3 Prizonier într-o colivie de aur 1. Hristos „deosebea oamenii pe baza tendinței lor de a fi mânați sau a disponibilității lor de a fi chemați. Cântărea motivațiile lor, sursa energiei lor spirituale și genul de recompensă la care se așteptau. El i-a chemat pe cei care erau atrași de El și i-a evitat pe cei mânați care voiau să-L folosească* (p. 38). Presu¬ punând că acest lucru este adevărat, v-ați fi calificat pentru a vă număra printre ucenicii lui Isus? Dacă nu, de ce? 2. încercați să enumerați și să clasificați motivele care vă im¬ pulsionează, ca și creștin, în lucrare. Faceți-vă timp pentru a asculta glasul blând și liniștit al Duhului Sfânt și începeți să scrieți.
Ghid de studiu 227 3. Menționați câteva dintre aspectele negative ale stresului, manifestate în viața dumneavoastră. *4. Enumerați greutățile prin care a trecut apostolul Pavel, în de¬ cursul vieții sale misionare, așa cum sunt ele descrise în 2 Co rinteni 11:24-28. Comparați-le cu aspectele negative pe care le-ați notat la întrebarea precedentă. 5. Cum s-a întărit Pavel în acele încercări grele? Studiați episto¬ lele lui Pavel și remarcați importanța rugăciunii 1 n ordonarea universului interior. 6. Faceți o listă cuprinzând trăsăturile caracteristice unei persoa¬ ne mânate, trăsături pe care le regăsiți și la dumneavoastră. 7. Rugați soțul/soția sau pe cel mai apropiat prieten să facă o listă cu trăsăturile care vă caracterizează, din perspectiva sa.
228 Ordine în universul interior *8. Care-au fost cele trei calități cu care l-a înzestrat Dumnezeu pe Saul când a devenit rege? Ce avantaje i-au adus ele? 9. Citind povestea vieții lui Saul, gândiți-vă la viața dumnea¬ voastră și căutați posibile paralele. 10. Acum aduceți aceste lucruri înaintea Domnului, cerându-i în¬ țelepciune ca să vă puteți elibera din „colivia de aur“. Faceți o listă cu acțiunile concrete pe care le puteți întreprinde. *11. Cum îi putem ajuta pe liderii creștini care sunt prinși în „coli¬ vii de aur“?
4 Povestea tragică a unui vagabond care a reușit în afaceri i. Meditând la povestea soțului ambițios cu care începe capi¬ tolul, privați înapoi la evenimentele din anii copilăriei și ai adolescenței care se poate să vă fi influențat comportamentul actual. Descrieți-le pe fiecare pe scurt. Dacă sunt aspecte po¬ zitive, mulțumiți-I lui Dumnezeu pentru fiecare dintre ele. *2. împărțiți o pagină în două coloane. în prima, enumerați obiectivele omului mânat (vedeți p. 55), iar în cea de a doua, obiectivele dumneavoastră similare celor din prima coloană.
230 Ordine în universul interior *3. Enumerați motivațiile unora dintre cunoștințele dumnea¬ voastră, pe care îi considerați mânați, inspirându-vă din cele enumerate la paginile 56-58. 4. Care dintre aceste motivații au o influență hotărâtoare asupra universului dumneavoastră interior? Descrieți modul în care vă influențează în acțiunile dumneavoastră. 5. Ce eveniment poate interveni provocând, după părerea auto¬ rului, o schimbare radicală în stilul de viață al omului mânat? Vedeți p. 59. 6. Identificați elementele-cheie ale interacțiunii lui Petru cu Isus, care au dus la o schimbare. Citiți Matei 14:25-30, 16:13-17, 26:31-35 și Ioan 21:15-22, printre altele. 7. Pe cine trebuie să iertați pentru că v-a transformat într-un om mânat? Cum veți proceda pentru a dobândi eliberarea prin iertare, atât dumneavoastră, cât și cel vinovat?
Ghid de studiu 231 8. Avem oare cu toții nevoie de o „întâlnire” hotărâtoare cu Isus, cum a fost cea dintre Pavel și Isus, pentru a ne schimba din indivizi mânați în oameni conștienți de chemarea lor? Dacă da, de ce? Dacă nu, de ce?
