SON 5 YILIN (2014-2018) ÇIKMIŞ EĞİTİM BİLİMLERİ SORU VE ÇÖZÜMLERİ https://t.me/KpssDershanesi
2014 EĞİTİM BİLİMLERİ SORU VE ÇÖZÜMLERİ https://t.me/KpssDershanesi
T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI LİSANS (CÖS) EĞİTİM BİLİMLERİ TESTİ 5 TEMMUZ 2014 CUMARTESİ Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya bir kısmının Merkezimizin yazılı izni olmadan kopya edilmesi, fotoğrafının çekilmesi, herhangi bir yolla çoğaltılması, yayımlanması ya da kullanılması yasaktır. Bu yasağa uymayanlar gerekli cezai sorumluluğu ve testlerin hazırlanmasındaki mali külfeti peşinen kabullenmiş sayılır.
AÇIKLAMAÖSYM 1. Bu kitapçıkta Kamu Personel Seçme Sınavı Eğitim Bi- 5. Bu test puanlanırken her bölümde doğru cevapla- limleri Testi bulunmaktadır. rınızın sayısından yanlış cevaplarınızın sayısının dörtte biri düşülecek ve kalan sayı o bölümle ilgili 2. Bu test için verilen toplam cevaplama süresi 100 ham puanınız olacaktır. dakikadır (1 saat, 40 dakika). 6. Cevaplamaya istediğiniz sorudan başlayabilirsiniz. Bir 3. Bu kitapçıktaki testte yer alan her sorunun sadece bir soru ile ilgili cevabınızı, cevap kâğıdında o soru için ay- doğru cevabı vardır. Bir soru için birden çok cevap yeri rılmış olan yere işaretlemeyi unutmayınız. işaretlenmişse o soru yanlış cevaplanmış sayılacaktır. 4. İşaretlediğiniz bir cevabı değiştirmek istediğinizde, sil- 7. Sınavda uyulacak diğer kurallar bu kitapçığın arka ka- me işlemini çok iyi yapmanız gerektiğini unutmayınız. pağında belirtilmiştir.
2014 - KPSS / EB-CÖS EĞİTİM BİLİMLERİ TESTİ Bu testte 80 soru vardır. 1. Aşağıdaki öğretim süreci uygulamalarından hangisi, 3. Öğrencilerinin muhtemel öğrenme güçlüklerini öğretimde açıklık ilkesi kapsamında yer almaz? gidermek için onları cesaretlendirmek isteyen bir A) Öğrenciler tarafından olay yerinde gözlem yapılması öğretmenin aşağıdakilerden hangisini yapması beklenir? B) Konuyla ilgili hayvan ve bitki örneklerinin sınıfa A) Bilinmeyen soruların cevaplarını kendisinin vermesi getirilmesi B) Doğru davranışlara iyi not, yanlışlara kötü not C) Anlatımda fotoğraf, film gibi materyallere yer vermesi verilmesi C) İpuçları vererek öğrencileri yönlendirmesi D) Öğretime ayrılan zamanın verimli kullanılması D) Öğrencilere çevreden yardım almalarını önermesi E) Öğrencilerin düzeylerine uygun cümlelerin tercih edilmesi E) Öğrencilerin zorlandıkları konuları ev ödevi olarak vermesi ÖSYM 2. Öğrenme-öğretme sürecinde sorulan soruların 4. Aşağıdaki kazanımlardan hangisi, eleştirel düşünme yapısının ve türünün seçilmesinde aşağıdakilerin becerisinin geliştirilmesinde etkili değildir? hangisi öncelikle belirleyicidir? A) Doğadaki su döngüsünün nasıl gerçekleştiği hakkında sorular sorarak çıkarımlarda bulunur. A) Hedeflerin düzeyi B) Konuların tasarımı B) Dünya’nın hem kendi çevresinde hem de Güneş’in C) Öğrenci nitelikleri D) Öğretmen özellikleri çevresinde dönmesi sonucunda meydana gelen olguları değerlendirir. E) Dersin işleniş yöntemi C) İnsanların, hayatlarını sürdürebilmeleri için nelere ihtiyaç duyduklarını sıralar. D) Mevsim şartlarına bağlı olarak canlılardaki değişiklikler hakkında sonuç çıkarır. E) Amacını gerçekleştirmeye çalışırken karşılaşabileceği sorgulamalara açık olur. 1 Diğer sayfaya geçiniz.
2014 - KPSS / EB-CÖS 5. Aşağıdakilerden hangisi, yapılandırmacı öğrenme 7. Aşağıdakilerden hangisi, gösterip yaptırma yöntem yaklaşımına göre düzenlenen bir sınıf ortamında veya tekniğinin özelliklerinden biri değildir? ders işlenirken yapılması gerekenler arasında A) Gösteri ortamının tüm öğrencilerin görebileceği yer almaz? şekilde düzenlenmesi A) Öğretmenin, öğrencilerin sorularını ve ilgilerini takip B) Tüm aşamaların, önce öğretmen sonra öğrenciler etmesi tarafından yapılması B) Öğretmenin, öğrencilerin yanlış cevaplarına karşılık C) Her işlem basamağının bütün öğrenciler tarafından doğru cevabı vermesi yapılması C) Öğrencilerin, yeni teoriler ortaya koyan düşünürler D) Öğrencilere, yeterli zaman ve tekrar fırsatı verilmesi olarak görülmesi D) Öğretmenin, öğrencilerle etkileşim içinde bulunması E) Öğrencilerden, alternatif çözüm önerileri bulmalarının istenmesi E) Öğrencilerin hatalarının öğrenme aracı olarak kullanılması ÖSYM 6. Mehmet Öğretmen, 5. sınıf matematik dersinde 8. İpek Öğretmen, sosyoloji dersinde toplumsal sorunlara öğrenme eksikliği ve düzenli çalışma sorunu olan yönelik bir problemin sınıf içerisinde çözümünün öğrencileri belirler. Her bir öğrenci için 7. sınıftaki öğretimine yönelik bir uygulamaya yer vermeyi başarılı öğrencilerden bir öğrenciyi görevlendirir. Her amaçlamıştır. hafta düzenli olarak 5. sınıf öğrencilerinin pekiştirme çalışmalarını yapmaları için, görevlendirilen öğrencilerle Aşağıdaki yöntem veya tekniklerden hangisi bu bir araya gelmelerini sağlar. amaca en az uygundur? Bu uygulama, aşağıdakilerden hangisine örnektir? A) Tutor destekli öğretim B) Bilişsel çıraklık A) Balık kılçığı B) Beyin fırtınası C) Örnek olay D) Proje tabanlı öğrenme E) Altı düşünce şapkası C) Takımla öğretim D) Proje tabanlı öğrenme E) Programlı öğretim 2 Diğer sayfaya geçiniz.
2014 - KPSS / EB-CÖS 9. Dersinde problem çözme yöntemini kullanan bir 11. Probleme dayalı öğrenme yaklaşımını kullanan bir öğretmenin, aşağıdakilerden hangisini yapması öğretmenin, aşağıdakilerden hangisini yapması beklenmez? beklenmez? A) Çözüm yolunda öğrencileri serbest bırakması A) Gerçeğe uygun problemler seçmek B) Problem konusunda ön hazırlık yapması B) Problemleri açık uçlu sorularla ifade etmek C) Öğrencilerden, bir problem bulmalarını istemesi C) Merak uyandıracak problemler seçmek D) Öğrencilerin çözmekte zorlandıkları problemleri D) Birkaç problemi birlikte ele almak çözmesi E) Öğrencilerin kendilerini özgürce ifade etmelerine E) Öğrencilere, çözüme yönelik veri toplamada yardımcı fırsat vermek olması ÖSYM 10. Tarih dersinde, “Osmanlı Devleti’nin çöküş sebeplerini 12. Coğrafya öğretmeni Sibel Hanım, öğrencilerine bir proje belirler.” kazanımına öğrencilerin etkili bir biçimde ödevi verir. Öğrenciler belirlenen süre içinde ödevlerini ulaşabilmelerini amaçlayan bir öğretmen, aşağıdaki bitirir. Daha sonraki haftalarda öğrenciler, sunum öğretim yöntem veya tekniklerinden hangisine en az planına göre çalışmalarını arkadaşlarına sunar ve başvurmalıdır? sunum sonrasında konular sınıfta tartışılır. A) Anlatım B) Soru-cevap Sibel Hanım’ın bu uygulaması aşağıdaki yöntem veya tekniklerden hangisine en uygundur? C) Akvaryum D) Büyük grup tartışması A) Forum B) Panel E) Çember C) Sempozyum D) Seminer E) Münazara 13. Aşağıdaki konuların hangisinde beyin fırtınası yöntem veya tekniğinin kullanılması uygun değildir? A) Kuraklığın önlenmesi B) Su kaynaklarının verimli kullanılması C) Atık sulardan faydalanılması D) Su tüketiminin azaltılması E) Tuzlu suyun kaynatılarak damıtılması 3 Diğer sayfaya geçiniz.
2014 - KPSS / EB-CÖS 14. Bir öğretmen, ders konusuyla ilgili olarak sınıfında 16. Soru-cevap yöntem veya tekniğini kullanarak slogan, hikâye, drama ve örnek olay yazma masaları öğrencilerine soru soran öğretmenin, hazırlar. Gruplara ayırdığı öğrencilerin her bir masada aşağıdakilerden hangisini gerçekleştirmesi çalışmalarını sağlar. Süre bitiminde, önceden hazırladığı en az beklenen bir durumdur? plana göre öğrencileri diğer masalardaki çalışmalara A) Öğrencileri derste daha aktif hâle getirmesi yönlendirir. Etkinlik tamamlanıncaya kadar süreç devam eder. B) Öğrencilere konuları tekrar etme ve pekiştirme imkânı sağlaması Bu öğretmenin sınıf içinde uyguladığı öğretim yöntem veya tekniği aşağıdakilerden hangisidir? C) Öğrencilerin, iş birliği becerilerini kullanmalarına destek olması A) Takım-turnuva-oyun B) Küme çalışması D) Öğrencilere neyi öğrenip neyi öğrenmediklerini C) İstasyon D) Argümantasyon anlama fırsatı vermesi E) Köşelenme ÖSYM E) Öğrencilerin analitik düşünme yeteneğini geliştirmesi 15. Ahmet Öğretmen; dersinde öğrencilerinin, enerji 17. Öğrencilerinin etkili öğrenme zamanını artırmak verimliliğiyle ilgili anlaşmazlıkları olduğunu hisseder ve isteyen bir öğretmenin, aşağıdakilerden hangisini bu konuya yönelik planladığı etkinliği yaptırmak için yapması beklenmez? öğrencileri iki gruba ayırır. Gruplardan birine soru sorma A) Öğrencilere ödevlerini net olarak açıklaması diğerine ise cevaplama rolleri verir. Gruplara B) Sözel anlatımı kısa tutması hazırlanmaları için 15 dakika süre verdikten sonra C) Etkinlikler arası geçişlerde akıcılık sağlaması tartışmayı başlatır. D) Gerekli durumlarda geri bildirim vermesi E) Öğrencilerin her birine konuyla ilgili sorular sorması Ahmet Öğretmen’in kullandığı bu öğretim yöntem veya tekniği aşağıdakilerden hangisidir? A) Akvaryum B) Çember C) Zıt panel D) Münazara E) Konuşma halkası 4 Diğer sayfaya geçiniz.
