Όπως επίσης, πιο πιθανό είναι κάποιος Θ.Λ.: Όσον αφορά το τεχνικό δίλλημα, στην Ελλάδα να επενδύσει σε έναν θα πω ότι η φωτογραφία είναι ένα μέ- πίνακα παρά σε μια φωτογραφία για σο που συνεχώς εξελίσσεται, υιοθετεί τον τοίχο του, δυστυχώς από πολλούς τις τεχνολογιίες της εποχής και ο χρή- μέχρι στιγμής η φωτογραφία σαν τέχνη, στης ωφείλει να εξελίσσεται μαζί της. δεν θεωρείται ισάξια του πίνακα. Απαντώτας τα υπόλοιπα στα γρήγορα θα πω: - έγχρωμη - πορτραίτο - η Θα μοιραστείτε μαζί μας κάποιο πρώτη μου, Canon 500D - υπερευρυ- ιδιαίτερο μέρος που έχετε βρεθεί για γώνιος - οπουδήποτε εκτός Αθήνας - φωτογράφιση; Ή κάποιο δύσκολο ευτυχώς δεν διαλέγω την μουσική θέμα; Για ποια δουλειά ή συνεργα- επένδυση… σία νιώθετε περήφανος; Κάνετε όνειρα ή μόνο τα φωτογρα- Θ.Λ.: Θα πω ότι μου αρέσουν ιδιαί- φίζετε; Τι περιλαμβάνει ιδανικά το τερα τα φωτογραφικά road trip και ένα άμεσα σχεδιασμένο μέλλον σας; από τα αγαπημένα μου τοπία είναι η Πού μπορεί να βρει κανείς εσάς και Λίμνη Δόξα, ένα μέρος που δίνει κάθε τη δουλειά σας; φορά πολλά και διαφορετικά κάδρα και είναι ένα από τα λίγα μέρη που δείχνει Θ.Λ.: Στο άμεσο μέλλον θα ήθελα να τόσο διαφορετικό κάθε φορά που το αναβαθμίσω τον εξοπλισμό μου και επισκέπτομαι. να ασχοληθώ με κάποια προσωπικά πρότζεκτ που για διάφορους λόγους Αν έπρεπε να επιλέξετε καταλήγο- έχουν μείνει στάσιμα. ντας σε μία επιλογή από τα επόμε- Η προσωπική μου ιστοσελίδα βρίσκε- να διλήμματα, ποια θα ήταν; Α- ται σε φάση ανακατασκευής, για τώρα σπρόμαυρη ή έγχρωμη φωτογρα- στο Facebook και στο Instagram. φία; Αναλογική ή ψηφιακή μηχανή; Πορτραίτο ή τοπίο; Αγαπημένη Καλή και δημιουργική συνέχεια, φωτογραφική μηχανή; Αγαπημένος επιτυχίες και χιλιάδες όμορφες μέγεθος φακού; Αγαπημένος προο- στιγμές να μας χαρίζετε. ρισμός για δουλειά; Αγαπημένη μουσική επένδυση της δουλειάς Θ.Λ.: Ευχαριστώ θερμά για την συνέ- σας; ντευξη.
Τόνια Ομπαϊντού Ο Napoleon Hill έγραψε το παρόν βιβλίο καθώς εμπνεύστηκε από 500 επιχειρημα- τικούς μεγιστάνες της εποχής και αργότε- ρα τον Andrew Carnegie. Το “Σκέψου και Πλούτισε” είναι το πιο ευ- σε οτιδήποτε στη ζωή σας. Εάν θέλετε να πώλητο βιβλίο προσωπικής ανάπτυξης είστε ευτυχισμένοι και επιτυχημένοι, καλύ- παγκοσμίως. Ιδανικό βιβλίο για να μπορέ- τερα να μάθετε από κάποιον που έχει ήδη σει κάποιος να ανακαλύψει τον εαυτό του φτάσει σ’ αυτό το επίπεδο επιτυχίας στη και να επιτύχει στη ζωή του. Αν ζητήσουμε ζωή του. Όπως εξηγεί ο Hill στο βιβλίο από εκατό διαφορετικούς ανθρώπους να του «θα πρέπει να γνωρίζεται ακριβώς τι μας πουν τι είναι αυτό που πραγματικά θέλετε να επιτύχετε στη ζωή σας υποστη- θέλουν στη ζωή τους, θα λάβουμε σαφώς ριζόμενα από επιθυμία, πίστη και σχεδια- μια πλειάδα απαντήσεων, χωρίς όμως σμό. Να είστε ευέλικτοι στα σχέδια σας κάποιο σαφές σχέδιο για τον τρόπο επί- και ποτέ να μην φοβάστε να αλλάξετε κάτι τευξής του. Εάν κι εσείς ανήκετε σ’ αυτήν που δεν λειτουργεί». την κατηγορία, αν έχετε το όνειρο και την επιθυμία, αλλά δεν γνωρίζεται πώς να τα πραγματοποιήσετε, τότε το βιβλίο του Hill γράφτηκε για εσάς. Το περιεχόμενό του είναι ευκολονόητο και ...θα ήθελα να σας ενθαρρύνω να διαβά- προτάσσει αξιόλογους τρόπους αυτοβοή- σετε αυτό το βιβλίο μαθαίνοντας τις βασι- θειας και επιτυχίας στα δεκατρία κεφάλαια κές αρχές και εφαρμόζοντας συγκεκριμένο που απαρτίζουν το βιβλίο. Αν θέλετε να σχέδιο για την επίτευξη των στόχων σας. γίνετε εκατομμυριούχος, τί καλύτερο απ’ το Άλλωστε «η επιτυχία έρχεται σε εκείνους να διδαχτείτε από έναν εκατομμυριούχο! που διαθέτουν τη συνείδηση της επιτυ- Μπορείτε να εφαρμόσετε την ίδια υπόθεση χίας».
γνωρίζει ποιος ευθύνεται για τα διαμελι- σμένα πτώματα που βρίσκουν στις όχθες του ποταμού. Σε μια επιδρομή πειρατών στο Ρέθυμνο σκοτώνεται ο Άρχοντας Δράκος και ο θάνατός του λυτρώνει την χήρα του και τους ανθρώπους του. Ο διορισμός νέου Βενετού Διοικητή στην περιοχή θα φέρει τα πάνω-κάτω, καθώς μόλις εκείνος αντικρίζει την χήρα Αρσινόη την ερωτεύεται κεραυνοβόλα. Και η κοπέ- λα όμως νιώθει μαγεμένη, αν και σκέφτεται την μεγάλη διαφορά ηλικίας που έχουν. Ο Φερδινάνδος όμως κάμπτει τις αντιστάσεις της και σύντομα παντρεύονται. Ελισάβετ Κόλλια Θα χαμογελάσει επιτέλους η ζωή στην άτυχη μέχρι στιγμής κοπέλα; Θα καταφέρει το ζευγάρι να ευτυχήσει; Μεταφερόμαστε λοιπόν στη Βενετοκρατού- Γυρνώντας από το ταξίδι του μέλιτος στην μενη Κρήτη του 16ου αιώνα. Η νεαρή και ονειρική Βενετία το ερωτευμένο ζευγάρι φτωχή Αρσινόη δέχεται την πρόταση γάμου αντιλαμβάνεται ότι οι φόνοι συνεχίζονται του Άρχοντα του Αμαρίου, Μανούσου Δρά- και ο νεαρός Διοικητής καλείται να βρει τον κου, γοητευμένη από εκείνον χωρίς να τον δράστη. Καθώς όμως όλα αποκαλύπτο- γνωρίζει. Όταν όμως ανακαλύπτει το ποιόν νται, νέα προβλήματα θα έρθουν να τους του είναι αργά. Ο Άρχοντας Δράκος είναι αναστατώσουν. Θα καταφέρουν να ξεπε- σκληρός, ανελέητος, βίαιος, σοβινιστής και ράσουν τα εμπόδια που θα συναντήσουν; προκαλεί τον φόβο σε όσους τον περιτριγυ- Είναι αρκετά δυνατοί να αντέξουν αλήθειες ρίζουν. Η ζωή της Αρσινόης είναι πολύ δυ- που θα έρθουν στο φως; στυχισμένη αλλά δεν μπορεί να κάνει κάτι γι' αυτό. Ένα βιβλίο γεμάτο πόνο, τρόμο, βία αλλά και έρωτα, αγάπη και πάθος. Μίση και Είκοσι χρόνια περίπου μετά, αποτρόπαιοι αντιδικίες! Η ευτυχία είναι τόσο κοντά αλλά φόνοι λαμβάνουν χώρα στην περιοχή και και τόσο μακριά. Πρέπει ο άνθρωπος να έχουν σπείρει τον τρόμο. Κανείς δεν γνω- κομπιάζει γι' αυτήν και να μην επανα- παύεσαι. Η αλήθεια έχει πάντα δύο όψεις.
Τι είναι η αγάπη; Αγγελική Δαφτσίδου Τι είναι η αγάπη; Είναι μια αφηρημένη φιλοσοφική έννοια; Είναι η ίδια η ουσία που κινεί τον κόσμο; Είναι απλώς μια χημική αντίδραση που συμβαίνει στον οργανισμό μας ή είναι τελικά ένα ανθρώπινο κατασκεύασμα που βρήκε τη θέση του στην κοινωνία; Ό, τι κι αν είναι η αγάπη είναι αδιαμφισβήτητο πως έπαιξε καθοριστικό ρόλο στους διάφορους πολιτισμούς μας. Εξυψώθηκε σε κάθε μορφή τέχνης, υμνήθηκε από τους φιλοσόφους, τους συγγραφείς και τους ποιητές, διδάχθηκε από τις περισσότερες γνωστές θρησκείες και σίγουρα χύθηκε πολύ αίμα στο όνομά της. Μύθοι, θρύλοι, ποιήματα, θεατρικά προσπάθησαν να την αποτυπώσουν και την ταξίδεψαν ανά τους αιώνες. Ο Όμηρος μας μιλάει για τον έρωτα της ωραίας Ελένης και του Πάρη, η Σαπφώ μας μυεί στον λεσβιακό έρωτα, ο Πλάτωνας διδάσκει την έννοια της πλατωνικής αγάπης, ο Σοφοκλής γράφει στην Αντιγόνη για τον ανίκητο έρωτα, ο Χριστός κηρύττει στο ευαγγέλιό Του την αγάπη ως την απόλυτη εντολή, ο Σαίξπηρ μιλάει για την καταδικασμένη αγάπη του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, αλλά και ο Καβάφης, ο Βιζυηνός και άλλοι ποιητές προβάλουν την ιερή αγάπη της μάνας για το παιδί της, όπως και ο Σολωμός και ο Βαλαωρίτης και άλλοι την αγάπη για την πατρίδα. Υπάρχουν τόσα διαφορετικά επίπεδα και τόσες διαφορετικές εκφάνσεις της αγάπης που ακόμα και ο ορισμός της είναι αδύνατος. Πόσο διαφορετική ή ίδια είναι η αγάπη για τον σύντροφό μας, για το παιδί μας, για τους γονείς μας, για τον Θεό που πιστεύουμε, για τους φίλους μας, για την πατρίδα μας, για μια ιδέα ή μια τέχνη και ούτω καθεξής. Μπορεί ένα συναίσθημα να τα χωρέσει όλα αυτά; Κάποιοι ισχυρίζονται πως είναι τέτοια η δύναμη και η φύση της αγάπης που ακόμα και μετά το τέλος της ζωής μας συνεχίζει να υπάρχει.
