Important Announcement
PubHTML5 Scheduled Server Maintenance on (GMT) Sunday, June 26th, 2:00 am - 8:00 am.
PubHTML5 site will be inoperative during the times indicated!

Home Explore FEN BİLİMLERİ SYF SIRALI DEMO

FEN BİLİMLERİ SYF SIRALI DEMO

Published by veKahverengi, 2020-12-11 17:50:18

Description: FEN BİLİMLERİ SYF SIRALI DEMO

Search

Read the Text Version

BRANŞ DENEMELERİ 25x20 2021 YKS2g0ö2r1ekYahzKaaSznı’rdımlealngamerçaıeşrtılri. BİYOLOJİ KİMYA FİZİK VİDEO ÇÖZÜM SHasan İŞBİLİR SI LÜÜmit AKCA Cenk ÇAYIRCIOĞLU ORU AVCI Bünyamin AKTAŞ Davut BÖREKÇİOĞLU Hüseyin ACARLI

TYT YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI Temel Yeterlilik Testi TYT 25 TYT FEN BİLİMLERİ DENEMESİ FEN BİLİMLERİ SORU KİTAPÇIK NUMARASI 0 00000 00 T.C. KİMLİK NUMARASI SIRA NO. ADI SOYADI SALON NO. ADAYIN DİKKATİNE! SINAV BAŞLAMADAN ÖNCE AŞAĞIDAKİ UYARILARI MUTLAKA OKUYUNUZ. 1. T.C. Kimlik numaranızı, Adınızı, Soyadınızı, Salon Numaranızı ve Sıra Numaranızı, Soru Kitapçığı üzerindeki ilgili alanlara yazınız. 2. Soru Kitapçık Numaranız yukarıda verilmiştir. Bu numarayı cevap kağıdınızdaki ilgili alana kodlayınız. Bu kodlamayı cevap kağıdınıza yapmadığınız veya yanlış yaptığınız takdirde sınavınızın değerlendirilmesi mümkün değildir. Bu numaranın cevap kâğıdı üzerine kodlanmamasının, eksik veya yanlış kodlanmasının sorumluluğu size aittir. 3. Bu sayfanın arkasında yer alan açıklamayı dikkatle okuyunuz. Bu kBituapkçitaıkpçkıakpkaağpıaöğğı röeğnrceinlecirliemrimizizninsısnınaavvaaddaahhaaggeerrççeekkççi hazırrllaannmmaalalarırıaammaaccıyılyalaÖÖSSYYMMkiktaitpaçpığçığdıikdkiaktkeaatelınaalırnaakrhaakzhıralaznırmlaınştmır.ıştır.

TYT FEN BİLİMLER BRANŞ DENEMESİ FİZİK ZÜMRESİ KİMYA ZÜMRESİ Hasan İŞBİLİR Ümit AKCA Bünyamin AKTAŞ Cenk ÇAYIRCIOĞLU BİYOLOJİ ZÜMRESİ Davut BÖREKÇİOĞLU Hüseyin ACARLI Yayın Koordinatörü Serbay YİĞİT Yayın Editörü Özlem ŞİMŞEK Oizgi/Grafik Bilgi Sarmal Dizgi/Grafik ISBN = 978-625-7905-27-5 Bu kitabın her hakkı yayınevine aittir. Hangi amaçla olursa olsun, bu kitabın tamamının ya da bir kısmının, kitabı yayınlayan yayınevinin önceden izni olmaksızın elektronik, mekanik, fotokopi ya da herhangi bir kayıt sistemi ile çoğaltılması, yayınlanması ve depolanması yasaktır.

TYT / FEN BİLİMLERİ Deneme - 1 3. Birbiriyle temas halinde olan iki cisim arasındaki kuvvete 5. 27 Temmuz 2018’de ülkemizde de kısmen gözlenen kanlı temas kuvveti, birbiriyle doğrudan temas halinde olmayan ay tutulması gerçekleşti. Kanlı Ay tutulmasında Ay dolunay iki cismin birbirine uyguladığı kuvvete ise alan kuvveti iken Dünya’nın gölgesinde kalır. Dünya atmosferinden (temas gerektirmeyen) denir. saçılan ışıklar ay üzerine düşünce ayın bakır renginde görülmesini sağlar. Güneş Dünya Ay I. II. III. Kanlı Ay Tutulması Süper iletken Güneş ile Dünya Uçağın havada maddenin mıknatıs arasındaki çekim Buna göre, kanlı ay tutulması olayı; tarafından itilmesi durmasını kuvveti sağlayan basınç I. Işığın saydam olmayan maddelerden geçememesi II. Işığın doğrusal yolla yayılması kuvveti III. Işığın ortam değiştirirken kırılmaya uğraması Buna göre, resimlerde etkin olan kuvvetlerin temas ve alan kuvveti olarak sınıflandırılması aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir? I II III prensiplerinden hangisi sayesinde gerçekleşir? A) Temas Alan Alan B) Alan Alan Alan A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II C) Alan Alan Temas D) Temas Alan Temas D) I ve III E) I, II ve III E) Temas Temas Temas 4. K Ebonit B Bakır İ 6. Bir gitarist, gitarının tellerine dokunduğunda tel üzerinde Demir İç direnci önemsiz üreteç, L dalgalar oluşturur. Gitarist parmağını koyduğu noktayı L +– özdeş ampermetreler ve G değiştirerek farklı sesler elde edebilir. M eşit uzunluktaki aynı kalın- İ lıkta Ebonit, Bakır ve Demir çubuklarla şekildeki devre S hazırlanmıştır. A R M A L Demirin özdirenci bakırınkinden büyük olduğuna göre, Buna göre gitaristin parmağının hareket etmesi ile; I. K ampermetresi akım ölçmez. I. Gitar teli üzerinde oluşan dalganın hızı II. L ampermetresi akım ölçer. II. Gitar telinin titreşim frekansı III. L ampermetresi M'den daha büyük değer okur. III. Gitardan elde edilen sesin genliği yargılarından hangileri doğrudur? niceliklerinden hangileri etkilenir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) II ve III E) I, II ve III D) I ve II E) I ve III 4 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / FEN BİLİMLERİ Deneme - 1 7. Deniz seviyesinde ısıca yalıtılmış su dolu kaba bir miktar 8. Kimyanın alt disiplinleri ve bu disiplinlerle ilgili açıklamalar buz atıldığında buzun kütlesinin zamana bağlı değişim gra- aşağıdaki gibidir. fiği şekildeki gibi oluyor. I. Yapısında karbon (C) ve hidrojen (H) elementlerini Buz kütlesi birarada bulunduran bileşiklerin yapılarını, özelliklerini m ve tepkimelerini inceler. II. Sıcaklık, basınç, derişim gibi fiziksel faktörlerin kim- yasal tepkimelere etkisini ve kimyasal tepkimelerdeki moleküllerin hızı, birbiriyle etkileşimi sırasındaki enerji değişimini inceler. 