2014 - KPSS / EB-CÖS 21. Dersinde bilgisayar yazılımları kullanmak isteyen bir öğretmen, hazır yazılımlar arasından seçim yaparken 18. “Sınıf kuralları öğretmen ve öğrencilerin katılımıyla aşağıdakilerden hangisine öncelikle dikkat oluşturulabilir ancak bunlar mutlaka basit, açık ve etmelidir? anlaşılır olmalıdır. Öğrenciler oluşturulan kurallardan A) Dikkat çekici olmasına farklı anlamlar çıkarmamalıdır.” ilkesi dikkate B) Katılımı teşvik etmesine alındığında, aşağıdaki kurallardan hangisi buna C) Yazılı metinlerinin bulunmasına uygun değildir? D) Etkileşimli uygulamaları içermesine A) Ders zili çaldığında yerlerinize oturunuz. E) Öğretim programına uygun olmasına B) Başkalarına karşı hep saygılı olunuz. C) Ders araç ve gereçlerini yanınızda bulundurunuz. D) Koridorlara ve sınıfa çöp atmayınız. E) Kalemlerinizi açarken çöp kutusunu kullanınız. 19. Öğrencilerin gürültü yaptığı bir sınıfa girenÖSYM 22. Bir öğretmen, işlenen konuyu ders sonunda pekiştirmek öğretmenin, sessizliği sağlamak için amacıyla tahtaya çizdiği görselde ilk sütuna bitkisel aşağıdakilerden hangisini yapması en uygundur? dokuları, ilk satıra ise doku özelliklerini yazar. Öğrencileri tahtaya kaldırarak kavramlar ve özelliklerin A) Yüksek sesle öğrencileri uyarma uyumlu olduğu satır ve sütunların kesiştiği yerlere X B) Kısa bir süre sessiz bekleme işareti koymalarını ister. C) Gürültüye rağmen derse başlama Bu öğretmenin kullandığı görsel aşağıdakilerden D) Masaya veya yazı tahtasına vurma hangisidir? E) Gürültü yapan öğrencileri belirleyip onları uyarma A) Kavram haritası B) Anlam çözümleme tablosu 20. Sınıfta sağlıklı bir ilişki örüntüsü oluşturmak isteyen C) Kavram ağı Hasan Öğretmen, öğrencilerle açık ve net bir iletişim D) Yapılandırılmış grid kurmayı önemser. Bu nedenle sınıfta iletişime engel E) V diyagramı durumları listeler. Aşağıdakilerden hangisi bu listede yer almalıdır? A) Öğrencilere sen diliyle hitap etmesi B) Uyarılarını öğrenci adı vermeden yapması C) Hızlı ve yavaş öğrenen öğrencileri dikkate alması D) Öğrencilerin görüşlerine önem vermesi E) İşlemeyen sınıf kurallarını görüşmeye açması 5 Diğer sayfaya geçiniz.
2014 - KPSS / EB-CÖS 23. İlkokul öğrencilerinde, somut ve kalıcı öğrenmeyle 25. Aşağıdakilerden hangisi, bir program geliştirme birlikte, genelleme yapma becerisinin çalışmasında programa yansıtılması hedeflenen geliştirilmesinde aşağıdakilerin hangisi daha toplumsal temeller kapsamında değildir? etkilidir? A) İnsanlığı ilgilendiren sorunlara karşı duyarlılık A) Matematik dersinde toplama işlemi için öğrencilerin kazandırma abaküs kullanması B) Öğrencilerin, girişimci bir ruhla yetiştirilmelerini B) Hayat bilgisi dersinde yörede yetişen ürünlerin önemseme isimlerinin söylenmesi C) İnsan haklarına saygı bilincini geliştirme C) Türkçe dersinde sıfatla ilgili bilgilerin tahtaya yazılması D) Birlikte yaşama kurallarını oluşturma D) Müzik dersinde çalgı aletleri için flütün resminin gösterilmesi E) Kültürel değerleri yeni nesillere aktarma E) Beden eğitimi dersinde düz takla atmanın televizyondan izlenmesi ÖSYM 24. Birkaç öğrencisinin çok hızlı öğrendiğini gözlemleyen 26. Bir okul müdürü, öğrencilerin spor faaliyetlerine öğretmen, bu öğrencilere bilgisayar destekli öğretimden katılımlarını sağlamak amacıyla futbol ve voleybol yararlanarak konuyla ilgili daha karmaşık ve zor olan ek müsabakaları programı hazırlamıştır. örnek uygulamalar yaptırmak istemektedir. Bu uygulama, Posner’in program türlerinden Bu kapsamda öğretmenin öncelikle başvurabileceği hangisine daha uygundur? yazılım türü aşağıdakilerden hangisidir? A) Örtük program B) Ekstra program A) Sözcük-işlem B) Benzetim C) İhmal edilen program D) Öğretim programı C) Özel ders D) Alıştırma E) Ders programı E) Eğitsel oyun 27. “İnsanlarda yaygın olarak görülen bazı kalıtsal hastalıklara örnekler verir.” kazanımı Bloom’un yenilenmiş bilişsel alan taksonomisinin hangi bilgi ve bilişsel süreç boyutuna daha uygundur? A) İşlemsel - Uygulamak B) Kavramsal - Hatırlamak C) İşlemsel - Çözümlemek D) Kavramsal - Anlamak E) Olgusal - Uygulamak 6 Diğer sayfaya geçiniz.
2014 - KPSS / EB-CÖS 28. Bir program geliştirme komisyonu, okullarda derslerin 30. - 31. soruları aşağıdaki bilgilere göre ayrı ayrı öğretilmesine çözüm olarak hazırladığı cevaplayınız. programda; merkeze toplumsal sorunları alarak öğrencilerin daha çok, şiddet ve trafik terörü gibi Bir metnin okunabilirlik puanı, sözcük ve cümle konulara eğilmesini sağlamaya çalışmıştır. uzunluğu ile belirlenebilir. Türkçe yazılmış bir metnin Bu program geliştirme komisyonu, aşağıdaki okunabilirlik puanını belirlemek için, Ateşman tarafından tasarım yaklaşımlarından hangisini dikkate almıştır? aşağıdaki formülün kullanılması önerilmiştir. A) Çekirdek tasarım B) Toplumsal sorunlar ve yeniden kurmacılık Okunabilirlik puanı = 199 – 40x – 3y C) Romantik tasarım D) Yaşantı merkezli tasarım x = Hece olarak ortalama sözcük uzunluğu E) Süreç tasarımı y = Kelime olarak ortalama cümle uzunluğu Bu formül bir metnin 100 sözcükten oluşan bir bölümüne uygulanarak metnin okunabilirlik puanı elde edilir. Bu puan, aşağıdaki tabloya göre değerlendirilir. Okunabilirlik puanı Zorluk düzeyi 90 - 100 Çok kolay 70 - 89 Kolay 50 - 69 Orta güçlükte 30 - 49 Zor 1 - 29 Çok zor 29. Aşağıdaki puanlama ve ölçüt türlerinden hangisi,ÖSYM dönem sonunda öğrencilerin eriştiği düzeyi belirleme amacına daha uygundur? Puanlama Ölçüt 30. Buna göre, bir metnin okunabilirlik puanının ölçme A) Doğru cevap yüzdesi Mutlak türü ve bunun değerlendirilmesinde kullanılan ölçüt türü aşağıdakilerin hangisinde birlikte verilmiştir? B) Doğru cevap yüzdesi Bağıl C) T puanı Mutlak Ölçme Ölçüt A) Doğrudan Mutlak D) T puanı Bağıl B) Türetilmiş Bağıl E) Yüzdelik dilim Bağıl C) Doğrudan Bağıl D) Dolaylı Mutlak E) Türetilmiş Mutlak 31. Ateşman’ın geliştirdiği bu yöntemle belirlenen zorluk düzeyinin ölçek türü aşağıdakilerden hangisidir? A) Sınıflama B) Sıralama C) Eşit aralık D) Eşit oran E) Eşit derece 7 Diğer sayfaya geçiniz.
2014 - KPSS / EB-CÖS 32. - 33. soruları aşağıdaki bilgilere göre 34. Ahmet Öğretmen, sınıf içinde uygulayacağı 25 çoktan cevaplayınız. seçmeli maddeden oluşan bir matematik başarı testi Bir ölçme değerlendirme uzmanı aşağıdaki açıklamayı hazırlamıştır. Hazırladığı testin ön uygulamasını yapmıştır. gerçekleştiren öğretmen, test puanlarının iç tutarlık “Sınav maddelerinde kullanılacak kavramların, katsayısını 0,65 olarak hesaplamıştır. Ahmet Öğretmen, kadınların veya erkeklerin genel olarak aşina olmadıkları testinin iç tutarlık katsayısının 0,75 olmasını kavramlar arasından seçilmesi önerilmez. Bu tür istemektedir. kavramlar kullanıldığında, kullanılan kavram, maddeyi Buna göre, Ahmet Öğretmen’in aşağıdakilerden doğru cevaplamak için gerekli olmasa bile, madde aynı hangisini yapması beklenir? yetenek seviyesindeki kadınlara veya erkeklere daha A) Aynı testi öğrencilere on beş gün sonra tekrar zor gelebilir. Örneğin madde metninde futbolla ilgili uygulaması teknik bir terimin geçmesi, sınava katılan kadın adayları B) Testi başka puanlayıcılara okutup puanlayıcılar arası olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle bir cinsiyet grubuna tutarlığı hesaplaması dezavantaj oluşturabilecek kavramların testlerden C) Güçlük indeksleri 0,50 ve üstü olan maddeleri çıkarılması gerekir.” testten çıkarması D) Testte yer alan madde sayısını artırması ÖSYM 32. Uzmanın bu açıklaması aşağıdakilerden hangisiyle E) Ayırıcılık indeksleri 0,50 ve üzerindeki maddeleri doğrudan ilgilidir? testten çıkarması A) Paralel formlar güvenirliği B) Test-tekrar test güvenirliği 35. Aşağıdakilerden hangisi bir Türkçe öğretmeninin, C) Kullanışlılık öğrencilerin yazdıkları öyküleri değerlendirmek için D) Yapı geçerliği kullanacağı bir dereceli puanlama anahtarını E) Puanlama objektifliği öğrencilerle önceden paylaşmasının gerekçesi olamaz? 33. Aşağıdaki tabloda aynı başarı dilimindeki kadın ve erkek A) Değerlendirme ölçütlerinin tüm öğrenciler tarafından öğrencilerin 5 maddeyi doğru cevaplama yüzdeleri aynı şekilde algılanmasını sağlamak verilmiştir. B) Öğrenci ürünlerinin puanlanma güvenirliğini sağlamak Cinsiyet Maddeler 25. C) Öğrencilere, kendilerinden beklenen performansın 2. 6. 8. 14. % 49 ne olduğunu bildirmek Kadın % 51 D) Öğrencilerin her bir ölçüt için ne yapmaları Erkek % 20 % 48 % 98 % 2 gerektiğini belirtmek % 22 % 3 % 93 % 3 E) Öğrencilerde kendi öğrenmeleriyle ilgili bir farkındalık oluşturmak Bu maddelerin hangisinde uzmanın belirttiği durumun olması beklenir? A) 2. B) 6. C) 8. D) 14. E) 25. 8 Diğer sayfaya geçiniz.