Πόσο παρήγορο θα ήταν αυτό για όλους όσους έχουν χάσει κάποιον αγαπημένο τους… Αναρωτηθείτε πως θα ήταν η πορεία του ανθρώπου δίχως τη ρομαντική αγάπη, δίχως τον έρωτα στη ζωή του. Από τους αρχαίους προγόνους μας που τη διαχώρισαν σε “έρωτα” για να περιγράψουν τη σαρκική αγάπη, μέχρι τον μεσαίωνα και τη Γαλλία, όπου το έθιμο ήθελε τους νεόνυμφους για έναν ολόκληρο μήνα να πίνουν ένα ποτό με μέλι για να διαδώσουν έτσι τον μήνα του μέλιτος∙ η αγάπη αφήνει έθιμα, τελετουργίες, πρότυπα και διαμορφώνει τις εκάστοτε κουλτούρες. Η αγάπη είναι ένα αφηρημένο ουσιαστικό, μια λέξη που δεν συνδέεται με τίποτα πραγματικό ή λογικό, αλλά και ένα μέσο με το οποίο η ύπαρξή μας και ο κόσμος μας επηρεάζονται αμετάκλητα από τη στιγμή που αγαπάμε.
Xρήστος Διαμαντόπουλος Η Άμυ είναι αδελφή της Μελίνας και δυο χρόνια μεγαλύτερή της. Είναι η πιο δυνατή και έχει αναλάβει να την υπερασπίζεται. Όσο δοτική, συναισθηματική και χαμογελα- στή ήταν η Μελίνα, τόσο απόμακρη, σφιγμέ- νη και σοβαρή ήταν η Άμυ. ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΓΑΠΗ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ Σπουδάζουν και οι δυο στην Αθήνα και αυτό Ένα ψυχολογικό θρίλερ για γερά νεύρα. το καλοκαίρι ήρθαν στο νησί τους για να Βουτιά στα άδυτα της ψυχής και στα περάσουν τις διακοπές με την οικογένειά αδιευκρίνιστα όρια του μυαλού. τους. Οι φωνές που ακούει η Άμυ, στην Εκφραστικoί ήρωες, μαγικές εικόνες. αρχή την τρομάζουν, αλλά στην πορεία την Κινηματογραφική πλοκή και ανατροπές. καθοδηγούν τι να κάνει. Κακό και τιμωρία... Δεν μπορεί το άδικο και εκδικείται. Είναι ΕΙΜΑΙ Η ΑΜΥ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ ... δικαστής μοναχικό άτομο και αγαπάει πολύ την και τιμωρός σε κάθε σας αμαρτία...\" αδελφή της. Έκανα φρικτά πράγματα πατέρα... Ο δικός μου ο άγγελος έχασε τη μάχη! Τώρα δε ζω ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ με φαντάσματα στο ερημωμένο κάστρο της ΟΡΙΑ ζωής μου. Έχτισα ένα καινούργιο, δικό μου, με μια βαθιά τάφρο γύρω του και θάβω Πού μπορεί να φτάσει όταν το μυαλό της μέσα της όποιον μου καταστρέφει τον παίζει \"παιχνίδια\"; κόσμο!! Δικαιολογούνται τα εγκλήματα αυτοδικίας;
Ζωή Τσούρα στο προσκήνιο και είναι η αδιαφιλονίκητη πρωταγωνίστρια αυτού του τελευταίου Το Angel Fire East (Ανατολή από Φωτιά βιβλίου, είναι πλέον εικοσιεννιά ετών. Με Αγγέλων) είναι το βιβλίο που ολοκληρώνει έναν αποτυχημένο γάμο στο ενεργητικό την τριλογία The Word and the Void (Ο της και την επιτυχημένη αθλητική της Λόγος και το Κενό) από τον συγγραφέα καριέρα ως δρομέας στίβου να έχει πλέον Terry Brooks, και ως τελευταίο μας αφήνει τελειώσει, βιώνει ένα κενό μέσα της πριν τα με μία γλυκόπικρη γεύση. πρώτα -άντα, μία απουσία σκοπού και μία μελαγχολία που γίνεται εντονότερη όσο Σε αυτό το βιβλίο επιστρέφουμε στην μικρή πλησιάζουν τα Χριστούγεννα. Ζει μία ήσυ- πόλη του Χόουπγουελ, την οποία γνωρίσα- χη και πολύ μοναχική ζωή, βοηθώντας με στο πρώτο βιβλίο της τριλογίας, και είναι στην μαγική προστασία του πάρκου Σιν- αδύνατο να αποφύγουμε τη νοσταλγία, λες νισσίππι... μέχρι που οι δαίμονες και ο και επιστρέφουμε κι εμείς ως αναγνώστες Τζον Ρος ξαναέρχονται να την αναστατώ- σε ένα αγαπημένο μέρος των παιδικών μας σουν. χρόνων. Η Νεστ Φρίμαρκ, η οποία περνάει Του Τζον Ρος του έχει ανατεθεί μία ιδιαίτε- ρη αποστολή: να βρει και να αιχμαλωτίσει το gypsy morph, ένα εξαιρετικά σπάνιο και βραχύβιο πλάσμα γεννημένο από άγρια μαγεία. Κατά την προσωπική μου άποψη, το Angel Fire East είναι το καλύτερο της τριλογίας: τα συναισθήματα πιο έντονα, το ενδιαφέ- ρον κρατιέται πιο γερά μέχρι το τέλος. Η τριλογία συνολικά ήταν ένα από τα πιο προσγειωμένα και σοβαρά σε ύφος έργα φαντασίας που έχω διαβάσει, σαφέστατα κατάλληλη για αναγνώστες που επιθυμούν μία πιο διακριτική και λιγότερη κυρίαρχη παρουσία των φανταστικών στοιχείων, ίσως λιγάκι βαρετή για αναγνώστες που προτιμούν περισσότερη δράση και λιγότε- ρη ενδοσκόπηση. Οι βαθιά ανθρώπινοι και υπέροχα γραμμένοι χαρακτήρες είναι το δυνατό χαρτί της τριλογίας.
Χαριτίνη Κυριάκου Η ζωγραφική είναι η γυναίκα μου και η μουσική η ερωμένη... η ποίηση είναι φίλη μου.
Μια πολυδιάστατη καλλιτεχνική προσωπικότητα, ζωγράφος-ποιήτρια-μουσικός Χαριτίνη Κυριάκου από το νησί της Κύπρου Χρίστος Τσιαήλης Αγαπητή μου Χαριτίνη, να σου Μουσικούς: Χατζηδάκης, Μάνος πω πριν αρχίσουμε ότι είναι τιμή Λοίζος, Λένα Πλάτωνος. Ποιητές: μου που μου παραχωρείς τη συ- Ελύτης πιο πολύ, μα και Καββαδίας, νέντευξη αυτή, καθώς γνωρίζω Ρίτσος, Σεφέρης, Έμιλι Ντίκινσον, πόσο πολύτιμος είναι ο χρόνος Τζόις Μανσούρ, Ναζίμ Χικμέτ. σου, αφού ασχολείσαι με τρεις βασικές μορφές της τέχνης, τη Ποια ήταν η πρώτη από τις τρεις μουσική, τη ζωγραφική και τη τέχνες με τις οποίες ασχολήθηκες; γραφή. Η πρώτη μου ερώτηση θα είναι, επομένως, τριπλή: αγαπη- Χ.Κ.: Η ζωγραφική. μένος ζωγράφος, αγαπημένος μουσικός και αγαπημένος ποιη- Τους πίνακές σου, τα τραγούδια τής. και τα ποιήματά σου απέπνεαν - ήδη από τις πρώτες σου εκθέσεις Χ.Κ.: Δική μου τιμή αγαπητέ. Ζω- και εκδόσεις- έναν έντονο ερωτι- γράφους θα σου πω πιο πολλούς σμό, κυρίως ομοερωτικό. Πώς θα από έναν για να μην δυσκολευτώ: μπορούσες να αναλύσεις την επι- Γιάννης Τσαρούχης, Egon Schiele, λογή σου αυτή, το ότι επικρατεί το Kenne Gregoire, Vincent van Gogh, στοιχείο αυτό άλλων θεματικών, Friedensreich Hundertwasser και όπως π.χ. κοινωνικοπολιτική αγαπώ την εικονογράφο Ana Juan. ζωή, φύση ή η φιλοσοφική σκέψη.