5 Viata trăită ca om chemat * i. Care este diferența, potrivit autorului, dintre cel mânat și cel care acționează în virtutea unei chemări? Vedeți p. 64. în ce categorie vă încadrați? *2. în ce măsură seamănă ucenicii lui Isus cu descrierea oameni¬ lor chemați, făcută de apostolul Pavel în 1 Corinteni 1:26-31? 3. Unde se poate observa cel mai clar diferența dintre Ioan Bote¬ zătorul și regele Saul? Vedeți p. 65.
Ghid de studiu 233 *4. Care sunt, după părerea autorului, caracteristicile persoanei chemate? Vedeți p. 65-70. 5. Dacă ar trebui să vă descrieți prin prisma respectivelor carac¬ teristici, pe care dintre ele le regăsiți mai pregnant în viața dumneavoastră? Rezervați-vă timp și veniți înaintea Domnu¬ lui. Lăsați Duhul Sfânt să-Și facă lucrarea plină de har în viața dumneavoastră. în jurnalul personal sau în spațiul de mai jos notați gândurile care vă vin. 6. Care considerați că este principalul dumneavoastră rol ca slu¬ jitor creștin? 7. Scrieți care a fost experiența de tip „deșert“ pe care ați tră it-o. Dacă nu puteți identifica o asemenea experiență, planifi cați-vă o perioadă de timp în care să fiți singur cu Dumnezeu, pentru a vedea ce rol aveți de îndeplinit și care ar trebui să vă fie prioritățile. Notați-vi-le.
234 Ordine în universul interior *8. Descrieți două sau mai multe situații de viață în care lecțiile pe care Ioan le-a învățat în deșert v-ar putea ti de folos în lu¬ mea de azi. 9. Autorul pune întrebarea: „Care e forța care te susține? De ce acționezi așa? Ce speri să obții în final? Și care ar ti reacția ta dacă ai pierde tot ce-ai obținut?” (p. 73). Notați propriile răs¬ punsuri după ce ați reflectat suficient la întrebări.
6 Mi-a văzut cineva timpul? Nu știu unde l-am pus i. Care este reacția pe care o aveți față de fiecare dintre urm㬠toarele afirmații? a. Biroul meu este dezordonat. b. îmi dau seama că respectul față de mine însumi mi-a scăzut. c. Am multe programări de care am uitat, mesaje telefonice la care nu am dat nici un răspuns și termene pe care nu le-am respectat. d. Am tendința de a-mi investi timpul în activități nepro¬ ductive. e. Nu am o părere bună despre calitatea muncii mele. f. Părtășia mea cu Dumnezeu e sporadică. g. Relațiile mele cu cei din jur au de suferit. h. Nu-mi place de mine, nu-mi place serviciul pe care îl am și nu-mi place nimic altceva.
236 Ordine în universul interior 2. Nici unul dintre noi nu poate progresa în atâtea domenii de¬ odată. Este nevoie de aproximativ trei săptămâni pentru a ne debarasa de un obicei deja format și de încă trei săptămâni pentru a ne forma un obicei nou. Deci, concentrați-vă atenția asupra domeniului pe care îl considerați cel mai important pentru ordonarea vieții dumneavoastră interioare. Apoi faceți un semn în calendar, corespunzător momentului în care veți trece să abordați cel de-al doilea domeniu. Notați mai jos do¬ meniile selectate în acest scop. *3. Pentru a începe o planificare eficientă a timpului, trebuie să vă stabiliți prioritățile în lucrarea la care ați fost chemați. Cum ilustrează Isus acest principiu în Luca 18, la plecarea Sa spre Ierusalim? 4. Care considerați că este misiunea cea mai importantă în viața dumneavoastră? în ce mod influențează acest lucru (sau ar trebui să influențeze) programarea timpului dumneavoastră? 5. Isus Și-a cunoscut propriile limite, spune autorul. în ce situații ați putea să vă depășiți limitele firești fixate de Dumnezeu?