2014 - KPSS / EB-CÖS 36. Aşağıda, bir öğretmenin 5. sınıf öğrencilerine uyguladığı 37. Sınavlarda kullanılan maddeler, seçimlik ve cevabı sınavda yer alan bir eşleştirme maddesi verilmiştir. öğrencinin oluşturduğu maddeler olarak ikiye ayrılır. Seçimlik maddeler; çoktan seçmeli, doğru-yanlış, A B eşleştirme ve benzeri türden maddelerdir. Cevabı a. Çok uzaktaki cisimleri ___ Güneş öğrencinin oluşturduğu maddeler ise kısa cevaplı ve gözlemeye yarayan araç açık uçlu maddeler olarak ikiye ayrılır. Kısa cevaplı ___ Teleskop maddelerin yanıtları bir veya birkaç kelime, bir formül, b. Dünya’nın, etrafında döndüğü bir sayı veya bir sembol olabilir. Açık uçlu maddeler ise gök cismi ___ Ay daha uzun yanıtlar gerektirir. Bu sınıflamayı benimseyen bir öğretmen, öğrencilerinin c. Bir başka cisim etrafında ___ Dolanmak sınıf içi başarılarını ölçmek amacıyla, işlediği dönme hareketi yapmak ___ Gözlem evi konulardaki hedef davranışların bilişsel süreçlerine d. Dünya etrafında dolanan gök göre sayılarını gösteren aşağıdaki tabloyu hazırlamıştır. cismi Konular e. İnsanların Güneş, Ay ve diğer Bilişsel süreç I II III IV gök cisimlerini gözledikleri ve 3 -2 - bunlar hakkında araştırmalar Anlamak 1 11 - yaptıkları yer Uygulamak - 1- 2 ÖSYM Analiz etmek - 1- 1 Bu eşleştirme maddesinde Değerlendirmek I. Madde köküne, eşleştirmenin neye göre Öğretmen, bu tablo doğrultusunda hazırlayacağı yapılacağını açıklayan bir yönerge eklenmesi sınavda yalnızca kısa cevaplı ve açık uçlu madde türlerini kullanmaya karar vermiştir. II. B sütunundaki eleman sayısının artırılması III. Sütunların yerlerinin değiştirilmesi önerilerinden hangilerinin uygulanması maddenin Buna göre, öğretmenin sınavdaki açık uçlu niteliğini iyileştirir? maddeleri hangi konulardan hazırlaması beklenir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) I ve III E) I, II ve III A) Yalnız I B) Yalnız III C) I ve III D) I ve IV E) II ve IV 38. Bir sınıfta yapılan sınıf başkanlığı seçimi sonuçlarını göstermek için uygun olan grafik çeşitleri, aşağıdakilerin hangisinde birlikte verilmiştir? A) Sütun grafiği ve histogram B) Sütun ve çizgi grafiği C) Sütun ve pasta grafiği D) Histogram ve çizgi grafiği E) Histogram ve pasta grafiği 9 Diğer sayfaya geçiniz.
2014 - KPSS / EB-CÖS 39. Her bir madde için doğru cevapların 1, diğerlerinin 0 40. 16 kişilik bir öğrenci grubuna 50 maddelik bir sınav olarak puanlandığı 60 maddelik bir testten alınan uygulanmıştır. Bu sınavda ham puanlar, doğru puanların ortalaması 32, standart sapması 6’dır. cevaplara 1, diğerlerine ise 0 puan verilerek Bu testle ilgili olarak aşağıdaki sonuçlardan hangisi hesaplanmıştır. Aşağıdaki grafikte öğrencilerin aldıkları diğerlerinden daha yüksek başarıya karşılık gelir? ham puanlar gösterilmiştir. A) Arzu +2 z puanı almıştır. B) Sibel 65 T puanı almıştır. C) Ahmet 46 soruyu doğru cevaplamıştır. D) Mehmet soruların % 60’ını doğru cevaplamıştır. E) Zehra, ortalamanın 1 standart sapma üzerinde puanÖSYM almıştır. Bu öğrencilerin ham puanlarının standart sapması 8 alındığına göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Ham puan dağılımı sağa çarpıktır. B) 15 numaralı öğrencinin z puanı 1,25’tir. C) 7 numaralı öğrencinin T puanı 50’dir. D) En yüksek ve en düşük T puanları arasındaki fark 37,5’tir. E) En yüksek puanı alan öğrenci, soruların % 90’ına doğru cevap vermiştir. 10 Diğer sayfaya geçiniz.
2014 - KPSS / EB-CÖS 41. Öğretmen Cecilia Paim, kendi bulduğu bir cümleyi 44. Üniversite öğrencileri, eğitim öğretim yılının başında yazmak için tahtaya gelmek isteyen olup olmadığını “değerler eğitimi”ne yönelik bir seminere katılırlar. sorunca, hiçbir öğrenci yerinden kımıldamadı. Zeze bir Seminer sonrasında öğrencilerden Derya, arkadaşı şey düşündü ve parmağını kaldırdı. Öğretmen “Gelmek Ayşe’ye semineri nasıl bulduğunu sorar. Arkadaşı, bu mi istiyorsun Zeze?” diye seslendi. Zeze sırasından soruya “Anlatılanların pek farkında değilim, kalktı ve tahtanın yarısına bile ulaşamamasına rağmen konuşmacının kıyafet ve takılarına odaklandım.” diye tebeşiri eline alıp “Bir kaç gün sonra tatile gideceğiz.” cevap verir. diye yazdı. Zeze tam o sırada Bayan Paim’in yüzüne baktı ve onun gülümseyen yüzünü izledi. Zeze Ayşe’nin anlatılanlardan çok, konuşmacının başarısından hoşnut, sırasına oturdu. görünüşüne odaklanması aşağıdaki öğrenme kavramlarından hangisiyle açıklanır? Şeker Portakalı adlı eserde geçen bu olayda öğretmenin gülümsemesi, öğrenmeyi etkileyen A) Engelleme B) Gölgeleme aşağıdaki faktörlerden hangisiyle açıklanır? A) Dikkat B) Olumlu aktarma C) Koşullanma D) Olumsuz aktarım C) Geri bildirim D) Uyarılma E) Nötr uyarıcı ÖSYM E) Odaklanma 42. Gece evde yalnız olan Akın, duyduğu bir sesten korkar. 45. Gömlek imalatı yapan bir atölye sahibi yüklü bir sipariş Ancak bu sesin iyi kapanmamış bir pencereden geldiğini almıştır. Ancak siparişi veren firma yetkilisi gömleklerin fark eder ve rahatlar. Daha sonra aynı sesleri tekrar en kısa sürede hazırlanması gerektiğini belirtmiştir. duyduğunda etkilenmez. Bunun üzerine atölye sahibi, çalışanlarına daha fazla üretim yaptıkları takdirde prim vereceğini söylemiştir. Akın’ın aynı sesleri tekrar duyduğunda Buna göre atölye sahibinin aşağıdakilerden etkilenmemesini aşağıdakilerden hangisi en iyi hangisini uygulaması üretimi en çok artırır? açıklar? A) Sabit oranlı tarife B) Değişken oranlı tarife A) Hazır olma B) Yadsıma C) Kaçınma C) Dolaylı pekiştirme D) Değişken aralıklı tarife D) Alışma E) Yüzleşme E) Premack ilkesi 43. Bir araştırmacı ortaokul ve lise düzeyindeki öğrencilerin sınav kavramına yükledikleri anlamları araştırmış ve büyük çoğunluğunun bu kavrama olumsuz anlamlar yüklediğini görmüştür. Öğrencilerin sınav kavramına olumsuz anlamlar yüklemesi aşağıdakilerden hangisiyle açıklanır? A) Nötr uyarıcı B) Koşulsuz uyarıcı C) Koşullu uyarıcı D) Koşulsuz tepki E) Koşullu tepki 11 Diğer sayfaya geçiniz.
2014 - KPSS / EB-CÖS 46. Guthrie’ye göre, sınıfta sürekli yazı tahtasını 48. Otomobille gezmeyi çok seven beş yaşındaki Beren’e karalayan bir öğrenciyi bu davranışından babası doğum gününde akülü bir oyuncak araba vazgeçirmek için aşağıdakilerden hangisinin almıştır. Beren oyuncak arabasına biner binmez yapılması uygundur? emniyet kemerini takmıştır. A) Yüksek sesle uyarmak Beren’in bu davranışı aşağıdakilerden hangisiyle B) Uzun bir süre ara vermeden tahtaya yazı yazdırmak en iyi açıklanır? C) Hoşlandığı etkinlikleri yapmaktan mahrum bırakmak A) İçgörüsel öğrenme D) Teneffüste dışarı çıkmamasını istemek B) Anlamlı öğrenme E) Okul idaresine göndermek C) Gözlem yoluyla öğrenme D) Tam öğrenme E) Çağrışım yoluyla öğrenme 47. Birinci Dünya Savaşı sonrasında İstanbul işgalÖSYM 49. Yapılan bir araştırmada, birinci grup çocuğa saldırgan altındayken, birçok insan manda ve himaye planlarına davranışları sürekli ödüllendirilen, ikinci grup çocuğa boyun eğerken Mustafa Kemal Atatürk “Onlar geldikleri saldırgan davranışları sürekli cezalandırılan ve üçüncü gibi gidecekler.” diyerek manda ve himayeye karşı grup çocuğa da saldırgan davranışları önce çıkmıştır. ödüllendirilip sonra cezalandırılan modellerin Atatürk’ün bu sözleri sosyal öğrenme kuramının davranışları izletilmiştir. Daha sonra, üç grupta da aşağıdaki ilkelerinden hangisiyle en iyi açıklanır? çocukların saldırgan davranışları ne kadar taklit ettikleri A) Öz düzenleme kapasitesi incelenmiştir. Sonuç olarak, sürekli ödüllendirilen B) Öz yargılama kapasitesi modelleri izleyen çocukların saldırgan davranışları taklit C) Sembolleştirme kapasitesi etme düzeylerinin en yüksek, sürekli cezalandırılan D) Karşılıklı belirleyicilik modelleri izleyen çocukların taklit etme düzeylerinin ise E) Öngörü kapasitesi en düşük olduğu görülmüştür. Bu araştırmada, sürekli cezalandırılan grubu izleyen çocukların saldırgan davranışları taklit düzeylerinin en düşük olması sosyal öğrenme kuramına göre aşağıdakilerden hangisiyle açıklanır? A) Dolaylı ceza B) Dolaylı duygu C) İçsel pekiştirme D) Olumsuz pekiştirme E) Öz düzenleme 12 Diğer sayfaya geçiniz.
2014 - KPSS / EB-CÖS 50. Başarılı bir 2. sınıf öğrencisi olan Ali’nin bir kardeşi 52. Nazan Öğretmen, öğrencileri başarılı-başarısız olarak dünyaya gelmiştir. Zaman zaman yalnızlıktan şikâyet sınıflandırmakta ve başarılı öğrencileri daha çok eden ve bir kardeşi olmasını isteyen Ali başlangıçta çok sevdiğini sürekli belirtmektedir. Bir öğrencisi “Başarılı sevinmiştir. Ancak bir süre sonra tüm ilginin bebeğe olmalıyım. Eğer başarılı olamazsam öğretmenim beni yöneldiğini gören Ali, bu durumdan etkilenmiş ve Ali’nin sevmez.” şeklinde düşünmektedir. Öğrencinin bu okul başarısı düşmüştür. düşüncesi bazen onun öğrenmesini engellemektedir. Buna göre, Ali’nin okul başarısının düşmesi aşağıdakilerden hangisiyle ilişkilidir? İnsancıl kurama göre, Nazan Öğretmen’in bu A) Sembolleştirme kapasitesi davranışı aşağıdakilerden hangisine uygun değildir? B) Üretici düşünme C) Yaşam alanı A) Benlik B) İdeal benlik D) Dolaylı duygu E) Gölgeleme C) Koşulsuz kabul D) Empati 51. Umut, yıl sonu etkinlikleri için öğretmeninin kendisine E) Güdülenme verdiği şiiri ezberlemeye çalışmaktadır. Akşamları aile fertlerine bu şiiri okuyarak prova yapar. Bir gün yine şiiriÖSYM53. Bilişsel ve davranışçı öğrenme kuramları ailesine okurken bir mısrada takılır. O sırada dört karşılaştırıldığında aşağıdakilerden hangisi yaşındaki kardeşi Damla, abisinin hatırlayamadığı o yanlıştır? mısrayı birden söyler. A) Bilişsel kuramlar kavrama ve algılamaya, davranışçı Damla’nın, abisinin hatırlayamadığı mısrayı kuramlar ise şartlanmaya ağırlık verir. söylemesi aşağıdakilerden hangisiyle açıklanır? A) Çağrışım yoluyla öğrenme B) Bilişsel kuramlar gözlenemeyen süreçlere, B) Özümseme davranışçı kuramlar ise gözlenebilen davranışlara C) Davranışçı öğrenme ağırlık verir. D) Gizil öğrenme E) Kodlama C) Bilişsel kuramlarda bireyler öğrenme sürecine, davranışçı kuramlardakine kıyasla daha aktif katılır. D) Bilişsel kuramlar zihinsel olaylara, davranışçı kuramlar ise tepkilere odaklanır. E) Bilişsel kuramlarda unutma, yeni bilgilerin öğrenilmesiyle eski bilgilerin silinmesi olarak açıklanırken davranışçı kuramlarda sönme ile açıklanır. 13 Diğer sayfaya geçiniz.
