaki 7. Periyodik sistemde 3. periyotta yer alan X, Y ve Z ele- karbondioksit belirli şartlar ve sıcaklıklarda önce sı- mentleri ile ilgili bilgiler şu şekildedir: vılaştırılır, daha sonra katılaşır. Elde edilen katı kar- P X: Toprak alkali metal bondioksit kapalı kaplarda ve soğuk odalarda saklanır. Y: Toprak metali Ağzı açık bir kapta oda koşullarında tutulan karbondi- oksit katı halden gaz hale geçer. E Z: Halojen Buna göre, S Buna göre, bu elementlerin birinci iyonlaşma enerji- lerinin karşılaştırılması aşağıdakilerden hangisinde I. Kuru buz elde edilirken önce yoğuşma, sonra donma doğru gösterilmiştir? olayı gerçekleşir. II. Kuru buz elde edilirken karbondioksitin kimyasal ya- A) X > Y > Z B) Z > Y > X C) Z > X > Y pısı değişir. D) Y > X > Z E) X > Z > Y III. Oda koşullarındaki kuru buz gaz hale geçerken bu- harlaşma olayı gerçekleşir. yargılarından hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) II ve III E) I, II ve III 56 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / KİMYA KİMYA TESTİ Deneme - 28 Bu testte 7 soru vardır. 1. Kimyasal maddelerin insan sağlığına ve çevreye zararlı 2. X, Y ve Z elementleriyle ilgili bilgiler şu şekildedir: etkilerine dikkat çekmek için güvenlik temel uyarı işaret- leri kullanılmaktadır. • X’in birinci iyonlaşma enerjisi Y’ninkinden daha bü- yüktür. Şekilde gösterilen güvenlik uyarı işaretinin anlamı aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir? • Y’nin atom yarıçapı Z’ninkinden daha büyüktür. A) Radyoaktif madde • Z’nin elektron verme eğilimi X’inkinden daha bü- B) Patlayıcı madde C) Toksik (zehirli) madde yüktür. D) Yakıcı madde E) Korozif madde Buna göre; X, Y ve Z elementlerinin periyodik sis- temdeki yerleri, I. X Y Z II. X Z Y III. PZ XY E S yukarıda verilenlerden hangileri gibi olabilir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) II ve III 61 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / KİMYA KİMYA TESTİ Deneme - 33 Bu testte 7 soru vardır. 1. Fe, F2 ve HF maddeleri ile ilgili, 3. Periyodik sistemin baş gruplarında yer alan X, Y ve Z I. Fe ve F2 element, HF bileşiktir. metalleri ile ilgili bilgiler şu şekildedir: II. Fe atomik, F2 ve HF moleküler yapılıdır. III. Sabit basınç altında belli bir kaynama noktaları var- • Elektron verme eğilimi en fazla olan element atomu dır. Y’dir. yargılarından hangileri doğrudur? • X’in metalik bağ kuvveti Z’ninkinden fazladır. Buna göre; X, Y ve Z elementlerinin periyodik sis- temdeki konumları aşağıdakilerden hangisi gibi ol- ması beklenir? A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III A) X B) X Z C) X Y Y YZ Z D) X Z Y E) X ZY 2. Temel haldeki X, Y ve Z element atomlarının kütle nu- marası-nötron sayısı değişimini gösteren grafik aşağıda verilmiştir. Z 4. 4'er mol N2 ve O2 gazları arasında tam verimle, Kütle numarası Y N2(g) + 2O2(g) $ 2NO2(g) X 25 P tepkimesi gerçekleşiyor. 24 E Buna göre, bu tepkime ile ilgili aşağıdaki ifadelerden 23 S hangisi yanlıştır? (N: 14 g/mol, O: 16 g/mol) 12 13 Nötron sayısı A) N2 gazından 2 mol artar. B) Sınırlayıcı bileşen O2 gazıdır. Buna göre, aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? C) Normal şartlar altında 89,6 litre hacim kaplayan NO2 A) X+ ve Z2+ iyonlarının elektron sayıları aynıdır. gazı oluşur. B) Proton sayıları arasındaki ilişki Y = Z > X şeklindedir. C) Y ve Z element atomlarının kimyasal özellikleri D) Tepkimenin devam edebilmesi için ortama N2 gazı eklenmelidir. aynıdır. E) Zamanla molekül sayısı azalmıştır. D) Y’nin çekirdek yükü X’inkinden daha büyüktür. E) X ve Y atomlarının elektron sayıları aynıdır. 73 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT KİMYA BRANŞ DENEMELERİ CEVAP ANAHTARI KONU – KAZANIM Hız Kazandıran ve Net Arttıran PANORAMİK Föyler