0t Zaman Buna göre, bu kimya disiplin alanları aşağıdakilerden 2t hangisinde doğru verilmiştir? Buna göre I II A) Anorganik kimya Fizikokimya I. Buzun ilk sıcaklığı 0°C dir B) Anorganik kimya Analitik kimya II. Suyun ilk sıcaklığı 0°C dir C) Biyokimya Anorganik kimya III. 0-t aralığında buzun sıcaklığı sabittir D) Organik kimya Fizikokimya E) Organik kimya Analitik kimya yargılarından hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve III E) II ve III B İ L G İ S A R M A L 5 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / FEN BİLİMLERİ Deneme - 1 9. Tabloda flor ve alüminyum iyonları ile neon atomunun atom 11. Sabit basınç altında bulunan saf haldeki sıvı bir madde numarası, kütle numarası ve nötron sayısı verilmiştir. ile ilgili bilgiler şu şekildedir: Tanecikler Atom Kütle Nötron • 5 °C’de donmaya başlıyor. numarası numarası sayısı • 85 °C’de kaynamaya başlıyor. 0 °C’de bulunan bu madde ısıtılmaya başladıktan 10 F – 19 dakika sonra erimeye, 30 dakika sonra kaynamaya baş- Ne 10 10 ladığına göre, bu olaya ilişkin çizilen sıcaklık - zaman grafiği aşağıdakilerin hangisinde doğru gösterilmiştir? Aln 27 14 A) Sıcaklık (°C) B) Sıcaklık (°C) Bu tanecikler izoelektronik olduğuna göre aşağıdaki 85 85 yargılardan hangisi yanlıştır? 5 5 A) Flor iyonun atom numarası 9’dur. 10 B) Ne atomunun kütle numarası 20’dir. 30 Zaman 10 30 Zaman C) Alüminyum iyonunun çekirdek yükü 3+’dır. (dakika) (dakika) D) Alüminyum iyonunun atom numarası 13’tür. E) Flor iyonu ile neon atomunun nötron sayıları birbirine C) Sıcaklık (°C) D) Sıcaklık (°C) eşittir. 85 85 55 10 30 Zaman 10 30 Zaman (dakika) (dakika) E) Sıcaklık (°C) 85 B5 İ 10 30 Zaman L (dakika) G İ 10. 7N atomu ile 20Ca atomu arasında oluşan kararlı bileşik S A ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? R M A) İyonik bağlı olup formülü Ca3N2'dir. A B) Oda koşullarında katı halde bulunur. L C) Sulu çözeltisi elektrik akımını iletir. D) Kalsiyum nitrat olarak adlandırılır. E) Oda koşullarında örgü yapılıdır. 6 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / FEN BİLİMLERİ FEN BİLİMLERİ TESTİ Deneme - 2 1. Bu testte sırasıyla, Fizik (1-7), Kimya (8-14), Biyoloji (15-20) alanlarına ait toplam 20 soru vardır. 2. Cevaplarınızı, cevap kâğıdının Fen Bilimleri Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz. 1. Bir musluktan damlayan su şekildeki gibidir. A, damlanın 3. X ve Y katı cisimleri farklı özkütleli K ve L sıvılarına sırasıyla musluğa yapışma noktası; B, damlanın içinde bir nokta; C bırakılınca taşan sıvıların kütleleri eşit oluyor. ise damlanın yüzeyinde bir noktadır. XY A K sıvısı L sıvısı B C Buna göre, Buna göre; I. Taşan sıvıların hacimleri farklıdır. II. Cisimlerin hacimleri farklıdır. I. A noktasında su molekülleri ile musluk arasında III. Cisimlere etki eden kaldırma kuvvetleri eşittir. adezyon kuvvetleri etkindir yargılarından hangileri kesinlikle doğrudur? II. C noktasındaki bileşke kohezyon kuvveti B nokta- A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III sındakinden büyüktür D) I ve II E) I ve III III. Su damlalarının küresel hal alması adezyon kuvvet- lerinin sonucudur yargılarından hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve III D) I ve II E) I, II ve III B İ L G İ 2. Fizik dersinde Pınar tahtaya aşağıdaki cümleleri yazmıştır. S I. Bir sistemi oluşturan atom ve moleküllerin kinetik ve A potansiyel enerjilerinin toplamına iç enerji denir. R M II. Bir sistemdeki atom ve moleküllerin ortalama kinetik A enerjisine sıcaklık denir. L III. Bir cismin ısısı kalorimetre kabı yardımıyla belirlenir. Buna göre, Pınar'ın yazdığı cümlelerden hangileri doğ- rudur? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) I ve III 10 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / FEN BİLİMLERİ Deneme - 2 11. Oda koşullarında bulunan etil alkol, su ve gliserinin mole- 13. % 5 Dekstroz izotonik sodyum klorür çözeltisi kusma, ishal külleri arası çekim kuvvetleri gibi sodyum klorür kaybının su kaybından daha az oldu- ğu durumlarda sıvı kaybını telafi etmek için kullanılan bir Gliserin > Su > Etil alkol şeklindedir. serumdur. Buna göre, aynı koşullarda bulunan bu sıvılarla ilgili; I. Etil alkolün buhar basıncı gliserinin buhar basıncın- dan daha büyüktür. II. Gliserinin viskozitesi suyun viskozitesinden daha büyüktür. III. Suyun kaynama noktası etil alkolün kaynama nok- tasından daha büyüktür. yargılarından hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III 100 mL’lik serumda 5 gram dekstroz ve 0,9 gram sodyum klorür bulunmaktadır. Buna göre, 400 mL’lik serumun yoğunluğu 1,25 g/mL olduğuna göre, serum içerisinde bulunan dekstrozun kütlece yüzde derişimi kaçtır? A) % 1 B) % 2 C) % 2,5 E) % 5 D) % 4 B İ L G 12. Aşağıda denklemi yazılan tepkimede girenlerin ve ürünlerin İ kütleleri verilmiştir. 