2014 - KPSS / EB-CÖS 54. Ceren Hanım yıllardır görmediği ilkokul arkadaşı ile 57. Aşağıdaki tabloda, birlikte ve ayrı büyütülen ikizlerin karşılaşır. Arkadaşını tanımasına rağmen onun adını zekâ düzeyleri arasındaki korelasyon katsayıları (r) hatırlamakta zorluk çekmiştir. verilmiştir. Ceren Hanım’ın yaşadığı bu durum, aşağıdakilerden Durum r hangisiyle en iyi açıklanır? Birlikte büyüyen tek yumurta ikizleri 0,85 A) Karışma B) Bozulma Ayrı büyüyen tek yumurta ikizleri 0,67 Birlikte büyüyen çift yumurta ikizleri 0,58 C) İleriye ket vurma D) Yanlış kodlama Ayrı büyüyen çift yumurta ikizleri 0,24 E) Bilgiyi değiştirme Bu korelasyon katsayıları aşağıdaki etkenlerden hangisinin zekâ gelişiminde daha çok belirleyici olduğunu ortaya koymaktadır? A) Çevre B) Kalıtım C) Beslenme D) Anne baba tutumları 55. Yalçın Bey, sıklıkla İnternet bankacılığı kullanmaktadırÖSYM ve bankanın isteği üzerine her altı ayda bir şifre E) Olgunlaşma değiştirmektedir. Fakat her şifre değişiminden sonraki ilk günlerde önce eski şifresini sisteme girmektedir. Yalçın Bey’in bu davranışı aşağıdakilerden hangisiyle açıklanır? A) Karışma B) İleriye ket vurma 58. Ukrayna’da bir evin bahçesinde köpeklerle birlikte yaşayan 15 yaşında Oksana isimli bir kız bulunmuştur. C) Bozulma D) Geriye ket vurma Oksana’nın madde bağımlısı olan anne ve babası onu çok ağlıyor diye bahçelerindeki köpeklerle birlikte E) Yanlış yerleştirme yaşamaya terk etmişlerdir. Bulunduğunda, Oksana’nın sosyal ve dil gelişimi açısından akranlarının çok gerisinde olduğu gözlenmiştir. Uzun süreli rehabilitasyon desteği almasına rağmen Oksana, akranlarının düzeyine ulaşamamıştır. 56. Eda’nın İngilizce öğretmeni, öğrencilere sözcükleri Oksana’nın, aldığı rehabilitasyon desteğine rağmen öğretirken eş anlamlıları ile birlikte vermiştir. Belli bir akranlarından geri kalması aşağıdakilerden süre sonra Eda, sözcüklerden birini gördüğünde hemen hangisiyle en iyi açıklanır? eş anlamlısını da hatırladığını fark etmiştir. Bu durum aşağıdaki öğrenme türlerinden hangisiyle A) Kritik dönem B) Öğrenme açıklanır? A) Çağrışım yoluyla öğrenme C) İlk yaşantılar D) Olgunlaşma B) Anlamlı öğrenme C) Sosyal öğrenme E) Yaşantı zenginliği D) Gizil öğrenme E) İçgörüsel öğrenme 14 Diğer sayfaya geçiniz.
2014 - KPSS / EB-CÖS 59. Aşağıdakilerden hangisi 17 yaşındaki Soner’in 61. Aşağıdaki ifadelerden hangisi, Vygotsky’nin içinde bulunduğu son ergenlik döneminin bir sosyokültürel kuramı içinde değerlendirilemez? özelliği değildir? A) Gelişimde biliş en önemli noktadır. A) Birincil cinsiyet özellikleri gerekli düzeye ulaşmıştır. B) Gelişim yaşantı zenginliğine duyarlıdır. C) Gelişim ile öğrenme bir bütündür. B) Ergenlik döneminin sonunda boyu, başlangıcına D) Etkileşimli öğrenme gelişimde temeldir. oranla kızlardan daha uzun olabilir. E) Akranlar aracılığıyla öğrenme etkili bir yoldur. C) Sesindeki çatallaşma ve kalınlaşmalar düzene girer. D) El ve ayaklarındaki orantısızlık dikkat çekicidir. E) Yumuşak ve ince olan deride kalınlaşma ve 62. 11 aylık bir kızı olan Ahmet Bey’e iş arkadaşı Can Bey yağlanma görülür. “Kızın neler yapıyor? Konuşmaya başladı mı?” diye sorar. Bunun üzerine Ahmet Bey “Henüz kelimeleri tam 60. Ahmet Bey, ailesiyle Bursa’dan Ankara’ya giderken dört olarak söyleyemiyor ancak denilen her şeyi çok iyi yaşındaki oğlu Halil’e Ankara’ya vardıklarında onları anlıyor.” diye cevap verir. ÖSYM lokantaya götüreceğini söyler. Yolculuğun yarısında, Ahmet Bey kendini yorgun hisseder ve hem bir şeyler Buna göre Ahmet Bey’in kızı, dil gelişimi açısından yemek hem de dinlenmek için mola verir. Bu durum aşağıdaki özelliklerden hangisini göstermektedir? karşısında Halil’in ilk tepkisi “Baba! Ankara’ya mı geldik?” olur. A) Telgrafik konuşma B) Babıldama Piaget’nin bilişsel gelişim kuramına göre, Halil’in tepkisi aşağıdaki kavramlardan hangisiyle açıklanır? C) Toplu monolog D) Fonolojik farkındalık A) Özelden özele akıl yürütme B) Özümseme E) Alıcı dil C) Sembolleştirme D) Örgütleme 63. Kohlberg’in ahlak gelişimi kuramına göre, toplumsal E) Uyma sözleşme düzeyinde bir ahlak gelişimi için çocuğun Piaget’nin aşağıdaki bilişsel gelişim düzeylerinden hangisine ulaşmış olması gerekir? A) Soyut işlemler B) Somut işlemler C) Sezgisel işlem D) İşlem öncesi E) Sembolik işlem 15 Diğer sayfaya geçiniz.
2014 - KPSS / EB-CÖS 64. İlkokul 3. sınıf öğrencisi Ahmet kitap okumayı çok 67. Uzun zamandır Avrupa’da yaşayan Erhan Bey yaz sevmektedir. Onun kitap okuma alışkanlığını bilen Yeliz tatilinde memleketine gelmiştir. Arkadaşlarıyla Öğretmen, Ahmet’i bu yönünden dolayı sınıfta sık sık Avrupa’daki yaşantısıyla ilgili sohbet etmektedirler. övmektedir. Sohbet esnasında, “Avrupa’da insanlar polisin görmesinin imkânsız olduğu yerlerde bile kırmızı ışıkta Erikson’un kuramına göre Yeliz Öğretmen’in bu duruyor.” diye anlatır. Erhan Bey’i dinleyenlerden Tahsin davranışı Ahmet’te aşağıdaki özelliklerden Bey söze girerek “Bence trafik kurallarına polis gördüğü hangisinin yerleşmesini sağlamaktadır? için değil can güvenliği için uyulmalıdır.” şeklinde Erhan Bey’in sözünü tamamlar. A) Güven duyma B) Özerklik Kohlberg’in ahlak gelişim kuramına göre, Tahsin C) Girişkenlik D) Çalışkanlık Bey’in bu düşüncesi aşağıdaki evrelerden hangisiyle açıklanır? E) Yakınlık A) Kanun ve düzen B) Evrensel ahlak C) İtaat ve ceza D) Saf çıkarcı 65. Beşinci sınıf öğrencisi olan Esin’den anne ve babasınınÖSYM E) Kişiler arası uyum beklentisi sınıfının en başarılı öğrencisi olmasıdır. Esin, Türkçe sınavından 96 aldığını söylediğinde anne ve babasının verdiği tepki “Neden 100 almadın?” şeklinde olmuştur. Bu tip bir anne baba tutumu sonucu çocukta 68. Ayşe Hanım ve Ali Bey televizyonda haberleri aşağıdaki özelliklerden hangisi en fazla görülür? izlemektedirler. Haberlerde, küresel ısınmanın çok ciddi bir boyuta ulaştığı, gerekli önlemler alınmazsa gelecek A) Aşırı özgüven B) Benmerkezcilik nesiller için Dünya’daki tüm kaynakların tükeneceği söylenmektedir. Bunun üzerine Ayşe Hanım, eşine C) Yüksek kaygı D) Merhametsizlik ailece enerji tasarrufu yapmaları ve gerekli önlemleri almaları gerektiğini söylemiştir. Ali Bey ise “Bizi E) Kimlik karmaşası etkileyen bir durum yok, rahatımız iyi, ne yapalım canım! O kaynaklar kolay kolay bitmez.” diyerek karşılık vermiştir. Kohlberg’in ahlak gelişimi kuramına göre, Ali Bey aşağıdaki gelişim evrelerinden hangisinde yer almaktadır? 66. Yemek yapmayı çok seven lise öğrencisi Adil, ünlü bir A) Kanun ve düzen B) Saf çıkarcı aşçı olmak istemektedir. Buna rağmen ailesi ondan mühendis olmasını istediği için, ailesinin bu isteğini C) Toplumsal sözleşme D) Evrensel ahlak sorgulamaksızın yükseköğrenim tercih listesini mühendislik programlarıyla doldurmuştur. E) Kişiler arası uyum Buna göre Adil, aşağıdaki kimlik statülerinden hangisindedir? A) Başarılı B) Moratoryum C) Ters D) İpotekli E) Dağınık 16 Diğer sayfaya geçiniz.