Χ.Κ.: Ναι, έχω γράψει πιο πολύ ...είναι ερωτικό το τραγούδι μα έχει ερωτικά κομμάτια. Με την και μια φιλοσοφία, ή στο «είναι κάπου κοινωνικοπολιτική, αν και το κάτι» ένα κομμάτι που παίζαμε συχνά προσπάθησα, δεν κατάφερα να τα τελευταία χρόνια που μιλά καθαρά βουτήξω στα νερά της. Η φύση, από για φύση και τη ζωή την άλλη, είναι ένα κομμάτι μου, η θάλασσα, τα δέντρα, τα ζώα είναι είναι κάπου κάτι ... έρωτας που ζω καθημερινά, έχω γράψει τραγούδια για τη φύση και το ...στο σχήμα κάποιου ζώου σκύλο μου, και στη ζωγραφική το ίδιο, δέντρα πουλιά, μα ναι, έγραψα πιο στης μάνας την πληγή πολλά για ανθρώπινους έρωτες γιατί ------ εκεί ένιωσα την ανάγκη να γράψω γιατί ήμουν λυπημένη στα Στη μυρωδιά της τέμπερας περισσότερα, μέσα στη φύση είμαι στα πρόσωπα στο χώμα πλήρης, μα έγραψα κομμάτια για τη σε όλα αυτά που δεν μας φύση ίσως όχι αρκετά. Η φιλοσοφική αποκαλύφθηκαν ακόμα μου σκέψη είναι πιο προσωπική και είναι και κάτι που μέσα στα χρόνια Μπαίνει από το στήθος μας είναι σαν σκέψεις που πετούν. Μια προσέχει τα παιδιά μας φιλοσοφική ιδέα που έχω και που είναι μικρή κι ασήμαντη αναπτύσσω, είτε για έρωτα, είτε για η τόση μοναξιά μας” σχέσεις των ανθρώπων, για τη μοναχικότητα, τον θάνατο, τις Αλλά και τον θάνατο στο τραγούδι τέχνες... Όλα αυτά... έρχεται κάποια «της κηδείας το βαλς» που υπάρχει στιγμή που τα αναιρώ με μια νέα ιδέα στο youtube και το έγραψα για την βασισμένη πάνω στην παλιά μα που κηδεία μου... ποτέ δεν ισχύει στο έπακρον. Μα παρ’ όλα αυτά και αυτή έτυχε να την Ποια από τις τρεις τέχνες απασχο- τοποθετήσω σε κάποια κομμάτια έτσι λεί περισσότερο τον ενεργό δημι- πιο κρυμμένα, όπως το «μετρέσα μου ουργικό σου χρόνο; Και ποια τον το δρόμο από μέσα μου κοιτώ, ποιος νοητικό, δηλαδή να σκέφτεσαι ένα δεν βρήκε στην έπαρση του τρόμο» έργο για εύλογο χρονικό διάστημα πριν αρχίσεις να το εκπονείς;
Χ.Κ.: Στον ενεργό μου χρόνο και μέσα στη ζωή μου είναι η μουσική, οι ήχοι γύρω μου γενικά. Μέσα στο αμάξι, καθώς περπατώ, όταν ζωγραφίζω, μαγειρεύω, κάνω έρωτα... είναι πάντα εκεί παρούσα από πολύ μικρή ηλικία. Νοητικά είναι πιο πολύ η ζωγραφική, σκέφτομαι το έργο και έρχονται εικό- νες χρώματα στο μυαλό μου έντονα και σχεδόν βασανιστικά, προτού αρχί- σω έναν πίνακα. Μια βδομάδα έως και έναν μήνα προτού πάρω την από- φαση να τον φτιάξω. Κάνω προσχέδια ή και στήνω φωτογράφηση, αφού δεν έχω ζωντανό μοντέλο, για να έχω τις σωστές σκιές που μετά θα μου επι- τρέψουν να ξεφύγω με δικές μου πινελιές. Έχεις προσπαθήσει να παντρέψεις με κάποιο τρόπο τις δύο ή και τις τρεις τέχνες; Ή θεωρείς αντίθετα ότι μια μουσική παράσταση είναι αυτό που είναι, όπως ένας πίνακας και ένα βιβλίο ποίησης είναι ανε- ξάρτητες οντότητες. Θα μπορού- σαν να συνομιλήσουν μεταξύ τους δύο έργα σου, εννοώντας πάντα θεματικά και νοηματικά; Χ.Κ.: Δεν έχω προσπαθήσει να τις παντρέψω. Η ζωγραφική είναι η
γυναίκα μου και η μουσική η ερωμέ- πρωί κατά τις 6 που ξημερώνει και νη... η ποίηση είναι φίλη μου. Τις να τελειώσω μεσάνυκτα με ελάχιστο συνδέει η αγάπη μου, η αφοσίωση φαγητό και πολλά τσάγια-καφέδες - μου σε αυτές, το πάθος μου να όταν απομόνωση... το βράδυ που τελειώ- τις κάνω δικές μου μέσα από τα χέρια νω και νιώθω σωματικά κουρασμένη μου, η ενέργεια των χεριών που έρχε- (συνήθως στέκομαι μπροστά στο ται από πάνω. Αν συνομιλήσουν μπο- τριπόδι) και έχω περάσει από τρανς- ρεί να υπάρξει σύγκρουση-ανταγωνι- νιρβάνα-έκσταση και πολλές είναι οι σμός και αυτό δεν το κάνω, όχι σκόπι- φορές που απλά ακόμα και με τις μα, δεν το σκέφτηκα ποτέ μου. Είμαι μπογιές πάνω στα ρούχα βρίσκομαι αφοσιωμένη στην κάθε μια ξεχωριστά σε λίγα λεπτά πάνω στο σκαμπό και είμαι ολόδική της, πάνω της σώμα ενός μπαρ να πίνω κονιάκ ή ακόμα και πνεύμα, δεν σκέφτομαι καμιά άλ- και να χορεύω μέχρι να κλείσει το λη... ο χρόνος χάνεται. μπαρ από την υπερένταση και την χαρά μου και να τους αγκαλιάζω (Η μουσική όμως παρόλα αυτά είναι όλους. πάντα παρούσα όταν ζωγραφίζω, μα όχι η δική μου, κυρίως η τζαζ) Στους πίνακές σου, έχω προσέξει εκτός από το στοιχείο του ερωτι- Ο χώρος στον οποίο δημιουργείς σμού, και μια εμφανή απομόνωση σου παρέχει απομόνωση; Γενικά του ατόμου, ίσως και σε κάποιες σου αρέσει να απομονώνεσαι από φάσεις απόγνωση. Τι θέλεις να όλα και όλους, κατά περιόδους, εκφράσεις για τον σημερινό άν- όταν αφοσιώνεσαι σε μια νέα δημι- θρωπο και τη συμπεριφορά της ουργία, ή είσαι πιο εξωστρεφές και κοινωνίας σε άτομα που τα θεωρεί κοινωνικό άτομο, εννοώντας την η ίδια outcasts; ίδια μέρα να δεις ένα σωρό κόσμο και μετά μόνη σου να αφοσιωθείς Χ.Κ.: Χα! Η απομόνωση διαρκεί και στις δημιουργίες σου; την ζητάω, η απόγνωση έρχεται και φεύγει ευτυχώς, συνήθως είμαι απε- Χ.Κ.: Έχω και τα δύο σαν χαρακτή- γνωσμένη τις περιόδους που δεν ρας. Συνήθως όταν ζωγραφίζω μέρες, είμαι απομονωμένη, άρα έχει καιρό μα που αυτό μπορεί να ξεκινήσει πολύ να βρεθώ με τη Χαριτίνη.
αν δεν ζωγραφίσω τη μοναξιά μου σε τίνος χρώμα να χωθώ;
Είναι φάσεις κατά διαστήματα. Δεν Χ.Κ.: Αγαπώ τα ελληνικά, ναι, τα έχω να δηλώσω κάτι όταν ζωγραφίζω λατρεύω. Ναι, μ’ αρέσει να ακούω τη μοναξιά μου. Βγαίνει από μέσα ανθρώπους να μιλούν τη γλώσσα μου, από την εσωτερικότητά μου. Θα που τους εκφράζει. Και ναι, νομίζω ‘θελα να πω σε άτομα που νιώθουν είμαστε υπεύθυνοι για την επιβίωση outcast μα και σε άτομα καλλιτεχνικά της γλώσσας μας, κυρίως η νέα γενιά. που ψάχνουν την πηγή, να ακούν τον Μα πρέπει να αγαπάς κάτι για να το ενθουσιασμό τους, την καρδιά τους, μιλάς και να μπεις μέσα του, δεν να μένουν μόνοι για να βρουν την μο- είναι με το ζόρι. Η νέα γενιά έμαθε ναχικότητά τους, την ελευθερία τους, αλλιώς, μα είναι μέρος της εξέλιξης. να εκφράζονται χωρίς να πολυσκέ- φτονται. Τα ποιήματά σου είναι καθαρά ερωτικά, χωρίς φραγμούς και Και βάζω ένα ποίημά μου σαν επίλο- αυτολογοκρισία. Αυτό είναι πολύ γο στην απάντηση αυτή: σημαντικό για έναν καλλιτέχνη. Θεωρείς ότι μια κλειστή κοινωνία αν δεν ζωγραφίσω τη μοναξιά μου σε όπως της Κύπρου είναι έτοιμη να τίνος χρώμα να χωθώ; δεχτεί κι άλλους καλλιτέχνες που εκφράζονται όμορφα και ελεύθερα Ξέρω ότι αγαπάς πολύ την ελληνι- σαν εσένα; Και με αυτή την απο- κή γλώσσα, συγνώμη για το «αγ- δοχή, πιστεύεις ότι μπορούν να γλικό» μου πιο πάνω, εξήγησέ μου ανοιχτούν νέοι δρόμοι προς την γιατί σε συνεντεύξεις σου αναφέ- αποδοχή της διαφορετικότητας ρεις ότι σου αρέσει να ακούς αν- παντός είδους; θρώπους να χρησιμοποιούν την ντοπιολαλιά τους. Πιστεύεις ότι η Χ.Κ.: Η Κύπρος είναι κλειστή, είδα ακομπλεξάριστη χρήση της γλώσ- και τι έγινε με το «Κοκ», ένα θεατρικό σας δείχνει γενικότερα έναν άν- που επειδή φιλιούνταν δυο άντρες θρωπο ειλικρινή; Ή μήπως το δεν το επέτρεψαν σε ένα χωριό μα αναγάγεις σε ένα πιο φιλολογικό στην πρωτεύουσα ήταν εντάξει! Χα επίπεδο, δηλαδή να θεωρείς ότι χα, ο ρατσισμός και η ομοφοβία είμαστε υπεύθυνοι για την επιβίω- πάντα υπήρχε και θα υπάρχει, όχι ση της μητρικής μας γλώσσας; μόνο στο νησί, όπως θα υπάρχει και
όχι μόνο στο νησί, όπως θα υπάρχει και η η ανάγκη για έκφραση από άτομα καλλιτε- ίδια χνικά. Πιστεύω όμως ότι ναι, είναι πολύ δικιά καλύτερα τα πράγματα από ότι ήταν όταν μου ήμουν εγώ έφηβη, το μπούλινγκ είναι σε μάζα λιγότερο βαθμό χωρίς να βάζω και το χέρι πληρεί στη φωτιά, μα πλέον δεν σε δακτυλοδεί- εμέ χνουν αν είσαι άντρας και ντύνεσαι γυναίκα σ' όλα τα ή είσαι γυναίκα ντυμένη σαν άντρας. μέρη Έχουμε μπει στην Ευρώπη, ήρθε το ίντερ- μα νετ, τα γκέι άτομα έχουν πια δικαιώματα και ένα μέρος όλα αυτά είναι προς το καλύτερο. μου το Με ένα άλμπουμ, ποιητικές συλλογές ξέρει και εκθέσεις ζωγραφικής έχεις δώσει η θνητότητα δυναμικά το ίχνος σου στον καλλιτε- πως χνικό κόσμο της Κύπρου. Ποια τα θέλει επόμενά σου σχέδια, μεσοπρόθεσμα τη δική σου μάζα και μακροπρόθεσμα; μικρή ποσότητα έστω Χ.Κ.: Τα σχέδιά μου, χμμ, δεν ξέρω. Έχω το μεσημέρι σκοπό να αφοσιωθώ στη ζωγραφική μου, ώστε μα πεθύμησα και την μπάντα μου, όχι τόσο ... τις ατέλειωτες πρόβες, χα χα, πιο πολύ τα λάιβ μας σε μικρά όμορφα καφενεία, όπως το Πρόζακ, με κόσμο γύρω μας. Και θα ‘θελα και ένα τρίτο βιβλίο σε κάποια φάση... Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω πολύ για τη συνέντευξη αυτή. Χ.Κ.: Εγώ!