14. XY ve Y2Z bileşiklerinin Lewis yapıları aşağıdaki gibidir. Ca(k) + 2HCI(g) ₺ X(k) + H2(g) S X2+ [ Y ]2– Y Ø A ZZ Ø ØØ R 20 g 36 g n g 1 g M Buna göre, Buna göre, bu tepkime ile ilgili, A L I. X metal, Y ve Z ametaldir. I. n değeri 55'tir. II. X'in formülü CaCI2'dir. II. XY ve YZ2'den oluşan karışımda iyon-dipol etkile- şimleri görülür. III. X'i oluşturan elementler arasındaki kütlece birleşme III. YZ2 polar kovalent bağ bulundurur. oranı 4 olabilir. yargılarından hangileri doğrudur? 7 yargılarından hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III D) II ve III E) I, II ve III 14 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / FEN BİLİMLERİ Deneme - 3 9. Temel halde bulunan bazı element atomlarının proton ve 11. Saf bir maddenin sabit basınç altında soğutulmasına ait nötron sayıları aşağıdaki grafikte verilmiştir. sıcaklık - zaman grafiği verilmiştir. Sıcaklık (°C) Proton sayısı 4a X t2 3a Y 2a T t1 Z 5 15 20 40 Zaman aQ (dakika) Nötron Buna göre bu madde ile ilgili aşağıdaki yargılardan a 2a 3a 4a sayısı hangisi yanlıştır? Buna göre; I. Z ve T izotoptur. A) Kaynama noktası t2 °C, erime noktası t1 °C’dir. II. Y ve Z’nin nötron sayıları aynıdır. B) 5 - 15. dakikaları arasında yoğuşmaktadır. III. X, Y, T ve Q’nun kütle numaraları aynıdır. IV. X ile Q’nun kimyasal özellikleri aynıdır. C) 15 - 20. dakikaları arasında sıvı haldedir. yargılarından hangileri doğrudur? D) 40. dakikadaki tanecikleri arası uzaklığı, 5. dakikadaki tanecikleri arasındaki uzaklıktan daha fazladır. A) I ve II B) I, II ve III C) II, III ve IV E) Madde dış basıncın daha yüksek olduğu bir ortama götürülürse t2 değeri artar. D) I, III ve IV E) I, II, III ve IV 12. Günlük hayatta yaşanan bazı olaylar tabloda verilmiştir. Bu olayların kimyasal veya fiziksel değişim olduğunu belirten kutucuklara ✔ işareti konulmaktadır. B Olay Fiziksel d. Kimyasal d. İ Bitkilerin fotosentez yapması 10. Aşağıdaki tabloda bazı element atomları ve bu atomların 1, L Sodyum metalinin suda çözünmesi G Toz şekerden pudra şeker elde edilmesi 2 ve 3. katmanlarındaki elektron sayıları verilmiştir. İ Kırağı (çiğ) oluşumu Element 1.Katman 2.Katman 3.Katman S Buna göre bu tablonun fiziksel değişim/kimyasal deği- H 1-- A şim kısmı aşağıdakilerden hangisi gibi doldurulmalı- C 24- R dır? N 25- M O 26- A A) Fiziksel Kimyasal B) Fiziksel Kimyasal L Mg 282 değişim değişim değişim değişim ✔ ✔ Buna göre aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır? ✔ ✔ ✔ ✔ ✔ ✔ A) CH4 bileşiğindeki bağlar polar kovalenttir. C) Fiziksel Kimyasal D) Fiziksel Kimyasal B) N2 molekülünde iki azot atomu arasında üçlü kovalent değişim değişim değişim değişim bağ vardır. ✔ ✔ ✔ ✔ C) Mg ile O atomu arasında iyonik bağlı bileşik oluşur. ✔ ✔ ✔ D) H2O molekülünde bağ yapımına katılmayan ✔ elektron çifti sayısı 4’tür. E) Fiziksel Kimyasal E) Mg ile N atomu arasında oluşan kararlı bileşiğin bir formülü 5 atomludur. değişim değişim ✔ ✔ ✔ ✔ 19 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / FEN BİLİMLERİ Deneme - 4 10. Aşağıdaki bileşiklerden hangisinin sistematik adı 12. A maddesi indikatör olup, • Asidik ortamda kırmızı doğru verilmiştir? • Nötr ortamda sarı • Bazik ortamda mavi Bileşik Formülü Sistematik Adı renk vermektedir. Şekildeki çözeltiler hazırlanarak içlerine A A) AI2S3 Alüminyum sülfat indikatörü damlatılmaktadır. B) PbO2 Kurşun (II) oksit C) FeO Demir (II) oksit D) Ca3P2 Kalsiyum fosfat HCOOH NH3 NaCl E) Cu2O Bakır (II) oksit çözeltisi çözeltisi çözeltisi I II III Buna göre çözeltilerin son durumdaki renkleri aşağıda- kilerden hangisinde doğru verilmiştir? I II III A) Kırmızı Mavi Mavi Sarı B) Kırmızı Mavi Sarı Mavi Sarı C) Mavi Kırmızı Mavi Kırmızı D) Mavi E) Kırmızı B İ L G 13. X ve Y karışımları ile ilgili bilgiler şu şekildedir: İ 11. Bazı tepkimeler şu şekilde gerçekleşmektedir. • X, süspansiyon olarak sınıflandırılır. I. KCI(k) $ K+ + CI-(suda) S • Y, birbiri içerisinde çözünen katı ve sıvıdan oluşur. (suda) II. KCI(s) $ K(k) + 1 CI2 (g) A Buna göre; X ve Y karışımlarını ayırmak için kullanıl- 2 R ması gereken en uygun yöntemler aşağıdakilerden M hangisinde doğru verilmiştir? III. HCI(suda) + KOH(suda) $ KCI(suda) + H2 O(s) A Bu tepkimelerle ilgili aşağıdaki açıklamalardan hangisi L XY yanlıştır? A) Süzme Basit damıtma A) I. tepkimede fiziksel değişim gerçekleşmiştir. B) Süzme B) II. ve III. tepkimede kimyasal değişim gerçekleşmiştir. Ayırma hunisi kullanma C) III. tepkime nötralleşme tepkimesidir. C) Diyaliz Ayrımsal damıtma Basit damıtma D) I. tepkimede tuz suda çözünmüştür. D) Ayırma hunisi kullanma Ayrımsal damıtma E) III. tepkimede türler arasında elektron alışverişi gerçek- leşmiştir. E) Yüzdürme 24 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / FEN BİLİMLERİ FEN BİLİMLERİ TESTİ Deneme - 5 1. Bu testte sırasıyla, Fizik (1-7), Kimya (8-14), Biyoloji (15-20) alanlarına ait toplam 20 soru vardır. 