2014 - KPSS / EB-CÖS 69. Okul rehber öğretmeni Akın Bey, kendisine başvuran 71. Okulda daha etkili bir öğrenme ortamı oluşturma, Metin’in mekanik aletler konusunda yetenekli olduğunu olumsuz öğretmen davranışlarını değiştirme ve evde fark eder. Metin’in de isteği doğrultusunda, endüstri öğrenciyi olumsuz etkileyen koşulları olumluya meslek lisesine devam etmesi için ailesiyle görüşür. dönüştürme çalışmaları aşağıdaki rehberlik Ailesinin desteklemesiyle Metin, öğrenimine endüstri hizmetlerinden hangisinin kapsamında yer alır? meslek lisesinde devam eder. İlerleyen aylarda Metin’i A) Oryantasyon (Duruma alıştırma) okulunda ziyaret eden Akın Bey, onun oldukça mutlu B) Bireyi tanıma olduğunu görür ve öğretmenlerinden de başarılı ve C) İzleme uyumlu bir öğrenci olduğunu öğrenir. D) Yöneltme ve yerleştirme Akın Bey’in izlediği rehberlik hizmetleri E) Konsültasyon (Müşavirlik) aşağıdakilerin hangisinde doğru sıralanmıştır? A) Bireyi tanıma – Müşavirlik – Yöneltme/Yerleştirme – 72. “Okulun psikolojik danışman ihtiyacını, öğrenci sayısını İzleme/Değerlendirme ve bu sayıdaki artışı dikkate alarak belirlemek; durumu, B) Bireyi tanıma – Çevre/Veli ilişkileri – bulunduğu il veya ilçe millî eğitim müdürlüğünün ilgili Yöneltme/Yerleştirme – Müşavirlik birimine bildirmek” aşağıdakilerden hangisinin C) Araştırma/Geliştirme – Bireyi tanıma – Müşavirlik – görevidir? Yöneltme/Yerleştirme A) Okul psikolojik danışmanı D) Araştırma/Geliştirme – Müşavirlik – Bireyi tanıma – B) Sınıf rehber öğretmeni İzleme/Değerlendirme C) Okul müdürü E) Bireyi tanıma – Yöneltme/Yerleştirme – Müşavirlik – D) Koordinatör psikolojik danışman Araştırma/Geliştirme E) Rehberlik araştırma merkezi müdürü ÖSYM 70. Gizem, okul başarısı yüksek ve öğretmenleri tarafından beğenilen bir lise öğrencisidir. Ancak son zamanlarda sınıf rehber öğretmeni, Gizem’in genelde üzgün olduğunu ve motivasyonunun düştüğünü gözlemlemektedir. Bu durumda sınıf rehber öğretmeninin yapması gereken, rehberlik anlayışına en uygun davranış aşağıdakilerden hangisidir? A) Arkadaşlarına Gizem’in durumuna ilişkin sorular sormak B) Gizem’i okul psikolojik danışmanına yönlendirmek C) Öğretmenlerden Gizem’e karşı daha anlayışlı olmalarını istemek D) Okul idaresine Gizem’in ailesiyle konuşmalarını önermek E) Gizem’i sosyal faaliyetlere yönlendirmek 17 Diğer sayfaya geçiniz.
2014 - KPSS / EB-CÖS 73. Aşağıdakilerden hangisi sınıf rehber öğretmeninin 75. Cem, matematik dersinde başarılı olmak için çok görevlerinden biri değildir? çalışmasına rağmen bir türlü istediği notu A) Okulun rehberlik ve psikolojik danışma programı alamamaktadır. Sınıf öğretmenine “Başarılı olmak için çerçevesinde sınıfın yıllık rehberlik çalışmalarını elimden geleni yapıyorum ama başaramıyorum.” derken planlamak gözyaşlarını tutamamıştır. B) Rehberlik için ayrılan sürede sınıfta eğitsel ve Bu durumda öğretmen, Cem’e aşağıdaki sözel mesleki rehberlik etkinliklerini yürütmek tepkilerden hangisini verirse empati kurmuş olur? A) Nerelerde hata yaptığını belirleyip ona göre C) Öğrencilerin eğitsel kollara yöneltilmesinde psikolojik çalışabilirsin. İstersen sana yardım edebilirim. danışmanla iş birliği yapmak B) Matematik öğretmeninle konuşup onun neler beklediğini anlamalı ve onları yapmalısın. D) Öğrenci kayıtlarının, ilgili yönetmeliklere uygun C) Çok çabalamana rağmen istediğin sonuca olarak tutulup tutulmadığını denetlemek ulaşamamaktan bunaldın, umutsuzluğa kapılıyorsun. D) Bence yeterince çalışmıyorsun, benim dersimde de E) Sınıfındaki öğrencilerin, öğrenci gelişim dosyalarını hatalar yapıyorsun. Bu konuda bir şeyler yapmalıyız. psikolojik danışmanla birlikte değerlendirmek E) Herkes her konuda başarılı olamaz. Sen de bu konuda zorlanıyorsun. ÖSYM 74. Aşağıdakilerden hangisi gelişimsel rehberlik 76. Bir okul psikolojik danışmanı, mesleki rehberlik yaklaşımının özelliklerinden biri değildir? çalışmaları kapsamında, öğrencilerinin aile ortamlarında A) Tüm gelişim alanlarında yeterlik kazandırılması yetişme tarzlarını ve anne babası tarafından karşılanan B) Öğretimle kaynaştırılmış olması veya karşılanmayan psikolojik gereksinimlerini C) Bilgi vermeye odaklı olması araştırarak mesleğe yönelme davranışlarını anlamaya D) Öğretmen odaklı olması çalışmaktadır. E) Değerlendirmenin kanıta dayalı olması Bu okul psikolojik danışmanı, aşağıdaki mesleki gelişim kuramlarından hangisine göre hareket etmektedir? A) Özellik-faktör kuramı B) Super’in kuramı C) Holland’ın kuramı D) Roe’nun kuramı E) Ginzberg ve arkadaşlarının kuramı 18 Diğer sayfaya geçiniz.
2014 - KPSS / EB-CÖS 77. Etkin dinleyici olan bir öğrencinin, aşağıdakilerden 80. Aşağıdakilerden hangisi kaynaştırma programının hangisini yapması beklenmez? yürütülmesinde öğretmenin rollerinden biri değildir? A) Ders boyunca kendine konuyla ilgili sorular sorması A) Sınıfındaki öğrenme aktivitelerini çeşitlendirmek B) Anlatılanları günlük hayatla ilişkilendirmesi C) Öğretmenin anlattıklarını bire bir not alması B) Kaynaştırma öğrencileri için sınıf ortamını D) Ana düşünceleri ayrıntılardan ayırması düzenlemek E) Kendi kendine sonuçlar çıkarması C) Okul psikolojik danışmanı ve aileyle iş birliği yapmak 78. Sosyometri ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? D) Kaynaştırma öğrencilerinin başarısı için yöntem ve A) Sınıftaki sosyal yapı rahatlıkla görülebilir ancak materyalleri uyarlamak nedenleri ortaya konamaz. B) Uygulamayı yapacak olan öğretmenin, sınıfta belli E) Olası yetersizlikleri olan öğrencileri erken yaşta bir kabul görmesi gerekir. tanılamak C) Uygulama yapılmadan önce amaç belirlenmelidir. ÖSYM D) Öğrencilere verilecek sosyometri yönergesi açık ve net olmalıdır. E) Sonuçlar sınıfta öğrencilerle paylaşılmalıdır. 79. Mualla Öğretmen, ilkokul 4. sınıftaki öğrencileri EĞİTİM BİLİMLERİ TESTİ BİTTİ. hakkında farklı yöntemlerle elde ettiği bilgileri sistemli CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ. olarak toplu dosyalara kaydetmektedir. Mualla Öğretmen’in oluşturduğu toplu dosyalarda aşağıdaki bilgilerden hangisinin yer alması uygun değildir? A) Kimlik bilgilerinin B) Aileyle ilgili bilgilerin C) İlgi ve başarılarına ilişkin bilgilerin D) Vaka kayıtlarının E) Psikiyatri raporlarının 19
ÖSYM SINAVDA UYULACAK KURALLAR 1. Sınav salonları kamera ile kayıt altına alınacaktır. Kamera kayıtlarının incelenmesinden sonra sınav kuralla- rına uymadığı tespit edilen adayların sınavları ÖSYM Yönetim Kurulunca geçersiz sayılacaktır. 2. Cep telefonu ile sınava girmek kesinlikle yasaktır. Çağrı cihazı, telsiz, fotoğraf makinesi vb. araçlarla; cep bilgi- sayarı, kol veya cep saati gibi her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla; silah ve benzeri teçhizatla; müsvedde kâğıdı, defter, kitap, sözlük, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap cetveli, hesap makinesi, pergel, açıölçer, cetvel vb. araçlarla sınava girmek kesinlikle yasaktır. Bu araçlarla sınava girmiş adayların adı mutlaka Salon Sınav Tuta- nağına yazılacak, bu adayların sınavı geçersiz sayılacaktır. Sınava kalem, silgi, kalemtıraş, saat vb. araçla ve kulaklık, küpe, broş vb. takı, herhangi bir metal eşya ile girmek de kesinlikle yasaktır. Yiyecek, içecek vb. tüketim malzemeleri de sınava getirilemez. Adaylar sınava şeffaf şişe içerisinde su getirebilecektir. 3. Bu sınav için verilen toplam cevaplama süresi 100 dakikadır. Sınav başladıktan sonra ilk 75 ve son 15 dakika içinde adayın sınavdan çıkmasına kesinlikle izin verilmeyecektir. Bu süreler dışında, cevaplamayı sınav bitmeden ta- mamlarsanız cevap kâğıdınızı ve soru kitapçığınızı salon görevlilerine teslim ederek salonu terk edebilirsiniz. Bildirilen sürelere aykırı davranışlardan adayın kendisi sorumludur. 4. Sınav salonundan ayrılan aday, her ne sebeple olursa olsun, tekrar sınava alınmayacaktır. 5. Sınav süresince görevlilerle konuşmak, görevlilere soru sormak yasaktır. Aynı şekilde görevlilerin de adaylarla ya- kından ve alçak sesle konuşmaları ayrıca adayların birbirinden kalem, silgi vb. şeyleri istemeleri kesinlikle yasaktır. 6. Sınav sırasında, görevlilerin her türlü uyarısına uymak zorundasınız. Sınavınızın geçerli sayılması, her şeyden önce, sınav kurallarına uymanıza bağlıdır. Kurallara aykırı davranışta bulunanların ve yapılacak uyarılara uymayanların kimlik bilgileri Salon Sınav Tutanağına yazılacak ve sınavları geçersiz sayılacaktır. 7. Sınav sırasında kopya çeken, çekmeye kalkışan, kopya veren, kopya çekilmesine yardım edenlerin kimlik bilgileri Salon Sınav Tutanağına yazılacak ve bu adayların sınavları geçersiz sayılacaktır. Adayların test sorularına verdikleri cevapların dağılımları bilgi işlem yöntemleriyle incelenecek, bu incelemelerden elde edilen bulgular bireysel veya toplu olarak kopya çekildiğini gösterirse kopya eylemine katılan adayın/adayların sınavı geçersiz sayılacak ayrıca 2 yıl boyunca ÖSYM tarafından düzenlenen tüm sınavlara başvurusu yasaklanabilecektir. Sınav görevlileri bir salondaki sınavın, kurallara uygun biçimde yapılmadığını, toplu kopya girişiminde bulunulduğu- nu raporlarında bildirdiği takdirde, ÖSYM bu salonda sınava giren tüm adayların sınavını geçersiz sayabilir. 8. Cevap kâğıdında doldurmanız gereken alanlar bulunmaktadır. Bu alanları doldurunuz. Cevap kâğıdınızı başkaları tarafından görülmeyecek şekilde tutmanız gerekmektedir. Cevap kâğıdına yazılacak her türlü yazıda ve yapılacak bütün işaretlemelerde kurşun kalem kullanılacaktır. Sınav süresi bittiğinde cevapların cevap kâğıdına işaretlenmiş olması gerekir. Soru kitapçığına işaretlenen cevaplar geçerli değildir. 9. Soru kitapçığınızı alır almaz kapağında bulunan ilgili alanları doldurunuz. Size söylendiği zaman sayfaların eksik olup olmadığını, kitapçıkta basım hatalarının bulunup bulunmadığını ve soru kitapçığının her sayfasında basılı bulu- nan soru kitapçık numarasının, kitapçığın ön kapağında basılı soru kitapçık numarasıyla aynı olup olmadığını kontrol ediniz. Soru kitapçığınızın sayfası eksik veya basımı hatalıysa değiştirilmesi için salon başkanına başvurunuz. Size verilen soru kitapçığının numarasını cevap kâğıdınızdaki “Soru Kitapçık Numarası” alanına yazınız ve kodlayınız. Cevap kâğıdınızdaki “Soru kitapçık numaramı doğru kodladım.” kutucuğunu işaretleyiniz. Soru kitapçığı üzerinde yer alan Soru Kitapçık Numarasını doğru kodladığınızı beyan eden alanı imzalayınız. 10. Sınav sonunda soru kitapçıkları toplanacak ve ÖSYM’de incelenecektir. Soru kitapçığınızın sayfalarını koparmayı- nız. Soru kitapçığının bir sayfası bile eksik çıkarsa sınavınız geçersiz sayılacaktır. 11. Cevap kâğıdına ve soru kitapçığına yazılması ve işaretlenmesi gereken bilgilerde bir eksiklik ve/veya yanlışlık ol- ması hâlinde sınavınızın değerlendirilmesi mümkün olamamaktadır, bu husustaki özen yükümlülüğü ve sorumluluk size aittir. 12. Soru kitapçığının sayfalarındaki boş yerleri müsvedde için kullanabilirsiniz. 13. Soruları ve/veya bu sorulara verdiğiniz cevapları ayrı bir kâğıda yazıp bu kâğıdı dışarı çıkarmanız kesinlikle yasaktır. 14. Sınav salonundan ayrılmadan önce, soru kitapçığınızı, cevap kâğıdınızı ve sınava giriş belgenizi salon görevli- lerine eksiksiz olarak teslim etmeyi unutmayınız. Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya bir kısmının Merkezimizin yazılı izni olmadan kopya edilmesi, fotoğrafının çekilmesi, herhangi bir yolla çoğaltılması, yayımlanması ya da kullanılması yasaktır. Bu yasağa uymayanlar gerekli cezai sorumluluğu ve doğacak tüm mali külfeti peşinen kabullenmiş sayılır.
KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI LİSANS (CÖS) 05.07.2014 EĞITIM BILIMLERI TESTİ 1. D 26. B 51. D 76. D 2. A 77. C 3. C 27. D 52. C 78. E 4. C 79. E 5. B 28. A 53. E 80. E 29. A 54. B 30. E 55. B ÖSYM6. A31. B 56. A 7. E 32. D 57. B 8. D 33. B 58. A 9. D 34. D 59. D 10. A 35. B 60. A 11. D 36. C 61. A 12. D 37. E 62. E 13. E 38. C 63. A 14. C 39. C 64. D 15. C 40. A 65. C 16. C 41. C 66. D 17. E 42. D 67. B 18. B 43. E 68. B 19. B 44. B 69. A 20. A 45. A 70. B 21. E 46. B 71. E 22. B 47. E 72. C 23. A 48. C 73. D 24. D 49. A 74. C 25. B 50. C 75. C
2015 EĞİTİM BİLİMLERİ SORU VE ÇÖZÜMLERİ
T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI A GRUBU VE ÖĞRETMENLİK (CÖS) EĞİTİM BİLİMLERİ TESTİ 4 TEMMUZ 2015 CUMARTESİ Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya bir kısmının Merkezimizin yazılı izni olmadan kopya edilmesi, fotoğrafının çekilmesi, herhangi bir yolla çoğaltılması, yayımlanması ya da kullanılması yasaktır. Bu yasağa uymayanlar gerekli cezai sorumluluğu ve testlerin hazırlanmasındaki mali külfeti peşinen kabullenmiş sayılır.
AÇIKLAMAÖSYM 1. Bu kitapçıkta Kamu Personel Seçme Sınavı Eğitim 5. Bu testler puanlanırken her bölümde doğru cevap- Bilimleri Testi bulunmaktadır. larınızın sayısından yanlış cevaplarınızın sayısının dörtte biri çıkarılacak ve kalan sayı o bölümle ilgili 2. Bu test için verilen toplam cevaplama süresi 100 ham puanınız olacaktır. dakikadır (1 saat, 40 dakika). 6. Cevaplamaya istediğiniz sorudan başlayabilirsiniz. Bir 3. Bu testte yer alan her sorunun sadece bir doğru cevabı soru ile ilgili cevabınızı, cevap kâğıdında o soru için ay- vardır. Bir soru için birden çok cevap yeri işaretlenmişse rılmış olan yere işaretlemeyi unutmayınız. o soru yanlış cevaplanmış sayılacaktır. 4. İşaretlediğiniz bir cevabı değiştirmek istediğinizde, sil- 7. Sınavda uyulacak diğer kurallar bu kitapçığın arka ka- me işlemini çok iyi yapmanız gerektiğini unutmayınız. pağında belirtilmiştir.
2015-KPSS/EB-CÖS EĞİTİM BİLİMLERİ Bu testte 80 soru vardır. 1. Emre Öğretmen, derslerinde yeri geldikçe 3. Ahmet Öğretmen, dersin başında öğrencilere kısa bir öğrencilerinden akşam dinledikleri haberlerden reklam filmi izlettirmiştir. Sonra öğrencilere derste önemli gördüklerini paylaşmalarını ister ve işlenecek öğrenecekleri konunun neden önemli olduğunu ve konuyla ilgili bir haberi seçer. Seçilen haberi paylaşan hayatlarında ne işe yarayacağını belirtmiştir. Dersin öğrenciden haberi tahtaya yazmasını ister ve teşekkür hedefine yönelik açıklamada bulunmuştur. Sonra bir eder. Daha sonra bu haber üzerinde sınıfta tartışma önceki dersin konusuna ilişkin sorular sormuş ve ortamı oluşturur. öğrencilerin tartışmalarını sağlayarak derse başlamıştır. Ders sonunda hedefin gerçekleşip gerçekleşmediğini Emre Öğretmen’in bu uygulamasında öne çıkan kontrol etmiştir. öğretim ilkesi ve öğrenme-öğretme ilkesi Ahmet Öğretmen’in reklam filmi izlettirmesi aşağıdakilerin hangisinde birlikte verilmiştir? aşağıdakilerden hangisine daha çok hizmet eder? Öğretim Öğrenme-öğretme A) Açıklık Pekiştirme ÖSYM A) İşleniş B) Dikkat çekme B) Güncellik Pekiştirme C) Gözden geçirme D) Güdüleme C) Bütünlük Tekrar E) Değerlendirme D) Açıklık Tekrar E) Güncellik Tekrar 4. Ayşe Öğretmen, günlük ders planını hazırlarken öğrencilerin öğrenme-öğretme sürecine etkin katılımını sağlamaya yönelik uygulamalar tasarlamaktadır. 2. Öğrencilerde anlamlı öğrenmeler oluşturmak için Buna göre Ayşe Öğretmen’in bu düşüncesini sunuş yoluyla öğretim stratejisini tercih eden Ece gerçekleştirmesinde aşağıdakilerden hangisi Öğretmen’in aşağıdakilerden hangisini yapması daha etkilidir? yanlıştır? A) İpucu ve pekiştireç verme A) Dersi öğrencilerin katkısı olmadan planlaması B) Derste kısa sınav yapma B) Derste yer alan kavramları tanımlaması C) Konuları arada bir özetleme C) Tanımlanan kavramlara uygun örnekler vermesi D) Numara sırasına göre soru sorma D) Kavramları zihin haritalarıyla desteklemesi E) Öğrenciye derste not yazdırma E) Öğrencilerin hazırladığı kavram haritalarını açıklatarak derse başlaması 1 Diğer sayfaya geçiniz.
2015-KPSS/EB-CÖS 5. Ahmet Öğretmen dersin sonunda öğrencilere renkli 8. Mehmet Öğretmen, tarih dersinde öğrencilerinin iletişim kartlar dağıtır ve renklerin “katılıyorum, kararsızım veya kurma, karar verme ve empati becerilerinin eksik katılmıyorum” gibi alanları temsil ettiğini söyler. Konuyla olduğunu fark eder. Öğrencilerine “Fetih 1453” filminden ilgili bazı ifadeler okur ve öğrencilerin buna ilişkin bir sahne izletir ve sahneyle ilgili sorular sorar. Daire görüşlerini gösteren kartı sıranın üzerine koymalarını biçiminde oturan öğrencilerine bir bayrak verir ve ister. Her öğrenci seçtiği karta ilişkin düşüncelerini bayrağı alan öğrencinin soruyla ilgili düşüncesini açıklar. açıklamasını ister. Söz almak istemeyen öğrenciyi pas geçer. Süreci, özetleme ve değerlendirmeyle tamamlar. Ahmet Öğretmen’in gerçekleştirdiği bu uygulamada aşağıdakilerden hangisine yer verilmemiştir? Mehmet Öğretmen’in bu uygulaması aşağıdakilerden hangisine daha uygundur? A) Karar verme B) Gözden geçirme A) Beyin fırtınası B) Çember C) Değerlendirme yapma D) Kendini ifade etme C) Akvaryum D) Görüş geliştirme E) Yaratıcı düşünme E) Konuşma halkası 6. Günümüzde bilgi çok hızlı artmakta ve bireylerinÖSYM 9. Hale Öğretmen, 3. sınıf hayat bilgisi dersinde “Okula bunların hepsini elde etmesi imkânsız hâle gelmektedir. geliş ve gidişlerinde kendisinin ve başkalarının güvenliği Bu nedenle araştırma, internet kullanma, kaynak tarama için trafik işaret ve levhalarına, trafik kurallarına uyar.” gibi bilgi ve beceriler giderek daha çok önem kazanımına yönelik olarak yapılacak etkinlik için önce kazanmaktadır. sınıfı ikiye ayırır. Sonra beşer kişilik alt gruplar oluşturur. Her gruba trafik işaret ve levhalarının olduğu kartlardan Buna göre bireylerde aşağıdaki becerilerden dağıtır ve öğrencilere çalışmaları için belirli bir süre hangisinin geliştirilmesi öncelikli olarak verdikten sonra gruplar dönüşümlü olarak kartlardaki hedeflenmektedir? işaretlerin anlamlarını karşılıklı olarak birbirlerine sorarlar. A) Akıl yürütme B) Düşünme ve soru sorma C) Girişimciliği geliştirme D) Etkili iletişim kurma Buna göre yapılan etkinlik aşağıdaki yöntem veya E) Öğrenmeyi öğrenme tekniklerden hangisine daha uygundur? A) Zıt panel B) Forum C) Münazara D) Fikir taraması 7. Öğret-uygulat, düzelt, yeniden uygulat ilkesine E) Açık oturum dayanan öğretim yöntem veya tekniği aşağıdakilerden hangisidir? A) Deney B) Mikro öğretim 10. Bir sürücü kursunun, trafikte yaşanan tehlikelerden korunmayı trafiğe çıkmadan önce kazandırmak için C) Gözlem D) Benzetim direksiyon eğitiminde aşağıdaki yöntem veya tekniklerden hangisini kullanması daha etkili olur? E) Drama A) Benzetim B) Rol oynama C) Örnek olay D) Mikro öğretim E) Gösteri 2 Diğer sayfaya geçiniz.