Παναγιώτα Γκουτζουρέλα Άργησες στη δουλειά σου. Κόβεις δρόμο ροή. συνεχείς ανατροπές, νέα στοιχεία και μέσα από ένα πάρκο και συγκεκριμένα δεδομένα και μία αστυνομικό που θαυμάζεις. πάνω από μια λιμνούλα. Γλιστράς στον πάγο που ξαφνικά σπάει. Βυθίζεσαι στο νερό και έρχεσαι αντιμέτωπος με ένα πτώμα... Αυτό συνέβη στον Λι. Η αστυνομία του Λονδίνου σπεύδει στον τόπο του εγκλή- ματος. Ένα όμορφο κορίτσι της υψηλής κοινωνίας είναι νεκρό. Ποιος είναι ο δολοφόνος της; Και γιατί τη σκότωσε; Σάλος ξεσπάει στη Βρετανία. Την υπόθεση Μια καταγγελία σε κοινωνικά status και κατε- αναλαμβάνει η Έρικα Φόστερ. Μια γυναίκα στημένα: τη δύναμη της κοινωνικής θέσης που η ζωή τής φέρθηκε άδικα. Η τελευταία και της οικονομικής άνεσης, την αδιαφορία της αστυνομική επιχείριση στέφθηκε με των αρμοδίων για θύματα που συγκαταλέγο- απόλυτη αποτυχία μετρώντας πέντε θύμα- νται σε χαμηλά κοινωνικά στρώματα, την τα, ένα εκ των οποίων και ο σύζυγός της. προκατάληψη προς τους αλλοδαπούς, την Μια καινούρια αρχή για την αστυνόμο σε παρακώλυση της δικαιοσύνης από υψηλά μια νέα πόλη με μια πολύκροτη υπόθεση ιστάμενους που προασπίζουν τα συμφέρο- που καλείται να επιλύσει. Το δολοφονημένο ντά τους με όποιο κόστος, σωματεμπορία κορίτσι είναι γόνος μιας ισχυρής οικογένειας και ξέπλυμα χρήματος ενταγμένα έντεχνα του Λονδίνου. στην βρετανική αγορά. Μπορούν οι ηθικές αξίες να υπάρξουν σε μια σάπια κοινωνία; Ένα αστυνομικό θρίλερ με δυναμικούς Πόση αξία έχει η αλήθεια; Ένα σκιαγράφημα χαρακτήρες και δυνατές στιγμές. Από τις της αγγλικής κοινωνίας μέσα από τα μάτια πρώτες σελίδες σε μαγνητίζει. Με σταθερή της Έρικα Φόστερ.
Και σαν υπόθεση-κεντρικό θέμα είναι πρω- τότυπο. Μέχρι πού θα θέλαμε να επιτρέ- ψουμε στην τεχνολογία να επηρεάζει τη ζωή μας; Τι θα γινόταν αν μέναμε σε ένα σπίτι όπου όλα θα λειτουργούσαν μέσω αυτοματισμών; (σε άλλη χώρα, στην Ελλά- δα ξέρουμε πολύ καλά: το πιο πιθανόν είναι με κάθε πτώση ή αύξηση της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος να μπλοκάρανε τα πάντα και να μην μπορούσε ούτε καν να μπεις στο σπίτι σου). Θα έμενες ποτέ σε ένα σπίτι όπου τα πάντα θα ελέγχονταν από κάποιον τρίτο; Και δεν θα είχες το δικαίωμα της προσωπικής ιδιοκτησίας- με ελάχιστες εξαιρέσεις; Ωραία η βασική ιδέα, ωραία και η πρόκληση που έθεσε στον εαυτό του ο συγγραφέας, ωραία και η ανάπτυξη του θέματος. Μπράβο του. Βίκυ Ζηλιασκοπούλου Όμως, οι τελευταίες σελίδες δεν μου άρε- σαν. Ένιωσα σαν να με δούλευε ο συγγρα- Αρκετά καλό βιβλίο... ή μάλλον όχι, πολύ φέας καθ' όλη τη διάρκεια του βιβλίου, να καλό βιβλίο, αλλά το τέλος του μου τα μου παρουσίαζε μόνο μια πλευρά του χα- χάλασε όλα... ρακτήρα πολλών εκ των πρωταγωνιστών του, να μου απέκρυπτε βασικά στοιχεία. Μου άρεσε πολύ η αφήγηση σε πρώτο Τέλος πάντων, όταν όλο το βιβλίο είναι πρόσωπο και από τα δύο κορίτσια και η καλό και μόνο το τέλος είναι..... ας το πω σταδιακή εξέλιξη της ιστορίας. Μου ανεπαρκές... το συστήνω. Είναι καλογραμ- άρεσαν και οι ανατροπές που είχε, δεν μένο και διαβάζεται εύκολα. περίμενα καμιά τους. Εννοώ, φυσικά και περίμενα ότι κάτι δεν είναι όπως φαίνεται, Μπορείς να διατηρείς το περιβάλλον σου αλλά μάλλον το αστυνομικό μου δαιμόνιο όσο άσπιλο και άδειο θέλεις. Αλλά δεν έχει κοιμόταν όσο διάβαζα το βιβλίο και όλες ιδιαίτερη σημασία αν μέσα σου επικρατεί ανεξαιρέτως οι ανατροπές κατάφεραν να χάος. Και τελικά όλοι αυτό θέλουμε. Έτσι με εκπλήξουν (σε σημείο αυτόματου δεν είναι; Κάποιον να βάλει τάξη στο χάος τινάγματος φρυδιού προς τα μαλλιά!). μέσα στο κεφάλι μας...
Ποιοι Έλληνες λογοτέχνες έχουν βραβευτεί με νόμπελ και ποιοι ήταν υποψήφιοι για το βραβείο;
Σοφία Αθανασοπούλου Πάντα ακούγαμε για την ομορφιά και την απεραντοσύνη του ελληνικού πολιτι- σμού και για το έργο που έχει χαρίσει στον υπόλοιπο κόσμο. Η προσφορά του δεν περιορίζεται μόνο σε επίπεδο επιστημών ή γλωσσικής καλλιέργειας, αλλά και στον τομέα των τεχνών, έχοντας στο επίκεντρο τη λογοτεχνία. Εκατοντάδες λογοτέχνες που έχουν γεννηθεί εδώ, έχουν πετύχει να ακούγεται το όνομά τους και να διαβάζονται τα βιβλία τους παγκοσμίως και κάποιοι από αυτούς τιμήθηκαν με το γνωστό σε όλους μας βραβείο νόμπελ λογοτεχνίας, ενώ πολλοί περισσότεροι ήταν αυτοί οι οποίοι ως υποψήφιοι για το βραβείο, το πλησίασαν για λίγο χωρίς όμως να καταφέρουν να το αγγίξουν. Ποιοι ήταν όμως αυτοί οι συγγραφείς; Βραβευμένοι με νόμπελ λογοτεχνίας Γιώργος Σεφέρης Ήταν ο πρώτος Έλληνας λογοτέχνης ο Είχε προταθεί για το νόμπελ άλλες οποίος βραβεύτηκε με νόμπελ. Έχει δύο φορές (το 1955 και το 1961) και γράψει ποιήματα, μυθιστορήματα, δο- τελικά το απέσπασε το 1963 με την κίμια και έχει μεταφράσει ξενόγλωσσα αιτιολογία της Σουηδικής Ακαδημίας έργα. να είναι η εξής: «για το υπέροχο λυρικό ύφος του, που είναι εμπνευσμένο από ένα βαθύ αίσθημα για το ελληνικό πολιτιστικό ιδεώδες…».
Οδυσσέας Ελύτης Έγραψε ποιήματα, δοκίμια και έκα- νε μεταφράσεις. Σύμφωνα με τη Σουηδική Ακαδημία βραβεύτηκε «για την ποίησή του, η οποία, με φόντο την ελληνική παράδοση, ζωντανεύει με αισθηματοποιημένη δύναμη και πνευματική καθαρότητα βλέμματος τον αγώνα του σύγχρο- νου ανθρώπου για ελευθερία και δημιουργικότητα». Υποψήφιοι για το νόμπελ λογοτεχνίας Γιάννης Ρίτσος Ήταν υποψήφιος για νόμπελ τέσσερις συνεχείς φορές, ενώ το 1979 η Σουηδική Ακαδημία πρότεινε σε αυτόν και τον Ελύτη να μοιραστούν το βραβείο. Και οι δύο αρνήθηκαν, χωρίς αυτό να σημαίνει πως ήταν αντίπαλοι και πολλοί εκπρόσωποι του πνευματικού χώρου συμφώνησαν με τον τρόπο που οι δύο ποιητές αντιμετώπισαν το θέμα. Μετά την απονομή του βραβείου στον Ελύτη, ο Ρίτσος δήλωσε πως “Η απονομή του βραβείου Νόμπελ στον μεγάλο μας Έλληνα ποιητή Οδυσ- σέα Ελύτη δεν είναι μία τιμή προς τον Ελύτη, αλλά μία τιμή προς το ίδιο το Νόμπελ.”
