Important Announcement
PubHTML5 Scheduled Server Maintenance on (GMT) Sunday, June 26th, 2:00 am - 8:00 am.
PubHTML5 site will be inoperative during the times indicated!

Home Explore biyoloji projesi

biyoloji projesi

Published by Berkay Güneş, 2022-06-03 19:55:36

Description: biyoloji projesi
Berkay Güneş 9-B 470

Search

Read the Text Version

CANLILARDAN TEKNOLOJİLERE

BİYOMİMETİK NEDİR ? • Biyomimetik; doğadaki modelleri inceleyip onları taklit ederek yaptıkları teknolojik aletler,mekanizmalar vb’lerine verileni isimdir Biyomimetik Sistemlerin Kullanıldığı Alanlar: • Bilim, teknoloji, sanat, mimari, yapay zekâ, nanoteknoloji, robotik, endüstri, askeri araştırmalar, ulaşım gibi alanlarda kullanılmaktadır.

TEKNOLOJİNİN DOĞADAN İLHAM ALARAK GELİŞTİRDİĞİ 15 ÖRNEK : (BİYOMİMETİK) • 1. Hızlı Tren ve Balıkçıl Kuşlar 13. Teleskoplar ve Arı Peteği • 2. Helikopter ve Yusufçuk 14. Yüzme Paletleri ve Balinalar • 3. Robot Teknolojisi ve Böcekler 15. Kar Ayakkabısı ve Tavşan Ayağı • 4. Concorde ve Yunus • 5. Velcro Bandı ve Dulavrat Otu • 6. Sonar ve Yunus • 7. Gemi Pruvası ve Yunus • 8. Aerospace Uçağı ve Kedi Balığı • 9. Radar ve Yarasa • 10. Münih Olimpiyat Stadı ve Yusufçuğun Kanatları • 11. Uçak Kanatları ve altı Yusufçuk • 12. Denizaltılar ve Nautilus • Bunlar gibi doğadan ilham alınarak geliştirilen teknolojiler vardır : -2-

1.HIZLI TREN VE BALIKÇIL KUŞLAR : Aynı zamanda bir kuş bilimci de olduğu bilinen Eiji Nakatsu Japonya'nın hızlı trenlerini tasarlayan bir mühendisdir, trenin daha hızlı gidebilmesi için balıkçıl kuşlardaki yöntemi fark etmiş ve bunu hızlı trene uygulamıştır. Gökyüzünden diklemesine suya çok hızlı dalabilen bu kuşların gagalarının hızı artırdığı tespit edilmiş.

2.HELİKOPTER VE YUSUFÇUK : • Bir yusufçuğu ilk gördüğümüzde helikoptere ne kadar da benzediğini fark etmemek pek olası değil. Biz ona yerel dilde helikopter böceği desek de o helikopterlerden önce de vardı. Uçuş stili ve denge sistemiyle helikopter firmaları yusufçuğu tasarımlarına adapte etmişlerdir.

3.ROBOT TEKNOLOJİSİ VE BÖCEKLER : • . Bu bilim robot teknolojisine de ayak uydurmuş ve böceklerin sistemlerini inceleyip elektronik sisteme uyarlama Artık bir karınca ve sinek büyüklüğünde robotlar yapılabilmektedir. Sinekler gibi uçabilen, karıncalar gibi istenilen her yere girebilen, örümcekler gibi tavanda yürüyebilen robotlar şu an yapılabiliyor ve gelişmiş ülkelerde de buna önem veriliyor.

4.CONCORDE VE YUNUS : Ses hızını aşmayı başarabilen İngiltere-Fransa ortak yapımı Concorde uçaklar ilk uçuş denemesini 1969'da yapmıştı. Tasarımında yunusların burun kısmı etkili olmuş, bunun nedeniyse havanın bu sayede dış yüzeyde yaptığı sürtünmeyi azaltmasıymış. Kuyruk yüzgeci suyun yüzeyinde motor görevi gören yunusların bu özelliğinden de esinlenen mühendisler Concorde'un motorlarını arkaya yerleştirmişler. Bu uçakların 2003 yılında üretimi durduruldu.