PES DENEME-1 – KONU / KAZANIM TYT KİMYA BRANŞ 01 GÜVENLİK UYARI İŞARETLERİ DENEMELERİ 02 ANYON-KATYON-NÖTR KAVRAMI 03 İYONİK BAĞLARIN OLUŞUMU - KOVALENT BAĞLARIN OLUŞUMU 04 HAL DEĞİŞİM GRAFİKLERİ 05 KİMYANIN TEMEL KANUNLARI 06 ÇÖZELTİ DERİŞİMLERİ 07 ASİDİK-BAZİK-NÖTR OKSİT DENEME DENEME-2 – KONU / KAZANIM Doğru Sayıları Yanlış Sayıları 01 KİMYA DİSİPLİNLERİ 02 PERİYODİK SİSTEMDE YER BULMA 03 KOVALENT BAĞIN OLUŞUMU - ZAYIF ETKİLEŞİMLER 04 KAYNAMA NOKTASI 05 MOL KAVRAMI 06 ASİTLERİN-BAZLARIN TEPKİMELERİ 07 TEMİZLİK MADDELERİ DENEME DÖNÜTLERİM KENDİME NOTUM Eksik Olduğum Konular

PES DENEME-7 – KONU / KAZANIM TYT KİMYA BRANŞ 01 ELEMENTLER-BİLEŞİKLER DENEMELERİ 02 ATOM TÜRLERİ 03 ZAYIF ETKİLEŞİMLER 04 HAL DEĞİŞİM GRAFİKLERİ 05 KİMYASAL HESAPLAMALAR 06 GÜNLÜK HAYATTA KULLANILAN ASİTLER VE BAZLAR 07 TEMİZLİK MADDELERİ DENEME DENEME-8 – KONU / KAZANIM Doğru Sayıları Yanlış Sayıları 01 PERİYODİK SİSTEMDE DEĞİŞEN ÖZELLİKLER 02 OKTET KARARLILIĞI 03 ZAYIF ETKİLEŞİMLER 04 KİMYANIN TEMEL KANUNLARI 05 KARIŞIMLARI AYIRMA YÖNTEMLERİ 06 ASİTLERİN-BAZLARIN METALLERLE TEPKİMELERİ 07 TEMIZLIK MADDELERI DENEME DÖNÜTLERİM KENDİME NOTUM Eksik Olduğum Konular

MADDENİN FİZİKSEL HÂLLERİ KATI SIVI ERİME PLAZMA DONMA K I R SÜBLİML E YOĞUŞMA BUHARLAŞMA ASYON YON ILAŞMA EİYONİZ AĞ Ş M E İYONİZ D AS GAZ KATILAR Amorf Katılar Kristal Katılar (Cam, tereyağı, kauçuk, lastik) İyonik Kristaller Moleküler Kristaller Kovalent Kristaller Metalik Kristaller (NaCl, MgO ...) (I2 , H2O ...) (Elmas, kuartz, (Zn, Fe, ...) grafit) SIVILAR Viskozite Buhar basıncı; Kaynama noktası; • madde cinsi, • madde cinsi, Motor Bal • madde safsızlığı, • madde safsızlığı, Yağı • madde sıcaklığı • dış basınç etkenlerine bağlıdır. etkenlerine bağlıdır. • Sıcaklık artıkça İzmir Erzurum İzmir Erzurum viskozite azalır. 25 °C, 100 mL 25 °C, 100 mL 25 °C, 100 mL 25 °C, 100 mL • Moleküller arası saf su saf su saf su saf su etkileşim arttıkça viskozite artar. I II I II Buhar Basıncı Kaynama Noktası I = II I > II

KİMYANIN TEMEL KANUNLARI VE KİMYASAL HESAPLAMALAR NİN KORUNUMU İT ORANLAR KA LI ORANLAR KA NUNU NUNU KANUNU KÜTLE SAB KAT Antoine Joseph John Lavoisier Proust Dalton • Toplam kütle, Bir bileşiği oluşturan • Bu kanunun uygulanması için • proton sayısı, atomların kütleleri arasında gerekli koşullar; • nötron sayısı, basit, tam sayılarla ifade edilen • atom cinsi, bir oran vardır. • Bileşiklerde iki cins element • atom sayısı olmalı. korunur. • Bileşiklerde aynı iki cins element olmalı. • Molekül sayısı 1 korunmayabilir. • Katlı oran 1 olmaz. • Basit formüller farklı olmalıdır. +→ +→ +→ ½N + ½ O → NO H + ½O → H O +→ 6 gr X 2 gr Y 8 gr XY MH = 16 = 1 N + ½O → N O MO 8 Azotlar arasındaki katlı oran 1/2, MOL KAVRAMI oksijenler arasındaki oran 2’dir. • NA: Avogadro sayısı • Normal koşullarda (0 °C, Maddenin molekül ağırlığı (MA) bağıl • NA: 6,02 · 1023 tane tanecik 1 atm) 1 mol gaz 22,4 L atom kütleleri kullanılarak yapılır. • 1 mol = NA tane molekül hacim kaplar. H2O (H:1, O:16) MA H2O = (1 x 2) + (1 x 16) = 18 g/mol) • 1 mol NaCl = 1 formül - gram NaCl • Oda koşullarında (25 °C, • 1 mol Ca2+ = 1 iyon - gram Ca2+ 1 atm) 1 mol gaz 24,5 L • 1 mol Na = 1 atom - gram Na hacim kaplar. • 1 mol CO = 1 molekül - gram CO


Like this book? You can publish your book online for free in a few minutes!
Create your own flipbook