Νίκος Καζαντζάκης Ίσως ο σπουδαιότερος Έλληνας λογοτέχνης της σύγχρονης Ελλάδας, κατακρίθηκε όσο κανένας άλλος για το έργο του και θεωρήθηκε μεταξύ άλλων άθεος, κομμουνιστής, δια- φθορέας των νέων και δημόσιος κίνδυνος. Ενώ τα βιβλία του γνώρι- ζαν τεράστια επιτυχία στο εξωτερικό, στην Ελλάδα όχι μόνο δεν εκτιμούνταν, αλλά και εκδίδονταν με δυσκολία ή κατακρίνονταν. Ήταν υποψήφιος για το βραβείο νόμπελ εννιά φορές, ενώ η ίδια η Ελλάδα ήταν αυτή η οποία υποβοή- θησε την τελική απόρριψή του από τη θέση του νικητή. Γεώργιος Σουρής Είναι ένας από τους σπουδαιότερους σατιρικούς ποιητές της σύγχρονης Ελλάδας και χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως «σύγχρονος Αριστοφά- νης». Ήταν προτεινόμενος για το βραβείο κάθε χρόνο από το 1907 έως το 1912, εκτός από το 1910 (συνολικά δηλαδή πέντε φορές). Κωστής Παλαμάς Ήταν ένας από τους πολυγραφότε- ρους Έλληνες λογοτέχνες και συνέβα- λε σημαντικά στην ανανέωση και την εξέλιξη της νεοελληνικής ποίησης. Ήταν υποψήφιος για το νόμπελ λογο- τεχνίας δεκατέσσερις φορές (κάθε χρόνο από το 1926 έως το 1940, εκτός από το 1939).
Γιώργος Θεοτοκάς Ήταν ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους της γενιάς του ’30 και προτάθηκε για το νόμπελ μία φορά, το 1945. Γεώργιος Δροσίνης (μία φορά υποψήφιος) Γρηγόριος Ξενόπουλος (μία φορά υποψήφιος) Άγγελος Σικελιανός (πέντε φορές υποψήφιος) Το 1947 ήταν υποψήφιοι για νόμπελ αυτοί οι τρεις Έλληνες λογοτέχνες μαζί με το Νίκο Καζαντζάκη. Στρατής Μυριβήλης Ήταν από τους σημαντικότερους πεζογράφους της γενιάς του ’30 και ήταν τρεις φορές υποψήφιος για νόμπελ.
Ηλίας Σιμόπουλος Είναι λιγότερο γνωστός από τους λογοτέχνες που αναφέρθηκαν προηγουμένως, ίσως επειδή έζησε και έδρασε σε μεταγενέστερη εποχή από τους υπόλοιπους. Ήταν μία φορά υποψήφιος για νόμπελ, το 2011, κάτι που δείχνει ότι ακόμη και σήμερα η Ελλάδα γεννάει ανθρώπους ικανούς να διαπρέψουν. Είναι απαραίτητο να σημειωθεί ότι το βραβείο νόμπελ λογοτεχνίας δεν αποτελεί το μόνο τρόπο αναγνώρισης της αξίας ενός λογοτέχνη. Πολλοί συγγραφείς διεθνούς φήμης δεν το έχουν λάβει, χωρίς αυτό να υποτιμά την αξία τους, ενώ οι περισσότεροι από τους παραπάνω έχουν λάβει άλλα σημαντικά βραβεία και όλοι τους έχουν καταξιωθεί μέσω του έργου τους διεθνώς.
Ν Ι Κ Ο Σ Β Α Ρ Δ Α Κ Α Σ
“Αυτός ο ορίζοντας, αυτό το καράβι που βλέπω μακριά να προσεγγίζει το λιμάνι, είναι ένα κλικ πιο κοντά στο κάδρο των αισθήσεων που ζωγραφίζω. Όταν κλείνω για λίγο τα μάτια…” Στίχοι του Νίκου Η λογοτεχνία είναι ένας δύσκολος Βαρδάκα. Ενός τομέας. Τι σε έκανε να πάρεις την απόφαση να ασχοληθείς μαζί της; αξιόλογου, ταλαντούχου ποιητή Ν.Β.: Η αλήθεια είναι ότι γράφω κεί- από την πανέμορφη μενα απ΄την εφηβική μου ηλικία ως Θεσσαλονίκη. Ας τον τώρα. Αποφάσισα να εκδώσω το πρώτο μου έργο πριν από πέντε γνωρίσουμε! χρόνια στις εκδόσεις Ρώμη, με την «Πλατεία Συντάγματος». Πίστεψα Δημήτρης Μπονόβας ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή ώστε να γίνει η κίνηση αυτή για πολλούς Τι είναι εκείνο που σε ωθεί να λόγους και κυρίως προσωπικούς. γράφεις; Ποιες οι επιρροές σου; Ν.Β.: Η ώθησή μου δεν είναι άλλη, απ΄την έμπνευση που έχω, ή σε Ν.Β.: Υπάρχουν πολλοί συγγραφείς κάποιες περιπτώσεις του ρόλου ενός που με έχουνε επηρεάσει στα κεί- παρατηρητή. Στη δεύτερη μενά μου. Ενδεικτικά, αναφέρω από περίπτωση, με ελκύει η καταγραφή ξένους: α)Στήβεν Κίνγκ β)Φρίντριχ γεγονότων ή συμπεριφορών που Νίτσε γ)Ουμπέρτο Έκο δ)Μπίτνικ στην συνέχεια μου παρέχουν την (Γουίλιαμ Μπάροουζ, Άλαν Γκίνσ- τροφή για την δημιουργία ενός έργου. μπεργκ, Τζάκ Κέρουακ). Από Έλληνες: α)Νίκος Καζαντζάκης β)Κατερίνα Γώγου.
Ποια θεματολογία κρατεί τον κυρί- ανάμεσα στην λογική και το συναίσθη- αρχο ρόλο στα έργα σου; Συναί- μα υπάρχει μια σχετική ισορροπία. σθημα ή λογική και γιατί; Η πλάστιγγα πάντως γέρνει προς το Ν.Β.: Έχω πολλά ερεθίσματα απ΄ την συναίσθημα, καθώς ο δημιουργός, καθημερινότητα, με συνέπεια να γρά- συνήθως, προσπαθεί στο μέτρο του φω βάσει εμπειριών ή έμπνευσης. Θε- δυνατού να δημιουργήσει νοερά ένα ωρώ ότι αν κάποιος μελετήσει το λογ- ομορφότερο κόσμο με λιγότερα προ- οτεχνικό μου έργο, θα διαπιστώσει ότι βλήματα.
Ανέφερε τρεις χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος και τρεις για τους οποίους όχι. Ν.Β.: Για αυτούς που είμαι υπερήφα- νος είναι: α)Πεισματάρης β)Δημιουρ- γός γ)Διορατικός. Από την άλλη δε: α)Κυνικός β) Άτεγκτος γ)Ματαιόδο- ξος. Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβά- σαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρο που έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς για το μέλλον; Ν.Β.: Ο χειρότερος εφιάλτης είναι να η χώρα, είναι δύσκολο κάποιος να βιο- μην μπορέσω για κάποιο λόγο να πορίζεται μόνο απ΄την τέχνη του. Γι’ γράφω. Η ζωή είναι απρόβλεπτη και αυτό άλλωστε, οι περισσότεροι έχουνε δεν μπορείς ποτέ να ξέρεις τι πρόκει- παράλληλα και μια εργασία ακόμα. ται να συμβεί. Έχω αρκετά όνειρα για το μέλλον και γι’ αυτό κάθε φορά που Αν μπορούσες να αλλάξεις κάτι - πετυχαίνω έναν στόχο, προσπαθώ στον τομέα της λογοτεχνίας- τι θα να σχεδιάσω τον επόμενο, προκει- ήταν αυτό; μένου να τον εκπληρώσω. Ν.Β.: Υπάρχουν πολλά που πρέπει να Πιστεύεις ότι ένας καλλιτέχνης, γίνουν. Το κυριότερο, όμως, αφορά το στην Ελλάδα του 2018 μπορεί να κράτος, καθώς θα μπορούσε να βοη- βιοπορίζεται από την τέχνη του; θήσει περισσότερο στην διάδοση της λογοτεχνίας προς τον απλό πολίτη. Ν.Β.: Δυστυχώς, λόγω της κακής Αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς οικονομικής κατάστασης που βιώνει τρόπους:
80’s To δωμάτιο σου είναι διακοσμημένο με μία εποχή. 80’s! H αγάπη σου είναι ταυτόχρονα και έρωτας. Το στερεοφωνικό σου συγκρότημα πάλλεται από τους ήχους των Slayer, Motorhead, Iron Maiden, Judas Priest και άλλων “ιερών τεράτων” της heavy metal μουσικής που λατρεύεις να ακούς ακόμα. Οι αφίσες στον τοίχο δεν είναι τίποτα άλλο απ' τους αγαπημένους σου ήρωες των τηλεοπτικών σειρών. Dohn Johnson, Bruce Willis, David Hasselhoff! H επιθυμία σου όμως να τερματίσεις το Cabal στην οθόνη του ηλεκτρονικού σου υπολογιστή είναι ίδια όπως τότε. Γι’ αυτό και μετά έχουνε σειρά το Rainbow Islands. Bubble Bobble, Wonder Boy και όλα εκείνα τα παιχνίδια που εκπλήρωναν την επιθυμία σου να είσαι ατρόμητος έστω και σε έναν εικονικό κόσμο. Το βιολογικό ρολόι αναφέρει ότι είσαι 39 χρόνων. Η “ενέργειά” σου όμως ταιριάζει όπως τότε σε εκείνη την ηλικία που ήσουνα νέος. Στα 80’s.