5.VELCRO BANDI VE DULAVRAT OTU : Bir gün İsviçreli mühendis Georges de Mestral'ın kıyafetlerine bu bitkiler takılmıştır. Mestral, kıyafetlerini bu bitkiden ayırmanın hiç de kolay olmadığını görünce hemen aklına bir fikir gelmiş ve bunu giyim endüstrisinde kullanmaya karar vermiştir. Aynı kenetlenme sistemini oluşturmuş ve Velcro bantları şimdi astronot kıyafetlerinde de kullanılır hale gelmiştir.

6.SONAR VE YUNUS : • Yunuslar tıkırtıya ve ıslığa benzeyen çeşitli sesler çıkarırlar, sonra bu seslerin yankılarına dikkat ederek bulundukları ortamı keşfeder ve yönlerini belirlerler. Şişe burunlu yunusların (Tursiops truncatus) doğal sonar sisteminden esinlenerek, bilim insanları mevcut teknolojinin kapasitesini aşan sorunları çözmek için sualtı akustik sistemleri geliştiriyorlar. Bilgi: Yunuslar sonar sistemleri sayesinde deniz yatağında, kumda,gizlenen balıkları buluyorlar ve bir balık ile kaya arasındaki farkı anlıyorlar. Edinburg’daki (İskoçya) Heriot-Watt Üniversitesinden Doç. Dr. Keith Brown’a göre, yunuslar “içinde tatlı su, tuzlu su, şurup ve petrol bulunan varillerin arasındaki farkı on metre [mesafeden] anlayabiliyorlar”. Bilim insanları aynı hassasiyete sahip cihazlar geliştirmek istiyorlar.

7.GEMİ PRUVASI VE YUNUS : • Yunusların burun çıkıntısını örnek almış olan tasarımcılar yunusların bu sayede suyu daha iyi yardıklarını tespit etmişler ve gemilere de bu yöntem uygulanmıştır. Bu aynı zamanda önemli miktarda enerji tasarrufu da sağlamıştır. •8.AEROSPACE UÇAĞI VE KEDİ BALIĞI • Sesten hızlı uçabilen Mc Donald Douglas'ın ‘Orient Express' modeli, kedi balığının hidrodinamiğe elverişli şeklini esas alarak uçarken karşılaştığı hava direncini en az seviyeye çekmeyi başarmıştır.Suda yaşayan bi hayvandan yararlanılarka gökyüzüne çıkılmıştır.

9.RADAR VE YARASA : • Yarasalar ultrason denilen çok yüksek titreşimli ses dalgaları yayarlar. Bu sesler, saniyede 20.000 titreşimin üzerinde olduğundan, insan tarafından duyulamıyormuş. Yarasının yaydığı ses dalgaları havadaki ve yerdeki hayvanlara veya hayvanın önündeki diğer engellere çarparak yansırmış. Yarasa, yansıyan ve kendine gelen bu titreşimlere göre yönünü ve hareket tarzını belirlermiş. Dikkat çekici bir diğer durum ise şu; bu özelliklere sahip olan yarasalar İnsanoğlu bunun gibi birçok hayvandan esinlenerek çeşitli teknolojik cihazların icat edilmesine sebep olmuştur

10.MÜNİH OLİMPİYAT STADI VE YUSUFÇUĞUN KANATLARI : • Yusufçuk yine başrolde. Milimetrenin 3000'de 1'i kalınlığındaki kanatları bu kadar ince olmasına rağmen dayanıklılığıyla dikkat çeker. Dayanaklı olma sebebiyse kanatlarının bine yakın bölmelerden oluşması. Bu bölmeler sayesinde uçarken yırtılmalar yaşanmamaktadır. Münih Olimpiyat stadının çatısı da aynı yöntemle inşa edilmiştir. • Ne güzel işçilik değil mi ? --->

11.UÇAK KANATLARI VE YUSUFÇUK : • İlk uçaklar yapılırken mühendisler havadaki akımların neden olduğu titreşimlerin uçağa zarar vermemesi için uçak kanatlarının uçlarını ağırlaştırmışlardı. Yusufçuğun kanatlarındaki hücreler de yoğunlaşarak aynı sistemi görüyor. Yusufçuğun ne kadar Büyülü bir canlı olduğunu Farkettiniz mi ? Fark etmediyseniz bir sonraki Sayfada hangi teknolojilerin Yusufçuktan esinlenildiğini gösteriyim.