2. Cevaplarınızı, cevap kâğıdının Fen Bilimleri Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz. 1. Karanlık bir ortamda sokak lambası altında yürüyen çocu- 2. Düzgün geometrik cisimlerde kendi ağırlıklarına karşı ğun yerde gölgesi oluşmaktadır. dayanıklılıkları Kesit alan› ile orantılıdır. Hacim Batı Doğu I. Dünya’nın en uzun adamı Sultan Kösem’in baston kul- lanması Çocuk Batı’ya doğru sabit süratle hareket ederken; II. Beton elektrik direğinin içi- nin boş olması ve giderek I. Gölge boyu sürekli azalır incelmesi II. Gölge boyu önce azalır sonra artar III. Çocuğun kafasının gölgesi de sabit süratli hareket yapar. yargılarından hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II III. Barajların duva- D) I ve III E) II ve III rının aşağıya doğru kalınlaşması B İ L G Buna göre, yukarıda verilenlerden hangilerinin asıl İ nedeni ağırlıklarına karşı dayanıklılıkla ilgilidir? S A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II A D) II ve III E) I, II ve III R M A L 27 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / FEN BİLİMLERİ Deneme - 5 11. HCN bileşiği ile ilgili, 13. Altın‘da ayar altının saflığını göstermek için kullanılır. I. Lewis yapısı H C N şeklindedir. Örneğin; II. Molekül içi bağlar polar kovalenttir. • 24 ayar altın, içinde başka herhangi bir metal olma- III. Yoğun fazlarda molekülleri arasında baskın olarak yan saf altındır. 18 24 hidrojen bağı bulunur. • 18 ayar altının ‘ü saf altın geri kalan kısmı ise yargılarından hangileri doğrudur? ( 1H, 6C, 7N ) gümüş, bakır,..... gibi diğer metallerdir. A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III • 10 ayar altının 10 ‘ü saf altın geri kalan kısım ise D) II ve III E) I, II ve III 24 gümüş, bakır,... gibi diğer metallerdir. Bir kuyumcu elinde bulunan 60 gram 22 ayar bilezikler ile 40 gram 12 ayar kolyeyi tamamen eriterek yeni bir karışım elde ediyor. Buna göre hazırlanan karışım kütlece yüzde kaç saf altın içermektedir? A) 20 B) 25 C) 40 D) 60 E) 75 12. Tabloda bazı iyonlar ve bunların oluşturduğu bileşikler I, II, B 14. Oda koşullarında katı halde bulunan, doymuş yağ asidi oranı yüksek olan yağlara katı yağ denir. III, IV ve V numaralı rakamlarla gösterilmiştir. İ Oda koşullarında sıvı halde bulunan, doymamış İyon NO–3 OH– CO32– L yağ asidi oranı yüksek olan yağlara sıvı yağ denir. G H+ I İ Na+ II III S Yağlarla ilgili, Ca2+ IV V A I. Tereyağında doymuş yağ asidi oranı yüksektir. R Buna göre bu bileşiklerle ilgili aşağıdaki yargılardan M II. Margarin oda koşullarında katı halde bulunur. hangisi yanlıştır? A III. Zeytinyağındaki doymamış yağ asidi oranı düşük- A) I. bileşiğin sulu çözeltisinin piyasa adı kezzaptır. L tür. yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur? B) II. bileşiğin sulu çözeltisi kırmızı turnusol kağıdını mavi- A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III ye çevirir. D) II ve III E) I, II ve III C) III. bileşik sert suları yumuşatmak için kullanılabilir. D) IV. bileşiğin yaygın adı sönmemiş kireçtir. E) V. bileşik ile I. bileşiğin tepkimesi sonucu tuz, su ve karbondioksit gazı oluşur. 30 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / FEN BİLİMLERİ Deneme - 5 19. Aşağıda bir ailede anne, baba ve çocuklarına ait kan grubu 20. Denizlerde yaşayan, hortumlu bir hayvan olan Bonellie testlerinin sonuçları gösterilmiştir. viridis döllenmiş yumurtalarını suya bırakır. Bu yumurtalar- dan bazıları suda serbest olarak yaşar ve yeni dişi bireyleri Anti - A Anti - B Anti - D oluşturur. Bazıları ise dişinin hortumuna yapışarak burada parazit olarak beslenir ve erkek olarak gelişir. Anne Baba Çocuk Bonellia viridis ile ilgili olarak, Buna göre, ailenin ikinci çocuklarının ABRh+ kan grup- I. Partenogenezle çoğalır. lu olma ihtimali nedir? (: çökelme yok, : çökelme II. Cinsiyetin belirlenmesinde çevrenin de etkisi vardır. var.) III. Eşeysiz üreme ile çoğalır. yargılarından hangileri doğrudur? A) 1 B) 1 C) 3 D) 3 E) 3 A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II 2 4 16 4 8 D) II ve III E) I, II ve III B İ L G İ S A R M A L 32 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / FEN BİLİMLERİ Deneme - 6 8. Tabloda bazı güvenlik uyarı işaretleri ve anlamları verilmiş- 9. X, Y ve Z elementleri ve periyodik sistemdeki yerleri ile ilgili tir. bilgiler şu şekildedir: Güvenlik Uyarı İşareti Anlamı • X ile Z aynı gruptadır. I • Y‘nin proton sayısı Z‘den daha fazladır. II Tahriş edici • Birinci iyonlaşma enerjisi en fazla olan element Buna göre; I ve II yerine gelmesi gerekenler aşağıdaki- Z‘dir. lerden hangisinde doğru verilmiştir? Buna göre X, Y ve Z elementlerinin periyodik sistemde- I II ki yerleri; A) Yakıcı madde I. Z YX II. Z Y X III. Z XY B) Yakıcı madde verilenlerden hangileri gibi olabilir? A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III C) Yanıcı madde D) Yanıcı madde B Molekül Moleküldeki Kaynama E) Patlayıcı madde İ 10. polarlığı toplam noktası elektron L Molekül sayısı (°C) G formülü İ CH4 Apolar 10 -161 100 S H2O Polar 10 -89 A R C2H6 Apolar 18 M A Tabloda verilen bilgilere göre; L I. Polar moleküllerin kaynama noktası apolar molekül- lerden daha fazladır. II. Apolar moleküllerde elektron sayısı arttıkça kayna- ma