α)Κατασκευή δημοτικών βιβλιοθηκών Να ασχολούνται με την τέχνη τους, σε όλη την επικράτεια διαβάζοντας όσο το δυνατόν περισ- σότερα βιβλία και να μην διστάζουν να β)Οικονομική στήριξη των δημιουρ- πειραματίζονται συνεχώς με την γών θεματολογία τους. γ)Διοργάνωση εκδηλώσεων για την Τι να περιμένουμε από εσένα στο παρουσίαση της ετήσιας λογοτεχν- μέλλον; ικής παραγωγής. Ν.Β.: Σίγουρα περισσότερα βιβλία! Όλο και νέοι επίδοξοι ποιητές εμ- Είτε σε έντυπη, είτε σε μορφή ebook. φανίζονται στον ορίζοντα. Αν έ- πρεπε να τους δώσεις μια συμ- Νίκο, σε ευχαριστούμε πολύ για το βουλή, ποια θα ήταν; χρόνο που μας διέθεσες και σου ευχόμαστε ολόψυχα κάθε επιτυχία Ν.Β.: Να αγαπάνε αυτό που κάνουν. στο έργο σου!!!
Αγγελίνα Παπαθανασίου Αγγελίνα Παπαθανασίου Μια φορά κι έναν καιρό…… Έτσι δεν ξεκι- Στον Φρέκο, ένα μικρό αρκουδάκι, αρέ- νούν τα παραμύθια; σουν πολλά πράγματα. Όπως για παρά- Έτσι ξεκινά και το βιβλίο του Σπύρου Γιαν- δειγμα να κάνει ερωτήσεις και να μαθαίνει νακόπουλου «Νάνσι», αλλά διαφέρει από πράγματα. Του αρέσει ακόμα να σκαρφα- τα κλασικά παραμύθια. Φυσικά και θα λώνει και να κάνει χειροτεχνίες. Υπάρχει συναντήσουμε βασιλιάδες και βασίλισσες, όμως ένα πράγμα που δυστυχώς δεν του πριγκίπισσες και ιππότες, υπηρέτες, αρέσει. Ο εαυτός του. δράκους και μάγισσες, φίλτρα μαγικά, Πιστεύει ότι δεν τρέχει πολύ, γι' αυτό και παλάτια και γκουβερνάντες. δεν παίζει με τους φίλους του. Πιστεύει ότι Η πριγκίπισσα Νάνσι όμως, δεν μοιάζει με τα ρούχα που φοράει δείχνουν τα πόδια καμιά άλλη πριγκίπισσα από τα γνωστά του κοντά και οι φίλοι θα τον κοροϊδεύουν. μας παραμύθια. Δεν θέλει να παντρευτεί Έτσι δεν πηγαίνει στα πάρτι που τον κάποιον που δεν γνωρίζει καλά, μόνο και καλούν. μόνο επειδή την έσωσε από το δράκο. Η Μια μέρα στο σχολείο, με αφορμή ένα καρδιά της είναι δοσμένη στον κηπουρό! παιχνίδι...
Το καλύτερο βιβλίο είναι αυτό που δεν διαβάσαμε ακόμα...
Μαριλίτα Χατζημποντόζη Αγγελίνα Παπαθανασίου Πριν λίγο καιρό, κυκλοφόρησε το τελευταίο σας παιδι- κό βιβλίο από τις εκδόσεις Ψυχογιός με τίτλο «Μου αρέσω» που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλι- κίας. Πώς προέκυψε η συγγραφή της συγκεκριμένης ιστορίας; Μ.Χ.: Προέκυψε από την επιθυμία μου να υπάρχει ένα βιβλίο για παιδιά που να τιτλοφορείται: ΜΟΥ ΑΡΕΣΩ! Εννοώ ότι ήθελα να αφηγηθώ την ιστορία ενός ήρωα που ίσως δεν είναι γεννημένος να πρωταγωνιστεί, αλλά που είναι γεμάτος αρετές και ικανότητες δικές του, μοναδικές και σπουδαίες, όπως ο κάθε πολύτιμος εαυτός μας. Έχετε γράψει αρκετά βιβλία για παιδιά μικρής ηλικίας. Υπάρχει η σκέψη να γράψετε βιβλία και για μεγαλύ- τερης ηλικίας παιδιά; Μ.Χ.: Το επόμενο βιβλίο από τις εκδόσεις Ψυχογιός που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο της εικονογράφησης, ναι, θα είναι για λίγο μεγαλύτερα παιδιά! Είναι τα παιδιά σας οι πρώτοι αναγνώστες των κειμέ- νων σας πριν καταλήξουν στα χέρια του εκδότη; Σας δίνουν συμβουλές, σας κάνουν παρατηρήσεις στα γραπτά σας;
Μ.Χ.: Δείχνουν ενδιαφέρον για αυτά ηλικία βιβλία και στα παιδιά και εμείς που γράφω, με ρωτούν, τα ρωτώ κι ως ενήλικες. Να υπάρχουν βιβλία εγώ και έτσι η συγγραφή στο σπίτι μας σπίτι, να μας βλέπουν να διαβάζουμε! δεν είναι τόσο μια μοναχική διαδικασία, Το βιβλίο έχει μεγάλη ελκτική δύναμη, αλλά πολλές φορές γίνεται και αντικε- θα τα τραβήξει κοντά του. Επίσης να ίμενο διαλόγου. Βέβαια υπάρχουν και μην ανησυχούμε αν τα παιδιά δεί- οι στιγμές εκείνες της βύθισης στον χνουν αδιαφορία για την ανάγνωση εσώτερο εαυτό μας, όπως μου αρέσει βιβλίων, έχουν το δικαίωμα της επι- να λέω, για να προκύψει το αποτέλε- λογής και ας μην ξεχνάμε πως πολ- σμα που χρειάζεται. Να ξέρετε πάντως λές φορές αυτή η αδιαφορία τους πως δεν είναι τόσο εύκολο να γράφεις μπορεί να είναι και μία αντίδραση ή για μικρά παιδιά… πρόκληση. Πιστεύω στη δύναμη του βιβλίου! Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα καλό παιδικό Πριν λίγο καιρό, κυκλοφόρησε το βιβλίο; πρώτο σας βιβλίο ενηλίκων με τίτλο «Tango στο φάρο», από τις Μ.Χ.: Πρωτοτυπία, ευφάνταστη πλοκή, εκδόσεις Δυάς. Πώς αποφασίσατε ενδιαφέροντες ήρωες και μία γλώσσα να ασχοληθείτε με την λογοτεχνία που ρέει αβίαστα και απλά. ενηλίκων; Μιλήστε μας λίγο για το βιβλίο σας. Τα παιδιά σήμερα ασχολούνται με το διαδίκτυο, τα ηλεκτρονικά παι- Μ.Χ.: Αγάπησα πολύ αυτό το νέο κει- χνίδια και λιγότερο με την ανάγνω- μενικό είδος. Μια ιστορία μυθοπλασί- ση βιβλίων. Τι πρέπει να κάνουμε ας για ενήλικες που συμπεριλαμβάνει για να τα φέρουμε πιο κοντά στο και αρκετά ιστορικά στοιχεία, όπως βιβλίο; την Κρήτη του 1900 ή την ίδρυση του τότε Βασιλικού Θεάτρου, έχει τις δικές Μ.Χ.: Δεν νομίζω ότι μας συμφέρει να της νόρμες και τις δικές της απαιτή- ανταγωνιστούμε την εικόνα που είναι σεις (και χρονικές και γλωσσικές και από μόνη της πολύ δυνατή. Θέλω να νοηματικές). πω πως δεν υπάρχει ζήτημα αντιπαρά- Πρόκειται για μία ιστορία που εξελίσ- θεσης. Εμείς ας διαβάζουμε από μικρή σεται σε δύο διαφορετικούς χρόνους
(ξεκινά από την Κρήτη του 1900 και φτά- Έχετε χρόνο να διαβάσετε βιβλία; νει μέχρι την ακμή του τότε Βασιλικού Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας θεάτρου) και από την άλλη είναι ένα τα- συγγραφείς; Ποια είναι τα αγα- ξίδι κυριολεκτικό και μεταφορικό μέσω πημένα σας βιβλία; της βασικής του ηρωίδας στις σύγχρο- νες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις... Το Μ.Χ.: Ναι, βρίσκω χρόνο για διάβα- αγάπησα πολύ, έκανε την καρδιά μου σμα μέσα σε όλα, τελευταία διάβασα να χτυπάει έντονα κι ας με ξενύχτησε τα εξαιρετικά: Το δέντρο των ψεμά- τόσο.... των (Φράνσις Χάρντινγκ), Το αγόρι στην κορυφή του βουνού (Τζον Αυτή την περίοδο σας βασανίζει Μποιν), Νοτούρνο, Συνταγές για γλυκά κάποιος ήρωας που περιμέ- όνειρα (Isol). νει υπομονετικά να πάρει σάρκα και οστά; Συγγραφέας γεννιέται κανείς ή γίνεται στη πορεία; (Διάβασμα, Μ.Χ.: Έχω διάφορες σκέψεις στο μυαλό σεμινάρια δημιουργικής γραφής) μου…. αλλά ναι, υπάρχει κάτι που γρά- φω αυτόν τον καιρό…. Μ.Χ.: Προσωπικά από αυτά που
αναφέρατε ακολουθώ μόνο το πρώτο! Δεν ξέρω να σας απαντήσω σε αυτό το ερώτημα, ξέρω μόνο να σας πω πως δεν είναι εύκολο (κι ας φαντάζει καμιά φορά), χρειάζεται επιμονή, υπομονή και αγάπη για το αναγνω- στικό κοινό στο οποίο απευθύνεσαι. Ναι, ξέρω ακούγεται παρωχημένη η χρήση της λέξης «αγάπη», μα δεν βρίσκω καταλληλότερη για το κίνητρο της συγγραφής. Λίγο πριν ολοκληρώσουμε την συνέντευξη, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες του site μας; Μ.Χ.:. Χαίρομαι που παρακολουθείτε κι εσείς προσωπικά τις εκδοτικές προτάσεις και είναι μια μεγάλη παρηγοριά που επικοινωνείτε τόσο όμορφα το παιδικό βιβλίο. Για τους αναγνώστες θα ήθελα να πω πως ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΑΚΟΜΑ…. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το χρόνο που μας διαθέσατε και να σας ευχηθώ καλή δημιουργική συνέχεια. Μ.Χ.:. Σας ευχαριστώ πολύ!