İşte yuusfçukla ilgili bazı biyomimetik örnekleri :

12.DENİZALTI VE NAUTİLUS • Nautilus isimli deniz canlısı suya dalmak istediğinde vücudunda bulunan içi boş odacıkları su ile doldurur. Yüzeye çıkmak istediğinde ise, ürettiği özel bir gazı bu dalış hücrelerine pompalar ve suyun boşalmasını sağlar. Denizaltılarda da Nautilus'taki gibi dalış odaları yapılmakta, içeri alınan suyun boşaltılmasında ise su motorlarından faydalanılmaktadır. • İnsan zekasına hayran kalmamak imkansız.

BAZI BİYOMİMETİK ÖRNEKLERİ : • Bunlar benim en sevdiğim biyomimetik örnekleri : SİZİNKİLER HANGİSİ : =

13.TELESKOPLAR VE ARI PETEĞİ : • Teleskoplar ve Arı Peteği Teleskoplar, gök cisimlerinden gelen ışıkları daha iyi çekebilmek için altıgen şeklindeki aynaları kullanırlar. • Bu şekil geniş bir görüş alanı, yüksek kalite ve genel yapının kuvvetli olmasını sağlıyor. • Tıpkı peteklerinde olduğu gibi arıların da gözleri altıgenlerden oluşuyor ve incelemelerde arılar ve peteklerinden yararlanılmıştır. • BİLGİ : 2024'te Şili'deki Atacama Çölü'ne inşa edilecek dünyanın en büyük teleskobu da aynı yöntemle yapılacakmış...

14.YÜZME PALETLERİ VE BALİNALAR : Balinalar çifte bölmeli ve geniş bir kuyruğa sahiptir.Biz insanlar da bunadan esinlenerek yapılan İki ayağı birleştiren paletler yüzücünün suyun içinde bir balina gibi aşağıdan yukarı kıvrılarak yüzmesini sağlar. Bu, suyun içine dalma veya suyun içinde daha hızlı ilerlememize yarar. Bunu bulmaları bizler için iyi olmuş su içinde balina kadar Olmasa da suda daha hızlı ilerleriz.

15.KAR AYAKKABISI VE TAVŞAN AYAĞI : • Kar Ayakkabısı ve Tavşan Ayağı Karda daha rahat yürüyebilmemizi sağlayan kar ayakkabılarının tasarımında tavşan ayaklarından esinlenilmiştir. Tavşanların arka ayaklarının geniş, uzun ve yayvan olması kardaki hareket kabiliyetlerini arttırıyor, aynı sistemin kullanıldığı kar ayakkabılarıyla da insanlar karda daha rahat hareket edebiliyor.

DOĞANIN TAKLİDİYLE TEKNOLOJİ • Gün içinde bin bir zorlukla karşılaşır ve onların üstesinden gelmek için elimizden geleni yaparız. Neyse ki elimizin altında internet var! İhtiyacımız olan her çözümü parmak hareketlerimizle ekranlarımıza taşıyabiliyoruz. Sonrası ise basit: Videoyu aç, yapılanları tekrar et. Yani ekranın diğer tarafındakini taklit et. • Taklit doğumumuzdan itibaren bizlerle olan, iletişim kurmamızı, öğrenmemizi sağlayan ve yaşamımızı kolaylaştıran bir davranıştır. Aynı sözcükleri “teknoloji” için de kullanabiliriz. Onun yardımı ile iletişim kurarız, öğreniriz ve karşılaştığımız sorunları kolayca çözeriz. Taklit ile teknoloji bir araya gelince ise Biyomimetik ortaya çıkıyor biyomimetik ise işlerin daha kolay yağılmasını sağlıyor .