noktası artar. III. Elektron sayısı aynı olan moleküllerin kaynama noktaları da aynıdır. sonuçlarından hangilerine ulaşılabilir? A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III 35 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / FEN BİLİMLERİ Deneme - 6 17. Aşağıdaki tabloda X ve Y canlılarına ait bazı özellikler veril- 19. Aşağıdaki soy ağacında taralı olarak gösterilen bireyler X miştir. kromozomunda çekinik olarak taşınan bir özelliği göster- mektedir. XY Özellik canlısı canlısı Pepdidoglikan yapılı çepere –+ sahip olma Fotosentez yapabilme ++ Kamçı ile aktif hareket etme ++ Kontraktil kofulu bulundurma +– KL Buna göre X ve Y canlıları aşağıdaki seçeneklerin han- Buna göre, gisinde doğru gösterilmiştir? I. K, erkek ise kesinlikle özelliği fenotipinde gösterir. (+ : özelliği bulundurduğu, –; özelliği bulundurmadığını II. L, taşıyıcı bir dişi olabilir. gösterir) III. K ve L dişi ise aynı genotipli olamaz. yargılarından hangileri doğrudur? X canlısı Y canlısı A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III A) Bira mayası Bakteri B) Paremesyum D) I ve II E) I, II ve III C) Öglena Arke D) Su yosunu Bakteri E) Amip Mantar Küf mantarı 20. Aşağıdaki şekillerde iki farklı üreme şekli gösterilmiştir. B çekirdek İ L G İ 18. Bir ekosistemde asit yağmurlarının oluşmasının temel S A R M A L sebebi; Buna göre üreme şekillerinde; I. DNA replikasyonunun gerçekleşmesi, I. SO, II. krossing overin gözlenmesi, II. NO, III. kalıtsal çeşitliliğin oluşması III. O2 gazlarından hangilerinin H2O buharı ile birleşmesidir? durumlarından hangileri ortaktır? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) I, II ve III D) I ve II E) I, II ve III 38 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / FEN BİLİMLERİ FEN BİLİMLERİ TESTİ Deneme - 7 1. Bu testte sırasıyla, Fizik (1-7), Kimya (8-14), Biyoloji (15-20) alanlarına ait toplam 20 soru vardır. 2. Cevaplarınızı, cevap kâğıdının Fen Bilimleri Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz. 1. K sıvısı kap içerisinde şekil - I deki görünümü almıştır. 3. Aşağıda bazı büyüklüklerin SI birim sisteminde birimleri K sıvısı K sıvısı verilmiştir. I. Amper II. Volt III. Joule Şekil - I Şekil - II Buna göre bu birimlerden hangileri bir temel büyüklü- ğün birimidir? K sıvısının Şekil II'deki görünümü alması için, A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III I. K sıvısının sıcaklığı azaltılmalıdır. D) I ve II E) I ve III II. K sıvısının içine tuz atılmalıdır. III. K sıvısının içine sıvı deterjan eklenmelidir. önermelerinden hangileri yapılabilir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) I ve III E) II ve III 2. 2m kütleli otomobil düz bir yolda 3m kütleli karavanı çek- B 4. Bir kadın odak uzaklığı 50 cm olan bir çukur ayna yardımıy- İ la makyaj yapmak istiyor. mektedir. Otomobilin motoru otomobile F kadar kuvvet L aktarmaktadır. G İ S A R M A Buna göre; L Makyaj yaparken kendini düz ve büyük görmek istedi- I. Otomobil karavana F’den daha az kuvvet uygular ğine göre; II. Otomobilin karavana uyguladığı etki kuvveti, kara- I. Ayna ile arasındaki mesafe 50 cm den az olmalıdır vanın otomobile uyguladığı tepki kuvvetine eşit II. Ayna ile kadın arasındaki mesafe 50-100 cm ara- büyüklüktedir sında olmalıdır III. Otomobildeki valiz karavana konulursa otomobilin III. Kadının aynadaki görüntüsü her zaman gerçektir karavana uyguladığı etki kuvveti artar yargılardan hangileri doğrudur? yargılardan hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) I ve III E) II ve III D) II ve III E) I, II ve III 39 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / FEN BİLİMLERİ Deneme - 7 9. X ve Y taneciklerine ait proton sayısını ve elektron sayısını 11. Oda sıcaklığında kuvvetli asitlerle ve kuvvetli bazlarla gösteren sütun grafiği verilmiştir. hazırlanan bazı sulu çözeltiler verilmiştir. Proton/Elektron sayısı 1 mol Ca(OH)2 2 mol HCl 0,5 mol Ba(OH)2 içeren çözelti içeren çözelti içeren çözelti 13 Proton 10 2 mol HNO3 0,5 mol Ca(OH)2 1 mol KOH içeren çözelti içeren çözelti içeren çözelti Elektron 8 I II III Tanecik 3 mol KOH 2 mol Ca(OH)2 XY içeren çözelti içeren çözelti Buna göre, bu taneciklerle ilgili aşağıdaki ifadelerden 1,5 mol H2SO4 1 mol HCl hangisi yanlıştır? içeren çözelti içeren çözelti A) X anyon olup katman elektron dizilimi 2,8 şeklindedir. IV V B) Y taneciği katyondur. C) Temel hâlde Y element atomumunun katman elektron dizimi 2, 8, 3 şeklindedir. D) Temel hâlde X ametal özelliği gösterir. E) Y taneciğinin çapı X taneciğinin çapından daha büyük- tür. Bu çözeltilerin içerisine üzerinde belirtilen kuvvetli asitler ve kuvvetli bazlardan oluşan sulu çözeltilerin tamamı eklene- rek oda sıcaklığına getiriliyor. Buna göre son durumda hangi kaplarda pH değeri 7 olur? A) II ve III B) I ve IV C) I, III ve IV E) III ve V B D) IV ve V İ 10. H2O moleküllerine ait etkileşimler aşağıdaki gibi modellen- L G miştir. İ O b O S a H c A R H HH M A L Buna göre, 12. I. 2BaO2(k) 