Ghid de studiu 237 Moise a stat patruzeci de ani în pustie, David a stat și el ani în șir departe de curtea lui Saul, Isus a așteptat treizeci de ani înainte să-Și înceapă misiunea. Descrieți ceea ce considerați a fi o întârziere similară - și care, de regulă, este inexplicabi¬ lă - în împlinirea misiunii dumneavoastră. Puteți enumera avantaje evidente pe care respectiva perioadă de timp vi le-a adus? Isus Și-a consacrat viața pregătirii celor doisprezece ucenici. Cui vă consacrați viața ca părinte, ca om de afaceri, ca și con¬ ducător spiritual în biserică sau ca angajat al unei firme? Ce vă propuneți să realizați prin aceasta? Ce puteți face pentru a vă extinde lucrarea, așa cum a făcut Isus?
7 Recapturarea timpului i. Terminați propoziția care urmează: Domeniul în care nu reu¬ șesc să-mi planific suficient de bine timpul este (descrieți sfe¬ ra de activitate):... *2. Verificați valabilitatea celor patru legi ale lui MacDonald re¬ feritoare la timpul necapturat, bazându-vă pe experiența per¬ sonală. Copiați fiecare lege și apoi descrieți o situație în care respectiva lege a operat în viața dumneavoastră. a.
Ghid de studiu 239 b. c. d. Dacă faceți parte dintr-un grup, împărtășiți-vă unele dintre aceste experiențe. 3. Scrieți două dintre sarcinile pe care le aveți în momentul de față și pe care le-ați putea ceda partenerului de viață, asocia¬ tului, unui alt lider de biserică (dacă sunteți pastor), secreta¬ rei, fiului sau fiicei, fără a vă priva de activitatea pe care o fa¬ ceți cel mai bine. (Poate fi cazul unei activități pe care o faceți cu multă plăcere, dar despre care știți că nu are o importanță rit al ă pentru misiunea dumneavoastră.) a. b.
240 Ordine în universul interior 4. Gândiți-vă de ce oare oamenii dominatori din anturaj vă pri¬ vează de un timp prețios pe care l-ați putea acorda familiei dumneavoastră? 5. Ce anume din ceea ce faceți are ca scop să atragă prețuirea și recunoașterea publică? S-ar putea să aveți nevoie de ajutorul lui Dumnezeu ca să răspundeți la această întrebare. 6. Ce s-ar întâmpla dacă ați dori să puneți în practică Ioan 9:4? 7. Există ceva în viața dumneavoastră față despre care să aveți convingeri la fel de puternice ca Isus despre drumul spre Ie¬ rusalim, cum găsim relatat în Matei 16:21? 8. Analizați-vă bioritmul. Când sunteți foarte eficienți? Cum pu¬ teți realiza o suprapunere a momentelor propice cu activități¬ le importante?
Ghid de studiu 241 *9. Notați criteriile pe baza cărora puteți discerne binele de foarte bine. 10. în cazul dumneavoastră, care segmente ale zilei sau săptăm⬠nii ar trebui programate mult în avans pentru a le proteja? “li. Căror țeluri și-a consacrat Isus timpul, conform următoarelor pasaje: Luca 4:16; 4:42-43; 5:27; 6:12; 9:21-22; 9:51; 18:16; 19:5?
8 Gel mai bun a pierdut *1. Care este cel mai mare pericol generat de lâncezeala inte¬ lectuală (vedeți p. 111) într-o biserică sau în societate? Dacă există vreun exemplu în viața dumneavoastră, descrieți situ¬ ația respectivă. 2. Descrieți o situație în care ați fost pregătit mental să înfruntați un moment greu, pentru că v-ați dezvoltat puterea intelectuală. *3. Care cerere a apostolului Pavel indică faptul că era hotărât să nu cedeze psihic, nici chiar în închisoare? Vedeți 2 Timotei 4:13.
4. Care sunt lucrurile pe care le-ați putea considera simptome alarmante ale faptului că sunteți o persoană care începe „în forță“ - calitate pe care ați considerat-o până acum un aspect pozitiv? 5. Ce anume, din ceea ce vă stimulează intelectual, ați neglijat să cultivați până acum? a. Lecturi care lărgesc orizontul informațional. b. Seminarii specializate care dezvoltă capacitatea mentală. c. Un mentor sau un prieten apropiat care să vă stimuleze mental tot timpul.d. Alte lucruri. 6. Ce procentaj din lecturile dumneavoastră, din interacțiunea cu ceilalți are darul de a vă face să reflectați? Precizați titlul a două cărți pe care le-ați citit și cu care nu ați fost de acord.