KAYNAKÇA : resimler ve yararlanılan siteler: • https://www.google.com/search?q=canlılardan+esinlenerek+geliştirilen+teknolojiler&client=opera-gx&hs=J4m&sxsrf=ALiCzsYMNElwjsvQnh1Nt4yGPQ1VZ0oyDQ:1653931471327&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiV2NLu3of4AhVESPEDHThlB 30Q_AUoAnoECAEQBA&biw=1879&bih=970&dpr=1#imgrc=2iE6iDgVnaBEHM&imgdii=oBCv4IlCJCWjlM • https://ekolojist.net/biyomimetik-biliminden-ilham-alan-teknolojilerin-en-iyi-10-ornegi/ • https://onedio.com/haber/teknolojinin-dogadan-ilham-alarak-gelistirdigi-biyomimetik-biliminden-24-carpici-ornek-982094 • https://www.google.com/search?q=hızlı+tren+ve+balıkçıl+kuşlar&client=opera-gx&hs=aKu&sxsrf=ALiCzsbtfCFHIuhildsyKtbYOPfJmzSuyQ:1654118267992&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjatZ7elo34AhX2SvEDHUAjDg8Q_AUoAXoECAEQAw& biw=1879&bih=970&dpr=1#imgrc=P6NOFMecWArvIM&imgdii=WZeFvXEuM3afcM • https://www.google.com/search?sxsrf=ALiCzsZMuUv_-RomPfpEhkHaeL58f8qK3w:1654118716729&source=univ&tbm=isch&q=Eiji+Nakatsu&client=opera-gx&fir=xV7VyT5cpjWJ_M%252C3Kl9CmcBMQj2qM%252C_%253BLf69ocpxIed6yM%252CwjOV3cD uvgcoBM%252C_%253BXIN3YfcuDjDT_M%252CAp2u-vcQyPaSgM%252C_%253BiFa_f2iHHRxDsM%252Co6CuKLAc-8BHVM%252C_%253B_3GUk69938YaWM%252CZRiZ13knOMe8LM%252C_%253BFi72JLkoMERoZM%252CooemvkSB4SmgkM%252C_%25 3BVT9v8j_ZBcUB0M%252CZRiZ13knOMe8LM%252C_%253ByjUy5TnkjtNO5M%252CnRlPeOGge1pJmM%252C_%253BVTPXASbqNyGS-M%252CqNlSTQUH0ycttM%252C_%253BwUm2glpNAHUs8M%252CO2RuliQV0TWh0M%252C_%253Bx2V3tVhRaEOBw M%252CVDuL-ZK15TqpTM%252C_%253BNgt4gcI7Plez5M%252CU61wvx9MwlX_CM%252C_&usg=AI4_-kTVkq7LQ8nKH2rTEAN1-MKx_grZ6g&sa=X&ved=2ahUKEwjkkJu0mI34AhVoSvEDHXj-DK0QjJkEegQIAhAC&biw=1879&bih=970&dpr=1#imgrc=_3GUk6 9938YaWM • https://www.google.com/search?q=HELİKOPTER+VE+YUSUFÇUK&client=opera-gx&hs=IWu&sxsrf=ALiCzsbGpNjBUnO46RgnN_RNADL3Orz5SQ:1654118993945&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiZj7O4mY34AhXtQvEDHXz-Dx8Q_AUoAXoECAE QAw&biw=1879&bih=970&dpr=1#imgrc=yJXbI4NrCKKZfM • https://www.google.com/search?q=HELİKOPTER+VE+YUSUFÇUK&client=opera-gx&hs=IWu&sxsrf=ALiCzsbGpNjBUnO46RgnN_RNADL3Orz5SQ:1654118993945&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiZj7O4mY34AhXtQvEDHXz-Dx8Q_AUoAXoECAE