2BaO(k) + O2(g) I. a, molekül içerisinde oluşan polar kovalent bağdır. II. 4Fe(k) + 3O2(g) 2Fe2O3(k) II. b, moleküller arasında oluşan hidrojen bağıdır. III. c bağı koparılırsa kimyasal değişim gerçekleşir. III. CaCO3(k) + ısı CaO(k) + CO2(g) yargılarından hangileri doğrudur? (1H, 8O) Yukarıda verilen tepkimelerden hangileri yanma tepki- mesidir? A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) II ve III E) I, II ve III D) II ve III E) I, II ve III 41 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / FEN BİLİMLERİ Deneme - 7 13. Özellik 15. Aşağıdaki tabloda birbirinden farklı vitamin çeşitlerine ait İlaç formu bazı özellikler verilmiştir. Ağız yoluyla vücuda alınan Vitamin çeşitleri I. Hap sert, sıkıştırılmış ilaçlardır. Hoş kokusu ve tadı olan Özellik XY Z P R S II. Şurup şuruplar süspansiyon veya X Provitamin ✓X X✓ X X emülsiyon hâlindedir. olarak ✓ alınma ✓ Genellikle diğer ilaç formla- III. İğne rına göre vücutta daha hızlı Suda X✓✓X X eriyebilme etki gösterir. Bazı ilaç formları ile ilgili yukarıdaki tabloda verilen Kalın özelliklerden hangileri doğrudur? bağırsakta X✓X X X bakterilerce A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III sentezlenme D) II ve III E) I, II ve III Yağda ✓X X✓✓ eriyebilme (✓ : özelliğine sahip, X : özelliğine sahip değil) Tablodaki bilgilere göre, I. X, A vitamini; P, D vitaminidir. II. Y’nin eksikliğinde beriberi, Z’nin eksikliğinde skorbit görülür. III. S’nin eksikliğinde hemofili görülür. IV. R, üreme sisteminde etkilidir. ifadelerinden hangileri doğru olabilir? B A) Yalnız II B) I ve II C) III ve IV İ L D) I, II ve IV E) I, II, III ve IV G İ 14. Katılarla ilgili, S A I. Amorf katıların belirli erime noktaları yoktur. R II. Metalik katılar serbest elektronları olduğu için elekt- M A rik akımını iletirler. L III. H2O(k) moleküler kristal katıdır. yargılarından hangileri doğrudur? (1H, 8O) A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III 42 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / FEN BİLİMLERİ Deneme - 8 4. K noktasında durmakta olan cisme F kuvveti sürtünmesiz 6. Bir klimanın soğutucu pompası ve iç ünitesiyle gazın akış yolda yola paralel olarak etki etmektedir. yönü şekilde gösterilmiştir. F Klima V0=0 FN F F K LM Buna göre cismin, Gaz akışı I. M noktasındaki kinetik enerjisi, L noktasındakinden Soğutucu pompa fazladır. Buna göre bu olay bir elektrik devresine benzetilirse II. N noktasındaki kinetik enerjisi, M noktasındakinden klima, soğutucu pompa ve gaz akışı için, fazladır. III. N noktasındaki kinetik enerjisi L noktasındakine eşittir. yargılarından hangileri kesinlikle doğrudur? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) I ve III Klima Soğutucu Pompa Gaz akışı I. Lamba Üreteç Elektron II. Direnç Üreteç Akım III. Lamba Akü Akım ile verilen devre elemanlarından hangileri doğru eşleş- tirilmiş olabilir? 5. Oda sıcaklığındaki özdeş K ve L bardaklarına 2m ve m A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II gram kütleli 80° C de çay konuyor. B İ D) II ve III E) I, II ve III L 2m m G İ KL S Ders çalışmakta olan öğrenciler çayı içmeyi unutuyorlar ve A çaylar bir süre sonra soğuyor. R Buna göre, M I. K bardağındaki çay, 60°C’de iken L bardağındaki A 7. İnce kenarlı mercekler görüntüyü küçültebilir, büyültebilir, çayda 60°C ‘dedir. L yaklaştırabilir. Bu özelliklerinden dolayı birçok optik aletin II. İki bardaktaki çay da oda sıcaklığına kadar soğudu- yapısında ince kenarlı mercek bulunur. ğunda K bardağındaki çay daha fazla enerji kaybet- Buna göre aşağıdaki optik araçlardan hangisinde ince miştir. kenarlı mercek bulunmaz? III. Başlangıçta K bardağındaki çayın ısısı L bardağın- A) Fotoğraf makinesi B) Teleskop dakinden fazladır. C) Dürbün yargılarından hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) Fiber optik kablo D) I ve II E) II ve III E) Lens 46 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / FEN BİLİMLERİ Deneme - 8 8. Eşit kütleli X ve Y elementlerinin tepkimesi sırasındaki 10. Nötr halde bulunan X atomunun, kütle - zaman grafiği verilmiştir. • Y taneciği ile yalnız proton sayılarının Kütle (g) • Z taneciği ile yalnız elektron sayılarının aynı olduğu bilindiğine göre, 72 XY I. X ve Z izobar olabilir. m II. Y ve Z tanecikleri iyondur. III. X ve Y izotop taneciklerdir. yargılarından hangileri doğrudur? 8 X A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III Y Zaman D) II ve III E) I, II ve III t Buna göre, bu tepkime ile ilgili, I. Tam verimle gerçekleşmiştir. II. Sınırlayıcı bileşen X'tir. III. 32 gram X harcanmıştır. yargılarından hangileri doğrudur? 