2015-KPSS/EB-CÖS 11. İletişim sorunlarına sebep olan faktörler konusunun 14. Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Ayşe Hanım’ın dersinde işleneceği bir derste öğretmen, iletişim uzmanlarından 16 öğrenci bulunmaktadır. Öğrencilere dersin başında oluşan bir grubu sınıfa davet etmiştir. Bu grup, konuyla “Öğretmen olarak atandığınızı düşünün. Öğretmenlerin ilgili görüşlerini bir başkanın yönetiminde açıklamıştır. mesleklerinin ilk yıllarında karşılaşabilecekleri sorunlar Açıklamaları izleyen öğrenciler ise sürece soru ve nelerdir?” sorusunu sorar. İki öğrenciyi söylenenleri görüşleriyle katılmışlardır. tahtaya yazması için görevlendirir. Her öğrenci görüşünü söylemeye başlar. Bu sırada öğrencilerden Zeliha Bu öğretmenin kullandığı tartışma yöntem veya konuyla ilgili bir görüş belirtince tüm öğrenciler güler. Bu tekniği aşağıdakilerden hangisidir? nedenle Zeliha’nın söylediği tahtaya yazılmaz ve diğer öğrencilerden görüş almaya devam edilir. Ayşe A) Komite görüşmesi B) Akvaryum Öğretmen 10 dakikalık sürenin dolduğunu söyleyerek görüş almayı sonlandırır. Öğrencilerle birlikte C) Sempozyum D) Çalıştay söylenenler arasından eleme yaparak değerlendirme gerçekleştirilir. E) Forum Buna göre uygulanan öğretim yöntem veya tekniği dikkate alındığında aşağıdakilerden hangisi ÖSYM12. Öğretmen öğrencilere “Canlılar kaça ayrılır ve bunlar yanlıştır? nelerdir?” sorusunu sorar. Öğrenciler “İkiye ayrılır. A) Uygulamanın 16 öğrenciyle yapılması Bitkiler ve hayvanlar.” cevabını verir. Öğretmen “İkiye B) Söylenenleri tahtaya yazması için iki öğrenci ayrıldığından emin misiniz?” sorusunu sorar. çıkarılması C) Fikir birliği sağlanan görüşlerin tahtaya yazılması Buna göre kullanılan yöntem veya teknik D) Görüş almak için 10 dakika süre verilmesi aşağıdakilerden hangisidir? E) Değerlendirmenin öğrencilerle birlikte yapılması A) Beyin fırtınası B) Münazara 15. Öğrencilerin ev ödevlerini yapmama nedenlerini tartışmak isteyen bir öğretim elemanı, öğretmen C) Sokratik tartışma D) Altı düşünce şapkası adaylarından çok fazla fikir geldiğini belirlemiştir. Dersin devamında ödev yapmama neden ve sonuçlarını E) Görüş geliştirme organize ederek sistematik bir yapıda özetlemiştir. Buna göre öğretim elemanının dersin ikinci 13. Esra Öğretmen, 16 kişilik sınıfında “hava kirliliği” ile ilgili yarısında kullandığı yöntem veya teknik bir video film izlettirdikten sonra öğrencilerini dörder aşağıdakilerden hangisidir? kişilik gruplara ayırıp her öğrenciye bir dakika konuşma A) Bilgi haritası süresi belirleyerek “Hava kirliliğinden nasıl kurtuluruz?” B) Balık kılçığı sorusunu tartışmalarını sağlar. Verdiği süre sonunda her C) Zihin haritası grubun, düşüncelerini sınıfta paylaşmasını ister ve son D) Kavram haritası olarak grupların sundukları raporları tüm sınıfın E) Anlam çözümleme tablosu tartışmasını sağlar. Buna göre Esra Öğretmen’in kullandığı yöntem veya teknik aşağıdakilerden hangisidir? A) Konuşma halkası B) Vızıltı grupları C) İstasyon D) Görüş geliştirme E) Beyin fırtınası 3 Diğer sayfaya geçiniz.
2015-KPSS/EB-CÖS 16. Konuyu farklı etkinliklerle öğrencilerine kazandırmak 18. Bir öğretmen sosyal bilgiler dersinde öğrencilerine isteyen bir öğretmen, gruplara ayırdığı öğrencilerini konuyla ilgili problem durumları vererek hipotezler yapılacak çalışmalarla ilgili materyal ve yönergelerin kurmalarını söyler. Ardından konuyla ilgili bazı grafikler bulunduğu üç ayrı çalışma masasına yönlendirir. paylaşır ve bu grafiklerden anladıklarını yazmalarını Öğrencilerine “Şimdi bulunduğunuz çalışma masasında ister. 15 dakika çalışınız. Oradaki yönergelere göre Buna göre öğretmen aşağıdaki çoklu zekâ görevlerinizi tamamlayınız.” diyerek açıklamada bulunur. etkinliklerinden sırasıyla hangilerine yer vermiştir? Süre dolduğunda da her grubun çalışmasını sunmasını A) Mantıksal - Sözel - Sosyal ister. B) İçsel - Görsel - Sözel Buna göre istasyon tekniğini kullandığını düşünen C) Mantıksal - Görsel - Sözel öğretmenin aşağıdaki işlemlerinden hangisi D) Sosyal - Mantıksal - İçsel hatalıdır? E) Sözel - İçsel - Mantıksal A) Her masada ayrı etkinliğe yer vermesi B) Öğrencilere çalışma süresi vermesi C) Üç çalışma masası oluşturması D) Ders konusunu anlatmadan etkinliğe başlaması E) Etkinlik süresince öğrencilerin bir masada çalışması 17. Merve Öğretmen öğrencilerini çoklu zekâ alanı ile fen ve teknoloji dersindeki karne notlarına göre tablodaki gibi gruplamıştır. ÖSYM 19. Sekizinci sınıf öğrencisi Selim serbest zamanlarında kendi başına kalmayı ve psikoloji kitapları okumayı tercih etmektedir. Yeterli ve yetersiz kaldığı becerilere ilişkin doğru teşhisler gösterebilmektedir. Çoklu zekâ kuramına göre Selim aşağıdaki etkinliklerden hangisinde daha başarılı olur? A) Grup çalışması B) Drama C) Günlük tutma D) Satranç oynama E) Koroya katılma Buna göre “sindirim sistemi” konusunda işbirliğine 20. Programlı öğretimin ilkelerine göre aşağıdaki dayalı öğretim yöntem / tekniğini kullanmak isteyen etkinliklerden hangisi yanlıştır? Merve Öğretmen’in oluşturacağı gruplardan birinin A) Öğrenme etkinliklerinin ortalama sınıf seviyesine göre aşağıdakilerden hangisi olması daha uygundur? belirlenmesi A) Ali, Sevgi, Gözde, Sadık B) Konuların en küçük bilgi ve beceri birimlerine ayrılması B) Ali, Ayşe, Mehmet, Serap C) Ali, İlknur, İsmet, Zehra C) Öğrencinin etkin katılımını sağlayacak sorular D) Ali, Ayşe, İlknur, Gülru hazırlanması E) Ali, Serap, Osman, Fatma D) Öğretim etkinliklerinde anında düzeltme imkânı sunulması E) Öğrencilerin yeteneklerine uygun öğretim materyali seçenekleri oluşturulması 4 Diğer sayfaya geçiniz.
2015-KPSS/EB-CÖS 21. Bir öğretmen öğrencilerinin bilgiyi edinme, anlama ve 24. (I) Bekir Öğretmen sınıfa girer, öğrencileri selamlar ve problemlerin çözümünde kullanabilmelerini; daha sonra eşyalarını masanın üzerine koyar. (II) Sınıf defterini bu bilgileri analiz edip yeni bilgiler üretebilmelerini doldurur ve imzalar. (III) Konuyla ilgili bir film izlettirir. istemektedir. Bu amaçla öğretmen, kazanımlara uygun Öğrencilere filmle ilgili sorular sorar ve onlara düzenlediği etkinliklerden öğrencilerin istediklerini geribildirim verir. (IV) Okul müdürü bu sırada derse seçebileceklerini belirtmiştir. Bir grup öğrenci seçtiği girerek öğrencilere bilgi yarışması düzenleneceğini etkinlik grubunda araştırma yapmış, bilgi toplamış ve duyurur. (V) Öğretmen bu yarışmayla ilgili görev kavramsal çerçevelerini oluşturmuştur. Öğretmen dağılımının dersten sonra yapılacağını söyleyerek ders değerlendirme sonunda öğrencileri bu bilgileri işlemeye devam eder. uygulayabilecekleri başka bir etkinlik grubuna dâhil etmiştir. Bu derste, zamanın etkili ve verimli kullanılmasını olumsuz etkileyen aşamalar aşağıdakilerin Buna göre öğretmenin aşağıdakilerden hangisini hangisinde verilmiştir? uyguladığı söylenebilir? A) I ve III B) I ve V C) II ve IV A) Etkin öğrenme B) Modüler öğretim D) II ve V E) III ve IV C) Basamaklı öğretim D) Yansıtıcı düşünme ÖSYM E) Tam öğrenme 22. I. Planlama düşüncesi hâkim olup istenmeyen 25. Filiz Öğretmen, sınıfa geç gelen bir öğrencinin bu davranışı veya sonucu öngörme söz konusudur. davranışından oldukça rahatsızlık duymuştur. Öğrenciye geç gelmenin sakıncalarını açıklamış ancak öğrenci, bir II. Sınıf yönetiminin öğrencilerin yaş ve büyüme sonraki derse yine geç kalmıştır. özelliklerine göre belirlenmesi gerektiğini savunur. Bu sorunu çözmek için öğretmenin öğrenciyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisini yapması daha III. Sınıfta düzen sağlamak için ödül-ceza sistemi uygundur? daha çok kullanılmaktadır. A) Okul yönetimine göndermesi B) Disipline vermesi IV.Sistem kuramının izlerini taşımaktadır. C) Geç kalma sebebini araştırması D) Eğlenceli etkinliklerden yoksun bırakması Yukarıdaki önermelerden hangileri gelişimsel E) Teneffüs saatlerinde ek çalışma yaptırması modelin özelliklerini ifade eder? A) I ve II B) I ve III C) I ve IV D) II ve III E) III ve IV 23. Zamanı etkili kullanmak isteyen bir öğretmenin 26. Bir kitabın ders kitabı olarak kullanılabilmesi için aşağıdakilerden hangisini yapması hatalıdır? öncelikle aşağıdakilerden hangisine uygun olması A) Dersi önceden iyi bir biçimde planlaması gerekir? B) Sınıfta geçen zamanın büyük kısmını öğrenme A) Öğretmene etkinliklerine ayırması B) Öğrenciyi bir üst öğrenime hazırlamaya C) Akademik olmayan konulara daha az yer vermesi C) Görsellerin basitliğine D) Geç öğrenen öğrencilere konuyu ödev olarak vermesi D) Öğretim programlarına E) Öğrencilerin sınıf içi süreçlere katılımlarına fırsat E) Öğrencinin gireceği sınavlara vermesi 5 Diğer sayfaya geçiniz.
2015-KPSS/EB-CÖS 27. Elif Öğretmen dersinde aşağıda verilen şekli kullanmak 29. Öğrencilerin hücrenin yapısını daha iyi istemiştir. kavrayabilmeleri için hücre modeli kullanmayı düşünen bir öğretmenin öncelikli amacı aşağıdakilerden hangisidir? A) Soyut kavramları somutlaştırma B) Öğrencilerin bireysel ihtiyaçlarını giderme C) Dersi çekici hâle getirme D) Çoklu öğrenme ortamı sağlama E) Zamandan tasarruf etme ÖSYM 30. Aşağıdakilerden hangisi açıklık ilkesine en uygun öğretim materyalidir? Buna göre Elif Öğretmen aşağıdakilerden hangisini A) Çalışma yaprağı B) Model yaparsa materyali, öğretimde daha anlamlı hâle getirir? C) Grafik D) Kavram haritası A) Renklendirme B) Dinamizm katma E) Döner levha C) Metinle zenginleştirme D) Derinlik algısı yaratma 31. Eğitimin açık bir sistem olduğu düşünüldüğünde E) Gölgelendirme yapma aşağıdakilerden hangisi eğitim sisteminin girdilerinden biri değildir? 28. Rahatsızlığı nedeniyle okula birkaç hafta gelemeyecek A) Öğrencilerin cinsiyet dağılımı olan Ali’den, öğretmenleri derslerini tablet B) Öğrencilerin dersle ilgili tutumları bilgisayarından takip etmesini istemişlerdir. C) Okullara gönderilen sınıf geçme yönetmeliği D) Ailenin öğrencinin ihtiyacını gidermek için harcadığı Buna göre, Ali’nin öncelikli olarak kullanacağı para yazılım türü aşağıdakilerden hangisidir? E) Soruyu cevaplayamayan öğrenciye verilen ipucu A) Uygulama B) Öğretici C) Problem çözme D) Benzetim E) Eğitsel oyun 6 Diğer sayfaya geçiniz.
