Important Announcement
PubHTML5 Scheduled Server Maintenance on (GMT) Sunday, June 26th, 2:00 am - 8:00 am.
PubHTML5 site will be inoperative during the times indicated!

Home Explore YARALI KUŞA YARDIM .pdf

YARALI KUŞA YARDIM .pdf

Published by sebahattinsatiroglu, 2022-04-18 17:36:58

Description: YARALI KUŞA YARDIM .pdf

Search

Read the Text Version

YARALI KUŞA YARDIM GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE DEĞERLERİMİZ PROJESİ ORTAK ÜRÜN ÇALIŞMASI HİKAYE YAZMA ETKİNLİĞİ

YARALI KUŞA YARDIM GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE DEĞERLERMİZ RROJESİ; Öğrencilerimizde, değerlerimiz ile farkındalık oluşturarak, öğrencilerin sevgi, saygı göstermesini, empati kurmasını, sabırlı - merhametli olmasını ve bunun gibi değerlerimizi içselleştirmesini sağlayan bir projedir. Bu projede; öğrencilerin topluma, ailelerine ve kendilerine olumlu katkılar yapan ve ailesiyle, çevresiyle iyi ilişkiler kuran, birlik ve berberlik duygularını geliştiren ve merhametli insan olmalarına katkı sağlamayı amaçlanmaktadır. Bu amaçla, proje paydalarının ortak çalışması ile yaralı kuşa yardım ürünü elde edilmiştir. Hikayenin tamamı proje üyesi öğretmenlerin yönlendirmesi ile öğrencilerin tamamen kendi hayal dünyaları ile beraber sayfa yazıp ve yazdıkları hikayeyi resimleyerek sayfaları birleştirilmesi sonucunda yaralı kuşa yardım kitabı elde edilmiştir. TÜRÜ : HİKAYE EDİTÖR: SEVİM SAĞLAM ŞATIROĞLU- RAUF ORBAY İLKOKULU ÇANKAYA/ANKARA KAPAK TASARIMI : SEVİM SAĞLAM ŞATIROĞLU- RAUF ORBAY İLKOKULU ÇANKAYA/ANKARA 1.SAYFA : SEVİM SAĞLAM ŞATIROĞLU- RAUF ORBAY İLKOKULU ÇANKAYA/ANKARA 2.SAYFA: ŞUAZET AYDIN- HÜLYA TUGAY İLKOKULU YENİŞEHİR/DİYARBAKIR 3.SAFYA : SELDA KESKİN- ÖMER HALUK ÖZUÇAK İLKOKULU SEYHAN /ADANA 4.SAYFA: SAİM ÇELİK- HANTEPE EĞİTİM ŞEHİTLERİ İLKOKULU- KAYAPINAR/ DİYARBAKIR 5.SAYFA: HÜLYA ÜSTÜNER- HÜSEYİN AVNİ ASAL İLKOKULU ATAKUM/ SAMSUN 6.SAYFA: SÜMEYRA GÜLTEKİN- MERKEZ İLKOKULU GÖLHİSAR/BURDUR 7.SAYFA: ZAHİDE KARA- MAHMUT GÜLEÇ İLKOKULU ŞAHİNBEY/GAZİANTEP 8.SAYFA: GÜLCAN ÇETİNKAYA- HÜSEYİN AVNİ ASAL İLKOKULU ATAKUM /SAMSUN 9.SAYFA: DİDEM SELİMOĞLU- ÇELTİKLİ İLKOKULU BİSMİL/DİYARBAKIR 10.SAYFA: EBRU YAZMIŞ- SAFİYE OSMAN ÇELİKER İLKOKULU SÜLEYMANPAŞA/TEKİRDAĞ 11.SAYFA: MARİANA ANTONOV- SCOALA GIMNAZIALA NIFON BALASESCU TULCEA, /ROMANYA

YARALI KUŞA YARDIM Nisan ayında, bir okulun içinde dört öğrenci oyun oynuyormuş. O sırda dışardan değişik sesler gelmiş. Bu ses çiçek açmış ağaçların arasından geliyormuş. Çocuklar bu sesi merak etmiş ve pencereden bakacakken pencerenin altından yaralı bir kuş girmiş. Yağmur bunu görünce arkadaşlarına \"Utku, Eda, Kemal bu kuşu Ahmet Amcaya göstermeliyiz.\" dedi. Kemal de \"Hadi o zaman\" dedi.. Ahmet Amca çocukları görünce \"Merhaba\" dedi. Eda \"Ahmet Amca yaralı bir kuş var. Az önce pencereden içeri girdi. Bize yardım eder misin? diye sordu. Okul görevlisi Ahmet Amca \"Elbette !Kuşun adı ne?\" diye sordu.Utku \"Immm. Hah buldum.! Tombik!\"diye bağırdı.