QAw&biw=1879&bih=970&dpr=1#imgrc=XnCb8KxDp5_PXM • https://www.google.com/search?q=robot+teknolojisi+ve+böcekler&tbm=isch&ved=2ahUKEwjR6Nr5mo34AhXCk_0HHRU9Du0Q2-cCegQIABAA&oq=robot+teknolojisi+ve+böcekler&gs_lcp=CgNpbWcQAzIFCAAQgAQ6BAgjECc6BggAEB4QCDoECAAQGDoICA AQgAQQsQM6BwgjEOoCECc6BAgAEEM6BAgAEB46BggAEB4QBVD1zQRY2_cEYKz4BGgFcAB4AIABgwKIAZskkgEGMC4yNi4zmAEAoAEBqgELZ3dzLXdpei1pbWewAQrAAQE&sclient=img&ei=59uXYpHZFMKn9u8Plfq46A4&client=opera-gx&hs=DIF#imgrc=JIdi23 bdpJiVGM • https://www.google.com/search?q=robot+teknolojisi+ve+böcekler&tbm=isch&ved=2ahUKEwjR6Nr5mo34AhXCk_0HHRU9Du0Q2-cCegQIABAA&oq=robot+teknolojisi+ve+böcekler&gs_lcp=CgNpbWcQAzIFCAAQgAQ6BAgjECc6BggAEB4QCDoECAAQGDoICA AQgAQQsQM6BwgjEOoCECc6BAgAEEM6BAgAEB46BggAEB4QBVD1zQRY2_cEYKz4BGgFcAB4AIABgwKIAZskkgEGMC4yNi4zmAEAoAEBqgELZ3dzLXdpei1pbWewAQrAAQE&sclient=img&ei=59uXYpHZFMKn9u8Plfq46A4&client=opera-gx&hs=DIF#imgrc=A64 m-Za4IT2T0M • https://www.google.com/search?q=concorde&tbm=isch&ved=2ahUKEwi569ySnY34AhWehP0HHWa2BiEQ2-cCegQIABAA&oq=concorde&gs_lcp=CgNpbWcQAzIECCMQJzIICAAQgAQQsQMyCAgAEIAEELEDMgUIABCABDIFCAAQgAQyBQgAEIAEMgUIABCABDI FCAAQgAQyBQgAEIAEMgUIABCABDoGCAAQHhAIUIMMWIMMYNcNaABwAHgAgAGoAYgBpgKSAQMwLjKYAQCgAQGqAQtnd3Mtd2l6LWltZ8ABAQ&sclient=img&ei=NN6XYrmBKZ6J9u8P5uyaiAI&client=opera-gx&hs=DIF#imgrc=uYTjw83aulcsyM • https://www.google.com/search?q=yunus&tbm=isch&ved=2ahUKEwi47ve2nY34AhUji_0HHTqBAx4Q2-cCegQIABAA&oq=yunus&gs_lcp=CgNpbWcQAzIECCMQJzIICAAQgAQQsQMyCAgAEIAEELEDMggIABCABBCxAzIICAAQgAQQsQMyCwgAEIAEELEDEIMBM gsIABCABBCxAxCDATIICAAQgAQQsQMyBQgAEIAEMgUIABCABFDhBVi1C2CdDGgAcAB4AIABhwGIAfQEkgEDMC41mAEAoAEBqgELZ3dzLXdpei1pbWfAAQE&sclient=img&ei=gN6XYriuJaOW9u8PuoKO8AE&client=opera-gx&hs=DIF#imgrc=8KcRNq6ShBLKEM • https://www.google.com/search?q=GEROGEs+mestral&tbm=isch&ved=2ahUKEwiZi92KoI34AhXIk_0HHSEiCysQ2-cCegQIABAA&oq=GEROGEs+mestral&gs_lcp=CgNpbWcQAzIECCMQJ1DOCFjOCGC8CWgAcAB4AIABfYgBfZIBAzAuMZgBAKABAaoBC2d3cy13a XotaW1nwAEB&sclient=img&ei=SeGXYtnCDMin9u8PocSs2AI&client=opera-gx&hs=DIF#imgrc=5jihTaNSLknLbM • https://www.facebook.com/bilatasehir/photos/a.1954513744801245/2809021696017108/?type=3 • https://www.jw.org/tr/kutsal-kitabin-ogrettikleri/bilim/tasarim-urunu-mu/yunus-sonar/