2015-KPSS/EB-CÖS 32. Okula başlama yaşının 66 aya çekilmesiyle birlikte 35. Bir uzaktan öğretim programı kapsamında içeriği ilkokul 1. sınıf öğretim programlarının gözden oluşturan konuların gruplanarak bölümler hâlinde geçirilmesine ihtiyaç duyulmuştur. düzenlenmesi ve öğrencilerin düzeylerine uygun bölümden başlayabilmelerine imkân sağlanması Buna göre programda yapılması gereken planlanmaktadır. değişiklikler, program geliştirmenin aşağıdaki kuramsal temellerinden hangisiyle ilgilidir? Bunu gerçekleştirebilmek için en uygun içerik düzenleme yaklaşımı aşağıdakilerden hangisidir? A) Psikolojik B) Tarihî C) Ekonomik A) Doğrusal B) Sarmal C) Modüler D) Felsefi E) Toplumsal D) Piramitsel E) Çekirdek ÖSYM33. Aşağıdakilerden hangisi, yeni bir öğretim 36. Nesrin Öğretmen sosyal bilgiler dersinde “Ülkemizin programına ihtiyaç duyulma gerekçelerinden Yönetim Yapısı” konusunu işlerken öğrencileri değildir? cumhurbaşkanı, başbakan ve bakanlar kurulu ve A) Eğitimde kaliteyi ve eşitliği artırmak bunların görevleriyle ilgili olarak bilgilendirmiştir. Sınıf B) Ekonomiye ve demokrasiye duyarlı bir eğitim vermek içinde öğrencilerinden gruplar oluşturarak her bir grubun C) Öğrenme-öğretme alanındaki gelişmeleri yansıtmak kendi içinde cumhurbaşkanı, başbakan ve bakanlar D) Bilim ve teknolojideki gelişmeleri program kapsamına kurulu üyelerini belirlemelerini ve üstlendikleri rolleri almak canlandırmalarını istemiştir. Grup çalışmalarını izlerken E) Merkezî sınavlarla programın bütünlüğünü sağlamak öğrencilerin anladıkları ve güçlük çektikleri noktaları belirleyerek dersin devamında bu noktaları ele almıştır. 34. Aşağıdakilerden hangisi bir öğretim programının Nesrin Öğretmen’in bu uygulamaları aşağıdakilerden içeriğinin belli bir düzene göre sıralanmasının temel hangisine örnektir? nedenidir? A) Biçimlendirici değerlendirme A) Ön koşul öğrenmelerin varlığı B) Tanıma ve yerleştirmeye yönelik değerlendirme B) Ders kitabının yapısı C) Değer biçmeye yönelik değerlendirme C) Bakanlığın tavsiyesi D) Portfolyo değerlendirme D) MEB şûra kararları E) Bağıl değerlendirme E) Eğitim denetmenlerinin önerileri 37. Aşağıdaki değişkenlerden hangisi oran ölçeği düzeyinde ölçülebilir? A) Problem çözme becerisi B) Eleştirel düşünme gücü C) Derse yönelik motivasyon D) İnternet kullanım süresi E) Hazırbulunuşluk düzeyi 7 Diğer sayfaya geçiniz.
2015-KPSS/EB-CÖS 38. Sekizinci sınıf öğrencilerinin İngilizce yazılı anlatım 41. Bir Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni 11. sınıf becerilerini ölçmek üzere, öğrencilerden, verilen dört öğrencilerinin Türkçe yazılı anlatım becerilerini ölçmek konuda kısa kompozisyonlar yazmaları istenir. Tek bir üzere belli bir konuda kompozisyon yazmalarını öğretmen bu kompozisyonlara 1-6 arasında puanlar istemiştir. Kompozisyonları; anlatım birliği, cümle verir. bağlantıları, mesaj, paragraf planı ve yapısı ile dil bilgisi bakımından değerlendirmiştir. Puanların güvenirliğini belirlemek için; I. Cronbach Alpha (α) katsayısı, Öğrencilerine mümkün olan en detaylı geri bildirimi II. puanlayıcı güvenirliği, vermek isteyen öğretmenin aşağıdaki puanlama III. eşdeğer yarılar güvenirliği araçlarından hangisini kullanması daha uygundur? A) Analitik rubrik B) Bütüncül rubrik hesaplamalarından hangileri kullanılabilir? C) Derecelendirme ölçeği D) Kontrol listesi A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II E) Öz değerlendirme formu D) I ve III E) I, II ve III 39. Bir tarih öğretmeni, dönem sonunda uyguladığı açıkÖSYM 42. Meltem Öğretmen, bir sınıf çalışmasında uçlu sorulardan oluşan sınavda öğrencilerinin öğrencilerinden aşağıdaki formu kullanarak birbirlerini cevaplarını hazırladığı bir dereceli puanlama anahtarı ile değerlendirmelerini istemiştir. puanlamıştır. Daha sonra öğrencilerinin cevaplarını aynı puanlama anahtarı ile başka bir tarih öğretmeninin puanlamasını sağlamış ve elde edilen puanlar arasındaki korelasyon katsayısını hesaplamıştır. Buna göre öğretmenin elde ettiği korelasyon katsayısı aşağıdakilerden hangisine ilişkin bilgi verir? A) Güvenirlik B) Uygunluk C) Kullanışlılık D) Geçerlik E) Eşitlik 40. Oya Öğretmen işlediği konularla ilgili olarak daha Bu uygulamada kullanılan puanlama aracı ve önceden hazırlanan bir fizik testini incelemiştir. değerlendirme yaklaşımı aşağıdakilerin hangisinde İncelemesi sonucunda bu testi kullanmama gerekçesini birlikte verilmiştir? “Bu test işlenen konulardan bir kısmını içermekte, bir kısmını ise içermemektedir. Ayrıca soruların bazıları bir Puanlama aracı Değerlendirme yaklaşımı fizik sorusundan çok bir matematik sorusuna A) Derecelendirme ölçeği Akran değerlendirme benzemektedir. Çünkü öyle sorular var ki öğrenci dört işlem becerisini kullanarak hiç fizik bilgisine ihtiyaç B) Kontrol listesi Akran değerlendirme duymadan soruyu cevaplandırabilir.” diye açıklamıştır. C) Analitik rubrik Portfolyo değerlendirme Öğretmen testi kullanmama gerekçesini D) Bütüncül rubrik Öz değerlendirme aşağıdakilerden hangisi üzerinde vurgu yaparak açıklamıştır? E) Yapılandırılmış grid Portfolyo değerlendirme A) Kararlılık B) Kullanışlılık C) Objektiflik D) Geçerlik E) İç tutarlık 8 Diğer sayfaya geçiniz.
2015-KPSS/EB-CÖS 45. 50 öğrencinin bulunduğu sınıfta bir test uygulanmıştır. Bu sınıftan üç öğrencinin testten aldıkları ham puanlar 43. Altıncı sınıf Türkçe dersine ilişkin aşağıdaki ve z puanları aşağıdaki tabloda verilmiştir. kazanımlardan hangisinin çoktan seçmeli maddelerle ölçülmesi uygundur? Bu testten 59 ham puan alan bir öğrencinin T puanı A) Okuma parçalarındaki düşünceleri arkadaşlarıyla kaçtır? tartışır. B) Okuduğu parçadaki neden-sonuç ilişkisi belirten A) 60 B) 55 C) 50 D) 45 E) 35 ifadeleri tespit eder. C) Okuduğu bir metne ilişkin düşüncelerini savunur. D) Okuduğu metnin yazarı hakkında bilgi toplar. E) Okuma sırasında cümle içindeki doğru sözcüğü vurgular. 44. 40 maddelik, çoktan seçmeli bir kimya testinden eldeÖSYM edilen veriler alt grup-üst grup madde analizine tabi tutulmuştur. Testin 38. maddesini alt gruptaki 15 öğrenciden 10’u, üst gruptaki 15 öğrenciden 5’i doğru cevaplamıştır. Bu maddenin ayırt edicilik indeksi ve zorluğuyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur? Ayırt edicilik indeksi Zorluk A) Negatif Kolay B) Negatif Orta C) Pozitif Kolay D) Pozitif Zor E) Pozitif Orta 9 Diğer sayfaya geçiniz.
2015-KPSS/EB-CÖS 46. - 47. soruları aşağıdaki bilgilere göre 48. Aşağıdakilerden hangisi öğrenmenin cevaplayınız. gözlenen sonucunu vurgulayan özellikler arasında 10 öğrenci; 5 çoktan seçmeli maddeden oluşan bir teste yer almaz? girmiştir. Öğrencilerin doğru cevapları 1, diğer cevaplar A) Öğrenilenler “kalıcıdır”. ise 0 olarak puanlanmıştır. Öğrencilerin her bir B) Öğrenme bir tür “alışkanlık kazanma”dır. maddeden aldıkları puanlar aşağıdaki tabloda C) Öğrenme bir “kavrama” durumudur. verilmiştir. D) Öğrenme “davranış” değişikliğidir. E) Öğrenme bir “yapma” durumudur. ÖSYM 49. Eğitim amacıyla bir aylığına İngiltere’ye giden Orhan Bey ne zaman bir taksiye binmek istese ön sağ koltuğa oturmak istemekte ancak orada oturan şoförü fark ettiğinde de şaşkın bakışlarla diğer tarafa geçmektedir. Bunun nedeni de İngiltere’de direksiyonun sağ tarafta yer almasıdır. Orhan Bey’in yaşadığı bu durum aşağıdakilerden hangisiyle açıklanabilir? 46. Testten alınan toplam puanların medyanı ve A) İleriye ket vurma B) Geriye ket vurma ortalaması kaçtır? Medyan Ortalama C) Olumlu aktarma D) Olumsuz aktarma A) 2 2,7 E) Yer değiştirme B) 2 3 C) 3 3 50. Merve sınıf arkadaşı Ahmet’le tartışmış ve araları açılmış, daha sonraları Ahmet’in yakın arkadaşı D) 3 2,7 Ozan’dan da rahatsız olmaya başlamıştır. Merve’nin Ozan’dan da rahatsız olması aşağıdaki E) 5 3,2 kavramlardan hangisiyle açıklanır? A) Üst düzey koşullanma 47. Standart sapması en düşük madde aşağıdakilerden B) Edimsel koşullanma hangisidir? C) Kendiliğinden geri gelme A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5 D) Zıt tepki koşullanması E) Garcia etkisi 10 Diğer sayfaya geçiniz.
Search
Read the Text Version
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50
- 51
- 52
- 53
- 54
- 55
- 56
- 57
- 58
- 59
- 60
- 61
- 62
- 63
- 64
- 65
- 66
- 67
- 68
- 69
- 70
- 71
- 72
- 73
- 74
- 75
- 76
- 77
- 78
- 79
- 80
- 81
- 82
- 83
- 84
- 85
- 86
- 87
- 88
- 89
- 90
- 91
- 92
- 93
- 94
- 95
- 96
- 97
- 98
- 99
- 100
- 101
- 102
- 103
- 104
- 105
- 106
- 107
- 108
- 109
- 110
- 111
- 112
- 113
- 114
- 115
- 116
- 117
- 118
- 119
- 120
- 121
- 122
- 123
- 124
- 125
- 126
- 127
- 128
- 129
- 130
- 131
- 132
- 133
- 134
- 135
- 136
- 137
- 138
- 139
- 140
- 141
- 142
- 143
- 144
- 145
- 146
- 147
- 148
- 149
- 150
- 151
- 152
- 153
- 154
- 155
- 156
- 157
- 158
- 159
- 160
- 161
- 162
- 163
- 164
- 165
- 166
- 167
- 168
- 169
- 170
- 171
- 172
- 173
- 174
- 175
- 176
- 177
- 178
- 179
- 180
- 181
- 182
- 183
- 184
- 185
- 186
- 187
- 188
- 189
- 190
- 191
- 192
- 193
- 194
- 195
- 196
- 197
- 198
- 199
- 200
- 201