Ahmet Amca: \"Gel bakalım Tombik, sana ne oldu?\" diyerek kuşu eline aldı. Ona dikkatlice baktı. Tombik kanadından yaralanmıştı. Ahmet Amca ve çocuklar Tombik'e çok üzüldüler. Ahmet Amca Tombik'in yarasını temizledi. Çocuklarla birlikte kanadını sardılar. Yağmur: \"Çok dikkatli olalım, canını daha fazla acıtmayalım.\" dedi. Eda: \"Ailesi var mıdır acaba?\" diye sordu. Süleyman: \"Ona yuva yapalım. \" dedi.

Dört arkadaş Tombik’e yuva yapmaya karar verdiler .Yağmur : ‘Yuva tahtadan olsun .sağlam olur,dedi.Dört arkadaş Ahmet Amca iletahtadan kuş yuvası yapmaya koyuldular.Eda : ‘ Yuvayı boyayalım mı ? dedi. Hep birlikte yuvayı turuncu renge boyadılar,yuvanın içine yem ve su koydular.Artık yuva hazırdı .Sıra yuvayı asacak yere gelmişti. Kemal : ‘ Yuvayı okul bahçesinde ki bir ağcın dalına asalım böylece Tombik’i istediğimiz zaman görür ,ihtiyacı olduğunda ona yardım ederiz ,dedi.

Ertesi sabah Kemal, Tombik' in yanına gitti. Bir de ne görsün.Tombik'in ayağına kılçık batmıştı. Okul çıkışı hemen Ahmet amcayı çağırdı.Ahmet amca şaşırmıştı,Tombik'i indirip eve götürdü.Tombiğin canını acıtmadan bir cımbızla kılçığı çıkartmaya çalıştı.Kılçığı çıkardı ve pamukla sardı. Ahmet Amca: - Bence iyileşene kadar yanımızda kalsın . dedi. On gün sonra ayağı iyice iyileşti ve çok mutluydu.Sanki her gün Ahmet amca ve dört arkadaşın yanına gelmek istedi.

Günler geçti ama Tombik yuvasına dönmedi. Çocuklar telaşlanmaya ve üzülmeye başladılar. Ahmet amca bu durumu anlamıştı ve O da merak etmeye başladı. Kemal ,Eda ve Yağmur, Ahmet amcayla bu durumu konuşmaya karar verdiler. Ahmet amca 'Çocuklar üzülmeyin, Tombik mutlaka bizi görmeye gelecek'' dedi. Ahmet amcayla çocuklar günlerce yuvaya baktılar ve Tombik'i beklediler ama Tombik dönmedi. Nisan ayının son günlerinde güneşli bir sabah okulun bahçesinde toplanan çocuklar birden çok şaşırdı. O da ne ! Tombik gökyüzünde çocuklara doğru uçuyor ve onlarda ''Tombik'' diye bağırıyordu. Yağmur koşarak Ahmet amcayı çağırdı ve hep birlikte Tombik'e sarıldılar. Birkaç gün sonra Tombik yuvasında yatıyor ve hiç kalkmıyordu ki Ahmet amca ne görsün. Tombik'in yuvasında üç tane yumurta vardı.

Ahmet Amca ertesi gün çocuklara Tombik’in yumurtalarını gösterdi.Çocuklar çok şaşırdı. Bu yumurtalarda ne şimdi?diye sordu Eda Ahmet Amca’ya.Ahmet Amca bu yumurtalardan bir süre sonra Tombik’in yavruları çıkacak dedi. AhmetAmcanın bu söyledikleri Eda, Kemal ve Yağmur’u çok heyecanlandırdı.Eda,Kemal Yağmur ve Ahmet Amca merakla beklemeye başladılar.Çocuklar Tombik’i hergün ziyaret ettiler,yuvaya yiyecek bıraktılar.Bir an önce Tombik’in yavrularını görmek istiyorlardı.Bir günsabah çocuklar yine merakla yuvaya baktılar, bir de ne görsünler; yuvada aynı Tombik gibi minicik, şirin mi şirin üç tatlı kuş yavrusu…

Tombik 'in yavruları çok tatlıydı. Sürekli \"cik\", \"cik\", \"cik\" diye ötüşüyorlardı. Çocuklar ise her gün merakla yavruları görmeye gidiyorlardı. Tombik anne olmanın heyecanı ile her gün yuvaya yiyecek getiriyor ve onları besliyordu. Çocuklar yavruları o kadar çok sevdiler ki onlara birer isim takmaya karar verdiler. Yavrulardan her birine, Maviş, limon ve pamuk adını verdiler. Yavrulardan Pamuk oldukça hareketli ve yaramazdı. Sürekli yuvanın içini karıştırır, kardeşlerini gagalar ve yuvadan dışarı çıkmak isterdi. Anneleri o gün yiyecek aramaya giderken, yavrularına \"Yavrularım, dışarısı çok tehlikeli!!! Sakın yuvadan ayrılmayın \" diye tembih etti. Pamuk bu, durur mu hiç! Annesi gittikten sonra, yuvanın kenarına geldi ve kendini boşluğa bıraktı. Kanat çırpmaya çalıştı ama kendini yerde buldu. Üstelik kanadı ve bacağı çok acıyordu.