244 Ordine în universul interior *7. Faceți o listă cu indicatori ai capacității intelectuale care apar în predica lui Pavel din Atena în Fapte 17:16-32. 8. Autorul spune: „Procesul optim de gândire este asigurat de o atitudine de venerație față de domnia lui Dumnezeu asupra întregii creații.” Ce gen de pregătire este necesar pentru a face posibilă apariția unui astfel de context? 9. Un pastor presbiterian organizează anual discuții și dezbateri în cadrul unui program numit „colțul scepticului”, la care par¬ ticipă doar necredincioșii. Această confruntare dură cu gândi¬ rea necreștină îl face mai conștient de tactica dușmanului. Ce puteți face pentru a obține un rezultat similar? *10. Care sunt unele dintre ideile necreștine cărora le putem cădea pradă în momentul în care gândirea își pierde din acuitate? 11. Care sunt aspectele activității dumneavoastră intelectuale care au nevoie de lărgire și consolidare? Notați în dreptul fie¬ căruia o resursă care vă poate fi utilă.
f f9 Tristețea unei cărți necitite *1. Autorul sugerează că trebuie să învățăm să gândim creștineș¬ te. Ce înseamnă acest lucru? Vedeți p. 124. 2. Dacă nu ați beneficiat de avantajul creșterii într-un mediu creș¬ tin sănătos, ce este de făcut pentru a diminua handicapul? 3. în ce zone ale universului dumneavoastră interior puteți înv㬠ța să descoperiți mesajul înscris de Dumnezeu în creație?
246 Ordine în universul interior *4. Ce puteți face pentru a vă spori bagajul de informații și idei? 5. Enumerați cei patru pași pe care trebuie să-i faceți pentru a deveni un om care știe să asculte. Descrieți apoi modul speci¬ fic în care puteți aplica acești pași. a. b. c. d. 6. Descrieți o situație în care auzirea glasului lui Dumnezeu sau atenția acordată spuselor unei anumite persoane v-a ajutat să faceți un semnificativ pas înainte.
7- Ce carte ați vrut să citiți de mult timp și nu ați reușit încă? Când îi puteți face loc în programul dumneavoastră? *8. Ce l-a făcut pe Ezra să fie deosebit de ceilalți lideri ai vremii? Deschideți la Psalmul 119:33-40 și descrieți caracteristicile omului receptiv la învățătură. *9. Care sunt obstacolele care vă împiedică să începeți un pro¬ gram intensiv de studiu, dacă nu cumva ați și început unul? *10. Ce domenii ar trebui să studiem noi, ca și creștini, pentru a determina o schimbare radicală a societății actuale? 11. Unde e nevoie să aplicăm tactica studiului ofensiv pentru a ne perfecționa ca slujitori spirituali? Numiți principalele mijloa¬ ce care vă pot ajuta.
10 Ordine în grădină i. Dacă ați fi într-un lagăr de prizonieri, fără să aveți o Biblie la îndemână, credeți că v-ați aminti texte din Scriptură? Cum putem memora mai bine Scriptura? 2. Cum ați descrie, sincer, comuniunea dumneavoastră interioa¬ ră cu Dumnezeu? *3. Autorul scrie: „Dacă vrem să avem o viață spirituală care să ne aducă un sentiment de mulțumire, trebuie să punem accent pe disciplina spirituală, așa cum sportivul pune accent pe an¬ trenamentul fizic.“ Sunteți de acord sau nu? Dacă nu, scrieți motivele.
Ghid de studiu 249 *4. Care sunt câteva dintre metaforele pe care le-ați putea folosi pentru a descrie centrul vieții dumneavoastră spirituale? 5. Scrieți cele cinci avantaje pe care le pierdem dacă nu abordăm dezvoltarea spirituală în mod disciplinat. Marcați-le pe acelea care credeți că vă lipsesc. a. b. c. d. e.
250 Ordine în universul interior 6. Ce momente grele din viață v-au ajutat să începeți dezvoltarea sferei spirituale a vieții dumneavoastră? 7. Care este dorința cea mai mare a sufletului dumneavoastră, în ceea ce privește comuniunea cu Dumnezeu? Ce puteți face pentru ca această dorință să vă fie împlinită? *8. Ce a câștigat David din comuniunea sa cu Dumnezeu, con¬ form descrierii din Psalmul 27?