11. Formülleri bilinmeyen bir aside ve bir baza ait bazı özellik- A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III ler şu şekildedir: D) II ve III E) I, II ve III • Sulu çözeltisi elektrik akımını iletir. • Mg metali ile tepkimesi sonucu H2 gazı açığa çıkar. • Oda koşullarında pH değeri 7’den büyüktür. • Zn metali ile tepkimesi sonucu H2 gazı açığa çıkar. • Mavi turnusol kağıdını kırmızıya boyar. B • Ortamdaki H+ iyon sayısı OH– iyon sayısından İ daha azdır. L • Cu metali ile tepkime verir. G Bu özelliklerden aside ait olanlar A kümesine, baza ait İ olanlar B kümesine ve her ikisine de ait özellikler A∩B kümesine yazılıyor. B 9. CH4 molekülü ile ilgili; S H AA R I. Lewis yapısı H C H şeklindedir. M XY Z H A L II. Molekül içi bağlar polar kovalenttir. Buna göre; III. Molekül apolardır. I. X değeri en fazla 4’tür. IV. Karbon atomu oktete, hidrojen atomları dublete II. Y değeri en az 1’dir. ulaşmıştır. III. Z değeri en fazla 5’tir. yargılarından hangileri doğrudur? ( 1H, 6C ) yargılarından hangileri doğrudur? A) I ve II B) II ve IV C) I, II ve IV A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) II, III ve IV E) I, II, III ve IV D) II ve III E) I, II ve III 47 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / FEN BİLİMLERİ Deneme - 9 8. Katyon 9. Bazı taneciklere ait toplam elektron sayısı tabloda veril- Anyon H+ Na+ miştir. II OH I Tanecik Toplam elektron sayısı 32 CO3 III IV XO32– 50 NO−3 V VI YO43– Verilen anyonlar ve katyonlar arasında oluşacak numa- Buna göre nötr haldeki X ve Y element atomları ile ilgili; ralandırılmış bileşikler ile ilgili aşağıdaki yargılardan I. Periyodik sistemde X 4. grupta, Y ise 5. grupta bulu- hangisi yanlıştır? nur. A) I. bileşik nötr, III. bileşik asidik ve IV. bileşik bazik özellik gösterir. II. Her ikisi de ametaldir. III. Y’nin periyot numarası X’in periyot numarasından B) III ve V. bileşiklerin ambalaj etiketleri üzerinde daha büyüktür. güvenlik uyarı işareti bulunur. yargılarından hangileri doğrudur? (8O) C) II ve V. bileşikler arasında nötralleşme tepkimesi ger- çekleşerek VI. bileşik elde edilir. A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) III. bileşik iyonik bağlıdır. D) II ve III E) I, II ve III E) IV. bileşiğin yaygın adı çamaşır sodasıdır. B İ L G İ S A 10. H2S bileşiği ile ilgili, R M I. Dihidrojen monosülfür olarak adlandırılır. A L II. Molekül içi apolar kovalent bağ içerir. III. Yoğun fazda molekülleri arasında etkin olarak dipol-dipol etkileşimleri görülür. yargılarından hangileri doğrudur? (1H, 16S) A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III 53 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / FEN BİLİMLERİ Deneme - 9 11. Bir indikatör asidik ortamda kırmızı, bazik ortamda sarı renk 13. Kozmetikler insan vücudunun bakımı, temizlenmesi ve vermektedir. Eşit mol sayıda kuvvetli asit ya da kuvvetli baz güzel hâle getirilmesi için kullanılan ürünlerdir. Parfüm, içeren X, Y ve Z çözeltileri şekillerdeki gibi karıştırılmakta- saç boyası, kalıcı dövme boyası ve jöle kozmetik ürünlere dır. örnek olarak verilebilir. X çözeltisi Z çözeltisi Kozmetiklerin içerisinde bulunan, I. Paraben içeren koruyucular II. Kurşun, kadmiyum ve cıva gibi ağır metaller III. Koku vericiler yukarıdaki kimyasallardan hangileri vücutta zararlı etki gösterebilir? Y çözeltisi X çözeltisi A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III + + D) II ve III E) I, II ve III indikatör indikatör I. kap II. kap I. kapta renk kırmızıdan sarıya dönerken, II. kapta renk sarıdan kırmızıya dönmektedir. Buna göre çözeltiler ile ilgili aşağıdaki ifadelerden han- gisi yanlıştır? A) X kuvvetli baz, Y ve Z kuvvetli asittir. B) II. kapta zamanla ortamdaki H+ iyon sayısı artar. C) I. kapta zamanla ortamdaki OH– iyon sayısı artar. D) Tesir değerlikleri arasında Z > X > Y ilişkisi vardır. E) Y ve Z çözeltileri eşit sayıda OH– iyonu içerir. B 14. İçerisinde aynı sıcaklıkta saf su bulunan özdeş kaplara İ L üzerinde belirtilen maddeler eklenerek tamamen çözünme- G leri sağlanıyor. İ 50 gram NaCl 30 gram NaCl 60 gram NaCl 12. Bazı tepkime denklemleri şu şekildedir: S A 1. AgNO3(suda) + HCI(suda) AgCI(k) + HNO3(suda) R 400gr saf su 200gr saf su 600gr saf su M a b c 2. HNO3(suda) + KOH(suda) KNO3(suda) + H2O(s) A L 3. 2KCIO3(k) 2KCI(k) + 3O2(g) Buna göre oluşan çözeltilerle ilgili; Bu tepkimelerle ilgili, I. a kabındaki çözelti b kabındaki çözeltiye göre daha seyreltiktir. I. 1. tepkime çökelme, 2. tepkime nötralleşme tepki- II. b kabındaki çözelti c kabındaki çözeltiye göre daha mesidir. derişiktir. II. 3. tepkime yanma tepkimesidir. III. Aynı koşullarda kaynama noktası en yüksek olan c III. Bütün tepkimeler sonucu tuz oluşmuştur. kabındaki çözeltidir. yargılarından hangileri doğrudur? yargılarından hangileri doğrudur? A) I, II ve III B) I ve II C) I ve III A) I, II ve III B) I ve II C) I ve III E) Yalnız II D) II ve III E) Yalnız II D) II ve III 54 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / FEN BİLİMLERİ FEN BİLİMLERİ TESTİ Deneme - 10 1. Bu testte sırasıyla, Fizik (1-7), Kimya (8-14), Biyoloji (15-20) alanlarına ait toplam 20 soru vardır. 