Aγγελίνα Παπαθανασίου Aγγελίνα Παπαθανασίου Η Μαρία απαιτεί συνεχώς από τους γονείς Ο συγγραφέας ξεκινάει με ένα ευρηματικό της διάφορά πράγματα. Αγαπημένη της τρόπο την ιστορία του. Ένα ΓΙΑΤΙ φεύγει φράση «ΤΟ ΘΕΛΩ ΤΩΡΑ!». Αν δεν ικανο- από το ανοιχτό παράθυρο ενός εκδοτικού ποιηθούν τα αιτήματά της, ξεσπάει σε κλά- οίκου και ταξιδεύει παντού ακούγοντας τα ματα, βάζει τις φωνές, αρχίζει τις τσιρίδες. παράπονα των μικρών παιδιών. Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΚΑΘΕ ΓΟΝΙΟΥ Γιατί ο κόσμος να είναι άδικος; Μια ιστορία γραμμένη απλά και κατανοητά, Γιατί να υπάρχει φτώχεια και πείνα; που δείχνει στους μικρούς αναγνώστες ότι Γιατί όλοι στη γη δεν είναι ίσοι; κάθε άσχημη συμπεριφορά έχει και συνέ- Γιατί μας χωρίζουν σε φτωχούς και πειες. πλούσιους; Γιατί να πολεμάμε μεταξύ μας για λίγο ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΑ φαγητό; ΚΑΠΡΙΤΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ; Γιατί να υπάρχει μοναξιά και θλίψη; Γιατί να υπάρχει αρρώστια και πόνος;
Η υπερφυσική γυναίκα στα παραμύθια Νένα Μπούρα Πολλές έχει υμνηθεί η γυναίκα στα άλλοτε είναι αυτή που θρέφει τον ήρωα δημοτικά μας τραγούδια αλλά και κι άλλοτε αυτή που τον σώζει από τα μεγάλη αναφορά γίνεται στο πρόσω- δεινά. πό της, είτε ως κακιά μητριά είτε ως Όμως οι γυναίκες στα παραμύθια μας πεντάμορφη κοπέλα στα λαϊκά μας κατέχουν και άλλη μια δύναμη. Μια παραμύθια. Κι αυτό, γιατί ο ρόλος της μαγική και υπερφυσική δύναμη που στη ζωή της κοινωνίας ήταν πολυποί- την εφαρμόζουν στους ανθρώπους για κιλος με αποτέλεσμα να εμπνεύσει καλό ή κακό. Έτσι έχουμε τις υπερφυ- τους λαϊκούς παραμυθάδες. Έτσι σικές γυναίκες.
Σε αυτή τη κατηγορία ανήκουν οι «…Είπε λοιπόν η μια: Μοίρες, οι Γοργόνες, οι Λάμιες, οι Νεράιδες και οι Στρίγγλες. -Να γενεί όμορφη που να μην υπάρχει άλλη ομορφιά στο κόσμο. Οι Μοίρες, όπως και στην μυθολογία, έτσι και στα παραμύθια καθορίζουν -Ναι, λέει η άλλη, μα, σα γίνει δεκαοχτώ τις ζωές των θνητών. Σύμφωνα με τη χρονών να πιάσει το αδράχτι και να λαϊκή παράδοση είναι τρεις αδελφές πεθάνει. που γυρίζουν όλη τη γη και την τρίτη μέρα μοιραίνουν τα μωρά που γεν- -Όχι, λέει η τρίτη, να μην πεθάνει αλλά νιούνται. να κοιμηθεί εκατό χρόνια...» Η μεγαλύτερη κρατάει μια ρόκα, άλλη (Η κοιμισμένη βασιλοπούλα) ένα αδράχτι και η τρίτη ένα ψαλίδι. Αυτή λοιπόν που έχει τη ρόκα γνέθει, «…Όσο να είναι το δαυλί στο τασάκι, αυτή με το αδράχτι τυλίγει την κλω- τόσο να ζήσει και το παιδί…» στή και όταν ολοκληρωθεί το μοίρω- μα η τρίτη κόβει με το ψαλίδι. Έτσι οι (Η νύφη που δεν άκουσε την Μοίρες καθορίζουν και προμηνύουν πεθερά της) τη ζωή ενός ανθρώπου.
Οι Νεράιδες ήταν δαιμόνια του υγρού στοιχείου που τραγουδούν και χορεύ- ουν απαίσια. Εμφανίζουν ανθρώπινες αντιδράσεις κι άλλοτε βοηθούν τον ή- ρωα κι άλλοτε του κάμουν κακό. Πολλά παραμύθια υπάρχουν ακόμα που ανα- φέρουν πως οι νεράιδες ξελογιάζουν θνητούς. «….Μη φεύγεις, άνθρωπέ μου, του είπε η νεράιδα. Πάρε αυτό το ζωνάρι και κάμε τρία μπάνια στη θάλασσα. Έπειτα να μαζέψεις αυτά τα κοχύλια και τα πετράδια. Αυτά θα γίνουν σα χρυσάφι…» (Ο Αράπης) Οι Γοργόνες είναι θαλάσσια όντα με κορμί γυναίκας ως τη μέση και από κάτω ψάρι. Είναι όμορφες και χρησιμο- ποιούν χρυσές χτένες για να χτενίζουν τα μακριά μαλλιά τους. Η γοργόνα του παραμυθιού άλλοτε εμφανίζεται καλή και πονετική, βοηθώντας τον ήρωα κι άλλοτε καραδοκεί και σκορπάει το κακό. «...Πάρε αυτό το κόκαλο και δώσε ’το να το φάει η γυναίκα σου και θα γκα- στρωθεί να κάνετε παλικάρι. Μονάχα σαν γενεί το παιδί δεκαπέντε χρόνου, να με το φέρετε εδώ πέρα σε μένα…» (Η Γοργόνα)
Η Λάμια δεν είναι άλλη από την αρ- χαιά Εμπούσα, κακοποιό δαίμονα που άρπαζε και έπνιγε τα μικρά παιδιά και τους ρουφούσε το αίμα. Στα παραμύ- θια εμφανίζεται ως ανθρωποφάγο τέ- ρας και μοχθηρό πλάσμα. «…έρχεται η Λάμια, δεν ακούς τη βαβούρα; Ακούγονταν βου βου βου….» (Τα δίδυμα) «…Αλλά η Λάμνισσα πού να ακούσει. Τον πήγε λοιπόν στο σπίτι και λέει της θυγατέρας της: Σου έφερα, Μαρούλα, ένα μεζέ να αποκαλύψουν τις ανθρωποφαγικές πρώτης τάξεως. Εγώ αύριο το πρωί τους τάσεις, χωρίς να διακρίνεται κάτι στην εξωτερική τους εμφάνιση. θα πάω στην εκκλησιά που είναι Κυριακή. Εσύ θα το σφάξεις και θα «…Αυτή ήταν στρίγγλα και κανένας τον βάλεις στον φούρνο να φάμε, να δε το ΄ξερε. θαραπαυούμε…» (Ο Μισοκωλάκης) Ο βασιλέας είχε ένα στάβλο κι έβανε μέσα τα βασιλικά άλογα. Η στρίγγλα Οι Στρίγγλες παρουσιάζονται στα πα- κάθε βράδυ σηκώνονταν απ’ την ραμύθια σαν φτωχές γυναίκες που κούνια της και πήγαινε στο στάβλο μπορούν να μεταμορφωθούν και να και έτρωγε κι από ένα άλογο. μπουν στα σπίτια των θνητών με σκο- (Η στρίγγλα) πό να τους βλάψουν. Είναι άσχημες με σουβλερά νύχια και ένα δόντι. Μπορούν από την βρεφική τους ηλικία
«…Μόλις βλέπει η στρίγγλα πως της πήρανε το κλειδί και τ’ ακοίμητο καντήλι γίνηκε θεριό. Κατεβαίνει στο στάβλο, δε βρίσκει το άλογο, γίνεται αερικό, χύνεται πίσω του, αρχίζει να τον κυνηγά….» (Τ’ ακοίμητο καντήλι) Πλήθος παραμυθιών με τις υπερφυ- σικές γυναίκες ξεπετάγονται μέσα από τις λαϊκές αφηγήσεις. Παραμύθια λίγο φοβιστικά και άγρια που απευθύνο- νταν όμως μόνο σε ενήλικες. Ιδανικά για μια \"βραδιά τρόμου\" δίπλα στο τζάκι από ατρόμητους παραμυθάδες και ακροατές, έτσι ώστε να περάσει πιο γρήγορα η ώρα και να ξημερώσει Τώρα η τηλεόραση μας \"έκλεψε\" τη πηγαίνοντας καθένας για το λαλιά και έχει λιγοστέψει η επικοινω- μεροκάματο. νία μας ή έχει γίνει ψηφιακή. Μήπως αυτό είναι πιο τρομακτικό από ένα παραμύθι με Λάμιες;;;
Χαρά Ξένου Το έργο \"Αργώ\", (τόμος Α' 1933 και Β' 1936) μυθιστόρημα του λογοτέχνη και νομικού Γιώργου Θεοτοκά, αναφέρεται στο κοινωνι- κό, πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον της αστικής Αθήνας μετά την μικρασιατική κατα- στροφή. Μετά την Καταστροφή, η Ελλάδα ήτανε μια χώρα ηττημένη, διχασμένη πολι- τικά, κλονισμένη οικονομικά, καθώς έπρεπε να περιθάλψει πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες. Σ’ αυτό το περιβάλλον εκτυλίσσεται η ιστο- ρία της \"Αργούς\". την Σοφία, κόρη στρατηγού, φτωχή, διάση- Το μυθιστόρημα είναι πολυπρόσωπο και οι μη για την ομορφιά της. Εγκατέλειψε τον ήρωές του είναι στην πλειονότητά τους νέοι. καθηγητή και τους γιούς της, όταν ο Λίνος ήτανε μωρό στη κούνια. Με την οικογένεια Νοταρά, τον καθηγητή της Νομικής, Θεόφιλο Νοταρά τον Τρίτο, ο Όλοι οι ήρωες της \"Αργούς\" ταξίδεψαν προς οποίος με την ζωή και το έργο του συνέβαλε το άγνωστο, προς τις μεγάλες θάλασσες, στην ακμή της δυναστείας. Αυστηρός και προς το Χρυσόμαλλο Δέρας που τους ακλόνητος στις ιδέες του, όπως τα εθνικά σαγήνευε. ιδανικά, την εκκλησία και την οικογένεια. Ο καθηγητής έχει τρείς γιούς, τον Νικηφόρο 26 Όπως λέει και ο ίδιος ο συγγραφέας: ετών, πεισματάρη και φιλόδοξο, τον Αλέξη \"Σημειώνω πως η Αργώ δεν έχει κεντρικό 20 ετών, φοιτητή της Νομικής, που τον θέλ- πρόσωπο. Είναι η έκφραση πολλών αν- γει η Ποίηση και τον Λίνο 16 ετών που θέλει θρώπινων καταστάσεων ταυτόχρονα και να γίνει ήρωας. Ο Θεόφιλος παντρεύτηκε ίσως (δεν ξέρω) η δικαίωσή τους.\"
Παναγιώτα Γκουτζουρέλα Με φόντο έναν αδυσώπητο πόλεμο και με συναισθηματική και γλαφυρή αφήγηση, η Δύο παράλληλες ιστορίες εκτυλίσσονται συγγραφέας καταφέρνει να αποδώσει στον Κήπο του χειμώνα. Στο πρόσφατο την τραγικότητα και τη φρίκη που έζησε ο μέλλον, αρχές της χιλιετίας, γνωρίζουμε ρωσικός άμαχος πληθυσμός αλλά και τη την οικογένεια Γουίτσον. Μια αμερικά- δύναμη που έχει η μητρική αγάπη. Μια νικη οικογένεια με ρώσικες πινελιές. Στο συγκινητική ιστορία η οποία συμπληρώ- πρόσφατο παρελθόν, αρχές του Β΄ Πα- νεται στο τέλος του βιβλίου και αποζη- γκοσμίου Πολέμου, γνωρίζουμε την μιώνει για την αναμονή της ολοκλήρωσής οικογένεια Πετρόβνα, μια τυπική ρωσι- της. κή οικογένεια. Κοινός παρονομαστής η Άνια. Μια γυναίκα που αποδεικνύει Με φόντο την Αμερική του σήμερα, πραγ- περίτρανα πως η δύναμη της ψυχής ματεύεται βαθιές ανθρώπινες ιστορίες, είναι απεριόριστη. σχέσεις αγάπης και ηθικής. Τρεις γυναί- κες σε αυτό το μυθιστόρημα, των οποίων τις προσωπικές ιστορίες γνωρίζουμε στο πρώτο μέρος του βιβλίου. Αυτές οι γυναί- κες καλούνται να συνυπάρξουν. Γνωρίζουν εκ νέου τον εαυτό τους και επαναπροσδιορίζουν τις επιθυμίες τους και τα θέλω τους από τη ζωή. Δημιουρ- γούν έναν ισχυρό δεσμό που τους δίνει τις βάσεις να διεκδικήσουν τα όνειρά τους. Ένα μυθιστόρημα πλούσιο σε περιγρα- φές. Στην αρχή είναι λιγάκι κουραστικό με τις επαναλήψεις και τις συνεχόμενες ανα- φορές στα ίδια και στα ίδια πράγματα. Όμως, η συνέχειά του είναι καταιγιστική και συγκλονιστική. Ένας κήπος του χει- μώνα που στο παγκάκι του αξίζει να καθί- σει κανείς: για να γνωρίσει μία ιστορία αγάπης που ποτέ δεν πέθανε, να ταξι- δέψει στην ψυχή μιας μάνας που αγωνί- ζεται για τα παιδιά της, να λυτρωθεί μέσα από την αλήθεια.