• https://www.google.com/search?q=SONAR+VE+YUNUS&client=opera-gx&hs=xjF&sxsrf=ALiCzsYGdO4rNd4zu-TIITtFMm9cfPPTfg:1654121118284&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjetq6toY34AhU7SPEDHd 1pAW8Q_AUoAnoECAEQBA&cshid=1654121315377604&biw=1879&bih=970&dpr=1#imgrc=G0YeDyRBTvRu_M • https://dergi.diyanet.gov.tr/makaledetay.php?ID=5001 • https://www.google.com/search?q=radar+ve+yaras&client=opera-gx&hl=tr&sxsrf=ALiCzsY_AGVD_re8zPgOt45ezrZZljllQA:1654122067978&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjgoZvypI34AhUYRvEDHT23BzE Q_AUoAXoECAEQAw&biw=1879&bih=970&dpr=1#imgrc=6mObMMkfIvebuM • https://www.google.com/search?q=radar+ve+yaras&client=opera-gx&hl=tr&sxsrf=ALiCzsY_AGVD_re8zPgOt45ezrZZljllQA:1654122067978&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjgoZvypI34AhUYRvEDHT23BzE Q_AUoAXoECAEQAw&biw=1879&bih=970&dpr=1#imgrc=OCnWcRTG3lMlzM • https://tr.linkedin.com/pulse/1-biyomimetik-bilimi-tanim-ve-tarihçesi-a-ali-şen • https://tr.linkedin.com/pulse/biyomimekri-doğadan-ilham-alan-tasarım-taşkın-cengiz#:~:text=Münih%20Olimpiyat%20Stadı%20ve%20Yusufçuğun%20Kanatları&text=Dayanaklı%20olma%20sebebiyse%20kanatlarının %20bine,da%20aynı%20yöntemle%20inşa%20edilmiştir. • https://www.google.com/search?q=münih+olimpiyat+stadı+ve+yusufçuğun+kanatları&client=opera-gx&hs=Gvx&sxsrf=ALiCzsaHj1mNLI3Ly0f9IA55ICd7U99f3Q:1654211513606&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2a hUKEwjzipuN8o_4AhUIzIsKHbZTASQQ_AUoAXoECAEQAw&biw=1879&bih=970&dpr=1#imgrc=6tUD8bf0wuedNM • https://www.google.com/search?q=yusufçuk+biyotaklit&client=opera-gx&hs=ylI&hl=tr&sxsrf=ALiCzsZiRWjv1tzR12vG3dUY9K3GYJb4pQ:1654212215310&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwin5Ofb9I_4AhVhS fEDHUJ1AVgQ_AUoAXoECAEQAw&biw=1879&bih=970&dpr=1#imgrc=J9oEgR9OugmHHM • https://www.google.com/search?q=teleskoplar+ve+arı+peteği&client=opera-gx&hs=tra&sxsrf=ALiCzsb4NLQ9tfUZNnJiA-3tVLiXAddSXQ:1654281773996&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjkgv3r95H4AhXO O-wKHaDzCKwQ_AUoAnoECAEQBA&cshid=1654281792695711&biw=1879&bih=970&dpr=1#imgrc=i8QC-q9XZJJD-M • https://www.google.com/search?q=teleskoplar+ve+arı+peteği&client=opera-gx&hs=tra&sxsrf=ALiCzsb4NLQ9tfUZNnJiA-3tVLiXAddSXQ:1654281773996&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjkgv3r95H4AhXO O-wKHaDzCKwQ_AUoAnoECAEQBA&cshid=1654281792695711&biw=1879&bih=970&dpr=1#imgrc=U1IazEWYLGchYM • https://www.google.com/search?q=kar+ayakkabısı+hangi+hayvandan+esinlenerek+yapılmıştır&client=opera-gx&hs=G8a&sxsrf=ALiCzsa1hjoCufZiZFDREp3oUll-QANc6Q:1654282788197&source=lnms&tbm=isch&sa=X &ved=2ahUKEwj_98rP-5H4AhXlN-wKHQWXAlsQ_AUoAXoECAEQAw&biw=1879&bih=970&dpr=1#imgrc=fAvo8AqX5dx6sM&imgdii=mPqRkeuUJmrFlM • https://www.google.com/search?q=kar+ayakkabısı+hangi+hayvandan+esinlenerek+yapılmıştır&client=opera-gx&hs=G8a&sxsrf=ALiCzsa1hjoCufZiZFDREp3oUll-QANc6Q:1654282788197&source=lnms&tbm=isch&sa=X &ved=2ahUKEwj_98rP-5H4AhXlN-wKHQWXAlsQ_AUoAXoECAEQAw&biw=1879&bih=970&dpr=1#imgrc=fAvo8AqX5dx6sM • https://lifeofmedical.com/biyomimetik-nedir/ • Berkay Güneş 9-B 470 Biyoloji Proje


Like this book? You can publish your book online for free in a few minutes!
Create your own flipbook