II Fără proptele exterioare Dacă ar fi să rămâneți neajutorat datorită unei infirmități fizi¬ ce, care ar fi sursa de putere la care ați apela pentru a supra¬ viețui? Care era secretul liniștii sufletești a lui E. Stanley Jones, imo¬ bilizat în urma unui atac de paralizie? Scrieți care sunt cele patru exerciții spirituale recomandate ca fiind foarte importante (vedeți p. 154) și dați-vă note de la 1 la 10 (10 - nota maximă).
252 Ordine in universul interior 4. Descrieți factorii care vă privează de liniștea și singurătatea pe care o recomandă autorul. *5. Ce putem să învățăm din tăcerea/singurătatea lui Zaharia; a soției sale Elisabeta; a Măriei, mama lui Isus? 6. Autorul descrie dificultățile pe care le întâmpinăm când do¬ rim să facem liniște în forul nostru interior, pentru a găsi sin¬ gurătatea. încercați și dumneavoastră, apoi notați rezultatele obținute. *7. Care sunt mijloacele care vă ajută să auziți glasul lui Dumne¬ zeu în universul dumneavoastră interior? 8. Care este contribuția principală a unui jurnal personal?
Ghid de studiu 253 9. Ce consemnează autorul în jurnalul său? Vedeți p. 162. 10. Care este scopul însemnărilor de la sfârșitul caietului? 11. Dacă n-ați mai ținut un jurnal, faceți o încercare. Notați chiar acum câteva idei în spațiul de mai jos.
12 Totul trebuie însușit i. Descrieți un moment din viața dumneavoastră când nici re¬ sorturile interioare, nici punctele exterioare de sprijin nu au fost suficient de puternice pentru a vă susține. Dacă nu ați avut o astfel de experiență, descrieți modul în care ați evitat să ajungeți în genul de situație menționat. *2. Descrieți o experiență pe care ați avut-o dumneavoastră sau un cunoscut, similară celei avute de Samuel, descrisă în Ve¬ chiul Testament. 3. Ce simbolizează tasta „Enter-i pentru prelucrarea în interior a ceea ce auzim în liniște și singurătate?
Ghid de <tudiu 255 4- Ce se întâmplă în timpul meditației, potrhit autorului? Vedeți p. 171. 5. Opriți-vă pentru a medita asupra psalmului dumneavoastră preferat. Dacă nu aveți unul anume, meditați asupra Psalmu¬ lui 139. 6. Autorul spune: „Adesea ne retragem pentru a ne întâlni cu Dumnezeu fără a ne fi recăpătat «suflul» emoțional.” Dacă vi s-a întâmplat așa ceva, ce puteți face pentru a evita acest lucru pe viitor? *7. Scrieți numele a doi mari autori laici creștini pe care doriți să-i citiți în următoarele șase luni. “8. Cum vă puteți folosi imaginația pentru a favoriza reflecția? întoarceți-vă la psalmul pe care l-ați citit înainte și recitiți-1 cu imaginația trează. Scrieți unele dintre gândurile care vă trec prin minte.
13 Perspectiva Iui Dumnezeu *1. Prin ce diferă atitudinea sfinților din trecut de cea a contem¬ poranilor, după părerea lui Bridget Herman? Dacă cunoașteți pe cineva cu aceeași atitudine, descrieți experiența avută cu acea persoană. 2. Scrieți motivele datorită cărora întâmpinați dificultăți când vă rugați. într-o rugăciune de mărturisire în care să vă expri¬ mați sentimentele, indicați motivul care vă deranjează cel mai tare. 3. Care este motivul sugerat de autor, datorită căruia femeile se roagă mai ușor în public? Dacă sunteți căsătorit, notați în jur
Ghid de studiu 257 naiul personal ce părere aveți despre ideea de a vă ruga îm¬ preună cu soția dumneavoastră. *4. După părerea autorului, care ar fi un indiciu al creșterii spiri¬ tuale semnificative ? Vedeți p. 180. 5. Consemnați în jurnal descurajarea pe care ați simțit-o când v-ați rugat și vi s-a părut că nu primiți nici un răspuns. *6. Care e rugăciunea cea mai simplă, cea mai pură? Vedeți p. 182. 7. De ce are autorul o listă de rugăciune? 8. Scrieți o rugăciune de adorare.