Pamuk çok çaresizdi.Ne yapacağını bilemiyordu ki annesi yuvaya geldi.Pamuk'u yuvada göremeyince çok telaşlandı.Kardeşleri Maviş ve Limon olayı anlattı.Anne ve yavrular ne yapacağını düşünürken aniden şiddetli bir rüzgar çıktı.Yuva olduğu yerden fırladı ve Pamuk'un düştüğü yere kapaklandı.Bu sırada orada oyun oynayan çocuklar yuvanın düştüğü yeri gördü.Oraya doğru koştular .Yuvayı kaldırdıklarında yuvadaki kuşların düşmenin etkisiyle şoka girdiklerini gördüler.Yuva onların üzerine kapanarak onları kurtarmıştı,ama anne kuş şaşkın şaşkın bakıyor,bir taraftan daPamuk'u düşünüyordu.Acaba Pamuk neredeydi?

Pamuk korkmuştu.Rüzgarın etkisiyle bir ağacın altına sürüklendi.Ailesi ve çocuklar onun için çok endişelenmişti.Pamuk annesinin ona öğütledigi gibi sakin kalmaya çalışarak çözüm bulmaya çalıştı.Öterek onlara kardeşlerinin adını söyledi.Belki sesini duyup gelebilirlerdi.

Pamuk, rüzgardan savrulmamak için ağacın gövdesine sıkı sıkı sarılmış, bir yandan da ağlayarak onu bulmaları için dua ediyordu.Cılız sesiyle annesine ve kardeşlerine seslenmeye devam etti. Çocuklar Pamuk'u aramaya koyuldular.Tombik Rüzgarın etkisiyle yavrusunu aramak için oradan oraya savruluyordu.Eda, \"Arkadaşlarsiz arka bahçeye bakın, ben şuradaki ağaçların olduğu yere bakacağım\" dedi.eda ağaçların arasında dolaşırken bir ses duydu. Bu Pamuk'un sesiydi.O tarafa doğru yöneldi. Bir de ne görsün? Pamuk korkmuş ve yaralı bir şekilde orada yatıyordu. eda sevinçle onu avucuna alarak yuvasına götürdü.

Pamuk, rüzgardan savrulmamak için ağacın gövdesine sıkı sıkı sarılmış, bir yandan da ağlayarak onu bulmaları için dua ediyor SON

\"Kitapsız yaşamak, kör, sağır, dilsiz yaşamaktır.\" Mustafa Kemal Atatürk MİNİK YAZARLARIMIZ 1.Sayfa : Rauf Orbay İlkokulu Çankaya/ANKARA 3-A Sınıfı Yazan : Zeynep İdil Y.- Tuğrul T.- Ömer Ü.ve Begüm V. Resimleyen : Elif D.- Aylis T. ve Selen D. 2.Sayfa: Hülya Tugay İLKOKULU Yenişehir/DİYARBAKIR 1-A Sınıfı Yazan : Beyza C. ve Süleyman Murat T. Resimleyen : Gülkem Y. ve Firdevs İ. 3.Safya : Ömer Haluk Özuçak İlkokulu Seyhan /ADANA 1-A Sınıfı Yazan : Zeynep K Resimleyen : Ahsen Sena K. 4.Sayfa:Hantepe Eğitim Şehitleri İlkokulu-Kayapınar/ DİYARBAKIR 4-E Sınıfı Yazan : Zeynep B. Resimleyen : Zeynep B. 5.Sayfa: Hüseyin Avni Asal İlkokulu Atakum/ SAMSUN 4-E Sınıfı Yazan :Ceren B. Resimleyen :Ceylin Zeynep A.-Müberra T.-Zeynep O. 6.Sayfa: Merkez İlkokulu Gölhisar/BURDUR 1-B Sınıfı Yazan : Ayşe Beğüm E. Resimleyen : Yiğiyhan E.- Merve K.-Gözde Su E.-Eslem Ç. 7.Sayfa: Mahmut Güleç İlkokulu Şahinbey/GAZİANTEP 3-A Sınıfı Yazan :Emine Ö.-Elif Nuran E Resimleyen :Anıl Baki Ç.- Erva B 8.Sayfa: Hüseyin Avni Asal İlkokulu Atakum /SAMSUN 4-A Sınıfı Yazan : Ayse Belinay K.ve Ayşe Begüm İ. Resimleyen : Ömür T. 9.Sayfa: Çeltikli İlkokulu Bismil/DİYARBAKIR 2-B Sınıfı Yazan : Yüsra O.-Malivan M. ve Suphi G. Resimleyen : Mehmet T. ve Viyan T 10.Sayfa: Safiye Osman Çeliker İlkokulu Süleymanpaşa/TEKİRDAĞ Yazan : Sınıf ve Muhammet Emir M. Resimleyen : Merve Afra C. 11.Sayfa: Scoala Gımnazıala Nıfon Balasescu Tulcea,/ROMANYA Yazan : Resimleyen : GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE DEĞERLERİMİZ PROJESİ


Like this book? You can publish your book online for free in a few minutes!
Create your own flipbook