Νεκταρία Γ. Πουλτσίδη Το βιβλίο Αγκάθια και τριαντάφυλλα είναι το πρώτο βιβλίο της νέας τριλογίας της συγγραφέως Σάρα Μάας. Είναι ένα βιβλίο που, ενώ εντάσσεται στην νεανική λογοτε- χνία, μπορεί να διαβαστεί άνετα και από μεγαλύτερες ηλικίες, καλή ώρα όπως εγώ... Τι να πω γι’ αυτό το βιβλίο που δεν έχει ειπωθεί ήδη; Ανακάλυψα από τις πρώτες κιόλας σελίδες πλεκτάνες δολοπλοκίες δεν λείπουν από έναν ακόμη μαγικό κόσμο να ανοίγεται τον κόσμο που έπλεξε με μαεστρία η Σάρα μπροστά μου. Ξωτικά, κυνηγοί, εχθροί κι Μάας, στον οποίο βυθίστηκα απ' την πρώ- όχι μόνο… Όταν η νεαρή κυνηγός Φέιρα, τη σελίδα κι έγινα ένα με τα ξωτικά. Τα γε- για χάρη την επιβίωση της οικογένειάς της, γονότα τρέχουν με τόσο ιλιγγιώδη ταχύτη- σκοτώνει ένα λύκο δεν φαντάζεται τι την τα που κάποια στιγμή ένιωσα να μην προ- περιμένει. λαβαίνω να αφομοιώσω τις νέες πληροφο- ρίες που μου παρουσίαζε η συγγραφέας ΈΝΑ ΠΑΡΑΜΎΘΙ ΜΠΛΕΓΜΈΝΟ ΜΕ και οφείλω να ομολογήσω πως αυτό με ΦΑΝΤΑΣΊΑ. κούρασε. Η ιστορία τα διαθέτει όλα! Έχει έναν τραγ- Τα Αγκάθια και Τριαντάφυλλα είναι ένα ικό έρωτα, αγωνία, δράση, αναπάντεχες πραγματικά χορταστικό βιβλίο. Έντονο, αλλαγές στην πλοκή και έναν όμορφο γρήγορο, με εκπλήξεις, αληθινούς ήρωες καλοστημένο κόσμο, που χτίζεται γύρω και έντονα μισητές φιγούρες! Πολυεπίπε- από τα ξωτικά-μαγικά πλάσματα που η δοι, με δυναμική και προσωπικότητα χα- σύγχρονη φαντασία είχε κάπως παρα- ρακτήρες... Δεν σε αφήνει λεπτό να πάρεις μελήσει τα τελευταία χρόνια. ανάσα. Μάχες, ίντριγκες, φόνοι, αίμα...
μπορούν όλοι να τις φτιάξουν. Αν είναι γνωστές οι βασικές προτιμήσεις των ζωδίων, μπορεί να βρεθεί μια “μέση λύση” στο πρόβλημα του μαγειρέματος! Αγγελική Δρακάκη Ας σας δώσω όμως ένα παράδειγμα στο τι θα συναντήσετε αγοράζοντας το βιβλίο Το βιβλίο αποτελείται από διάφορες και ψαγ- αυτό. Εγώ είμαι Καρκίνος στο ζώδιο, ο- μένες συνταγές, τόσο αλμυρές όσο και γλυ- πότε πηγαίνοντας στην σελίδα που γρά- κές, που ταιριάζουν στο κάθε ζώδιο ξεχωρι- φει για αυτό το ζώδιο, αρχικά συναντάω στά. Σε κάθε ζώδιο αντιστοιχούν δυο συντα- ένα μικρό γενικό πρόλογο καθώς ποια γές, μια αλμυρή και μια γλυκιά -για όλες τις είναι η σχέση των Καρκίνων με το φαγη- ώρες-. Εκτός από τις συνταγές, θα βρείτε και τό και πώς είναι στην κουζίνα. Μετά περ- διάφορα tips, όπως ποια είναι τα πιο ωφέλιμα νάει στις συνταγές, όπου για μας επέλε- μπαχαρικά και βότανα για κάθε ζώδιο, πώς ξαν ελληνικό Mac & Cheese με φέτα και συμπεριφέρεται κάθε ζώδιο στην κουζίνα ή τι κιμά που είναι μια παραλλαγή του κλασ- προτιμάει. Επίσης, αυτό το βιβλίο το προλογί- σικού ελληνικού παστίτσιου και υγρό κέικ ζει η διάσημη αστρολόγος Άση Μπήλιου που με δαμάσκηνα και γλάσο με ξινόγαλα. μαζί με την Χριστίνα Θεοχάρη μας εξηγούν τι Κάπως έτσι προχωράει όλο το βιβλίο και είναι η αστρολογία και ποια η σχέση της με περιττό να σας πω ότι δοκίμασα και τις την μαγειρική και πόσο σημαντική είναι. Tην δύο συνταγές και ήταν πεντανόστιμες. εκπληκτική φωτογράφιση έχει κάνει η Δανάη Ενώ στο τέλος του βιβλίου, σου δίνει Ίσαρη. πληροφορίες για τα τέσσερα στοιχεία της Οι συνταγές είναι απλά γραμμένες, ώστε να φύσης και πώς είναι κάθε ζώδιο στο τρα- γίνονται κατανοητές από όλους, με τα υλικά πέζι. και την εκτελεσή τους απλά δοσμένα, για να \"Η γεύση των ζωδίων\" είναι ένα ξεχωρ- ιστό και πολύ ενδιαφέρον βιβλίο που συνδυάζει με πολύ έξυπνο τρόπο την αστρολογία με την μαγειρική και σου δίνει έναν ακόμα λόγο για να ασχοληθείς με τα ζώδια και το φαγητό γιατί μέσα από το βιβλίο θα ανακαλύψεις ότι οι μεγαλύτεροι food lovers είναι οι Ταύροι και οι Καρκίνοι, οι Δίδυμοι προτιμάνε...
Search
Read the Text Version
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50
- 51
- 52
- 53
- 54
- 55
- 56
- 57
- 58
- 59
- 60
- 61
- 62
- 63
- 64
- 65
- 66
- 67
- 68
- 69
- 70
- 71
- 72
- 73
- 74
- 75
- 76
- 77
- 78
- 79
- 80
- 81
- 82
- 83
- 84
- 85
- 86
- 87
- 88
- 89
- 90
- 91
- 92
- 93
- 94
- 95
- 96
- 97
- 98
- 99
- 100
- 101
- 102
- 103
- 104
- 105
- 106
- 107
- 108
- 109
- 110
- 111
- 112
- 113
- 114
- 115
- 116
- 117
- 118
- 119
- 120
- 121
- 122
- 123
- 124
- 125
- 126
- 127
- 128
- 129
- 130
- 131
- 132
- 133
- 134
- 135
- 136
- 137
- 138
- 139
- 140
- 141
- 142
- 143
- 144
- 145
- 146
- 147
- 148
- 149
- 150
- 151
- 152
- 153
- 154
- 155
- 156
- 157
- 158
- 159
- 160
- 161
- 162
- 163
- 164
- 165
- 166
- 167
- 168
- 169
- 170
- 171
- 172
- 173
- 174
- 175
- 176
- 177
- 178
- 179
- 180
- 181
- 182
- 183
- 184
- 185
- 186
- 187
- 188
- 189
- 190
- 191
- 192
- 193
- 194
- 195
- 196
- 197
- 198
- 199
- 200
- 201
- 202
- 203
- 204
- 205
- 206
- 207
- 208
- 209
- 210