258 Ordine in universul interior 9. Care sunt păcatele dumneavoastră asemănătoare „bolovani¬ lor” menționați de autor? 10. Care sunt, după E. Stanley Jones, „cei doisprezece «apostoli» ai stării de boală”? *11. Dacă ați fi un mare luptător în rugăciunea de mijlocire, cum v-ați descrie viața de rugăciune? 12. Care era secretul puterii extraordinare în conducere a lui Eric Liddell, misionarul-întemnițat? 13. Scrieți care este cea mai adâncă dorință a inimii dumnea¬ voastră în ceea ce privește rugăciunea.
14 Odihna sabatică și simpla deconectare Care a fost factorul care a asigurat echilibrul în viața lui Wil liam Wilberforce în fața „presiunilor de ambiție”? Dacă ați trecut printr-o experiență similară, scrieți-o în jurnalul per¬ sonal. 2. Care este paradoxul pe care îl observă autorul în civilizația actuală în care există un adevărat cult pentru relaxare și deco¬ nectare? Vedeți p. 199. 3. Cum a „închis Dumnezeu circuitul'1 activității Sale de creație?
260 Ordine în universul interior *4. Care este scopul esențial al odihnei instituite de Dumnezeu? *5. Autorul scrie: „Munca, lună de lună, fără o pauză autentică în care să ne întrebăm de ce muncim, ne poate totuși rotun¬ ji contul din bancă și consolida reputația profesională.“ Care sunt celelalte consecințe ale ei, în cazul oricăruia dintre noi? 6. Știți să beneficiați de odihna prin care adevărul este reafirmat în viața noastră? Dacă nu, ce pași trebuie să faceți pentru a realiza acest lucru?7. Ce trebuie să faceți pentru a cunoaște acea odihnă care vă ajută să vă reconsiderați misiunea? *8. Ce include, după autor, odihna de Sabat? Vedeți p. 208. 9. Ce fel de „odihnă sabatică” se pretează în cazul dumneavoas¬ tră și al partenerului de viață?
Search
Read the Text Version
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50
- 51
- 52
- 53
- 54
- 55
- 56
- 57
- 58
- 59
- 60
- 61
- 62
- 63
- 64
- 65
- 66
- 67
- 68
- 69
- 70
- 71
- 72
- 73
- 74
- 75
- 76
- 77
- 78
- 79
- 80
- 81
- 82
- 83
- 84
- 85
- 86
- 87
- 88
- 89
- 90
- 91
- 92
- 93
- 94
- 95
- 96
- 97
- 98
- 99
- 100
- 101
- 102
- 103
- 104
- 105
- 106
- 107
- 108
- 109
- 110
- 111
- 112
- 113
- 114
- 115
- 116
- 117
- 118
- 119
- 120
- 121
- 122
- 123
- 124
- 125
- 126
- 127
- 128
- 129
- 130
- 131
- 132
- 133
- 134
- 135
- 136
- 137
- 138
- 139
- 140
- 141
- 142
- 143
- 144
- 145
- 146
- 147
- 148
- 149
- 150
- 151
- 152
- 153
- 154
- 155
- 156
- 157
- 158
- 159
- 160
- 161
- 162
- 163
- 164
- 165
- 166
- 167
- 168
- 169
- 170
- 171
- 172
- 173
- 174
- 175
- 176
- 177
- 178
- 179
- 180
- 181
- 182
- 183
- 184
- 185
- 186
- 187
- 188
- 189
- 190
- 191
- 192
- 193
- 194
- 195
- 196
- 197
- 198
- 199
- 200
- 201
- 202
- 203
- 204
- 205
- 206
- 207
- 208
- 209
- 210
- 211
- 212
- 213
- 214
- 215
- 216
- 217
- 218
- 219
- 220
- 221
- 222
- 223
- 224
- 225
- 226
- 227
- 228
- 229
- 230
- 231
- 232
- 233
- 234
- 235
- 236
- 237
- 238