2. Cevaplarınızı, cevap kâğıdının Fen Bilimleri Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz. 1. Aşağıda verilenlerin hangisinde kılcallık olayının etkisi 3. Yatay ve doğrusal bir yolda hareket etmekte olan bisikletli- görülmez? nin konum - zaman grafiği şekildeki gibidir. Konum (m) A) Yakılan mumun sürekli yanması B) Gaz yağı lambasının fitilinin sürekli yanması 60 C) Çiçek saksılarının altına kap içerisinde su konulması D) Islak yüzeylerin kağıt havluyla silinmesi 30 E) Şehir şebesinden evlere gelen suyun borularda yüksel- 0 5 10 Zaman (s) mesi Buna göre, bisikletlinin 0 - 10 s aralığındaki hareketiyle ilgili; I. İvmesi 6 m/s2 dir II. 60 m yol almıştır III. 300 m yer değiştirmiştir yargılarından hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) I ve III 2. İçi dolu, türdeş, X ve Y cisimleri eşit kollu terazide şekildeki B İ gibi dengede iken, tamamen dolu taşırma kabına bırakıldık- L larında, aynı sıvıdan eşit hacimde taşırdıkları görülüyor. G İ X S A YR M A L Buna göre, X ve Y için aşağıda verilenlerden hangisi kesinlikle yanlıştır? A) X'in özkütlesi, Y'nin özkütlesine eşittir. B) X'in özkütlesi, Y'nin özkütlesinden büyüktür. C) X'in kütlesi, Y'nin kütlesine eşittir. D) X'e uygulanan kaldırma kuvveti Y'ye uygulanan kaldır- ma kuvvetinden büyüktür. E) X'in hacmi Y'nin hacminden küçüktür. 58 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / FEN BİLİMLERİ Deneme - 10 7. Ayın Güneş ve Dünya arasına girmesiyle Güneş tutulması 9. Aşağıda bazı elementlerin periyodik sistemdeki yerleri yaşanır. verilmiştir. K H F Na P L Güneş Ay Ca M Dünya Buna göre, Bu elementlerle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? I. K noktasından Güneş tutulması izlenmez II. L noktasından parçalı Güneş tutulması izlenir A) H, F ve P elementleri ametaldir. III. M noktasından tam güneş tutulması izlenir B) Na ve Ca katı halde elektrik akımını iletir. C) Ca elementi 2 elektron vererek, P elementi 3 elektron yargılarından hangileri doğrudur? alarak aynı soy gazın elektron dizilimine ulaşır. A) Yalnız I B) Yalnız II C) II ve III D) Elektronegatifliği en fazla olan element F’dir. E) P’nin atom yarıçapı Na ‘dan daha fazladır. D) I ve II E) I, II ve III B İ L 10. Günlük hayatta karşılaşılan bazı olaylar şu şekildedir: G 1. Hem Erzurum hem de İzmir’de hava sıcaklığı İ 30°C olmasına rağmen Erzurum’da hissedilen hava 8. X ve Y elementlerinden oluşan iki farklı bileşikteki madde S sıcaklığı 29°C fakat İzmir’de hissedilen hava sıcak- A lığı 37°C’dir. miktarları tablodaki gibidir. R 2. Yollar asfaltlanırken, zift sıcak hâlde dökülür. 3. Kışın yolların buzlanmasını engellemek için yollara X kütlesi (g) Y kütlesi (g) M tuz serpilir. A Buna göre bu olaylarla ilgili, I. bileşik 5,6 3,2 L II. bileşik 7 I. 1. olay havadaki bağıl nemden kaynaklanır. 16 II. 2. olayda zift sıcakken viskozitesi daha azdır. Buna göre, eşit miktarda Y ile birleşen I. bileşikteki X III. 3. olayda yollara tuz serpildiğinde yollarda bulunan kütlesinin II. bileşikteki X kütlesine oranı aşağıdakiler- suyun donma noktası düşer. den hangisinde doğru verilmiştir? yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur? A) 4 B) 2 C) 1 D) 1 E) 1 A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III 2 4 8 D) II ve III E) I, II ve III 60 Diğer Sayfaya Geçiniz.

TYT / FEN BİLİMLERİ Deneme - 10 17. 19. Aşağıda bir üreme ana hücresinin genotipi verilmiştir. aA BB Bakteri E ed d Endospor durumu g Gm M Bazı bakteriler uygun olmayan koşullarda endospor oluştu- H hN N rur. Bu sırada önce DNA’sını eşler ve bu DNA’nın etrafını sağlam bir kılıf ile sararlar. Endospor durumunda hücrenin Buna göre, ozmotik basıncı artar, hücrenin normal kısımları parçalanır I. En fazla 32 çeşit gamet oluşturulabilir. ve sadece endospor kalır. Ortam koşulları uygun hâle dön- düğünde hücre su alır ve eski hâline geri döner. II. ABdEGHmN gametinin oluşması mayoz bölünme- Endospor durumundaki bir bakteride, de krossing over olduğunu kanıtlar. I. metabolizma hızı, III. n = 6 kromozomlu gametler oluşturur. II. sitoplazmadaki su oranı, IV. aBdeGhMmN gameti ayrılmama sonucunda oluşur. III. hücre duvarının kalınlığı ifadelerinden hangileri doğrudur? özelliklerinden hangileri azalır? A) I ve II B) III ve IV C) I, II ve IV A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) II, III ve IV E) I, II, III ve IV D) II ve III E) I, II ve III 20. Aşağıda canlılarda gerçekleşen iki farklı üreme şekli göste- rilmiştir. B İ L Yeni iki G birey İ Canlı 18. Bir besin piramidinde, S ✓ Biyokütle artar. A Erkek birey Sperm ✓ Zehirli madde miktarı azalır. ✓ Birey sayısı artar. R Zigot ✓ Biyoenerji artar. M Yeni birey A L Dişi birey Yumurta değişimleri, İki üreme çeşidinde; I. birinci tüketici † üretici, I. sayısal artış, II. üretici † ikinci tüketici, III. ikinci tüketici † üçüncü tüketici, II. mayoz bölünme, III. döllenme yönlerinden hangilerine doğru gerçekleşir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III durumlarından hangileri ortaktır? D) II ve III E) I, II ve III A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) I, III ve IV 63 Diğer Sayfaya Geçiniz.


Like this book? You can publish your book online for free in a few minutes!
Create your own flipbook